PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
23-10-2025
All Inclusive - 8% -EBU 45 - Terrest Houthulst
Deze sterke hoppegaard wordt gebrouwen met gerstemout afkomstig van Mouterij Dingemans. Om het vooral biologisch te houden werden een 8-tal hopsoorten onder meer ‘Phoenix’, ‘Pilgrim’,’Whitbread Goldings Variety’ uit de ranken van hopkweker Cambie gebruikt.. Ze werden gelijkmatig verdeeld over ongeveer 7 kg hop per 1000 liter bier. De combinatie van deze hopsoorten, gesteund door de mout en het bereikte alcohol, brengt een uniek met hop doorweven smaakpallet. Heeft ook het logo van 100% Belgischehopgebruik.
Proefkotje: Licht wazig, strogeel van kleur met romige, wandklevende witte schuimkraag enpittige carbonatatie. Het aroma is vooral hop overweldigend, die zich ook met een fris, fruitig (peer) en zoetig (honing) mondgevoel verder ontwikkeld in aanwezigheid van het nodige citrusgegeven om met een aangename alcoholwarmte zijn hoppige weg verder uitbreid en onder invloed van die verfrissend bloemige hopsmaak verder te zetten naar een zeerdroge, pittige (peper) hopbittere afdronk en de scherpe bitterhied je nog een tijdje meesleept.
Op 15 augustus werd in de wijk ‘Ons dorp’ te Menen de jaarlijkse braderie gehouden op het Vrijheidsplein.. De plaatselijk friture ‘Ons Dorp’ uitgebaat door Angela Wang, liet voor deze gelegenheid via echtgenoot en bierkenner Kurt Decoene een fris pintje brouwen in de ‘StraeteBrouwerie’ te Desselgem. Het werd een simpel, doch uniek pintje gebrouwen met pilsmout en verse aardappelen van de friture. Als hopsoort werd gekozen voor Magnum en Citra‘. Gezellige doordrinker en dorstlesser.
Proefkotje: De hooiblonde kleur wordt vergezeld door een romige, wandklevende witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een zacht mout- en gistaroma waarin een citrustoetsje zich verschuild. Een bloemige, aangename mild gekruide moutbitterheid laat zich gemakkelijk meeslepen naar een gevoelige maar scherpe moutige afdronk waarin er wel een beetje hop zich schuilhoud,
Een uniek, onversneden belegen Vlaams roodbruin’ geselecteerd in het type ‘gemengde gisting waarbij oud en jong met elkaar werden verenigd om daarna een tweetal jaar te hebben doorgebracht in de eikenhouten foeder nr 171 van de beroemde foederkathedraal bij brouwerij Rodenbach, waardoor het een uitzonderlijke en indrukwekkende complexe smaak van zacht-zurig en zoet bereikt. Deze toegankelijke in biermiddens gekend als ‘Sour Ale’ is een voltreffer en blijft een aanrader van het betere gerstenat.
Proefkotje: Helder robijnrood van kleur met geringe licht beige schuimkraag en fonkelende carbonatatie. Het aroma brengt al vlug de gevolgen van het verblijf in houten vat naar boven. Het wordt omringt door een fruitige (kriek, rode bes) en een zweem balsamicoazijn die je ook in het zoet-zuur gebalanceerde mondgevoel terug vindt. Een naar vanille smakend, goed uitgebalanceerd door een karamelachtige, fruitige (framboos, jeneverbes) verhaal brengt, De zacht zoet-zurige afdronk heeft iets wijnachtig met zich mee en zoekt meteen naar een volgende slok.
Dit authentiek kerstbier, die de volksmond gaf aan het legendarische feestbier, dat tot 1963 werd gebrouwen door de familie Six in de voormalige ‘kinderbrouwerij Sint-Joris’ te Reningelst. Bioboer en brouwer Joris Cambie maakte er een volgende productie van zodat een stuk geschiedenis verder bleef bestaan. Nu breien ze, na enkele omzwervingen, er bij ‘Hoevebrouwerij Terrest’ een verder leven aan. Net zoals in alle andere brouwsels van ‘De Plukker’ werd gebruik gemaakt van de Poperingse biohopsoorten. Hier is het ‘Pelgrim’ en ‘Golding’. Een anekdote waar de naam ‘Rookop’ vandaan komt. In den beginne, bij Brouwerij St Joris, waren de flessen donker groen. Ze hadden een blond en een bruin bier. Om het bruin bier te herkennen werd een dikke rode streep opgetrokken. Later kwamen de etiketten en zou het probleem van het verdwijnen, door het wassen, van de rode verf zijn opgelost maar de brouwerij had door de geringeverkoop geen budget. De oplossing was voor het bruine bier een rood kroontje. Een fles met de rode kop werd dan ‘Rookop’.Proefkotje: Helder roodbruine bierkleur met fleurig mousserende donker beige schuimkraag en parelende carbonatatie. Een aroma van licht gebrande moutbitterheid waarin koffie en chocolade het gevolg is. Het mondgevoel is tamelijk bitter met een kruidige aanwezigheid van gedroogd fruit (jeneverbessen), Met een mild ‘stout’ gevoel kom je aan een iets droge, bittere afdronk waarin vooral wat zoethout merkbaar wordt en de beperkte koffie-chocolade je met een heerlijk gevoel om eenverkoop geen budget. De oplossing was voor het bruine bier een rood kroontje. Een fles met de rode kop werd dan ‘Rookop’.
Proefkotje: Helder roodbruine bierkleur met fleurig mousserende donker beige schuimkraag en parelende carbonatatie. Een aroma van licht gebrande moutbitterheid waarin koffie en chocolade het gevolg is. Het mondgevoel is tamelijk bitter met een kruidige aanwezigheid van gedroogd fruit (jeneverbessen), Met een mild ‘stout’ gevoel kom je aan een iets droge, bittere afdronk waarin vooral wat zoethout merkbaar wordt en de beperkte koffie-chocolade je met een heerlijk gevoel om een volgende slok vraagt.
De oorspronkelijke naam van het bierwas ‘Keikop’ maar omdat deze merknaam al geregistreerd was, (brouwfirma Kass uit Arendonk). Deze werd begin 2012 gewijzigd naar de huidige naam ‘Keikoppenbier’. ‘Keikop’ is de bijnaam voor een inwoner van Poperinge. Deze bijnaam vind zijn oorsprong in de middeleeuwen en verwijst naa hun eigenzinnigheid (koppigheid)‘Keikoppenbier’ werd een eerste maal gebrouwen te Poperinge op 9 november 2011 door de toenmalige brouwmeester Kris Lagouche. Het is een hopgevoelige blonde met gerstemout en hop van eigen biohopplantage.. Intussen is de de Poperingse hopsoort ‘Admiral’ werd wegens geen kweek meer op het biologisch hopbedrijf van Joris Cambie en vervangen door de dubbeldoelhop ‘Pelgrim’, Verder maakten ‘Golding’ en ‘Cascade’ het smaakpallet volledig.
Proefkotje: Helder goudgele kleur met een mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een lichte zeer vage rokerige moutbitterheid verbind het mondgevoel met samen met een fruitig hop gegeven waarin het pompelmoes gevoel snel verdwijnt en plaats maakt maak voor een zacht gekruid citrusgras. Het brengt je smakelijk naar een tamelijk droge kruidige (peper) en zacht gehopte afdronk waarbij de bitterheid nog een tijdje blijft nazinderen.
Tijdens een sportief TV-moment even genieten van een traditioneel biermomentje doorj een heerlijk frisse geuze-lambiek. De ‘Fond Tradition' die nog steeds gevoed wordt door de ontdekking van Ingelmunsterse Brettanomyces uit de regio Mandelstreek door de vroegere brouwer Jozef Maes’. Dit ongefilterd en ongezoet bier is een samensmelting van een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen jonge lambiek met een oudere versie Het bier krijgt dan een dagje in de open gistkuip om daarna voor enkele jaren in de eikenhouten foeders van het Bierkasteel te worden bewaard tot het zijn natuurlijk en complex smaakpallet van deze traditionele geuze-lambiek krijgt.
Proefkotje: Oud goudkleurig met mooie witte schuimkraag, die al snel tot een ringetje wordt herleidt en met sprankelende carbonatatie. In het moutbitter aroma ontdek je meteen de tannine door het verblijf in de houten foeders, vermengd met een fruitig (groene appel) gevoel waarin een toets gekruide gember in de achtergrond wordt waargenomen. Deze bevindingen komen meteen terug in het frisse, lichtzurig mondgevoel met opnieuw dit fruitige groene appel gevoel, maar waar een beetje glucose om wat aandacht vraagt. Met die zachte citroensmaak kom je zeer comfortabel met een mooi evenwichtig wilde gist gegeven bij een droge, fruitige afdronk die nog wel een tijdje blijft nazinderen tot je naar een volgende slok verlangt. Perfect voor abieritief maar ook wel geschikt als foodpairing.
De vriendschap met brouwer Pol Ghekiere van brouwerij Inter-Pol in Mont (Houffalize) met Steven Verheyden van ‘Wings Brewing Company’ resulteerde in een leuke collab ‘Friendship’ genaamd wat al meteen de lading dekt. Pol heeft, door de jaren heen, een enorme invloed op de bierinteresse van Steven. De leuke combinatie van een ‘Saison’ , een frisse kruidige en hopvolle dorstlesser en toevoeging van Brettanocymes . Deze blending begon zijn leven in de ketels van Brouwerij Inter-Pol (Mont 34A), gebaseerd op een geschreven ‘Farmhouse’ recept. Deze ingrediënten van de ‘Saison’ zijn: detraditionele saisongist, pils-, pale ale- en tarwemout. Om de hopsmaak en aroma te versterken werden Nieuw- Zeelandse triploïde hopbellen ‘Nelson Sauvin’ gebruikt. Deze werd aangeraden door Marie van ‘Freestyle Hops’ uit Upper Moutere. Het brouwsel werd toen verhuisd naar de kelder van Sam Hellemans bij Bofkont Kontich. Daar kwam het terecht in een goed uitgekozen wijnvat waar een kleine hoeveelheid brettanomyces werden in vermengd en hun werk naar behoren vervulden. Na een jaar gevangenschap mocht het nog een 7-tal maanden lageren. Het resultaat kreeg nog een laatste dry-hopping met, door Marie van Freestyle, ter plaatse geplukte ‘Nelson’ bloemen. Deze samenwerking toont aan dat door vriendschap in de bierwereld veel mogelijk is. Deze saison/lambiek heeft een kleine oplage.
Proefkotje: Wazig donker blond van kleur met een parelende, snel verdwijnende, witte schuimkraag en gemoedelijke carbonatatie. In het aroma word al meteen aandacht besteed aan het complexe witte wijnverhaal bij de verbinding tussen hop en lambiek. Ook in het mondgevoel wordt de zacht gekruide en fruitige hopbitterheid mooi omringd door het citrusgevoel veroorzaakt door de inenting van de Brett en het verblijf in de wijnvaten met als achtergrond een kruidig, iets fruitig hopbitter gevoel. Het brengt je zeer aangenaam en smaakvol, met lichte citrus/wijn gevoelige smaak naar een biernodige, hopvolle, droge, intense, maar nog steeds lichtzurige hopbeleving afdronk. Deze laat je nog een tijdje vastgekluisterd tot een volgende slok. Heerlijke dorstlesser en zeer geschikt als zetelbier, abieritief of bij de maaltijd. Zeker een must bij opstap voor de beginnende geuze-lambiekdrinker.
Het dorstlessende ‘Vlaams Bacchus Oud Bruin’ van gemende gisting werd gebruikt om dit heerlijk Belgisch fruitbier te verwezenlijken. Gebrouwen in de ketels van het Izegems ‘Bierkasteel’ en een 18 maanden gelagerd in eikenhouten vaten met de zelfde ingrediënten als gebrande gerst- en tarwemout, cafeïne, taurine, vitamines… maar met toevoeging van 15% natuurlijke Poolse Oblacinka krieken met pitten die zorgen voor een zachte zurigheid.
Proefkotje: Het Oud-Bruin moutgegeven wordt beheerst door een zoet-zuur en fruitig kriekenaroma waarbij het gevolg van de kersenpitten duidelijk merkbaar is. Het zachte mondgevoel brengt een mooie mix van de sublieme zurigheid van de kersen, met de amandelsmaak door de kersenpitten, en de licht gebrande mouten van het basisbier die een toets karamel meebrengen. Een mild plakkerige kriekengevoel brengt je fruitig naar een stevig zoete doch lang blijvende afdronk.
Orval 2023" verwijst naar het jaar datdit bieris gebrouwen en verkocht, een jaarlijkse en limited-edition release, waaraan het jaartal op het etiket is toegevoegd om de authenticiteit te garanderen en de evolutie van de smaak te volgen. Na 2 jaar goed bewaard in mijn kelder bovengehaald om de smaakevolutie te ondervinden. Het bier is uitgegroeid tot een sterke referentie in de zeer gewaardeerde wereld der authentieke trappistenbieren en heeft een alcoholpercentage van 6,2%. Het wordt gebrouwen in de plaatselijke abdij naast de ruïnes van ‘Abbaye Notre Dame d’Orval’ met onder meer stortingen van ‘pilsmout’ en ‘Cara 120’. Er werd kristalsuiker gebruikt en hopbellen van ‘Hallertau Tradition ‘en veel ‘Styrian Goldings’. Het gistingsproces wordt gevoerd door ‘Belgian Ardennes’ en ‘Brettanomyces Bruxellensis’. Orval is een heerlijk tafelbier.
Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met mooie doch snel verdwijnende (stevig ringetje) witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitzurig aroma waarbij nog steeds een hoeveelheid hop de moutaanvoer beïnvloedt. In het mondgevoel komt het Brettanomyces proces zich melden en met een volle mix van mout- en hopbitterheid brengt een licht zurig, fruitgevoelige en vooral goed smaakvolle bitterheid je naar een tamelijk droge met hop vermengde zeer bittere afdronk die je nog een poosje meesleept tot de volgende slok.
Dit ongefilterd craftbier wijkt af van het traditionele witbier dat grote bekendheid geniet in Dardennen Met zijn steviger en karaktervol mondgevoel, een iets meer droge bitterheid naar het einde toe is; deze parel onder de witbieren een ode aan de traditionele brouwmethodes, gecombineerd met een moderne twist.Het is alvast een licht en toegankelijke doordrinker. Gebrouwen met tarwemout, plaatselijk gist, invoegen van de aromatische Mandarina Bavaria hopsoort en natuurlijk de gebruikelijke toevoeging van koriander en sinaasappelzeste.
Proefkotje: Wazig stroblond van kleur met fijne witte schuimkraag en milde carbonatatie. Het moutgevoelig aroma waarin de aanwezigheid van de koriander en de sinaasappelzet zijn werk waarmaakt en met prikkels van hop wordt ook het frisse mondgevoel bewerkt met het citrusgegeven waarin ook hier in de bittere smaak koriander en sinaasappelzeste voorkomen. Met een stevige aanwezige bitterheid wordt er met een fris gevoeld beëindigd door een droge, redelijk bittere afdronk die direct vraagt om een volgende slok.
Een verfrissend blond speciaalbier met een uitgesproken dorstlessende afdronk. Het isbidonproof en isotoon, wat betekent dat het ideaal is voor herstel na inspanning. Het biedt de smaak en het karakter van een Kwaremont blond bier, maar dan zonder alcohol. Of je nu snel wil recupereren na een stevige inspanning of verantwoord wil genieten tijdens ‘den 3e time’, Kwaremont 0.0% laat je voluit gaan. Want ook in goeie smaak is het nu eenmaal een kwestie van voluit gaan en wat het geschikt maakt voor zowel na het sporten als voor feestjes. Gebrouwen met de zelfde ingrediënten als grote broer Kwaremont en het arme zusje van 0,3%.
Proefkotje: Stroblonde kleur met blinkende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht zoete en licht gekruide moutigheid waarin ook een toets hop zich schuilhoud; Een pilsachtig, minder vol mondgevoel, die een mooi evenwicht brengt tussen mout en hop waarbij een zoet gekruide smaak je zeer aangenaam, met volle teugen, brengt naar een droge, zachte afdronk die de smaak en de dorstlessende afspraak met het originele meedraagt.
Deze authentieke tripel met een naam die verwijst naar de rijke schapengeschiedenis van de regio Moorslede en een stevige uitvoering van ‘Bukske’ het eerste brouwsel van Dieter. Deze tripel werd gebrouwen bij Brouwerij De Meester te Lendelede met gerstemout en toevoeging van de hopsoorten Hallertau Perle, Brewers Gold, Colombus (Tomahawk) en 7784 (Opal), een eigen kweek van hommelveld Forrest te komen.
Proefkotje: Deze goudgele blondine heeft een romige wandklevende witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een licht kruidig (kruidnagel) moutaroma met tussendoor wat fruitige (banaan) toets. In het mondgevoel wordt de zachte bitterheid doorprikt met wat zoets (honing) en een beetje gistgevoelig citrusgegeven waarbij de kruidigheid (peper?) zich smaakvol met een beetje hopbitterheid en een milde alcoholwarmte laat meeglijden naar een droge bittere afdronk.
Gebrouwen als bedankingsbier voor iedereen die via crowdfunding meehielp aan de toekomst van de brouwerij. Het werd een stevige ‘Imperial Porter’ met gebruik van 8 verschillende mouten zoals: Pilsner, Munich Dark, Chocolade Barley, Chocolade wheat en drie verschillende soorten Cara. Er werd enkel Magnum hop bijgevoegd en als verwekker een Britse giststam die zachte en florale esters geeft.
Proefkotje: Donker bruine (bijna zwart) van kleur met minimale donkerkleurige beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een zacht, geroosterde moutgeur heerst in het aroma. Ook in het zachte,l licht zoete vol mondgevoel komt het nootachtige door de mild bittere, geroosterde mouten hun waarde bewijzen. Een mooie alcoholwarmte brengt met een gevoel van fruitigheid (rozijn) en zoet gebrande karamel met een beetje hop in de achtergrond je naar de afdronk met een zachte, bloemachtig bitterheid die wel een tijdje blijft plakken. Leuk als tafelbier en zeker in de keuken als foodpairing bij gekruide gerechten.
Dit authentieke trappistenbier met oorsprong bij de Izegemse paters werd als Westvleteren 8 (dubbel) gebrouwen te Watou. Het originele recept werd lichtjes aangepast en na de teruggave van de licentie in 1992 aan de Sint-Sixtus abdijbrouwerij behouden. Het heilig brouwsel bestaat uit water van de St. Bernardusbron, gemalen gekiemde gerst, een donkere karamelmout, de eigen geteelde hopsoorten Hallertaü Magnum en Kent Golden met bereiding door de opgekweekte Westvleterengist. De combinatie van traditie met innovatie in het brouwproces garandeerd de historische band met den trappist.
Proefkotje: De bierkleur is donkerbruin met een rode schijn en heeft een romige, wandklevende, licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het karamelmoutig aroma heeft het kruidige en zacht fruitige (appel) een verfrissende indruk die ook terug te vinden is in de smaak van mild geroosterde mout die een mooi evenwicht brengt met de zoetgevooisde fruitigheid en op het einde een klein gevoel van hopbitterheid beleefd. Uitstekend zetelbier die ook zijn stempel op de foodpairing kan benadrukken.
Na zijn bezoek aan streek rond de Usaanse Maine bracht mijn vriend Joske een stevige frozen milk stout mee van een plaatselijke brouwerij, Dit ijsbier die door de frozen methode een flink alcohol opwaardering kreeg waarbij ook de proefbevindingen iets anders uitvielen dan de gewone milk stout. De originele Nighttime stout werd gebrouwen met geroosterde chocolade mout, melksuiker (lactose), een schepje bitterhop (Tomahawk) voor de balans en de plaatselijke giststam ‘Pinnache Héritage’.
Proefkotje: Zwarte bierkleur met donker beige schuimkraag en geen carbonatatie. In het aroma bemerkt je meteen de zoet zoetgevooisde chocolademout waarin een milde fruitigheid infiltreert. Ook het mondgevoel brengt fit resultaat maar door de vriesmethode werd de alcoholwarmte verhoogt maar blijft toch zijn milkstout gehalte trouw. Het goed aanvoelde volle smaak brengt je naar een nog steeds zoet aanvoelden,caramel/koffie moutbittere droge afdronk.
De naam verwijst naar de stichtingsdatum 1128 van de abdij te Grimbergen. In 2008 overgebracht naar Alken Maes onder voogdij bij de Carlsberg Group van Heineken. Onlangs beslisten de Norbertijnen om in een nieuwe vleugel van hun belevingscentrum opnieuw te brouwen. brouwmeester broeder Marc-Antoine Sochon begon opnieuw met veel passie en verbeterde werkmethodes de bieren van de Feniks te produceren. Momenteel staat Cedric Lebbe in voor de goede gang van brouwen. Het resultaat is een blond fruitbier van gerst- en tarwemout met lage gist en melkzuurbacteriën. Daarna gebeurt een nagisting met champagnegist. Het bier heeft levende aroma’s en toetsen van witte wijn veroorzaakt oor de combinatie van de hopsoort Nelson Sauvin en hete dubbele gistingsproces.
Proefkotje: Mousserende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma met zijn citrusgevoelige gistgeur benadrukt het gevoel van wijn. Het milde zoetig aanvoelend mondgevoel bereikt met een frisse vanillesmaak en Karamelachtige bemerkingen van fruitige (peer, sinaasappelzeste) en een een gevoel van lichte melkzurigheid een tamelijk droge mout- en gistbittere afdronk waar hier vooral de moutige karamel een openbaring wordt. Zeer verfrissend als abieritief of zetelbier.
Verleden jaar werd met 'Brupak' een samenwerking gebracht tussen de brouwerijen 'St Bernardus' (Watou) en het Duitse 'Weihen stephen'b (Freising). Dize keer nodigde de St Bernardus brouwmeesterHannes Malfait zijn Duitse collega Johannes Weis uit naar zijn brouwzaal in Watou om gezamelijk, opnieuw volgen het Reinheitsgebod een laag gistend bier te brouwen; Deze unieke 'Heller' werd gebrouwen met gerstenmout, gist van de bezoekende brouwerij en de hopsoorten Kent Golding en Hallertau Magnum. Op het etiket komt opnieuw de beeldtenis van de St Bernardus en St. Korberian Voor deze vizuel identiteit zorgde de plaatselijke kunstenaar Xavier Truant.
Proefkotje: Helder goudblond bier met stevige witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie. Het start met een mild moutig aroma waarin vooral de hopsoorten om aandacht vragen. Ook in het zachte moutgevoel komt de frisse hopbitterheid zich bepalend aanmelden om met een lekkere frisheid te eindigen met een droge , licht hopbittre droge afdronk. Heerlijk zetelbier van uitstekende kwaliteit.
In het Izegems Bierkasteel maken ze handig gebruik van de opkomst van de alcoholvrije bieren en de goede productie van hun arsenaal fruikbieren. Ook bij de versie 'Kasteel Tropical' werd een aflevering gebrouwen waar de alcohol is verdwenen waarbij de focus ligt op het behoud van de kenmerkende tropische smaken. Het basisbier, een fris wit bier, gebrouwen met gerst- en tarwemout waarna bevrucht met fruitige concentraten van passievrucht, mango, ananas en perzik. Met enkele specifieke kruiden en gebruik van een schuimmiddel (propyleenglycol). Met een speciale gist die geen alcohol aanmaakt is de smaak van de originele Kasteel Tropical zeer dichtbij, enkel in de afdronk is er een lichtere invloed merkbaar.
Proefkotje: Helder blondje met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het fruitig aroma maakt vooral de passievrucht de aandacht maar in het lichtmoutig mondgevoel komen de verfrissende zoete smaken van de mango en de perzik die je fris en smaakvol brengt nar een droge, zachte moutige afdronk met nog even waardige fruitsmaak als is die iets lichter dan het originele. Knap werk.
Opnieuw een heerlijk recept van onze West-Vlaamse geuzesteker Geert Demunck. Hij verzamelde verschillende jaartallen lambiek's bij Sako (Pepingen), Den Herberg (Halle) en Eylenbosch (Kobbegem) om ongeveer 1 jaar te verblijven in een vat Gouden Carolus Single Malt van Stokerij/Brouwerij Het Anker (Mechelen) daardoor de verwijzijzing naar de Mechelse koekoek.Opnieuw een limited edition met amper 256 liter. ze zijn dan het drinken meer dan waard!
Proefkotje: Wazig goudblond van kleur met tamelijk vaste witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door een exentrieke citrusgevoelige Brett-geur die het lange verblijf in houten vat met zich meebrengt. Deze wordt verlengt in een zachte azijnzurige smaak met een milde ondertoon van fruitigheid (groene appel) dat op het einde, in afdronk bij milde zurigheid de aanwezigheid van de sinle malt laat opdagen. Een heerlijk tafelbier en zeer geschikt als abieritief.
Een ‘Brewmasters Selection’ waarbij de Duvelse brouwmeesters hun ambacht en het bier met respect exploteren. Dit rebels neefje is helemaal Duvels gebrouwen. Een improvisatie die met dezelfde ingrediënten (Duvel-hoppen Saaz-Saaz en Styrian Golding) wordt gebrouwen maar in andere porties verdeeld. Weliswaar iets donkerder van kleur, maar nog steeds herkenbaar helder gefilterd en met die karakteristiek hergisting in de fles. Het verschil zit, volgens brouwmeester Neven, door ander water, minder mout, meer suiker een andere dimensie gekregen. Het is in ieder geval royaler, rond en robuuster.Een diep blonde furie vol fruitige finesse en zachte bitterheid. Imperial Blond is een tijdelijk bier, maar met een blijvende indruk. Laat ‘m dus niet passeren. Proef snel deze speelse mix van ambacht en rebelse passie.
Proefkotje: Helder goudblond met keurige mousserende en wandklevende witte schuimkraag. Een lichte, met Karamelmout doorweven aroma, Een plezant gevoel van gekruide koriander, laat je veel goeds vermoeden.In een heerlijke, tamelijk gezoet, licht karamelgevoelig mondgevoel, die een milde alcoholwarmte en naast de voorgaande kruiding een gevoel van vanille, zoethout en het groentegevoel (sla) door een beetje DMS evenwichtig meesleurt. Deze smaakpalet waarin je ook wat rijpe peer ontwaard en je met een heerlijk grassig gevoel laat genieten tot een met zacht zoete karamelgevoelige afdronk waarbij je het een zalig gevoel heeft om aan een volgende slok te beginnen, Zeer geschikt als zetelbier.