Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Belgoo bio-blond - 6.4% - EBU 34 - Belgoo St Pieters-Leeuw
  • Tripel Plukker - 7.5% - EBU 20 - Terrest Houthulst
  • All Inclusive - 8% -EBU 45 - Terrest Houthulst
  • Dorpszot - 6% - StraeteBrouwerie
  • Rodenbach Vintage 2023 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Rookop - 6.1% - EBU 20 - Terrest Houthulst
  • Keikoppenbier 6.1% - EBU 30 - Terrest Houthulst
  • Fond Tradition - 5%
  • Friendship - 6%
  • Bacchus Kriekenbier - 5.8%
  • Orval 2023 - 6.2%
  • Lupulus Blanche - 4.5% - EBU 25
  • Kwaremont - 0.0%
  • Bux Tripel - 8.5%
  • Skollmann Crowdfunding – 9%
  • Sint-Bernardus Prior 8
  • Nighttime Frozen Parking Lot - 7%
  • 1128 Grimbergen Brut Bier - 8%
  • Kombine - 6%
  • Kasteel Tropical 0.0 %
  • Koekoek Geuze - 8.9%
  • Duvel Imperial - 10%
  • Kasteel Tropical - 7%
  • Tante Nonneke -
  • Rodenbach Evolved Caractere - 7.2%
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    23-10-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.All Inclusive - 8% -EBU 45 - Terrest Houthulst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze sterke hoppegaard wordt gebrouwen met gerstemout afkomstig van Mouterij Dingemans. Om het vooral biologisch te houden werden een 8-tal hopsoorten onder meer ‘Phoenix’, ‘Pilgrim’,’Whitbread Goldings Variety’ uit de ranken van hopkweker
    Cambie gebruikt.. Ze werden gelijkmatig verdeeld over ongeveer 7 kg hop per 1000 liter bier. De combinatie van deze hopsoorten, gesteund door de
    mout en het bereikte alcohol, brengt een uniek met hop doorweven smaakpallet. Heeft ook het logo van 100% Belgischehopgebruik.

    Proefkotje: Licht wazig, strogeel van kleur met romige, wandklevende witte schuimkraag enpittige carbonatatie. Het aroma is vooral hop overweldigend, die zich ook met een fris, fruitig (peer) en zoetig (honing) mondgevoel verder ontwikkeld in aanwezigheid van het nodige citrusgegeven om met een aangename
    alcoholwarmte zijn hoppige weg verder uitbreid en onder invloed van die verfrissend bloemige hopsmaak verder te zetten naar een zeerdroge, pittige (peper) hopbittere afdronk en de scherpe bitterhied je nog een tijdje meesleept.

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpszot - 6% - StraeteBrouwerie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 15 augustus werd in de wijk ‘Ons dorp’ te Menen de jaarlijkse braderie gehouden op het Vrijheidsplein.. De plaatselijk friture ‘Ons Dorp’ uitgebaat door Angela Wang, liet voor deze gelegenheid via echtgenoot en bierkenner Kurt Decoene een fris pintje brouwen in de ‘StraeteBrouwerie’ te Desselgem. Het werd een simpel, doch uniek pintje gebrouwen met pilsmout en verse aardappelen van de friture. Als hopsoort werd gekozen voor Magnum en Citra‘. Gezellige doordrinker en dorstlesser.

     

    Proefkotje: De hooiblonde kleur wordt vergezeld door een romige, wandklevende witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een zacht mout- en gistaroma waarin een citrustoetsje zich verschuild. Een bloemige, aangename mild gekruide moutbitterheid laat zich gemakkelijk meeslepen naar een gevoelige maar scherpe moutige afdronk waarin er wel een beetje hop zich schuilhoud,

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Vintage 2023 - 7% - Rodenbach Roeselare
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een uniek, onversneden belegen Vlaams roodbruin’ geselecteerd in het type ‘gemengde gisting waarbij oud en jong met elkaar werden verenigd om daarna een tweetal jaar te hebben doorgebracht in de eikenhouten foeder nr 171 van de beroemde foederkathedraal bij brouwerij Rodenbach, waardoor het een uitzonderlijke en indrukwekkende complexe smaak van zacht-zurig en zoet bereikt. Deze toegankelijke in biermiddens gekend als ‘Sour Ale’ is een voltreffer en blijft een aanrader van het betere gerstenat.

