PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
14-06-2022
Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
Onder de noemer 'Zomerse vreugde' brachten de brouwende broers Mathieu en Thibault hun 2° creatief idee, een stijlvolle doordrinker, naar de ketels van Eutropius in Menen en deze een mooie toekomst te schenken die het verdiend. Dit zeer toegankelijk en laag alcoholisch recept werd nu ook genoemd naar hun sympathieke medewerkster Julie een zonnig verschijnsel die zich graag onder het volk beleefd.
Zeer fris abieritief en niet alleen voor de zonnige dagen.
Proefkotje: Wazig hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht pilsmoutaroma (mais) met een fruitige en zoete Zuiderse invloed (ananas) maar met zeer milde citroenzuren inborst. Het mondgevoel is subtiel maisbitter met een aangenaam gevoel waarin ook hier een kleine toets van citroenzeste voorkomt en zich laat meeslepen naar een zeer comfortabele, droge en zachtbittere afdronk die heerlijk fris en naar een volgende slok uitnodigt.
Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
Het Westvlaams prijsbeestje heeft met zijn vernieuwde identiteit de aandacht van de bierkenner gekregen die het verdiend. 'Evolutie' in plaats van revolutie met een eenvoudige aanpassing van het design. Onder de noemer 'Uncompromised' blijft oeroude pilssmaak (eerste brouwsel uit 1894) trouw aan hun uniek en authentiek brouwproces (o.a water uit eigen bron) en die de wereldvermaarde dorstlesser door een lange en koude lagering (30 dagen) een fris en zacht karakter bezorgt.
Proefkotje: Helder hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een gevoelig moutaroma waarin een tikje hoppigheid zijn uitstraling niet mist en dat met ook een toetsje citroenzuur in de achtergrond. In het bloemig mondgevoel wordt ook hier de moutbitterheid versterkt door de toegevoegde aromahop en met een goed aanvoelende kruidigheid verleend de smaak zijn doortocht naar een mild zoete, droge, hop- en moutbittere afdronk
De keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BB 616 viel op deze ambitieuze non-alcoholische pils. Je kunt geen juiste review geven als je het niet geproefd hebt. Volgens de biermedia is dit een van de betere in zijn type (voor wie van het commerciele bier houd) . Deze verfrissende doordrinker wordt verkregen door een uniek brouwproces waarbij het bier eerst volledig wordt gegist om daarna met een specifiek systeem wordt gede-alcoholiceert.
Proefkotje: Helder blond met mooie, romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een zacht en iets kruidig maisaroma die ook in het fris en zoetig zeer licht mondgevoel de maisbitterheid bevestigd. De rest van de smaak is zoetig, mild gekruide pilssmaak die eindigt in een zachte, zoete aanvoelende moutbittere (mais) afdronk.
Brouwerij Piedboeuf/Jupiler, Rue des Anciennes Houblonnières 2, Jupille-sur Meuse - 04 345 8466 - 0800-58316 (kantooruren)
Deze zogenaamde 'donkere tripel' is de trots van de vernieuwde Ferre-lijn. Formidabel en creatief als de verwijzing en eerbetoon van de Pittemse Jezuïet/missionaris Ferdinand Verbiest. Gebrouwen door artisanaal brouwmeester Thijs Maenhout naar authentiek uitvoering van het Quadrupel type. Zeer geslaagde uitvoering.
Proefkotje: Tamelijk helder donker robijnrood van kleur met een goede, rotsachtige beige schuimkraag en milde carbonatatie.. Het karamelmoutig aroma bevat toetsen van vanille, rozijnen, zoethout en stroperig suikerriet. Een zacht en zoetig mondgevoel met vooral karamelmout en wat kaneel in aanbieding waarin een lichte hoppigheid verborgen zit en zich met een zachte en aangename alcoholwarmte laat meevoeren naar een mooi kruidig en moutbittere afdronk die na iedere slok naar een volgende verlangt. Een quatje om dorst van te krijgen.
Onder de noemer 'Proef de Wildernis' werd dit donker bockbier gebrouwen volgens het traditionele recept van het type en geïnspireerd op het het leven en werk van Vincent Van Ghog. Het werd gebrouwen in de maatschappenkeuken op de voormalige kazerneterreinen op Maurits Noord met gerst- en kleurmout, hop, koffie en plaatselijke gist.
