PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
14-07-2023
Bux Tripel - 8,5%
Gekregen bij bezoek tijdens revalidatie. Een heerlijk frisse en mooi gebrouwen tripel. Onder commando van Dieter Vanbiervliet laten brouwen bij brouwerij De Meester in Lendelede met toesmijting van de hopsoorten Cascade, Centenial , Nortern Brewer en het usaanse 7788. Deze is niet meer gefilterd en voorzien van plaatselijke kruiden. De naam van de bieren verwijzen naar de lange geschiedenis van de West-Vlaamse schapenteelt. 'Bukske' is dialect voor een mannelijk schaap.
Proefkotje: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en fijne carbonatatie. Een zacht en licht zoet (honing) mondgevoel waarin met een mild gekruide moutbittere smaak een beetje wordt gevolgd door een fruitig hopgegeven. Ook in de smaak komen de hopbestanddelen een beetje de moutbitterheid verstoren en is de nodige alcoholwarme wat verdoken. Dit alles eindigt met een lekker gevoel bij een droge licht hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat meegenieten om dan een volgende slok te nemen. Lekker zetelbier.
Nog eentje uit het prachtige proefpakket van de Oostendse bierfirma sie hun recepturen laten vloeien uit de ketels van Dirk De Meester in Lendelede. Dit karaktervol blondje is een voorbeeld van een dorstlesser waarin vooral pils- en tarwemout werd gebruikt maar ook wat havervlokken in verwerkt is. De aanwezigheid van sinaasappelzeste en een beetje koriander maakt het extra fris.
Proefkotje: Wazig donker blond van kleur met romige witte schuimkrag en een pittige carbonatatie.
Een zacht moutaroma waarin de aanwezigheid van koriander zich gevoelig laat opmerken. Ook een toetsje citrusachtige sinaasappelschil behoort tot het meenemen naar de milde lichtzoetige en fris drinkend mondgevoel dat je proeft tot aan een zacht gekruide en frisse afdronk waarbij hier wel wat tarwe aanwezigheid komt en zoals een lekkere doordrinker hoeft te zijn en je steeds maar uitnodigt een volgende slok te beleven
Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek Oostennde - 0477 53 24 38 - sales-dezwoane.be
Geproefd en genoten tijdens afhalen van maaltijd in The Mash. In de reeks met verwijzing naar het mythische kaartspel 'Magic The Gathering' en de bedoeling om telkens een bier te brouwen die bij een kaart past met een link naar de kleur. Voor deze Mox-Pearl werd gekeken naar de witte kleur en werd de receptuur gelinkt aan het beruchte Witbier type waarin vooral de aanwezigheid van sinaasappelzeste en korianderzaadjes een hoofdrol spelen dit samen met hoofdzakelijks pilsmout om het dorstlessen te bevorderen en natuurlijk ongeveer 30% tarwemout. Zoals bijna alle bieren van brouwmeester Jef Pirens heeft ook deze een unieke eigen brouwertoets en komt een er leuk passend verhaal uit de ketels van Frankie.
Proefkotje: Wazig licht amber met mooie witte schuimkraag en een heerlijk aanvoelende carbonatatie. Het zachte pilsmout aroma wordt beheerst door de inbreng van de fruitigheid door de sinaasappelschil en met de kruidige toevoeging van de koriander kom je met de zelfde gevoelens bij een leuke gewaarwording bij een frisse, matige tarwemoutbitterheid in het mondgevoel De onbevangen citrussmaak brengt de fruitige en kruidige met zwoele tederheid naar een tamelijk droge zacht en zoetig aanvoelende moutigheid die je onmiddellijk doet verlangen naar een volgende slok en dus als dorstlesser en/of doordrinker zeer aanbevolen is.
D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
Tasting voor BierBrief en hopgestuurd door de brouwvriendenvrienden Filip Van Hulle en Xavier Cattrysse die hun bierfirma hebben ontwikkeld tot hoogstaand niveau.Hun recepten werden in eerste geval gebrouwen door BierSelect Gent maar door bepaalde moeilijkheden geraakten ze bij brouwerij De Meester in Lendelede. Onder toezicht van brouwmeester Dirk ontwikkelden ze hun tripel met onder meer gerst- en tarwemout maar gemengd met havervlokken waardoor deze een stevig karaktervol bier bekwamen.
Proefkotje: Wazig blond van kleur met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Zoet aanvoelend fruitig (banaan) moutaroma waarin een kleine hopbitterheid aanwezig is en zich aangenaam verder ontplooit en een zachte alcoholwarmte zich fruitig (perzik) en mooi gekruid gevoel laat meeslepen naar een licht gezoete en kruidige afdronk met wat alcoholwarmte en mild mout- en hopgevoeligheid die naar een volgende slok doet verlangen.
Bierfirma De Zwoane, Ter Zwaanhoek 29 Oostende - 0477 53 24 38 -sales@dezwoane.be
Geproefd tijdens bezoek aan The Mash Izegem. Onder de noemer: Leer proeven, durf genieten' heeft brouwmeester Jef Pirens nu een samenwerking gedaan met de Brusselse Brouwerij De La Senne waarbij Jef en hun brouwer Yves De Baets in de Izegemse ketels iets lekkers hebben klaargemaakt. Bij deze 'saison' werd gebruik gemaakt van de Noorse Kveit-gist die aan het zomerbier een leuke twist meegeeft en de toevoeging van haver brengt de zachte moutbitterheid met zich mee.
Proefkotje: Wazig blonde kleur met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In het zacht zoet-zurig aroma zijn de verschijnselen van de Kveita gist aan goed aanwezig. De bloemige moutbitterheid brengt vooral het fruitige met zich mee naar een fris licht zurig mondgevoel die zich verder in de fris aanvoelende smaak vermengd met het gevoel van sinaasappelzeste en je zeer aangenaam brengt naar een droge milde moutbitterheid in de zoetgevooisde en zacht bittere afdronk die je meteen doet verlangen naar een volgende slok. Zeer geschikt als doordrinker en als zomers terrasbiertje.
Dit fris zurig Oostvlaams biertype, met een traditie uit 1679, wordt momenteel enkel gebruikt als moederbier bij het vervaardigen van enkele fruitige bieren uit het Liefmans gamma. Na de overname van Duvel-Moortgat werd het een tijdje in Puurs gebrouwen en momenteel in de ketels van zusterfirma De Koninck Antwerpen. Het is jammer genoeg uit de Internationale handel genomen. Men kan er wel nog van genieten van 't vat in het proeflokaaltje van brouwmeester Marc Coesens en in het uniek restaurant Odnar beiden op de site van Liefmans in Oudenaarde. De typische smaak wordt bekomen door een gemengde gisting in de open originele RVS kuipen te Oudenaarde gevolgd door een extra lagering (4 tot 8 maanden) waardoor de gewenste melkzuurinfectie ontstaat en het versnijden met een jong fris bier. De plaatselijke gisting wordt aangevuld met gisten uit de plaatselijke lucht.
Proefkotje: Donker roodbruin met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma alvast die aangenaam geroosterde karamelmout waarin een fruitige maar vooral een frisse melkzurigheid komt aandraven.
De smaak is volmondig zoet-zuur waarbij hier ook de zacht geroosterde karamel zijn invloed heeft en samen met het gevoelige melkzuur door de spontane gisting zijn weg volgt naar een mild zurige, wijnachtige afdronk die nog wel een tijdje blijft aanhouden.
Voor BierBrief 642 werd gekozen voor een uniek abdijbier dat in de Benedictijner Abdij van Maredsous te Anhée, in de pas vernieuwde ketels van de microbrouwerij, ter plaatse wordt gebrouwen door de brouwers van Duvel-Moortgat maar onder toezicht van de monniken van de abdij. In het verleden werd deze enkel met de kerstmis aangeboden maar intussen een vaste waarde geworden in onze biercultuur. Hij is ook zeer herkenbaar aan zijn uitzonderlijk expressief aroma. Het gewoonlijke alcohol/volume werd ook van 7% naar 8% gebracht wat een steviger structuurgevoel bezorgde en het als degustatie en/of zetelbier een aangenaam gevoel heeft.
Proefkotje: Donker rode wijn kleur met ringachtige beige schuimkraag en fijne carbonatatie. Een karamelmoutig aroma met stevige gevoelens voor donker fruit (pruim, vijgen). In het mondgevoel van donkere moutbitterheid ook hier hde fruitige doch zacht gekruide volle smaak die je laat leiden tot mild droge en zoet overkomende afdronk.
Brasserie de Maredsous, Rue de Maredsous 11, Anhée - 082 69 82 4 - accuell@maredsous.com
Ter gelegenheid van het schielijk overlijden van mijn bieridool Madam Rosa Merckx nog even een Goudenband 2013 uit de kelder gehaald en met de gedachtenis aan de vele herinneringen bij deze prachtige dame en nog maar eens genoten van dit heerlijk smakend bier. Ik was weer maar eens verbaast hoe weinig smaakevolutie dit bier in al die jaren heeft verkregen want enkel in de verre afdronk vond ik wat portogegevens terug. Dit vooral met dank aan de bezorgdheid van Rosa, die er heel haar leven voor gezorgd heeft dat de authentieke smaak bleef behouden.
Proefkotje: Een donker-wijnrode kleur met weinig of geen lichtrode schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een zeer complex wijn- en moutaroma die vooral de eikenhouten taninnegeest van het verblijf in open kuip en houten vaten laat herbeleven. In het mondgevoel nog steeds dat fruit (kersen) en het gebruik van kandijsuiker aanwezig maar met een nog steeds aangename zuurtegraad waarbij enkel in de droge fruitbittere afdronk enige zweem van porto te merken valt. Zal waarschijnlijk nog enkele jaren zijn unieke smaak bewaren en er ten aller tijde mijn gedachten naar deze opmerkelijke brouwster en verdediger van het Liefmansgamma zal waarmaken.
Hapkin komt oorspronkelijk van de Westvlaamse brouwerij Louwaege in Kortemark. Het werd in 2002 overgenomen door Alken-Maes die de brouwerij sloot en Hapkin liet verder brouwen bij Union te Jumet tot ze 2007 (als dochteronderneming van Heineken) het uit de ketels te Alken lieten vloeien. De naam verwijst naar Graaf Boudewijn VII van Vlaanderen die de bijnaam Hapkin' (met de bijl) kreeg.
Dit stevig bier wordt gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten zoals De Duitse Monroe en Spalter Select die de bloemige smaak veroorzaakt en Tsjechische Saaz die met wat kamille het kruidige benadrukt. Nast deze hopextracten komt er ook nog gerstemout en glucosestroop in. Het krachtige karakter komt wel van het 4 maal hoppen tijdens het brouwproces.
Proefkotje: Licht wazig blond met stevige, rotsige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig gist- en mout aroma waarin het fruitige (perzik) en licht gekruid hopgevoel de alcohol aanwezigheid overheerst maar zich vooral aanmeld bij het tamelijk scherp gekruid mondgevoel die wat zoetjes overkomt en zich laat leiden naar gistbittere met een hoppig getinte afdronk waarin ook hier het alcoholvolume aandacht opeist. Loopt lekker sweety binnen dus hopgepast.
Geproefd en genoten voor BierBrief 640. Een fris en lekker biertje uit de Zennevallei. Choucke die betekend liefje, schatje... werd gebrouwen door Jo Van Aert in brouwerij Belgoo. Het is de vervanger en aangepaste versie van de 'Magus' die uit het gamma is verdwenen. Er worden naast de hopsoorten Golding en Cascade nu enkel gerst- en tarwemout gebruikt. Naast de sinaasappelzeste komt er ook wat Curaçoa bij te pas en om het drankje aantrekkelijker te maken werd hun eigen geweekte, iets meer fruitige verse gist, opgeslagen, in UGent, gebruikt.
Proefkotje: Wazig blond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een mild fruitig (pèche en banaan) moutaroma met in de achtergrond wat hoptinteling is de voorbode van een heerlijk en fris aanvoelend bier met een een zacht, licht zoet, fruitig en iets kruidig mondgevoel en een matige hopervaring je brengt naar een droge, licht gekruide en zacht bittere afdronk waarmee je onmiddellijk verlangt naar een volgende slok. Een zeer gewaardeerde doordrinker maar tevens als degustatie kan worden aanzien.
Gekregen van de Izegemse brouwer Jef Pirens brouwer na bezoek van Sabine Cabanier aan The Mash. Het recept was ooit (1910) eigendom van de Tervuurse brouwer F; Corneel van brouwerij 't Zwart Peerd en sedert 2014 gebrouwen door Marc Struyf van brouwerij Den Triest (Kapelle-op-den-Bos) en nu heruitgevonden als herinneringsbier voor de overleden Gambrinus-iconen Ronan Vandermotten en Christje Deprez.
Proefkotje: Wazig donker goudblond met een tamelijk witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma krijgt een zoet aanvoelende karamelmoutigheid met in de achtergrond een fruitige maar fijne hopervaring.
Het mondgevoel is meer een astrogent gevoelige bittere karamelmout gegeven dat je zeer snel brengt naar een droge, mild bittere afdronk. Een zeer frisse en goede doordrinker.
Zatte Bie, een der eerste brouwsels uit het gamma van de familie Tjoen en in den beginne verkocht in simpele plastieken zakjes bij toenmalige buur D'Hellekapelle te Loker. Deze roodbruine losbol werd op kleine schaal gebrouwen met natuurlijk ingrediënten van eigen bodem en besprenkeld met enkele goed gekozen kruiden. Een tijdje geleden volledig gerestyled om te worden aangeboden in de gezellige bar van de gerenoveerde boerderij 'Hof ter Linden' te Wakken waar de nieuwe brouwerij werd ondergebracht. Onder de noemer 'gelukkig doet zat zijn geen zeer' kan je er 'op t gemakske' van genieten.
Proefkotje: Donker bruine, bijna zwarte kleur met een romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het karamelmoutig aroma met donkerfruit (vijgen) wat zoete honing en steranijs in aanbieding. In een vol zoet aanvoelende moutbitterheid waarin met een fruitige en leuke kruidigheid verborgen zit glijdt het onder invloed van een aangename alcoholwarmte naar een droge zoet-bittere afdronk die je wel een tijdje blijft nagenieten. Doordrinkbaar strong zetelbier om van te genieten.
Deze traditionele tripel werd onlangs herbrouwd om de vele bier- en koersfans de smaak van de overwinning opnieuw te laten voelen. In 2015 kwam er een samenwerking met de Westvlaamse brouwerij De Bie en de wielerploeg Etixx-QuickStep van Patrick Lefevere met o.a Tom Boonen in hun rangen. Velo, de ultieme Flandrien in het bierpeloton wordt brouwen met hop en gerst van eigen kweek en met kruidige toevoeging van steranijs, salie en een beetje koriander. Ondanks zijn stevige alcoholwarmte is het toch een lekkere doordrinker
Proefkotje: Helder, iets donker goud van kleur met een romige flinke witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In een bloemig moutaroma bespeur je een sterke aanwezigheid van de toegevoegde kruiden met vooral het steranijs in het aanbod. Een vol, alcoholwarm mondgevoel waarin ook hier de bitterheid omzwaggeld word door de aanwezige kruiden die je ook terug vind een frisse, licht bittere harmonische afdronk met een zacht zurig keelgevoel die je doet verlangen naar een volgende slok.
Plots een andere inkijk tijdens tasting van PBC 't Plakkertje Roeselare. Stijn Couvreur haalde plotseling enkele oude gloriën van de Roeselaarse brouwerij uit zijn bierkelder, kwestie van vergelijking en vraag naar de smaakevolutie met hedendaagse afleveringen. Ondanks de zeer goede bewaarplaats waren er toch enkele eigenaardige smaakverschillen. Beiden hadden nog steeds een beetje die sprankelende carbonatatie. In het aroma hebben ze alle twee ook nog het befaamde 'nat paardendeken'. De smaakevolutie verliep echter totaal verschillend. Beiden hadden dan wel een waterachtig gevoel verkregen (een beetje verdwijning van de alcoholwarmte en de wijnsmaak) maar hielden er een mild geroosterde moutbitterheid en een zachte metallisatie aan over. Bij deze van 1989 kwam er een zachte portosmaak voorbij terwijl bij deze van 1991 meer naar de sherry neigde. Het was een unieke ervaring om gezamenlijk en onder kenners de eventuele smaakverandering bij die oldies te ervaren.
Mededeling: Rodenbach dankt zijn zacht-zure smaak aan de gemengde gisting en de rijping op eikenhouten foeders, destijds ingeschakeld om om het bier een langere tijd te verzuren en te bewaren Het zure bier werd dan later toegevoegd aan een jonger exemplaar waar een enorme smaakboost te weeg bracht en vooral het Vlaams oud (rood)bruin op de kaart plaatste.
Geproefd en beschreven op tasting BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit bier werd gebrouwen in 2021 bij de Noord-Franse brouwerij 'Pays des Flamand' te Blaringem, net over 'de schreeve' waar nog een aantal ouderen en een paar jongeren 'kan nie goe de Vlams spreken'. Om de Internationale hype van de foeder-bieren ook in hun gamma te krijgen hebben ze hun bieren in verscheidenen wijnvaten laten rijpen. Deze Wilde Leeuw mocht een 12-tal maanden in éénmalig gebruikte Sauternes wijnvaten verblijven in de kelders van de brouwerij dit met toevoeging van Brettanomyces waardoor het de benaming 'Sour' of 'Triple Brett Aged' kreeg. Heet brouwesel werd dan ook niet gefilterd of gepasteuriseerd.
Proefkotje: Tamelijk helder blond van kleur met fijne witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het moutig aroma komt naast de lekkere alcoholwarmte vooral een zacht melkzuur de hoofdrol vervullen waarin ook een fruitige abrikoos zich aanmeld. In de vrij complexe smaak zit tevens de zachte wijnsmaak verweven met de frisse tannine als gevolg van het verblijf in de wijnvaten. Naar het einde toe komt de zoete witte wijnsmaak het gevoel en de aangename zuurte verder opdraven en blijft deze heerlijke afdronk wel een tijdje hangen.
Brasserie du Pays Flamand, Rue André Pockyn 425 Blaringem - +33(0) 28 41 74 81 - +33(0) 61 18 20 14 - contact@brasseriedupaysflamand.com
Een der laatste veroveringen (met dank aan Belinda Eelbode) geproefd en beschreven bij BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit uiterst complex en verfijnt fruitbier dat in 2016 nog werd bestempeld als 'Het beste fruitbier ter wereld' werd recent van de biermarkt gehaald wegens te weinig opbrengst. Het bier werd reeds in 201 ontwikkeld samen met de wereldvermaarde 3-sterrenchef Vik Geunes van 't Zilte in Het /as Antwerpen. Dit exclusief bier is ontstaan uit een 100% jong foederbier dat zijn 2-jarige smaakaanpassing zocht in de Roeselaarse foederzalen. Nadien onderging het nog een zestal maanden gistende maceratie van krieken, frambozen en veenbessen dit gecombineerd met een vleugje tannine en karamelmout. Het resultaat s een Rodenbach met uitzonderlijke zuiverheid, het unieke huwelijk van delicatesse en de kracht van een frisse bourgogne. Volgens vele bierliefhebbers een uniek stukje Vlaamse geschiedenis dat in de anonimiteit zal verdwijnen.
Proefkotje: Oranjerode kleur met lichtroze plakkende schuimkraag en een parelende carbonatatie. Een fris, zurig aroma, fruitig (frambozen, kers) met vooral onderliggende toetsen der zuurheid veroorzaakt door het lange verblijf in de eikenhouten vaten en het je fluweelzacht begeleid naar een zoet-zure, fruitige smaak die mooi uitgebalanceerd eindigt op een droge, zurige afdronk waarbij het lekker gevoel van de balcamico-azijn nog een tijdje blijft door zinderen.
Dit fruitige werkje werd gehaald bij Dranken Jo (Roeselare), geproefd en beschreven tijdens de tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. Brouwerij Lindemans had al teken van leven in de 16° eeuw maar de familie Lindemans trap pas in 1868 in de herberg 'Hof ter Kwadewegen' en maakte het tot het grootste landelijk familiebedrijf van ons land dit vooral met bieren van spontane gisting. Het fruitbier van gemengde gisting wort gebrouwen sinds 1986 te Vlezenbeek, in de nabijheid van de Zennevallei. Deze Lindmans Cassis is een fruitbier op basis van maceratie van authentieke één-jarige lambiek van gerst uit eigen kweek, ongemoute tarwe en wilde gist. Een filtraat van zorgvuldig gekozen zwarte bessen laat een frisse zoetzuren indruk na. Na de spontane gisting volgt een lang rijpingsproces in eikenhouten foeders. Bij de toevoeging van het zwarte bessensap ontstaat een secundaire gisting en een 'Ale' van uitzonderlijke smaak en compliciteit en met een donkerpaarse kleurschakering die spontaan aan rode wijn doet denken.
Proefkotje: Rode wijnkleur met zeer lichte roodkleurige schuimkraag en prikkelde carbonatatie. Een fruitige (braambessen, kers) met Brett omgeven moutaroma waarin een kruidig en zoetaanvoelende, met balsamico-azijn doorweven, mondgevoel waarin de bessen hun groot aandeel opeisen. Het eindigt zeer lekker frisse afdronk waarin het zachte zoet-zurige een tijd blijft hangen.
Meegekregen in bierpakket van 'Beer to Taste' (Belinda Eelbode). Deze zeer gekruide tripel werd vernoemd naar het beroemde schilderij 'De aanbidding van het lam (Gods)' (1432) door de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck net als brouwdeskundige Peter Croonenberghs afkomstig uit het Nederlandse Maaseik. Peter's bedrijfje, De Brombeer Compagnie, bracht, na enkele geslaagde experimenten (20 liter), het bier in 2012 op grotere schaal uit via de ketels van brouwerij De Graal uit Brakel. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het standbeeld van de gebroeders op de markt van Maaseik. Hij gebruikte hiervoor de 17 (intussen opgelopen tot 28) kruiden die te zien zijn in de tuin op het schilderij. In 2020 werd het, met het Gentse Jan Van Eyck jaar, volledig gerestyled.
Proefkotje:Wazig oud-goudkleurig met stevige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een zoet, bloemig tarwemout aroma waarin vooral het veel gebruikte kruidenmengsel een heersende rol speelt. Ook in het lekker fris mondgevoel is het kruidenvoedsel zeer aanwezig maar toch komt een lichte hopsmaak in de achtergrond, naast wat moutbitterheid, zich lekker aanbieden. Het eindigt met een lang aanhoudend, citrusgevoelige, moutbittere afdronk waarbij in het kruidengevoel nu pas een zachte alcoholwarmte ontwaakt.
Niet echt de traditionele smaak van een tripel maar een lekker en uniek stukje werk dat iedere bierliefhebber kan en zal bekoren.
De Brombeer Compagnie, Rekelberg 10, Brakel - 0472 25 51 76 - info@brombeercompagnie. eu
Nog een der laatste veroveringen bij verdwenen Bierhalle Deconinck. Dit sterk winterbier gebrouwen uit het moederbier 'Tsjeeses' dat een zestal maanden gerijpt is op eikenhouten portovaten. Er werd gebruik gemaakt van pils- tarwe en caramout met invoeging van de hopsoorten Brewers Gold, Marynka en Bramling Cross. Bij de smaakaanpassing hoort Sinaasappelzeste, massus banda en munt bij. Het etiket is gekozen uit het originele een zatte Jesus figuur met kerstmuts, scheelkijkende ogen en stomende neusgaten. Bij de afleveringen voor de usaanse markt werden de ogen vervangen door een zonnebril en geen stomende neusgaten.
Proefkotje: Amberkleurig met vaste, mousserende witte schuimkraag en mooi parelende carbonatatie. Een zoetig caramelmout-aroma waarin een toetsje sinaas komt kijken maar vooral de alcoholwarmte zijn rol opeist.
Ook in het zoete mondgevoel komt de sinaasappelzeste zijn opwacht maken in de steeds zoeter wordende moutbitterheid (soms een beetje plakkerig) en naast een kleine aankondiging van wat tannine wordt de alcoholwarme in de smaak en afdronk steeds sterker.
Gekregen van biermoatje Clara na haar Ierse reis. Deze smaakvolle, hopvolle pils werd speciaal gebrouwen voor St Patrick Day en uitgevloeid uit een experiment van de Dublinese proefbrouwerij van 'Guinness Open Gate Brewery' onder leiding van Peter Simpson die besliste om iets meer hop toe te voegen dan gewoonlijk. Er werd gebruik gemaakt van plaatselijke gerst en een aromahopsoort uit bijna 260 jaar eigen kweek. De naam verwijst daarom ook naar het meer dan 100 jaar oude gebouw aan de St. James's Gate waar begin jaren 1900 een opslagplaats was voor de hopteelt.
Proefkotje: Helder amberkleurig met traag verdwijnende witte schuimkraag en tamelijk bruisende carbonatatie. Bloemig, zoetgevooisd en fruitig (abrikoos) aroma onder een lichte invloed van de ingevoerde hop. Het hoppig mondgevoel voelt met zijn hopvolle fruitige toets (mango en sinaasappelgelei) een frisse begeleiding in een vloeiend geheel dat eindigt met een bijna droge moutbitterheid in de snel verdwijnende afdronk.
St. James's Gate Brewery, James St 53, Dublin 8 (Ierland) - +353 1 471 2455