    Proefkotje: Helder robijnrood van kleur met geringe licht beige schuimkraag en fonkelende carbonatatie. Het aroma brengt al vlug de gevolgen van het verblijf in houten vat naar boven. Het wordt omringt door een fruitige (kriek, rode bes) en een zweem balsamicoazijn die je ook in het zoet-zuur gebalanceerde mondgevoel terug vindt. Een naar vanille smakend, goed uitgebalanceerd door een karamelachtige, fruitige (framboos, jeneverbes) verhaal brengt, De zacht zoet-zurige afdronk heeft iets wijnachtig met zich mee en zoekt meteen naar een volgende slok.

    Reageer (0)

    22-10-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rookop - 6.1% - EBU 20 - Terrest Houthulst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit authentiek kerstbier, die de volksmond gaf aan het legendarische feestbier, dat tot 1963 werd gebrouwen door de familie Six in de
    voormalige ‘kinderbrouwerij Sint-Joris’ te Reningelst. Bioboer en brouwer Joris Cambie maakte er een volgende productie van zodat een stuk geschiedenis verder bleef bestaan. Nu breien ze, na enkele omzwervingen, er bij ‘Hoevebrouwerij Terrest’ een verder leven aan. Net zoals in alle andere brouwsels van ‘De Plukker’ werd gebruik gemaakt van de Poperingse biohopsoorten. Hier is het ‘Pelgrim’ en ‘Golding’. Een anekdote waar de naam ‘Rookop’ vandaan komt. In den beginne, bij Brouwerij St Joris, waren de flessen donker groen. Ze  hadden een blond en een bruin bier. Om het bruin bier te herkennen
    werd een dikke rode streep opgetrokken. Later kwamen de etiketten
    en zou het probleem van het verdwijnen, door het wassen, van de rode verf zijn opgelost maar de brouwerij had door de geringeverkoop geen budget. De oplossing was voor het bruine bier een rood kroontje. Een fles met de rode kop werd dan ‘Rookop’.Proefkotje: Helder roodbruine bierkleur met fleurig
    mousserende donker beige schuimkraag en parelende
    carbonatatie. Een aroma van licht gebrande
    moutbitterheid waarin koffie en chocolade het gevolg
    is. Het mondgevoel is tamelijk bitter met een kruidige
    aanwezigheid van gedroogd fruit (jeneverbessen), Met
    een mild ‘stout’ gevoel kom je aan een iets droge,
    bittere afdronk waarin vooral wat zoethout merkbaar
    wordt en de beperkte koffie-chocolade je met een
    heerlijk gevoel om eenverkoop geen budget. De oplossing was voor het bruine bier een rood kroontje. Een fles met de rode kop werd dan ‘Rookop’.

    Proefkotje: Helder roodbruine bierkleur met fleurig mousserende donker beige schuimkraag en parelende carbonatatie. Een aroma van licht gebrande moutbitterheid waarin koffie en chocolade het gevolg is. Het mondgevoel is tamelijk bitter met een kruidige aanwezigheid van gedroogd fruit (jeneverbessen), Met een mild ‘stout’ gevoel kom je aan een iets droge, bittere afdronk waarin vooral wat zoethout merkbaar wordt en de beperkte koffie-chocolade je met een heerlijk gevoel om een volgende slok vraagt.

     

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keikoppenbier 6.1% - EBU 30 - Terrest Houthulst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De oorspronkelijke naam van het bierwas ‘Keikop’ maar omdat deze
    merknaam al geregistreerd was, (brouwfirma Kass uit Arendonk). Deze
    werd begin 2012 gewijzigd naar de huidige naam ‘Keikoppenbier’.
    ‘Keikop’ is de bijnaam voor een inwoner van Poperinge. Deze bijnaam vind zijn oorsprong in de middeleeuwen en verwijst naa hun eigenzinnigheid (koppigheid)‘Keikoppenbier’ werd een eerste maal gebrouwen te Poperinge op 9 november 2011 door de toenmalige brouwmeester Kris Lagouche. Het is een hopgevoelige blonde met gerstemout en hop van eigen biohopplantage.. Intussen is de de Poperingse hopsoort ‘Admiral’ werd wegens geen kweek meer op het biologisch hopbedrijf van Joris Cambie en vervangen door de dubbeldoelhop ‘Pelgrim’, Verder maakten ‘Golding’ en ‘Cascade’ het smaakpallet volledig.

    Proefkotje: Helder goudgele kleur met een mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een lichte zeer vage rokerige
    moutbitterheid verbind het mondgevoel met samen met een fruitig hop gegeven waarin het pompelmoes gevoel snel verdwijnt en plaats maakt maak voor een zacht gekruid citrusgras. Het brengt je smakelijk naar een tamelijk droge kruidige (peper) en zacht gehopte afdronk waarbij de bitterheid nog een tijdje blijft nazinderen.

    Reageer (0)

    12-09-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fond Tradition - 5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens een sportief TV-moment even genieten van een traditioneel biermomentje doorj een heerlijk frisse geuze-lambiek. De ‘Fond Tradition' die nog steeds gevoed wordt door de ontdekking van Ingelmunsterse Brettanomyces uit de regio Mandelstreek door de vroegere brouwer Jozef Maes’. Dit ongefilterd en ongezoet bier is een samensmelting van een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen jonge lambiek met een oudere versie Het bier krijgt dan een dagje in de open gistkuip om daarna voor enkele jaren in de eikenhouten foeders van het Bierkasteel te worden bewaard tot het zijn natuurlijk en complex smaakpallet van deze traditionele geuze-lambiek krijgt.

    Proefkotje: Oud goudkleurig met mooie witte schuimkraag, die al snel tot een ringetje wordt herleidt en met sprankelende carbonatatie. In het moutbitter aroma ontdek je meteen de tannine door het verblijf in de houten foeders, vermengd met een fruitig (groene appel) gevoel waarin een toets gekruide gember in de achtergrond wordt waargenomen. Deze bevindingen komen meteen terug in het frisse, lichtzurig mondgevoel met opnieuw dit fruitige groene appel gevoel, maar waar een beetje glucose om wat aandacht vraagt. Met die zachte citroensmaak kom je zeer comfortabel met een mooi evenwichtig wilde gist gegeven bij een droge, fruitige afdronk die nog wel een tijdje blijft nazinderen tot je naar een volgende slok verlangt. Perfect voor abieritief maar ook wel geschikt als foodpairing.

    Bierkasteel, Ingelmunstersestraat 46 (Brouwerijstraat 1) Emelgem (Izegem) - 051 33 51 60 - info@vanhonsebrouck.be -

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Friendship - 6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vriendschap met brouwer Pol Ghekiere van brouwerij Inter-Pol in Mont (Houffalize) met Steven Verheyden van ‘Wings Brewing Company’ resulteerde in een leuke collab ‘Friendship’ genaamd wat al meteen de lading dekt. Pol heeft, door de jaren heen, een enorme invloed op de bierinteresse van Steven. De leuke combinatie van een ‘Saison’ , een frisse kruidige en hopvolle dorstlesser en toevoeging van Brettanocymes . Deze blending begon zijn leven in de ketels van Brouwerij Inter-Pol (Mont 34A), gebaseerd op een geschreven ‘Farmhouse’ recept. Deze ingrediënten van de ‘Saison’ zijn: detraditionele saisongist, pils-, pale ale- en tarwemout. Om de hopsmaak en aroma te versterken werden Nieuw- Zeelandse triploïde hopbellen ‘Nelson Sauvin’ gebruikt. Deze werd aangeraden door Marie van ‘Freestyle Hops’ uit Upper Moutere. Het brouwsel werd toen verhuisd naar de kelder van Sam Hellemans bij Bofkont Kontich. Daar kwam het terecht in een goed uitgekozen wijnvat waar een kleine hoeveelheid brettanomyces werden in vermengd en hun werk naar behoren vervulden. Na een jaar gevangenschap mocht het nog een 7-tal maanden lageren. Het resultaat kreeg nog een laatste dry-hopping met, door Marie van Freestyle, ter plaatse geplukte ‘Nelson’ bloemen. Deze samenwerking toont aan dat door vriendschap in de bierwereld veel mogelijk is. Deze saison/lambiek heeft een kleine oplage.

    Proefkotje: Wazig donker blond van kleur met een parelende, snel verdwijnende, witte schuimkraag en gemoedelijke carbonatatie. In het aroma word al meteen aandacht besteed aan het complexe witte wijnverhaal bij de verbinding tussen hop en lambiek. Ook in het mondgevoel wordt de zacht gekruide en fruitige hopbitterheid mooi omringd door het citrusgevoel veroorzaakt door de inenting van de Brett en het verblijf in de wijnvaten met als achtergrond een kruidig, iets fruitig hopbitter gevoel. Het brengt je zeer aangenaam en smaakvol, met lichte citrus/wijn gevoelige smaak naar een biernodige, hopvolle, droge, intense, maar nog steeds lichtzurige hopbeleving afdronk. Deze laat je nog een tijdje vastgekluisterd tot een volgende slok. Heerlijke dorstlesser en zeer geschikt als zetelbier, abieritief of bij de maaltijd. Zeker een must bij opstap voor de beginnende geuze-lambiekdrinker.

    Inter-Pol, Mont 34A, Houffalize - 0476 36 96 39 - breweryinter-pol@gmail.com

    Wing Brewing Compagny, - 0495 27 37 11 - verheyden_steven@hotmail.com

    Reageer (0)

    27-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacchus Kriekenbier - 5.8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het dorstlessende ‘Vlaams Bacchus Oud Bruin’ van gemende gisting werd gebruikt om dit heerlijk Belgisch fruitbier te verwezenlijken. Gebrouwen in de ketels van het Izegems ‘Bierkasteel’ en een 18 maanden gelagerd in eikenhouten vaten met de zelfde ingrediënten als gebrande gerst- en tarwemout, cafeïne, taurine, vitamines… maar met toevoeging van 15% natuurlijke Poolse Oblacinka krieken met pitten die zorgen voor een zachte zurigheid.

    Proefkotje: Het Oud-Bruin moutgegeven wordt beheerst door een zoet-zuur en fruitig kriekenaroma waarbij het gevolg van de kersenpitten duidelijk merkbaar is. Het zachte mondgevoel brengt een mooie mix van de sublieme zurigheid van de kersen, met de amandelsmaak door de kersenpitten, en de licht gebrande mouten van het basisbier die een toets karamel meebrengen. Een mild plakkerige kriekengevoel brengt je fruitig naar een stevig zoete doch lang blijvende afdronk.

    Bierkasteel, Brouwerijstraat 1, Izegem – 051 62 27 30 – info@bierkasteel.be

     

     

     

    Reageer (0)

    26-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orval 2023 - 6.2%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Orval 2023" verwijst naar het jaar dat dit bier  is gebrouwen en verkocht, een jaarlijkse en limited-edition release, waaraan het jaartal op het etiket is toegevoegd om de authenticiteit te garanderen en de evolutie van de smaak te volgen. Na 2 jaar goed bewaard in mijn kelder  bovengehaald om de smaakevolutie te ondervinden. Het bier is uitgegroeid tot een sterke referentie in de zeer gewaardeerde wereld der authentieke trappistenbieren en heeft een alcoholpercentage van 6,2%. Het  wordt gebrouwen in de plaatselijke abdij naast de ruïnes van ‘Abbaye Notre Dame d’Orval’ met onder meer stortingen van ‘pilsmout’ en ‘Cara 120’. Er werd kristalsuiker gebruikt en hopbellen van ‘Hallertau Tradition ‘en veel ‘Styrian Goldings’. Het gistingsproces wordt gevoerd door ‘Belgian Ardennes’ en ‘Brettanomyces Bruxellensis’. Orval is een heerlijk tafelbier.

    Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met mooie doch snel verdwijnende (stevig ringetje) witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitzurig aroma waarbij nog steeds een hoeveelheid hop de moutaanvoer beïnvloedt. In het mondgevoel komt  het Brettanomyces proces zich melden en met een volle mix van mout- en hopbitterheid brengt een licht zurig, fruitgevoelige en vooral goed smaakvolle bitterheid je naar een tamelijk droge met hop vermengde zeer bittere afdronk die je nog een poosje meesleept tot de volgende slok. 

    Brasserie d’Orval, Orval 2, Villers-devant-Orval  (Florenville) - 061 311 261 - brasserie@orval.be

     

    Reageer (0)

    24-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lupulus Blanche - 4.5% - EBU 25
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit ongefilterd craftbier wijkt af van het traditionele witbier dat grote bekendheid geniet in Dardennen Met zijn steviger en karaktervol mondgevoel, een iets meer droge bitterheid naar het einde toe is; deze parel onder de witbieren een ode aan de traditionele brouwmethodes, gecombineerd met een moderne twist. Het is alvast een licht en toegankelijke doordrinker. Gebrouwen met tarwemout, plaatselijk gist, invoegen van de aromatische Mandarina Bavaria hopsoort en natuurlijk de gebruikelijke toevoeging van koriander en sinaasappelzeste.

    Proefkotje: Wazig stroblond van kleur met fijne witte schuimkraag en milde carbonatatie. Het moutgevoelig aroma waarin de aanwezigheid van de koriander en de sinaasappelzet zijn werk waarmaakt en met prikkels van hop wordt ook het frisse mondgevoel bewerkt met het citrusgegeven waarin ook hier in de bittere smaak koriander en sinaasappelzeste voorkomen. Met een stevige aanwezige bitterheid wordt er met een fris gevoeld beëindigd door een droge, redelijk bittere afdronk die direct vraagt om een volgende slok.

    Brasserie Lumulus, Courtil 50, Bouvigny (Gouvy) - 080 64 88 39 - info@lupulus.be

     

     

    Reageer (0)

    23-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaremont - 0.0%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een verfrissend blond speciaalbier met een uitgesproken dorstlessende afdronk. Het is bidonproof  en isotoon, wat betekent dat het ideaal is voor herstel na inspanning. Het biedt de smaak en het karakter van een Kwaremont blond bier, maar dan zonder alcohol. Of je nu snel wil recupereren na een stevige inspanning of verantwoord wil genieten tijdens ‘den 3e time’, Kwaremont 0.0% laat je voluit gaan. Want ook in goeie smaak is het nu eenmaal een kwestie van voluit gaan en wat het geschikt maakt voor zowel na het sporten als voor feestjes.  Gebrouwen met de zelfde ingrediënten als grote broer Kwaremont en het arme zusje van 0,3%.

    Proefkotje: Stroblonde kleur met blinkende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht zoete en licht gekruide moutigheid waarin ook een toets hop zich schuilhoud; Een pilsachtig, minder vol mondgevoel, die een mooi evenwicht brengt tussen mout en hop waarbij een zoet gekruide smaak je zeer aangenaam, met volle teugen, brengt naar een droge, zachte afdronk die de smaak en de dorstlessende afspraak met het originele meedraagt.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - 

    Tel: 056/70 90 91 - info@brouwerijdebrabandere.be

     

    Reageer (0)

    18-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bux Tripel - 8.5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze authentieke tripel met een naam die verwijst naar de rijke schapengeschiedenis van de regio Moorslede en een stevige uitvoering van ‘Bukske’ het eerste brouwsel van Dieter. Deze tripel werd gebrouwen bij Brouwerij De Meester te Lendelede met gerstemout en toevoeging van de hopsoorten Hallertau Perle, Brewers Gold, Colombus (Tomahawk) en 7784 (Opal), een eigen kweek van hommelveld Forrest te komen. 

    Proefkotje: Deze goudgele blondine heeft een romige wandklevende witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een licht kruidig (kruidnagel) moutaroma met tussendoor wat fruitige (banaan) toets. In het mondgevoel wordt de zachte bitterheid doorprikt met wat zoets (honing) en een beetje gistgevoelig citrusgegeven waarbij de kruidigheid (peper?) zich smaakvol met een beetje hopbitterheid en een milde alcoholwarmte laat meeglijden naar een droge bittere afdronk.

    Biermaekers, Driemastenweg Gullegem 126, Gullegem - 0468 23 86 26 - brouwerijbiermaekers@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skollmann Crowdfunding – 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gebrouwen als bedankingsbier voor iedereen die via crowdfunding meehielp aan de toekomst van de brouwerij. Het werd een stevige ‘Imperial Porter’ met gebruik van 8 verschillende mouten zoals: Pilsner, Munich Dark, Chocolade Barley, Chocolade wheat en drie verschillende soorten Cara. Er werd enkel Magnum hop bijgevoegd en als verwekker een Britse giststam die zachte en florale esters geeft.

    Proefkotje: Donker bruine (bijna zwart) van kleur met minimale donkerkleurige beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een zacht, geroosterde moutgeur heerst in het aroma. Ook in het zachte,l licht zoete vol mondgevoel komt het nootachtige door de mild bittere, geroosterde mouten hun waarde bewijzen. Een mooie alcoholwarmte brengt met een gevoel van fruitigheid (rozijn) en zoet gebrande karamel met een beetje hop in de achtergrond je naar de afdronk met een zachte, bloemachtig bitterheid die wel een tijdje blijft plakken. Leuk als tafelbier en zeker in de keuken als foodpairing bij gekruide gerechten.

    Brouwerij Skøllmann, Gentse Steenweg 132, Sijsele (Damme) - 0473 84 75 93 -  info@skollmann.be

     

    Reageer (0)

    17-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Bernardus Prior 8
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit authentieke trappistenbier met oorsprong bij de Izegemse paters werd als Westvleteren 8 (dubbel) gebrouwen te Watou. Het originele recept werd lichtjes aangepast en na de teruggave van de licentie in 1992 aan de Sint-Sixtus abdijbrouwerij behouden. Het heilig brouwsel bestaat uit water van de St. Bernardusbron, gemalen gekiemde gerst, een donkere karamelmout, de eigen geteelde hopsoorten Hallertaü Magnum en Kent Golden met bereiding door de opgekweekte Westvleterengist. De combinatie van traditie met innovatie in het brouwproces garandeerd de historische band met den trappist.

    Proefkotje: De bierkleur is donkerbruin met een rode schijn en heeft een romige, wandklevende, licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het karamelmoutig aroma heeft het kruidige en zacht fruitige (appel) een verfrissende indruk die ook terug te vinden is in de smaak van mild geroosterde mout die een mooi evenwicht brengt met de zoetgevooisde fruitigheid en op het einde een klein gevoel van hopbitterheid beleefd. Uitstekend zetelbier die ook zijn stempel op de foodpairing kan benadrukken.

     

    Reageer (0)

    07-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nighttime Frozen Parking Lot - 7%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na zijn bezoek aan streek rond de Usaanse Maine bracht mijn vriend Joske een stevige frozen milk stout mee van een plaatselijke brouwerij, Dit ijsbier die door de frozen methode een flink alcohol opwaardering kreeg waarbij ook de proefbevindingen iets anders uitvielen dan de gewone milk stout. De originele Nighttime stout werd gebrouwen met geroosterde chocolade mout, melksuiker (lactose), een schepje bitterhop (Tomahawk) voor de balans en de plaatselijke giststam ‘Pinnache Héritage’.

    Proefkotje: Zwarte bierkleur met donker beige schuimkraag en geen carbonatatie. In het aroma bemerkt je meteen de zoet zoetgevooisde chocolademout waarin een milde fruitigheid infiltreert. Ook het mondgevoel brengt fit resultaat maar door de vriesmethode werd de alcoholwarmte verhoogt maar blijft toch zijn milkstout gehalte trouw. Het goed aanvoelde volle smaak brengt je naar een nog steeds zoet aanvoelden,caramel/koffie moutbittere droge afdronk.

    Saco River Brewing C0, Jocky Cap Ln 10, Freyburg - + 1 207-256-3028 -  sacoriverbrewing@gmail.com

    Reageer (0)

    05-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1128 Grimbergen Brut Bier - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De naam verwijst naar de stichtingsdatum 1128 van de abdij te Grimbergen. In 2008 overgebracht naar Alken Maes onder voogdij bij de Carlsberg Group van Heineken. Onlangs beslisten de Norbertijnen om in een nieuwe vleugel van hun belevingscentrum opnieuw te brouwen. brouwmeester broeder Marc-Antoine Sochon begon opnieuw met veel passie en verbeterde werkmethodes de bieren van de Feniks te produceren. Momenteel staat Cedric Lebbe in voor de goede gang van brouwen. Het resultaat is een blond fruitbier van gerst- en tarwemout met lage gist en melkzuurbacteriën. Daarna gebeurt een nagisting met champagnegist. Het bier heeft levende aroma’s en toetsen van witte wijn veroorzaakt oor de combinatie van de hopsoort Nelson Sauvin en hete dubbele gistingsproces.

    Proefkotje: Mousserende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma met zijn citrusgevoelige gistgeur benadrukt het gevoel van wijn. Het milde zoetig aanvoelend mondgevoel bereikt met een frisse vanillesmaak en Karamelachtige bemerkingen van fruitige (peer, sinaasappelzeste) en een een gevoel van lichte melkzurigheid een tamelijk droge mout- en gistbittere afdronk waar hier vooral de moutige karamel een openbaring wordt. Zeer verfrissend als abieritief of zetelbier.

    L’Abbaye de Grimbergen, Kerkplein 1, Grimbergen – cedric.lebbe@carlsberg.com – 02 306 39 56 – info@hetfenikshof.be

    Reageer (0)

    03-08-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kombine - 6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verleden jaar werd met 'Brupak' een samenwerking gebracht tussen de brouwerijen 'St Bernardus' (Watou) en het Duitse 'Weihen stephen'b (Freising). Dize keer nodigde de St Bernardus brouwmeesterHannes Malfait zijn Duitse collega Johannes Weis uit naar zijn brouwzaal in Watou om gezamelijk, opnieuw volgen het Reinheitsgebod een laag gistend bier te brouwen; Deze unieke 'Heller' werd gebrouwen met gerstenmout, gist van de bezoekende brouwerij en de hopsoorten Kent Golding en Hallertau Magnum. Op het etiket komt opnieuw de beeldtenis  van de St Bernardus en St. Korberian Voor deze vizuel identiteit zorgde de plaatselijke kunstenaar Xavier Truant.

    Proefkotje: Helder goudblond bier met stevige witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie. Het start met een mild moutig aroma waarin vooral de hopsoorten om aandacht vragen. Ook in het zachte moutgevoel komt de frisse hopbitterheid zich bepalend aanmelden om met een lekkere frisheid te eindigen met een droge , licht hopbittre droge afdronk. Heerlijk zetelbier van uitstekende kwaliteit.

    St Bernardus, Trappistenweg 23, Watou - 057 38 80 21 - info@sintbernardus.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Tropical 0.0 %
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het Izegems Bierkasteel maken ze handig gebruik van de  opkomst van de alcoholvrije bieren en de goede productie van hun arsenaal fruikbieren. Ook bij de versie 'Kasteel Tropical' werd een aflevering gebrouwen waar de alcohol is verdwenen waarbij de focus ligt op het behoud van de kenmerkende tropische smaken. Het basisbier, een fris wit bier, gebrouwen met gerst- en tarwemout waarna bevrucht met fruitige concentraten van passievrucht, mango, ananas en perzik. Met enkele specifieke kruiden en gebruik van een schuimmiddel (propyleenglycol). Met een speciale gist die geen alcohol aanmaakt is de smaak van de originele Kasteel Tropical zeer dichtbij, enkel in de afdronk is er een lichtere invloed merkbaar.

    Proefkotje: Helder blondje met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het fruitig aroma maakt vooral de passievrucht de aandacht maar in het lichtmoutig mondgevoel komen de verfrissende zoete smaken van de mango en de perzik die je fris en smaakvol brengt  nar een droge, zachte moutige afdronk met nog even waardige fruitsmaak als is die iets lichter dan het originele. Knap werk.

    Bierkasteel, Brouwerijstraat 1, Izegem - 051 62 27 30 - info@bierkasteel.be

    Reageer (0)

    24-07-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekoek Geuze - 8.9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opnieuw een heerlijk recept van onze West-Vlaamse geuzesteker Geert Demunck. Hij verzamelde verschillende jaartallen lambiek's bij Sako (Pepingen), Den Herberg (Halle) en Eylenbosch (Kobbegem) om ongeveer 1 jaar te verblijven in een vat Gouden Carolus Single Malt van Stokerij/Brouwerij Het Anker (Mechelen) daardoor de verwijzijzing  naar de Mechelse koekoek.Opnieuw een limited edition met amper 256 liter. ze zijn dan het drinken meer dan waard!

    Proefkotje: Wazig goudblond van kleur met tamelijk vaste witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door een exentrieke citrusgevoelige Brett-geur die het lange verblijf in houten vat met zich meebrengt. Deze wordt verlengt in een zachte azijnzurige smaak met een milde ondertoon van fruitigheid (groene appel) dat op het einde, in afdronk bij milde zurigheid de aanwezigheid van de sinle malt laat opdagen. Een heerlijk tafelbier en zeer geschikt als abieritief.

    Publitasting, Paul Wielemansstraat 15, Anzegem - 0475 44 63 47 - info@publitasting.be

     

    Reageer (0)

    21-07-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel Imperial - 10%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een ‘Brewmasters Selection’ waarbij de Duvelse brouwmeesters hun ambacht en het bier met respect exploteren. Dit rebels neefje is helemaal Duvels gebrouwen. Een improvisatie die met dezelfde ingrediënten (Duvel-hoppen Saaz-Saaz en Styrian Golding) wordt gebrouwen maar in andere porties verdeeld. Weliswaar iets donkerder van kleur, maar nog steeds herkenbaar helder gefilterd en met die karakteristiek hergisting in de fles. Het verschil zit, volgens brouwmeester Neven, door ander water, minder mout, meer suiker een andere dimensie gekregen. Het is in ieder geval royaler, rond en robuuster.Een diep blonde furie vol fruitige finesse en zachte bitterheid. Imperial Blond is een tijdelijk bier, maar met een blijvende indruk. Laat ‘m dus niet passeren. Proef snel deze speelse mix van ambacht en rebelse passie. 

    Proefkotje: Helder goudblond met keurige mousserende en wandklevende witte schuimkraag. Een lichte, met Karamelmout doorweven aroma, Een plezant gevoel van gekruide koriander, laat je veel goeds vermoeden.In een heerlijke, tamelijk gezoet, licht karamelgevoelig mondgevoel, die een milde alcoholwarmte en naast de voorgaande kruiding een gevoel van vanille, zoethout en het groentegevoel (sla) door een beetje DMS evenwichtig meesleurt. Deze smaakpalet waarin je ook wat rijpe peer ontwaard en je met een heerlijk grassig gevoel laat genieten tot een met zacht zoete karamelgevoelige afdronk waarbij je het een zalig gevoel heeft om aan een volgende slok te beginnen, Zeer geschikt als zetelbier.

    Duvel-Moortgat, Breendonk-Dorp 58, Puurs-St. Amand - 03 860 94 00 - info@duvel.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs