This blog may not be used by others than myself. So if you try to put in some advertisement for goods, pills of other stuff on this blog, by using the reactingbutton or otherwise, your writings will be rejected and removed by the bloghost.
Beoordeel dit blog
31-08-2012
school
Het geweld op scholen neemt hand over hand toe. Zie hier deze mini-documantaire:
Veel leerkrachten krijgen nu dan ook een cursus van ons: Agressietraining voor vmbo-leraren
Het merendeel van de mensheid heeft leren lezen.... En daar zijn speciale lesmethodes voor. Een van de meest bekende in Nederland is het leesplankje.
Het Leesplankje van Hoogeveen, met de woorden aap, noot, mies enzovoorts, is een houten plankje van Nederlandse origine met daarop afbeeldingen en daaronder de bijbehorende woorden. Het is in Nederland het bekendste voorbeeld van een leesplankje. Dit leesplankje werd bedacht in 1897 door de hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen uit Stiens (1863-1941). Uitgangspunt achter het leesplankje van Hoogeveen was dat scholieren leerden woorden te ontleden in klanken, maar ook leerden dat door het samenvoegen van klanken woorden konden worden gemaakt. De uitgeverij J.B. Wolters de rechten en verzocht aan Jan Ligthart en Rieks Scheepstra een nieuwe serie leesboekjes te schrijven met een nieuw leesplankje. Ligthart bedacht de geschiedenis en Scheepstra schreef de boekjes.Boekjes en plankje werden toen door Cornelis Jetses voorzien van nieuwe afbeeldingen.
In 1905 verscheen er ook een versie speciaal voor katholieke scholen: aap, roos, zeef, muur, voet, neus, lam, gijs, riem, muis, ei, juk, jet, wip, does, hok, bok, kous. Het werd uitgegeven door het rooms-katholiek Jongensweeshuis in Tilburg en was samengesteld door frater Euthymius Becker.
Het "Indische leesplankje" bestond uit: jaap, gijs, dien, zus, boe, oom, waf, vuur, rook, tol, zeil, de neus, het huis, een schip.
Zelf heb ik leren lezen met dit leesplankje; gemaakt van plastic met aan de zijkant opbergruimte voor de losse letters om de woorden mee te vormen.
Een jongere generatie kreeg een nieuwere variant voor de neus: namelijk Boom-Roos-vis:
Maar er zijn ook plaatselijke en streekvarianten:
Hellemonds lesplenkske
Zeeuws leesplankje
straottaol leesplank
En binnenkort wordt het leesplankje weer aangepast: (nu naar de huidige eisen des tijds)
Het is alweer wat jaartjes terug dat ik de school voor MA.O-onderwijs bezocht. Deze naam stond tenminste op de voorgevel van het gebouw. Regen en wind hadden overigens hun tol geëist en veel van de letters op winkels en gebouwen weggeblazen of weggespoeld.Van ons leerlingen overigens kwam weinig terecht, daar wij ook al op de .LEUTERSCHOOL gezeten hadden. Laatst was ik op een reunie met oud schoolgenoten en zag dat de naam nog steeds op de school stond. De .LEUTERSCHOOL was inmiddels veranderd in een school voor BA.IS-onderwijs..... (spreek dit niet hard op uit!). Wie in onze tijd dan ook nog wat talenkennis op wilde doen kon langs de dijk terecht. Daar stond bij de visserij een bordje: .IEREN en WO.MEN voor alle soorten .ENGELS te lezen. Ik dacht tijdens die reunie; ik loop nog eens een rondje door de plaats waar ik vroeger school ging, kijken hoe het er nu bij staat¦..
