PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
13-04-2023
Zatte Bie - 9%
Zatte Bie, een der eerste brouwsels uit het gamma van de familie Tjoen en in den beginne verkocht in simpele plastieken zakjes bij toenmalige buur D'Hellekapelle te Loker. Deze roodbruine losbol werd op kleine schaal gebrouwen met natuurlijk ingrediënten van eigen bodem en besprenkeld met enkele goed gekozen kruiden. Een tijdje geleden volledig gerestyled om te worden aangeboden in de gezellige bar van de gerenoveerde boerderij 'Hof ter Linden' te Wakken waar de nieuwe brouwerij werd ondergebracht. Onder de noemer 'gelukkig doet zat zijn geen zeer' kan je er 'op t gemakske' van genieten.
Proefkotje: Donker bruine, bijna zwarte kleur met een romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het karamelmoutig aroma met donkerfruit (vijgen) wat zoete honing en steranijs in aanbieding. In een vol zoet aanvoelende moutbitterheid waarin met een fruitige en leuke kruidigheid verborgen zit glijdt het onder invloed van een aangename alcoholwarmte naar een droge zoet-bittere afdronk die je wel een tijdje blijft nagenieten. Doordrinkbaar strong zetelbier om van te genieten.
Deze traditionele tripel werd onlangs herbrouwd om de vele bier- en koersfans de smaak van de overwinning opnieuw te laten voelen. In 2015 kwam er een samenwerking met de Westvlaamse brouwerij De Bie en de wielerploeg Etixx-QuickStep van Patrick Lefevere met o.a Tom Boonen in hun rangen. Velo, de ultieme Flandrien in het bierpeloton wordt brouwen met hop en gerst van eigen kweek en met kruidige toevoeging van steranijs, salie en een beetje koriander. Ondanks zijn stevige alcoholwarmte is het toch een lekkere doordrinker
Proefkotje: Helder, iets donker goud van kleur met een romige flinke witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In een bloemig moutaroma bespeur je een sterke aanwezigheid van de toegevoegde kruiden met vooral het steranijs in het aanbod. Een vol, alcoholwarm mondgevoel waarin ook hier de bitterheid omzwaggeld word door de aanwezige kruiden die je ook terug vind een frisse, licht bittere harmonische afdronk met een zacht zurig keelgevoel die je doet verlangen naar een volgende slok.
Plots een andere inkijk tijdens tasting van PBC 't Plakkertje Roeselare. Stijn Couvreur haalde plotseling enkele oude gloriën van de Roeselaarse brouwerij uit zijn bierkelder, kwestie van vergelijking en vraag naar de smaakevolutie met hedendaagse afleveringen. Ondanks de zeer goede bewaarplaats waren er toch enkele eigenaardige smaakverschillen. Beiden hadden nog steeds een beetje die sprankelende carbonatatie. In het aroma hebben ze alle twee ook nog het befaamde 'nat paardendeken'. De smaakevolutie verliep echter totaal verschillend. Beiden hadden dan wel een waterachtig gevoel verkregen (een beetje verdwijning van de alcoholwarmte en de wijnsmaak) maar hielden er een mild geroosterde moutbitterheid en een zachte metallisatie aan over. Bij deze van 1989 kwam er een zachte portosmaak voorbij terwijl bij deze van 1991 meer naar de sherry neigde. Het was een unieke ervaring om gezamenlijk en onder kenners de eventuele smaakverandering bij die oldies te ervaren.
Mededeling: Rodenbach dankt zijn zacht-zure smaak aan de gemengde gisting en de rijping op eikenhouten foeders, destijds ingeschakeld om om het bier een langere tijd te verzuren en te bewaren Het zure bier werd dan later toegevoegd aan een jonger exemplaar waar een enorme smaakboost te weeg bracht en vooral het Vlaams oud (rood)bruin op de kaart plaatste.
Geproefd en beschreven op tasting BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit bier werd gebrouwen in 2021 bij de Noord-Franse brouwerij 'Pays des Flamand' te Blaringem, net over 'de schreeve' waar nog een aantal ouderen en een paar jongeren 'kan nie goe de Vlams spreken'. Om de Internationale hype van de foeder-bieren ook in hun gamma te krijgen hebben ze hun bieren in verscheidenen wijnvaten laten rijpen. Deze Wilde Leeuw mocht een 12-tal maanden in éénmalig gebruikte Sauternes wijnvaten verblijven in de kelders van de brouwerij dit met toevoeging van Brettanomyces waardoor het de benaming 'Sour' of 'Triple Brett Aged' kreeg. Heet brouwesel werd dan ook niet gefilterd of gepasteuriseerd.
Proefkotje: Tamelijk helder blond van kleur met fijne witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het moutig aroma komt naast de lekkere alcoholwarmte vooral een zacht melkzuur de hoofdrol vervullen waarin ook een fruitige abrikoos zich aanmeld. In de vrij complexe smaak zit tevens de zachte wijnsmaak verweven met de frisse tannine als gevolg van het verblijf in de wijnvaten. Naar het einde toe komt de zoete witte wijnsmaak het gevoel en de aangename zuurte verder opdraven en blijft deze heerlijke afdronk wel een tijdje hangen.
Brasserie du Pays Flamand, Rue André Pockyn 425 Blaringem - +33(0) 28 41 74 81 - +33(0) 61 18 20 14 - contact@brasseriedupaysflamand.com
Een der laatste veroveringen (met dank aan Belinda Eelbode) geproefd en beschreven bij BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit uiterst complex en verfijnt fruitbier dat in 2016 nog werd bestempeld als 'Het beste fruitbier ter wereld' werd recent van de biermarkt gehaald wegens te weinig opbrengst. Het bier werd reeds in 201 ontwikkeld samen met de wereldvermaarde 3-sterrenchef Vik Geunes van 't Zilte in Het /as Antwerpen. Dit exclusief bier is ontstaan uit een 100% jong foederbier dat zijn 2-jarige smaakaanpassing zocht in de Roeselaarse foederzalen. Nadien onderging het nog een zestal maanden gistende maceratie van krieken, frambozen en veenbessen dit gecombineerd met een vleugje tannine en karamelmout. Het resultaat s een Rodenbach met uitzonderlijke zuiverheid, het unieke huwelijk van delicatesse en de kracht van een frisse bourgogne. Volgens vele bierliefhebbers een uniek stukje Vlaamse geschiedenis dat in de anonimiteit zal verdwijnen.
Proefkotje: Oranjerode kleur met lichtroze plakkende schuimkraag en een parelende carbonatatie. Een fris, zurig aroma, fruitig (frambozen, kers) met vooral onderliggende toetsen der zuurheid veroorzaakt door het lange verblijf in de eikenhouten vaten en het je fluweelzacht begeleid naar een zoet-zure, fruitige smaak die mooi uitgebalanceerd eindigt op een droge, zurige afdronk waarbij het lekker gevoel van de balcamico-azijn nog een tijdje blijft door zinderen.
Dit fruitige werkje werd gehaald bij Dranken Jo (Roeselare), geproefd en beschreven tijdens de tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. Brouwerij Lindemans had al teken van leven in de 16° eeuw maar de familie Lindemans trap pas in 1868 in de herberg 'Hof ter Kwadewegen' en maakte het tot het grootste landelijk familiebedrijf van ons land dit vooral met bieren van spontane gisting. Het fruitbier van gemengde gisting wort gebrouwen sinds 1986 te Vlezenbeek, in de nabijheid van de Zennevallei. Deze Lindmans Cassis is een fruitbier op basis van maceratie van authentieke één-jarige lambiek van gerst uit eigen kweek, ongemoute tarwe en wilde gist. Een filtraat van zorgvuldig gekozen zwarte bessen laat een frisse zoetzuren indruk na. Na de spontane gisting volgt een lang rijpingsproces in eikenhouten foeders. Bij de toevoeging van het zwarte bessensap ontstaat een secundaire gisting en een 'Ale' van uitzonderlijke smaak en compliciteit en met een donkerpaarse kleurschakering die spontaan aan rode wijn doet denken.
Proefkotje: Rode wijnkleur met zeer lichte roodkleurige schuimkraag en prikkelde carbonatatie. Een fruitige (braambessen, kers) met Brett omgeven moutaroma waarin een kruidig en zoetaanvoelende, met balsamico-azijn doorweven, mondgevoel waarin de bessen hun groot aandeel opeisen. Het eindigt zeer lekker frisse afdronk waarin het zachte zoet-zurige een tijd blijft hangen.
Meegekregen in bierpakket van 'Beer to Taste' (Belinda Eelbode). Deze zeer gekruide tripel werd vernoemd naar het beroemde schilderij 'De aanbidding van het lam (Gods)' (1432) door de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck net als brouwdeskundige Peter Croonenberghs afkomstig uit het Nederlandse Maaseik. Peter's bedrijfje, De Brombeer Compagnie, bracht, na enkele geslaagde experimenten (20 liter), het bier in 2012 op grotere schaal uit via de ketels van brouwerij De Graal uit Brakel. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het standbeeld van de gebroeders op de markt van Maaseik. Hij gebruikte hiervoor de 17 (intussen opgelopen tot 28) kruiden die te zien zijn in de tuin op het schilderij. In 2020 werd het, met het Gentse Jan Van Eyck jaar, volledig gerestyled.
Proefkotje:Wazig oud-goudkleurig met stevige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een zoet, bloemig tarwemout aroma waarin vooral het veel gebruikte kruidenmengsel een heersende rol speelt. Ook in het lekker fris mondgevoel is het kruidenvoedsel zeer aanwezig maar toch komt een lichte hopsmaak in de achtergrond, naast wat moutbitterheid, zich lekker aanbieden. Het eindigt met een lang aanhoudend, citrusgevoelige, moutbittere afdronk waarbij in het kruidengevoel nu pas een zachte alcoholwarmte ontwaakt.
Niet echt de traditionele smaak van een tripel maar een lekker en uniek stukje werk dat iedere bierliefhebber kan en zal bekoren.
De Brombeer Compagnie, Rekelberg 10, Brakel - 0472 25 51 76 - info@brombeercompagnie. eu
Nog een der laatste veroveringen bij verdwenen Bierhalle Deconinck. Dit sterk winterbier gebrouwen uit het moederbier 'Tsjeeses' dat een zestal maanden gerijpt is op eikenhouten portovaten. Er werd gebruik gemaakt van pils- tarwe en caramout met invoeging van de hopsoorten Brewers Gold, Marynka en Bramling Cross. Bij de smaakaanpassing hoort Sinaasappelzeste, massus banda en munt bij. Het etiket is gekozen uit het originele een zatte Jesus figuur met kerstmuts, scheelkijkende ogen en stomende neusgaten. Bij de afleveringen voor de usaanse markt werden de ogen vervangen door een zonnebril en geen stomende neusgaten.
Proefkotje: Amberkleurig met vaste, mousserende witte schuimkraag en mooi parelende carbonatatie. Een zoetig caramelmout-aroma waarin een toetsje sinaas komt kijken maar vooral de alcoholwarmte zijn rol opeist.
Ook in het zoete mondgevoel komt de sinaasappelzeste zijn opwacht maken in de steeds zoeter wordende moutbitterheid (soms een beetje plakkerig) en naast een kleine aankondiging van wat tannine wordt de alcoholwarme in de smaak en afdronk steeds sterker.
Gekregen van biermoatje Clara na haar Ierse reis. Deze smaakvolle, hopvolle pils werd speciaal gebrouwen voor St Patrick Day en uitgevloeid uit een experiment van de Dublinese proefbrouwerij van 'Guinness Open Gate Brewery' onder leiding van Peter Simpson die besliste om iets meer hop toe te voegen dan gewoonlijk. Er werd gebruik gemaakt van plaatselijke gerst en een aromahopsoort uit bijna 260 jaar eigen kweek. De naam verwijst daarom ook naar het meer dan 100 jaar oude gebouw aan de St. James's Gate waar begin jaren 1900 een opslagplaats was voor de hopteelt.
Proefkotje: Helder amberkleurig met traag verdwijnende witte schuimkraag en tamelijk bruisende carbonatatie. Bloemig, zoetgevooisd en fruitig (abrikoos) aroma onder een lichte invloed van de ingevoerde hop. Het hoppig mondgevoel voelt met zijn hopvolle fruitige toets (mango en sinaasappelgelei) een frisse begeleiding in een vloeiend geheel dat eindigt met een bijna droge moutbitterheid in de snel verdwijnende afdronk.
St. James's Gate Brewery, James St 53, Dublin 8 (Ierland) - +353 1 471 2455
Gedegusteerd tijdens bezoek aan The Mash in Emelgem, het uniek proeflokaal van D'Oude Maalderij. Brouwer Jef Pirens crieeerde zijn eerste tripel in 2018 met als leuze: Wat je drinkt is geen chemie, maar fantasie'. De naam is het Westvlams voor 'Product' en volgens den brouwer zou het amper anders gaan smaken na meer dan 3 jaar. Zuiver gebrouwen naar de roots van onze Nationale bierbelevenis.
Proefkotje: Wazig donker goudblond met mooie romige schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Een fris en lekker parelend moutaroma. Fruitig (banaan, perzik) en zacht kruidig met een mooie alcoholwarmte. In het mondgevoel heerst de prikkelende zachte bitterheid van het gerstenmout en draagt ook de gezonde alcoholwarmte met zich mee. In de matig gekruide tamelijk lange afdronk voel je tussen de aangename bitterheid een toetsje honing wat je meteen doet verlangen in een volgende slok. Een der betere tripels uit een hele lange rij.
Ook eentje uit de verdwenen stal Bierhalle Deconinck Vichte. Dit sterk mystrieus moutbier gebrouwen door Nathalie Eloir zonder toegevoegde suiker, met een authentieke dubbel gisting en toevoeging van 7 moutsoorten uit Belgie, Duitsland en Tsjechië. Het bier word wereldwijd geroemd om zijn uitstekende smaak en krijgt veel bijval in de restaurant en andere kookkeukens.
Proefkotje:Op het robijnrode bier verschijn een mooi romige ivoorkleurige schuimkraag en heeft een sprankelende carbonatatie.Een stevig gemout aroma met een fruitige (abricoos, vijgen) en een tikje sinaasappelzeste heeft je onmiddellijk een goed gevoel vooral als er chocolade en karamel bij komt kijken. Dit alles komt terug aansluiten bij de fruitig moutbittere smaak die zich verenigd met een subtiele gistbitterheid en eindigt op een tamelijk droge moutbittere afdronk die zich nog een tijdje blijft handhaven.
De laatste verovering bij het gestopte Bierhalle Deconinck. De brouwerij uit de Nederlandse brouwerij is wereldvermaard om hun smaakvolle en zeer gehopte bieren door hun magisch brouwproces. Deze blikken roofvogel werd gebrouwen met 'Maris Otter Pale- en caramout en een stevige toevoeging van de hopsoorten Simcoe, Chinook, Mosaic en Glacier die de liefhebbers van een fruitige IPA zeer tevreden zal maken.
Proefkotje: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en een borrelende carbonatatie. In een zacht gemout aroma brengt vooral de overvloedig gebruikte hoppen het fruitige met zich mee. Ook in het mondgevoel word de zachte mout overheerst door de naar pompelmoes smakende hopbellen. Met zeer smakelijk en frisse indruk kom je aan een droge, hopbittere, langdurende afdronk. Een abieritief om van te houden.
Het bier werd gezamenlijk geproefd en beschreven tijdens tasting van 't Plakkertje Roeselare. Carlsberg Pils is pas verkrijgbaar vanaf 1904 en voor ons land gebrouwen bij Kroonenburg Frankrijk. Het befaamde Deense merk kon niet wegblijven van de alcoholvrij hype. Het bier heeft zijn goede smaak te danken aan een uniek brouwproces met het gebruik van het origine bier waaruit zeer traag de alcohol werd uitgefilterd zonder de authentiek smaak aan te tasten.
Proefkotje: Hooigeel van kleur met vlug verdwijnende schuimkraag en een fijne carbonatatie. In het licht moutbitter aroma komt dit zelfde gevoel van zachte moutbitterheid de volledige smaak, iets te waterachtig, beheersen. Een beetje soort appelsapsmaak die vervolgd in een even weinig zeggende afdronk waarin alleen de moutigheid stand houd.
Eentje gekregen van de plaatselijk gids Belinda Eelbode (BeertoTaste). Dit zurig fruitbier gekweekt onder de leiding van de Nederlandse familie Swinkels is een echte dorstlesser van amper 3,9 %. Het is zacht-zurig door de gemengde gisting en het lange verblijf in de eikenhouten foeders. Een Vlaams roodbruin ingeënt met zure kriekensap is, met toevoeging van ijsblokjes en een schijfje limoen, de perfecte abieritief.
Proefkotje: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en milde carbonatatie. In het aroma is vooral de geur door het verblijf in de eikenhouten foeders en het toevoegen van het zure kriekensap in aanbieding. In het mondgevoel treed een citrusachtige moutbitterheid met de aanwezigheid van de fruitig kersensmaak op en laat zich meeglijden tot een vlug verdwijnende zoet-zure afdronk die toch het volle karakter van de Rodenbach uitstraalt.
Deze 'Hot Marijke' gevonden in mijn kelder en nog steeds niet over de smaakgrens. Ik was verbaast dat de hopsmaak nog steeds overeind stond. Mede door de brouwershype maar vooral omdat de brouwers liefhebbers zijn van fruitige en hoppige bieren moest dit type zeker in het gamma komen. De naam is een verwijzing naar 'Hot Marijke', de beroemde lichtzedige Vlaamse sexwerkster.
Gebrouwen bij buur Contreras Gavere met naast gerstenmout een dubbelhop van de hopsoorten Mosaic en Cascade.
Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een bloemig en licht gekruide hopbitterheid siert het aroma die zich dan ook meester maakt in een heerlijk mondgevoel en de smaak een zachte citrus momentje inlast. Dit eindigt dan met een frisse, droge mild gekruide, iets zoete hopbittere afdronk die nog een tijdje blijft door zinderen.
Meegestuurd in het feestdagenpakket van 'Beer to Taste' door mijn biermoatje Belinda Eelbode. Deze pittige blondine werd gebrouwen in samenspraak met Brouwerij De Meester (Lendelede) met een link naar het Willemfonds Roeselare. Deze brouweditie werd echter aangeboden bij 'De Warmste Week' door de Vlaamse Socio-Culturele vereniging Willemfonds ten voordele Van 'TEJO' een organisatie die theoretische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar biedt. Dit pittig ding heeft allicht een stevige plaats in de wereld van de blonde bieren en is zeer geschikt als gezelschap- en zetelbier.
Proefkotje: Een goudblonde kleur met mooi romige witte schuimkraan en levendige carbonatatie. In het aroma komt vooral de tarwemout vermengd met een kruidig citrusachtig gevoel zich aanmelden. Een subtiel, fruitig (sinaasappelzeste) kleurt het mondgevoel waarin het kruidige van de koriander en een klein gevoel van hop de aangename smaak laat meevoeren naar een droge, moutgevoelige afdronk waarin de zoetgevooisde blauwe bessen een toffe indruk nalaat.
Een blikje gekregen bij bestelling Delhaize Izegem. Dit blond, alcoholvrij abdijbier werd gebrouwen voor Alken-Maes (Heineken) bij Kronenburg (Carlsberg) door de steeds meer opkomende vraag. Een verwenning van het moederbier Grimbergen Blond met subtiele toetsen van fruit en kruiden, maar zonder alcohol. Een perfect evenwicht tussen rijke en verfrissende smaak. Ideaal voor alle gelegenheden.
Proefkotje: Helder hooiblonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het aroma herken je vooral tarwemout met een toets van fruitigheid (groene appel) waarschijnlijk door de hop veroorzaakt. Een fris moutbitter mondgevoel waarin alvast het kruidige (kruidnagel?) en citrus-achtige zijn weg baant naar een pittig gekruide, lang aanhoudende afdronk met ook hier wat hop in de achtergrond.
Onder de slogan 'Cornet brengt mensen samen' wordt dit, nochtans krachtig alcoholarm bier, gebrouwen door De Hoorn die destijds werd ingeplant op de site van Brouwerij Palm. De naam is een link naar Theodoor Cornet die in 1710 een stevig bier liet maken voor de werklieden op Kasteel Diepensteyn te Steenhuffel.
Dit bier met amper 0,3% ABV wordt gebrouwen op basis van de krachtige Corned Oaked waaruit de alcohol werd getrokken en daarna bewerkt met eikenhouten snippers om de herkenbare warme smaak van de 'Cornet' te verzekeren. Op het etiket het beeld van kruistochtridder Salomon de Maldeghem als ultiem eerbetoon voor zijn uitzonderlijke heldhaftigheid en hoffelijkheid.
Proefkotje: Helder hooigeel met snel verdwijnende witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Zoet en zacht citrusachtig gekruid moutaroma waarin de gevolgen van het proces met de houtsnippers veel aandacht vragen. Een tamelijk licht mondgevoel waarin vooral een afgezwakte moutbitterheid en een houterige vanillesmaak de weinige hop verbergt. Dit alles leidt toch zeer aangenaam naar een milde moutbittere, droge afdronk waarin de echte smaak van de 'Cornet Oaked' zeer herkenbaar is.
Den 'Alexander' werd voor het eerst gebrouwen in 1986 ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Alexander Rodenbach, een der eerste oprichters van de Roeselaarse brouwerij.
Dit prachte degustatie, abieritief of zetelbier is een blend van 1/3 jonge Rodenbach grand-Cru met 2/3 gerijpte Rodenbach die 2 jaar heeft gelegen op eikenhouten vaten en doordrenkt met een maceratie van zure Noorderkrieken waardoor een mooi evenwicht ontstaat van zuur, zoet en frisheid en er een perfect abieritief van maakt.
Proefkotje: Roodbruin van kleur met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een zoetig aanvoelend mout- en gistaroma waarbij het verblijf in de houten foeders zijn sporen nalaat met tevens een scherpe, wijnachtige fruitigheid met amandel toetsen door het meeweken van de kersenpitten.
In het mondgevoel is het zoet-zure zeer evenwichtig aanwezig en de opmerkelijk houtsmaak, veroorzaakt door de tannine van de foeders en het proces van de kersenpitten die voor de frisse amandelsmaak zorgen.<een zacht kruidig en zuur (rabarber) gevoel brengt je naar een scherpe, licht zurige en aangename afdronk waarin de inbreng van de noorderkrieken zeer belangrijk zijn. Volgens mijn persoonlijke mening is dit het beste wat Rodenbach ooit heeft vervaardigd. 'You love it or you hate it' is hier goed op zijn plaats.
Dit tafelbier gaan we waarschijnlijk niet bestellen op café maar voor velen was het een eerste kennismaking met het bier en wordt dan ook meestal gebruikt bij de bereiding van onder meer een stoofpotje.
Tafelbier werd reeds vele jaren geleden door de wetenschap als zeer gezond verklaard, vooral omdat er zeer weinig vrije suikers bevat en zou ook worden genoemd als mogelijke bescherming tegen kankers.
Dit zeer beroemd bier wordt gebrouwen in de brouwerij Piedboeuf (Jupiller) te Jupille-sur-Meuse, gesticht in 1812 door de Luikse familie Vandamme, die na overname in 1971 door AB InBev nog steeds de familiebelangen bewaakt.
De naam is afkomstig van Jacques Pascal Piedboeuf, maker van de eerste brouwketels die de brouwerij liet maken.
Dit tafelbier (ook gebruikt als moederbier voor Delhaize) is zoals alle eerste alcoholvrije bieren een met water afgelengd product om een minder alcoholpercentage te verkrijgen. De tasting werd gedaan door BPC 't Plakkertje Roeselare.
Proefkotje:Helder donker bruinrood van kleur met een licht beige schuimkraag en een zwakke carbonatatie. Het aroma beperkt zich tot een zachte moutbitterheid. De tamelijk zoet aanvoelende smaak is iets waterachtig met een zachte honingzoete moutbitterheid en toetsen van gebrande karamel die leidt tot een korte afdronk van zoete moutbitterheid.
Brasserie Piedboeuf/Jupiler, Rue des Anciennes Houblonnières 2 Jupille-sur-Meuse (Liège) - 04 345 84 66 - http://www.ab-inbev.com