Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Fond Tradition - 5%
  • Friendship - 6%
  • Bacchus Kriekenbier - 5.8%
  • Orval 2023 - 6.2%
  • Lupulus Blanche - 4.5% - EBU 25
  • Kwaremont - 0.0%
  • Bux Tripel - 8.5%
  • Skollmann Crowdfunding – 9%
  • Sint-Bernardus Prior 8
  • Nighttime Frozen Parking Lot - 7%
  • 1128 Grimbergen Brut Bier - 8%
  • Kombine - 6%
  • Kasteel Tropical 0.0 %
  • Koekoek Geuze - 8.9%
  • Duvel Imperial - 10%
  • Kasteel Tropical - 7%
  • Tante Nonneke -
  • Rodenbach Evolved Caractere - 7.2%
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    29-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monk's Café -5,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezamelijke tasting door Bier Proef Club 't Plakkertje RoeselareMonk Café Grand-Cru is een Vlaams oud bruin gebrouwen bij brouwerij Vansteenberge Ertvelde Het moederbier is een traditioneel Oud Bruin dat stichter Jan Baptist De Bruyne reeds in 1784 brouwde. Deze brouwerij heette toen 'De Peer'. Het bier wordt opgeslagen in eikenhouten tonnen om te verdelen in hun lokale kroegen. Het 'patersbier' was toen goed in trek. Het type Grand-Cru, een 'Flemisch Sour Ale' wordt nu nog steeds gebrouwen volgens de traditionele regels van de kunst. Ze laten hun tripel een 3 jaar verzuren op tank bij tempertuur van 26 graden en dit door toevoeging van melkzuur bacteriën. Net voor het bottelen wordt het versneden met een licht gebrouwen bier van eigen kweek om zodoende het alcoholgehalte te corrigeren Na fitratie wordt nog wat karamel toegevoegd die er zal voor zorgt dat er een perfecte zoet/zure balans ontstaat en zijn robijn rode kleur schenkt.

    Proefkotje: Donker rode kleur met een licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. 
    Een te kunstmatig karamelmoutig wijnaroma. licht fruitige (appel) in de achtergrond. Niet al te volmondig met een fris melkzurig balsamicoazijn gevoel met toetsen van zoethout. Volgens de meeste leden niet slecht gebrouwen maar de meesten hadden er voor een Grand-Cru meer van verwacht.

    Brij Van Steenberge, Lindelaan 25, Ertvelde - 09 344 50 71 - info@vansteenberge.com


    Reageer (0)

    28-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en beschreven tijdens tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. De start van het moederbier begon bij hat proefbrouwsel nog in zijn garage te Kuurne waarna het op de vroegere site van 't Gaverhopke in Stasegem werd uitvergroot.
    Intussen is brouwmeester Dirk uitgeweken naar de grote Nelca-site in Lendelede. Bij het zoeken naar een geschikte naam kwamen ze uit op Retrorik, een link naar Erik 'Rik' Ameye de vroegere eigenaar van 't Gaverhopke. Dit moederbier is een stevig patersbier, een dubbel abdijbier gebrouwen volgens aloude traditie dat in de oertijd enkel voor de belangrijke gasten die het klooster bezochten.  Het bevat meer mout dan gebruikelijk, in dit geval geroosterde karamelmout. Het bier kreeg een een lading kriekensap en een verblijf van 12 maanden in in Bordeauxvaten. waardoor het een tamelijk zware portosmaak kreeg met een zoet karakter. De alcoholwarmte lijkt verdoken en de rode wijnsmaak laat en frisse indruk na.

    Proefkotje: Kleur is wazig roodbruin met kleine beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een mooi gekruide, licht fruitige (kriek) rode wijnaroma waarin hier al de tannine van het Franse eikenhout zich aanmeld en ook terug te vinden is bij de zoete in een zoet fruitige met chocolade bewerkte kruidige smaak die leidt naar, licht moutigeen hopwaardige afdronk.

    Brij De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 143 680 - info@brouwerij-demeester.be

    Reageer (0)

    27-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarot d'or
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gezamenlijk met BPC 't Plakkertje geproefd en besproken. Deze Tarot D'or werd eind februari 2023 gebrouwen in de nieuwe vesting Lindemans Satelite Brewery te Ruisbroek.
     de naam van dit fruitbier van gemengde gisting verwijst naar het bekende Tarot kaartspel ontstaan in de middeleeuwen en gebruikt voor amusement en waarzeggerij. De sfeer en de lay-out van het etiket leggen duidelijk de link naar het Belle Epoque merkuniversum van de brouwerij Tarot D'or is een unieke blend van een hoge gisting bier, plaatselijke lambiek van eigen kweek en gerts- en tarxemout ook een vruchten concentraat (1,6% honingmeloen, 1,1%mngo en 0,2 limoen). Naar verluidt  werd het suikergehalte bewust laag gehouden en werden er geen zoet- noch kleurstoffen toegevoegd. 

    Proefkotje: Bijna helder goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het zoet aroma komen vooral de fruitige (mango) zich melden die ook in een exotisch getint mondgevoel te vinden is samen met een frisse moutbitterheid en dit alles brengt je smaakvol naar een zoet en fruitig aanvoelende maar iets geforceerde afdronk (net iets teveel geconcentreerd.

    Brij. Lindemans, Lenniksebaan 1470 Vlezenbeek - 02 569 03 90 - info@lindemans.be



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chouffe Alcoholvrij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangekocht door BPC 't Plakkertje Roeselare voor een gezamelijke tasting. De kabouterfamilie van Achouffe heeft een 'Chouffeke' bij, eentje met weinig alcohol.  Het wordt gebrouwen in Wibrin met evenveel passie en expertise  als de andere leden van hun biergamma.  Voor de productie van dit alcoholvrij bier werd een speciale gist gebruikt waardoor suikers tijdens het gistingsproces niet omgezet wordt in alcohol odat het alcoholgehalte onder de wettelijk 0,4% blijft.

    Plakkertje Proefkotje: Helder strogele kleur met mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Zeer licht moutaroma waarin vooral het gebruikelijk koriander zijn deel opeist.  Het nochtans fris mondgevoel bevat een milde zurigheid van zoete draftsmaak en eindigt op een tamelijk droge afdronk die zeker dorstlessend overkomt.

    Brasserie Achouffe, Reu de la Grève 32, Houffalize (Achouffe) - 061 28 81 47 - info@achouffe.be

    Reageer (0)

    19-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gruut inferno - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van een vriend na zijn bezoek aan de Gentse stadsbrouwerij.  Dit duivels bier wordt gebrouwen door de Westvlamse Annick Desplenter en zoon Loic met zoals gebruikelijk de toevoeging van het Middeleeuwse gruut maar in deze aflevering toch een beetje Saaz hop die de volle smaak bevorderd en daardoor een uitzondering maakt onder de gruut-bieren die allen enkel met een mengeling van (gruut) kruiden worden gemaakt.

    Proefkotje: Helder licht amberkleurig (donkerblond) met romige witte schuimkraag  en een mooie carbonatatie.  Een bloemig mout/gist aroma verraad het evenwichtig gebruik van het kruidenmengsel waarin ik vooral rozemarijn en kruidnagel opmerk met in de achtergrond een zweempje fruitige (perzik) hop. Een redelijk vol mondgevoel waarin ook hier de gekruide moutbitterheid een hoofrol speelt met in de achtergrond toch een klein smaakje hop die het dan ook zeer genietbaar en aangenaam en de hoge alcoholwarmte  verdoken houd om te eindigen bij een droge bitterheid waarin de tonen van zoete hop deze van de mout licht overstijgt. Lekker zetelbier.

    Stadsbrouwerij Gruut, Rembert Dodoensdreef 1 Gent - 0473 17 42 29 - annick@gruut.be



    Reageer (0)

    14-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bux Tripel - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen bij bezoek tijdens revalidatie. Een heerlijk frisse en mooi gebrouwen tripel. Onder commando van Dieter Vanbiervliet laten brouwen bij brouwerij De Meester in Lendelede met toesmijting van de hopsoorten Cascade, Centenial , Nortern Brewer en het usaanse 7788. Deze is niet meer gefilterd en voorzien van plaatselijke kruiden. De naam van de bieren verwijzen naar de lange geschiedenis van de West-Vlaamse schapenteelt. 'Bukske' is dialect voor een mannelijk schaap.

    Proefkotje: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een zacht en licht zoet (honing) mondgevoel waarin met een mild gekruide moutbittere smaak een beetje wordt gevolgd door een fruitig hopgegeven. Ook in de smaak komen de hopbestanddelen een beetje de moutbitterheid verstoren en is de nodige alcoholwarme wat verdoken. Dit alles eindigt met een lekker gevoel bij een droge licht hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat meegenieten om dan een volgende slok te nemen. Lekker zetelbier.

    Brouwerij Biermaekers, Driemasten 126 Gullegem - 0468 23 86 26 - brouwerijbiermaekers@gmail.com

    .

    Reageer (0)

    24-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwoantje Blond - 6,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eentje uit het prachtige proefpakket van de Oostendse bierfirma sie hun recepturen laten vloeien uit de ketels van Dirk De Meester in Lendelede. Dit karaktervol blondje is een voorbeeld van een dorstlesser waarin vooral pils- en tarwemout werd gebruikt maar ook wat havervlokken in verwerkt is. De aanwezigheid van sinaasappelzeste en een beetje koriander maakt het extra fris.

    Proefkotje: Wazig donker blond van kleur met romige witte schuimkrag en een pittige carbonatatie.
    Een zacht moutaroma waarin de aanwezigheid van koriander zich gevoelig laat opmerken. Ook een toetsje citrusachtige sinaasappelschil behoort tot het meenemen naar de milde lichtzoetige en fris drinkend mondgevoel dat je proeft tot aan een zacht gekruide en frisse afdronk waarbij hier wel wat tarwe aanwezigheid komt en zoals een lekkere doordrinker hoeft te zijn en je steeds maar uitnodigt een volgende slok te beleven

    Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek Oostennde - 0477 53 24 38 - sales-dezwoane.be

    Reageer (0)

    23-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mox Pearl - 4,6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en genoten tijdens afhalen van maaltijd in The Mash. In de reeks met verwijzing naar het mythische kaartspel 'Magic The Gathering' en de bedoeling om telkens een bier te brouwen die bij een kaart past met een link naar de kleur. Voor deze Mox-Pearl werd gekeken naar de witte kleur en werd de receptuur gelinkt aan het beruchte Witbier type waarin vooral de aanwezigheid van sinaasappelzeste en korianderzaadjes een hoofdrol spelen dit samen met hoofdzakelijks pilsmout om het dorstlessen te bevorderen en natuurlijk ongeveer 30% tarwemout. Zoals bijna alle bieren van brouwmeester Jef Pirens heeft ook deze een unieke eigen brouwertoets en komt een er leuk passend verhaal uit de ketels van Frankie.

    Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en een heerlijk aanvoelende carbonatatie. Het zachte pilsmout aroma wordt beheerst door de inbreng van de fruitigheid door de sinaasappelschil en met de kruidige toevoeging van de koriander kom je met de zelfde gevoelens bij een leuke gewaarwording bij een frisse, matige tarwemoutbitterheid in het mondgevoel De onbevangen citrussmaak brengt de fruitige en kruidige met zwoele tederheid naar een tamelijk droge zacht en zoetig aanvoelende moutigheid die je onmiddellijk doet verlangen naar een volgende slok en dus als dorstlesser en/of doordrinker zeer aanbevolen is.

    D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com

    Reageer (0)

    08-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwoantje Tripel - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tasting voor BierBrief  en hopgestuurd door de brouwvriendenvrienden Filip Van Hulle en Xavier Cattrysse die hun bierfirma hebben ontwikkeld tot hoogstaand niveau.Hun recepten werden in eerste geval gebrouwen door BierSelect Gent maar door bepaalde moeilijkheden geraakten ze bij brouwerij De Meester in Lendelede. Onder toezicht van brouwmeester Dirk ontwikkelden ze hun tripel met onder meer gerst- en tarwemout maar gemengd met havervlokken waardoor deze een stevig karaktervol bier bekwamen.

    Proefkotje: Wazig blond van kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Zoet aanvoelend fruitig (banaan) moutaroma waarin een kleine hopbitterheid aanwezig is en zich aangenaam verder ontplooit en een zachte alcoholwarmte zich fruitig (perzik) en mooi gekruid gevoel laat meeslepen naar een licht gezoete en kruidige afdronk met wat alcoholwarmte en mild mout- en hopgevoeligheid die naar een volgende slok doet verlangen.

    Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek 29 Oostende - 0477 53 24 38 -sales@dezwoane.be


    Reageer (0)

    04-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens bezoek aan The Mash Izegem. Onder de noemer: Leer proeven, durf genieten' heeft brouwmeester Jef Pirens nu een samenwerking gedaan met de Brusselse Brouwerij De La Senne waarbij Jef en hun brouwer Yves De Baets in de Izegemse ketels iets lekkers hebben klaargemaakt. Bij deze 'saison' werd gebruik gemaakt van de Noorse Kveit-gist die aan het zomerbier een leuke twist meegeeft en de toevoeging van haver brengt de zachte moutbitterheid met zich mee.

    Proefkotje: Wazig blonde kleur met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In het zacht zoet-zurig aroma zijn de verschijnselen van de Kveita gist aan goed aanwezig.  De bloemige moutbitterheid  brengt vooral het fruitige met zich mee naar een fris licht zurig mondgevoel die zich verder in de fris aanvoelende smaak vermengd met het gevoel van sinaasappelzeste en je zeer aangenaam brengt naar een droge milde moutbitterheid in de zoetgevooisde en zacht bittere afdronk die je meteen doet verlangen naar een volgende slok. Zeer geschikt als doordrinker en als zomers terrasbiertje.

    D'Oude Maalderij (The Mash), Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) -0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com

    De La Senne, Anna Bochdreeef 19/21, Brussel - 02 465 075 - Yvan: 0498 54 11 53 - info@brasseriedelasenne.be


    Reageer (0)

    30-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Oud Bruin - 5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fris zurig Oostvlaams biertype, met een traditie uit 1679, wordt momenteel enkel gebruikt als moederbier bij het vervaardigen van enkele fruitige bieren uit het Liefmans gamma. Na de overname van Duvel-Moortgat werd het een tijdje in Puurs gebrouwen en momenteel in de ketels van zusterfirma De Koninck Antwerpen. Het is jammer genoeg uit de Internationale handel genomen. Men kan er wel nog van genieten van 't vat in het proeflokaaltje van brouwmeester Marc Coesens en in het uniek restaurant Odnar beiden op de site van Liefmans in Oudenaarde. De typische smaak wordt bekomen door een gemengde gisting in de open originele RVS kuipen te Oudenaarde gevolgd door een extra lagering (4 tot 8 maanden) waardoor de gewenste melkzuurinfectie ontstaat en het versnijden met een jong fris bier. De plaatselijke gisting wordt aangevuld met gisten uit de plaatselijke lucht.

    Proefkotje: Donker roodbruin met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma alvast die aangenaam geroosterde karamelmout waarin een fruitige maar vooral een frisse melkzurigheid komt aandraven.
    De smaak is volmondig zoet-zuur waarbij hier ook de zacht geroosterde karamel zijn invloed heeft en samen met het gevoelige melkzuur door de spontane gisting zijn weg volgt naar een mild zurige, wijnachtige afdronk die nog wel een tijdje blijft aanhouden.

    Brouwerij Liefmans, Aalstraat 200, Oudenaarde - Tel Duvel03/860 94 00 - Olav: 0475 23 12 83 - info@liefmans.be

    Reageer (0)

    23-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maredsous 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 642 werd gekozen voor een uniek abdijbier dat in de Benedictijner Abdij van Maredsous te Anhée, in de pas vernieuwde ketels van de microbrouwerij, ter plaatse wordt gebrouwen door de brouwers van Duvel-Moortgat maar onder toezicht van de monniken van de abdij. In het verleden werd deze enkel met de kerstmis aangeboden maar intussen een vaste waarde geworden in onze biercultuur. Hij is ook zeer herkenbaar aan zijn  uitzonderlijk expressief aroma. Het gewoonlijke alcohol/volume werd ook van 7% naar 8% gebracht wat een steviger structuurgevoel bezorgde en het als degustatie en/of zetelbier een aangenaam gevoel heeft.

    Proefkotje: Donker rode wijn kleur met ringachtige beige schuimkraag en fijne carbonatatie. Een karamelmoutig aroma met stevige gevoelens voor donker fruit (pruim, vijgen). In het mondgevoel van donkere moutbitterheid ook hier hde fruitige doch zacht gekruide volle smaak die je laat leiden tot mild droge en zoet overkomende afdronk.

    Brasserie de Maredsous, Rue de Maredsous 11, Anhée - 082 69 82 4 - accuell@maredsous.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudenband 2013
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter gelegenheid van het schielijk overlijden van mijn bieridool Madam Rosa Merckx nog even een Goudenband 2013 uit de kelder gehaald en met de gedachtenis aan de vele herinneringen bij deze prachtige dame en nog maar eens genoten van dit heerlijk smakend bier. Ik was weer maar eens verbaast hoe weinig smaakevolutie dit bier in al die jaren heeft verkregen want enkel in de verre afdronk vond ik wat portogegevens terug. Dit vooral met dank aan de bezorgdheid van Rosa, die er heel haar leven voor gezorgd heeft dat de authentieke smaak bleef behouden. 

    Proefkotje:  Een donker-wijnrode kleur met weinig of geen lichtrode schuimkraag en net voldoende carbonatatie.  Een zeer complex wijn- en moutaroma die vooral de eikenhouten taninnegeest van het verblijf in open kuip en houten vaten laat herbeleven. In het mondgevoel nog steeds dat fruit (kersen) en het gebruik van kandijsuiker aanwezig maar met een nog steeds aangename zuurtegraad waarbij enkel in de droge fruitbittere afdronk enige zweem van porto te merken valt. Zal waarschijnlijk nog enkele jaren zijn unieke smaak bewaren en er ten aller tijde mijn gedachten naar deze opmerkelijke brouwster en verdediger van het Liefmansgamma zal waarmaken.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200 Oudenaarde - Olav: 0475 23 12 83 - info@liefmans.be


    Reageer (0)

    18-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hapkin - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hapkin komt oorspronkelijk van de Westvlaamse brouwerij Louwaege in Kortemark. Het werd in 2002 overgenomen door Alken-Maes die de brouwerij sloot en Hapkin liet verder brouwen bij Union te Jumet tot ze 2007 (als dochteronderneming van Heineken) het uit de ketels te Alken lieten vloeien. De naam verwijst naar Graaf Boudewijn VII van Vlaanderen die de bijnaam Hapkin' (met de bijl) kreeg.
    Dit stevig bier wordt gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten zoals De Duitse Monroe en Spalter Select die de bloemige smaak veroorzaakt en  Tsjechische Saaz die met wat kamille het kruidige benadrukt. Nast deze hopextracten komt er ook nog gerstemout en glucosestroop in. Het krachtige karakter komt wel van het 4 maal hoppen tijdens het brouwproces.

    Proefkotje: Licht wazig blond met stevige, rotsige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig gist- en mout aroma waarin het fruitige (perzik) en licht gekruid hopgevoel de alcohol aanwezigheid overheerst maar zich vooral aanmeld bij het tamelijk scherp gekruid mondgevoel die wat zoetjes overkomt en zich laat leiden naar gistbittere met een hoppig getinte afdronk waarin ook hier het alcoholvolume aandacht opeist. Loopt lekker sweety binnen dus hopgepast.

    Alken-Maes, Blarenberglaan 3C, Mechelen - 0470 12 34 56 - info@alken-maes.com


    Reageer (0)

    17-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choucke - 6,6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en genoten voor BierBrief 640. Een fris en lekker biertje uit de Zennevallei. Choucke die betekend liefje, schatje... werd gebrouwen door Jo Van Aert in brouwerij Belgoo. Het is de vervanger en aangepaste versie van de 'Magus' die uit het gamma is verdwenen. Er worden naast de hopsoorten Golding en Cascade nu enkel gerst- en tarwemout gebruikt. Naast de sinaasappelzeste komt er ook wat Curaçoa bij te pas en om het drankje aantrekkelijker te maken werd hun eigen geweekte, iets meer fruitige verse gist, opgeslagen, in UGent, gebruikt.

    Proefkotje: Wazig blond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een mild fruitig (pèche en banaan) moutaroma met in de achtergrond wat hoptinteling is de voorbode van een heerlijk en fris aanvoelend bier met een een zacht, licht zoet, fruitig en iets kruidig mondgevoel en een matige hopervaring je brengt naar een droge, licht gekruide en zacht bittere afdronk waarmee je onmiddellijk verlangt naar een volgende slok. Een zeer gewaardeerde doordrinker maar tevens als degustatie kan worden aanzien.

    Belgoo, Georges Wittouckstraat 61, St-Pieters-Leeuw - 0475 69 24 60 - info@belgoobeer.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tervuro 6,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van de Izegemse brouwer Jef Pirens brouwer na bezoek van Sabine Cabanier aan The Mash. Het recept was ooit (1910) eigendom van de Tervuurse brouwer F; Corneel van brouwerij 't Zwart Peerd en sedert 2014 gebrouwen door  Marc Struyf van brouwerij Den Triest (Kapelle-op-den-Bos) en nu heruitgevonden als herinneringsbier  voor de overleden Gambrinus-iconen Ronan Vandermotten en Christje Deprez.

    Proefkotje: Wazig donker goudblond met een tamelijk witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma krijgt een zoet aanvoelende karamelmoutigheid met in de achtergrond een fruitige maar fijne hopervaring.
    Het mondgevoel is meer een astrogent gevoelige bittere karamelmout gegeven dat je zeer snel brengt naar een droge, mild bittere afdronk. Een zeer frisse en goede doordrinker.

    Gambrinusclub van België - Smiskensstraat 26 Thurnhout - Sabine: verboven. cabanier@skynet.be - 0496 21 96 68

    Brouwerij Den Triest, Triestraat 24, Kapelle-op-den-Bos - 047 74 38 05 - info@dentriest.be



    Reageer (0)

    13-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zatte Bie - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zatte Bie, een der eerste brouwsels uit het gamma van de familie Tjoen en in den beginne verkocht in simpele plastieken zakjes bij toenmalige buur D'Hellekapelle te Loker. Deze roodbruine losbol werd op kleine schaal gebrouwen met natuurlijk ingrediënten van eigen bodem en besprenkeld met enkele goed gekozen kruiden. Een tijdje geleden volledig gerestyled om te worden aangeboden in de gezellige bar van de gerenoveerde boerderij 'Hof ter Linden' te Wakken waar de nieuwe brouwerij werd ondergebracht. Onder de noemer 'gelukkig doet zat zijn geen zeer' kan je er 'op t gemakske' van genieten. 

    Proefkotje: Donker bruine, bijna zwarte kleur met een romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het karamelmoutig aroma met donkerfruit (vijgen) wat zoete honing en steranijs in  aanbieding. In een vol zoet aanvoelende moutbitterheid waarin met een fruitige en leuke kruidigheid verborgen zit glijdt het onder invloed van een aangename alcoholwarmte naar een droge zoet-bittere afdronk die je wel een tijdje blijft nagenieten. Doordrinkbaar strong zetelbier om van te genieten.

    Brouwerij De Bie, Vijvestraat 47, Wakken (Dentergem) -0478 46 21 84 - info@brouwerijdebie.be

    Reageer (0)

    12-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bie Velo 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze traditionele tripel werd onlangs herbrouwd om de vele bier- en koersfans de smaak van de overwinning opnieuw te laten voelen. In 2015 kwam er een samenwerking met de Westvlaamse brouwerij De Bie en de wielerploeg Etixx-QuickStep van Patrick Lefevere met o.a Tom Boonen in hun rangen. Velo, de ultieme Flandrien in het bierpeloton wordt brouwen met hop en gerst van eigen kweek en met kruidige toevoeging van steranijs, salie en een beetje koriander. Ondanks zijn stevige alcoholwarmte is het toch een lekkere doordrinker

    Proefkotje: Helder, iets donker goud van kleur met een romige flinke witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In een bloemig moutaroma bespeur je een sterke aanwezigheid van de toegevoegde kruiden met vooral het steranijs in het aanbod. Een vol, alcoholwarm mondgevoel waarin ook hier de bitterheid omzwaggeld word door de aanwezige kruiden die je ook terug vind een frisse, licht bittere harmonische afdronk met een zacht zurig keelgevoel die je doet verlangen naar een volgende slok.

    Brouwerij De Bie, Vijvestraat 47, Wakken - 0478 46 21 84 - info@brouwerijdebie.be

    Reageer (0)

    06-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Plots een andere inkijk tijdens tasting van PBC 't Plakkertje Roeselare. Stijn Couvreur haalde plotseling enkele oude gloriën van de Roeselaarse brouwerij uit zijn bierkelder, kwestie van vergelijking en vraag naar de  smaakevolutie met hedendaagse afleveringen. Ondanks de zeer goede bewaarplaats waren er toch enkele eigenaardige smaakverschillen. Beiden hadden nog steeds een beetje die sprankelende carbonatatie. In het aroma hebben ze alle twee ook nog het befaamde 'nat paardendeken'. De smaakevolutie verliep echter totaal verschillend. Beiden hadden dan wel een waterachtig gevoel verkregen (een beetje verdwijning van de alcoholwarmte en de wijnsmaak) maar hielden er een mild geroosterde moutbitterheid  en een zachte metallisatie aan over. Bij deze van 1989 kwam er een zachte portosmaak voorbij terwijl bij deze van 1991 meer naar de sherry neigde. Het was een unieke ervaring om gezamenlijk en onder kenners de eventuele smaakverandering bij die oldies te ervaren.

    Mededeling: Rodenbach dankt zijn zacht-zure smaak aan de gemengde gisting en de rijping op eikenhouten foeders, destijds ingeschakeld om  om het bier een langere tijd te verzuren en te bewaren  Het zure bier werd dan later toegevoegd aan een jonger exemplaar waar een enorme smaakboost te weeg bracht en vooral het Vlaams oud (rood)bruin op de kaart plaatste.

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133/135, Roeselare - 051 27 27 00 - info@swinkelsfamilybrewers.com





    Reageer (0)

    03-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en beschreven op tasting BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit bier werd gebrouwen in 2021 bij de Noord-Franse brouwerij 'Pays des Flamand' te Blaringem, net over 'de schreeve' waar nog een aantal ouderen en een paar jongeren 'kan nie goe de Vlams spreken'. Om de Internationale hype van de foeder-bieren ook in hun gamma te krijgen hebben ze hun bieren in verscheidenen wijnvaten laten rijpen. Deze Wilde Leeuw mocht een 12-tal maanden  in éénmalig gebruikte Sauternes wijnvaten verblijven in de kelders van de brouwerij  dit met toevoeging van Brettanomyces waardoor het de benaming 'Sour'  of 'Triple Brett Aged' kreeg.  Heet brouwesel werd dan ook niet gefilterd of gepasteuriseerd.

    Proefkotje: Tamelijk helder blond van kleur met fijne witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie.  In het moutig aroma komt naast de lekkere alcoholwarmte vooral een zacht melkzuur de hoofdrol vervullen waarin ook een fruitige abrikoos zich aanmeld. In de vrij complexe smaak zit tevens de zachte wijnsmaak verweven met de frisse tannine als gevolg van het verblijf in de wijnvaten. Naar het einde toe komt de zoete witte wijnsmaak het gevoel en de aangename zuurte verder opdraven en blijft deze heerlijke afdronk wel een tijdje hangen.

    Brasserie du Pays Flamand, Rue André Pockyn 425 Blaringem - +33(0) 28 41 74 81 - +33(0) 61 18 20 14 - contact@brasseriedupaysflamand.com


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs