PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
08-03-2023
Abbaye des Rocs 9%
Ook eentje uit de verdwenen stal Bierhalle Deconinck Vichte. Dit sterk mystrieus moutbier gebrouwen door Nathalie Eloir zonder toegevoegde suiker, met een authentieke dubbel gisting en toevoeging van 7 moutsoorten uit Belgie, Duitsland en Tsjechië. Het bier word wereldwijd geroemd om zijn uitstekende smaak en krijgt veel bijval in de restaurant en andere kookkeukens.
Proefkotje:Op het robijnrode bier verschijn een mooi romige ivoorkleurige schuimkraag en heeft een sprankelende carbonatatie.Een stevig gemout aroma met een fruitige (abricoos, vijgen) en een tikje sinaasappelzeste heeft je onmiddellijk een goed gevoel vooral als er chocolade en karamel bij komt kijken. Dit alles komt terug aansluiten bij de fruitig moutbittere smaak die zich verenigd met een subtiele gistbitterheid en eindigt op een tamelijk droge moutbittere afdronk die zich nog een tijdje blijft handhaven.
De laatste verovering bij het gestopte Bierhalle Deconinck. De brouwerij uit de Nederlandse brouwerij is wereldvermaard om hun smaakvolle en zeer gehopte bieren door hun magisch brouwproces. Deze blikken roofvogel werd gebrouwen met 'Maris Otter Pale- en caramout en een stevige toevoeging van de hopsoorten Simcoe, Chinook, Mosaic en Glacier die de liefhebbers van een fruitige IPA zeer tevreden zal maken.
Proefkotje: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en een borrelende carbonatatie. In een zacht gemout aroma brengt vooral de overvloedig gebruikte hoppen het fruitige met zich mee. Ook in het mondgevoel word de zachte mout overheerst door de naar pompelmoes smakende hopbellen. Met zeer smakelijk en frisse indruk kom je aan een droge, hopbittere, langdurende afdronk. Een abieritief om van te houden.
Het bier werd gezamenlijk geproefd en beschreven tijdens tasting van 't Plakkertje Roeselare. Carlsberg Pils is pas verkrijgbaar vanaf 1904 en voor ons land gebrouwen bij Kroonenburg Frankrijk. Het befaamde Deense merk kon niet wegblijven van de alcoholvrij hype. Het bier heeft zijn goede smaak te danken aan een uniek brouwproces met het gebruik van het origine bier waaruit zeer traag de alcohol werd uitgefilterd zonder de authentiek smaak aan te tasten.
Proefkotje: Hooigeel van kleur met vlug verdwijnende schuimkraag en een fijne carbonatatie. In het licht moutbitter aroma komt dit zelfde gevoel van zachte moutbitterheid de volledige smaak, iets te waterachtig, beheersen. Een beetje soort appelsapsmaak die vervolgd in een even weinig zeggende afdronk waarin alleen de moutigheid stand houd.
Eentje gekregen van de plaatselijk gids Belinda Eelbode (BeertoTaste). Dit zurig fruitbier gekweekt onder de leiding van de Nederlandse familie Swinkels is een echte dorstlesser van amper 3,9 %. Het is zacht-zurig door de gemengde gisting en het lange verblijf in de eikenhouten foeders. Een Vlaams roodbruin ingeënt met zure kriekensap is, met toevoeging van ijsblokjes en een schijfje limoen, de perfecte abieritief.
Proefkotje: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en milde carbonatatie. In het aroma is vooral de geur door het verblijf in de eikenhouten foeders en het toevoegen van het zure kriekensap in aanbieding. In het mondgevoel treed een citrusachtige moutbitterheid met de aanwezigheid van de fruitig kersensmaak op en laat zich meeglijden tot een vlug verdwijnende zoet-zure afdronk die toch het volle karakter van de Rodenbach uitstraalt.
Deze 'Hot Marijke' gevonden in mijn kelder en nog steeds niet over de smaakgrens. Ik was verbaast dat de hopsmaak nog steeds overeind stond. Mede door de brouwershype maar vooral omdat de brouwers liefhebbers zijn van fruitige en hoppige bieren moest dit type zeker in het gamma komen. De naam is een verwijzing naar 'Hot Marijke', de beroemde lichtzedige Vlaamse sexwerkster.
Gebrouwen bij buur Contreras Gavere met naast gerstenmout een dubbelhop van de hopsoorten Mosaic en Cascade.
Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een bloemig en licht gekruide hopbitterheid siert het aroma die zich dan ook meester maakt in een heerlijk mondgevoel en de smaak een zachte citrus momentje inlast. Dit eindigt dan met een frisse, droge mild gekruide, iets zoete hopbittere afdronk die nog een tijdje blijft door zinderen.
Meegestuurd in het feestdagenpakket van 'Beer to Taste' door mijn biermoatje Belinda Eelbode. Deze pittige blondine werd gebrouwen in samenspraak met Brouwerij De Meester (Lendelede) met een link naar het Willemfonds Roeselare. Deze brouweditie werd echter aangeboden bij 'De Warmste Week' door de Vlaamse Socio-Culturele vereniging Willemfonds ten voordele Van 'TEJO' een organisatie die theoretische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar biedt. Dit pittig ding heeft allicht een stevige plaats in de wereld van de blonde bieren en is zeer geschikt als gezelschap- en zetelbier.
Proefkotje: Een goudblonde kleur met mooi romige witte schuimkraan en levendige carbonatatie. In het aroma komt vooral de tarwemout vermengd met een kruidig citrusachtig gevoel zich aanmelden. Een subtiel, fruitig (sinaasappelzeste) kleurt het mondgevoel waarin het kruidige van de koriander en een klein gevoel van hop de aangename smaak laat meevoeren naar een droge, moutgevoelige afdronk waarin de zoetgevooisde blauwe bessen een toffe indruk nalaat.
Een blikje gekregen bij bestelling Delhaize Izegem. Dit blond, alcoholvrij abdijbier werd gebrouwen voor Alken-Maes (Heineken) bij Kronenburg (Carlsberg) door de steeds meer opkomende vraag. Een verwenning van het moederbier Grimbergen Blond met subtiele toetsen van fruit en kruiden, maar zonder alcohol. Een perfect evenwicht tussen rijke en verfrissende smaak. Ideaal voor alle gelegenheden.
Proefkotje: Helder hooiblonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het aroma herken je vooral tarwemout met een toets van fruitigheid (groene appel) waarschijnlijk door de hop veroorzaakt. Een fris moutbitter mondgevoel waarin alvast het kruidige (kruidnagel?) en citrus-achtige zijn weg baant naar een pittig gekruide, lang aanhoudende afdronk met ook hier wat hop in de achtergrond.
Onder de slogan 'Cornet brengt mensen samen' wordt dit, nochtans krachtig alcoholarm bier, gebrouwen door De Hoorn die destijds werd ingeplant op de site van Brouwerij Palm. De naam is een link naar Theodoor Cornet die in 1710 een stevig bier liet maken voor de werklieden op Kasteel Diepensteyn te Steenhuffel.
Dit bier met amper 0,3% ABV wordt gebrouwen op basis van de krachtige Corned Oaked waaruit de alcohol werd getrokken en daarna bewerkt met eikenhouten snippers om de herkenbare warme smaak van de 'Cornet' te verzekeren. Op het etiket het beeld van kruistochtridder Salomon de Maldeghem als ultiem eerbetoon voor zijn uitzonderlijke heldhaftigheid en hoffelijkheid.
Proefkotje: Helder hooigeel met snel verdwijnende witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Zoet en zacht citrusachtig gekruid moutaroma waarin de gevolgen van het proces met de houtsnippers veel aandacht vragen. Een tamelijk licht mondgevoel waarin vooral een afgezwakte moutbitterheid en een houterige vanillesmaak de weinige hop verbergt. Dit alles leidt toch zeer aangenaam naar een milde moutbittere, droge afdronk waarin de echte smaak van de 'Cornet Oaked' zeer herkenbaar is.
Den 'Alexander' werd voor het eerst gebrouwen in 1986 ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van Alexander Rodenbach, een der eerste oprichters van de Roeselaarse brouwerij.
Dit prachte degustatie, abieritief of zetelbier is een blend van 1/3 jonge Rodenbach grand-Cru met 2/3 gerijpte Rodenbach die 2 jaar heeft gelegen op eikenhouten vaten en doordrenkt met een maceratie van zure Noorderkrieken waardoor een mooi evenwicht ontstaat van zuur, zoet en frisheid en er een perfect abieritief van maakt.
Proefkotje: Roodbruin van kleur met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een zoetig aanvoelend mout- en gistaroma waarbij het verblijf in de houten foeders zijn sporen nalaat met tevens een scherpe, wijnachtige fruitigheid met amandel toetsen door het meeweken van de kersenpitten.
In het mondgevoel is het zoet-zure zeer evenwichtig aanwezig en de opmerkelijk houtsmaak, veroorzaakt door de tannine van de foeders en het proces van de kersenpitten die voor de frisse amandelsmaak zorgen.<een zacht kruidig en zuur (rabarber) gevoel brengt je naar een scherpe, licht zurige en aangename afdronk waarin de inbreng van de noorderkrieken zeer belangrijk zijn. Volgens mijn persoonlijke mening is dit het beste wat Rodenbach ooit heeft vervaardigd. 'You love it or you hate it' is hier goed op zijn plaats.
Dit tafelbier gaan we waarschijnlijk niet bestellen op café maar voor velen was het een eerste kennismaking met het bier en wordt dan ook meestal gebruikt bij de bereiding van onder meer een stoofpotje.
Tafelbier werd reeds vele jaren geleden door de wetenschap als zeer gezond verklaard, vooral omdat er zeer weinig vrije suikers bevat en zou ook worden genoemd als mogelijke bescherming tegen kankers.
Dit zeer beroemd bier wordt gebrouwen in de brouwerij Piedboeuf (Jupiller) te Jupille-sur-Meuse, gesticht in 1812 door de Luikse familie Vandamme, die na overname in 1971 door AB InBev nog steeds de familiebelangen bewaakt.
De naam is afkomstig van Jacques Pascal Piedboeuf, maker van de eerste brouwketels die de brouwerij liet maken.
Dit tafelbier (ook gebruikt als moederbier voor Delhaize) is zoals alle eerste alcoholvrije bieren een met water afgelengd product om een minder alcoholpercentage te verkrijgen. De tasting werd gedaan door BPC 't Plakkertje Roeselare.
Proefkotje:Helder donker bruinrood van kleur met een licht beige schuimkraag en een zwakke carbonatatie. Het aroma beperkt zich tot een zachte moutbitterheid. De tamelijk zoet aanvoelende smaak is iets waterachtig met een zachte honingzoete moutbitterheid en toetsen van gebrande karamel die leidt tot een korte afdronk van zoete moutbitterheid.
Brasserie Piedboeuf/Jupiler, Rue des Anciennes Houblonnières 2 Jupille-sur-Meuse (Liège) - 04 345 84 66 - http://www.ab-inbev.com
Met de verhuis van de brouwerij naar Lendelede kwamen de Bordeaux vaten mee uit Stasegem. Na een verblijf van 6 maanden in Bordeaux wijnvaten kwam een zeer mooie samensmelting van een zoete porter met het zure kriekensap tot een prachtig geheel. Het werd gebrouwen met gerst- en caramout.
Proefkotje:Wazig donker roodbruin (bijna zwart) met licht beige schuimkraag en zeer weinig carbanatatie. een wrang zurig Bordeaux wijnaroma met invloed van de toevoer van het zure kersensap en tevens een weinig geroosterde karamel aanwezig is. Het licht geroosterd moutig mondgevoel is complex zurig met invloeden van de barrels, het fruit, een beetje vanillesmaak die het porter gevoel opwekken en naar het einde toe een zacht gevoel van alcoholwarmte met zich meedraagt en dan ook nog speciaal in de droge moutbittere, met kersepitten wijnsmaak doordrongen afdronk
Lekker geschenk van mijn biermoatje Belinda Eelbode (beertotaste). Rodenbach Vintage is het resultaat van een selectie door de keldermeesters, na een rijping van twee jaar in de kathedraal van eikenhouten foeders, het beste resultaat heeft voorgebracht. De eerste uitvoering kwam er 2007 en intussen uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie van deze limited editie in fles van 75 cl. Op het etiket staat altijd het vat en en het jaartal dat het begin van de rijping markeert. Deze kreeg als referentiefoeder nr 138. Het is een 100% oud bier met een complexe smaak met de kenmerken intens en verfrissend waarbij het verblijf in die houten foeders aar smaak bepaald. Een voorbeeld in het type Vlaams Rood Bruin.
Proefkotje: Roodbruine kleur met kleine licht beige schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Het aroma heeft naast eikenhout ook een fruitig (groene appel) zacht zurig iets, iets te zoetig volgens mijn oordeel. In het mild wijnzurig mondgevoel ontwaard men de fruitigheid van donkere kers of zwarte bes maar toch die frisse vanille smaak, zoetig en die prikkelend een verloop kent naar een lichtzurige, fruitige afdronk waarin de gevolgen van het foeder verblijf nog steeds lekker aanwezig is. Een prachtig abieritief of zetelbier.
Met als oorzaak de pandemie vanCovid-19 waarbij het Mexicaanse bier Corona zijn opgang maakte en een bijna gelijkaardig bier kwam bij de Franse Brasserie Fisher (Heineken) te Schiltighem nabij Frankfurt en later (1912) ook bij het Nederlandse Heineken te Zoeterwoude op de markt kwam. Ook Brouwerij Esperance, de Franse afdeling van AB InBev brouwde het met goed resultaat. Het verschil is dat Desperados met gerst en Corona met mais worden gebrouwen. Bij Heineken wordt een druppel (0,1%) tequila-aroma (Agave) toegevoegd die de zoete smaak bevorderd. Inmiddels wordt het in meer dan 50 landen verkocht. Net zoals bij het Corona bier werd een stukje citroen aangeraden of limoen in de hals gestopt om een verfrissend effect bij te stellen maar eigenlijk bedoeld om de vliegen af te houden. Deze bieren worden dan ook meestal uit de fles gedronken. De proefbevindingen werden gedaan door de BPC 't Plakkerke Roeselare.
Proefkotje: Helder goudgeel van kleur met witte schuimkraag en matige carbonatatie. Onaangenaam en zoetig moutaroma, fruitig (appel) en toch fris aanvoelend maar met iets teveel nadruk op de toegevoegde tequila. Het mondgevoel heeft een iets wrange smaak waarschijnlijk ook veroorzaakt door een teveel aan Koriander en de sterkte van de Algarve. Met weing overtuiging werd het vervolgd tot aan een weinig zeggende, zurige afdronk. Fris zomerbier maar niet voor de echte bierliefhebbers.
De authentieke tripel werd ooit (1971) ontworpen bij 'du Marché' te Eigenbrakel waarna het verhuisde naar Brasserie du Bocq Purnode. Na een succesrijke loopbaan werd het aangekocht en verdeeld door de groep Martin (John en Anthony) die hun eerste brouwsels maakten in de Microbrouwerij te Mont-Saint Jean maar intussen in grotere capaciteit bij een bevriende brouwerij wordt gebrouwen. Waterloo is ook de link naar de 'Slag bij Waterloo'. Het bier kreeg zijn unieke smaak dank zij de werking volgens de rijke Belgische brouwtraditie. Het werd gebrouwen met heel veel pilsmout en toevoeging van de hopsoorten Saaz en Spalter met de originele giststam van du Bock
Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie. Een tamelijk citrusachtig moutaroma waarin de plaatselijk gist aandacht trekt die je terug vind met aandacht voor wat fruitigheid (pruimen, bessen) waarbij de gebruikte hop ook zijn sporen nalaat in een milde alcoholwarmte. Het eindigt met een droge, moutbittere afdronk.
John (Anthony) Martin, Rue du Cerf 191, Genval - Boerderij/Microbrouwerij Mont Saint-Jean, Chaussée de Charleroi 591, Waterloo - 02 385 01 03 - http://waterloo-bier.com
Ter gelegenheid dat 40 jaar geleden de overdracht van het kabouterbier uit 'La Valées des Fées' aan het duo Chris Bauweraerts en Pierre Gobron bracht Duvel-Moortgat naast hun doordrinker (blauw etik) een vernieuwde versie van La Chouffe waarop getal 40 en geel etik. La Chouffe Blonde heeft intussen de start van 49 liter hopgetrokken naar een paar honderd duizenden hecto's over de hele wereld. Deze werd geproefd tijdens de tasting van BPC 't Plakkerke Roeselare
Proefkotje: Licht wazig (bijna helder) Geelkleurig met een stevig, vaste romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Gistgevoelig moutaroma waarin het fruitige (banaan) en vooral de toegevoegde koriander een beetje hop laat merken.
Een lekker fris, zoet aanvoelend mondgevoel waarin ook hier de inbreng van koriander zijn deel opeist. Met een milde bitterheid en een citrusachtige uitstraling wordt verder genoten tot een droge, kruidige, lange aanhoudende afdronk waarvan je onmiddellijk naar een volgende slok verlangd.
Dit fris zetelbier is een sterk blond bier met 100% natuurlijke ingrediënten en wordt gebrouwen in opdracht van AB InBev te Leuven.
Victoria legt de link naar de overwinning in 1695 van de aarstengel Sint Michaël die Brussel beschermde tijdens een zwaar bombardement.
Het bier kwam pas op de markt in 2020 en wordt door vele bierliefhebbers beschouwd als een aanval op het bier Duvel van Brouwerij Moortgat.
Proefkotje: Helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een aroma waar mout en plaatselijke gist elkaar vinden met een fruitige (banaan) en gekruide (peper) ondertoon.
In het mondgevoel komt een zachte alcoholwarmte de zoete invloed van cirtrus en vanille beïnvloeden en eindigt op een tamelijk droge, zachte moutbittere afdronk.
Ter gelegenheid van 40 jaar uitvinding van het kabouterbier werd speciaal een zoet en kruidig karakterbier ontwikkeld. Een lichte versie dan de andere Chouffe bieren gezien deze bestemd is tot veel genieten tijdens de komende feestelijkheden. Het etiket is blauw gekleurd terwijl de andere versie (8%) een geel etik kreeg. Er werd in dit jubileumbier iets meer salie ingesmeten om een betere harmonie in de smaak te bevorderen.
Proefkotje: Licht wazig goudblond met romige witte schuimkraag en zeer hoge carbonatatie. Een bloemig moutaroma waarbij aandacht voor de plaatselijke gist met een zacht fruitige (perzik, banaan) toets waarin tevens de kruidige salie aandacht opeist en je verder begeleid naar een bijna droge, gekruide, moutbittere maar lang aanhoudende afdronk.
De Flurkbrouwers zijn ontstaan toen enkele leden van de Evergemse Chirogroep 'Flurk' de bier- en brouwmicrobe kregen. Enkele recepturen werden met passie geproduceerd en het 2° bier werd door de Flurkskes gebrouwen bij Brouwerij van Campenhout uit Grimbergen, de eerste 53 bakken werden in zeer korte tijd uitverkocht waarna een grotere capaciteit werd gezocht bij het gekende Craywinckelhof Lubbeek. De hoge bitterheidsgraad van deze IPA is vooral te wijten aan het gebruik van de hopsoorten: Athanum, Amarillo, Citro, Columbus, Mosaic en Simcoe waardoor een echte smaakbom werd ontwikkeld.
Proefkotje: Wazig donkerblonde kleur met een zeer mooie en romige witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Een complex aroma waarin hop, gist en mout elkaar goed vinden. Fruitig (sinaasappel, mandarijn) mondgevoel die vooral een stevig hopgehalte en zacht gekruide moutbitterheid zich aangenaam laat leiden naar een droge, langaanhoudende hoppige afdronk. Een volwaardige IPA.
Met dank aan de marketing van brouwerij De Brabandere. Het zacht maar krachtig bier met een link naar de befaamde zeemeermin (half vrouw) die haar bekendheid verwierf in het verleden bij de vele Franse zeebonken. Hier ook, door aanbod van een lekkere liefdesdrank die al je zinnen in vervoering brengt. Gebrouwen voor de Franse markt (BiBe Fam, Bières Belges Familiales). Zeer fris zetelbier
PROEFKOTJE: De kleur van Venitiaans blond (bijna bruin) met een romige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een mild moutaroma met een aangename fruitigheid (druiven, rozijn) en een zweem van koffiegeur brengen je naar een smaakvolle moutbitterheid in het mondgevoel die in een mengelmoes van zoet en zachte bitterheid laat genieten tot een licht bittere en mild zurige afdronk waarin ook een licht gevoel van hoppigheid schuilt.
Deze blonde pils werd speciaal gebrouwen voor de Franse markt (Bibe Fam, Bières Belges Familiales) en in het bijzonder een eerbetoon aan de vele rugbyfans. De naam legt de link naar de befaamde 'scrum half', een der belangrijkste speler op het rugbyveld. Net als die nummer 9 gaat ook het bier echt op zijn doel af en brengt als kleine speler vooral de eenheid in het team tijdens de wedstrijd. Het, naar blond craftbier wijzend, pilsje is een frisse verademing dat ons Belgisch bier zo aantrekkelijk maakt, ook voor Franse sportlui.
PROEFKOTJE: Helder blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het heeft een zoete moutig en licht gekruid moutaroma waarin zelfs een tikje hop in verborgen zit. Het mondgevoel omvat een zachte zoet aanvoelende moutbitterheid (mais), een lichte kruiding die zich laat meeslepen nanar een heerlijk fris aanvoelende mild zure afdronk waarin ook hier de weinige hop zij aandeel opeist en meteen zoekt naar een volgende slok. Heerlijke doordrinker.