PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
30-01-2025
Meestereske - 9,5%
Voor het eerst gebrouwen in 2017 bij de toenmalige brouwerij te Stasegem. Voor de afdeling Lendelede wordt de dominanteDominatrix op het etiket afgebeeld.Het wordt een vrouwvriendelijk mannenbier genoemd. Gebrouwen met pilsmout, tarwe en havervlokken, Poperingse hoppallets Golding en Cascade en rietsuiker. Deze volmondige en zeer verfrissende tripel is een der pronkstukken uit de kelders van brouwer Dirk De Meester te Lendelede.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleurmet romige, stabiele witte schuimkraag en mooi parele,de carbonatatie. Het aroma heeft een goede verstandhouding tussen de mout en de hop. Waarin iets fruitigheid aan het bloeien is.Een vrij zoet en fruitig mondgevoel waarbij een de gistbitterheid om aandacht vraagt. De volmondige smaak waarbij het kruidig gevoel (koriander?)zich laat beïnvloeden door een zachte, fruitige (banaan) moutbitterheid waarin een beetje hop schuilt. Alles leidt je smaakvol naar een droge zoetig gekruide droge afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok.
De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80
De eerste Master’s kwamen reeds uit de vroegere brouwketels te Stasegem. Later werden ze ook op vat gerijpt en in zijn nieuwe brouwzaal in Lendelede groeiden de Masters stelselmatig. Intussen hebben de Master bieren een meesterlijke metamorfose en ondergaan en in diverse vaten gerijpt. Deze ‘Dark Master’ is een authentieke ‘Imperial Stout’ verleid door het diep technisch vernuft uit het brein van brouwer Dirk Demeester. Een eerbetoon aan deze unieke bierstijl op een buitengewone manier. Het wordt gekenmerkt door een krachtig moutkarakter waarin de geroosterde tonen van espresso en donkere chocolade de leiding nemen in de smaakervaring. De toevoeging van donker fruitaroma's, samen met een subtiel vleugje rokerigheid van turf, voegt een extra dimensie toe aan het geheel, waardoor het een onderscheidende en rijke smaakbeleving aanbied
Proefkotje:Helder, bijna zwarte kleur met romige maar snel verminderende beige schuimkraag en mooie carbonatatie. In het aroma bemerkt je meteen het rookachtig gegeven van de gebrande mout waarin gedroogd fruit en zwarte chocolade in verwerkt is. Bij de eerste slok bemerk je al de fijne naar koffie smakende iets zoete en een zeer milde alcoholwarmte waarin het gevoel van gedroogd fruit niet ver weg is. Het brengy je naadloos naar een droge, gezoet koffiegevoelige afdronk waarbij het gevoel van wijn,koffie en chocolade blijft hangen.
Dit ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ gebrouwen bij de familiebrouwerij Roman te Oudenaarde heeft een verwijzing naar het in 1990 ‘lekensponsor-akkoord’ waarbij de verkoop een deel royalty’s afdraagt om de ruïne van de Enaamse Sint-Salvator Benedictijnenabdij te onderhouden. Het is een 100% biologisch bier. In de brouwketel werd een zoete mout gebruikt en nog wat bijgezoet met honing. Een Belgische gist en een beetje milde, karaktervolle hop maakt het geheel bloemig met een fruitig gevoel zoals een degutatiebier behoort te zijn.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Met zijn licht bitter moutaroma waarin wat gist en een beetje kruidigheid indruk heeft. Een zacht , zoetig mondgevoel met een kruidige moutbittere volle smaak en waarin toch een heerlijke alcoholwarmte sluipt die zijn weg vervolgd naar een bitter gekruide lang aanvoelende afdronk met hier toch een beetje hop in aanbieding.
Dit ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ gebrouwen bij de familiebrouwerij Roman te Oudenaarde heeft een verwijzing naar het in 1990 ‘lekensponsor-akkoord’ waarbij de verkoop een deel royalty’s afdraagt om de ruïne van de Enaamse Benedictijnen Sint-Salvator abdij te onderhouden. In de brouwketel werd een zoete mout gebruikt en nog wat bijgezoet met honing. Een Belgische gist en een beetje milde, karaktervolle hop maakt het geheel bloemig met een fruitig gevoel.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Met zijn licht bitter moutaroma waarin wat gist en een beetje kruidigheid indruk heeft. Een zacht , zoetig mondgevoel met een kruidige moutbittere volle smaak en waarin toch een heerlijke alcoholwarmte sluipt die zijn weg vervolgd naar een bitter gekruide lang aanvoelende afdronk met hier toch een beetje hop in aanbieding .
‘St.Bernardus Pater 6’ is gebrouwen naar het originele recept die de monniken van West-Vleteren in 1945 overnamen van de Izegemse paters en aanpasten naar eigen vermogen. Na amper één jaar brouwen werd, wegens overmacht, de recepturen overgeheveld naar de bekende brouwerij St. Bernard te Watou. Daar kregen de bieren de namen ‘Trappist Westvleteren, Sint Sixtus en Sixtus. Toen het contract in 1992 ten einde liep en men in de St.Sixtus-abdij opnieuw hun bieren onder de hoede nam moest het recept worden aangepast aan de regels van Benedictus.Het originele recept bleef in Watou onder de noemer ‘St Bernardus’. Toen was de ‘Pater 6’ een der meest verkopende bieren uit hun gamma. Intussen is 'den 12' het paradepaardje geworden. De naam van het bier is een referentie geworden. Volgens onderzoek is het gezegde ‘we goan een paterke drienken’ van dit bier afkomstig. Dit bier werd gebrouwen met gist van eigen kweek, gekiemde gerstemout en toevoeging van de door de familie Derycke naast de brouwerij verwekte eigen hopsoorten Hallertau Magnum (bitterheid) en Kent Golding (aroma) waarna het ongeveer een maand moest lageren.
Proefkotje: Wazig donkerbruin met mousserendlicht beige schuimkraag en een sterke carbonatatie. In een zacht bitter moutaroma met toetsje aanwezige hoppigheid speur je een zoete fruitigheid (rozijnen…) en de aanwezigheid van karamel. Deze gegevens komen ook voor in het mondgevoel vermengd met wat licht bittere chocolade en die samen met een zwemende alcoholwarmte eindigt in eengevoelige droge afdronk waarbij de bitterheid nog wat blijft nazinderen. Heerlijk zetelbier.
In hun d'Ardense brouwzaal hebbn de broers Julien en Tim Goubron de hoperfenis van vader Julien meegekregen. In 2021 werd voor het eerst gestart met deze, toen relatief nieuwe bierstijl. De werdt enkel in blik aangeboden. NEIPA verwijst naar de in de Noord-Usaanse stad New-England uitvonden biersoort. Onder de noemer 'just fabulus' werd er gebrouwen met gerst- en havermout. Het is een heerlijke blend van 3 unieke hopsoorten ((Tri2304CR) die het hopgevoel zeer beinvloeden . Naast water en suiker krijgt de gisting een bewerking met A38 juice die alles onder controle houd. Het werd nier gefiltert noch gepasteuriseert.
Proefkotje: Wazig goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. het aroma is een mooi evenwicht tussen de fruitige hop (mango, pompelmoes en omgeven met een citrusgegeven (sinaasappelzeste) die je verder in een zelfde gevoel laat meegenieten van de bloemige Amerikaanse hopcultuur tot een tamlijk droge citrusgevoelige en hopvolle afdronk die je steeds doet verlangen naar een volgende slok. Een heerlijk zomerbier.
Met 40% marktaandeel is Jupiler een der meest verkochte bieren in ons land. De pils is ontstaan in 1853 met de oprichting van brouwerij Piedboeuf te Jupille-sur-Meuse. De eerste pils kwam er in 1950 onder de naam ‘Jupiler Urtyp’ en kreeg in de loop der jaren veel verschillende gedaanten.
De naam Jupiler is bij vele sport en andere competities stevig aanwezig en met de hype der alcoholvrije bieren en de hoop om beschonken supporters te vermijden werd een alcoholvrij bier ontworpen. Hij werd als een originele Jupiler-pils gebrouwen met gerstemout, mais, suiker, een beetje hop en natuurlijke smaakstoffen. In tegenstelling tot vele andere alcoholvrije bieren, wordt Jupiler 0,0% eerst volledig gegist en dan gede-alcoholiseert om zo de originele pils smaak te behouden.
Proefkotje: Helder strogeel met kleine witte (ringetje) schuimkrag en mooie carbonatatie. Een zacht gist- en moutaroma. De smaak, gericht op hydratatie krijgt een beperkte moutbitterheidwaarin toch een matige zeepsmaak de ronde doet. Naar het einde toe komt de moutbitterheid meer opdagen en zit een fruitige appelzeste verscholen in de afdronk. Toch benadert het de pilssmaak van het originele.
De brouwerij Huyghe werd in 1906 opgericht door Leon Huyghe in de Oost-Vlaamse stad van Melle. De prioriteit van deze brouwerij is altijd geweest het aanbieden van kwaliteit bieren. Ze hebben groot aanbod assortimenten die uitblinken door een goede balans en een breed scala aan smaken geweest. Sinds 1990 werd dit witbier (vandaar de noemer 'Sneeuwwitje), gebrouwen in de grote brouwzaal te Melle. 'Blanches des Neiges' werd ook gebruikt als etikbier voor hun 'Floris Blanche'. Het wordt beschouwd als een aanvulling van de vele donkere winterbieren en is uiterst geschikt voor foodpairing, vooral tijdens de eindejaarsfeesten. Het wordt gebrouwenmet 60% gerstemout en 40% tarwemout met als voornaamste kruiden het gebruikelijke koriander en curaçao.
Proefkotje: Wazig stroblond met een kleine, witte schuimkraag en levendige carbonatie. Een zeer kruidig (koriander) tarwemoutaroma. Reeds in het tamelijk licht mondgevoel verminderd de bitterheid en komt er een citrusachtig gegeven door het gebruik van curaçao zich vermengen en voert je met een zoeter smaak naar een droge milde, goed gekruide moutbitterheid in de afdronk waarbij het fruitige naar een appelsmaakje is gedreven.
Zoals iedere gerespecteerde brouwerij heeft ook brouwerij St. Bernard enkele seizoensggebonde recepten in hun gamma. Naar aanleiding van de eindejaarsfeesten kwam een donker kerst- en winterbier uit de brouwzaal in Watou te voorschijn. Deze stevige quadrupel is er een vol karakter en heerlijke donkere smaak gebrouwen met gerstemout, eigen gekweekte hopsoorten HallertauMagnum en Kent Golding en hun eigen secifieke gist uit 1946.
Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met een romige beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidig gekaramiseerde moutigheid omsliert het aroma waarin een zachte alcoholwarmet zich reds laat opmerken. Een mooie uitgebalanceere smaak waarin een aangename alcoholwarmte de zoete bitterheid een zacht gekruide smaak zich heerlijk laat meevloeien tot een droge kruidige en zoetgevooisde chocolade moutbitterheid met gedroogd fruit doorderenkte lange aanhoudende afdronk.
Bij iedere herdenking brouwen ze Bavikhove een uniek bier. Voor de 130° jaardag werd dan ook een speciale blend ontworpen. 'Petrus Infinitum' is een ode aan de kennis en vaardigheid bij het eerste speciaalbier (Petrus) dat onder leiding van pa Ignace De Brabandere werd gebrouwen. Dit feestbier werd een gedurfde blend tussen een goed gehopte tripel en een fris foederbier geproduceerd door een spontane gisting en hergist. Wat het bier bijzonder maakt, is deze unieke gisting waarbij een deel van het bier rijpt gedurende twee jaar op eikenhouten vaten. Tijdens dit proces verdampt een deel van het bier in de richting van de hemel, een symbolische manier om het bier naar Petrus te sturen vanaf hier op aarde, wederom in ruil voor de sleutels van de hemel. Bijzonderheid is dat tijdens het gistingproces beroep werd gedaan op het Izegems mannenkoor 'De Kerels' om met hun vibraties en juiste tonen de wilde gisten te doen schrikken en in het juiste ritme te brengen.
Proefkotje: Goudblond met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig evenwicht tussen gertst, mout en wat hop en de tannines van het lange verblijf in de foederzaal brengt je met een citrusgevoelige smaak naar een droge, gekruide en gistbittere afdronk.
De Dardense brouwerij werd in 2004 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts opgericht als ‘Les Trois Fourgets’ met het geld door de verkoop van hun Brouwerij ‘La Chouffe’ aan biergigant Duvel-Moortgat. Zoals iedere respectabele brouwerij van iedere biersoort wel een brouwsel heeft hebben Julien en Tim Gobron een fris tarwebier uit hun brouwketels laten vloeien. Gebrouwen met tarwe- en gerstemout met toevoeging van het gebruikelijke koriander en sinaasappelzeste. Een bitterheid van 25 EBU. Aan jullie te oordelen of dit een traditioneel Belgisch witbier is.
Proefkotje: Licht wazig hooiblond met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. n het aroma is vooral de tarwemout eer aanwezig waarin een mild gekruide, fruitige (sinaasappelzeste) een citrusachtige gistbitterheid meedraagt. Dit alles is ook aanwezig in het goed aanganaam mondgevoel waarin nu ook de gebruikelijke koriander en at hopsmaak zich nestelt en overgaat naar een droge, met hop besprenkelde afdronk waarna de fruitige sinaasappelzeste nog wat blijft nagenieten.
Verleden jaar werden de bierliefhebbers verrast met een 10-jarige Evolved Grand-Cru. Om hun belofte ieder jaar een iconisch bier te produceren komt er dit jaar een stunt uit het verleden. Toen de voormalige brouwmeester Rudi Ghequire bij Rodenbach begon werd, de nog weinig verkopende, ‘Geuze Saint Georges van de kaart gehaald. Nu zoveel jaren later, bij het afscheid van zijn loopbaan realiseerde hij met het huidige team de verrijzenis ervan. Het ambachtelijke proces omvatte het mengen van traditionele ingrediënten van tarwebier, saison en lambiek. Een Belgisch witbier van gemengde gisting met spontane rijping. Dit bier werd gefermenteerd met de eigen speciale Rodenbach-gistcultuur, wat resulteert in een onderscheidend smaakprofiel. Na de fermentatie heeft het twee jaar gerijpt in de zorgvuldig geselecteerde foeder “93”.Om de feeling met brouwerij Rodenbach te benadrukken werd er nog een beetje classic Rodenbach toegevoegd.
PROEFKOTJE: Licht koper/perzikkleurig met snel minderende vuil-witte schuimkraag en lage carbonatatie. Het beroemde wijnachtig aroma van het Rodenbach gamma heerst in he aroma. Bij het eerste mondgevoel komt het fruitige (groene appel, rozijnen…) samen met een zalige azijn- en melkzurig gevoel u heerlijk beïnvloeden. De elegante vergistingsmaak neemt je foedersgewijs mee naar een tamelijk droge, zacht zurige iets droge afdronk die je laat genieten tot de fles leeg is.
Op vraag om regelmatig een kruidig bier in te brengen hebben we gekozen voor een bier met toevoeging van een middeleeuws kruidenmengsel genaamd gruit of gruut. In de tijd dat de bieren nog spraken werd er nog geen hop gebruikt, dit kwam pasna de 10de eeuw met de ontdekking van de hop als smaak- en conserveermiddel.
Toch zijn er nog enkele zeldzame brouwers die hun bier met gruut en dus zonder hop maken. Een van deze brouwerijen is Gruut uit Gent. Brouwster Annick De Splenter, roots bij Riva en Liefmans heeft na vele struikelblokken een plaatsje gevonden als stadsbrouwerij in het centrum van Gent. Als eerbetoon aan de geschiedenis van de brouwkunst.
Bij Gruut brouwen Annick en zoon Thomas met moderne technologie maar op de oude wijze met varianten van verschillende moutsoorten en met een zelfontworpen kruidenmengsel.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een niet al te grote mousserende schuimkraag maar pittige carbonatatie. Een matig zoetig moutaroma met een klein gistgevoel waarin bij de gruut-kruiden vooral peterselie, en kardemon om aandacht vragen. De toegevoegde kruiden laten een zeer grote indruk bij het mondgevoel en houd zijn kruidigheid totdroge afdronk waarbij de gistbitterheid zich laat opmerken. Het pepergevoel blijft wel nog een hele tijd in de keel hangen.
De Tieltse brouwerij De Poes werd vernoemd naar ‘Watje’ hetonlangs gestorven favoriete huisdier van de familieDavid. Alle bieren zoals ook deze ‘dubbel’ worden nu in de vernieuwde Microbrouwerij te Tielt gebrouwen. Stijn brouwt sedert 2023 al niet meer bij Huurbrouwerij Deca Woesten. Er wordt nog steeds gebrouwen met grondstoffen van hoge kwaliteit uit eigen bodem. Het recept bevat de helft tarwemout en evenveel gerstemout met een klein beetje haver erbij toegevoegd Met de in Poperinge gegroeide hopsoorten als Merkur, Brewers Gold en Whitbread kreeg De Poes met trots het label ‘ Belgische hop’. Voor wie geïnteresseerd is: de bitterheid is 25 IBU.
Proefkotje: Helder donkerbruine kleur mrt romig blijvende licht beige schuimkraag en zwakke carbonatatie. Het aroma brengt meteen de geroosterde koffiegeur in aanbieding waarin wl een kleine fruitigheid (pruimen) aanwezig is. De smaak is vooral zacht gebrande moutbitterheid met toetsen van zoethout en kandy die je met een zwoele alcoholwarmte leidt naar een korte met gerookte moutigheid omweven afdronk.
Brouwerij Stella Artois is een onderdeel van Braziliaanse biergigant AB InBev Het verhaal van deze commerciële, kwaliteitsvolle pils heeft zijn verhaal sinds 1366 en zit nog steeds geworteld in haar thuistad Leuven waar nog altijd iemand van de familie Artois de controle verzorgt. Het bier wordt gebrouwen met gemoute gerst, mais en de hopsoort Saaz. die een sublieme smaak veroorzaakt
Proefkotje: Helder goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en parelende carbonatatie. Het aroma is een geslaagde combinatie van mout en hop die ook in de smaak te herkennen is. Een kruidige moutbitterheid wordt ook hier vergezeldvan een zachte citrugevoelige bitterheid die je volledig meeneemt naar een bittere, scherpe afdronk.
In het verleden proefden en bespraken we reeds Tarot D’Or en nu is het de beurt aan de donkere tegenhanger ervan. Deze fruitige aflevering werd eveneens gebrouwen in de nieuwe vesting ‘Lindemans Satelite Brewery in Ruisbroek.Zoals jullie al wijsgemaakt komt de naam tarot van het waarzeggende kaartenspel uit de middeleeuwen. Het brouwsel, onder de noemer ‘gearomatiseerd fruitbier’ ris het resultaat van een blend van Lindemans hoge gistingsbier met lambiek van eigen kweek en Forrest fruit, dat is een mengeling van soorten donkere bessen met onder meer bosbessen en zwarte vlierbessen met minder dan 25 gram per liter suiker. Zeer verrassend voor een fruitbier.
Proefkotje:Helder bordeaux gekleurd met romige licht roze schuimkraag en matige carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door snoepachtige bosbessen met een minimum van hop aanwezigheid. Bij het Laconisch mondgevoel heeft met een arme moutbitterheid het fruitige (braam- en vlierbessen) van zijn snoepzoetheid in evenwicht gehouden maar toch wat meer suiker dan verwacht. Met een zachte begeleiding van chocolade en aanwezigheid van de gistcellen kom je bij een zoet/zure mild bittere afdronk
Een mooi toonbeeld van brouwkunst in de categorie ‘Brett Pale Ale’ uit het gamma van het kleine brouwerijtje van Yvan De Baets en Bernard Ledoucq die aan de wieg stonden van de ‘nieuwe golf’ van craft bier in onze hoofdstad. Ze hebben in de Internationale bier- en brouwwereld een stevige reputatie van unieke bieren heeft opgebouwd. Deze fris en fruitige pale ale is een Belgische stijl (Local Brett Beer) die volledig met biologische producten wordt geboren door een viertal maanden met 100% Brusselse Brettaanomyceslaten fermenteren. Deze Brusselse wilde gist kreeg de naam ‘B. Bruxellencis waarnaar ook het bier is vernoemd met oorsprong in de Zennevallei. De fermentatie en dry-hopping bepaalden dan ook de fruitigheid toets.
Proefkotje: Licht amber met romige, mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma komt al meteen het fruitig citrusachtig aanbod van de Brett met overtuiging aandraven. Bij het mondgevoel tempert de zuurheid een beetje. Maar de aangename fruitigheid (groene appels, rijpe peren) blijft zich melden met in de achtergrond een toetsje ethanol. Met een zeer aangename zuurheid brengt het je tot en stevig verbitterde afdronk die nog een hele tijd blijft door spartelen.
Brasserie de la Senne, Avenue du Port (Havenlaan) 104 Brussel. 02 465 07 51 – info@brasseriedelasenne.be
Dank aan vertegenwoordiger Glenn Ployaert voor de huislevering. Dit stevig gehopt bier met een verwijzing naar de hedendaagse Belgische IPA wordt gebrouwen in het kasteel van Irchonwelz te Ath in hopdracht van drankendistribiteur Neobulles uit Battiche (Herve). De brouwketel wordt gevoederd met gerst- haver en tarwemout van eigen kweek (boerderij Beauregard) en met de hopsoorten Citra, Ekuanot, Ariana en Callista die de exotische toets benadrukt en een nonchalante uitstraling heeft.
Proefkotje: Wazig goudgele kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Behoorlijke aanwezigheid van een fruitig (pompelmoes) hoparoma, matig gekruid, citrugevoelige aanwezigheid van mout in de achtergrond. Een zacht bloemig, fruitig en licht zuur mondgevoel met daarin een mooie, evenwichtige hopbitterheid die echter vlug wegkwijnt en zoekt naar een volgende slok. De afdronk blijft even hoppig met op het einde een kort gevoel van de aanwezigheid een licht gekruide mout.
Het plan was om die beruchte vernieuwde Flavas, het huisbier van driesterrenrestaurants Boury te Roeselare, te proeven maar bij het onderzoek kwam ik te weten dat deze grote fles uit de voorraad van Stijn Couvreur er nog eentje was die werd gebrouwen bij de vroegere Brouwerij De Feniks Gullegem. Dit karaktervol, ongefilterd blondje werd met zijn uitgesproken, kruidig karakter gebrouwen naar de filosofie van uitbater Tim Boury. Naast goed gekozen gerstemout en Belgische hop werden er vele kruiden aan toegevoegd zoals lavas, venkel, vanille, salie, tijm, rozemarijn, basilicum, dille, dragon, kamille. We hopen ze terug te vinden en met plezier onze mening te geven. Rekening houdende met de leeftijd gaan we na de volgende proeving gaan we dan het verschil bespreken.
Proefkotje:Hooikleurig met romige witte schuimkraag en mooi parelende carbonatatie. In een stevig kruidig aroma komen vooral de selder van de flavas en wat tijm naar boven doch bij het enorm kruidig mondgevoel bemerkt je wel de toevoeging van die vele kruiden0 In de smaak komen vooral salie, kardemon en kamille opdagen. Het blijft deze kruidenstorm behouden tot de laatste slok en afdronk en blijft ook wat nagalmen.
Bemerking: Enkel voor liefhebbers van kruidige bieren. Zeer moeilijke opgave bij foodpairing. De houdbaarheidsdatum was meer dan 1 jaar verstreken en toch was er van smaakevolutie weinig aan te merken
Een klassiek degustatiebier, een echte Belgische Quadrupel Eerst komt er een testbier uit hun eigen ketels waarna brouwers Lode Dehu en Alain Senechal dit samen met vriend brouwmeester Frederik De Vrieze in groter volume laat brouwen bij plaatselijke brouwerij Contreras en naar het gebruikelijke 11,5 % gebracht
Dank zijn de uitgesproken aanwezigheid van de hopsoorten Chinook en Challenger en als kruiden koriander- en paradijszaad (een soort gember/kardemon) gebruikt met een zachte toevoeging van een toetsje dennenhoning.
Proefkotje:Donker koperkleurig met romige crèmekleurige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt overspoeld door een stevige alcoholwarmte (cognac) waar een zoet gekruide (kardemon) moutigheid zich tussendoor wringt. In een zwaar alcoholisch doch fruitig (banaan) mondgevoel komt een zweemachtige (eucalypsus) zich aanmelden waarin naast zoethout ook een beetje hopbitterheid thuishoorten een koffie smakendelicht gebrande moutbitterheidverbergt wordt door de aanwezigheid van de honing die zich dan ook laat gelden in een nog steeds alcoholisch toon met mild gebrande moutbitterheid.