Dag vier (week ecotips
Op de markt vindt u meer en meer composteerbare verpakkingen. Het gaat om de zogenaamde bioplastics. Die worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen als vezels (suikerriet, olifantengras), zetmelen (maïs, aardappelen), cellulose (hout, katoen) of bacteriën die zichzelf op natuurlijke wijze omvormen tot bioplastics. In Vlaanderen zijn voor de bioplastics drie labels ontwikkeld.
. Producten die het O K compost Home-label dragen kunt u zelf thuis in een compostvat, -hoop of -bak composteren. Indien u die niet heeft, geeft u ze gewoon met het restafval mee. Als het composteringsproces op de goede manier verloopt, valt de verpakking binnen de vier maanden uiteen in verschillende delen. De omzetting van het product in water, biomassa, CO{-2} en/of methaan duurt bij 20°C zes maanden.
. Verpakkingen met het OK compost-label kunt u niet thuis composteren. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed zouden zijn voor het milieu: ze vallen binnen de twaalf weken uiteen in een professionele composteringsinstallatie. Ook deze producten horen in het restafval thuis.
. Het OK biodegradable-label is voorbehouden voor producten die zowel in de bodem als in het water afbreken. Een verpakking met dit label is in de bodem binnen twee jaar voor 90 procent gedegradeerd. Hier geldt dezelfde regel: meegeven met het restafval.
Deze bioplastics mogen, doordat ze te moeilijk te controleren zijn, voorlopig niet met de GFT-inzameling mee. Maar ook in het restafval zijn ze veel milieuvriendelijker dan gewone verpakkingen. (nieuwsblad)
|