Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    05-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Poes Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos voor BierBrief 544 voor een der eerste bieren van de Tieltse brouwer Stijn David. Zijn hopleiding als bakker en diëtist liet hij samen met zijn job bij de FOD eindigen voor de passie van het bierbrouwen.  In 2012 liet hij zijn gemeente Tielt dromen van een nieuwe stadsbrouwerij. Met zijn 10 hl ketels maakte hij meteen indruk in onze Nationale bierwereld maar voor het grote werk trok hij naar Huurbrouwerij Deca  te Woesten (ook kwestie van herkenbare smaak). Het blondje, ooit gebrouwen als meest vrouwelijk pintje maar dan voor iedereen).  Het werd vooral het verhaal van de mouten die met gerst, tarwe, haver en mais voor het nodige smaakpallet zorgden. Met een aroma- en een bitterhop  kwam ook de toegankelijkheid binnen en werd het een graag gedronken gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE: Wazig oud-goudkleurig met mooie, romige, witte schuimkraag en matige, doch voldoende carbonatatie. Een zoete moutbitterheid doorkruist het plaatselijke citrusachtige gistaroma geflateerd door toetsen mout.  De fris licht moutbitterheid regeert dan ook in het fris mondgevoel en laat je genieten met een aangename alcoholwarmte tot aan de zacht moutbittere afdronk en je meesleept naar een volgde slok.

    Brouwerij De Poes, Tenhovestraat 1 / Lindelaan 9, Tielt - info@brouwerijdepoes.be - 0471/33 16 62 - www.brouwerijdepoes.be

    Huurbrouwerij Deca, Elverdingestraat 4 Woesten (Vleteren) - info@decabrouwerij.be - 057/42 20 75 - www.decabrouwerij.be

    Reageer (0)

    03-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qantelaar 2019
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze stevige bruine is het eerste bier dat in beeld kwam bij onze brouwridder Jef Pirens. De naam verraad alles met de 'Q' als biersoort Quadrupel en het eindigt met 'aar' wat het bepalende ingredient  is (korenaar). Deze quadrupel reisde door de hele geschiedenis van de brouwerij. Van experimenterende keukenbrouwer  tot zeer geliefd door vele bierliefhebbers en niet alleen om zijn voortreffelijke brouwkunsten in zijn ketels te Izegem maar tevens voor de enorme kennis van het biervak. Ook zijn passie voor exentrieke brouwsels en het verblijf in foeders brengt den Jef Internationale waardering. 
    Nog altijd is de voorwaarde van brouwmeester Pirens zuiverheid, geen enkel chemisch product komt in aanmerking tijden het recepturen en aanmaken van zijn bieren. Gezelligheid en bierkunde primeert met in of naast de brouwerij een zeer gezellig eet- en proeflokaal met van donderdag tot maandag lekker Vlamse kost en dit midden een leuk bier- en brolmuseum. 
    Deze Qantelaar gebrouwen met alleen mout, water, tarwe, gist, hop en kandijsuiker. De zachtheid werd aangebracht door het gebruik van twee goed gekozen Belgische hopsoorten (eentje aromatisch en de andere voor de bitterheid). Een prachtig smaakpallet die het bier zeer geschikt maakt als degustief, terrasbier maar ook als begeleider van of in een stevige maaltijd.

    PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met mooie, romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. De natuurlijke gerookte mouttoets is zachtjes aanwezig waarbij tevens een tipje zoethout merkbaar is. Een stevig aanvoelende smaak waarbij vooral het koffiegehalte de milde iets gezoete moutbitterheid aanvoert en je zeer aangenaam naar een even zachte licht gerookte, moutbittere afdronk sleept. Een heerlijk gevoel en aanrader voor wie van dit biertype houdt.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 36 - www.doudemaalderij.be

    Reageer (0)

    28-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franc Belge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In deze ermbarmelijke 'blufinjoenkot' tijden  nam ik nu eens de tijd om een 'gouwe ouwe' uit te kiezen. Een type die ik nog niet lang onder de papillen heb maar intussen heb lezen waarderen. Een klassieker die de geschiedenis heeft doorstaan en nog komt uit de tijd dat de vrouwen in de winter met de rest van de akkers bier brouwden om de werkers des zomer te verfrissen. Het werd pas later een antwoord op de invasie Duitse bieren.  Tussen de vele biertypes bij Bierhalle Deconinck vond is deze 'Special Belge' die met zijn 5,2% een uitstekende dorstlesser zou moeten zijn.Deze werd gebrouwen door een paar Westvlamingen op Waalse bodem waar hij une 'Ambrée' wordt genoemd. Om de aangename bitterheid te bezorgen werden Poperingse hopsoorten Fuggles (een soort Kent Golding) gebruikt.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonatatie. Moutig aroma waarin een toetsje caramel merkbaar wordt maar de hopbloempjes haar aandacht eveneens opeist. In het fris mondgevoel ontwaard men wel wat kruidige koriander maar hier is het ook de zachte hopbitterheid die zich laat hopmerken. Zachtjes voert het mengsel mout en hop je naar een droge, tamelijk lange afdronk en zoekt meteen naar een volgende slok.

    Brouwerij De Ranke, Rue Du Petit Toercoing 1a, Dottignies - br_deranke@hotmail.com - Nino Bacelle: 0475/24 34 51 - http://www.deranke.be 


    Reageer (0)

    25-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unwanted Tattoo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte ging voor haar keuze in BierBrief 543 ten rade bij de exentrieke buren uit Anzegem die in hun reeks 'Bootleg Bieren' opnieuw hun gigantische dorst naar experimentisme tot een leuk concept hebben gebracht. Deze zachtaardige IPA werd gebrouwen met een knipoog naar de Westvlamse rawk 'n roll band (garagerock) ' Unwanted Tattoo'. Als voornaamste ingrediënt werd verse gember ingeraspt zoadt deze een zeer voorname en gezonde (diabetici) rol speelt in het milde gehopte smaakpallet.

    PROEFKOTJE: Licht wazig oud goud met mooie, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een citrusachtig aroma wordt beheerst door de dominante kruidige gember met inbreng van een toets fruitige mango hoppigheid en na een stevige zoektocht toch wat mout ontdekt. Ook het mondgevoel word overheerst door de invoer van de verse gember met daarin een mooie verbinding tussen mout en hopbitterheid. Alles eindigt  na een leuk gemberachtig smaakpallet in een licht bittere afdronk die zich wel nog een tijdje laat meeleven en je doet verlangen naar een volgende slok (of bier).

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - info@brouwerijtverzet.be - 0470/17 06 34 - http://www.brouwerijtverzet.be 

    µ

    Reageer (0)

    20-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze Boon - Vat 109
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de reeks VAT 44,77,79 waarbij oude geuze op basis 90% lambiek uit een specifieke foeder wordt aangevuld met 10% jonge lambiek. Het vat met nr 109 is een foeder van 9000 liter, meer dan 100 jaar oud gekozen uit een reeks van vier, gebouwd door de Duitse firma Drexter in 1910 als bierfoeder, maar in 1935 gebruikt als stockage voor cognac en zal dus zijn eigenzinnig karakter doorgeven aan de ingebrachte geuze na een tweejarig rijpingsproces bij de Boontjes in Lembeek. Na de botteling nog een zestal maanden rust en verzorging voorgeschreven door het duo Frank en Jos Boon om zijn uniek aanbod te laten gelden.

    PROEFKOTJE:  Wazig donkergoud met tamelijk (voor een geuze toch) mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een aroma met gistaandrijving waarin een citroen zurige zich laat vermengen met de foeder accenten en zelfs een tikje wijnachtig overkomt. Het exentrieke smaakpalet bedekt een moutige indruk met een achtergrond van eikenhout met een alcohol- en cognacwarme uitstraling, die eindigt met een nogal droge lichte zurigheid en zachte bitterheid in een lange aanhoudende afdronk.

    Brouwerij Boon, Fonteinstraat 65, Lembeek (Halle) - info@boon.be - 02/356 66 44 - www.boon.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bé Bé d'Amour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en besproken tijdens tasting BPC 't Plakkertje Roeselare en ook door den Wacho in zijnen paddestoel. De link voor deze APA is niet ver te zoeken. Huisbrouwer Bram Neudt  ontwierp het als aandenken bij de geboorte van zijn eerste zoonEmmerik waardoor de vaste botteldatum 23 Nov 2017 blijft.De brouwer brengt dan ook zijn voorliefde voor de usaanse hop aan met de inbreng van 'Zythos' pallets een blender uit 'Yakimo Chief (VS). Met gebruik van tarwemout en spelt wordt een uniek smaakpallet gebracht. Om grotere capaciteit te krijgen werden bij deze de ketels van Brouwerij De Meester Stasegem in gebruik genomen.

    PROEFKOTJE: Wazig goudgeel met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een licht (pompelmoes) fruitig hopgevoel doorspoelt zoet licht kruidig het aroma. Met citrus inslag in het zachte en fris mondgevoel waarbij ook hier het fruitige en aangenaam gekruide hopgegegeven een feit is en je verder smaakvol meevoert naar een licht bittere, droge afdronk. Zeer mooi abieritief.

    Thuisbrouwerij BramBrass, Achiel Quatannestraat 7, Heestert 'Zwevegem) - brambrass.bieren@gmail.com - 0498/64 49 21 _ www.facebook.com /BramBrass.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 0468/143 680 - www.brouwerij-demeester.be

    Reageer (0)

    19-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mikkeller- Drink'in the Sun
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gebrouwen in de Proefbrouwerij Lochisti exclusief voor supermarktketen Albert Hein. De bierreceptenkoningen Mikkel Borg Bjergso en Kristian Klarup Keller, beroemd om hun extreme craftbieren,  wilden ook mee in het verhaal van bieren zonder of weinig alcohol. Met hun 'American Style Wheat Ale'  van amper 0,3% crieëerden ze er tevens een leuke ervaring in met nadruk op hop en kruiden. Fris gemaakt door de inbreng van limoen, pepers en pijnboompitten. Bedoeling met leuke variant op de troebele Duitse Weisbieren en meteen een voltreffer bij gezellige BBQ etentjes maar tevens gezelschap bij warme zomerdagen. Leuk terrasbier.

    PROEFKOTJE: Helder strogeel met mooie witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Een aangenaam fruitige (perzik) hoparoma waarin een tikje citrus gevoeligheid plaats behoud in de zachte mout aanwezigheid.  Een fris mondgevoel en leuk hopgegeven die zijn milde fruitigheid (ananas) over de hele lijn verspreid en met een aangename moutsmaak zich voorplant naar een zeer licht drinkbaar zoete maar hoppige afdronk. Frisse doordrinker en/of dorstlesser.

    Mikkeller APS, Humletarvet 27.3 SAL Copenhagen (Denmark) - info@mikkeller.dk - +45 33227997 - www.mikkeller.com
    Huurbrouwerij De Proefbrouwerij, Doorzelestraat 80 Lochristi-Hijfte - info@proefbrouwerij.com - 09/356 71 02 - www.proefbrouwerij.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ipandejo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte houdt van stevig gehopte bieren bewijst ze opnieuw met haar 'Keuze van Mel' in BierBrief 542. Dit, met stevige hopinvloed bewerkt bier, werd door de Gentse vrienden Dimitri Messiaen, Janos De Baets en Daniëllle Provost gebrouwen voor El Cis Deman (DJ en gitarist bij de groep Stake) met een link naar 'Dia de los muertas'. Deze 'Dag der Doden' wordt ieder jaar herdacht op de Brusselse Marollen. In deze stevige hoppigaard vind je naast verse limoenzeste, koriander en mais zeker smaak en aromabommen als de C-hops Citra, Cornet, Comumbus en Centinnial. Het recept werd op punt gezet via een vergisting met geïsoleerde Leardal Kwiet. Voor de real hoplovers een wonderbaarlijk avontuur.

    PROEFKOTJE: Licht amber (oud goud) van kleur met mooie witte schuimkraag en vlotte carbonatatie. Zoals verwacht een hopbom met fruitige pompelmoesaroma met tussenin toch gevoel van de limoenzeste die zich ook laat opmerken in de frisse hopvolle smaak waar het fruitige hier al meer naar anans/mango gaat. Met een aangenaam lichte alcoholwarmte komt er op het einde een zeer intense hopbitterheid in de citrusgevoelige droge en lange afdronk die alles tot een compleet hoporgasme brengt.

    DOK Brewing Company, Dok Noord 4B (Hal 16) Gent - info@dokbrewingcompany.be - http://www.dokbrewingcompany.be.

    Reageer (0)

    17-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Chouffe Blonde (blik)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de vele bierblikjes bij Bierhalle Deconinck Vichte koos Melissa Dhooge voor BierBrief 541 voor een ouwe getrouwe La Chouffe blonde. Een succesverhaal waarmee het 'babbelbirre' van de Dardense kabouters de hele wereld veroverde. Ooit werd deze (donker amberkleurig) gebrouwen in het Canadese Quebecq bij Microbrewery Brewpub 'Cheval Blanc' waar de wettelijke licenties werden geschreven tussen uitbater Jerôme Denys en onze Hopperchouffe Chris Bauweraerts en de royaltys werden ontvangen op basis van de gebrouwen hoeveelheden. Ondertussen werd een deel overgenomen door 'Les Brasseur RJ' van Palestijn Roger Jaar. Het kabouterbier dat in 1982 in een tot microbrouwerij omgebouwde koestal door het duo en schoonbroers Bauweraerts/Gobron aangemaakt was 49 liter en het is uitgegroeid tot 350.000 hl.

    Wacho's Proefkotje: Geelgoud kleurig met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidig citrusachtig aroma met vooral een indruk van koriander en peper het vermelden waard. samen met het fruitige met appel en perzik bij een hopvolle indruk. Een fris sprankelend mondgevoel met dezelfde ondertonen als bij het aroma waarbij een zeer aangename en dorstlessende alcoholwarmte met een leuk evenwicht tussen zoet en lichtbitter je meevoert naar een droge, zacht bittere afdronk. Een fantastisch gebrouwen bier die voor elke gelegenheid mag worden gebruikt.

    Brasserie d'Achouffe, Achouffe 8/32 Wibrin - info@achouffe.be - 061/28 28 47 - http://www.achouffe.be

    Brouwerij Duvel Moortgat, Breendonk-Dorp 58, Puurs - info@duvel.be - 03/860 94 00 - http://www.duvel.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patience for Eylenbosch
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit wonderbaarlijk afwachtingsbier meegebracht van Bierhalle Deconinck Vichte. Na een winterslaap van bijna 30 jaar werd deze uitzonderlijke geuze (en kriek) door Erik De Keersmaeker opnieuw tot leven gebracht en zal samen met de brouwende en hulpende knechtjes Jeroen Lettens en Klaas Vanderpoorten via de originele en authentieke recepturen de bierwereld worden ingebracht. De vaten met het door wilde gist bevruchte vocht ligt momenteel te rijpen bij de buren van De Troch Wambeek. In afwachting en met een financiële hulpgroep (een soort crowdfunding) heeft de bevriende Brouwerij De Ranke een simpele Saison gebrouwen als afwachting tot de unieke en authentieke Eylenbosch ten tonele verschijnt want voor niks gaat de zon wel op maar de foeders niet open.
    Vue ne goeie geuze moede wa patience emme!
     
    PROEFKOTJE: Gele geuze kleur wet weinig tot geen schuimkraag en pittige carbonatatie.  Het typisch bloemig citrus gekruide saison moutaroma. Zacht mondgevoel met een milde fruitigheid waarbij een leuke moutbitterheid je frisjes meesleurt naar een droge afdronk die je onmiddellijk seint naar een volgende slok... en nog een... en nog een

    Brouwerij Eylenbosch, Lierput 1 Kobbegem - info@eylenbosch.beer - 0476/80 04 38 - http://www.eylenbosch.beer 



    Reageer (0)

    06-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forge Majeure (Traditioneel Blond) 0,4%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden bij Bierhalle Deconinck Vichte tijdens zoektocht bieren met weinig of geen alcohol. Ik zag deze met link naar het satirisch TV-programme (uit het leven gegrepen wat men er ook van dacht) bij een de allereerste alcohol vrije/arme bieren toen deze op de markt verschenen. Het brein van onze Genkenaar Stijn Panis zocht als voorbereiding voor zijn straffe sportdiscipline 'The Iron Man' naar een biertje met weinig of geen alcohol. Onze toenmalige garagebrouwer  deed er een viertal maanden over om de goede balans tussen bitter en zoet met een hoppig knipoogje te construeren. . In een later stadion werd alles in grotere capaciteit gebrouwen bij Eutropius Menen. Intussen is ongeveer de hele wereld bezig met dit noodzakelijk kwaad dat in allerlei methoden wordt verwerkt, de meesten een aanpassing van hun origineel bier. 

    PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie Zoet aanvoelend moutaroma waarbij de plaatselijke gist een belangrijke ondertoon vormt. Tamelijk waterachtig mondgevoel waarbij de kruidige moutbitterheid een toetje fruitige (banaan) hoppigheid herbergt en je zachtjes meesleurt naar een milde, frisse lichtbittere afdronk. Zeer eenvoudige, dorstlessende doordrinker met toch een leuke knipoog aan de nodige craftsmaak.

    Huurbrouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menen- info@brouwerij-eutropius.be - 0494/39 99 66 - www.brouwerij-eutropius.be

    Force Majeure Brewery - http://www.forcemajeure.be 


    Reageer (0)

    04-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brunehaut Blond (Glutenvrij-Bio)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden tijdens rooftocht in Bierhalle Deconinck Vichte. Brasseur Marc-Antoine De Mees heeft op zijn boerderij te Gaurain-Ramecroix een gamma biologische en lutenvrije bieren ontwikkeld waarbij gerst van eigen kweek en met een unieke, natuurlijke methode. Deze lekkere glutenvrije blonde is er een onderdeel van.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een moutgevoelig aroma met noties van plaatselijke gist en een fruitige (banaan, sinaasappelzeste) aandoening.  Een zacht mondgevoel met vooral toetsen van de zoete moutinval die het zeer drinkbaar maakt en met een milde bitterheid je meevoert naar een droge, dorstlessende afdronk.

    Brasserie de Brunehaut, Rue des Panneries 17, Rongy - info@brunehaut.com - 069/34 64 11 - www.brunehaut.com


    Reageer (0)

    03-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Meester Saison 2019
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 540 opnieuw voor een klassieker. Ze koos voor een simpele saison waarbij brouwmeester Dirk De Meester een update gaf aan zijn startbier, de zomerse Season. De tijd dat iedere brouwer zich aan bepaalde reglementering moest houden is al een lang naar het verleden verzonden waardoor brouwer Dirk aan deze Henegouwer een Westvlams toetsje mocht geven.  Toch blijft het een zeer aangename dorstlesser maar naar de vele bierkenners toe eentje met een frisse hopbitterheid maar toch het bepalende moutigheid in zich heeft.

    Wacho's Proefkotje: Donker oud-goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een citrus (gist) gevoelig aroma waarin hier al een gezonde menging van fruitigheid (abricoos) en kruidige invoer. Een zeer aangenaam, fruitig mondgevoel waarbij een zacht zoete mout- en gistbitterheid elkaar steunen en wat hoppigheid doorlaat terwijl je lekker smakend  naar een droge, milde hopgevoelige bittere afdronk meeleeft.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 056/903 903 - 0468/14 36 80 - www.brouwerij-demeester.be 

    Reageer (0)

    24-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Boil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden in de hele rij speciale bieren van buur 't Verzet in Bierhalle Deconinck Vichte. De meeste brouwers weten dat bij het brouwproces de verbranding van het wort ongeveer 1,5 uur kan duren. In Anzegem hebben de brouwers er kooktijd van 16 uur ven gemaakt. Bij deze speciale chemische reactie (Maillard) wordt er waarschijnlijk aroma en smaakaanpassingen gebeuren. Het bier werd daarna nog met een rijpingskuur van een 10-tal maanden in een van de plaatselijke foeders ondergebracht waardoor een aangenaam karakter is ontstaan.

    PROEFKOTJE: Robijnkleurig met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig (kers) moutaroma met een melkzurige aanbieding waarbij het verblijf in de vaten zijn vinious gehalte mee brengt. In een stevig mondgevoel herken je ook hier de foederzurigheid die een frisse moutbitterheid overstijgt en met een soort wijnachtige chocolade toets naar een droge, melkzurige lange afdronk glijdt. Een zeer geslaagde opzet van dit uniek zetelbier.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - info@brouwerijtverzet.be - 0470/17 06 34 - http://www.brouwerijtverzet.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Val-Dieu Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van de vele klassiekers die je kan vinden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze wordt momenteel in eigen ketels van de abdijboerderij te Aubel. Gebrouwen volgens de vroegere infusie-methode maar aangepast aan het originele recept van de paters cistercentiers. Ooit werd deze blonde meid gebrouwen bij Brouwerij Van Honsebrouck, toen nog te Ingelmunster. Kwam via drankencentrale Joseph Piron uit Aubel opnieuw naar de geboortestreek terug waar het duo Pinckaerts/Humblet zich over de receptuur succesvol ontfermden.

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een citrusgevoelig aroma waarin fruit- en kruidigheid elkaar beminnen. In het aangename, karaktervol mondgevoel met een zacht honinggevoel gesteund door een kruidige moutbitterheid en een milde, zeer aangename alcoholwarmte je brengt naar een pittige afdronk met een intense bitterheid die snel verdwijnt maar toch aanleiding heeft naar een volgende slok. Kan zowel als abieritief, gezelschaps- of zetelbier.

    Brouwerij Val-Dieu, Val-Dieu 227, Aubel - info@val-dieu.com - 087/69 28 28 - www.abbaye-du-val-dieu.be

    Reageer (0)

    22-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anosteké IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen tijdens een zoektocht naar goeie buitenlandse bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Heb een tijdje geleden samen met hopperchouffe Chris Bauweraerts in Noord Frankrijk met en bij hen gaan eten en toen reeds tevreden met het aanbod. Dit is een hele speciale IPA versie, eentje met nen Noord Franse inslag al is het gebrouwen met 3 Usaanse hopsoorten wat aroma en smaakbeleving naar hoger niveau deed stijgen en er meteen een uitgesproken en onovertroffen karakter aan heeft.

    PROEFKOTJE: Goud amber van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en een sterke carbonatatie. Ee bloemig, citrusgevoelig aroma met vooral veel aandacht voor de gebruikte hopsoorten die qua kruidigheid en fruitigheid hun belletje staan. Een prachtig evenwicht tussen de milde zoetheid en de aangename kruidigheid van de hopbitterheid brengt je hoppiness naar een droge, aanhoudende hopbittere afdronk. Heerlijk abieritief of gezelschaps bier

    Brasserie  du Pays Flamand, Rue André Plockyn 425, Blaringhem (Fr) - contact,ébrasseriedupaysflamand.com - 0033 3 28 74 99 - www.brasseriedupaysflamand.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouden Vat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijdens een rooftocht unieke bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Brouwkrakers Yvan De Baets en Bernrd Leboucq hebben zich nu ook gewaagd aan een coupage om verschillende bieren te besmetten met Brettanomyces en melkzuurbacteriën. Na een jaar rust in goed gekozen wijnvaten kwam er een lekker Vlaams roodbruin type (à la Rodenbach) te voorschijn. Het ideale compromis  tussen complex en verfrissend bier. 

    PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur  met mooie, vaste beige schuimkraag en weinig carbonatatie. In het fruitgevoelig moutaroma krijgt het melkzurige zachtjes de overhand waarbij het verblijf in de foeders haar gevolgen positief laat voelen. In de smaak is er mooi evenwicht met het houtgevoel en de veroorzaakte zurigheid waarbij de aangename moutbitterheid met het door de gisting veroorzaakte fruitigheid zich laat meeglijden naar en je verder begeleidt tot een wijnvatachtige, droge melkzurige afdronk. Zeer lekker als begeleider bij wilde vleesgerechten maar ook als degustief te schenken en te genieten.

    Brasserie de la Senne, Chaussée de Gand 565 Brussel - info@brasseriedelasenne.be - 02/465 07 51 - www.brasseriedelasenne.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brass
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij huisbrouwer Stefan De Decker uit varkensgemeente Oosteeklo is de capaciteit der bieren in korte tijd flink gestegen Een van zijn verbeterde concepten uit eigen ketels is Bras (ooit Den Bras)  met link naar het in de regio gekweekte varkensras en intussen een flink uit de kluiten gewassen beer geworden. Speciaal gezochte pils- en caramout met als Poperingse hopgeving East Kent Golding en Saaz wat het goedje zeer lekker en fris bewerkt en zeker uniek smaakt bij de bereiding van varkensgerechten uit het Meetjesland (of elders).Een degustief om knorr tegen te zeggen of gewoon bras.
     
    PROEFKOTJE: Wazig donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een pittig maar aangenaam gebrand moutaroma waarbij de spreekwoordelijke chocolade zeker aanwezig is maar ook al de nodige alcohol zich meld.  Het mondgevoel is tamelijk stevig waarin de gebrande moutbitterheid zich vriendelijk mengt met de nodige alcoholwarmte en met een kruidige invloed verder genieten tot een milde moutbittere met zoethout gekruide afdronk die je wel bezighoud tot de volgende slok.

    Huisbrouwerij Den Tseut, Oosteeklo-Dorp, Oosteeeklo - huisbrouwerij.den.tseut@telenet.be - Stefan: 0485/372 011 - Ria: 0486/60 35 11 - www.huisbrouwerij-dentseut.be 


    Reageer (0)

    12-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Corona Extra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De komst van de gevreesde Chinese griep deed me de belangstelling opwekken om toch eens dat blanke flesje Corona, dat tussen de reeks low-alcool bieren pronkt bij Bierhalle Deconinck Vichte (die niet alleen craftbieren aanbieden) te gaan proeven en beschrijven. Gezien haar aandeel bij AB InBev besloot ik het dan ook onder te brengen in mijn Belgisch getint 'Proefkotje'. Deze wereldbekende dorstlesser werd voor het eerst gebrouwen door de Mexicaanse Groupo Modelo in 1925 en later meegesleurd in de wereldwerking van AB InBev.  Bij de productie van Corona wordt relatief weinig gerst gebruikt. De vermenging van rijst en mais vormt bij de vergisting wel alcohol maar levert minder smaak waardoor sommigen een stukje citroen of limoen inbrengen. Ook hop wordt in beperkte mate toegevoegd. Er wordt tevens op gewezen om het bier zeer koud te serveren en het is dan ook beperkt houdbaar.

    PROEFKOTJE: Helder stroblonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Het aroma levert alvast de nodige moutigheid door de inbreng van rijst en mais. Een zeer fris en licht mondgevoel waarbij een matige fruitige en wat zoete moutbitterheid je overbrengt naar een korte, even licht bittere afdronk. Zachter en aangenamer dan ik hd verwacht maar dan toch zonder de inbreng van het stukje limoen. Waarschijnlijk goede dorstlesser bij 'up to the bottem' drinkers.

    AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven - media.relations@ab-inbev.com - 016/27 61 11 - www.ab-inbev.be


    Reageer (0)

    08-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolder (Lustrumbier)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze zeer unieke aflevering wordt gebrouwen door de Izegemse brouwgod Jef Pirens op vraag van en ter gelegenheid van hun 35 jarig feestjubileum van de studentenclub Pihonia van het departement 'Bedrijfsmanagement' van de Hogeschool Gent. Onder goedkeuring en op verzoek van hun Praeses Nathan Verschoore kreeg brouwer Pirens de opdracht van hun Izegemse oud-voorzitter Mathias Desmet een zwart bier te brouwen maar een met een dorstlessend blond karakter. De gedachten van de Izegemse brouwer gleden naar zijn unieke prestatie met de 'Black-out' en met deze ondervinding met een goede gekozen aanpassing kwam het verhaal in flessen. 

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie fijne licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma eist een zachte pilmoutigheid alle aandacht. Bij het proeven komt een frisse karaktervolle, lichte moutbitterheid doorheen het mondgevoel die je met een lekker gevoel meesleept naar een droge zachtbittere afdronk en je meteen doet verlangen naar een volgende belevenis. Prachtig gebrouwen doordrinker, dorstlesser maar tevens fris abieritief. Ook zeer gebruikelijk als 'Ad Fundum'

    Brouwerij D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 34 - www.doudemaalderij.be

    Pihonia Gent, Valentin Vaerwyckweg 1 Gent - pihonia.gent@gmail.com - www.pihonia.be 


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs