PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
30-12-2023
Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
'Stille Nacht' is een der meest gewaardeerde kerstbieren ter wereld. Het kwalitatief bier wordt gebrouwen bij De Dolle Brouwers Esen (bij Diksmuide). Het is niet alleen prachtig bier, ook de naam is niet te evenaren met de verwijzing naar het beroemde kerstlied.
Naast zijn hoog alcoholgehalte (12%) heeft het ook een zware dentisiteit van 22° Plato en dus onbeperkt houdbaar. Brouwer Kris Herteleer kan in zijn ambachtelijke brouwzaal grote stortingen mout verwerken. Vele uren koken in een koperen ketel met rechtstreeks gasvuur. Een licht geroosterde karamelmout wordt bediend met witte kandijsuiker en gedroogde 'Nugget' hopbellen uit Poperinge. De afkoeling gebeurt nog met een authentieke 'Baudelot-koeler. De lagering neemt minstens een maand in beslag en er is ook nagisting in de fles.
Proefkotje: Wazig licht amber (donker goudgeel) met stevige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een intens kruidig aroma met gevoel van alcoholwarmte, een weinig gistbitterheid en fruitige (banaan) toetsen die aandacht vragen. Bij de aanhef een zwakke gistbitterheid waarna een zoete moutigheid het overneemt met een leuk gevoel van alcoholwarmte De soepel drinkbare smaak brengt naar het einde toe een mindere zoetheid en maakt plaats voor voor een milde bitterheid in de lang aanwezige afdronk.
Gezamenlijk geproefd met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare Onder de wereldbefaamde noemer 'Make Beer, Not War' heeft de Westvlaamse brouwmeester Pol Ghekiere een nieuw recept uitgeprobeerd in zijn vernieuwde brouwerij in Dardennen. Het betreft een uniek zurig bier waarin gebruik werd gemaakt van een speciale gist 'Wildbrew Philly Sour' een unieke soort 'Lachancea' geselecteerd uit de usaanse cultuur. Tijdens de vergisting produceert 'Philly Sour' naast ethanol ook een matige hoeveelheid melkzuur. Deze gist is een uitstekende keuze voor de creatie van innovatieve, lichte, vlot drinkbare zure bieren met een verfrissende zuurtegraad en toetsen van steenvruchten. Tijdens het kookproces een toevoeging van 'hibiscus' die een matige toets meebrengt en het zijn licht rode kleur bezorgt. Met zijn hoge vergistingsgraad, hoge uitvlokking en goede schuimvastheid is deze Sour een uniek welkomdrankje bij abieritief maar teven een fris en lekker gezelschapsbier.
Proefkotje: Helder zacht p�chekleurig waarin de gistresidu het iets donker kleurt. Een ringvormend, lang aanhoudende witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aroma heerst een fruitige, wilde gistbitterheid en gevoel van mout inbreng. Al deze aroma's zijn terug te vinden in een frisse licht melkzurige smaak die zich verder voortplant tot een eveneens zacht, wilde bitterheid die wel met een yoghurt toets blijft nazinderen.
Inter-Pol, Mont 4A, Mont (Houffalize) - 0476 36 96 39 - breweryinter-pol@gmail.com
Toegezonden door biermaster Erwin Vermeulen om oordeel over te vormen. Brouwerij Stanneman deed hierbij een uitzonderlijk experiment waarbij door de Franse onderzoekers 'Ampharis' hun Stanneman Extra Dubbel' te Brest (FR) tot op bodem van de Atlantische Oceaan lieten zinken. Na een jaar tussen de vissen te hebben doorgebracht scheen het bier (volgens de brouwer) bijna niet veranderd. Het was en bleef een lekker degustatiebier. Experiment geslaagd.
Proefkotje: Bijna zwarte kleur met stevig romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het heeft een geroosterd karamelmout aroma met aandacht voor wat chocolade en rozijnen. De smaak gaat een beetje de richting 'stout' met haar gevoel voor een bitter geroosterde mout en toetsen van koffie, chocolade die leiden naar een droge goed aanvoelende bitterheid waar plots een aangename alcoholwarmte te voorschijn komt.
Onder invloed van de, te vroeg overleden peetvader der Belgische geuze, Armand Debelder in zijn authentieke lambiekbrouwerij/geuzestekerij te Beersel. Deze 'Oude Kriek' ontstaat door rijping met in lambiek gemacereerde krieken waarbij zowel het vruchtvlees als de pitten worden gebruikt. Deze smaakzoektocht proces duurt een 8-tal maanden. Na het bottelen vertoefd het nog een viertal maanden in afzondering om de bevruchting der spontane gisting te voltrekken. Hierbij worden een geen smaak- zoet- of kleurstoffen gebruikt. Het is dan ook een frisse, natuurlijke dorstlesser.
Proefkotje: Rood koperkleurig met geringe witte schuimkraag en zeer matige carbonatatie. In het aroma komt de zoet gevooisde kriekaanvoer samen met de wilde gist onmiddellijk overheersend. Deze is dan ook terug te vinden in het zacht ure mondgevoel en het verblijf in de eikenhouten vaten ook zijn smaakje aflevert. De droge zure krieken afdronk is dan ook van het zelfde gehalte al voel je hier plots een aangename alcoholwarmte aankomen. Heerlijk abieritief.
Het verhaal van dit bier begon bij de verdwenen Brouwerij Le Fort waarbij, na het overlijden van brouwer Felix Verscheure de brouwzaal van het Kortrijkse Plein verhuisde naar de toenmalige Kwabrugstraat te Bellegem. Het was het begin van de heerschappij van de familie Omer Vander Ghinste. De naam van dit meergranenbier (gerst en tarwe)is een link naar de citadel van Kortrijk. Een groot fort dat in 1647 werd opgetrokken in opdracht van Louis VI. Door zijn rijke en complexe smaak is het uitstekend degustatiebier.
Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met stevig witte schuimkraag en een fijn parelende carbonatatie. Het aroma bestrijkt een zoete moutigheid met een fruitige (banaan) ondertoon en waarin de gistbitterheid tevens een belangrijke rol speelt.
In het volle et mondgevoel wordt eveneens bepaalt door die fruitige weerklank door mout en gist en een gevoel van vanille en kruidnagel aanmaakt. Intussen heeft ook de alcoholwarmte zijn weggevonden. Het eindigt met een droge afdronk met toch een matige hopbitterheid.
Meegebracht na bezoek bij Dranken Jo Roeselare. Dit fruitbier werd gebrouwen bij brouwerij Bosteels. na de overname door AB InBev in 2016 wilde deze naast de klassieke 'Pauwel Kwak' enkele varianten van de merknaam 'Kwak' op de markt brengen. In begin 2022 creëerden ze dit afgeleide fruitbier. Naast de gebruikelijke 33Cl flesjes is deze ook verkrijgbaar verkrijgbaar in Draft Fust.
PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. De zoet/zure moutbitterheid wordt beheerst door enkele fruitige geuren van grenadine, bosbes en framboos maar het is vooral de kriekensmaak die heerst. Het kriekengevoel bemerk je ook in het licht zurig mondgevoel en plots komt een heerlijke alcoholwarme opdagen. In de heerlijke smaak bemerkt je ook een toets marsepein die je gemakkelijk brengt naar een korte licht zurige met krieken genoteerde afdronk.
Meegebracht na bezoek aan Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1985 als allereerste bier van hoge gisting en op vraag van Duitse klanten. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde (1290-1345), Vlaams staatsman (ook De Wijze genaamd). Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij van Gent. Op het etiket staat het 1 meter hoge standbeeld gemaakt door de Gentse kunstenaar Petrus de Vignes-Ouoy en prijkt op het vierkant van de Gentse vrijdagmarkt. In de achtergrond de drie Gentse torens.
