PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
04-05-2025
Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
Ter gelegenheid van de herdenking bij de geboorte van de Vicaris bieren in 2005 te Grembergen heeft de familie Dilewyns een 20-tal speciale evenementen voorzien waaronder de heropening van het beruchte Vicaris Village, de nieuwe alcohollose ‘Rosso’ maar vooral de limited editie van hun ‘Lustrum 20 Years Vicaris’. Voor deze speciale uitvoering werd het prestigieuze karakter van de ‘Vicaris Tripel’ gezegend met een champagne gist in combinatie met de most van Frnse witte druiven die voor een bruisend en smaakvol pallet zorgen. Deze ‘Brut’ is perfect huwelijk tussen. kwaliteit en vakmanschap.
Proefkotje: Tamelijk helder goudblond van kleur met stevige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een complex bloemig aroma waar de combinatie van den Tripel met de most van de witte druiven aangenaam verrassen. Dit gevoel wordt verdergezet tijdens defruitige (druiven) toetsen die je onder begeleiding van een fris tropisch gevoel met een matige alcoholwarmte brengt naar een droge zoet aanvoelende bittere afdronk. Heerlijk genieten van dit zeer uitzonderlijk spektakel. Een der beteren om aan te bieden als abieritief maar ook zeer welkom als zetelbier.
Dit saisonbier werd reeds gebrouwen in 1844. Het wordt nog steeds op deze ambachtelijke wijze gebrouwen met rechtstreekse vlam on de ketel.In 1990 besloot Marc Rosier, de toenmalige manager zijn succesrijk Saison Dupont een nieuw gezicht te schenken. De ingrediënten werden allemaal biologisch. Gebrouwen met pils – gerst- en tarwemout, met gebruik van de biologische hopsoorten East Kent Golding en Stiermark Dit alles uit Poperingse hopvelden en met vloeibare suiker.
Proefkotje: Wazig hooiblond met een stevige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het bloemig hopgevoelig en fruitig (pompelmoes) aromaworden vooral klein notities van de gist gevonden met een vleugje kruidnagel die zich herhalen en een toetsje mild moutbitter mondgevoel de frisse, zacht gekruide hoppigheid komt verstoren. Een met veel karakter omgeven smaak brengt je dorstlessend naar een droge licht hopbittere afdronk die je meteen doet verlangen naar een volgende slok. Een prachtig zetelbier.
Deze ‘Malheur Brut’ wordt gebrouwen te Buggenhout sinds 2001 met als basis de ‘Malheur 10’ volgens een zeer speciale, oude methode waarbij ze na het filteren en net voor het bottelen de gist tot 3 maal toe wordt verzameld in de flessenhals. Deze wordt dan bevroren en om volgens een oude ontgisting-methode die de afzetting die zich bovenaan de fles heeft gevormd laat verdwijnen en (zoals bij de Champagne) tijdens het ontkurken een stevig mousserend en sprankelt bier zich aanbied. Er wordt aanbevolen de fles liggend bewaren (nu en dan eens ronddraaien) om het voor het gebruik eerst een tijdje rechtop te zetten.
Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Bij het openen van de fles meteen een schuimig uitstraling in het glas. Er ontstaat een fruitig (groene appel) hoparomawaarin zich toch een beetje Citrus gegeven ontspruit. De volmondige smaak is een beetje zoet (honing gevoel) met aandacht voor de aangename sprankelende alcoholwarmte in de zachte bitterheid waarbij het hopgevoel de licht zuur- en moutbitterheid overstijgt en zich laat meeslepen tot droge mild bittere afdronk. Mooie basis voor een fris abieritief of feestelijk gezelschap.
Meegebracht uit Prik & Tik Roeselare. Sommige iets wulpse bierliefhebbende Marta’s gaan met een levenslustig status van natuurlijke wildheid door het leven. Een leven dat zoet- en/of zuur getint is en je soms verlangd naar een plezant moment zoals het genieten van deze fruitige aanrader. Eerst wordt een lekker fris kriekenbier met aanpassing door een minder diepgaande gist aangevuld met gemassacreerde Noorderkrieken die een tijdje hebben doorgebracht in liggende inox-vaten en het geheel een frisse zoet-zure belevenis brengt. Om het up zyn Heul’s te zeggen ‘al watauwe gèttèn ewegèt’.
Proefkotje:Robijnrood van kleur met een stevige roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma wordt volledig beheerst door de lichtzurigheid bij het gebruik van de noorderkrieken. Het verfrissend mondgevoel wordt bepaald door een mooi evenwicht van zoet en zuur veroorzaakt door de aangepaste bereiding. Samen met een milde zachtaardige alcoholwarmte en veel zoet/zure fruitige bitterheid wordt een iets droge, met veel fruitige bitterheid omwegen afdronk bereikt die je nog een tijdje laat bekoren.
Gevonden in buurtwinkel ‘t Hoeveke Izegem. Ook in ieder woonstreek is er diversiteit van haarkleuren en andere schoonheden. Deze is in onze bierwereld ook merkbaaronder de recepturen. Ergens in u regio loopt wel ergens een Martha met indringend bruine ogen Met deze verstelling wordt deze ‘Strong Dark Quadrupel’ gebrouwen in de stijl van onze befaamde patersbieren met uitzonderlijke gebruik van gebrande moutsoortengeleverd door de wereldfirma Dingemans (Stabroek). Samen met wat Belgische hopsoorten is het gebruik van een prachtige huisgist die het kruidig gevoel veroorzaakt. Zoals alle Martha’s is deze creatie zeer geschikt als zetelbier maar ook zeer bereidbaar als foodpairing. Een bier waar je gezellig van wordt.
Proefkotje:Donkerbruine kleur met ringvormige doch klevende licht beige schuimkraag en aangepaste carbonatatie. Het moutig aroma die zacht gebrand zijn weg zoekt van karamel tot koffie brengt je zeer gevoelig naar een aangename fruitige (vijgen) en doorwevend kruidig (kruidnagel, kaneelachtig) mondgevoel waarbij je met kleine slokjes van de gebrande moutbittere smaak met een gevoelige alcoholwarmte verder kan genieten tot een even naar karamel en koffie doordrongen droge afdronk.
Ontdekt in mijn buurtwinkel ’t Hoeveke Izegem. Volgens de mening van de brouwers zal er wel ergens in bierland een blonde Martha rondrondlopen die op een verleidelijke manier het leven een positieve uitstraling heeft dat in deze creatie een emotioneel gegeven waarborgt. Gebrouwen met een uitzonderlijke gerstemout uit eigen streek met inbreng van onder meer de hopsoorten Magnum en Cascade gezocht op onze Nationale hopvelden.
Proefkotje:Hooiblond met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Het bloemig en fruitig (banaan, mango) aroma waarin de mout en de hop zich aangenaam laat blenden en met een smaakvolle kruidige moutigheid in het mondgevoel met een zachte alcoholwarmte naar een droge, mild bittere moutbitterheid afdronk met in de keel het leuke gevoel van de gebruikte hop die je wel een tijdje parten speelt en de weg vraagt naar een volgende slok. Heerlijke blondine als zetelbier of als bindmiddel bij bierlijk gezelschap.
Dit alcoholvrij blondje is met een hoppige smaak een alternatief voor smaakvolle craftbieren. Onder de noemer ‘zalig en hopvruchtig’ werd Tante Nonnenke ontwikkeld en gebrouwen in de ketels van de ‘Belgian Contract Brewery’ (BCB) te Menen. Deze alcoholvrije IPA (die hemels zijt, geneig zij uw naam) wordt gebrouwen met gerstemout, rijsvlokken, maltodextrine en als hopsoorten Amarillo en Mosaïc. Alexander Parmetier van de Bierfirma ’t Klootzakske laat nog weten dat in de naam ‘non’ verwijst naar ‘non-alcoholisch’ karakter.
Proefkotje: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en licht sprankelende carbonatatie. In het fruitig (pompelmoes) aroma komt vooral het hoppige de wet stellen. De miraculeuze hoppebom met het fruitige van de pompelmoes- en mangosmaak is terug te vinden in een citrusgevoelig vol mondgevoel waarna je zeer gelukzalig verder geniet tot een droge citrusachtig en nog steeds hopvolle afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok. Prachtig abieritief en feestbier.
Dit authentiek bier werd in 1898 ontwikkeld door Jan en Jozef (Jos) Hermans bij ‘Brasserie Hermans Frères’. Via de zoon van bakker Jo Hermans kwamen de broertjes Joey en Marc Hermans in bezit van dit vroegere recept van grootvader Jos, brouwer en gerespecteerd duivenmelker, die ze als hommage aan grootvader Jos meer dan 50 jaar later den ‘Tipsy’ weer ontwikkelden met de hedendaagse mogelijkheden en zoveel mogelijk behoud van smaak. Deze gouden tripel is het tweede bier van de broers dat wordt gebrouwen in de ketels van de Gentse Contractbrouwerij 'Beer Select'. Een elegant bier dat de zachte hopbitterheid combineert met een vleugje honing wat resulteert in een perfect uitgebalanceerd en verfijnt zoetig karakter. Het werd gebrouwen met gerstemout waarbij naast suiker wat honing is toegevoegd samen met de een tweetal hopsoorten en een paar geheime kruidenmengeling..
Proefkotje: Licht wazig goudgeel met vaste witte schuimkraagen matige carbonatatie. Met een zwavelaroma (bloemkool) dat naast het fruitige (ananas) een lichte zurigheid meebrengt.. In het zurig aspect wordt de smaak van bloemkool wel een beetje verrast door de inbreng van de goed gekozen maar zeer geheimhoudende kruiden en vooral iets verzoet door de honing. Met een fris, licht alcoholisch pilssmaakje brengt het je naar een tamelijk wrange afdronk. Ondanks de hogere percentage toch bruikbaar als dorstlesser of doordinker.
Onlangs kwam de Brouwerij ‘Zwaan9’ in handen van de familie Soete. Bert, Karolien, en Antoon Soete brachten in het familieverhaal een bijzonder eerbetoon aan hun grootmoeder Angèle Van Ballaer, die precies 20 jaar geleden op 91-jarige leeftijd overleed. Dit bier maakt deel uit van een groter familiaal verhaal want de band die ze hadden met ‘moemoe’ van Kasterlee was heel apart, Deze bruine 'Belgian Dubbel' wordt gebrouwen bij Brouwerij Maenhout Oostnieuwkerke met inbreng van de granen als pils- chocolade- roost- en gekarameliseerde tarwemout en waarin de hopsoorten Saaz en Magnum en niet- onbelangrijke rol spelen.
Proefkotje: Donker bruin van kleur met romige, klevende lichte beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een biscuitachtig aroma waarbij vooral de gekarameliseerde mout met toetsen van koffie en chocolade het geheel overspoelt. Ook in het mondgevoel ben je meteen overtuigd van een frisse moutbitterheid waarin ook hier koffie en chocolade aandacht vragen en je met een aangenaam gevoel naar een zacht moutbittere afdronk brengt.
Bier in een ver verleden gebrouwen door Louis Adriaan Van Ballaer, de overgrootvader van Bert Soete, in de streek beter gekend als ‘Lode Bréjer’. Bert die in Oostnieuwkerke een eigen stek heeft maar nog steeds gedeeltelijk werkt Rodenbach. We bedanken dan ook zijn collega Belinda Eelbode voor het aanbieden van dit bier. Zwaan 9 verwijst naar de vroegere brouwerij 'De Swaen' te Kasterlee waarvan Bert Soete de negende generatie is. Het oude recept werd niet teruggevonden maar nagemaakt met het toenmalige receptioneel gebruik van spelt die het bier zijn unieke smaak bezorgt. De eerste flessen werden gebrouwen bij De Meester toen nog in Stasegem waarna verhuist bij Brouwerij De Feniks Gullegem. Bert Soete heeft nu zijn eigen bedrijf met als vennoten broer Antoon en zus Karolien en brouwt zijn eigen bieren in de ketels van de nieuwe brouwerij Maenhout in Oostnieuwkerke. Het recept bestaat uit gerstmout, tarwe en spelt. Verder werden enkel aromahoppen gebruikt en een neutrale gist. In Oostnieuwkerke kwam er ook al een ‘Angèle’ ode aan zijn grootmoeder en er komt zeer waarschijnlijk nog een ‘Casimir’ naar de broer van Louis.
Proefkotje:Licht wazig strogeel en romige witte schuimkrag en weinig carbonatatie. Het aroma wordt bepaald door de aanwezigheid van de spelt die in het fris mondgevoel een zacht zurige bitterheid verkrijgt waarin toch een beetje hop aanwezigheid wordt waargenomen en zich met een beetje aanwezige alcoholwarmte als een veredelde, zware pils met een kleine portie DMS-gehalte aangenaam verder intrigeert naar afdronk met aardegevoelige speltbitterheid. Zeer goede doordrinker.
Onder de noemer ‘Blackberry Mango Sour’ werd deze alcoholarme stout in elkaar gerecepteerd door een stevige stout met stamwortgehalte 15° en aanvoer van pilsmout, Cara 120 en wat bruine mout. Verder nog wat toevoeging van chocolade en maltodrexine. De gebruikte hopsoorten zijn ‘Challenger’ en ‘’Brewers Gold met een toetsje sinaasappelzeste. Als gist kwam een zelf opgekweekte ‘Continental A’ (Ango-Belge).Het alcoholarme werd een deel door de giststop en een ander deel door de onttrekking van de alcohol gemaakt. Geen zoete wortsmaak of overgehopt water, maar een complexe moutigheid die zijn ingrediënten mooi naar voor laat komen die alle zintuigen toch prikkelbaar maken.
Proefkotje: Donkerbruin van kleur met romige donkerbeige schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma omgeven van gebrande mout met een subtiel gevoel van gedroogd fruit. In het mondgevoel komt hier dan ook de milde moutbitterheid met0 een mengeling van donkere chocolade en de bitterheid van sterke koffie aan elkaar verbindt. Met een zachte doch goed aanvoelende bitterheid kom alles terecht in een liefdevolle moutbittere afdronk waarbij de zacht gebrande bitterheid nog een beetje de keel blijft teisteren.
Deze alcoholvrije stout wordt gebrouwen door Brasserie John Martin te Waterloo in opdracht van de Sint-James Gate Brewery gevestigd in het Ierse Dublin. Het wordt gebrouwen volgens het nieuwe koude filtratieproces waarbij het bier wordt gekoeld en vervolgens gefilterd om eventuele resterende gistcellen of eiwitten te verwijderen. Het behoud hierdoor de originele zachte en goed uitgebalanceerde smaak van de originele Guinness. Als belangrijkste ingrediënten wordt 25% gevlokte gerst vermengd met 10% geroosterde gerst. Als hopsoorten werden Galera, Nugget en Target gebruikt die een geïsoleerd ketelextract hebben ondergaan dus niet meegekookt maar achteraf toegevoegd om de bitterheid te verhogen. In het blikje zit een klein plastieken Widget balletje met stikstof die ervoor zorgt dat de eigenschappen van een getapt bier wordt nagebootst in het bier dat geen koolzuurgas bevat. Het balletje springt uiteen zodra het blik wordt geopend en zorgt voor wervelende wolken in het bijna zwarte bier, die zich vormen tot een stevige, volle, romige schuimkraag en nu is het aan jullie.
Proefkotje: Donker robijnrode (bijna zwart) van kleur met zeer romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma brengt in de toegevoegde geroosterde gerstemout zijn traditionele waarden als koffie, chocolade. Het mondgevoel brengt je meteen op de gedachte van het originele waarin ook hier de zacht geroosterde moutbitterheid en melkchocoladetinten zijn charme verderzet die steeds bitterder wordt naar het einde toe. Enkel de alcoholwarmte maakt hier het verschil. De afdronk is tamelijk droog met een milde moutbitterheid waarin fruitige, met vanille bestrooidetoetsen een onderkomen vinden.
Brasseries John Martin, Chausée de Charleroi 591, Waterloo - 02/385 01 03 - finestshop@johnmartin.be
Deze blondine kwam er eveneens op vraag van ‘Frituur ‘Ons Dorp' te Menen maar met een aangepast recept van de ‘Selfish Session’ ooit bij de verdwenen Brouwerij De Feniks gebrouwen waar Kurt Decoene (mede-uitbater) en Brecht Verborgh (brouwer) werkten. Er werd gebruik gemaakt van vers gesneden frietjes van klokvaste petatten bij het maischen, die de omzetting van het zetmeel gemakkelijk verteerde. Gebrouwen met licht gekleurde pils- en palemout en als hopaanvoer werd gekozen voor de bitterhop ‘Magnum’. Voor de dry-hopping werd Mandarin Bavaria gebruikt die het aroma sterk beïnvloed. Een heerlijk, frisse dorstlesser maar zeer te genieten bij een lekker bakkie friet.
PROEFKOTJE:Helder goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma verspreid een leuke evenwichtigheid tussen de bittere mouten en de fruitigheid van de gebruikte hop. Dit laat zich dan bij het mondgevoel verder meevoeren door zijn bittere aanwezigheid van mout met de zoete fruitigheid van de hop en eindigt met een droge hopbitter afdronk die wat blijft nazinderen met de hoop naar een volgend dorstlessende slok.
Naar de stijl van de gemengde gisting bij dit Vlaams rood wordt een evenwicht gezocht tussen melk- en azijnzuur door het mengen van de gist uit Rodenbach Alexander (1994) en de eigen Desselgemse Airborn om na toevoeging van ‘moerrasspiria’ kruid uit eigen tuin (roosachtig) verder te evalueren op via het ‘solera’-system in eigen kastanjevaten. Gebrouwen met gebruik van Cara 120, Chocolade- en Pale-Alemout. Als hop werd gekozen voor ‘Golding’. Zeer voortreffelijk gebrouwen dorstlesser
Proefkotje: Roodbruine kleur met mooie beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door de zurigheid van de gemengde gisting en hetsolera-sysytem bij de vaten in de waarin een fruitige (krieken) gevoel ontstaat en zich meteen in het mondgevoel doortrekt naar het fris, mooi kruidig (honing) en zurig gefruit gevoel. Het blijft je verleiden als de perfecte dorstlesser naar een droge, mild zurige afdronk waarbij de zoete honingsmaak van de aangevoerde speciaal kruid een intense zurigheid een beetje tempert en een unieke gewaarwording bijbrengt die wel een tijdje blijft aanhouden.
De titel is een speling van 'Lemon’ (zoetzure citroenlimonade) enen het wereldse ‘Le Monde’. Dit met een methode die stamt uit de tijd van de Vikings waarbij er werd gebrouwen zonder het wort te koken (raw ale). Met het proces van ‘Settle Souring’ wordt de volledige vergisting en verzuring van de wort door de gisten, lactobacillen en andere natuurlijke organismen (die zich op de schillen van de tarwemout bevinden) omgezet. Deze primaire fermentatie gebeurt door middel van de zelf opgekweekte ‘Desselgemse Airborn’ gist. De storting werd voorzien van gerst- pils- en tarwemout en als hopsoort Cascade. Op het einde nog wat bottelsuiker die vooral de zuurstof aanwakkert. Om het karakter nog meer te onderstrepen werd een dryhopping van Cascade gedaan.
Proefkotje: Stro/hooikleurig met mooie witte schuimkraag en stevig sprankelende carbonatatie. Het brouwproces heeft een degelijke invloed op geur en smaak bij dit bier. Het lekker gevoel van carbonzuur start al meteen in het citrusaroma. Dit sterk fruitig (limoen) melkzurig gegeven biedt zich meteen aan bij het fris aanvoelend luchtig mondgevoel en beperkt de aanwezigheid van de moutbitterheid. Het tintelt fris aanvoelend en aangenaam verder in het zacht gekruid zurig (limoenachtig) smaakpallet verder naar een zacht organisch citruszurig gevoel bij een tamelijk lang aanhoudende afdronk. Leuke dorstlesser.
In de afdeling foodpairing vind je hier en daar bier met aardappelen maar voor de Menense frituur ‘Ons Dorp’ creëerde Brecht Verborgh op vraag van de nieuwe uitbaters Kurt Decoene en Angela Wang een receptuur met kookvaste aardappelen die als gesneden frietjes worden toegevoegd tijdens het maishen. Het basisrecept van deze lekkere tripel komt van een aangepaste versie van ‘All Good Things Are 3’ (Ex-Brouwerij De Feniks waar Kurt als mede-uitbater en brouwer Brecht werkten). Het werd gebrouwen met pils- en tarwemout en haver en met als hop kozen ze voor Saaz. De toegevoegde kruiding was koriander, sinaas- en citroenzeste waardoor het creatieve van beide heren een persoonlijk twist is ontstaan.
PROEFKOTJE: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en matige carbonatie. Een aroma waarin de mout de aanwezigheid van hop sterk beïnvloed en zich dan ook laat gelden in het mondgevoel waarbij de kruidige moutbitterheid en de fruitige aanwezigheid van de hop samen met een zeer licht zurig gevoel vermengd met het kruidige, pepergevoelige koriander je met een milde alcoholwarmte brengt naar een stevige bittere afdronk. Leuk als zetelbier of als dégustief na en lekkere maaltijd.
Geproefd enbesproken met lesen van BPC 't Plakkertje Roeselare op Valentijnsdag. Wat niet mag is meestal het lekkerst en dat kunnen vele koppeltjes wel beamen. Met het oog op deze Valentijn genieten we misschien van deze bierlijke verboden vrucht. Dit tamelijk zwaar donker bier werd uitgevonden door Pierre Celis, den witten, uit Hoegaarden. Na een hevige brand kwam Brouwerij Celis in handen van biergigant AB InBev die de productie naar Jupille-sur-Meuse overhevelde. Na hevig protest en vooral door een bewuste foutieve inbreng van brouwmeester Wim Van Hoof was men genoodzaakt alles terug naar de Stoopkensstraat in Hoegaarden te brengen. Het bier wordt nog steeds gebrouwen naar het authentieke recept van Pierre Celis met als naast gebrande gerst- en tarwemout, plaatselijke DAS-gist en vooral zijn handelsmerkhet ingrediënt ‘koriander’ samen met gedroogde sinaasappelzeste
Er is nog een mooi ludieke anekdote. Op het etiket staat een afbeelding van Adam en Eva in de tuin van Eden, uit een schilderij van Rubens. Wie goed kijkt ziet dat Eva een vijgenblad draagt en Adam een hoppeblad. Waar werd er hoppe geteeld? In de streek van Aalst, Asse of misschien wel in Poperinge. dus daar lag mogelijks het Aardsparadijs.
PROEFKOTJE: Licht wazig amberkleurig met forse witte schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma bevindt zich een mooi evenwicht met de tarwemout en de toegevoegde kruiden. Deze komen terug in de zoet aanvoelende moutbitterheid subtiel met de nodige koriander ingewerkt. Deze milde caramelahtige mout brengt je met een milde alcoholwarmte naar een droge, licht bittere moutsmaak in de nasmaak waarin hier toch de sinaasappel zich laat meeglijden.
Geproefd en besproken met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare op Valentijndag. Het verhaal begon met Urbain Camps, Fred Van Deursen en Meino De Jong, drie vrienden uit een dansclub in Geel en die van hun partners op Valentijn een brouwcursus kregen. Een jaar later was het recept van hun eerste bier klaar. Om zijn kennis zekerheid te geven experimenteerde Urbain Camps met zijn vrienden in zijn garage met een zeer kleine brouwinstalatie. Het bier werd door alle drie goed bevonden en om het aan vrienden en familie te kunnen delen werd biermoatje en brouwer Ivan Geudens uit Mol ingeschakeld. Deze brouwde zo’n 150 liter in de ketels van zijn microbrouwfirma ’t Drankorgel ook ‘Vals Paterke’ genoemd. Om aan de vraag van de horeca en vooral, metValentijn in zicht, te kunnen voldoen lieten ze hun Valentijn-donker op grotere capaciteit brouwen bij De Graal te Mater. Deze versie van Valentijn kreeg de medewerking van1 zwarte en 1 blonde mout. Als hopsoorten werd Chinook en Cascade gebruikt met als kruiding koriander, zoethout en sinaasappelzeste en enkel koffiebonen.
PROEFKOTJE: Helder roodbruin van kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In een het aroma een lichte zachte gebrande moutbitterheid die het gebruik van de koriander vooral naar boven brengt. Deze wordt in het mondgevoel bijgewerkt met een vleugje stevige koffiesmaak en met een milde alcoholwarmte zich laat meevoeren nar droge donker-moutbittere afdronk met een fruitige sinaasappelzeste zich laat kennen.
Onder de noemer ‘shore thing’ werd deze kusttripel gebrouwen door brouwerij Kanaal One uit Kokzijde in opdracht van Miranda Provoost, zaakvoerster Gigant Adinkerke. Gebrouwen met ingrediënten als de graansoorten gerst tarwe, haver en spelt. Als gisting werd gekozen voor een saisongist en de hopsoorten waren Citra en Centennnial met daarbij een speciale kruiding van zeekraal en zeewier uit het GallischeNarbonensis (Middellandse zee) wat een uniek smaakplet veroorzaakt.
Proefkotje: Wazig amber met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een aroma een zchtbittre mouthheid wordt omarmd door een fruitige (banaan) en citrusgevoelig gegeven. In het mondgevoel zijn beiden ook aanwezig met tussen een een zoutige gewaarworden van de zeekraal en -wier die je na een mooie dorstlessende vloeibaarheid in een licht gezouten, moutbittere afdronk doet belanden.
De naam Schuppenboer (piekezot) verwijst naar het kaartspel doch de naam Maxima heeft geen enkel verband met de gelijknamige Nederlandse Koningin maar naar het hoge alcoholgehalte. Brouwer Gustje Hermans probeert aan al zijn bieren een eigen kronkel te geven en vooral steeds de limieten van de brouwzaal op te zoeken. Het begon allemaal met een op vat gerijpte versie. Het brouwsel Schoppenboer Maxima, is als zesde variant van Schoppenboer Tripel die op Calvados en of Whiskyvaten een 4-tal maanden werden gerijpt. De gewone variant Schoppenboer Maxima kwam in het gamma zonder op vaten gerijpt te zijn. Het moederbier ‘Schoppenboer’ werd gebrouwen met pilsmout, de hopsoorten Saaz en Cascade, een beetje koriander, 3522 Belgian Ardennen gist en tamelijk veel suiker.Door het opdrijven van het alcoholgehalte blijft er veel restsuiker zitten.
Proefkotje:Licht wazig goudkleurig met niet al te veel maar romige witte schuimkraag en een middelmatige, fijne pareling. In het aroma een overtuigende heersing van de calvadosrijping met zoete, houterige en fruitige (rijpe appel) tinten. In het mondgevoel al meteen een vurige alcoholwarmte die samen met een zoete (kandij) maar milde moutbitterheid het groene appelgevoel en banaan samen met een beetje vanille en mild gekruid (muskaatnoot) zich een weg baant naar een droge licht bittere, alcoholgevoelige n zacht fruitige afdronk die je nog een hele tijd laat nagenieten.