PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
24-11-2022
waterloo - 8%
De authentieke tripel werd ooit (1971) ontworpen bij 'du Marché' te Eigenbrakel waarna het verhuisde naar Brasserie du Bocq Purnode. Na een succesrijke loopbaan werd het aangekocht en verdeeld door de groep Martin (John en Anthony) die hun eerste brouwsels maakten in de Microbrouwerij te Mont-Saint Jean maar intussen in grotere capaciteit bij een bevriende brouwerij wordt gebrouwen. Waterloo is ook de link naar de 'Slag bij Waterloo'. Het bier kreeg zijn unieke smaak dank zij de werking volgens de rijke Belgische brouwtraditie. Het werd gebrouwen met heel veel pilsmout en toevoeging van de hopsoorten Saaz en Spalter met de originele giststam van du Bock
Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie. Een tamelijk citrusachtig moutaroma waarin de plaatselijk gist aandacht trekt die je terug vind met aandacht voor wat fruitigheid (pruimen, bessen) waarbij de gebruikte hop ook zijn sporen nalaat in een milde alcoholwarmte. Het eindigt met een droge, moutbittere afdronk.
John (Anthony) Martin, Rue du Cerf 191, Genval - Boerderij/Microbrouwerij Mont Saint-Jean, Chaussée de Charleroi 591, Waterloo - 02 385 01 03 - http://waterloo-bier.com
Ter gelegenheid dat 40 jaar geleden de overdracht van het kabouterbier uit 'La Valées des Fées' aan het duo Chris Bauweraerts en Pierre Gobron bracht Duvel-Moortgat naast hun doordrinker (blauw etik) een vernieuwde versie van La Chouffe waarop getal 40 en geel etik. La Chouffe Blonde heeft intussen de start van 49 liter hopgetrokken naar een paar honderd duizenden hecto's over de hele wereld. Deze werd geproefd tijdens de tasting van BPC 't Plakkerke Roeselare
Proefkotje: Licht wazig (bijna helder) Geelkleurig met een stevig, vaste romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Gistgevoelig moutaroma waarin het fruitige (banaan) en vooral de toegevoegde koriander een beetje hop laat merken.
Een lekker fris, zoet aanvoelend mondgevoel waarin ook hier de inbreng van koriander zijn deel opeist. Met een milde bitterheid en een citrusachtige uitstraling wordt verder genoten tot een droge, kruidige, lange aanhoudende afdronk waarvan je onmiddellijk naar een volgende slok verlangd.
Dit fris zetelbier is een sterk blond bier met 100% natuurlijke ingrediënten en wordt gebrouwen in opdracht van AB InBev te Leuven.
Victoria legt de link naar de overwinning in 1695 van de aarstengel Sint Michaël die Brussel beschermde tijdens een zwaar bombardement.
Het bier kwam pas op de markt in 2020 en wordt door vele bierliefhebbers beschouwd als een aanval op het bier Duvel van Brouwerij Moortgat.
Proefkotje: Helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aroma waar mout en plaatselijke gist elkaar vinden met een fruitige (banaan) en gekruide (peper) ondertoon.
In het mondgevoel komt een zachte alcoholwarmte de zoete invloed van cirtrus en vanille beïnvloeden en eindigt op een tamelijk droge, zachte moutbittere afdronk.
Ter gelegenheid van 40 jaar uitvinding van het kabouterbier werd speciaal een zoet en kruidig karakterbier ontwikkeld. Een lichte versie dan de andere Chouffe bieren gezien deze bestemd is tot veel genieten tijdens de komende feestelijkheden. Het etiket is blauw gekleurd terwijl de andere versie (8%) een geel etik kreeg. Er werd in dit jubileumbier iets meer salie ingesmeten om een betere harmonie in de smaak te bevorderen.
Proefkotje: Licht wazig goudblond met romige witte schuimkraag en zeer hoge carbonatatie. Een bloemig moutaroma waarbij aandacht voor de plaatselijke gist met een zacht fruitige (perzik, banaan) toets waarin tevens de kruidige salie aandacht opeist en je verder begeleid naar een bijna droge, gekruide, moutbittere maar lang aanhoudende afdronk.
De Flurkbrouwers zijn ontstaan toen enkele leden van de Evergemse Chirogroep 'Flurk' de bier- en brouwmicrobe kregen. Enkele recepturen werden met passie geproduceerd en het 2° bier werd door de Flurkskes gebrouwen bij Brouwerij van Campenhout uit Grimbergen, de eerste 53 bakken werden in zeer korte tijd uitverkocht waarna een grotere capaciteit werd gezocht bij het gekende Craywinckelhof Lubbeek. De hoge bitterheidsgraad van deze IPA is vooral te wijten aan het gebruik van de hopsoorten: Athanum, Amarillo, Citro, Columbus, Mosaic en Simcoe waardoor een echte smaakbom werd ontwikkeld.
Proefkotje: Wazig donkerblonde kleur met een zeer mooie en romige witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Een complex aroma waarin hop, gist en mout elkaar goed vinden. Fruitig (sinaasappel, mandarijn) mondgevoel die vooral een stevig hopgehalte en zacht gekruide moutbitterheid zich aangenaam laat leiden naar een droge, langaanhoudende hoppige afdronk. Een volwaardige IPA.
Met dank aan de marketing van brouwerij De Brabandere. Het zacht maar krachtig bier met een link naar de befaamde zeemeermin (half vrouw) die haar bekendheid verwierf in het verleden bij de vele Franse zeebonken. Hier ook, door aanbod van een lekkere liefdesdrank die al je zinnen in vervoering brengt. Gebrouwen voor de Franse markt (BiBe Fam, Bières Belges Familiales). Zeer fris zetelbier
PROEFKOTJE: De kleur van Venitiaans blond (bijna bruin) met een romige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een mild moutaroma met een aangename fruitigheid (druiven, rozijn) en een zweem van koffiegeur brengen je naar een smaakvolle moutbitterheid in het mondgevoel die in een mengelmoes van zoet en zachte bitterheid laat genieten tot een licht bittere en mild zurige afdronk waarin ook een licht gevoel van hoppigheid schuilt.
Deze blonde pils werd speciaal gebrouwen voor de Franse markt (Bibe Fam, Bières Belges Familiales) en in het bijzonder een eerbetoon aan de vele rugbyfans. De naam legt de link naar de befaamde 'scrum half', een der belangrijkste speler op het rugbyveld. Net als die nummer 9 gaat ook het bier echt op zijn doel af en brengt als kleine speler vooral de eenheid in het team tijdens de wedstrijd. Het, naar blond craftbier wijzend, pilsje is een frisse verademing dat ons Belgisch bier zo aantrekkelijk maakt, ook voor Franse sportlui.
PROEFKOTJE: Helder blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het heeft een zoete moutig en licht gekruid moutaroma waarin zelfs een tikje hop in verborgen zit. Het mondgevoel omvat een zachte zoet aanvoelende moutbitterheid (mais), een lichte kruiding die zich laat meeslepen nanar een heerlijk fris aanvoelende mild zure afdronk waarin ook hier de weinige hop zij aandeel opeist en meteen zoekt naar een volgende slok. Heerlijke doordrinker.
Voor BierBrief 619 koos ik (Wacho) voor een primeur in de rijke geschiedenis van de Kasteelbieren. Bij de herdenking van het 30- jarig ontstaan van het Kasteelbier bracht de brouwerij een speciaal bier uit dat zich posteerde in de hype van de weinig alcoholische bieren. Brouwmeester Stijn Van Laere combineerde speciaal uitgezochte moutsoorten met een mengsel van specifieke hopsoorten (aroma- en bitter hop) met daaronder een verzorgde dry-hopping waardoor, ondanks de lage alcoholwaarde, toch een heerlijk smaakpalet ontstaat dat zeer dicht bij de traditionele blonde behoort.
Proefkotje: Wazig goudgeel van kleur met een stevige en romige witte schuimkraag n voldoende carbonatatie. Een citrusgevoelig moutaroma waarin de plaatselijke gist een belangrijke rol speelt en met zijn fruitigheid een uitstekende charme ontwikkelt. Een licht, maar aangenaam mondgevoel waarbij ook hier de plaatselijke gist, het citrusgegeven en de noodzakelijke kruiden een zacht, zoete rol aanbieden maar er ook een zeer milde hopbitterheid zijn taak vervult en zich een aangename weg baant naar een milde, moutbittere, fris fruitige afdronk die je meteen laat verlangen naar een volgende slok. Zeer aangename doordrinker.
Voor BierBrief 619 viel de keuze op een frisse witte met dank aan de brouwerij voor de toezending. De beslissing bij de Bavik brouwers om hun sensationele 'Wittekerke' te vervangen met een frisse rebranding , naamverandering, nieuw logo... kortom de visuele indentiteit aangepast aan de noden van de hedendaagse marketing waarbij het bekende motto 'Never compromise on taste' niet werd vergeten. De traditionele toevoeging van koriander en sinaasappelzeste werd behouden (gemalen toegevoegd net voor de finish van het brouwproces waardoor het smaakpallet een flinke opwaardering kreeg.
Proefkotje: Wazig hooiblond met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Traditioneel tarwemout aroma waarin hier al de koriander en het cirtusgegeven van de sinaasappelzeste merkbaar is. Tamelijk licht mondgevoel waarin de milde moutbitterheid (tarwe) een belangrijke rol vervult en zich meteen vermengt met de ingebrachte kruiden. Een fris pils gevoel laat zich meedrijven naar naar een heerlijke moutbittere en zacht kruidige, citrusachtige afdronk die zich zeer dorstlessend aanbied.
Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
Ik koos voor BierBrief 618 voor een lekker, fris zoeteke meteen het eerste fruitbier bij de lambiekkunstje van Jo Panneels en waarin ook Jozef Vanbosstraeten een groot aandeel heeft. Onder de noemer 'No Brett, No Glory' werd deze ongefilterde blend gemaakt met 300 gr verse krieken per liter. Deze kriekenmaceratie werd daarna samen met 100% eigen lambiek een zestal maanden gerijpt in Franse eikenhouten 'barriques'.
Wacho's Proefkotje: Wazig rode kleur met kleine licht roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig kriekenaroma waarin de brett-gevolgen van het foederverblijf al zeer merkbaar zijn en deze ook in een licht fruitig mondgevoel laat blijken. Een smaak waarbij vooral de zure krieken een milde bitterheid geven en deze aanhoudt tot de frisse kriek- moutbittere afdronk.
Melissa Dhooge liet haar keuze vallen uit een heerlijk fris zomers bier uit haar geboortestad Brugge. Stilaan komt het fris authentiek witbier van weleer de kelen van de echte bierliefhebber opnieuw bekoren. Zo heeft de Brugse brouwer Klaas Vogelaers, in samenspraak van brouwicoon Dirk Naudts van de Proefbrouwerij een origineel witbier ontworpen en deze in de ketels te Lochristi laten verwezenlijken.
Deze gevoelige doordrinker verkreeg zijn unieke smaak door een uitzonderlijk, naar het verleden kijkend, brouwproces waarin naast de traditionele kruiding met koriander een zeer aangename, in Poperinge, gekweekte aromahop en het sterke graansoort 'Maris Otter' werd verwerkt waardoor een zeer zacht karakter verkregen werd.
Wacho Proefkotje: Wazig hooiblond met witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een citrus reikend moutaroma waarin de noodzakelijke koriander maar vooral het gebruik van de aromahop Maris Otter zijn aanwezigheid laat merken. Een aangenaam, citrus gevoelig doch licht en zacht hoppig mondgevoel waarin ook hier de traditionele kruiding met koriander met de moutbitterheid (tarwe?) de weg vrijmaakt naar een hopgevoelige en licht moutbittere afdronk die nog wel een tijdje blijft nazinderen en je meteen uitnodigt tot een volgende slok.
De keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) in BB 617 viel voor de gelegenheid voor een vrouwvriendelijk bier gebrouwen met gerst- tarwe en havermout.in de ketels van brouwmeester Luc Vermeersch. Een jonge dame, een freule jonkvrouw komt zich in het spel mengen. Dit kozijntje van Jeun'homme, die eigenlijk een plaatselijke tripel is heeft een aantal maanden liggen lageren op eikenhouten Medoc wijnvaten (vandaar die amberkleurige gloed) en kreeg het bier een diepe zachte bitterheid van de lactobaccilis in de afdronk. De smaak werd vol en complex omdat de brouwer pas in de laatste maan de kruiding heeft aangebracht en tevens een gecontroleerde verzuring het rijpingsproces lieten spelen en . Een bier waar je echt kunt van houden. Het etiket werd ontworpen door Lowie Vermeersch.
Proefkotje: Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag voldoende carbonatatie. Een gecompliceerd moutaroma waarin de gevolgen van het verblijf in het wijnvat reeds goed merkbaar is (vooral Brett en tannine). Een sterk motiverend zurig mondgevoel gevoed door het eikenhout waarin de stevig aanwezige moutbitterheid lichtjes aanleunt bij de aangename alcoholwarmte en naar een een zeer lang aanhoudende, mild zoet/zure afdronk leid. 'you love it or you hate it' is hier ook de boodschap.
Onder de noemer 'Zomerse vreugde' brachten de brouwende broers Mathieu en Thibault hun 2° creatief idee, een stijlvolle doordrinker, naar de ketels van Eutropius in Menen en deze een mooie toekomst te schenken die het verdiend. Dit zeer toegankelijk en laag alcoholisch recept werd nu ook genoemd naar hun sympathieke medewerkster Julie een zonnig verschijnsel die zich graag onder het volk beleefd.
Zeer fris abieritief en niet alleen voor de zonnige dagen.
Proefkotje: Wazig hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht pilsmoutaroma (mais) met een fruitige en zoete Zuiderse invloed (ananas) maar met zeer milde citroenzuren inborst. Het mondgevoel is subtiel maisbitter met een aangenaam gevoel waarin ook hier een kleine toets van citroenzeste voorkomt en zich laat meeslepen naar een zeer comfortabele, droge en zachtbittere afdronk die heerlijk fris en naar een volgende slok uitnodigt.
Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
Het Westvlaams prijsbeestje heeft met zijn vernieuwde identiteit de aandacht van de bierkenner gekregen die het verdiend. 'Evolutie' in plaats van revolutie met een eenvoudige aanpassing van het design. Onder de noemer 'Uncompromised' blijft oeroude pilssmaak (eerste brouwsel uit 1894) trouw aan hun uniek en authentiek brouwproces (o.a water uit eigen bron) en die de wereldvermaarde dorstlesser door een lange en koude lagering (30 dagen) een fris en zacht karakter bezorgt.
Proefkotje: Helder hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een gevoelig moutaroma waarin een tikje hoppigheid zijn uitstraling niet mist en dat met ook een toetsje citroenzuur in de achtergrond. In het bloemig mondgevoel wordt ook hier de moutbitterheid versterkt door de toegevoegde aromahop en met een goed aanvoelende kruidigheid verleend de smaak zijn doortocht naar een mild zoete, droge, hop- en moutbittere afdronk
De keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BB 616 viel op deze ambitieuze non-alcoholische pils. Je kunt geen juiste review geven als je het niet geproefd hebt. Volgens de biermedia is dit een van de betere in zijn type (voor wie van het commerciele bier houd) . Deze verfrissende doordrinker wordt verkregen door een uniek brouwproces waarbij het bier eerst volledig wordt gegist om daarna met een specifiek systeem wordt gede-alcoholiceert.
Proefkotje: Helder blond met mooie, romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een zacht en iets kruidig maisaroma die ook in het fris en zoetig zeer licht mondgevoel de maisbitterheid bevestigd. De rest van de smaak is zoetig, mild gekruide pilssmaak die eindigt in een zachte, zoete aanvoelende moutbittere (mais) afdronk.
Brouwerij Piedboeuf/Jupiler, Rue des Anciennes Houblonnières 2, Jupille-sur Meuse - 04 345 8466 - 0800-58316 (kantooruren)
Deze zogenaamde 'donkere tripel' is de trots van de vernieuwde Ferre-lijn. Formidabel en creatief als de verwijzing en eerbetoon van de Pittemse Jezuïet/missionaris Ferdinand Verbiest. Gebrouwen door artisanaal brouwmeester Thijs Maenhout naar authentiek uitvoering van het Quadrupel type. Zeer geslaagde uitvoering.
Proefkotje: Tamelijk helder donker robijnrood van kleur met een goede, rotsachtige beige schuimkraag en milde carbonatatie.. Het karamelmoutig aroma bevat toetsen van vanille, rozijnen, zoethout en stroperig suikerriet. Een zacht en zoetig mondgevoel met vooral karamelmout en wat kaneel in aanbieding waarin een lichte hoppigheid verborgen zit en zich met een zachte en aangename alcoholwarmte laat meevoeren naar een mooi kruidig en moutbittere afdronk die na iedere slok naar een volgende verlangt. Een quatje om dorst van te krijgen.
Onder de noemer 'Proef de Wildernis' werd dit donker bockbier gebrouwen volgens het traditionele recept van het type en geïnspireerd op het het leven en werk van Vincent Van Ghog. Het werd gebrouwen in de maatschappenkeuken op de voormalige kazerneterreinen op Maurits Noord met gerst- en kleurmout, hop, koffie en plaatselijke gist.
Proefkotje: Wazig donkerbruin met licht beige schuimkraag die tamelijk vlug afneemt en zachte carbonatatie . Een nogal zoet (plaatselijke honing) en licht gebrand moutaroma (vanille) een mooi geheel vormen. De smaak bevat al van bij het begin karamelachtige gevoelens waarbij een aangename alcoholwarmte een met koffie doordringende moutigheid met in de achtergrond een tikje hopgenoegen. Het brengt je listig naar een milde moutbittere, fruitige gekruide (rozijnen) en naar koffie gerichte afdronk.
De Heidebrouwerij, Venturistraat 12a, Ede (Nl) - +31 318 785 428 - info@deheidebrouwerij.nl
Het bierbrein van brouwmeester Jef Pirens lijkt onuitputtelijk. Steeds maar nieuwe uitvindingen met een mooi verhaal. Deze wordt de derde in een reeks 'Mox' die verwijzen naar het mythische kaartspel/verzamelobject 'Magic/the Gathering'.
Ook hier verwijst alles naar kleur en smaakgevoel. Na de vroegere, donkere aflevering van Bounty in koffie en deze met de inbreng van de sierlijke Oost-Indische kers is het nu de beurt aan het dankbare tuinkruid Hibiscus (benaming van vroegere Chinese roos). Dit werd toegevoegd om de bijna doorschijnende roze kleur te verkrijgen en waardoor het ook een fris, dorstlessend mondgevoel meekrijgt en de heerlijke, zeer aangename en vlot drinkende theesmaak met zich mee.
PROEFKOTJE: Mooi, bijna doorschijnen roze kleur met romige, plakkende witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Het zacht moutig aroma brengt al meteen een frisse toets met zich mee waarbij de hibiscus al vlug zijn geur afgeeft. Deze jomt ook terug in het milde, moutbitter mondgevoel met een zachte uitstraling die toch een beetje naar rozebottel- of hibiscusthee verwijst en zeer aangenaam aanvoelt tot in de laatste ogenblikken bij de afdronk en je meteen doet verlangen naar een volgende heerlijke slok. Om echt van te genieten.
Brouwerij-eetcafé D' Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmaim.com
Met zijn amper 7% heeft dit uniek bruintje een mindere uitstraling dan de originele Porter Style, maar is toch een zeer toegankelijk en goed gebrouwen waarin (in lichtere mate) het smaakpallet van zijn grote Britse broer benaderd. Het bier werd opgedragen aan 'Angèle', de uitbaatster van het oude volkscafe waar de eerste brouwsels van 'La Chatte' werden aangeboden. Angèle, bekend voor haar opgewektheid en vriendelijk door het leven wandelde straalt dit alles uit in het naar haar vernoemde bier.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur, bijna doorschijnend met mooi beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een caramelmoutig aroma waarin ook de nodige het nodige chocolade gevoel en zachte kruidigheid reeds aanwezig is maar ook alcoholwarmte straalt reeds uit.
Dit alcoholisch gevoel komt reeds in de eerste slok naar boven. Het mondgevoel beperkt zich tot een lichtere uitgaven van de porter met een aangename bitterheid zich mengt met geroosterde moutbitterheid die je zeer smaakvol meebrengt naar een een zachte, moutbittere maar perfect gekruide afdronk
Brasserie des Tchèts, Rue du Printemps 69, Libramont-Chevigny - 061 55 01 61 - info@brasseriedestchets.be
De naam verwijst naar het donkere, geheimzinnige die ook het bier kenmerkt. In hun klein brouwerijtje, dat achteraan het Kortrijkse volkscafe 'de Dingen' (vroeger bakkersatelier) is geplaatst brouwen biervrienden Arn Simoens en Egbert Glorieux enkele unieke ambachtelijk bieren waaronder deze quadrupel waarin de traditionele smaken als chocolade, koffie, karamel verbonden zijn.
PROEFKOTJE: Helder donkerbruin met doorschijnende rode gloed, een romige beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Een fruitgevoelig (mandarijn) moutaroma die tamelijk zoetig maar mooi gekruid zijn weg zoekt en ook iets van koffie ontwaard. Ook het mondgevoel start fruitig (hier banaan) waarin een kruidige (koriander?) invloed heeft op de sublieme moutbitterheid. Een smakelijk gegeven sleurt je mee naar een milde, geroosterde moutbitterheid waarin nu wel de alcoholbitterheid ontwaard wordt. Knap rustgevend zetelbier.