PROEFKOTJE: Helder goud/amberkleurig met snel verdwijnende witte schuimkraag en een parelende carbonatatie. Fruitig (banaan, appel), iets te zoetig karamelaroma met een aangename geur van koriander. In het zeer licht maar aangenaam mondgevoel. Met de inbreng van hop voelt het iets minder bitter. De net iets te zoete smaak is lekker fris en bespeelt met mooi gevoel alle zintuigen en eindigt op een droge, korte, mild bittere afdronk waarbij het toetsje hop zicht subtiel aanmeld. Uitstekende dorstlesser/doordrinker.
Meegenomen bij Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd in een vorig leven (1987) werd deze Grand-Cru door de huidige brouwmeester Patrick Dewael gebrouwen bij Brij. Huyghe te Melle op vraag van Duitse klanten.
Met de komst van de nieuwe brouwerij Artevelde op de Gentse botermarkt werd het recept overgenomen en lichtjes aangepast aan de noden van de plaatselijke bierliefhebbers. Het kwam op de biermrkt in 2022 ter gelegenheid van de Gentse Feesten.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zijn karamelmoutig aroma omknelt een zoete fruitigheid met een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Deze bereiken dan ook het subliem mondgevoel waardoor de bitterheid wat verminderd door toevoeging van een toets koriander. In de afdronk komt de aanvaarbare alcoholwarmte zich mengen met een zoete fruitigheid waarin de smaak van amandelen lekker aanleunt aan de milde bitterheid die het degusteren tot een vlotte bedoening maakt.
La Trappe Trappist wordt al sinds 1884 gebrouwen door de Nederlandse brouwerij De Koningshoeven op de site van de Cisterciënzerabdij O.L.V. van Koningshoeven waar de geur van gist en hop alom subtiel aanwezig is en volgens de geheime recepturen van de monniken worden gebrouwen. Met de stijgende vraag naar alcoholvrij bier ontwikkelden ze in de abdij hun La Trappe Nillis, waarschijnlijk de eerste volledig alcoholvrije trappist ter wereld. Deze creatie doet geen concessies aan de kenmerkende kwaliteit van La Trappe. De abdij van Koninghoeven bestaat immers 140 jaar waarmee de introductie van dit bier een gouden randje heeft aan de lange historie.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met niet al te grote (belletjes) licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevig karamelmoutaroma waarin de inbreng van gedroogd fruit zacht kruidig overkomt. In een fijn en fris mondgevoel krijgt de zoete moutigheid samen met een toetsje hop en wat zoethout/appel toch een gevoel van alcoholwarmte die zich ook aanmeld bij de afdronk met het matig zoet/zure teken van geroosterde moutbitterheid en de zacht gekruide aanwezigheid.
Dit zusje van de Punaise Juicy werd gezamenlijk geproefd en beschreven samen met BPC 't Plakkertje Roeselare. De Izegemse contractbrouwer Luc Savels heeft al een hele biergeschiedenis op zijn conto staan. Als binnenvaartbegeleider bij de sluizen langs de Leie deed hij als bier- en brouwgeïntresseerde vooral ervaring op als medewerker bij de Vlaamse biermakers De Ranke en BOM Brewery. Een kennismaking met meesterbrouwer Dirk De Meester kwam het idee om zijn recepturen in Lendelede te brouwen met de toepasselijke naam 'Koekoeksbrouwer-ei'. Om de garantie te krijgen zelfstandig te kunnen brouwen investeerde Savels in enkele vergisting- en lagertanks (40 hl) en liet er tevens enkel bieren rijpen op vat. Deze 'boosy' is een stevige klassieke tripel die niet mocht ontbreken in het Punaise gamma. Het is fruitig hopbitter met op het etiket een mooie dame in retrostijl, een creatie van Samira Blomme die met 'Consillo' haar eigen ontwerpbedrijfje heeft.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder, licht amberkleurig met een mousserende romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een zacht gistbitter aroma die de aanwezigheid van koriander en sinaasappelzeste verraad met tevens een toets zoethout, wat rokerige alcoholwarmte die je ook in het volle mondgevoel terug ontdekt maar die iets meer kruidigheid (weer koriander) in aanbod. Het vormt de perfecte eenheid om bij de tamelijk droge bittere afdronk die vlug verdwijnt maar toch de bemerking krijgt van een stevige, goed drinkende tripel.
Hopgestuurd door Pol en Tine vanuit de prachtige 'BrewPub' in de nieuwe woonst te Mont. Een 'Witteke', in Duitsland 'Weizenbier' en in Dardennen 'Blanche'. Deze werd gebrouwen naar aanleiding van de jarenlange vriendschap van brouwer Pol Ghekiere met de Oostendse tekenaar Peter Van Heirzele (Herr Seele). Samen zaten ze tussen 1974 en 78 op de banken van de 'Kunst Academie ' Gent. Hun steeds blijvende en onderhoudende vriendschap resulteerde al enkel malen tot leuke projecten. Ook nu tekende Herr Seele het etiket van de nieuwe Blanche de Mont. Het moederbier is de originele 'Witte Pol' (voor het eerst gebrouwen in 2004) maar Pol heeft het recept lichtjes aangepast tot een vlotte dorstlesser.
PROEFKOTJE: Licht wazig strogeel met romige stabiele witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidige (koriander), citrus gevoelig tarwearoma (wort) met milde gistbitterheid (4vp) als meest herkenbare geuren. Ook het mondgevoel leert ons het gebruik van tarwemout met een schepje haver waar naast de gebruikelijke koriander ook toetsen van sinaasappelzeste merkbaar zijn. Met een aangename, maar kleine alcoholwarme brengt het je naar een frisse uitstraling bij de pittige afdronk waarbij een gematigde moutbitterheid samen met de koriander het gevoel van een witteke benadrukt en je tot de verleiding brengt tot een volgende slok.
Samen met de leden van 't Plakkertje Roeselare geproefd en beschreven Deze uitzonderlijke, jaarlijkse bijdrage van het Rodenbach gamma. De Roeselaarse brouwerij is er beroemd om steeds een blijvende indruk te maken in de bierwereld. De bieren van Rodenbach danken hun zachtzure smaak aan de gemengde gisting en de rijping in hun grote eikenhouten foeders. Bij dit zure bier wordt daarna een jong bier toegevoegd. In een vorig leven werd het ontwikkeld om het bier langer te kunnen bewaren. Het brouwsel van de eigenzinnige brouw- en keldermeesters is beter bekent als een 'Sour Ale', een uniek onversneden 'Vlaams-Rood' en twee jaar heeft doorgebracht in een der 294 foeders en door brouw- en keldermeester persoonlijk worden geselecteerd. Er wordt een strenge selectie gemaakt om de perfecte, uitgebalanceerde zure smaak en hun sublieme fruitige afdronk te bekomen. Voor deze Vintage 2021 koos men voor foeder 169.
PROEFKOTJE: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Met eikenhouten tannine omgeven mild fruitig (rode bes en krieken) aroma waarin hier ook al de aanwezigheid van balsamicoazijn om enige aandacht vraagt en de smaak van gekarameliseerde, naar vanille smakende, licht zoete en fruitige (framboise, appel, jeneverbes) toetsen zich laten opmerken. Ook hier speelt het verblijf in de foeders een belangrijke rol in het complexe smaakpallet. De zachte, naar porto verwijzende veneuze textuur, speelt in de afdronk een belangrijk gegeven en maakt de bierliefhebber gelukkig.
Gekregen in een verrassingspakket en geproefd en beschreven. wat ooit begon door een Ierse monnik en enkele religieuzen van de abdij St. Feuillien in Roeulx werd verder ontwikkeld door een der vriendelijkste brouwfamilies van ons land. Gelegen in het bekende pelgrimsoord regeert de familie Friart al in de brouwzaal sinds 1875 waarna ze met regelmaat hun producten met ultra moderne middelen aanpaste en intussen een zeer druk bezochte Waalse brouwerij is geworden. Laat ik er ook op wijzen dat een grand-Cru anders smaakt en een totaal nieuwe beleving biedt. Het is slechts een benaming voor bier van betere kwaliteit. Dit uitzonderlijk bier werd voor het eerst gebrouwen in 2011. Het geheim van deze, extra blonde/amber onderscheid zich vooral met zijn kruidig karakter in combinatie met de goed gekozen nobele hopsoort en de fijnste aromatische ingrediënten.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een zoetig moutaroma verwelkomt een kruidige gistbitterheid die zich ook direct meld van de eerste slok in het mondgevoel waar de smaak een droge verwijzing naar het hopgebruik verteld. Hier komet de graan- en karamel moutigheid goed tot zijn recht en met een gevoelige licht zuur gevoel vormt een droge tamelijk bittere afdronk voor een goed gevoel. Prachtig degustatiebier.
Brass. St Feuillien, Rue d' Houdeng 220, Le Roeulx - 064 31 18 18 - info@st-feuillien.com
Toegezonden vanuit de Ertveldse brouwerij, waarvoor hartelijk dank. Deze exclusieve variant heeft als moederbier de klassieke speciaalbier Fourchette maar 20 maanden gerijpt in foeders van Sauvignon Blanc. Onder de noemer 'Bier voor chefs, door chefs' waarbij verschillende (sterren)chefs in samenwerking met Brouwerij Van Steenberge de aanbieding bij het Gents onvergetelijke gastronomische beleving Fourchette maakten. Van deze Grand-cru zijn amper 8000 lessen beschikbaar. De Fourchette is een blend van een meergranen tripel en een witbier waarin gerstemout, tarwe en rijst met de hopsoorten Saaz en spalt en gist van eigen kweek met elkaar verbonden zijn. Na hun langdurige rijping bekwamen ze een een smakelijke twist in het buitengewoon smaakpallet. Het geeft het bier een goed uitgebalanceerde en verfrissende indruk. en zal nog lang evolueren. Een bijzonder levend bier.
PROEFKOTJE: Bijna helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een subtiel aroma waarin het zachte karamelmoutige omgeven is door een verfijnde mix sinaasappel- en limoenzeste. Naast de gevoelige alcoholwarme is er de lichte zurigheid die samen met de eikenhouten tannine zijn aandacht opeist.. De zurigheid, het citrusgevoel en de fruitigheid (gedroogde bessen) en de milde moutigheid brengt met een gezonde alcoholwarmte hun rol is een spraakmakend vol mondgevoel waarin er plots sprake is van een hop gegeven en eindigt dan ook met een droge, wijngevoelig droge afdronk die mild zuur met toetsen van kruiden (koriander en kruidnagel) in zich laat merken.
Toegestuurd door de marketing van brouwerij Vander Ghinste en geproefd en beschreven voor BierBrief 648. De Bellegems brouwerij heeft via Omer-Jean de familiebanden opnieuw dichter bij elkaar gebracht. Het verhaal begon voor het belangrijkste bier in regio Ieper bij de plaatselijke brouwerij Vermeulen (1836). In 1976 stopte brouwer Charles Vermeulen (vader van Edouard Vermeulen van modehuis Natan) met brouwen en deed enkel nog de distribunatie van bieren en frisdranken. De familie Vermeulen waren ook nog eigenaar van tientallen panden en kroegen in het Ieperse. Ypra werd teoen verder gebrouwen (onder de noemer Vermeulen) bij Van Roy Wieze en De Proefbrouwerij Lochristi waarna het in handen kwam van Omer Vander Ghinste te Bellegem, altans wat het bier betreft want de gebouwen werden opgekocht door Sarah Bouton.
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Ieper een woonhuis met bijbehorende gebouwen van een brouwer voor zijn 23-jarige zoon Omer. Dat zelfde jaar nog rolden de vaten 'Ouden Tripel' al over de Bellegemse kasseien. In 2021 kwamen de twee eeuwenoude familiale biertradities opnieuw samen. De neefjes Omer-Jean en En Edouard Vermeulen sloegen de handen in elkaar om de Ypra een nieuw leven te geven. Omer-Jean en zoon Géry zorgen voor de aangepaste receptuur en couturier Edouard ontwierp het disign-logo voor het etiket met bijbehorend glas.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooi romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door de vele gebruikte hopsoorten met zijn fruitigheid (pompelmoes) en een aangenaam milde gistbitterheid. In het frisse mondgevoel ook hier de hopvolle belevenissen die zich aanmelden. In deze aangename tocht bemerk je tussendoor enige gist- en moutbitterheid die je brengt nar een droge afdronk waarin licht gekruide hop- en fruitig gistbitterheid mild vertegenwoordigd zijn. Een smakelijke doordrinker.
Gekregen in een verjaardagpakket en gebruikt voor de keuze in BierBrief 647. Het verhaal van dit 'erkent Abdijbier' begon in 1954 bij Brasserie de Dinant om na tal van omzwervingen in 2000 eindelijk rust te vinden in de ketels van 'Brasserie de Val de Sambre' gelegen in de 'Vallée du Paix' in de buurt van de ruïne van de Cisterciënzerabdij te Gozée (Thuin). De ruïne staat op het etiket. De winst gaat naar het onderhoud van de oude abdij. Deze karaktervolle blonde Ale is het resultaat van passie en kennis. Het heeft een subtiel smakenpallet met een rijk mondgevoel en uitgesproken innerlijke eigenschappen waardoor het als een der betere abdijbieren wordt aanschouwd.
PROEFKOTJE: Bijna helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Een bloemig moutaroma waarin toetsen van koriander en kruidnagel te ontdekken valt Dit een beetje doordrenkt met wat fruitigheid (banaan) en een mild gevoel van gistbitterheid. Dit alles is ook te vinden in een zoet kruidige moutbitter mondgevoel Hier komt langzaam een aangename alcoholwarmte tot uiting en bereikt met volledige goesting een moutbittere maar licht zurige afdronk waar ook hier een lichte alcoholwarmte te ontdekken valt.
Brasserie Val de Sambre, Rue du Chêne 8, Gozée (Thuin) - 071 23 24 70 - contact@brasserievds.be
Gezamelijke tasting door Bier Proef Club 't Plakkertje RoeselareMonk Café Grand-Cru is een Vlaams oud bruin gebrouwen bij brouwerij Vansteenberge Ertvelde Het moederbier is een traditioneel Oud Bruin dat stichter Jan Baptist De Bruyne reeds in 1784 brouwde. Deze brouwerij heette toen 'De Peer'. Het bier wordt opgeslagen in eikenhouten tonnen om te verdelen in hun lokale kroegen. Het 'patersbier' was toen goed in trek. Het type Grand-Cru, een 'Flemisch Sour Ale' wordt nu nog steeds gebrouwen volgens de traditionele regels van de kunst. Ze laten hun tripel een 3 jaar verzuren op tank bij tempertuur van 26 graden en dit door toevoeging van melkzuur bacteriën. Net voor het bottelen wordt het versneden met een licht gebrouwen bier van eigen kweek om zodoende het alcoholgehalte te corrigeren Na fitratie wordt nog wat karamel toegevoegd die er zal voor zorgt dat er een perfecte zoet/zure balans ontstaat en zijn robijn rode kleur schenkt.
Proefkotje: Donker rode kleur met een licht beige schuimkraag en matige carbonatatie.
Een te kunstmatig karamelmoutig wijnaroma. licht fruitige (appel) in de achtergrond. Niet al te volmondig met een fris melkzurig balsamicoazijn gevoel met toetsen van zoethout. Volgens de meeste leden niet slecht gebrouwen maar de meesten hadden er voor een Grand-Cru meer van verwacht.
Geproefd en beschreven tijdens tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. De start van het moederbier begon bij hat proefbrouwsel nog in zijn garage te Kuurne waarna het op de vroegere site van 't Gaverhopke in Stasegem werd uitvergroot.
Intussen is brouwmeester Dirk uitgeweken naar de grote Nelca-site in Lendelede. Bij het zoeken naar een geschikte naam kwamen ze uit op Retrorik, een link naar Erik 'Rik' Ameye de vroegere eigenaar van 't Gaverhopke. Dit moederbier is een stevig patersbier, een dubbel abdijbier gebrouwen volgens aloude traditie dat in de oertijd enkel voor de belangrijke gasten die het klooster bezochten. Het bevat meer mout dan gebruikelijk, in dit geval geroosterde karamelmout. Het bier kreeg een een lading kriekensap en een verblijf van 12 maanden in in Bordeauxvaten. waardoor het een tamelijk zware portosmaak kreeg met een zoet karakter. De alcoholwarmte lijkt verdoken en de rode wijnsmaak laat en frisse indruk na.
Proefkotje: Kleur is wazig roodbruin met kleine beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een mooi gekruide, licht fruitige (kriek) rode wijnaroma waarin hier al de tannine van het Franse eikenhout zich aanmeld en ook terug te vinden is bij de zoete in een zoet fruitige met chocolade bewerkte kruidige smaak die leidt naar, licht moutigeen hopwaardige afdronk.
Gezamenlijk met BPC 't Plakkertje geproefd en besproken. Deze Tarot D'or werd eind februari 2023 gebrouwen in de nieuwe vesting Lindemans Satelite Brewery te Ruisbroek.
de naam van dit fruitbier van gemengde gisting verwijst naar het bekende Tarot kaartspel ontstaan in de middeleeuwen en gebruikt voor amusement en waarzeggerij. De sfeer en de lay-out van het etiket leggen duidelijk de link naar het Belle Epoque merkuniversum van de brouwerij Tarot D'or is een unieke blend van een hoge gisting bier, plaatselijke lambiek van eigen kweek en gerts- en tarxemout ook een vruchten concentraat (1,6% honingmeloen, 1,1%mngo en 0,2 limoen). Naar verluidt werd het suikergehalte bewust laag gehouden en werden er geen zoet- noch kleurstoffen toegevoegd.
Proefkotje: Bijna helder goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het zoet aroma komen vooral de fruitige (mango) zich melden die ook in een exotisch getint mondgevoel te vinden is samen met een frisse moutbitterheid en dit alles brengt je smaakvol naar een zoet en fruitig aanvoelende maar iets geforceerde afdronk (net iets teveel geconcentreerd.
Aangekocht door BPC 't Plakkertje Roeselare voor een gezamelijke tasting. De kabouterfamilie van Achouffe heeft een 'Chouffeke' bij, eentje met weinig alcohol. Het wordt gebrouwen in Wibrin met evenveel passie en expertise als de andere leden van hun biergamma. Voor de productie van dit alcoholvrij bier werd een speciale gist gebruikt waardoor suikers tijdens het gistingsproces niet omgezet wordt in alcohol odat het alcoholgehalte onder de wettelijk 0,4% blijft.
Plakkertje Proefkotje: Helder strogele kleur met mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Zeer licht moutaroma waarin vooral het gebruikelijk koriander zijn deel opeist. Het nochtans fris mondgevoel bevat een milde zurigheid van zoete draftsmaak en eindigt op een tamelijk droge afdronk die zeker dorstlessend overkomt.
Brasserie Achouffe, Reu de la Grève 32, Houffalize (Achouffe) - 061 28 81 47 - info@achouffe.be