PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
24-01-2024
Mash of the Classics - DOM - de la Senne
Jef Pirens van Izegemse brouwerij D'Oude Maalderij is er opnieuw in geslaagd een uniek project uit te vinden. Voor de collab 'Brewmanche: Mash of the Classics' kwamen enkele grote brouwspelers naar zijn brouwerij om er een gezamenlijk recept te brouwen. Een unieke benadering van Belgische traditie. Voor dit bier werd de Brusselse Brasserie de la Senne uit zijn comfortzone gehaald. Voor dit brouwsel zochten Jef en Yvan De Baets samen naar een onuitgegeven 'Saison'. De bijzonderheid was te fermenteren van de befaamde traditionele Noorse Kveik-giststam wat een zweem van zuurdesem bij de volle, karaktervolle smaak opleverde.
Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht fruitig (perzik) en licht kruidige moutigheid waarin vooral de gevolgen van de Noorse gist zijn aandeel opeist. Ook in een licht zurig mondgevoel brengt de invloed van de natuurgist die zich meesterlijk mengt met de gewenste moutbitterheid die fruitig (ananas) zeer aantrekkelijk smelt naar een met milde zurigheid gezegende gist- en moutbittere afdronk die zich een tijdje laat genieten tot een volgende slok zich opdringt.
D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
Brass. de la Senne, Anna Bochdreef 19*/21, Brussel - 02 465 07 51 - info@brasseriedelasenne@be
Thuis bezorgt door de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh. Dit zeer fris aanvoelend tarwebier waarin ook gerst, haver en rijst zijn vermengd. Het gebruik( ook bij dry-hopping) met pallets van de Amerikaanse aromahop Citra vervult de taak en de bedenking van een lichte IPA. Dit brouwsel is zeer doelgericht, zonde veel ingewikkelde zaken. Gewoon een frisse, hoppige dorstlesser! Met elke slok brengt 'Belgique Tropique' je naar de zonnige kant van het leven. Beschouwd als een prachtig abieritief kan het tevens dienen als doordrinkend materiaal bij het genieten van een leuke avond met familie en vrienden. Trouwens het etiket is (zoals de anderen) van de hand van brouwer Brecht Verborgh.
Proefkotje: Wazig hooiblond met stevige witte schuimkraag en parelende carbonatie. In het aroma primeert vooral de fruitige (pompelmoes, ananas) hop. Een lichte streling van die hopbitterheid is ook te vinden in de aanwezigheid van, vooral tarwemout (ook hier een mild gevoel van fruitige (pompelmoes) hop aanwezigheid). Deze zeer aanwezige smaak loopt vlotjes naar een droge, fruitige hopbittere en lang aanhoudende afdronk.
Thuis afgeleverd, vanuit het verre Limburg, door vertegenwoordiger Marc Mertens waarvoor oprechte dank. Deze laag in alcohol bevattende blonde had in een vorig leven de naam 'Jessenhofke Tafelbier'. Gebrouwen bij contractbrouwerij Anders te Halen in opdracht van traiteur Dauranta. Het werd een licht bier ontwikkeld om te schenken als abieritief bij lunch of recepties. Door het consequent gebruiken van 3 Poperingse biologische hopsoorten (Challenger, Golding en Fuggles) ook voor hun andere bieren) bekomt men een gebalanceerd degustatiebier.
Proefkotje: Helder hooigeel met een fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.
Een aroma gespeend door mout en gist met een verwijzing naar een tocht van de toegevoegde bio-hoppallets die dan ook zeer aanwezig is in het mondgevoel. De licht en luchtige smaak zoekt zeer aangenaam zijn weg naar een droge hopbittere fruitig en mild gekruide afdronk.
Ten huize afgeleverd door brouwer Brecht Verborgh. Een verrukkelijk Desselgemse doordrinker, een tarwebier van eigenkweek. Gebrouwen met hoofdzakelijk tarwemout vermengt met pilsmout waardoor de smaak zeer toegankelijk werd. Het is een combinatie van sublieme bitterheid door de verse rangpur-mandarijntjes versterkt door de traditionele koriander. De ideale dorstlesser maar tevens zeer geschikt als abieritief
Proefkotje: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Tamelijk scher moutaroma een beetje beheerst door de citrus gevoeligheid en de aanwezigheid van koriander. Ook de aanwezigheid van mooie matige citroenzuurte bij een zachte moutbitterheid waarin ook hier de rangpur en koriander hun zegje hebben en vlotjes je meevoert naar een iets droge maar citrusgevoelige afdronk waarin de rangpur en de koriander een tijdje de keel blijven beinvloeden.
Samen met BPC 't Plakkertje Roeselare geproefd en besproken tijdens de kerstbieren-tasting. Voor het eerst gebrouwen in 1991 op vraag van de vele bierliefhebbers naar een sterk eindejaarsbier. De naam verwijst naar het Franse 'Buisson of Britse 'Bush' wat struik betekend. De bush-bieren hebben internationale waardering doch in Amerika, wegens verwarring met President George Bush moest de naam veranderen in 'Scaldis' wat Schelde betekend. Voor zijn Bush Noel gebruikt de brouwer een traditioneel procedé dat bestaat uit het plaatsen van Saaz opbellen in de vaten vier tot zes weken te laten rusten waardoor het een zeer kenmerkende smaak krijgt Het werd een gefilterd hoge gistingsbier op basis van gerstemout, subtiele hop kandijsuiker en water.
Proefkotje: Wazig amberbruin (karamel) van kleurig met kleine mousserende beige schuimkraag en stevige carbonatie. Een fruitige (zoete druiven) karamelmoutig aroma waarin een soort lijmgeur aanwezig is en er een echt gekruide hop aan komt. Een complex mondgevoel waarin een lichte alcoholwarmte omringt wordt door een bijna en zoet karamelgevoel en de fruitigheid (druiven, rozijn) met een toetsje kaneel zich aangenaam verder zet naar een milde door alcohol omrande bloemige, naar vanille smakende, bitterzoete heerlijk gekruide afdronk waar ook hier de aanwezigheid van kaneel en geconfijte suiker zich aanmeld.
Dubuisson, Chaussée de Mons 28, Pipaix - 069 67 22 - info@dubuisson.com
Brouwerij Het Nest doet nog steeds hun hometown, met bekendheid door de speelkaarten, alle eer aan. Bart Cuypers en Gust Hermans hebben, op vraag van de bierliefhebbers en de huidige hype, zich gewaagd aan een lekker fruitbier. Ze kozen er voor hun witbier Poker Face als moederbier te gebruiken met toevoeging van een zurig kersenconcentraat die het geheel een zomerse weerspiegeling heeft.
Proefkotje: Licht wazig rood gekleurd met plakkende maar verdwijnende roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het overwegend zoet/zure kersenaroma beperkt de tarwebitterheid en laat van de aanwezigheid van koriander en Curaçao niet veel meer over. In het geladen mondgevoel is er wel degelijk een zachte moutbitterheid te bespeuren doch ook hier een beetje weggeduwd door de aanwezigheid van het kersenconcentraat maar wel een frisse indruk achterlaat Naar het einde toe komt er iets meer bitterheid te voorschijn en versterkt nog een beetje in de zomerse afdronk
'Stille Nacht' is een der meest gewaardeerde kerstbieren ter wereld. Het kwalitatief bier wordt gebrouwen bij De Dolle Brouwers Esen (bij Diksmuide). Het is niet alleen prachtig bier, ook de naam is niet te evenaren met de verwijzing naar het beroemde kerstlied.
Naast zijn hoog alcoholgehalte (12%) heeft het ook een zware dentisiteit van 22° Plato en dus onbeperkt houdbaar. Brouwer Kris Herteleer kan in zijn ambachtelijke brouwzaal grote stortingen mout verwerken. Vele uren koken in een koperen ketel met rechtstreeks gasvuur. Een licht geroosterde karamelmout wordt bediend met witte kandijsuiker en gedroogde 'Nugget' hopbellen uit Poperinge. De afkoeling gebeurt nog met een authentieke 'Baudelot-koeler. De lagering neemt minstens een maand in beslag en er is ook nagisting in de fles.
Proefkotje: Wazig licht amber (donker goudgeel) met stevige witte schuimkraag en matige carbonatatie. Een intens kruidig aroma met gevoel van alcoholwarmte, een weinig gistbitterheid en fruitige (banaan) toetsen die aandacht vragen. Bij de aanhef een zwakke gistbitterheid waarna een zoete moutigheid het overneemt met een leuk gevoel van alcoholwarmte De soepel drinkbare smaak brengt naar het einde toe een mindere zoetheid en maakt plaats voor voor een milde bitterheid in de lang aanwezige afdronk.
Gezamenlijk geproefd met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare Onder de wereldbefaamde noemer 'Make Beer, Not War' heeft de Westvlaamse brouwmeester Pol Ghekiere een nieuw recept uitgeprobeerd in zijn vernieuwde brouwerij in Dardennen. Het betreft een uniek zurig bier waarin gebruik werd gemaakt van een speciale gist 'Wildbrew Philly Sour' een unieke soort 'Lachancea' geselecteerd uit de usaanse cultuur. Tijdens de vergisting produceert 'Philly Sour' naast ethanol ook een matige hoeveelheid melkzuur. Deze gist is een uitstekende keuze voor de creatie van innovatieve, lichte, vlot drinkbare zure bieren met een verfrissende zuurtegraad en toetsen van steenvruchten. Tijdens het kookproces een toevoeging van 'hibiscus' die een matige toets meebrengt en het zijn licht rode kleur bezorgt. Met zijn hoge vergistingsgraad, hoge uitvlokking en goede schuimvastheid is deze Sour een uniek welkomdrankje bij abieritief maar teven een fris en lekker gezelschapsbier.
Proefkotje: Helder zacht p�chekleurig waarin de gistresidu het iets donker kleurt. Een ringvormend, lang aanhoudende witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aroma heerst een fruitige, wilde gistbitterheid en gevoel van mout inbreng. Al deze aroma's zijn terug te vinden in een frisse licht melkzurige smaak die zich verder voortplant tot een eveneens zacht, wilde bitterheid die wel met een yoghurt toets blijft nazinderen.
Inter-Pol, Mont 4A, Mont (Houffalize) - 0476 36 96 39 - breweryinter-pol@gmail.com
Toegezonden door biermaster Erwin Vermeulen om oordeel over te vormen. Brouwerij Stanneman deed hierbij een uitzonderlijk experiment waarbij door de Franse onderzoekers 'Ampharis' hun Stanneman Extra Dubbel' te Brest (FR) tot op bodem van de Atlantische Oceaan lieten zinken. Na een jaar tussen de vissen te hebben doorgebracht scheen het bier (volgens de brouwer) bijna niet veranderd. Het was en bleef een lekker degustatiebier. Experiment geslaagd.
Proefkotje: Bijna zwarte kleur met stevig romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het heeft een geroosterd karamelmout aroma met aandacht voor wat chocolade en rozijnen. De smaak gaat een beetje de richting 'stout' met haar gevoel voor een bitter geroosterde mout en toetsen van koffie, chocolade die leiden naar een droge goed aanvoelende bitterheid waar plots een aangename alcoholwarmte te voorschijn komt.
Onder invloed van de, te vroeg overleden peetvader der Belgische geuze, Armand Debelder in zijn authentieke lambiekbrouwerij/geuzestekerij te Beersel. Deze 'Oude Kriek' ontstaat door rijping met in lambiek gemacereerde krieken waarbij zowel het vruchtvlees als de pitten worden gebruikt. Deze smaakzoektocht proces duurt een 8-tal maanden. Na het bottelen vertoefd het nog een viertal maanden in afzondering om de bevruchting der spontane gisting te voltrekken. Hierbij worden een geen smaak- zoet- of kleurstoffen gebruikt. Het is dan ook een frisse, natuurlijke dorstlesser.
Proefkotje: Rood koperkleurig met geringe witte schuimkraag en zeer matige carbonatatie. In het aroma komt de zoet gevooisde kriekaanvoer samen met de wilde gist onmiddellijk overheersend. Deze is dan ook terug te vinden in het zacht ure mondgevoel en het verblijf in de eikenhouten vaten ook zijn smaakje aflevert. De droge zure krieken afdronk is dan ook van het zelfde gehalte al voel je hier plots een aangename alcoholwarmte aankomen. Heerlijk abieritief.
Het verhaal van dit bier begon bij de verdwenen Brouwerij Le Fort waarbij, na het overlijden van brouwer Felix Verscheure de brouwzaal van het Kortrijkse Plein verhuisde naar de toenmalige Kwabrugstraat te Bellegem. Het was het begin van de heerschappij van de familie Omer Vander Ghinste. De naam van dit meergranenbier (gerst en tarwe)is een link naar de citadel van Kortrijk. Een groot fort dat in 1647 werd opgetrokken in opdracht van Louis VI. Door zijn rijke en complexe smaak is het uitstekend degustatiebier.
Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met stevig witte schuimkraag en een fijn parelende carbonatatie. Het aroma bestrijkt een zoete moutigheid met een fruitige (banaan) ondertoon en waarin de gistbitterheid tevens een belangrijke rol speelt.
In het volle et mondgevoel wordt eveneens bepaalt door die fruitige weerklank door mout en gist en een gevoel van vanille en kruidnagel aanmaakt. Intussen heeft ook de alcoholwarmte zijn weggevonden. Het eindigt met een droge afdronk met toch een matige hopbitterheid.
Meegebracht na bezoek bij Dranken Jo Roeselare. Dit fruitbier werd gebrouwen bij brouwerij Bosteels. na de overname door AB InBev in 2016 wilde deze naast de klassieke 'Pauwel Kwak' enkele varianten van de merknaam 'Kwak' op de markt brengen. In begin 2022 creëerden ze dit afgeleide fruitbier. Naast de gebruikelijke 33Cl flesjes is deze ook verkrijgbaar verkrijgbaar in Draft Fust.
PROEFKOTJE: Helder robijnrode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. De zoet/zure moutbitterheid wordt beheerst door enkele fruitige geuren van grenadine, bosbes en framboos maar het is vooral de kriekensmaak die heerst. Het kriekengevoel bemerk je ook in het licht zurig mondgevoel en plots komt een heerlijke alcoholwarme opdagen. In de heerlijke smaak bemerkt je ook een toets marsepein die je gemakkelijk brengt naar een korte licht zurige met krieken genoteerde afdronk.
Meegebracht na bezoek aan Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 1985 als allereerste bier van hoge gisting en op vraag van Duitse klanten. De naam verwijst naar Jacob van Artevelde (1290-1345), Vlaams staatsman (ook De Wijze genaamd). Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij van Gent. Op het etiket staat het 1 meter hoge standbeeld gemaakt door de Gentse kunstenaar Petrus de Vignes-Ouoy en prijkt op het vierkant van de Gentse vrijdagmarkt. In de achtergrond de drie Gentse torens.
PROEFKOTJE: Helder goud/amberkleurig met snel verdwijnende witte schuimkraag en een parelende carbonatatie. Fruitig (banaan, appel), iets te zoetig karamelaroma met een aangename geur van koriander. In het zeer licht maar aangenaam mondgevoel. Met de inbreng van hop voelt het iets minder bitter. De net iets te zoete smaak is lekker fris en bespeelt met mooi gevoel alle zintuigen en eindigt op een droge, korte, mild bittere afdronk waarbij het toetsje hop zicht subtiel aanmeld. Uitstekende dorstlesser/doordrinker.
Meegenomen bij Dranken Jo Roeselare. Dit bier werd in een vorig leven (1987) werd deze Grand-Cru door de huidige brouwmeester Patrick Dewael gebrouwen bij Brij. Huyghe te Melle op vraag van Duitse klanten.
Met de komst van de nieuwe brouwerij Artevelde op de Gentse botermarkt werd het recept overgenomen en lichtjes aangepast aan de noden van de plaatselijke bierliefhebbers. Het kwam op de biermrkt in 2022 ter gelegenheid van de Gentse Feesten.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zijn karamelmoutig aroma omknelt een zoete fruitigheid met een zachte gewaarwording van alcoholwarmte. Deze bereiken dan ook het subliem mondgevoel waardoor de bitterheid wat verminderd door toevoeging van een toets koriander. In de afdronk komt de aanvaarbare alcoholwarmte zich mengen met een zoete fruitigheid waarin de smaak van amandelen lekker aanleunt aan de milde bitterheid die het degusteren tot een vlotte bedoening maakt.
La Trappe Trappist wordt al sinds 1884 gebrouwen door de Nederlandse brouwerij De Koningshoeven op de site van de Cisterciënzerabdij O.L.V. van Koningshoeven waar de geur van gist en hop alom subtiel aanwezig is en volgens de geheime recepturen van de monniken worden gebrouwen. Met de stijgende vraag naar alcoholvrij bier ontwikkelden ze in de abdij hun La Trappe Nillis, waarschijnlijk de eerste volledig alcoholvrije trappist ter wereld. Deze creatie doet geen concessies aan de kenmerkende kwaliteit van La Trappe. De abdij van Koninghoeven bestaat immers 140 jaar waarmee de introductie van dit bier een gouden randje heeft aan de lange historie.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met niet al te grote (belletjes) licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevig karamelmoutaroma waarin de inbreng van gedroogd fruit zacht kruidig overkomt. In een fijn en fris mondgevoel krijgt de zoete moutigheid samen met een toetsje hop en wat zoethout/appel toch een gevoel van alcoholwarmte die zich ook aanmeld bij de afdronk met het matig zoet/zure teken van geroosterde moutbitterheid en de zacht gekruide aanwezigheid.
Dit zusje van de Punaise Juicy werd gezamenlijk geproefd en beschreven samen met BPC 't Plakkertje Roeselare. De Izegemse contractbrouwer Luc Savels heeft al een hele biergeschiedenis op zijn conto staan. Als binnenvaartbegeleider bij de sluizen langs de Leie deed hij als bier- en brouwgeïntresseerde vooral ervaring op als medewerker bij de Vlaamse biermakers De Ranke en BOM Brewery. Een kennismaking met meesterbrouwer Dirk De Meester kwam het idee om zijn recepturen in Lendelede te brouwen met de toepasselijke naam 'Koekoeksbrouwer-ei'. Om de garantie te krijgen zelfstandig te kunnen brouwen investeerde Savels in enkele vergisting- en lagertanks (40 hl) en liet er tevens enkel bieren rijpen op vat. Deze 'boosy' is een stevige klassieke tripel die niet mocht ontbreken in het Punaise gamma. Het is fruitig hopbitter met op het etiket een mooie dame in retrostijl, een creatie van Samira Blomme die met 'Consillo' haar eigen ontwerpbedrijfje heeft.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder, licht amberkleurig met een mousserende romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een zacht gistbitter aroma die de aanwezigheid van koriander en sinaasappelzeste verraad met tevens een toets zoethout, wat rokerige alcoholwarmte die je ook in het volle mondgevoel terug ontdekt maar die iets meer kruidigheid (weer koriander) in aanbod. Het vormt de perfecte eenheid om bij de tamelijk droge bittere afdronk die vlug verdwijnt maar toch de bemerking krijgt van een stevige, goed drinkende tripel.
Hopgestuurd door Pol en Tine vanuit de prachtige 'BrewPub' in de nieuwe woonst te Mont. Een 'Witteke', in Duitsland 'Weizenbier' en in Dardennen 'Blanche'. Deze werd gebrouwen naar aanleiding van de jarenlange vriendschap van brouwer Pol Ghekiere met de Oostendse tekenaar Peter Van Heirzele (Herr Seele). Samen zaten ze tussen 1974 en 78 op de banken van de 'Kunst Academie ' Gent. Hun steeds blijvende en onderhoudende vriendschap resulteerde al enkel malen tot leuke projecten. Ook nu tekende Herr Seele het etiket van de nieuwe Blanche de Mont. Het moederbier is de originele 'Witte Pol' (voor het eerst gebrouwen in 2004) maar Pol heeft het recept lichtjes aangepast tot een vlotte dorstlesser.
PROEFKOTJE: Licht wazig strogeel met romige stabiele witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidige (koriander), citrus gevoelig tarwearoma (wort) met milde gistbitterheid (4vp) als meest herkenbare geuren. Ook het mondgevoel leert ons het gebruik van tarwemout met een schepje haver waar naast de gebruikelijke koriander ook toetsen van sinaasappelzeste merkbaar zijn. Met een aangename, maar kleine alcoholwarme brengt het je naar een frisse uitstraling bij de pittige afdronk waarbij een gematigde moutbitterheid samen met de koriander het gevoel van een witteke benadrukt en je tot de verleiding brengt tot een volgende slok.
Samen met de leden van 't Plakkertje Roeselare geproefd en beschreven Deze uitzonderlijke, jaarlijkse bijdrage van het Rodenbach gamma. De Roeselaarse brouwerij is er beroemd om steeds een blijvende indruk te maken in de bierwereld. De bieren van Rodenbach danken hun zachtzure smaak aan de gemengde gisting en de rijping in hun grote eikenhouten foeders. Bij dit zure bier wordt daarna een jong bier toegevoegd. In een vorig leven werd het ontwikkeld om het bier langer te kunnen bewaren. Het brouwsel van de eigenzinnige brouw- en keldermeesters is beter bekent als een 'Sour Ale', een uniek onversneden 'Vlaams-Rood' en twee jaar heeft doorgebracht in een der 294 foeders en door brouw- en keldermeester persoonlijk worden geselecteerd. Er wordt een strenge selectie gemaakt om de perfecte, uitgebalanceerde zure smaak en hun sublieme fruitige afdronk te bekomen. Voor deze Vintage 2021 koos men voor foeder 169.
PROEFKOTJE: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Met eikenhouten tannine omgeven mild fruitig (rode bes en krieken) aroma waarin hier ook al de aanwezigheid van balsamicoazijn om enige aandacht vraagt en de smaak van gekarameliseerde, naar vanille smakende, licht zoete en fruitige (framboise, appel, jeneverbes) toetsen zich laten opmerken. Ook hier speelt het verblijf in de foeders een belangrijke rol in het complexe smaakpallet. De zachte, naar porto verwijzende veneuze textuur, speelt in de afdronk een belangrijk gegeven en maakt de bierliefhebber gelukkig.
Gekregen in een verrassingspakket en geproefd en beschreven. wat ooit begon door een Ierse monnik en enkele religieuzen van de abdij St. Feuillien in Roeulx werd verder ontwikkeld door een der vriendelijkste brouwfamilies van ons land. Gelegen in het bekende pelgrimsoord regeert de familie Friart al in de brouwzaal sinds 1875 waarna ze met regelmaat hun producten met ultra moderne middelen aanpaste en intussen een zeer druk bezochte Waalse brouwerij is geworden. Laat ik er ook op wijzen dat een grand-Cru anders smaakt en een totaal nieuwe beleving biedt. Het is slechts een benaming voor bier van betere kwaliteit. Dit uitzonderlijk bier werd voor het eerst gebrouwen in 2011. Het geheim van deze, extra blonde/amber onderscheid zich vooral met zijn kruidig karakter in combinatie met de goed gekozen nobele hopsoort en de fijnste aromatische ingrediënten.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met stevige witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Een zoetig moutaroma verwelkomt een kruidige gistbitterheid die zich ook direct meld van de eerste slok in het mondgevoel waar de smaak een droge verwijzing naar het hopgebruik verteld. Hier komet de graan- en karamel moutigheid goed tot zijn recht en met een gevoelige licht zuur gevoel vormt een droge tamelijk bittere afdronk voor een goed gevoel. Prachtig degustatiebier.
Brass. St Feuillien, Rue d' Houdeng 220, Le Roeulx - 064 31 18 18 - info@st-feuillien.com
Toegezonden vanuit de Ertveldse brouwerij, waarvoor hartelijk dank. Deze exclusieve variant heeft als moederbier de klassieke speciaalbier Fourchette maar 20 maanden gerijpt in foeders van Sauvignon Blanc. Onder de noemer 'Bier voor chefs, door chefs' waarbij verschillende (sterren)chefs in samenwerking met Brouwerij Van Steenberge de aanbieding bij het Gents onvergetelijke gastronomische beleving Fourchette maakten. Van deze Grand-cru zijn amper 8000 lessen beschikbaar. De Fourchette is een blend van een meergranen tripel en een witbier waarin gerstemout, tarwe en rijst met de hopsoorten Saaz en spalt en gist van eigen kweek met elkaar verbonden zijn. Na hun langdurige rijping bekwamen ze een een smakelijke twist in het buitengewoon smaakpallet. Het geeft het bier een goed uitgebalanceerde en verfrissende indruk. en zal nog lang evolueren. Een bijzonder levend bier.
PROEFKOTJE: Bijna helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een subtiel aroma waarin het zachte karamelmoutige omgeven is door een verfijnde mix sinaasappel- en limoenzeste. Naast de gevoelige alcoholwarme is er de lichte zurigheid die samen met de eikenhouten tannine zijn aandacht opeist.. De zurigheid, het citrusgevoel en de fruitigheid (gedroogde bessen) en de milde moutigheid brengt met een gezonde alcoholwarmte hun rol is een spraakmakend vol mondgevoel waarin er plots sprake is van een hop gegeven en eindigt dan ook met een droge, wijngevoelig droge afdronk die mild zuur met toetsen van kruiden (koriander en kruidnagel) in zich laat merken.