Proefkotje: Wazig donkerbruin met licht beige schuimkraag die tamelijk vlug afneemt en zachte carbonatatie . Een nogal zoet (plaatselijke honing) en licht gebrand moutaroma (vanille) een mooi geheel vormen. De smaak bevat al van bij het begin karamelachtige gevoelens waarbij een aangename alcoholwarmte een met koffie doordringende moutigheid met in de achtergrond een tikje hopgenoegen. Het brengt je listig naar een milde moutbittere, fruitige gekruide (rozijnen) en naar koffie gerichte afdronk.
De Heidebrouwerij, Venturistraat 12a, Ede (Nl) - +31 318 785 428 - info@deheidebrouwerij.nl
Het bierbrein van brouwmeester Jef Pirens lijkt onuitputtelijk. Steeds maar nieuwe uitvindingen met een mooi verhaal. Deze wordt de derde in een reeks 'Mox' die verwijzen naar het mythische kaartspel/verzamelobject 'Magic/the Gathering'.
Ook hier verwijst alles naar kleur en smaakgevoel. Na de vroegere, donkere aflevering van Bounty in koffie en deze met de inbreng van de sierlijke Oost-Indische kers is het nu de beurt aan het dankbare tuinkruid Hibiscus (benaming van vroegere Chinese roos). Dit werd toegevoegd om de bijna doorschijnende roze kleur te verkrijgen en waardoor het ook een fris, dorstlessend mondgevoel meekrijgt en de heerlijke, zeer aangename en vlot drinkende theesmaak met zich mee.
PROEFKOTJE: Mooi, bijna doorschijnen roze kleur met romige, plakkende witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Het zacht moutig aroma brengt al meteen een frisse toets met zich mee waarbij de hibiscus al vlug zijn geur afgeeft. Deze jomt ook terug in het milde, moutbitter mondgevoel met een zachte uitstraling die toch een beetje naar rozebottel- of hibiscusthee verwijst en zeer aangenaam aanvoelt tot in de laatste ogenblikken bij de afdronk en je meteen doet verlangen naar een volgende heerlijke slok. Om echt van te genieten.
Brouwerij-eetcafé D' Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmaim.com
Met zijn amper 7% heeft dit uniek bruintje een mindere uitstraling dan de originele Porter Style, maar is toch een zeer toegankelijk en goed gebrouwen waarin (in lichtere mate) het smaakpallet van zijn grote Britse broer benaderd. Het bier werd opgedragen aan 'Angèle', de uitbaatster van het oude volkscafe waar de eerste brouwsels van 'La Chatte' werden aangeboden. Angèle, bekend voor haar opgewektheid en vriendelijk door het leven wandelde straalt dit alles uit in het naar haar vernoemde bier.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur, bijna doorschijnend met mooi beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een caramelmoutig aroma waarin ook de nodige het nodige chocolade gevoel en zachte kruidigheid reeds aanwezig is maar ook alcoholwarmte straalt reeds uit.
Dit alcoholisch gevoel komt reeds in de eerste slok naar boven. Het mondgevoel beperkt zich tot een lichtere uitgaven van de porter met een aangename bitterheid zich mengt met geroosterde moutbitterheid die je zeer smaakvol meebrengt naar een een zachte, moutbittere maar perfect gekruide afdronk
Brasserie des Tchèts, Rue du Printemps 69, Libramont-Chevigny - 061 55 01 61 - info@brasseriedestchets.be
De naam verwijst naar het donkere, geheimzinnige die ook het bier kenmerkt. In hun klein brouwerijtje, dat achteraan het Kortrijkse volkscafe 'de Dingen' (vroeger bakkersatelier) is geplaatst brouwen biervrienden Arn Simoens en Egbert Glorieux enkele unieke ambachtelijk bieren waaronder deze quadrupel waarin de traditionele smaken als chocolade, koffie, karamel verbonden zijn.
PROEFKOTJE: Helder donkerbruin met doorschijnende rode gloed, een romige beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Een fruitgevoelig (mandarijn) moutaroma die tamelijk zoetig maar mooi gekruid zijn weg zoekt en ook iets van koffie ontwaard. Ook het mondgevoel start fruitig (hier banaan) waarin een kruidige (koriander?) invloed heeft op de sublieme moutbitterheid. Een smakelijk gegeven sleurt je mee naar een milde, geroosterde moutbitterheid waarin nu wel de alcoholbitterheid ontwaard wordt. Knap rustgevend zetelbier.
Werd ontworpen onder de noemer van Duitse degelijkheid, in de Keulse stijl, door en bij de creatieve bierkunstenaars Fred & Jamie of beter Frederick Keusters en Jean-Michel Bal. Het brouwsel vertaald zich als ambachtelijk bier met nen hoek af, een rollercoaster van smaakbeleving en vooral de uitmuntende kennis van biosynthese. Deze Microbrouwerij motiveert mensen als thuishaven' voor kunstenaar, graffiti en muziek via de site 'The Red Lion Art House' maar ook goede en smaakvolle bieren brouwen werd hun passie. Ze hebben ook een eigen hopveld.
Proefkotje: Zeer licht en helder gele kleur met mooie witte schuimkraag en met matige carbonatatie. Een fris en zoetig (banaan) moutaroma waarin de plaatselijke hopsoort al een beetje doorsijpelt.. Het niet al te heftig mondgevoel waarin een zachte hopbitterheid van zich laat horen en een aangenaam gevoel je meesleurt naar een droge, bloemerige en hopbittere afdronk. Het type is dan ook een mooie hopstap naar de beginnende bierliefhebber
Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 614 koos Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte voor een basisbier uit de foeders van Brouwerij De Feniks. Deze 'Fly Away' werd speciaal gebrouwen en bereidt onder controle van barrelmeester Kurt Decoene. De 'Barrelwine werd met injectie van oud geuze Goossens verwent met een drie-jarig verblijf in een houten wijnvat zodat de Brettanomyces hun werk konden verrichten om daarna met toevoeging van 5 verschillende fruitsoorten borg te staan voor het lekkere smaakpallet van de '5 à Day'
PROEFKOTJE: Een bijna doorschijnend roodbruin bier met een, snel verdwijnende, witte schuimkraag en matige, doch voldoende carbonatatie. Een fris moutaroma waarin de muffe tannine door het lange verblijf in het wijnat begint te overheersen.
In het mondgevoel komt vooral een zachte zurigheid de moutbitterheid verstoren waarin nu al enige fruitigheid zich komt aanmelden en brengt het genietend over tot een lange droge, tannine gevoelige maar milde zue afdronk. Om werkelijk van te genieten.
Deze stoere, onweerstaanbare blondine wordt gebrouwen met 100% van eigen kweek in de hypermoderne brouwerij van Mike Janssen en Roniek Van Bree tussen de Haspenhouwse bloesems, op de plaats van de vroeger ossenstallen behorende aan de hoeve Nicolai. Het bier is zeer toegankelij en een perfect alternatief voor de dorstlessende pils en/of licht abdijbier. Het bijbehorende speciaal glas is een eigen ontwerp en wordt als icoon onder de bierglazen genoemd.
PROEFKOTJE: Wazig goudgeel van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en hevige carbonatatie. Fruitig (abrikoos) moutaroma met een insteek naar de plaatselijke gist.. Een bloemig, zacht zoetig mondgevoel warin de moutbitterheid wordt omgeven door een sublieme hop aanwezigheid. Met fris en smaakvol gevoel loopt alles lekker binnen en eindigt met een licht bittere en droge afdronk waarin een beetje hopgevoel blijft hangen en samen met de frisse gistaanwezigheid doet verlangen naar een volgende slok. Lekkere doordrinker.
Onder de noemer 'een voske verkiest zijn streken niet' maakt het bier net als het dier een gracieuze speelsheid verenigt met een eigenzinnig karakter werden bij de Kempense biermakers Kevin, Jeroen en Peter op punt gezet om daarna in grotere productie bij Brouwerij Het Nest te worden gebrouwen. Bij het brouwen wordt de pilsmout aangevuld met karamelmout om die vossenkleur te verkrijgen. Met de afwerking met die eigenzinnige Brettanomyces gist bekomt men die unieke smaak De winst van deze uitzonderlijke bieren wordt integraal gebruikt voor de aankoop van bossen en deze zo goed mogelijk te beheren en open te stellen voor jong en oud.
Proefkotje: Roodbruin vossenkleur met romige, witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een moutig aroma waar de unieke zeer subtiele werking van de brettanomyces reeds aangenaam verrast. Je vindt dit zacht, zurige ook direct terug bij de karamelmoutige smaak die je met een zeer aangenaam sprankelend gevoel brengt naar een licht zure, droge zacht bittere afdronk. Zeer aanbevolen als abieritief.
Microbrouwerij Beer4Nature, St Paulusstraat, Mol - 0494 90 36 50 - info beer4nature.be
De titel van dit uniek blondje verwijst naar een uitspraak in het Antwerps dialect "ga eens vreemd". De brouwerij Vissenberg van Peter Verellen en Hans Helsen ontwikkelden en brouwen in eigen ketels als huisbier voor B&B Vennehoeve te Boechout.. Momenteel staat hun microbrouwerij (300l) gedemonteerd en moeste ze 'vremd' gaan bij De Graal Brakel. Brouwerij 'Vissenberg' dankt haar naam uit een 17°Eeuwse familie, opgedoken in de stamboom van Peter. Bij het brouwen werd vooral gebruik gemaakt van 'vlierbloesemsiroop die het karakter wat afzwakt en een een heerlijke doordrinker aan overhoud.
Proefkotje: Licht wazig donkerblond bier met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma ontwaard je zachtjes het gebruik van de vliesbloesem en de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Dit neem je alvast mee in het fruitig (sinaasappel) mondgevoel het gevoel van een milde hopbitterheid de smaak intreed en zo met een aangename alcoholwarmte zich laat leiden naar een scherpe, zoet aanvoelende maar droge lichtgekruide afdronk.
Een verfrissend bier (door gebruik van exotische kruiden) uit de reeks 'De Zeven Zonden' vanuit het brein van wonderbrouwer Koen Hugelier. Gebrouwen door hem maar de productie van de reeks werd onlangs de productie en verdeling overgenomen door zijn beste vriend Bjorn Desmadryl van The Brew Society. Het is 100%biologisch en draagt het etiket van het 'Europees Bio Label'.
Deze ziedende zonde is een brutaal tarwebier (7%) met kwade kruidigheid dat uitdrukking wil geven aan de meest vernietigende aller zonden: de wraak
Proefkotje: Hooigeel van kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Licht fruitig en citrusachtig moutaroma. Het mondgevoel is een beetje zoetig overkomend maar vooral met een ophefbare kruiding die naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid prijs heeft en met een gedurfde, zeer fris aanvoelende, en die een mooi geheel vormt met de kruidigheid, de mout- en hopbittere gewaarwordingen in de afdronk.
Meegebracht uit de veel unieke craftbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit soort tarwebier van licht alloi waarin vooral de schil van het befaamde clémentientje in verwerkt is. Het etiket verwijst naar de vele zonsondergangen die Paula en Valéry hebben zien opdagen tijdens de lange zoektocht naar dit unieke smaak van dit uitzonderlijk witbier.
PROEFKOTJE: Matig wazige blonde met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. De traditionele tarwemout is opvallend in het aroma waarin het gebruikelijk koriander samen met de mandarijn zijn gevoelens loslaat. Het mondgevoel heeft een kruidige maar zachte moutbitterheid met een zeer aangename citrus uitstraling die je naar een met tarwemout, licht gekruide afdronk brengt
Brasserie Atrium, Rue des Brasseurs 9, Marche-en-Famenne - 084 21 36 56 - info@brasserieatrium.be
Deze beachy tripel Session Sour IPA onder de noemer 'Yellow Stone' is de perfecte abieritief die de zoektocht naar grensoverschrijdende smaaksensatie' situeert. Een pareltje van terechte cultstatus gebrouwen in de ketels van The Brew Society te Heule Het werd een gecontroleerde oefening met kustaroma's als zeekraal en zeewier (uit Galicië) naast het inwerken van steenvrucht smaken en een verfrissende gisting van het Noorse Kveik. Er werd gebruikgemaakt van gersten- tarwemout en haver en de hopsoorten Simcoe, Citra, Centennial en amarillo die de basis vormen van een unieke smaakbeleving
Proefkotje: Wazig amberkleurig met weinig maar fijn witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een fruitig (mango, pompelmoes) hoparoma die vervolgt op een zacht zurig mondgevoel waarin ook hier de fruitige hopsensatie met invloed van de sinaasappelschil. Het wordt een uniek en sprankelende droge afdronk die aangenaam hopbitter blijft tot de laatste slok. Een vriendelijke doordrinker.
Voor BierBrief BB612 lag bij Melissa de keuze bij een van de unieke brouwsels van Gigant. Deze biermaker benadert de oude brouwtradities waarbij hoogwaardige ingrediënten en een stevige passie leiden naar diverse, unieke smaken. 'Een kleine speler met grote ambities'
Deze unieke session ipa werd gebrouwen in de ketels van The Brew Society te Heule. Licht in alcohol (4,4%) met toevoeging van de hopsoorten Simcoe, Citra en Sorachi Ace waar na de ketelverzuring nog een extra dry-hopping werd bijgevoegd en daardoor een dorstlessende en aromatische smaakbeleving bekomt.
PROEFKOTJE: Bijna helder hooiblond met fijne witte schuimkraag en gezonde carbonatatie. Een fruitig en hoppig aroma waarin de licht zurige citrus toetsen van pompelmoes en passievrucht elkaar aanvullen. In een zacht melkzurige moutbitterheid met limoen verschijnselen is er mooi evenwicht bij een matige en bloemige hopsensatie. Deze zijn ook te vinden inde droge aangenaam hoppige afdronk
Ook toegestuurd vanuit brouwerij Het anker waarvoor dank. Een lekker gehopt maar zeer licht Brussel Abdijbier dat in een vorig leven werd gebrouwen in de ketels van de Brusselse 'Abdij Ter Kameren' aan de voet van de Maalbeekbron. Het bier wordt door de Mechelse brouwerij verder traditioneel verder gezet als aandenken aan de abdijstichteres Dame Gisèle en haar gastvrijheid iets wat ook in de analen van Het Anker staat. Op het etiket het logo van 'Erkend Abdijbier'.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met romige witte schuimkrag en stevige carbonatatie. Een citrus gevoelig moutaroma dat licht zoetig en fruitig (bananen) als aanbeveling heeft en in zijn hopbitterheid een frisse zuurheid beleefd. Het mondgevoel laat je genieten van een malse moutbitterheid maar vooral het heerlijk gevoel van de rijkelijk ingebrachte hop die dan ook naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid niet laat verzwakken. Zeer verfrissend abieritief.
Toegezonden door Brouwerij Het Anker om mijn bevindingen mee te delen, waarvoor oprechte dank. De Mechelse brouwerij nam de traditionele bagage over van het brouwsel (met merknaam) van de Brusselse Abdij 'Notre Dame de La Cambre'. die daarvoor vergoed worden.
Met ongeveer dezelfde ingrediënten, incluis het brouwwater uit de vijver van de Maalbeek wordt dit abdijbier een lekker gegeven bij de bierliefhebbers. Als een de lichtste abdijbieren met gelijkenis naar de Duitse pilsbieren wordt het alvast een voltreffer
Wacho's Proefkotje: Donkerblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een bloemig aroma met een mooie inbreng van de verse hop in de zacht-bittere moutgeur. Met een zoetig en moutbitter mondgevoel komt de subtiel aanwezigheid van een fruitig (abrikoos) tussen de milde aanwezigheid van de gebruikte hop en zich verder ontwikkeld, met een mooi evenwicht tussen de frisse hop en de zachte moutbitterheid die je dan ook lekker in de afdronk verder krijgt.
De Keuze van Mel voor BierBrief 611 viel deze keer in de vernieuwde reeks 'Ferre' bieren, een aandenken aan de Pittemse Jezuïet Ferdinand Verbiest, die 400 jaar geleden werkte aan het Keizerlijk Hof in China.
Dit tarwebier kreeg in een vorig leven de naam 'La Vatje' en werd gebrouwen met de medewerking van spelt, tarwe- en pilsmout. Als hopsoort koos brouwer Thijs voor Saaz en Cascade. Zeer fris zomerbier.
Wacho's Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In het moutig mondgevoel bemerk je de traditionele kruiding van koriander met ook iets fruitigs (perzik) tussendoor de citrus gevoelens voor de plaatselijke gist met een zachte blik naar de moutbitterheid. Dit innige smaakpalet laat je verder meedrijven naar een zoete, licht gekruide afdronk.