Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Fond Tradition - 5%
  • Friendship - 6%
  • Bacchus Kriekenbier - 5.8%
  • Orval 2023 - 6.2%
  • Lupulus Blanche - 4.5% - EBU 25
  • Kwaremont - 0.0%
  • Bux Tripel - 8.5%
  • Skollmann Crowdfunding – 9%
  • Sint-Bernardus Prior 8
  • Nighttime Frozen Parking Lot - 7%
  • 1128 Grimbergen Brut Bier - 8%
  • Kombine - 6%
  • Kasteel Tropical 0.0 %
  • Koekoek Geuze - 8.9%
  • Duvel Imperial - 10%
  • Kasteel Tropical - 7%
  • Tante Nonneke -
  • Rodenbach Evolved Caractere - 7.2%
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    13-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze zogenaamde 'donkere tripel' is de trots van de vernieuwde Ferre-lijn. Formidabel en creatief als de verwijzing en eerbetoon van de Pittemse Jezuïet/missionaris Ferdinand Verbiest. Gebrouwen door artisanaal brouwmeester Thijs Maenhout naar authentiek uitvoering van het Quadrupel type. Zeer geslaagde uitvoering.

    Proefkotje: Tamelijk helder donker robijnrood van kleur met een goede, rotsachtige beige schuimkraag en milde carbonatatie.. Het karamelmoutig aroma bevat toetsen van vanille, rozijnen, zoethout en stroperig suikerriet. Een zacht en zoetig mondgevoel met vooral karamelmout en wat kaneel in aanbieding waarin een lichte hoppigheid verborgen zit en zich met een zachte en aangename alcoholwarmte laat meevoeren naar een mooi kruidig en moutbittere afdronk die na iedere slok naar een volgende verlangt. Een quatje om dorst van te krijgen.

    Brouwerij Maenhout, Brugsesteenweg 157, Pittem - 0477 75 00 20 - info@brouwerijmaenhout.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Proef de Wildernis'  werd dit donker bockbier gebrouwen volgens het traditionele recept van het type en geïnspireerd op het het leven en werk van Vincent Van Ghog. Het werd gebrouwen in de maatschappenkeuken op de voormalige kazerneterreinen op Maurits Noord  met gerst- en kleurmout, hop, koffie en plaatselijke gist.

    Proefkotje: Wazig donkerbruin met licht beige schuimkraag die tamelijk vlug afneemt en zachte carbonatatie . Een nogal zoet (plaatselijke honing) en licht gebrand moutaroma (vanille) een mooi geheel vormen. De smaak bevat al van bij het begin karamelachtige gevoelens waarbij een aangename alcoholwarmte  een met koffie doordringende moutigheid met in de achtergrond een tikje hopgenoegen. Het brengt je listig naar een milde moutbittere, fruitige gekruide (rozijnen) en naar koffie gerichte afdronk.

    De Heidebrouwerij, Venturistraat 12a, Ede (Nl) - +31 318 785 428 - info@deheidebrouwerij.nl


    Reageer (0)

    21-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het bierbrein van brouwmeester Jef Pirens lijkt onuitputtelijk. Steeds maar nieuwe uitvindingen met een mooi verhaal. Deze wordt de derde in een reeks 'Mox' die verwijzen naar het mythische kaartspel/verzamelobject 'Magic/the Gathering'.
    Ook hier verwijst alles naar kleur en smaakgevoel. Na de vroegere, donkere aflevering van Bounty in koffie en deze met de inbreng van de sierlijke Oost-Indische kers is het nu de beurt aan het dankbare tuinkruid Hibiscus (benaming van vroegere Chinese roos). Dit werd toegevoegd om de bijna doorschijnende roze kleur te verkrijgen en waardoor het ook een fris, dorstlessend mondgevoel meekrijgt en de heerlijke, zeer aangename en vlot drinkende theesmaak met zich mee.

    PROEFKOTJE: Mooi, bijna doorschijnen roze kleur met romige, plakkende witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Het zacht moutig aroma brengt al meteen een frisse toets met zich mee waarbij de hibiscus al vlug zijn geur afgeeft. Deze jomt ook terug in het milde, moutbitter mondgevoel met een zachte uitstraling die toch een beetje naar rozebottel- of hibiscusthee verwijst en zeer aangenaam aanvoelt tot in de laatste ogenblikken bij de afdronk en je meteen doet verlangen naar een volgende heerlijke slok. Om echt van te genieten.

    Brouwerij-eetcafé D' Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmaim.com

    Reageer (0)

    19-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met zijn amper 7%  heeft dit uniek bruintje een mindere uitstraling dan de originele Porter Style, maar is toch een zeer toegankelijk en goed gebrouwen waarin (in lichtere mate) het smaakpallet van zijn grote Britse broer benaderd. Het bier werd opgedragen aan 'Angèle', de uitbaatster van het oude volkscafe waar de eerste brouwsels van 'La Chatte' werden aangeboden. Angèle, bekend voor haar opgewektheid en vriendelijk door het leven wandelde straalt dit alles uit in het naar haar vernoemde bier.

    PROEFKOTJE: Donker bruine kleur, bijna doorschijnend met mooi beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een caramelmoutig aroma waarin ook de nodige het nodige chocolade gevoel en zachte kruidigheid reeds aanwezig is maar ook alcoholwarmte straalt reeds uit.
    Dit alcoholisch gevoel  komt reeds in de eerste slok naar boven. Het mondgevoel beperkt zich tot een lichtere uitgaven van de porter met een aangename bitterheid zich mengt met geroosterde moutbitterheid die je zeer smaakvol meebrengt naar een een zachte, moutbittere maar perfect gekruide afdronk

    Brasserie des Tchèts, Rue du Printemps 69, Libramont-Chevigny - 061 55 01 61 - info@brasseriedestchets.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De naam verwijst naar het donkere, geheimzinnige  die ook het bier kenmerkt. In hun klein brouwerijtje, dat  achteraan het Kortrijkse volkscafe 'de Dingen' (vroeger bakkersatelier) is geplaatst brouwen  biervrienden Arn Simoens en Egbert Glorieux enkele unieke ambachtelijk bieren waaronder deze quadrupel waarin de traditionele smaken als chocolade, koffie, karamel verbonden zijn.

    PROEFKOTJE: Helder donkerbruin met doorschijnende rode gloed, een romige beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Een fruitgevoelig (mandarijn) moutaroma die tamelijk zoetig maar mooi gekruid zijn weg zoekt en ook iets van koffie ontwaard. Ook het mondgevoel start fruitig (hier banaan) waarin een kruidige (koriander?) invloed heeft op de sublieme moutbitterheid. Een smakelijk gegeven sleurt je mee naar een milde, geroosterde moutbitterheid waarin nu wel de alcoholbitterheid ontwaard wordt. Knap rustgevend zetelbier.

    Microbrouwerij Ruimtegist, Budastraat 12/1b, Kortrijk - 0465 04 83 20 - hello@ruimtegist.be

    Reageer (0)

    18-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Werd ontworpen onder de noemer van Duitse degelijkheid, in de Keulse stijl, door en bij de creatieve bierkunstenaars Fred & Jamie of beter Frederick Keusters en Jean-Michel Bal. Het brouwsel vertaald zich als ambachtelijk bier met nen hoek af, een rollercoaster van smaakbeleving en vooral de uitmuntende kennis  van biosynthese. Deze Microbrouwerij  motiveert mensen als thuishaven' voor kunstenaar, graffiti en muziek via de site 'The Red Lion Art House' maar ook goede en smaakvolle bieren brouwen werd hun passie. Ze hebben ook een eigen hopveld.

    Proefkotje: Zeer licht en helder gele kleur  met mooie witte schuimkraag en met matige carbonatatie.  Een fris en zoetig (banaan) moutaroma waarin de plaatselijke hopsoort al een beetje doorsijpelt.. Het niet al te heftig mondgevoel waarin een zachte hopbitterheid van zich laat horen en een aangenaam gevoel je meesleurt  naar een droge, bloemerige en hopbittere afdronk. Het type is dan ook een mooie hopstap naar de beginnende bierliefhebber

    Microbrouwerij De Mortselarij, Rode Leeuwlaan 15, Mortsel - 0476 06 07 41 - welcome@de mortselarij.be (fred@demortselarij.be)

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 614 koos Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte voor een  basisbier uit de foeders van Brouwerij De Feniks. Deze 'Fly Away' werd speciaal gebrouwen en bereidt onder controle van barrelmeester Kurt Decoene. De 'Barrelwine werd met injectie van oud geuze Goossens  verwent met een drie-jarig verblijf in een houten wijnvat zodat de Brettanomyces hun werk konden verrichten om daarna met toevoeging van 5 verschillende fruitsoorten borg te staan voor het lekkere smaakpallet van de  '5 à Day'

    PROEFKOTJE: Een bijna doorschijnend roodbruin bier met een, snel verdwijnende, witte schuimkraag en matige, doch voldoende carbonatatie. Een fris moutaroma waarin de muffe tannine door het lange verblijf in het wijnat begint te overheersen.
    In het mondgevoel komt vooral een zachte zurigheid de moutbitterheid verstoren waarin nu al enige fruitigheid zich komt aanmelden en brengt het genietend over tot een lange droge, tannine gevoelige maar milde zue afdronk. Om werkelijk van te genieten.

    Brouwerij De Feniks, Heulestraat 170 Gullegem - Mellestraat 136 Heule (Kortrijk) - 0498 15 38 60 - info@brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    14-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze stoere, onweerstaanbare blondine wordt gebrouwen met 100%  van eigen kweek in de hypermoderne brouwerij van Mike Janssen en Roniek Van Bree tussen de Haspenhouwse bloesems, op de plaats van de vroeger ossenstallen behorende aan de hoeve Nicolai.  Het bier is zeer toegankelij en een perfect alternatief voor de dorstlessende pils en/of licht abdijbier.  Het bijbehorende speciaal glas is een eigen ontwerp en wordt als  icoon onder de bierglazen genoemd.

    PROEFKOTJE: Wazig goudgeel van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en hevige carbonatatie.  Fruitig (abrikoos)  moutaroma met een insteek naar de plaatselijke gist.. Een bloemig, zacht zoetig mondgevoel warin de moutbitterheid wordt omgeven door een sublieme hop aanwezigheid. Met fris en smaakvol gevoel loopt alles lekker binnen en eindigt met een licht bittere en droge afdronk waarin een beetje hopgevoel blijft hangen en samen met de frisse gistaanwezigheid doet verlangen naar een volgende slok. Lekkere doordrinker.

    Brouwerij Wilderen, Wilderenlaan 6, Wilderen (St Truiden) - 011 58 06 80 - info@brouwerijwilderen.be


    Reageer (0)

    11-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'een voske verkiest zijn streken niet' maakt het bier net als het dier een gracieuze speelsheid verenigt  met een eigenzinnig karakter werden bij de Kempense biermakers Kevin, Jeroen en Peter op punt gezet om daarna in grotere productie bij Brouwerij Het Nest te worden gebrouwen.  Bij het brouwen wordt de pilsmout aangevuld met karamelmout om die vossenkleur te verkrijgen. Met de afwerking met die eigenzinnige Brettanomyces gist bekomt men die unieke smaak De winst van deze uitzonderlijke bieren wordt integraal gebruikt voor de aankoop van bossen en deze zo goed mogelijk te beheren en open te stellen voor jong en oud. 

    Proefkotje: Roodbruin vossenkleur met romige, witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie.  Een moutig aroma waar de unieke zeer subtiele werking van de brettanomyces reeds aangenaam verrast. Je vindt dit zacht, zurige ook direct terug  bij de karamelmoutige smaak die je met een zeer aangenaam sprankelend gevoel brengt naar een licht zure, droge zacht bittere afdronk. Zeer aanbevolen als abieritief.

    Microbrouwerij Beer4Nature, St Paulusstraat, Mol - 0494 90 36 50 - info beer4nature.be

    Brouwerij Het Nest, Beynstel 17, Oud-Turnhout - 0495 23 47 29 - info@brouwerijhetnest.be

    Reageer (0)

    10-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De titel van dit uniek blondje  verwijst naar een uitspraak in het Antwerps dialect "ga eens vreemd". De brouwerij Vissenberg van Peter Verellen en Hans Helsen ontwikkelden en brouwen in eigen ketels als huisbier voor B&B Vennehoeve te Boechout.. Momenteel staat hun microbrouwerij (300l) gedemonteerd en moeste ze 'vremd' gaan bij De Graal Brakel. Brouwerij 'Vissenberg' dankt haar naam uit een 17°Eeuwse familie, opgedoken in de stamboom van Peter. Bij het brouwen werd vooral gebruik gemaakt van 'vlierbloesemsiroop die het karakter wat afzwakt en een een heerlijke doordrinker aan overhoud.

    Proefkotje: Licht wazig donkerblond bier met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma ontwaard je zachtjes het gebruik van de vliesbloesem en de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Dit neem je alvast mee in het fruitig (sinaasappel) mondgevoel het gevoel van een milde hopbitterheid de smaak intreed en zo met een aangename alcoholwarmte zich laat leiden naar een scherpe, zoet aanvoelende maar droge lichtgekruide afdronk.

    Microbrouwerij Vissenberg, Bouvelsesteenweg 72 Nijlen - 0486 66 90 09 - info@brouwerijvissenberg.be

    Brij. De Graal, Industrielaan 42a, Brakel - 0494 71 87 29 - info@degraal.be

    B & B Vennehoeve,  Vennehoeveweg 20, Vremde - 0477 78 05 60 - info@vennehoeve.be

    Reageer (0)

    07-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een verfrissend bier (door gebruik van exotische kruiden) uit de reeks 'De Zeven Zonden' vanuit het brein van wonderbrouwer Koen Hugelier. Gebrouwen door hem maar de productie van de reeks werd onlangs de productie en verdeling overgenomen door zijn beste vriend Bjorn Desmadryl van The Brew Society.  Het is 100%biologisch en draagt het etiket van het 'Europees Bio Label'.
    Deze ziedende zonde is een brutaal tarwebier (7%) met kwade kruidigheid dat uitdrukking wil geven aan de meest vernietigende aller zonden: de wraak

    Proefkotje: Hooigeel van kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Licht fruitig en citrusachtig moutaroma. Het mondgevoel is een beetje zoetig overkomend maar vooral met een ophefbare kruiding die naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid prijs heeft en met een gedurfde, zeer fris aanvoelende, en die een mooi geheel vormt met de kruidigheid, de mout- en hopbittere gewaarwordingen in de afdronk.

    Hugel, Pervijzestraat 29, Kortrijk - 0497 38 84 15 - koen@hugel.be

    The Brew Society, Kortrijksestraat103a, Heule (Kortrijk) - 056 13 04 05 - info@thebrewsociety.be

    Reageer (0)

    02-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit de veel unieke craftbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit soort tarwebier van licht alloi waarin vooral de schil van het befaamde clémentientje in verwerkt is.  Het etiket verwijst naar de vele zonsondergangen die Paula en Valéry  hebben zien opdagen tijdens de lange zoektocht naar dit unieke smaak van dit uitzonderlijk witbier. 

    PROEFKOTJE:  Matig wazige blonde met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie.  De traditionele tarwemout is opvallend in het aroma waarin het gebruikelijk koriander samen met de mandarijn zijn gevoelens loslaat. Het mondgevoel heeft een kruidige maar zachte moutbitterheid met een zeer aangename citrus uitstraling die je naar een met tarwemout, licht gekruide afdronk brengt

    Brasserie Atrium, Rue des Brasseurs 9, Marche-en-Famenne - 084 21 36 56 - info@brasserieatrium.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze beachy tripel Session Sour IPA onder de noemer 'Yellow Stone'  is de perfecte abieritief  die de zoektocht naar grensoverschrijdende smaaksensatie' situeert. Een pareltje van terechte cultstatus gebrouwen in de ketels van The Brew Society te Heule Het werd een gecontroleerde oefening met kustaroma's als zeekraal en zeewier (uit Galicië) naast het inwerken van steenvrucht smaken en een verfrissende gisting van het Noorse Kveik. Er werd gebruikgemaakt van gersten- tarwemout en haver en de hopsoorten Simcoe, Citra, Centennial en amarillo die de basis vormen van een unieke smaakbeleving

    Proefkotje: Wazig amberkleurig met weinig maar fijn  witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een fruitig (mango, pompelmoes) hoparoma die vervolgt op een zacht zurig mondgevoel waarin ook hier de fruitige hopsensatie met invloed van de sinaasappelschil. Het wordt een uniek en sprankelende droge afdronk die aangenaam hopbitter blijft tot de laatste slok. Een vriendelijke doordrinker.

    Gigant/Kanaal One, Duinkerkeweg 1, De Panne - 058 41 19 81 - howareyouégigantisgreat.com

    The Brew Society, Kortrijksestraat 103a, Heule (Kortrijk) - 056 13 04 05 - info@thebrewsociety.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief BB612 lag bij Melissa de keuze bij een van de unieke brouwsels van Gigant. Deze biermaker benadert de oude brouwtradities waarbij hoogwaardige ingrediënten en een stevige passie leiden naar diverse, unieke smaken.  'Een kleine speler met grote ambities'
    Deze unieke session ipa werd gebrouwen in de ketels van The Brew Society te Heule. Licht in alcohol (4,4%) met toevoeging van de hopsoorten Simcoe, Citra en Sorachi Ace waar na de ketelverzuring nog een extra dry-hopping werd bijgevoegd en daardoor een dorstlessende en aromatische smaakbeleving bekomt.

    PROEFKOTJE: Bijna helder hooiblond met fijne witte schuimkraag en gezonde carbonatatie. Een fruitig en hoppig aroma waarin de licht zurige citrus toetsen van pompelmoes en passievrucht elkaar aanvullen.  In een zacht melkzurige moutbitterheid met limoen verschijnselen is er mooi evenwicht bij een matige en bloemige hopsensatie. Deze zijn ook te vinden inde droge aangenaam hoppige afdronk

    Gigant/Kanaal One, Duinkerkeweg 1, De Pane - 058 41 19 81 - howareyou@gigantisgreat.com 

    The Brew Society, Kortrijksestraat 103, Heule - 056 13 04 05 - info@thebrewsociety.be 



    Reageer (0)

    25-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook toegestuurd vanuit brouwerij Het anker waarvoor dank. Een lekker gehopt maar zeer licht Brussel Abdijbier dat in een vorig leven werd gebrouwen in de ketels van de Brusselse 'Abdij Ter Kameren' aan de voet van de Maalbeekbron.  Het bier wordt door de Mechelse brouwerij verder traditioneel verder gezet als aandenken aan de abdijstichteres Dame Gisèle en haar gastvrijheid iets wat ook in de analen van Het Anker staat. Op het etiket het logo van 'Erkend Abdijbier'.

    Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met romige witte schuimkrag en stevige carbonatatie.  Een citrus gevoelig moutaroma dat licht zoetig en fruitig (bananen) als aanbeveling heeft en in zijn hopbitterheid een frisse zuurheid beleefd. Het mondgevoel laat je genieten van een malse moutbitterheid maar vooral het heerlijk gevoel van de rijkelijk ingebrachte hop die dan ook naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid niet laat verzwakken. Zeer verfrissend abieritief.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49 Mechelen - 015 287 141 - info@hetanker.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden door Brouwerij Het Anker om mijn bevindingen mee te delen, waarvoor oprechte dank. De Mechelse brouwerij nam de traditionele bagage over van het brouwsel (met merknaam) van de Brusselse Abdij 'Notre Dame de La Cambre'. die daarvoor vergoed worden.
    Met ongeveer dezelfde ingrediënten, incluis het brouwwater uit de vijver van de Maalbeek wordt dit abdijbier een lekker gegeven bij de bierliefhebbers. Als een de lichtste abdijbieren met gelijkenis naar de Duitse pilsbieren wordt het alvast een voltreffer

    Wacho's Proefkotje: Donkerblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een bloemig aroma met een mooie inbreng van de verse hop in de zacht-bittere moutgeur. Met een zoetig en moutbitter mondgevoel komt de subtiel aanwezigheid van een fruitig (abrikoos) tussen de milde aanwezigheid van de gebruikte hop en zich verder ontwikkeld, met een mooi evenwicht tussen de frisse hop en de zachte moutbitterheid die je dan ook lekker in de afdronk verder krijgt.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, Mechelen - 015 287 141 - info@hetanker.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel voor BierBrief 611 viel deze keer in de vernieuwde reeks 'Ferre' bieren, een aandenken aan de Pittemse Jezuïet Ferdinand Verbiest, die 400 jaar geleden werkte aan het Keizerlijk Hof in China.
    Dit tarwebier kreeg in een vorig leven de naam 'La Vatje' en werd gebrouwen met de medewerking van spelt, tarwe- en pilsmout. Als hopsoort koos brouwer Thijs voor Saaz en Cascade. Zeer fris zomerbier.

    Wacho's Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In het moutig mondgevoel bemerk je de traditionele kruiding van koriander met ook iets fruitigs (perzik) tussendoor de citrus gevoelens voor de plaatselijke gist met een zachte blik naar de moutbitterheid. Dit innige smaakpalet laat je verder meedrijven naar een zoete, licht gekruide afdronk.

    Brouwerij Maenhout, Brugsesteenweg 157, Pittem - 0477 75 00 20 - info@brouwerijmaenhout.be


    Reageer (0)

    19-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze 'Double Imperial Stout' wordt met medewerking van Bram Neudt gebrouwen bij De Meester te Lendelede. Vooral de smaak van de kokosnoot is heersend aanwezig. voor het brouwen werd gebruik gemaakt van de hopsoort 'Columbus'  en met verschillende mouten  zoals Pale Ale, Imperial DRC, Brown&Oaks en Chocolade. Als gist koos men voor 'New World  Strong Ale' en natuurlijk kokosnoot. 

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een donker beige schuimkraag  en voldoende carbonatatie.  In het aroma heerst het bounty-achtige kokosnoot effect waaronder toetsen van chocolade en vanille zijn voorzien.  De aanwezigheid van de geroosterde mout vindt je ook terug in het mondgevoel bij de bittere niet storende alcoholwarmte. in de moutbittere afdronk is het alcoholgehalte wel aangeboden maar de kokosnoot is er weer aanwezig. Heerlijk zetelbier.

    BramBrass, Achiel Quatannestraat 7a, Heestert (Zwevezele) - 0498 64 49 21 - brambrass.bieren@gmail.com

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com
    .

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel voor BierBrief 610 werd deze keer in de ketels en vaten bij De Meester Lendelede. Onder de opgestapelde vaten een aantal Bourbon Whisky barrels. Deze worden ondermeer gebruikt om het moederbier 'Maître Tripel'  een zestal maanden te laten rijpen waardoor een zeer complex, stevig karakter wordt gevormd. De smaak van 't vat is al volledig ingeburgerd en zeer hoopvol en vooral lekker.

    PROEFKOTJE: Wazig donker goudblond met romige, licht beige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een gistbitter aroma, moutig en licht zurig met wa turfgevoelens en waarin ook reeds een aanduiding komt voor een heerlijke alcoholwarmte. Een frivool, onverbloemd, zoet mondgevoel met een zachte moutbitterheid en eindigt op een tamelijk zoete moutbittere afdronk.

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com


    Reageer (0)

    16-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze 'Double Imperial Stout' met link naar de Metalgroep Alestorm wordt gebrouwen in de ketels van De Meester Lendelede.
     waarbij de unieke smaak van de kokosnoot niet weg te denken is. Gebrouwen met de hopsoort 'Columbus', verschillende mouten zoals  PaleAle, Imperial DRC, Brown&Oaks en chocolade. als gist koos brouwer Bram Neudts voor 'New World Strong Ale' en natuurlijk kokosnoot.

    PROEFKOTJE:  Zwarte kleur met licht bruine, blijvende, schuimkraag  en bijna geen carbonatatie. Naast de dominante aanwezigheid van de kokosnoot komt in het aroma ook vanille, chocolade zich melden. Er is ook al een aanwijzing van de subtiele alcoholwarmte die is ook in het mondgevoel aanbiedt.  In de smaak treft men vooral de pittig (gerookte) moutbitterheid, licht gekruid met een fruitige toets (rozijntjes) en zich een weg baant naar  droge moutbittere afdronk waarin zich ook nog een zacht gevoel van hop aanmeld.

    BramBrass Brewery, Achiel Quatannestraat 70, Heestert (Zwevegem) - 0498 64 49 21 - brambrass.bieren@gmail.com

    Brouwerij De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.com

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs