This blog may not be used by others than myself. So if you try to put in some advertisement for goods, pills of other stuff on this blog, by using the reactingbutton or otherwise, your writings will be rejected and removed by the bloghost.
Gemeenten willen snel statiegeld op plastic en blik. Ook boeren zijn het zwerfafval zat. Scherpe stukken plastic en blik scheuren de magen van een koe open.
Veel zwerfafval komt in de natuur tussen het hooi van de koeien. ,,Koeien zijn hele gulzige eters en ze proeven niet wat ze eten. Dan krijgen ze veel plastic binnen", zegt veearts Sjoerd Malda, terwijl hij rondloopt op een boerderij in Epse. ,,Ik kom eens per week bij een koe die er last van heeft. Vanochtend nog."
Malda loopt langs de koeien in de stal en haalt stukjes plastic en blik uit het voer. ,,De problemen groeien", vertelt Malda, veearts bij Dierenkliniek Deventer. ,,De afgelopen vier jaar is het aantal dieren met problemen door plastic of blik gestegen. Het gaat nu om één op de tien koeien."
De maag in
,,Tegen een kind zeg je: 'Dat moet je niet eten', maar dat kun je niet tegen een koe zeggen", zegt Malda, bloedserieus. ,,Dus de oplossing kunnen we niet bij de koe zoeken, we kunnen ze wel behandelen."
Malda schetst het probleem: ,,De scherpe stukken komen in de maag en scheuren de maagwand open. Daar kunnen dan ontstekingen komen waar de koe hoge koorts van krijgt." Andere symptomen van 'scherp in' zijn koorts, slecht verteerde mest, slechte pensvulling (de buik is dan ingetrokken) en een schoft (rug) die niet netjes doorzakt, waardoor te zien is dat de koe pijn heeft.
De koeien krijgen ter behandeling antibiotica, pijnstillers en vitamines en ze kunnen geopereerd moeten worden. Een prijskaartje hangt hier wel aan voor de boer: honderden euro's per koe, inclusief de kosten van de verloren melk.
Dierenarts Sjoerd Malda over de gevaren van zwerfafval voor dieren.
Oplossen
Malda heeft een oranje apparaatje in zijn hand, niet langer dan de gemiddelde mobiele telefoon. ,,Dit is een magneet", zegt hij. ,,We kunnen het bij de koe in de maag stoppen, zodat al het ijzer in ieder geval niet naar de maagwand gaat, maar naar de magneet." Dan is het probleem nog niet opgelost: glas, plastic en blik zijn niet magnetisch. ,,En dat terwijl blikjes van bijvoorbeeld energiedrankjes het grootste probleem zijn."
De oplossing van het probleem lijkt heel simpel: ,,Mensen moeten zich beter gaan gedragen", zegt Malda. ,,Neem je afval mee naar huis, gooi het daar gescheiden weg, want dit kan eigenlijk niet langer. Maar ja, dat doen mensen niet. Ze zijn te lui om hun eigen rotzooi op te ruimen."
,,Ik vind het niet eerlijk voor de koe", zegt Malda. ,,Zij krijgen gewoon een bordje eten voorgeschoteld en eten het gulzig op, maar hebben geen besef van wat ze nou eigenlijk eten."
Buurvrouw:Weet jouw zoon al wat hij later wil gaan doen?. Jazeker, antwoordt de moederHij wil vuilnisophaler worden Wat raar, dat hoor je niet veel. zegt de buurvrouw.Moeder: Hij denkt dat hij dan alleen dinsdags hoeft te werken.
Een vrouw komt gehaast aanlopen en vraagt aan de vuilnisman:"Meneer, meneer, ben ik nog op tijd voor het grofvuil?"Waarop de vuilnisman antwoordt:"Jazeker mevrouwtje, spring er maar bij!"
Wat EU-voorzitter Juncker betreft is het binnenkort snel gedaan met het verzetten van de klok. Geen problemen meer met de biologische klok, wakker worden en opstaan na de tijd te hebben verzet. Maar wat moet dan voor altijd worden, zomertijd of wintertijd? Daarover vandaag 2 video's.
Geiten-, schapen- en melkveehouders signaleren onrust in de stal en dat kost soms geld. 'Elke keer als we van zomer- naar wintertijd gaan en andersom, hebben de koeien te lijden. Het kost beide keren melk', zegt een melkveehouder.Het afschaffen van de zomer- of wintertijd ziet een groot deel van de agrariërs wel zitten. Zo zijn ze van het gedoe en de onrust af.De vraag of dan een heel jaar de zomer- of wintertijd moet worden gehanteerd, levert veel verschillende meningen op. Een keuze voor een permanente wintertijd betekent echter dat de zon in de zomer vroeger opkomt en om 21.30 uur ondergaat. 'Maar wat heb ik eraan als het licht is om 4 uur?', vraagt een melkveehouder zich af.Diverse boeren en tuinders dragen een echte polderoplossing aan. 'Middelen in een half uur. Dan is iedereen tevreden.'Uit de reacties komt niet echt naar voren dat kippen van de leg raken of dat koeien geen melk geven door het tijdsverschil, alhoewel meerdere veehouders aangeven dat het verzetten van de klok 'onrust geeft bij mens en dier'.'Kippen hebben geen horloge om, dus wij moeten alle klokken aanpassen om rust te creëren voor onze veestapel', stelt een pluimveehouder. Een andere verzet de klok bij de kippen bewust niet, om de normale gang van zaken niet te verstoren. 'Dan moeten we zelf maar een uur eerder of later beginnen.'
Een getrouwd koppel ligt te slapen, wanneer plots de telefoon gaat om 03:00 in de morgen. De blonde vrouw neemt op, even is het stil en dan schreeuwt de blondine opeens:"HOE MOET IK DAT NU VERDORIE WETEN, DAT IS 400 KM HIER VANDAAN," en gooit de telefoon terug toe.De man vraagt:"Wie was dat zo vroeg?""Weet ik niet," zegt de blondine, één of andere vrouw die vroeg of de kust veilig was!"
Gijs logeert op de boerderij van zijn oma. :s'Morgens zegt Gijs tegen zijn oma:'Wat ben je vroeg opgestaan, oma!' Zegt Oma: 'ik moest de kippen wakker maken, want de haan had zijn horloge nog op wintertijd staan'
Op de laatste zondag van maart begint elk jaar de zomertijd, of zoals de Vlamingen het noemen, het zomeruur. De zomertijd brengt lange, lichte avonden, maar ook slaapproblemen met zich mee. Hoe komt het dat je moet wennen aan het tijdsverschil?
Het idee achter de invoering van de zomertijd is dat we er energie mee besparen. Zouden we de klok niet verzetten, dan is het s zomers al uren licht voordat de meeste mensen wakker zijn. Dankzij de zomertijd blijft het s avonds langer licht, waardoor je de lampen nog niet aan hoeft te doen.
Biologische klok
Zondag kun je misschien nog lekker uitslapen en merk je niet zo gek veel van de zomertijd. Ga je op een vaste tijd naar bed, dan heb je zondagavond misschien meer moeite met inslapen, omdat je een uur eerder onder de wol kruipt. Op maandagochtend rinkelt de wekker weer en moet je er ineens een uur vroeger uit. De klok geeft zeven uur aan, maar het lijkt pas zes uur.
Hoe komt dat? Naast de wekker op je nachtkastje heb je ook een interne klok: de biologische klok. Deze wordt aangestuurd vanuit een gebied in de hersenen, de hypothalamus . Deze hypothalamus geeft hormonen af en reguleert de bloeddruk en lichaamstemperatuur. Zo zorgt je biologische klok ervoor dat allerlei processen in je lichaam volgens een vast ritme verlopen.
Daglicht
Als je voortdurend in het donker zit, zorgt de biologische klok er nog steeds voor dat je op min of meer gezette tijden slaapt en wakker bent. Alleen neemt een slaap-waakcyclus dan niet precies 24 uur in beslag, waardoor je slaaptijd steeds een stukje verder opschuift. Stel dat je een paar weken in een verduisterde kamer verblijft, dan zou je slaap-waakritme niet meer synchroon lopen met het dag-nachtritme buiten.
Je biologische klok heeft kennelijk licht nodig om in de pas te blijven lopen. Hierbij spelen allerlei hormonen een rol. Zo produceert de pijnappelklier als het donker is het hormoon melatonine, wat je slaperig maakt. Licht remt de productie van melatonine juist af. Licht stimuleert bovendien de aanmaak van cortisol en adrenaline, hormonen die je wakker en alert houden.
Mini-jetlag
Maak je een lange vliegreis naar een andere tijdzone, dan kun je te maken krijgen met een jetlag. Je biologische klok moet zich dan aanpassen aan de lokale tijd en dat duurt een paar dagen. In de tussentijd kun je last hebben van vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen en je gedesoriënteerd voelen. Hetzelfde gebeurt bij het ingaan van de zomertijd, maar dan op kleinere schaal omdat het verschil maar een uur is.
De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo bleek uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.
Tips
Ben jij zo iemand die door de zomertijd s ochtends niet uit bed kan komen en s avonds naar het plafond ligt te staren? Probeer de volgende tips:
De snooze-knop lonkt, maar van een beetje verder dutten, word je echt niet fitter. Als je uitslaapt, stel je de aanpassing van je biologische klok alleen maar uit. Meteen opstaan dus. Zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer, dan moet je wel .
Licht remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de productie van waakhormonen. Kortom, van zon word je goed wakker. Doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga direct buiten sporten als je daar tijd voor hebt.
s Avonds kun je het beste het licht zo veel mogelijk buitensluiten, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Ook kunstlicht houd je uit je slaap, dus dim de lichten en kijk vlak voor je naar bed gaat niet meer naar je tv, tablet of telefoon.
Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig, sta dan op zondag alvast extra vroeg op. Dan kan je biologische klok wat eerder beginnen met aanpassen.
Bij jonge kinderen die moeite hebben met inslapen door de zomertijd, kun je een paar dagen eerder al beginnen met het verzetten van de bedtijden. Breng ze steeds een kwartiertje vroeger naar bed, dan is de overgang minder groot.
Afgelopen zondag is de zomertijd weer ingegaan. Nu is de vraag waar men zich in Europa over buigt: "Moet de zomertijd afgeschaft worden of niet?" De afgelopen maand gaven 4,6 miljoen inwoners van de EU hier hun mening over. Volgens de uitslag van deze poll stemde maar liefst tachtig procent voor afschaffing. Al was het alleen maar om problemen met wakker worden te voorkomen.....
*******
Niet alleen na de zomertijd hebben mensen een probleem met wakker worden. Ook bijvoorbeeld op moederdag... Daarom vandaag:
Smeer zeep in met doorzichtig nagellak en je slachtoffer zal zich niet kunnen wassen.
Verwissel handzeep met glijmiddel
En vanaf morgen..... Een nieuw thema!
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen) Categorie:1 april Tags:1 april, humor
21-03-2019
UNDER CONSTRUCTION
Deze blog wordt onder handen genomen!!!
Ik hoop weer terug te keren naar deze blog, daar de blogsite waar ik nu ben gaat verdwijnen.
De mogelijkheid om te reageren verdwijnt.
Ik wil geen ongewenste reclame en spam meer tussen de reacties uit te hoeven wissen.
Ook de zoekfuncties verdwijnen.
Of ik dagelijks terugkom weet ik nog niet.
Het zo nu en dan wat plaatsen beviel mij op de andere blog heel goed.
Ook reageren bij anderen zal ik vooralsnog niet doen. Ik wil de mensen die mij op deze blog lastig vielen met reclames, ongewenste reacties, mailtjes en allerhande rommel op mijn blog te plaatsen niet de kans geven mij weer te vinden.
Tot mijn grote verdriet moet ik afscheid nemen van Punt.nl en zal al mijn weblog daar definitief verdwijnen van internet.
Ik heb bijna vele jaren gebruik mogen maken van punt.nl en nu gaat de stekker er voor hun uit. Punt.nl stopt na bijna 20 jaar als site voor bloggers en zegt het is een einde van een tijdperk.
Op 31 maart 2019 gaat al mijn site er definitief uit en is mijn weblog niet meer bereikbaar en verdwijnt van hun servers.
Aangezien het mij niet lukt om de site in zijn geheel te verhuizen gaat het al het geschreven en daarbij jullie reacties verloren...
Iedereen hartelijk dank voor het lezen en volgen van mijn weblog aldaar, ik hoop dat ik velen tot dagelijks vermaak mocht zijn, en met pijn in mijn hart neem ik nu afscheid.
De Boerin.
(en dat terwijl ik een tijdje afstand neem van Bloggen.be omdat ik daar met regelmaat lastig gevallen wordt door buitenlandse phishing, met reclames en reacties over pillen, en allerhande louche aanbiedingen, waardoor het bloggen daar niet leuk meer is... )
Welkom op mijn blog. Deze blog start heel traag op. Dit komt door het vele bewegende beeldmatriaal dat er in de loop der jaren op verzameld is.
Voor hen die het geduld hebben om te wachten veel blogplezier op deze blog. En voor hen die niet willen wachten tot de blog zich geladen heeft: Bedankt voor je kortstondige bezoekje!