Naast onze school stond nog steeds de BANK VAN LENIN.! Gezellige combinatie! Wie zijn bankzaken daar liever niet laat behartigen kan terecht bij de .PAARBANK. Wie een goed boek zoekt, wordt aangelokt door het opschrift FIJNE .LEESWAREN. Het pand ernaast heeft altijd al veel bekijks gehad, al geeft de naam .EX-SHOP aan dat de zaak opgeheven moet zijn. Voor haarverzorging moet men naar de .LOKKENMAKER, alhoewel er veel vrouwen zullen zijn die afgeschrikt worden door de DAMESKA.PER, die ernaast woont. Maar waarschijnlijk wordt deze wel in toom gehouden door de GRO..TEMAN die het pand ernaast betrokken heeft. Vrouwen die zwanger zijn kunnen terecht bij de BANK..BA.KER. Wie een huisdier wil, heeft ruime keus. Men heeft hier de DRA.KENSERVICE, de BO.KHANDEL en de .EGELBAAN. Ook kleding wordt hier nog verkocht. Een klein pandje met opschrift: RO.KWAREN, heeft betrekking op verkoop van de wat eenzijdige kledingstukken. Al geeft het kleinere zinnetje eronder aan dat met PIJPEN EN ..GAREN, er voor mensen die handig met naald en draad zijn er nog meer van te maken valt. De toestand van het dorp wordt kernachtig samengevat op het bord CENTRALE VER.ARMING, te lezen op het pand van de plaatselijke LOOD..ETER. Maar het beroerdste staat de muziekwinkel ervoor. De eigenaar stond, bij gebrek aan klandizie, mistroostig door de etalage te kijken onder het opschrift: PLAT..ZA.K!!
Het merendeel van de jeugdigen is weer naar school - het weekthema deze keer-
Er komt een professor bij een universiteit kijken of de studenten wel slim genoeg zijn. Hij vraagt of de slimste student even bij hem wil komen voor een paar vraagjes. Nou dus die jongen komt naar de professor toe. En de professor begint met de eerste vraag: "Hoe noemen we het ding om naar de sterren te kijken?" Waarop de student antwoordt: "Een telescoop." "Goed," zegt professor, "en om naar bacteriën te kijken?" "Een microscoop." "Goed. En nu een lastige: Hoe noemen we het ding om door muren te kijken?" Waarop de student vraagt: "Kan dat dan?" "Ja," zegt de professor. "O Ja?? Waarmee dan?" vraagt de student. "Met een raam, mijn beste jongen, met een raam!"
'Pap,'zegt de zoon, ' jij zegt toch altijd dat je niet alles moet geloven wat er geschreven staat?' 'Ja, jongen, dat is ook zo.' zegt de vader. Jongen: 'Wil je dan nu even mijn rapport aftekenen?'.
Een jongetje komt thuis van school en zegt trots: 'Mama, ik was de enige die een vraag van de meester kon beantwoorden.' 'En wat vroeg hij dan wel?' "Wie heeft die punaise op mijn stoel gelegd?"
'Hoe wordt iemand genoemd die steelt?' vraagt de onderwijzer aan Gert. Gert haalt de schouders op. Hij weet het niet. 'Kijk, Gert, beeld je even in dat ik mijn hand in jouw zak steek en er een briefje van honderd uithaal, wat ben ik dan?' Gert kijkt de onderwijzer opgetogen aan en zegt: 'Een tovenaar, meester!'
Flipke komt 's middags opgewonden thuis van school, en vertelt dat hij die dag heeft leren schrijven. "Wat knap!" zegt zijn moeder, "Wat heb je geschreven? "Dat weet ik niet," zegt Flipke. "We leren morgen pas lezen."
'Je papegaai is vandaag weggevlogen.' zegt moeder tegen Merel. 'Ik had het kunnen weten!' zucht Merel. 'Toen ik gisteren mijn huiswerk voor aardrijkskunde maakte, zat hij steeds over mijn schouder heen te kijken!'
Een moeder trof haar zoon in bed aan, terwijl hij al lang op school had behoren te zijn. Ze zei hem ogenblikkelijk naar school te gaan, of anders twee goede redenen te geven om zulks niet te doen. 'Ten eerste vinden de kinderen me niet aardig. En ten tweede vinden de leraren me he-le-maal niet aardig. Geef mij dus maar eens twee goede redenen waarom ik naar school zou gaan.' 'Nou, ten eerste ben je veertig. En ten tweede ben je rector.'
Leraren maken geen fouten want fouten maken is menselijk!
Les 1: ik ga naar school =tegenwoordige tijd ik ging naar school = verleden tijd ik zit op school = verloren tijd ik werk voor school = stommiteit
Vandaag weer een receptje... Met Brusselse kermis!!
Kaakjes (biscuitjes) die met kokos en suiker bestrooid zijn worden ookwel Brusselse kermis genoemd. Nu is met deze Brusselse kermis iets heel lekkers te maken: Monchou taart !
We verwerken gebroken, fijngestampte Brusselse kermis tot taartbodem: hieronder recept en werkwijze:
Gebruiksmatriaal:
Springvorm 24 cm
aluminium folie of vetvrij papier
Keukenmachine (of evt aardappelstamper om de kaakjes te vermorzellen)
Ingrediënten
(taart voor ongeveer 12 personen)
Pak kokosbiscuitjes (=brusselse kermis)
circa 240 gr. Roomboter 125 gr.
1 eetlepel rode 4 vruchtenjam
1 pakje monchou van 100 gram
125 ml slagroom, 1 zakje vanillesuiker
75 gr suiker. ca 550 gr uitgelekte kersen op lichte siroop
200 ml siroop van kersen
1 flinke eetlepel custardpoeder
(Geen suiker meer toevoegen aan de kersen, die zijn al licht gezoet en de onderlaag met kruimels en slagroom zijn ook al zoet)
Voorbereiding
Bekleed de springvorm met aluminiumfolie of vetvrij bakpapier. Verkruimel de koekjes zoveel mogelijk in de keukenmachine of met de stamper. Smelt de boter en roer de kruimels erdoorheen en vermeng de eetlepel jam erin.
Doe dit mengsel op de bodem van de springvorm en druk het zo stevig mogelijk aan, gebruik hiervoor evt de pureestamper. 10 minuten in de koelkast laten afkoelen.
Bereidingswijze
Roer de monchou fijn met de vanillesuiker en de suiker. Klop de slagroom stijf en mix dan even kort de monchou door de slagroom. Dit mengsel over de kruimelbodem verdelen, in koelkast zetten tot vruchtenlaag klaar is.
De kersen zeef je van de siroop. Gebruik circa 200 ml van de siroop om te binden. Lees beschrijving op custard poeder pak. Siroop laten koken, en dan mengsel van koude siroop met custard erbij voegen, ongeveer 3 minuten laten koken/binden, terwijl je blijft roeren.. Vervolgens even laten afkoelen, kersen erdoorheen roeren en verder laten afkoelen. Als kersen bijna zijn afgekoeld mogen ze als laatste over de monchoulaag.
(reden voor dit receptje is dat we morgen 21 jaar in ondertrouw zijn... Ook zou mijn oma, als ze nog geleefd zou hebben morgen 100 jaar geworden zijn, kleine reden voor een feestje dus!)
Een dronken man gaat naar de kermis. Bij de schiettent schiet hij in de roos en krijgt als prijs een waterschildpadje. De volgende dag gaat de dronken man weer naar de kermis. Bij de schiettent schiet hij weer in de roos en krijgt weer een waterschildpadje. De derde dag gaat hij weer naar de kermis en schiet bij de schiettent in de roos. Maar dit keer krijgt hij als prijs een teddybeer. "Hé," zegt de dronken vent, "zijn de gevulde koeken op?"
Op de kermis staat een krachtpatser die een citroen helemaal uitknijpt. Er wordt een beloning uitgeloofd voor degene die er nog een druppel uitkrijgt. Allerlei sterke mannen knijpen in de citroen zo hard als zij kunnen, maar er komt geen druppel meer uit. Dan komt er een miezerig mannetje naar voren. Hij knijpt een hele straal sap uit de citroen. Verbaasd vraagt de krachtpatser of het mannetje aan krachttraining doet. Nee hoor, zegt het mannetje, ik ben belastingambtenaar
Een man loopt op de kermis en ziet de tent van een waarzegster. Dat wordt lachen, denkt hij, en gaat naar binnen. "Ik zie dat je de vader van twee kinderen bent," zegt de waarzegster, terwijl ze in haar kristallen bol tuurt. "Ha! Dat denk jij!" zegt de man minachtend. "Ik heb drie kinderen." "Ha!" zegt de waarzegster... "Dat denk jij!"
Remco en Pietje lopen naar school, zegt Remco: Ik droomde dat ik op de kermis was. Pietje: Ik heb gedroomd dat ik een feestje had en dat ik de hele klas had uitgenodigd, behalve jou. Remco: Waarom was ik niet uitgenodigd? Pietje weer: Omdat jij op de kermis was.
De Spaanse rijschool (Spanische Hofreitschule) is gevestigd in Wenen. Het is een van de oudste scholen voor het opleiden van paarden. Het instituut wordt voor het eerst in 1572 genoemd en is hiermee de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. De "Winterreitschule", de barokke rijzaal die onderdeel uitmaakt van de Hofburg, stamt uit 1735. Oorspronkelijk was de Spanische Hofreitschule eigendom van de keizerlijke familie, en diende om de adellijke jeugd te leren paardrijden, om paarden te trainen als rij- en paradepaard voor de hoge hofadel, en voor representatiedoeleinden. Tegenwoordig is het een toeristische attractie geworden. De Spaanse Rijschool is vanwege de eeuwenlange, vaak mondelinge overlevering van de oude trainingsmethodes uit de 17e en 18e eeuw, de "schatbewaarder" van de zogenaamde Klassieke Rijkunst
Hoewel de naam doet vermoeden, dat de school in Spanje te vinden is, ligt hij midden in het oude centrum van de Oostenrijkse hoofdstad. De naam Spaanse Rijschool verwijst naar twee dingen. Ten eerste de herkomst van de paarden: men reed van oudsher voornamelijk paarden met een Spaanse achtergrond, veelal uit eigen fokkerij: de Lippizaners. Verder wordt de klassieke rijkunst ook wel aangeduid als het Spaanse rijden. Naar traditie rijdt men slechts hengsten: de merries die de volgende generatie moeten leveren staan tegenwoordig in Piber, Stiermarken.
Als jonge hengsten met 5 jaar worden aangewezen voor gebruik in de Hofreitschule, staat hen een lange opleidingstijd te wachten. Pas na zo'n 8 jaar (plm. 13 jaar oud) bereiken ze het hoogste niveau, waarna een jarenlange verfijning en verbetering plaatsvindt. Door de zorgvuldige opbouw kan een paard lang mee: hengsten van 25 in de rijschool zijn geen uitzondering. Alleen de hengsten met de beste prestaties en afstamming mogen op oudere leeftijd terug naar de stoeterij in Piber om als dekhengst te dienen.
Iedere maand probeer ik een dier in het zonnetje te zetten:
Deze week:
Het paard
(Tijdens de Olympische Spelen zijn de meeste ruitersport-medailles gewonnen door combinaties, waarvan het paard oorspronkelijk uit Nederland kwam. Wel 19 stuks! Tel die maar een op bij onze eigen medailles!)
Het paard van een manegehouder was ziek geworden. De man had de dokter laten komen en wachtte nu in spanning af wat er ging gebeuren. De dokter kwam naar hem toe en vroeg om een schroevendraaier. Vijf minuten later had hij een tang nodig en na nog eens vijf minuten vroeg hij om een hamer en een beitel. "Mijn hemel!" riep de manegehouder uit, "Wat is er met mijn paar aan de hand?" "Geen idee," zei de dokter. "Ik moet eerst zien dat ik mijn tas openkrijg".
Er staan twee paarden in de regen te tennisen. Er komt een man langs de wei, hij blijft even staan kijken. Ineens zegt hij tegen de paarden: "Zeg mischien een beetje raar hoor, maar is het niet handiger als jullie in stal gaan tafeltennisen?". Zegt het paard tegen de man: "Meneer heeft u ooit een paard zien tafeltennisen?".
Twee Belgen zijn op vakantie en hebben twee paarden gekocht. Over drie dagen gaan ze weer naar huis en ze willen de paarden kunnen onderscheiden van elkaar, dus hadden ze bij het ene paard de manen er af geknipt. 's Nachts in de stal vroeg het ene paard aan het andere: "Is het nou fijn, zo zonder manen?" Het andere paard zei, dat het niet zo voor je ogen hangt. Dat andere paard zei: "Dat wil ik ook." Dus beet het paard zonder manen bij het andere paard de manen eraf. De volgende dag kwamen de Belgen bij de stal en zagen dat de paarden hetzelfde waren, dus om ze te herkennen knipte ze bij een paard de staart eraf. 's Nachts in de stal vroeg het ene paard weer hoe dat beviel en zei het andere paard dat het wel fijn was. De volgende dag moesten de Belgen naar huis en zagen dat de paarden hetzelfde waren. Ze moesten nu kiezen; dus zei de ene Belg tegen de andere: "Zal ik de bruine nemen, dan neem jij de witte."
Paardenhandelaar Jansen leest in de krant: "Mooie hannoveraan merrie te koop te koop die nu iedere dag kan veulenen." Meneer Jansen loopt enthousiast naar zijn vrouw: "Die merrie moet ik echt hebben!! Stel je voor: 365 veulens en dat ieder jaar!!"
Beste mensen..... Natuurlijk kunnen wij dieren zwemmen. De een wat beter dan de andere da's waar. Vissen, kikkers, watervlooien en andere waterbeestjes zijn per slot van rekening geboren om in het water te zwemmen..... Maar andere dieren daar zou je ht niet zo snel van verwachten.
Neem nu deze poes:
Of dit konijn :
En natuurlijk de hond...
Maar lieve mensen als u ons een plezier wilt doen.....
Laat ons dan liever droog op het land spelen en zet ons niet ongevraagd in het zwembad!!
En omdat er Olumpische spelen gehouden worden een klein beetje info over zwemmen op deze spelen.
De olympische zwemdisciplines zijn baanzwemmen, waterpolo,openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen.
Het baanzwemmen is dan weer te verdelen in:
Vrije slag: 50 m, 100 m, 200 m, 400 m, 800 m (vrouwen), 1500 m (mannen), 4x100 m estafette, 4x200 m estafette
Rugslag: 100 m, 200 m
Schoolslag: 100 m, 200 m
Vlinderslag: 100 m, 200 m
Wisselslag: 200 m (individueel), 400 m (individueel), 4x100 m estafette
Het open waterzwemmen is 10 KM.
Waterpolo vindt plaats in een zwembad met een speelveld van maximaal 20 meter breed en 30 meter lang bij heren, bij dames is de maximale lengte 25 meter. Is het bad waarin gespeeld wordt groter, dan wordt het speelveld afgebakend door drijvende lijnen. Bij kleinere baden wordt dispensatie verleend op de afmetingen van het speelveld. De minimale grootte van het veld is 10 meter breed en 20 meter lang.
De minimale diepte van het bad is 1,80 meter. Wanneer dit maar net gehaald wordt en wat grotere spelers dus op de bodem kunnen staan, dan is dit alleen toegestaan wanneer de betreffende speler de bal niet in zijn bezit heeft. Zodra een speler de bal krijgt móet hij zwemmen. Blijft hij toch staan, of zet hij zich af van de bodem, dan wordt dit bestraft met een vrije worp voor de tegenpartij. De beide doelen bevinden zich midden op de achterlijnen van het veld. Ze zijn 3 meter breed, 0,90 meter hoog en 1 meter diep. Is het bad waarin gespeeld wordt niet geschikt voor een doel met een diepte van 1 meter, dan moet het doel ten minste 0,30 meter van de badrand geplaatst worden. In een bad met een diepte minder dan 1,50 meter dient de afstand tussen de bodem en onderkant van de doellat 2,40 meter te zijn. De doelpalen en dwarslat dienen 0,075 meter breed te zijn en wit geschilderd.
Synchroonzwemmen is een vorm van kunstzwemmen."Synchroon" betekent "gelijk". De sport is tegenwoordig een vrij exclusief vrouwelijke aangelegenheid, hoewel het oorspronkelijk door mannen werd geïntroduceerd.
De sport wordt ook wel "waterballet" genoemd, dat laatste vooral vanwege de overeenkomsten met ballet. Het is een sierlijke, maar zware sport want men moet niet alleen de vier zwemslagen (vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag) beheersen, maar ook gevoel voor ritme hebben. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd.
Schoonspringen is een tak van de zwemsport waarbij zo mooi mogelijk vanaf een plank of platform in het water moet worden gesprongen. Hierbij kunnen (combinaties van) salto's en schroeven worden gemaakt. De beoordeling vindt plaats door vijf of zeven juryleden met cijfers die met ½ punten oplopen van 0 (geheel mislukt) tot en met 10 (zeer goed).
Er wordt gesprongen vanaf 1- en 3-meter planken en van de 5-, 7½- en 10-meter toren. De gemaakte sprong wordt beoordeeld aan de hand van punten. Van invloed zijn: techniek, elegantie, souplesse, hoogte, afstand en netheid. Sinds 1994 is ook het synchroonspringen geïntroduceerd. Hierbij springen twee spring(st)ers gelijktijdig van een plank of platform en maken dan synchroon dezelfde sprong. De enige Nederlandse wereldkampioen was Edwin Jongejans die in 1991 de eerste wereldkampioen op de 1 meterplank ooit werd.
Zo, nu zijn we tot zover weer helemaal bijgespijkerd.
Het gaat goed met het zwemmen op de Olympische spelen....
Deze week dus het thema:
ZWEMMEN
Badmeester: 'In ons zwembad zijn drie afdelingen: een met warm water, een met koud water en een zonder water.'
Zwemmer:'Waarom een zonder water?'
Badmeester:'Voor mensen die niet kunnen zwemmen .'
Een Belg huurt een kano en peddelt het water op. Midden op de plas kiepert zijn kano om. De kano komt niet meer overeind, en de belg komt niet meer boven. Enkele omstanders springen het water in en halen de bewusteloze man naar de kant. Ze beginnen hem te beademen en te reanimeren. De politie komt erbij. 1 van de agenten kijkt in zijn binnenzak. Daar zitten een Belgisch paspoort en drie zwemdiploma's in. Als de Belg bijkomt, vraagt een agent: "Kon je jezelf nou niet redden? Je hebt drie zwemdiploma's!" "Allè," zegt de Belg, "ik wist niet dat die hier ook geldig waren."
Een man loopt op een verlaten strand en besluit om een duik te nemen. Hij trekt zijn kleren uit en duikt spiernaakt de zee in. Als hij er na verloop van tijd uit wil komen, ziet hij een vrouw bij zijn kleren staan. Hij zoekt iets om zijn jongeheer te bedekken en ziet een oud steelpannetje op het strand liggen. Hij pakt het en als een moderne Adam stapt hij op de dame af. Zegt hij tegen de vrouw: "Zegt u maar niets, ik weet precies wat u denkt." Zegt de vrouw: "Oh, maar ik weet ook precies wat u denkt." "Oh ja?", vraagt de man. "Ja," zegt de vrouw, "u denkt dat er een bodem in dat steelpannetje zit."
Een agent loopt langs de gracht. Opeens ziet hij een man in de gracht spartelen die roept: 'Help, help, ik verdrink.' Zegt de agent: 'Da's maar goed ook: anders kreeg je een prent, want je mag hier niet zwemmen!'
Vandaag de tien meest belachelijke weten uit het wetboek van Groot-Britanië
Vierduizend mensen werd gevraagd de belachelijkste wetten te kiezen uit een door de BBC opgestelde shortlist. Deze zijn het geworden:
1. Het is personen bij wet verboden te overlijden in de Britse parlementsgebouwen.
2. Het is verraad een postzegel met de beeltenis van de koning of koningin ondersteboven te plakken.
3. In Liverpool mag een vrouw niet in het openbaar topless zijn, behalve als ze werkt als bediende in een winkel voor tropische vissen.
4. Pasteitjes eten op eerste kerstdag is verboden.
5. Als iemand in Schotland ergens aanklopt en het toilet wil gebruiken, moet hij worden binnengelaten.
6. Een zwangere vrouw mag overal waar ze wil haar behoefte doen, ook in de helm van een politieman.
7. Het hoofd van elke dode walvis die wordt gevonden op de Britse kust wordt eigendom van de koning, de staart gaat naar de koningin.
8. Het is illegaal de belastinginspecteur hetgeen je niet wilt dat hij weet, niet te vertellen. Maar het is legaal hem iets niet te vertellen waarvan je het niet erg vindt dat hij het weet.
9. Het is verboden het parlement te betreden in harnas.
10. Het is binnen de oude stadsmuren van York niet toegestaan een Schot te doden, behalve als hij pijl en boog draagt.
Are You Being Served? is een Britse komische serie die in Nederland en Vlaanderen bekend werd onder de naam Wordt u al geholpen?. De serie is geschreven door David Croft en Jeremy Lloyd. De serie speelt zich af op de afdeling dames- en herenkleding van het fictieve Londense warenhuis Grace Brothers. Ze steekt op subtiele wijze de draak met de Britse klassenmaatschappij. Er heerst een afgebakende hiërarchie (directeur - afdelingshoofd - verkoopchef - seniorverkopers - juniorverkopers - conciërge - huishoudelijke dienst), waarbij de karakters zich vaak stroperig opstellen naar hun meerderen en hun ondergeschikten schofferen.
Keeping Up Appearances, bij ons bekend als Schone Schijn, -Brittannië bekend als is een populaire Engelse komische televisieserie van de BBC die het leven van de snobistische Hyacinth Bucket ("Bouquet") en haar man Richard verhaalt Hyacinth is een oudere vrouw. Haar man Richard is een ware pantoffelheld. Hoewel ze in een simpele woning in een simpele wijk wonen, doet Hyacinth zeer haar best om zich voor te doen als dame uit de betere (of zelfs de beste) kringen. Dit lukt niet altijd of het doet zeer overdreven aan, wat geregeld tot komische situaties leidt. Zo gaat ze prat op haar dinertjes bij kaarslicht, haar dure servies (en andere spullen in huis) en wil ze alleen melk van de beste koeien. Richard zit behoorlijk onder de plak bij Hyacinth en moet zich regelmatig in rare bochten wringen om haar tevreden te stellen.
Dad's Army (In het Nederlands Daar komen de schutters) is tot 1977 te zien geweest en omvat in totaal 83 afleveringen die in negen seizoenen zijn uitgezonden. De serie draait om een peloton van de Home Guard (Britse binnenlandse strijdkrachten), dat in de Tweede Wereldoorlog in het fictieve plaatsje Walmington-On-Sea actief was. Kapitein Mainwaring en zijn bekakte secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat voor de rest bestaat uit: de enthousiaste korporaal Jones, sterke verhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en sjacheraar soldaat Walker
In het op een bestaand Frans dorp gebaseerde plaatsje Nouvion woont René Artois. Hij is de eigenaar van het plaatselijke café samen met zijn vrouw Edith Hij heeft buiten haar weten om relaties met allebei de serveersters in het café, Yvette en Maria. Later raken ze Maria kwijt en wordt zij vanaf seizoen vier vervangen door Mimi.
Het rustige leventje van René wordt op zijn kop gezet door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert hij echter zijn oude leven voort te zetten, door de Duitsers te paaien met af en toe een gratis drankje en gratis "diensten" van zijn serveersters, in ruil voor slecht verkrijgbare artikelen zoals paraffine, suiker en boter. Om zijn positie bij de Duitsers nog wat te versterken tipt hij Kolonel Von Strohm en zijn assistent Kapitein Hans Geering (in seizoen 4 vervangen door Alberto Bertorelli) dat er in het nabijgelegen kasteel een beroemd schilderij te vinden is, De gevallen Madonna met de grote bloemkolen (Engels: The Fallen Madonna with the Big Boobies), geschilderd door Van Klomp. De kolonel en de kapitein weten het schilderij in het geheim uit het kasteel te ontvreemden. Eigenlijk moeten ze het schilderij net als de andere kostbaarheden van Nouvion aan Hitler geven, maar ze willen het schilderij liever achterhouden zodat het kan dienen als oudedagsvoorziening wanneer ze na de oorlog met pensioen gaan. Daarom smeden ze samen met René een complot om het schilderij te verstoppen in een uitgeholde salami in de kelder van zijn café. Omdat de kolonel en de kapitein beiden Renés hulp nodig hebben om het schilderij uit handen van Hitler te houden, zien ze veel van hem door de vingers. Rond dezelfde tijd raakt René tegen wil en dank betrokken bij de activiteiten van het Franse verzet, dat zijn café als uitvalsbasis gebruikt om twee neergehaalde Engelse piloten terug te smokkelen naar Engeland. René moet wel meewerken omdat het verzet hem anders dreigt om te brengen wegens het bedienen van Duitsers in zijn café. Het verzet installeert tevens een geheime radio in het bed van Ediths moeder waarmee René contact kan houden met Londen. Dit onder de schuilnaam Nighthawk (nachtzwaluw). Agent Crabtree, een Engels geheim agent die Frans met een zwaar accent spreekt, komt het verzet versterken vanaf seizoen 2. Het verzet krijgt ook hulp van de vervalser Monsieur LeClerc, en later ook van de plaatselijke begrafenisondernemer Monsieur Alfonse. De situatie verslechtert nog meer voor René wanneer twee afgevaardigden van de Gestapo, Herr Otto Flick en zijn hulpje Von Smallhausen, naar Nouvion komen om De gevallen Madonna terug te vinden en een einde te maken aan het verzet. René is al snel hun hoofdverdachte. Aan het einde van het eerste seizoen wordt hij opgepakt en door de meedogenloze generaal Von Klinkerhoffen tot het vuurpeloton veroordeeld. Von Strohm en Geering proberen hem te helpen door de kogels van het vuurpeloton te vervangen door nepkogels, maar verwisselen de kogels dusdanig dat niemand meer zeker weet of er nu met echte of nepkogels geschoten wordt. René heeft geluk en wordt met de nepkogels neergeschoten waardoor hij het incident overleeft. Hij besluit van de verwarring gebruik te maken om zijn dood in scène te zetten. De rest van de serie gaat hij door het leven als zijn "tweelingbroer" (die toevallig ook René heet) zodat hij weer een nieuwe start kan maken. Al met al bevindt René zich in een complexe situatie. Steeds terugkerende themas in de serie zijn: het in handen krijgen van het schilderij (dat op de vreemdste plekken verstopt wordt, en meerdere malen wordt vervalst om de Gestapo op het verkeerde been te zetten), de vele liefdesaffaires van René, de vaak bizarre en vergezochte pogingen van het verzet om de Britse piloten terug naar Engeland te smokkelen en de in scène gezette dood van René.
The Young Ones was een Britse serie over vier mannelijke studenten die in één huis wonen. De serie combineerde satire, absurde humor, anarchie, sketches en muzikale optredens. De serie viel op door de, zeker in die tijd, gewelddadige humor: de huisgenoten sloegen elkaar regelmatig met spullen binnen handbereik.
Hij is een onhandige, egoïstische, narcistische en vaak vindingrijke man die regelmatig in hilarische situaties terechtkomt bij het uitvoeren van taken die een normaal mens nauwelijks moeite zouden kosten, zoals zwemmen, het verven van een muur, het afleggen van een examen of het maken van een sandwich. Om uit de problemen te komen moet Mr. Bean steeds originele oplossingen verzinnen.
Een ander aspect van zijn persoonlijkheid wordt tot uitdrukking gebracht door zijn bijzondere band met zijn ietwat schriele teddybeertje Teddy dat hij dan ook frequent met zich meeneemt tijdens zijn uitstapjes in de hem omringende wereld met welke Mr. Bean door zijn vaak sociaal onaangepaste gedrag niet altijd op even ontspannen voet staat
Fawlty Towers wordt in vele landen nog regelmatig herhaald. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden, in eerste instantie onder de titel Hotel op stelten, later bij de herhalingen onder de oorspronkelijke titel. Op de Belgische televisie kreeg de serie de titel De zoete inval mee.
On The Buses was verzonnen en geschreven door Ronald Wolfe en Ronald Chesney. Zij hadden eerder al voor de BBC series gemaakt. Toen deze omroep geen interesse toonde in het concept van On The Buses, stapte het duo over naar ITV. Daar werden tussen 1969 en 1973 in totaal 74 afleveringen gefilmd, verdeeld over zeven seizoenen met lengtes van ongeveer een half uur per stuk. Niet alle afleveringen werden in Nederland uitgezonden.
George & Mildred was een een spin-off van de comedy serie Man about the house (Man over de vloer) George & Mildred kregen in 1980 een eigen film. De voorbereidingen voor de kerstspecial van 1980 waren al begonnen, toen Yootha Joyce op 24 augustus 1980 overleed aan hepatitis. Er waren plannen voor een zesde en laatste reeks van de serie.
En zo zijn er nog veel meer series, gemaakt in Engeland, vol Britse humor, die over de gehele wereld uitgezonden en door menigeen zeer gewardeerd worden.
Welkom op mijn blog. Deze blog start heel traag op. Dit komt door het vele bewegende beeldmatriaal dat er in de loop der jaren op verzameld is.
Voor hen die het geduld hebben om te wachten veel blogplezier op deze blog. En voor hen die niet willen wachten tot de blog zich geladen heeft: Bedankt voor je kortstondige bezoekje!