Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette
  • Picobello (blik)
  • Hopsignoor (Gouden Carolus)
  • I am cure

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    04-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brunehaut Blond (Glutenvrij-Bio)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden tijdens rooftocht in Bierhalle Deconinck Vichte. Brasseur Marc-Antoine De Mees heeft op zijn boerderij te Gaurain-Ramecroix een gamma biologische en lutenvrije bieren ontwikkeld waarbij gerst van eigen kweek en met een unieke, natuurlijke methode. Deze lekkere glutenvrije blonde is er een onderdeel van.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een moutgevoelig aroma met noties van plaatselijke gist en een fruitige (banaan, sinaasappelzeste) aandoening.  Een zacht mondgevoel met vooral toetsen van de zoete moutinval die het zeer drinkbaar maakt en met een milde bitterheid je meevoert naar een droge, dorstlessende afdronk.

    Brasserie de Brunehaut, Rue des Panneries 17, Rongy - info@brunehaut.com - 069/34 64 11 - www.brunehaut.com


    Reageer (0)

    03-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Meester Saison 2019
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte koos voor BierBrief 540 opnieuw voor een klassieker. Ze koos voor een simpele saison waarbij brouwmeester Dirk De Meester een update gaf aan zijn startbier, de zomerse Season. De tijd dat iedere brouwer zich aan bepaalde reglementering moest houden is al een lang naar het verleden verzonden waardoor brouwer Dirk aan deze Henegouwer een Westvlams toetsje mocht geven.  Toch blijft het een zeer aangename dorstlesser maar naar de vele bierkenners toe eentje met een frisse hopbitterheid maar toch het bepalende moutigheid in zich heeft.

    Wacho's Proefkotje: Donker oud-goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een citrus (gist) gevoelig aroma waarin hier al een gezonde menging van fruitigheid (abricoos) en kruidige invoer. Een zeer aangenaam, fruitig mondgevoel waarbij een zacht zoete mout- en gistbitterheid elkaar steunen en wat hoppigheid doorlaat terwijl je lekker smakend  naar een droge, milde hopgevoelige bittere afdronk meeleeft.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 056/903 903 - 0468/14 36 80 - www.brouwerij-demeester.be 

    Reageer (0)

    24-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Boil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden in de hele rij speciale bieren van buur 't Verzet in Bierhalle Deconinck Vichte. De meeste brouwers weten dat bij het brouwproces de verbranding van het wort ongeveer 1,5 uur kan duren. In Anzegem hebben de brouwers er kooktijd van 16 uur ven gemaakt. Bij deze speciale chemische reactie (Maillard) wordt er waarschijnlijk aroma en smaakaanpassingen gebeuren. Het bier werd daarna nog met een rijpingskuur van een 10-tal maanden in een van de plaatselijke foeders ondergebracht waardoor een aangenaam karakter is ontstaan.

    PROEFKOTJE: Robijnkleurig met licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig (kers) moutaroma met een melkzurige aanbieding waarbij het verblijf in de vaten zijn vinious gehalte mee brengt. In een stevig mondgevoel herken je ook hier de foederzurigheid die een frisse moutbitterheid overstijgt en met een soort wijnachtige chocolade toets naar een droge, melkzurige lange afdronk glijdt. Een zeer geslaagde opzet van dit uniek zetelbier.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - info@brouwerijtverzet.be - 0470/17 06 34 - http://www.brouwerijtverzet.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Val-Dieu Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een van de vele klassiekers die je kan vinden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze wordt momenteel in eigen ketels van de abdijboerderij te Aubel. Gebrouwen volgens de vroegere infusie-methode maar aangepast aan het originele recept van de paters cistercentiers. Ooit werd deze blonde meid gebrouwen bij Brouwerij Van Honsebrouck, toen nog te Ingelmunster. Kwam via drankencentrale Joseph Piron uit Aubel opnieuw naar de geboortestreek terug waar het duo Pinckaerts/Humblet zich over de receptuur succesvol ontfermden.

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een citrusgevoelig aroma waarin fruit- en kruidigheid elkaar beminnen. In het aangename, karaktervol mondgevoel met een zacht honinggevoel gesteund door een kruidige moutbitterheid en een milde, zeer aangename alcoholwarmte je brengt naar een pittige afdronk met een intense bitterheid die snel verdwijnt maar toch aanleiding heeft naar een volgende slok. Kan zowel als abieritief, gezelschaps- of zetelbier.

    Brouwerij Val-Dieu, Val-Dieu 227, Aubel - info@val-dieu.com - 087/69 28 28 - www.abbaye-du-val-dieu.be

    Reageer (0)

    22-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anosteké IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen tijdens een zoektocht naar goeie buitenlandse bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Heb een tijdje geleden samen met hopperchouffe Chris Bauweraerts in Noord Frankrijk met en bij hen gaan eten en toen reeds tevreden met het aanbod. Dit is een hele speciale IPA versie, eentje met nen Noord Franse inslag al is het gebrouwen met 3 Usaanse hopsoorten wat aroma en smaakbeleving naar hoger niveau deed stijgen en er meteen een uitgesproken en onovertroffen karakter aan heeft.

    PROEFKOTJE: Goud amber van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en een sterke carbonatatie. Ee bloemig, citrusgevoelig aroma met vooral veel aandacht voor de gebruikte hopsoorten die qua kruidigheid en fruitigheid hun belletje staan. Een prachtig evenwicht tussen de milde zoetheid en de aangename kruidigheid van de hopbitterheid brengt je hoppiness naar een droge, aanhoudende hopbittere afdronk. Heerlijk abieritief of gezelschaps bier

    Brasserie  du Pays Flamand, Rue André Plockyn 425, Blaringhem (Fr) - contact,ébrasseriedupaysflamand.com - 0033 3 28 74 99 - www.brasseriedupaysflamand.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouden Vat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht tijdens een rooftocht unieke bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Brouwkrakers Yvan De Baets en Bernrd Leboucq hebben zich nu ook gewaagd aan een coupage om verschillende bieren te besmetten met Brettanomyces en melkzuurbacteriën. Na een jaar rust in goed gekozen wijnvaten kwam er een lekker Vlaams roodbruin type (à la Rodenbach) te voorschijn. Het ideale compromis  tussen complex en verfrissend bier. 

    PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur  met mooie, vaste beige schuimkraag en weinig carbonatatie. In het fruitgevoelig moutaroma krijgt het melkzurige zachtjes de overhand waarbij het verblijf in de foeders haar gevolgen positief laat voelen. In de smaak is er mooi evenwicht met het houtgevoel en de veroorzaakte zurigheid waarbij de aangename moutbitterheid met het door de gisting veroorzaakte fruitigheid zich laat meeglijden naar en je verder begeleidt tot een wijnvatachtige, droge melkzurige afdronk. Zeer lekker als begeleider bij wilde vleesgerechten maar ook als degustief te schenken en te genieten.

    Brasserie de la Senne, Chaussée de Gand 565 Brussel - info@brasseriedelasenne.be - 02/465 07 51 - www.brasseriedelasenne.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brass
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij huisbrouwer Stefan De Decker uit varkensgemeente Oosteeklo is de capaciteit der bieren in korte tijd flink gestegen Een van zijn verbeterde concepten uit eigen ketels is Bras (ooit Den Bras)  met link naar het in de regio gekweekte varkensras en intussen een flink uit de kluiten gewassen beer geworden. Speciaal gezochte pils- en caramout met als Poperingse hopgeving East Kent Golding en Saaz wat het goedje zeer lekker en fris bewerkt en zeker uniek smaakt bij de bereiding van varkensgerechten uit het Meetjesland (of elders).Een degustief om knorr tegen te zeggen of gewoon bras.
     
    PROEFKOTJE: Wazig donkerbruin van kleur met mooie beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een pittig maar aangenaam gebrand moutaroma waarbij de spreekwoordelijke chocolade zeker aanwezig is maar ook al de nodige alcohol zich meld.  Het mondgevoel is tamelijk stevig waarin de gebrande moutbitterheid zich vriendelijk mengt met de nodige alcoholwarmte en met een kruidige invloed verder genieten tot een milde moutbittere met zoethout gekruide afdronk die je wel bezighoud tot de volgende slok.

    Huisbrouwerij Den Tseut, Oosteeklo-Dorp, Oosteeeklo - huisbrouwerij.den.tseut@telenet.be - Stefan: 0485/372 011 - Ria: 0486/60 35 11 - www.huisbrouwerij-dentseut.be 


    Reageer (0)

    12-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Corona Extra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De komst van de gevreesde Chinese griep deed me de belangstelling opwekken om toch eens dat blanke flesje Corona, dat tussen de reeks low-alcool bieren pronkt bij Bierhalle Deconinck Vichte (die niet alleen craftbieren aanbieden) te gaan proeven en beschrijven. Gezien haar aandeel bij AB InBev besloot ik het dan ook onder te brengen in mijn Belgisch getint 'Proefkotje'. Deze wereldbekende dorstlesser werd voor het eerst gebrouwen door de Mexicaanse Groupo Modelo in 1925 en later meegesleurd in de wereldwerking van AB InBev.  Bij de productie van Corona wordt relatief weinig gerst gebruikt. De vermenging van rijst en mais vormt bij de vergisting wel alcohol maar levert minder smaak waardoor sommigen een stukje citroen of limoen inbrengen. Ook hop wordt in beperkte mate toegevoegd. Er wordt tevens op gewezen om het bier zeer koud te serveren en het is dan ook beperkt houdbaar.

    PROEFKOTJE: Helder stroblonde kleur met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Het aroma levert alvast de nodige moutigheid door de inbreng van rijst en mais. Een zeer fris en licht mondgevoel waarbij een matige fruitige en wat zoete moutbitterheid je overbrengt naar een korte, even licht bittere afdronk. Zachter en aangenamer dan ik hd verwacht maar dan toch zonder de inbreng van het stukje limoen. Waarschijnlijk goede dorstlesser bij 'up to the bottem' drinkers.

    AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven - media.relations@ab-inbev.com - 016/27 61 11 - www.ab-inbev.be


    Reageer (0)

    08-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolder (Lustrumbier)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze zeer unieke aflevering wordt gebrouwen door de Izegemse brouwgod Jef Pirens op vraag van en ter gelegenheid van hun 35 jarig feestjubileum van de studentenclub Pihonia van het departement 'Bedrijfsmanagement' van de Hogeschool Gent. Onder goedkeuring en op verzoek van hun Praeses Nathan Verschoore kreeg brouwer Pirens de opdracht van hun Izegemse oud-voorzitter Mathias Desmet een zwart bier te brouwen maar een met een dorstlessend blond karakter. De gedachten van de Izegemse brouwer gleden naar zijn unieke prestatie met de 'Black-out' en met deze ondervinding met een goede gekozen aanpassing kwam het verhaal in flessen. 

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie fijne licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma eist een zachte pilmoutigheid alle aandacht. Bij het proeven komt een frisse karaktervolle, lichte moutbitterheid doorheen het mondgevoel die je met een lekker gevoel meesleept naar een droge zachtbittere afdronk en je meteen doet verlangen naar een volgende belevenis. Prachtig gebrouwen doordrinker, dorstlesser maar tevens fris abieritief. Ook zeer gebruikelijk als 'Ad Fundum'

    Brouwerij D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Izegem - doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 34 - www.doudemaalderij.be

    Pihonia Gent, Valentin Vaerwyckweg 1 Gent - pihonia.gent@gmail.com - www.pihonia.be 


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Domination's Potion
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Izegemse brouwfenomeen Jef Pirens heeft naar jaarlijkse gewoonte opnieuw een van zijn basisbieren in goed gekozen foeders laten herontwikkelen. Op 11 november 2019 was het voor den 'Imperial Stout Optimo' botteltijd na 11 maanden met passie en liefde omringt tijdens verblijf in  een Schotse Coal Ila Whisky Foeder.  Het is opnieuw een limited edition met 400 genummerde flessen; Een uniek aanbod dus. Het heeft wel een technisch smaakbehoud tot 2111.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met weinig snelverdwijnende beige schuimkraag en platte carbonatatie. Kleverig turfgerichte moutigheid die een beetje doet denken aan zoete esdoorssiroop.  Een zacht whiskygevoelig mondgevoel met een aangename moutbitterheid met vannille aandacht. Het verspreidt een nootachtige smaak met een goed omringde alcoholwarmte met gedachten naar het basisbier en eindigt met een leuke kruidige moutbitterheid in de intense afdronk. Gezellig bier als begeleider van een stevige maaltijd en zeker als degustief een aanrader.

    Brouwerij D'Oude Maalderij, Ardooisestraat 130, Emelgem (Izegem) doudemaalderij@hotmail.com - 0486/69 30 34 - - www.doudemaalderij.be

    Reageer (0)

    07-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gank
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 537 koos Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte voor een eigen kweek van de Feniksbrouwer Jorre Vanhemmers (vroeger Struise Brouwers en Alvinne). Jorre heeft intussen een eigen stekje ingericht bij de hoeve 'Ferme du Rosseau' te Pottes waar hij zich ontfermd over Mede (honingdrank) en en cider. In de oude vesting van de Feniks te Heule maakte hij een zeer aangename en naar eigen zeggen gehopte bleke pils van lage goesting waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de hopsoorten Taiheke Biohop uit Nieuw Zeeland en de usaanse Simcoe die zorgen voor een intens hopgevoelig smaakpallet.

    PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met mooie witte klevende schuimkraag en pittige carbonatatie. Fruitig (pompelmoes, abricoos) aroma met een leuke link naar een fris hopgebeuren maar ook een milde mout aanwezigheid. Een tamelijk fris en licht mondgevoel waarbij de fruitige (mango) aanwezigheid een kruidige toon verspreid en je verder gladjes meesleurt naar een droge hopbittere afdronk die je nog wel een tijdje bezig houdt. Zeer lekker abieritief en dorstlesser.

    Huisbrouwerij de Mederie, Jorre Vanhemens - 0476/89 72 52 - demederie@gmail.com 


    Reageer (0)

    31-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Delphine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van een koningsgezinde buur. Bier dat wegens de grote mediastorm opnieuw en met 10.000 flessen aan de bierwereld word geschonken . Carlo Grootaert bracht in het verleden enkele vaten 'Four Roses Bourbon' mee naar 't schooltje om hun (toepasselijke) Black Albert er in onder te brengen. Deze kreeg zijn naam wegens zwarte kleur en een link naar onze toenmalige koning Albert II. Den Black werd gebrouwen voor de usaanse bierkroeg Ebenezer Pub. Deze Cuvéé  die na een jaar (of was het nu 9 maanden) in de buik van de foeders heeft gelegen is dan ook een stiefbrouwerlijk gegeven met dezelfde DNA. Op het etiket een kunstwerk van Delphine Boël. 

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie donker beige schuimkraag maar weinig carbonatatie. Zeer complex aroma waarbij vooral de geroosterde mouten hun zegje hebben en de foeder aanwezigheid werd gekenmerkt door enige alcoholwarmte. Stevig warm mondgevoel  van fruitig (pruimen) geroosterde moutbitterheid waar ook hier de aanwezigheid van alcohol aandacht brengt en eindigt met een droge gebrande bitterheid in de ergens naar koffie smakende afdronk die je wel een tijdje bezighoud en naar een volgende slok doet smachten. Zeer tof degustief

    Brouwerij De Struise Brouwers, Kasteelstraat 50, Oostvleteren - struisesales@gmail.com - 0495/28 26 23 - http://www.struise.com 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewed (workshop Brouwerij Stokhove)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van Belinda Eelbode (Beer to Taste) die samen met enkele hobbybrouwers een brewexperience workshop in de Stokhove ketels hebben gebrouwen onder de kundige leiding van  brouwer-lesgever Peter Croonenberghs. Onder de insteek 'Wees braaf, brouw stout' een Russian Imperial Stout op basis van een der zwarte bieren van professionele huisbrouwers Jan Dewaele en Levi Hogenhall. Het resultaat was zeer bevredigend voor alle partijen.

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met kleine donker beige schuimkraag en weinig carbonatatie.  Gistgevoelig  aroma waarin de geroosterde mouteigenschappen al een belangrijke rol spelen samen met een gevoelige kruidigheid.  Een zacht mondgevoel brengt een combinatie van gebrande moutbitterheid  met caramel- en chocolade toestanden. Het accentje kruidigheid veroorzaakt door de plaatselijke gist brengt je naadloos naar een licht gekruide, moutbittere afdronk. Lekker als degustief of als begeleiding in of bij een wild maaltijd.

    De Mobiele Brouwacademie, - info@breweducation.be - 0478/441 413 - www.breweducation.be

    Peter Croonenberghs: Rekelweg 10 Brakel - 0472/225 551 - info@brombeercompagnie.eu 

    Brouwerij Stokhove, Akkerstraat 1 Waardamme (Oostkamp) - info@brouwerijstokhove - 050/73 47 82 - www.brouwerijstokhove.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewed (workshop Bram Brewery)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van Belinda Eelbode (Beer to Taste) die een workshop deelde met enkele hobbybrouwers in de ketels van de Roeselaarse brouwer Bram Vanmullem. Onder leiding van brouwinstructeur Peter Croonenberghs werd deze dry-hop session (3,6%) gebrouwen met de hopsoorten Magnum, Cascade en Amarillo. Bij de geleverde dry-hopping werd met een speciale 'HopRocket' gewerkt door de huisbrouwer. Deze uitstekend gebrouwen hoppigaard is zeer geschikt voor abieritief. 

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatie. Bloemig, fruitig (pompelmoes) hoparoma teelt weelderig met dank aan de fantastische nahopping.  Een leuke aanval van hop in het licht mondgevoel waarbij de aangename mild zoete en fruitige hopbitterheid je in de ban houd tot aan een droge, hopbittre afdronk die je nog wel een tijdje laat meegenieten. 

    De Mobiele Brouwacademie - info@breweducation.be - 0478/441 413 - www.breweducation.be

    Peter Croonenberghs: Rekelweg 10 Brakel - 0472/225 551 -  info@brombeercompagnie.eu

    Bram Brewery, Kruisboommolenstraat 7/8 Beveren Roeselare - info@brambrewery.be - 0468/15  79 00 - www.brambrewery.be

    Reageer (1)

    30-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'Arogante Session
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu bier in blik een stevige vooruitgang boeken in Belgenland heeft Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte haar keuze voor Bierbrief 536 in die richting gezocht. Het duo uit Gent/La Roche blikte een heerlijk frisse low-alcool (3,9%) met een hoppige intentie, ontstaan door een complexe mouting en havervlokken. Als hop werden een bitter makende Magnum samen met de aromahops Cascade, Centenial en Mosaic ingebracht. Het uitstekend abieritief werd eerst als proefstuk in Leslie's garage gebrouwen samen met brouwer Bill Smith uit Portland om na goedkeuring en uitstekende referentie verder worden uitgebreid  in de ketels van de Proefbrouwerij te Lochristi. 

    PROEFKOTJE: Helder blond gekleurd met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zacht kruidig en hopgevoelig aroma waarin naast het fruitige pompelmoes de inbreng van onder meer sinaasappelzeste aandacht krijgt. Een mild zoetig mondgevoel beheerst door een pittige hop maar ook enig moutgegeven krijgt zijn invloed. Her heerst een mooi evenwicht tussen het fruitige perzik verhaal en een kruidig peperachtig gegeven die vooral in de droge hopbittere afdronk lang blijft hangen.

    Garagebrouwers L'Arogante: Pedro: 0478/33 04 29 (pedro@larogante.be) - Nicolas: 0497/06 12 03 (nicolas@larogante.be) - vertegenwoordiger Thierry: 0476/59 87 55 - www.larogante.be 

    Reageer (0)

    25-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canna Beer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte. De veranderende alcoholconsumptie noodzaakt de brouwers naar andere mogelijkheden te zoeken. Een van de ophefmakende marketing types is de cannabis- of wietbieren waarmee ze vooral de jeugd proberen in te palmen. Er wordt geen gebruik gemaakt van de verboden THC in het produkt maar met een soort extract van een licht kruidig henneparoma. Deze receptuur werd aangemaakt door brouwmeester Dirk De Meester op vraag van het beroemde Canna House Brussel met inbreng gemaakt van de hopsoorten Citra, Mosaic en Simco. Tevens zal een toetsje terpentenen van Gipsy Haze (zonder THC) voor een unieke smaakbeleving kunnen zorgen. 

    PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met een degelijk moutaroma waarin ergens een leuk stukje hoppigheid verscholen zit samen met een bijzonder kruidig geven en er reeds een alcoholwarmte te bespeuren valt ondanks de lage aanwijzing en zich verder in de smaak meevoert.  Een aangenaam mondgevoel waarin naast de speciale kruidgheid voldoende hopbitterheid aanwezig is en je meevoert naar een droge zoetbittre afdronk waar de kruidigheid zich een tijdje laat voelen. Om mee uit te pakken of feestjes maar tevens als foodpairing een leuk gegeven is.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harrelbeke) - info@brouwerij-demeester.com - 056/903 803 - 0468/14 36 80 - www.brouwerij-demeester.be

    Canna House, Stoofstraat 25, Brussel - contact@cannahouse.be - 0488/89 04 29 - http://www.cannahouse.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1894 (oak & hops)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opnieuw geproefd met dank aan Danny en Gerda Reynaert van BPC 't Plakkertje Roeselare.  Ter gelegenheid van het 120-jaar bestaan van de brouwerij werd in dit feestbier alle  brouwmethoden uit eigen geschiedenis in verwerkt. Het gebruik van mouten, hopsoorten, invoer eikenhouten foeders... alles werd met trots in het concept ondernomen en in een unieke fles gebotteld. 1894 is een unieke en gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en een uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist op de fles. Een echt meesterwerkje van de brouwgoden uit Bavikhove. Dit jubileumbier is de perfecte opening voor alle feestelijkheden. Schenk hem uit in plaats van  een champagne, cava, gin-tonic... en je gasten zullen aangenaam verrast worden. 

    Proefkotje: Helder stro-goudblond van kleur met fijne, romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Mooie combinatie van mout en hop in het licht zurig aroma. Een stevig, vol mondgevoel waarbij een aangename balans heerst van milde hopbitterheid met de zachte gewaarwording van iets melkzurigheid die tijdens de lekkere afdronk wel een tijdje blijft hangen en je een heerlijk fris gevoel laat beleven. Inderdaad een der betere voor een geslaagd abieritief.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33 Bavikhove - info@brouwerijdebrabandere.be - 056/71 90 91 - 056/65 04 50 - www.brouwerijdebrabandere.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altruistic Tart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Barrelmeester Kurt Decoene heeft in zijn speeltuin te Heule naast een aantal 'five à day' vaten een ander experiment getoverd. Een 'zuurkous' op basis van hun 'Selfish Sesion' waarbij een andere hopsoort werd gebruikt en een wilde besmetting kreeg door ongeveer een jaar door te brengen in eikenhouten Bordeaux wijnvaten in het barrelkotje van de brouwerij.

    PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie.  Een licht zurig moutaroma waarbij plaats is voor de herinnering aan het eikenhouten verblijf (enige gedachte aan het wijnaccent).  De frisse zurige smaak waarin pas na enkele slokken de blonde, fruitige moutbitterheid zich onder Brett invloed laat kennen en je fantastisch begeleid naar een melkzurig verhaal van zoetgevende maar zachte bitterheid in de afdronk die je doet wegdromen naar een volgende slok. Heerlijk lekker als abieritief.

    Brouwerij DE Feniks, Heulestraat 170 Gullegem (Wevelgem) - info@brouwerijdefeniks.be - 0498/153 860 - 0473/637 572 - www.brouwerijdefeniks.be 


    Reageer (0)

    19-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sour envy IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om haar keuze te bepalen zocht Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BierBrief 534 naar een uniek bier, of ten minste een blik waarin de samenwerking tussen twee Scandinavische brouwers werkelijkheid werd. De Deense biermakers Morten Lundsback en Jacob Storm, bekend om hun enorme kennis van de sour methode bracht een receptuur uit met de Zweedse Brewski-brouwers berucht vanwegen tal van hoog gehopte bieren. Het resultaat van deze collab was heerlijk. Een andere versie van de zo geëerde West Coast IPA maar met een licht zurig accentje.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met witte schuimkraag en goede carbonatie. Een citrusachtig aroma met een fruitig (mango, abricoos) hopaanbod en de aanwezigheid van een schep mout. Een droog, hopbitter mondgevoel waarin je kan meegenieten van een zure, kruidige bitterheid in het gevoel dat de wilde gisting met zich meebrengt. Met een milde alcoholwarmte leidt dit alles naar fruitige, aangename licht zurige hopbitterheid die je wel een tijdje laat meegenieten.

    Microbrouwerij Amager Bryghus, Kirstinehoj 38B, 2770 Kastrup Denemarken - 45 32 50 62 00 - info@amagerbryghus.dk - www.amagerbryghus.dk

    Brewski Brew AB, Gindersgatan 8, 252 25 Helsingborg, Zweden - +46 31 763 20 60 - hej@brewskibrew.se - www.brewski.se

    Reageer (0)

    14-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groseille Rouge Tilquin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de reeks experimentele, fruitige lambiekbieren die ten toon staan in Bierhalle Deconinck Vichte koos is deze met rode bessen uit. Hier werd gebruik gemaakt van bevroren organische rode bessen in een concentratie van 300 gr fruit per liter lambiek uit 2017. Pierre Tilquin, jongste lid van HORAL, steekt en bewerkt zijn lambiek/gueuze in Bierk, net over de taalgrens, en is daarmee voorlopig de enige Waalse producent van ambachtelijke lambiekbieren.

    Wacho's Proefkotje: Helder amberkleurig met  fijne schuimkraag in gebroken wit en aangename carbonatatie. Bloemig moutaroma waarin alle fruitige ondertonen van wilde gisting zich bemoeien.  Een stevig zoet-zuur mondgevoel waarbij de fruitige rode bessen een mooi evenwicht veroorzaken met de nodige Brettanocymes en dit lambiek gegeven dartel verder zet tot een waardige afdronk die wel wat laat door zinderen.

    Gueuzerie Tilquin, Chaussée Maieur Habils 111, Rebecq - info@gueuzerietilquin.be - 02/395 33 48 - www.gueuzerietilquin.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs