PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
19-05-2024
Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
Dit fruitig oak-bier werd gebrouwen bij de Nederlandse Brouwerij Lindeboom onder algemeen toezicht van Roeselaarse moutbakker en brouwingenieur Bert Van Hecke, brouwerijbouwer en uitvinder van de Triporteurbieren. Als moederbier werd de quadrupel Full Moon gebruikt, het bier dat op volle maan wordt gebrouwen, met toevoeging van kriekextracten om tijdens het brouwproces (koken en lageren) eigen geroosterd, uit onze Ardennen gehaald, eikenhout onder lage temperatuur aan te brengen. Om de unieke bitterheid in het mondgevoel te bereiken werd een authentieke historische zoetstof (geen suiker) ingebracht, iets wat men in een ver verleden al gebruikte om hun bruin bier te verzoeten.
Proefkotje: Helder roodbruine kleur met een kleine mousserend beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een fruitig (cuberdon, groene appel) aroma met een scherp geroosterd moutbitter gevoel. In het zoet en fruitig (inlegkrieken) mondgevoel wordt al meteen de (licht storende) gebrande eik aangetroffen bij een matige alcoholwarmte Met een gevoelige moutbittere smaak komt men aan bij de droge inschikkelijke gebrande moutbittere afdronk.
De Roeselaarse Brouwmoaten hebben met hun 'Oltegoare' opnieuw een bier met een sterk Westvlams karakter. Deze IPA wordt gebrouwen in de ketels van Het Gulden Spoor Gullegem met naast gerstemout vooal een overvloed aan Amarellohop. Dit lekker gezelsschapsbier linkt zijn naam aan de kracht van samen zijn en meteen een eerbetoon aan alle hommelliefhebbers.
Proefkotje: Licht wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het zachte moutaroma wordt overheerst door de fruitigheid (pompelmoes) veroorzaakt door het gebruik van de hopsoort. Het mondgevoel straalt een lichte bitterheid uit waarbij ook hier de matig aanwezige mout wordt overruled door de aanwezigheid van frisse fruitigheid en citrusgevoelige hop die je met een zalig gevoel verder begeleidt naar een droge, langdurige en zachthopbittere afdronk.
Dit prachtig fruitig, zeer verfrissend, speciaalbier is gebaseerd op het unieke recept van de vroegere Pauwel Kwak en intussen een mooi plaatsje veroverd in het Internationaal gamma der fruitbieren. Gebrouwen met toevoeging van gerst- cara- en PaleAlemouten en nog een toets tarwe, Poperingse hopextrakten East Kent, Golding, Cascade en Hallertau Hertrücken, kristalsuiker en voor het gisten werd 3787 Trappist High Gravety gebruikt. Voor het fruitige koos men voor natuurlijke kersaroma’s.
Proefkotje: Helder robijn (bordeaux) rode kleur met een romige, wandklevende roze schuimkraag en bruisende carbonatatie. Een overheersend zoete cuberdon en moutaroma met een idee naar de Pino Noirwijn en de geur van krieken, bessen en framboze hun weg zoeken. In het mondgevoel brengt een zoete-zure aanvulling de smaak naar de alom vertegenwoordigde aanwezigheid van een zeer zoet aanvoelende, fruitige maar met geringe moutbitterheid waarin er toch wat plaats is voor een beetje alcoholwarmte en eindigde op een lang durende zweemzoete vermoute maar plakkerige afdronk.
Onder de noemer ‘Hops symphony’ en ‘Just Fabulus’ is deze Lupulus Hopera een bier van het type ‘Moderne Pale-Ale’. Het wordt gebrouwen door de Waalse brouwmeesters Julien en Tim Gobron beide zonen van uitvinder Pierre Gobron, medestichter van het kabouterbier La Chouffe. In een vorig leven had de brouwerij de naam ‘Les Trois Fourquets’) Naast de nodige gerstemout wordt er nog gebruik gemaakt van een viertal hopsoorten uit vier verschillende werelddelen die een zekere complexe finesse geven. Verder nog enkele mysterieuze, exotische hopsoorten, die v het subtiele karakter van het bier helpt beïnvloeden en met een uitgesproken bitterheid, die met haar vakkundig gecontroleerd 35 IBU weerheeft.
Proefkotje: Licht wazig, goudkleurig met niet al te grote maar romige witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Het aroma wordt al onmiddellijk gekenmerkt met het fruitige pompelmoes van de gebruikte hop. Deze hopexplosie is ook in het mondgevoel te bemerken en dit met een evenwichtige combinatie met het aanbod moutbitterheid. In de citrusgevoelige smaak worden ook nog de gewaarwording van iets fruitigs (abricoos, pruim) en dit geweldig lekker gevoel brengt je naar een droge, mild zoete en fruitige hopbittere afdronk waarbij je nog een lange tijd kan blijven nagenieten.
Tussen de vaste waarden van zijn gamma brengt brouwmeester Dirk De Meester regelmatig creatieve brouwsels, éénmalig en/of Limited Edition op de craftbiermarkt. Een van deze uitzonderlijke recepturen is een Russian Imperial Stout bewerkt met geroosterde cocosnoot schilfers die een aparte smaak garanderen.
Proefkotje: Zwart van kleur met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een kruidig met geroosterde moutigheid omweven aroma zet zich verder voort in een koffiesmakend moutbitter mondgevoel met een zacht koffiesmaakje. De voorziene alcoholwarmte is er al duidelijk aanwezig en vervolgt zijn weg naar een mild bittere, licht kruidige afdronk en ver in de achtergrond toch wat cocosnoot te bespeuren maar de alcoholwarmte je nog een tijdje verder laat nagenieten.
De geschiedenis van dit authetiek recept ontpopt zich ongeveer 110 jaar geleden in de verdwenen Brugse brouwerij 'Den Os' en werd met de huidige technieken door brouwmeesters Thomas Vandelanotte en Edward Martijn opnieuw tot leven gebracht. Dit versnijdingsbier verdiend zijn plaatsje in de rij 'Vlaams RoodBruin' Op een Brugse zolder met de medewerking van een strak geheimghouden gist wordt het basisbier 'Bruinen Os' gebrouwen en gegist in open kuipen. Na de gisting en lagering wordt het oordeelkundig geblend met een lambiek (Brettanymces, Bruxellencis) van de zusterfirma Timmermans. De jonge lambiek gaat door een rijpingsproces van een 12-tal maanden in eikenhouten foeders te Itterbeek waarna beide bieren worden verenigd en deze doordrinker met zijn uniek smaak terug naar de Westvlaamse hoofdtad.
Proefkotje: Helder roodbruin van kleur met een fijne, licht beige, schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een licht zurig, met roodfruit doorweven, moutaroma waarin je met veel genoegen het bekende rijpingsproces ontdekt. In het mondgevoel wordt je geraakt door een subtiele moutbitterheid met daarin een zoete fruitigheid (zoete appel, honing) die hun perfecte rol vervullen en je meevoeren naar een zeer aangename bittere afdronk waarin je ergens de aanwezigheid van zoethout herkend.
Om de trend een beetje op te volgen en vooral om een lekker doordrinkbaar festival/zomers bier aan te bieden werd de oorspronkelijke La Chouffe via een uitzonderlijke techniek het lcoholpercentage van 8% gehalveerd. Hetwordt gebrouwen met 100% pilsmout, een snuifje suiker en als hopsoorten % Styrian Golden (bitterheid) en Saaz (aroma). Het brouwwater die voor die unieke smaak help zorgen is afkomstig van een bron in het woud van Cedrogne. De gisting komt van de plaatselijke gistpropagator die een betere koriandersmaak te verkrijgen.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder stroblonde kleur met mooie witte schuimkraag en een stevig sprankelende carbonatatie Een bloemig zacht gemout en licht gistbitter aroma waarin de noodzakelijke koriander zich al goedgemutstaan bied. Een fris zoetmoutig mondgevoel met toetsen van tarwe die een fris citrus gevoel ontwikkeld en met een leuke kruiding zich laat meeglijden naar een droge, licht gekruide, zachte afdronk die je onmiddelijk tot een volgende slok verzoekt. Goede doordrinker en vooral zeer dorstlessend.
Volgens marketingmaster Free Boulez is deze zware, Belgian Ale een smaakvolle tripel voor het eerst gebrouwen in 2014. Een sportief, ondeugend bier zonder kwade bedoelingen en is ondanks zijn hoge alcohol percentage toch een zeer frisse en aangename doordrinker. Gebrouwen met speciaal gekozen hopsoorten van Belgische en Tjechise makelij.
Proefkotje: Helder stroblond van kleur met romige, vast witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Het aroma wordt overstelpt met bloemige moutigheid waar wel een tikje hop te bespeuren valt een met die zoet/bittere en mooi gehruide bitterheid kom je al vlug bij een droge zoet aanvoelende mild moutbittere afdronk.
Een van die unieke samenwerking met klassiekers . Deze keer was brouwer-in-crima van Jef Pirens aan aijn ketels Julien Gobron (zoon van uitvinder brouwerij Lupulus). Gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten als Mosaic, Talus Brabo en Crayo hops.
Proefkotje: Licht wazig hooiblondine met fijne plakkende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.Het aroma start met een gevoelig hoparoma met fruitige (mango) door mout omgeven bitterheid. Deze plant zich verder in het lekker mondgevoel met een cirus gespeende aanval (pompelmoes) zacht gekruide (peper) hopbitterheid waarin een toets mout zich schuilhoud. Alles laat zich met volle gevoeligheid leiden tot een droge, hopbittere afdronk die zich nog wel een tijdje laat genieten.
De laaste uit de doos van 't Jessenhofeke. Deze quadrupel werd in een vorig leven als kerstbier gebrouwen bij 'De Proefbrouwerij' te Lochristi voor café Grendelpoorte in Walkensburg. Hij kwam in het eigen gamma als 'Bière de garde' en na een jaartje gedwongen rust onder de naam 'Reserva' werd aangeboden en later RSRV werd. Hij wordt gebrouwen met gerst-, tarwe en munichmouten. De hopsoorten komen uit het bio-hommelveld van De Plukker Poperinge en zijn Challenger, Golding en Fuggles.
Proefkotje: Wazig donkerbruin em stevige crèmekleurige schuimkraag en stevige carbonatatie. Reeds in het zoete mondgevoel komt het fruitige (rode bessen) zich aanmelden en waarin ook de kruidige (pruim) moutbitterheid wordt meegegeven. samen met een aangename alcoholwarmte wordt je meegesleurt naar een stevige doch milde moutbittere afdronk waarvan je wel een tijdje kan genieten en je verzoekt een volgende slok te nemen.
Brouwmeester Jef Pirens heeft ivoor zijn 'Brewmanche of the Classics' een origineel recept in zijn ketels gebrouwen met de Mechelse brouwer Ludwig Ingels. Het bewijst hierbij dat samen artisanaal brouwen een mooi resultaat kan geven. Gebrouwen met pils- en tarwemout en tarwe met als hopsoorten Saaz en Cascade. Om de kruidigheid te dienen voegden ze koriander, sinaaszest, citroenverbane en de citrusvrucht Bergamot aan toe. Dit alles vormde een lekker frisse verschijnende smaak.
Proefkotje: Oud goud van kleur met een romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In een fruitige (banaan, perzik)moutig aroma waarin ik een klein beetje ijzer ontwaarde maar die me een zachte bitterheid, zeer licht zurig zelfs de aandacht gaf en deed verlangen naar de eerst slok. Deze voelde aan als een zoet, mild gekruid emengeling van mout- en kleine hopbitterheid die samen met een aangename alcoholwarme je liet meevoeren naar een zachte, lichtzurige fris aanvoelende afdronk en je alweer uitnodigde naar een volgende slok. Lekkerbier om echt van te genieten.
Deze lekkere quadrupel kreeg zijn oorsprong als kerstbier voor het Nederlandse café Grendelpoort te Valkenburg. ter gelegenheid van hun 750ste jaardag Deze werd door bijna iedere bierliefhebber uitstekend onthaald zoals hij definitief werd opgenomen in het gamma. Deze variant van hun 'Reserva' (het vroegere Bière de garde) word gebrouwen bij De Graal in (Brakel) met de traditionele ingrediënten als mouten Cara, CaraMunich en tarwemout. Men zocht men een kleine hoeveelheid uit de hommelvelden van bioboer Joris Cambie te Poperinge naar de hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrim. Geraffineerde rietsuiker en zoals bij de meeste bieren van Jordens gekruid met onder meer een teentje knoflook. Rijk van smaak en een aangename verrassing als zetelbier, degustatie of gezellig rond de kerstboom.
Proefkotje: Bijna zwart van kleur met snel verminderende mar wandklevende licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een zoet en kruidig (zoethout) zacht gebrand moutaroma waarin een kleine vorm van gistavances rondwarrelen die al de kerstsfeer doen ontwaken. Een zoetig en kruidig gebrande moutbitterheid overspoelt met een zachte alcoholwarmte het mondgevoel en je er ook een vorm van ijzer ontdekt. Het brengt je met een aangenaam gevoel naar een romige met noten doordrongen mild bittere afdronk.
Deze unieke éénnmalige aflevering uit het gamma van de Gulden Draak is een ode van brouwmeester Jef Versele aan zijn voorafgaande generatie. Het werd opnieuw een mooi resultaat, gebrouwen met hun jarenlange brouwkunst.
Gebrouwen als Gulden Draad Classic met de plaatselijke gist en met toevoeging van Cara- en Pilsmout, kandijsuiker en een weinig nobele hop zoals Styrian Golding en Saaz. Daarna mag het brouwsel een paar maanden smaakevolutie doormaken in de met Whisky doordrenkte eikenhouten foeders die een complexe, maar geraffineerde, aangename smaak teweeg brengt.
Proefkotje: Helder licht amberkleurig met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi geroosterde mout en zoet, fruitig aroma waarin de gevolgen van het foederverblijf al merkbaar is en de alcoholwarmte je reeds voorbereid op hetgeen volgen zal . Het mondgevoel is zeer zacht karamelmoutbitter en subtiel gekruid (kruidnagel). De zoete vanille smaak mengt zich met een milde karamelsmaak en met een heerlijk aanvoelende alcoholwarmte die zijn weg naar een zoete, bittere en gefruite afdronk vervolmaakt. Heerlijk zetelbier.
Opnieuw eentje uit het, door de brouwerij, thuisbezorgde pakketje. Het is een samenwerking tussen het Jessenhofke en het Hasseltse Maya-Seita bedrijf, die de spectaculaire methode vanuit de indianencultuur, handhaaft met enorm respect voor tradities en natuur. In grotere capaciteit gebrouwen bij De Proefbrouwerij Lochristi. Een unieke bereiding tijdens het brouwproces waarbij de pilsmout gedeeltelijk wordt vervangen door zetmeelhoudend water (Seita). Verder is er nog de toevoeging van de biologische hopsoorten Challenger, Goldings en Pilgrims. Een frisse, aparte dorstlesser
Proefkotje: Licht wazig, oud-goud kleurig met niet al te grote romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aroma van citrus gevoelige (sinaasappelzeste) moutigheid waarin het kruidige en een kleine toets hoppigheid merkbaar is. In het mondgevoel komt al meteen een kruidige, zacht geroosterde moutbitterheid opdagen waarbij ook een milde alcoholwarmte verscholen zit. jammer dat de gebruikte biohoppen niet hun waarde laten blijken. Dit alles leidt tot een stevig moutbittere afdronk.
De Izegemse brouwerij is aan zijn 200ste brouwsel toe en die kreeg de zeer toepasselijke naam '200'. Brouwer Jef Pirens verwees met dit recept naar de gegevens van de 100ste aflevering. Een bier met 10%, een kleur van 100 en de stevige bitterheid van 100 EBU.
Deze éénmalige en niet alledaagse combinatie en veel nachtelijk werk met gebruik van oprechte authentieke producten als handelsmerk. Er worden stap na stap nieuwe, zuivere en ongerepte bieren gecreëerd waarvan deze '200' een voorbeeld van brouwkunst is geworden.
Proefkotje: Licht wazig bruine kleur met geringe licht beige schuimkraag en lage carbontatie. Een mild melkzurig aroma met stevig gekruide, iets fruitige moutbitterheid waarbij de gedachte aan chicorei niet ver weg is.
Het kruidig mondgevoel brengt in de moutbittere smaak een subtiele alcoholwarmte met zich mee en verder aangenaam verder vloeit naar een zacht moutbittere afdronk die zich wel een tijdje laat smaken en er ook een kleine hopbitterheid te bespeuren is.
Een van de verouderde en goed bewaarde oude bieren uit de kelder van Stijn Couvreur.
De Rodenbach Vintage is het unieke resultaat van een selectie, door hun eigen keldermeesters, van een eikenhouten foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht of zoals brouw- en keldermeester het verwoord 'de beste foeder van het jaar'. Het jaartal wijst op het begin van de rijping, deze is dus opgestart in 2007 en de botteling gebeurd in 2009. Het is trouwens de eerste uitgave van deze unieke biersoort.
Op het etiket wordt altijd het nummer van de gekozen foeder vermeld. In dit geval is het foeder 230.Rodenbach Vintage is een 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure Grand-Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Volgens de bierologen zijn de kenmerken de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honingen eik met een toets van vanille, kers en zoethout en zeker onder invloed van het lange verblijf in de foederkathedraal. Een beetje als bij de grand-cru wijn.
Proefkotje: Bijna helder roodbruin met snel verdwijnende beige schuimkraag en lage carbonatatie. Het aroma heeft nog steeds die fruitig wijnachtige befaamde foedergeur. In het exentriek, zoet aanvoelende mondgevoel komt de noemer Madeira zich aanbieden met daarin een beetje balsamicoazijn verscholen en brengt de smaak van rood fruit en vanille zich melden. al is deze toch wat zachter geworden. Het brengt u met veel genot naar een zoet, pittige wijn en houtgevoelige, licht zurige afdronk.
Met dank aan de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh voor het thuisbrengen van deze Westvlamse triple. Volgens de gegevens wordt dit smaalvol bier gebrouwen met gerstemout, pilsmout, Cara 120 en havervlokken. Het hoppig gedeelte wordt veroorzaakt door de Amerikaanse Cascade die voor het kruidig aroma en een frisse bitterheid zorgt. Uniek is echter het fermenteren van de gist afkomstig uit een flesje 'Continental Stout' van de vroegere brouwerij Anglo Belge (Zulte).
Proefkotje: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een fris aanvoelende moutigheid overspoeld het licht aroma waarbij vooral de gegevens banaan en vanille zich laat kennen. en de gebruikte hop een klein beetje aandacht vraagt. Een subtiel licht kruidig mondgevoel zoekt met een zoetig gevoel en karaktervolle smaak een weg naar een mild moutbittere afdronk waarbij de kruidige en zoete smaak nog een beetje blijft nazinderden. Heerlijk zetel- en gezelschapsbier.
Jef Pirens van Izegemse brouwerij D'Oude Maalderij is er opnieuw in geslaagd een uniek project uit te vinden. Voor de collab 'Brewmanche: Mash of the Classics' kwamen enkele grote brouwspelers naar zijn brouwerij om er een gezamenlijk recept te brouwen. Een unieke benadering van Belgische traditie. Voor dit bier werd de Brusselse Brasserie de la Senne uit zijn comfortzone gehaald. Voor dit brouwsel zochten Jef en Yvan De Baets samen naar een onuitgegeven 'Saison'. De bijzonderheid was te fermenteren van de befaamde traditionele Noorse Kveik-giststam wat een zweem van zuurdesem bij de volle, karaktervolle smaak opleverde.
Proefkotje: Wazig blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht fruitig (perzik) en licht kruidige moutigheid waarin vooral de gevolgen van de Noorse gist zijn aandeel opeist. Ook in een licht zurig mondgevoel brengt de invloed van de natuurgist die zich meesterlijk mengt met de gewenste moutbitterheid die fruitig (ananas) zeer aantrekkelijk smelt naar een met milde zurigheid gezegende gist- en moutbittere afdronk die zich een tijdje laat genieten tot een volgende slok zich opdringt.
D' Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com
Brass. de la Senne, Anna Bochdreef 19*/21, Brussel - 02 465 07 51 - info@brasseriedelasenne@be
Thuis bezorgt door de Desselgemse brouwer Brecht Verborgh. Dit zeer fris aanvoelend tarwebier waarin ook gerst, haver en rijst zijn vermengd. Het gebruik( ook bij dry-hopping) met pallets van de Amerikaanse aromahop Citra vervult de taak en de bedenking van een lichte IPA. Dit brouwsel is zeer doelgericht, zonde veel ingewikkelde zaken. Gewoon een frisse, hoppige dorstlesser! Met elke slok brengt 'Belgique Tropique' je naar de zonnige kant van het leven. Beschouwd als een prachtig abieritief kan het tevens dienen als doordrinkend materiaal bij het genieten van een leuke avond met familie en vrienden. Trouwens het etiket is (zoals de anderen) van de hand van brouwer Brecht Verborgh.
Proefkotje: Wazig hooiblond met stevige witte schuimkraag en parelende carbonatie. In het aroma primeert vooral de fruitige (pompelmoes, ananas) hop. Een lichte streling van die hopbitterheid is ook te vinden in de aanwezigheid van, vooral tarwemout (ook hier een mild gevoel van fruitige (pompelmoes) hop aanwezigheid). Deze zeer aanwezige smaak loopt vlotjes naar een droge, fruitige hopbittere en lang aanhoudende afdronk.
Thuis afgeleverd, vanuit het verre Limburg, door vertegenwoordiger Marc Mertens waarvoor oprechte dank. Deze laag in alcohol bevattende blonde had in een vorig leven de naam 'Jessenhofke Tafelbier'. Gebrouwen bij contractbrouwerij Anders te Halen in opdracht van traiteur Dauranta. Het werd een licht bier ontwikkeld om te schenken als abieritief bij lunch of recepties. Door het consequent gebruiken van 3 Poperingse biologische hopsoorten (Challenger, Golding en Fuggles) ook voor hun andere bieren) bekomt men een gebalanceerd degustatiebier.
Proefkotje: Helder hooigeel met een fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.
Een aroma gespeend door mout en gist met een verwijzing naar een tocht van de toegevoegde bio-hoppallets die dan ook zeer aanwezig is in het mondgevoel. De licht en luchtige smaak zoekt zeer aangenaam zijn weg naar een droge hopbittere fruitig en mild gekruide afdronk.