PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
19-04-2020
Gust
Stond te pronken bij de marketing-bieren in Delhaize Izegem en was nieuwsgierig. Begonnen als fictief bier in de VTM Soap 'Familie' . Gebrouwen door Nico Schuurmans (Jo Hens) als eerbetoon voor leermeester/brouwer Gust Stuyvens ( Door Van Boeckel) wiens brouwerij hij over nam in de serie. Het veel besproken bier km terecht in het verhaal van Palm Breweries en werd exclusief voor Delhaize in 2016 op de markt gebracht. Nadien werd wegens succes ook andere winkels bevoorraad. Fictie en realiteit in dezelfde ketels met belangrijke keuze van mout en hop.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zacht gistaroma waarbij de sporen van de speciale moutsoort zich aanbiedt en waar tevens al een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Een mild mondgevoel brengt de frisse moutbitterheid naar boven met een citrusachtige zijn invloed gebruikt om lekker drinkbaar over te gaan naar een fruitige (banaan) moutbittere afdronk. Gezellig om samen te bierbrabbelen al dan niet 'injekot'.
Meegebracht na rooftocht bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit Vlams roodbruin type kreeg zijn resultaat door de bruine aflevering 'Bon'Homme' die na een jaar verblijf in eikenhouten wijnvaten en zegening van 'bactocalium' geblend wordt met het blondje 'Enfant Terrible'. Na familiaal overleg kreeg het de naam van nonkel Pol die een zeer goede relatie heeft met brouwer Luc. Op het etiket prijkt een tekening van de familiekunstenaar Tinus Vermeersch.
PROEFKOTJE: Bruine kleur met licht donkerrode schijn en vaste beige schuimkraag met een vlotte carbonatie. Fruitig (pruim), licht zurig aroma waarin het foederverblijf om aandacht vraagt. Een melkzurig mondgevoel, licht zoetig en aangenaam fruitig (rode bessen?) moutbitter laat zich de hele weg prikkelend verwennen en eindigt met een mild zurig aanvoelende droge afdronk waar de houtwaarden nog steeds aanwezig zijn. Prachtig zetelbier.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde- info@deleite.be - 0478/74 54 64 - www.deleite.be
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte oordeelde in haar kot over dit bier en vond het meteen een toppertje voor haar keuze in BierBrief 546. Na ongeveer een jaar experimenteren en proefbrouwen slaagde hobbybrouwer Steven Goedhart op eigen kracht een degelijk bier uit te brengen die vooral door vrienden en familie hoog aangeschreven werd. Steven kreeg de brouwmicrobe goed te pakken en dit resulteerde in een kleine (1000 liter) brouwinstallatie in zijn kelder waar hij zijn authentieke hop getinte bieren met een kleine twist afleverde. De prachtige etiks worden ontworpen door huisvriend Floris van Opstal.
Het idee voor deze Speltaap was de link naar zijn ma die uit een bakkersfamilie kwam en de naam Spelters droeg met tevens een knipoogje naar 'Scheldaap, het Antwerpse Jeugdhuis aan de Schelde.
Het werd een eenvoudige saison met pilsmout en 25% spelt met een beetje tarwe. De gist is een French Saison (M29) die meteen de citrustoetsen en de kruidige weergave versterkt. Als hopsoort werd gekozen voor Munich en Centanial als dry-hopping.
PROEFKOTJE: Niet al te helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het verwachtte moutaroma wordt lichtjes overspoelt door een fruitge (appel, peer) hop gegeven waarin de gebruikte gist een zachte kruiding achterlaat. Een frisse moutbitterheid laat zich ook hier inpalmen door de zoet aanvoelende fruitige hop en zich lekker laat overbrengen naar een droge, kruidige (peper?) en zacht hop bittere afdronk maar toch een milde aanwezigheid van mout laat vermoeden. Prachtig meedrinkende dorstlesser.
Huisbrouwerij Gistgeest, Steven Goedhart, De Sevillastraat 88 Deurne (Antwerpen) - info@gistgeest - 0488/882 889 - https.www.gistgeest.be
Geproefd en beschreven tijdens 'Blufinjoenkot' virtuele tasting met BPC 't Plakkertje Roeselare.
In de nabijheid van B&B La Vieille Forge, naast 'Au Grand Café' (het kleinste café van Belgie en omliggende parkings en op één na de belangrijkste brouwerij van Regio Achouffe) richtte Westvlaming Pol Ghekiere zijn miniscule brouwerij op met de toepasselijke naam 'Inter-Pol' (No police, great beer). Pol brouwde er enkel voor zijn bezoekers enkele vaste waarden met tussendoor leuke experimenten (ook andere lekkere bieren verkrijgbaar). Je kon er iedere vrijdag en zaterdag vanaf 17.00 terecht voor een gezellige avond genieten en mee te schreewen met "witte pol...zwarte Pol... mien pinte is..... Een klein paradijs voor alle bierlovers.
Met zijn beroemd logo 'Make Beer, Not War' zijn de flessen allen dezelfde , alleen de kleur van het kroontje verraad de inhoud.Deze gekozen hoppigaard (met geel kroontje) krijgt een knipoog naar de beroemde hangende tuinen, een serie terrassen, omringt door muren met torens op 80 km ten zuiden van Bagdad in Irak. Hopplanten zijn ook hangende planten. Om alle kenmerken van de hoppigheid in het brouwsel te verzekeren werd door brouwmeester Pol gebruik gemaakt van de usaanse hopsoorten Columbus, Amarillo, Mosaic en als dry-hopping Chinook. Dit alles leverde een zacht en fris aanvoelend smaakpallet op.
PROEFKOTJE: Wazig lichtblond met mooie (fijne belletjes) witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Fris en fruitige (groene banaan) hoptoetsen sieren zachtjes maar heersend het aroma. Deze aangename bitterheid door de inbreng van de verschillende hopsoorten voeren het zeer drinkbaar commando vanaf het mondgevoel tot aan een droge mild bittere afdronk die je nog een lange tijd bekoord. Zeer lekker voor bierliefhebbers die van bitterheid in hun glas houden. Een pint met hopkarakter voor alle gelegenheden.
Microbrouwerij Inter-Pol, Mont 33 Mont (Houffalize) - lavieilleforge@skynet.be - 0476/36 96 39 -
Tijdens de moeilijke dagen van 'blufinjoenkot' koos Melissa Dhooge er een echte klassieker uit weliswaar wat hersteld. Gezien dit een van mijn favoriete hopbieren is genoten we samen via de smarthfoondienst bij onze dagelijkse brabbel (nu met camera). Zoals jullie wel al weten is dit de vroegere 'El Toro' naar wielerFlandrien Thure Decabooter maar kreeg later, wegens gerechtelijke beslissing, de naam 'Valeir die verwijst naar de legendarische soldat bij de slag van Gavere en wiens standbeeld staat aan het plaatselijk gemeentehuis. De verandering van 'Blond' naar 'Extra' verschilt enkel in het gebruik van de dry-hopping. Wat in de eerste 'Sterling' was kreeg nu de na-beurt door toevoeging van het frisse 'amarillo' wat een heel ander smaakpallet opleverde.
PROEFKOTJE: Wazig oud-goud van kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zeer fris en hoppig aroma waarbij het fruitige pompelmoes (ook perzik) zich al aanbiedt tussen de citrustonen en de gevolgen van de plaatselijke gist Een fijn mondgevoel met een zacht zoet fruitvermogen (pompelmoes) die zich met een rondstrooiende hopbitterheid meevoert naar een droge, fruitige doch iets zoet aanvaardbare bitter afdronk die zich nog wel een tijdje laat verwennen. Ee, echt verwenbier voor wie van hoppigheid houdt.
Een tijdje geleden geproefd en genoten en nu koos Stijn Couvreur deze als virtuele tasting bij BPC 't Plakkertje Roeselare tijdens de 'blufinjekot' dagen. Bij Brouwerij De Meester in Stasegem komen regelmatig vreemde brouwers over de vloer. Zo zijn er tal van hobbybrouwers welkom om uit te proberen en/of op grotere schaal uit te brengen dan de gebruikelijke keukengerei. Zo gebeurde het ook bij Bram Neudt uit Heestert, die momenteel met BramBrass de bierwereld aan het verbazen is. Na zijn studie als zytholoog begon hij op kleine schaal familie, vrienden en kennissen te verwennen wat resulteerde naar een grotere vraag. Bram heeft als lid van de Waregemse Bierfanaten ook geholpen bij de uitbreng van enkele bieren en kreeg daardoor meteen de hulp van van WBF voorzitter Patrick Vervacke die met zijn jarenlange ervaring een grote steun is voor het jong geweld uit Heestert. Voor deze gelegenheid werd een compromis gemaakt tussen beide brouwers. Bram wou een zwaar bier met veel alcoholwarmte en Patrick zocht het liever bij een frisse hoppegaard. Zo kwam, na onderlinge afspraak deze 'Prins der Duisternis' in beperkte hoeveelheid op de biermarkt. Een lekker verwarmende quadrupel met een mooi moutgegeven gekruist met evenredige en goed gekozen hopsoorten. Dus een beetje een fruitige stout (licht geroosterd) was de bedoeling maar de inbreng van wat sobere kruiden en zonder andere grondstoffen is een er uniek smaakpallet ontstaan.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met lichtbruine mousserende schuimkraag en goede carbonatatie. Het gebruikelijke koffie- en lichte toets chocolade beheersen het aroma waarbij de aanwezigheid van CO2 zich ook laat voelen. Ook de smaak is authentiek met de aanvaardbare koffiegegevens maar toch een verrassende licht zure toets in de achterste gelederen. zonder de nodige kruidigheid (zoethout, rode bessen) te onthouden. Samen met een aangename alcoholwarmte en een naar koffie smakende bitterheid brengt het je naar een lange, aangrijpende afdronk die desondanks zeer vlot drinkbaar blijft.
Ooit gekregen van mijnen biermoat Sandrino Desender, vertegenwoordiger van Leroy Breweries. Dit Westvlams brouwhuis heeft naast vestiging te Boezinge (SAS) ook in hommelgemeente Watou (Van Eecke) de roerstok in handen. Daar wordt vooral gefocust op het befaamde 'Hommelbier'. Een afgeleide daarvan is 'Boeschepe Bier', een der vele biermerken gebrouwen voor de horeca 'achter de schreve' (de grens met Frankrijk) waarbij naast 'SAS-bieren tal van andere huisbieren worden aangeboden. Boeschepe, een leuk dorpje dat zijn ligging deelt met het Franse Abele en onze stad Poperinge en waar tal van de Leroy merken worden aangeboden.
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma vind je een zachte vorm van karamelmout in overleg met pilsmout en daarin een toetsje koriander verweven. Een zeer vlot drinkend mondgevoel met een milde bitterheid, licht fruitig en voldoende aandacht voor de hommelbloempjes (hommel=hop). Het voert je lekker fris naar een zachte hopbittere afdronk. Zeer lekker gezelschapsbier.
Abieritief bij mijn 'blufinjoen kot' maar ook geproefd door Renate Vandenberghe tijdens virtuele tasting BPC 't Plakkertke Roeselare met ongeveer dezelfde bevindingen.In het verhaal van de Hertog van Orval ontstond in 2004 door vier passionele biermakers in een appartement te Oudergem enkele brouwexperimenten. De eerste bevindingen waren uitstekend en ze lieten hun eerste volmondig recept 'Valduc Rio' brouwen bij Brouwerij Bertinchamps in Gembloers. In 2017 kwam in een vierkantshoeve, op enkele meters van de verdwenen brouwerij 'Meurice' en nieuw microbrouwinstallatie met in de omgeveing een goedgekeurde bron en vooral goede grond voor het cultiveren van een eigen hoptuintje.
Deze 'Valduc Rio' werd voor het eerst geleverd in 2014 met invoeg van een viertal goed gekozen hopvariëteiten met specifieke aromatische eigenschappen. Er werden geen enkele artificiële aromaten of kruiden toegevoegd . Het bier werd dan ook amberkleurig door het gebruik van kandijsuiker.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met licht beige schuimkraag en lichte carbonatatie. Zacht gehopt aroma met een citrusachtige gevoel van fruitige hoppigheid (banaan, jeneverbes en mandarijn) Een zoetig mondgevoel die langzaam de nodige bitterheid doorlaat om met een aangename alcoholwarmte te gaan eindigen in een milde hopbitterheid bij de zacht aanvoelende afdronk.
Brasserie Valduc-Thor, Rue du Ponceau 38, Thorenbais-Saint- Trond (Perwez) - 0474 35 47 15 - www.brasserievalduc.be
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos voor BierBrief 544 voor een der eerste bieren van de Tieltse brouwer Stijn David. Zijn hopleiding als bakker en diëtist liet hij samen met zijn job bij de FOD eindigen voor de passie van het bierbrouwen. In 2012 liet hij zijn gemeente Tielt dromen van een nieuwe stadsbrouwerij. Met zijn 10 hl ketels maakte hij meteen indruk in onze Nationale bierwereld maar voor het grote werk trok hij naar Huurbrouwerij Deca te Woesten (ook kwestie van herkenbare smaak). Het blondje, ooit gebrouwen als meest vrouwelijk pintje maar dan voor iedereen). Het werd vooral het verhaal van de mouten die met gerst, tarwe, haver en mais voor het nodige smaakpallet zorgden. Met een aroma- en een bitterhop kwam ook de toegankelijkheid binnen en werd het een graag gedronken gezelschapsbier.
PROEFKOTJE: Wazig oud-goudkleurig met mooie, romige, witte schuimkraag en matige, doch voldoende carbonatatie. Een zoete moutbitterheid doorkruist het plaatselijke citrusachtige gistaroma geflateerd door toetsen mout. De fris licht moutbitterheid regeert dan ook in het fris mondgevoel en laat je genieten met een aangename alcoholwarmte tot aan de zacht moutbittere afdronk en je meesleept naar een volgde slok.
Deze stevige bruine is het eerste bier dat in beeld kwam bij onze brouwridder Jef Pirens. De naam verraad alles met de 'Q' als biersoort Quadrupel en het eindigt met 'aar' wat het bepalende ingredient is (korenaar). Deze quadrupel reisde door de hele geschiedenis van de brouwerij. Van experimenterende keukenbrouwer tot zeer geliefd door vele bierliefhebbers en niet alleen om zijn voortreffelijke brouwkunsten in zijn ketels te Izegem maar tevens voor de enorme kennis van het biervak. Ook zijn passie voor exentrieke brouwsels en het verblijf in foeders brengt den Jef Internationale waardering.
Nog altijd is de voorwaarde van brouwmeester Pirens zuiverheid, geen enkel chemisch product komt in aanmerking tijden het recepturen en aanmaken van zijn bieren. Gezelligheid en bierkunde primeert met in of naast de brouwerij een zeer gezellig eet- en proeflokaal met van donderdag tot maandag lekker Vlamse kost en dit midden een leuk bier- en brolmuseum.
Deze Qantelaar gebrouwen met alleen mout, water, tarwe, gist, hop en kandijsuiker. De zachtheid werd aangebracht door het gebruik van twee goed gekozen Belgische hopsoorten (eentje aromatisch en de andere voor de bitterheid). Een prachtig smaakpallet die het bier zeer geschikt maakt als degustief, terrasbier maar ook als begeleider van of in een stevige maaltijd.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met mooie, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. De natuurlijke gerookte mouttoets is zachtjes aanwezig waarbij tevens een tipje zoethout merkbaar is. Een stevig aanvoelende smaak waarbij vooral het koffiegehalte de milde iets gezoete moutbitterheid aanvoert en je zeer aangenaam naar een even zachte licht gerookte, moutbittere afdronk sleept. Een heerlijk gevoel en aanrader voor wie van dit biertype houdt.
In deze ermbarmelijke 'blufinjoenkot' tijden nam ik nu eens de tijd om een 'gouwe ouwe' uit te kiezen. Een type die ik nog niet lang onder de papillen heb maar intussen heb lezen waarderen. Een klassieker die de geschiedenis heeft doorstaan en nog komt uit de tijd dat de vrouwen in de winter met de rest van de akkers bier brouwden om de werkers des zomer te verfrissen. Het werd pas later een antwoord op de invasie Duitse bieren. Tussen de vele biertypes bij Bierhalle Deconinck vond is deze 'Special Belge' die met zijn 5,2% een uitstekende dorstlesser zou moeten zijn.Deze werd gebrouwen door een paar Westvlamingen op Waalse bodem waar hij une 'Ambrée' wordt genoemd. Om de aangename bitterheid te bezorgen werden Poperingse hopsoorten Fuggles (een soort Kent Golding) gebruikt.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonatatie. Moutig aroma waarin een toetsje caramel merkbaar wordt maar de hopbloempjes haar aandacht eveneens opeist. In het fris mondgevoel ontwaard men wel wat kruidige koriander maar hier is het ook de zachte hopbitterheid die zich laat hopmerken. Zachtjes voert het mengsel mout en hop je naar een droge, tamelijk lange afdronk en zoekt meteen naar een volgende slok.
Brouwerij De Ranke, Rue Du Petit Toercoing 1a, Dottignies - br_deranke@hotmail.com - Nino Bacelle: 0475/24 34 51 - http://www.deranke.be
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte ging voor haar keuze in BierBrief 543 ten rade bij de exentrieke buren uit Anzegem die in hun reeks 'Bootleg Bieren' opnieuw hun gigantische dorst naar experimentisme tot een leuk concept hebben gebracht. Deze zachtaardige IPA werd gebrouwen met een knipoog naar de Westvlamse rawk 'n roll band (garagerock) ' Unwanted Tattoo'. Als voornaamste ingrediënt werd verse gember ingeraspt zoadt deze een zeer voorname en gezonde (diabetici) rol speelt in het milde gehopte smaakpallet.
PROEFKOTJE: Licht wazig oud goud met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een citrusachtig aroma wordt beheerst door de dominante kruidige gember met inbreng van een toets fruitige mango hoppigheid en na een stevige zoektocht toch wat mout ontdekt. Ook het mondgevoel word overheerst door de invoer van de verse gember met daarin een mooie verbinding tussen mout en hopbitterheid. Alles eindigt na een leuk gemberachtig smaakpallet in een licht bittere afdronk die zich wel nog een tijdje laat meeleven en je doet verlangen naar een volgende slok (of bier).
In de reeks VAT 44,77,79 waarbij oude geuze op basis 90% lambiek uit een specifieke foeder wordt aangevuld met 10% jonge lambiek. Het vat met nr 109 is een foeder van 9000 liter, meer dan 100 jaar oud gekozen uit een reeks van vier, gebouwd door de Duitse firma Drexter in 1910 als bierfoeder, maar in 1935 gebruikt als stockage voor cognac en zal dus zijn eigenzinnig karakter doorgeven aan de ingebrachte geuze na een tweejarig rijpingsproces bij de Boontjes in Lembeek. Na de botteling nog een zestal maanden rust en verzorging voorgeschreven door het duo Frank en Jos Boon om zijn uniek aanbod te laten gelden.
PROEFKOTJE: Wazig donkergoud met tamelijk (voor een geuze toch) mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een aroma met gistaandrijving waarin een citroen zurige zich laat vermengen met de foeder accenten en zelfs een tikje wijnachtig overkomt. Het exentrieke smaakpalet bedekt een moutige indruk met een achtergrond van eikenhout met een alcohol- en cognacwarme uitstraling, die eindigt met een nogal droge lichte zurigheid en zachte bitterheid in een lange aanhoudende afdronk.
Geproefd en besproken tijdens tasting BPC 't Plakkertje Roeselare en ook door den Wacho in zijnen paddestoel. De link voor deze APA is niet ver te zoeken. Huisbrouwer Bram Neudt ontwierp het als aandenken bij de geboorte van zijn eerste zoonEmmerik waardoor de vaste botteldatum 23 Nov 2017 blijft.De brouwer brengt dan ook zijn voorliefde voor de usaanse hop aan met de inbreng van 'Zythos' pallets een blender uit 'Yakimo Chief (VS). Met gebruik van tarwemout en spelt wordt een uniek smaakpallet gebracht. Om grotere capaciteit te krijgen werden bij deze de ketels van Brouwerij De Meester Stasegem in gebruik genomen.
PROEFKOTJE: Wazig goudgeel met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een licht (pompelmoes) fruitig hopgevoel doorspoelt zoet licht kruidig het aroma. Met citrus inslag in het zachte en fris mondgevoel waarbij ook hier het fruitige en aangenaam gekruide hopgegegeven een feit is en je verder smaakvol meevoert naar een licht bittere, droge afdronk. Zeer mooi abieritief.
Gebrouwen in de Proefbrouwerij Lochisti exclusief voor supermarktketen Albert Hein. De bierreceptenkoningen Mikkel Borg Bjergso en Kristian Klarup Keller, beroemd om hun extreme craftbieren, wilden ook mee in het verhaal van bieren zonder of weinig alcohol. Met hun 'American Style Wheat Ale' van amper 0,3% crieëerden ze er tevens een leuke ervaring in met nadruk op hop en kruiden. Fris gemaakt door de inbreng van limoen, pepers en pijnboompitten. Bedoeling met leuke variant op de troebele Duitse Weisbieren en meteen een voltreffer bij gezellige BBQ etentjes maar tevens gezelschap bij warme zomerdagen. Leuk terrasbier.
PROEFKOTJE: Helder strogeel met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een aangenaam fruitige (perzik) hoparoma waarin een tikje citrus gevoeligheid plaats behoud in de zachte mout aanwezigheid. Een fris mondgevoel en leuk hopgegeven die zijn milde fruitigheid (ananas) over de hele lijn verspreid en met een aangename moutsmaak zich voorplant naar een zeer licht drinkbaar zoete maar hoppige afdronk. Frisse doordrinker en/of dorstlesser.
Dat Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte houdt van stevig gehopte bieren bewijst ze opnieuw met haar 'Keuze van Mel' in BierBrief 542. Dit, met stevige hopinvloed bewerkt bier, werd door de Gentse vrienden Dimitri Messiaen, Janos De Baets en Daniëllle Provost gebrouwen voor El Cis Deman (DJ en gitarist bij de groep Stake) met een link naar 'Dia de los muertas'. Deze 'Dag der Doden' wordt ieder jaar herdacht op de Brusselse Marollen. In deze stevige hoppigaard vind je naast verse limoenzeste, koriander en mais zeker smaak en aromabommen als de C-hops Citra, Cornet, Comumbus en Centinnial. Het recept werd op punt gezet via een vergisting met geïsoleerde Leardal Kwiet. Voor de real hoplovers een wonderbaarlijk avontuur.
PROEFKOTJE: Licht amber (oud goud) van kleur met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonatatie. Zoals verwacht een hopbom met fruitige pompelmoesaroma met tussenin toch gevoel van de limoenzeste die zich ook laat opmerken in de frisse hopvolle smaak waar het fruitige hier al meer naar anans/mango gaat. Met een aangenaam lichte alcoholwarmte komt er op het einde een zeer intense hopbitterheid in de citrusgevoelige droge en lange afdronk die alles tot een compleet hoporgasme brengt.
DOK Brewing Company, Dok Noord 4B (Hal 16) Gent - info@dokbrewingcompany.be - http://www.dokbrewingcompany.be.
Onder de vele bierblikjes bij Bierhalle Deconinck Vichte koos Melissa Dhooge voor BierBrief 541 voor een ouwe getrouwe La Chouffe blonde. Een succesverhaal waarmee het 'babbelbirre' van de Dardense kabouters de hele wereld veroverde. Ooit werd deze (donker amberkleurig) gebrouwen in het Canadese Quebecq bij Microbrewery Brewpub 'Cheval Blanc' waar de wettelijke licenties werden geschreven tussen uitbater Jerôme Denys en onze Hopperchouffe Chris Bauweraerts en de royaltys werden ontvangen op basis van de gebrouwen hoeveelheden. Ondertussen werd een deel overgenomen door 'Les Brasseur RJ' van Palestijn Roger Jaar. Het kabouterbier dat in 1982 in een tot microbrouwerij omgebouwde koestal door het duo en schoonbroers Bauweraerts/Gobron aangemaakt was 49 liter en het is uitgegroeid tot 350.000 hl.
Wacho's Proefkotje: Geelgoud kleurig met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidig citrusachtig aroma met vooral een indruk van koriander en peper het vermelden waard. samen met het fruitige met appel en perzik bij een hopvolle indruk. Een fris sprankelend mondgevoel met dezelfde ondertonen als bij het aroma waarbij een zeer aangename en dorstlessende alcoholwarmte met een leuk evenwicht tussen zoet en lichtbitter je meevoert naar een droge, zacht bittere afdronk. Een fantastisch gebrouwen bier die voor elke gelegenheid mag worden gebruikt.
Dit wonderbaarlijk afwachtingsbier meegebracht van Bierhalle Deconinck Vichte. Na een winterslaap van bijna 30 jaar werd deze uitzonderlijke geuze (en kriek) door Erik De Keersmaeker opnieuw tot leven gebracht en zal samen met de brouwende en hulpende knechtjes Jeroen Lettens en Klaas Vanderpoorten via de originele en authentieke recepturen de bierwereld worden ingebracht. De vaten met het door wilde gist bevruchte vocht ligt momenteel te rijpen bij de buren van De Troch Wambeek. In afwachting en met een financiële hulpgroep (een soort crowdfunding) heeft de bevriende Brouwerij De Ranke een simpele Saison gebrouwen als afwachting tot de unieke en authentieke Eylenbosch ten tonele verschijnt want voor niks gaat de zon wel op maar de foeders niet open.
Vue ne goeie geuze moede wa patience emme!
PROEFKOTJE: Gele geuze kleur wet weinig tot geen schuimkraag en pittige carbonatatie. Het typisch bloemig citrus gekruide saison moutaroma. Zacht mondgevoel met een milde fruitigheid waarbij een leuke moutbitterheid je frisjes meesleurt naar een droge afdronk die je onmiddellijk seint naar een volgende slok... en nog een... en nog een
Gevonden bij Bierhalle Deconinck Vichte tijdens zoektocht bieren met weinig of geen alcohol. Ik zag deze met link naar het satirisch TV-programme (uit het leven gegrepen wat men er ook van dacht) bij een de allereerste alcohol vrije/arme bieren toen deze op de markt verschenen. Het brein van onze Genkenaar Stijn Panis zocht als voorbereiding voor zijn straffe sportdiscipline 'The Iron Man' naar een biertje met weinig of geen alcohol. Onze toenmalige garagebrouwer deed er een viertal maanden over om de goede balans tussen bitter en zoet met een hoppig knipoogje te construeren. . In een later stadion werd alles in grotere capaciteit gebrouwen bij Eutropius Menen. Intussen is ongeveer de hele wereld bezig met dit noodzakelijk kwaad dat in allerlei methoden wordt verwerkt, de meesten een aanpassing van hun origineel bier.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie Zoet aanvoelend moutaroma waarbij de plaatselijke gist een belangrijke ondertoon vormt. Tamelijk waterachtig mondgevoel waarbij de kruidige moutbitterheid een toetje fruitige (banaan) hoppigheid herbergt en je zachtjes meesleurt naar een milde, frisse lichtbittere afdronk. Zeer eenvoudige, dorstlessende doordrinker met toch een leuke knipoog aan de nodige craftsmaak.
Gevonden tijdens rooftocht in Bierhalle Deconinck Vichte. Brasseur Marc-Antoine De Mees heeft op zijn boerderij te Gaurain-Ramecroix een gamma biologische en lutenvrije bieren ontwikkeld waarbij gerst van eigen kweek en met een unieke, natuurlijke methode. Deze lekkere glutenvrije blonde is er een onderdeel van.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een moutgevoelig aroma met noties van plaatselijke gist en een fruitige (banaan, sinaasappelzeste) aandoening. Een zacht mondgevoel met vooral toetsen van de zoete moutinval die het zeer drinkbaar maakt en met een milde bitterheid je meevoert naar een droge, dorstlessende afdronk.
Brasserie de Brunehaut, Rue des Panneries 17, Rongy - info@brunehaut.com - 069/34 64 11 - www.brunehaut.com