PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
09-08-2022
Dangerousse (6,5%)
Met dank aan de marketing van brouwerij De Brabandere. Het zacht maar krachtig bier met een link naar de befaamde zeemeermin (half vrouw) die haar bekendheid verwierf in het verleden bij de vele Franse zeebonken. Hier ook, door aanbod van een lekkere liefdesdrank die al je zinnen in vervoering brengt. Gebrouwen voor de Franse markt (BiBe Fam, Bières Belges Familiales). Zeer fris zetelbier
PROEFKOTJE: De kleur van Venitiaans blond (bijna bruin) met een romige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een mild moutaroma met een aangename fruitigheid (druiven, rozijn) en een zweem van koffiegeur brengen je naar een smaakvolle moutbitterheid in het mondgevoel die in een mengelmoes van zoet en zachte bitterheid laat genieten tot een licht bittere en mild zurige afdronk waarin ook een licht gevoel van hoppigheid schuilt.
Deze blonde pils werd speciaal gebrouwen voor de Franse markt (Bibe Fam, Bières Belges Familiales) en in het bijzonder een eerbetoon aan de vele rugbyfans. De naam legt de link naar de befaamde 'scrum half', een der belangrijkste speler op het rugbyveld. Net als die nummer 9 gaat ook het bier echt op zijn doel af en brengt als kleine speler vooral de eenheid in het team tijdens de wedstrijd. Het, naar blond craftbier wijzend, pilsje is een frisse verademing dat ons Belgisch bier zo aantrekkelijk maakt, ook voor Franse sportlui.
PROEFKOTJE: Helder blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het heeft een zoete moutig en licht gekruid moutaroma waarin zelfs een tikje hop in verborgen zit. Het mondgevoel omvat een zachte zoet aanvoelende moutbitterheid (mais), een lichte kruiding die zich laat meeslepen nanar een heerlijk fris aanvoelende mild zure afdronk waarin ook hier de weinige hop zij aandeel opeist en meteen zoekt naar een volgende slok. Heerlijke doordrinker.
Voor BierBrief 619 koos ik (Wacho) voor een primeur in de rijke geschiedenis van de Kasteelbieren. Bij de herdenking van het 30- jarig ontstaan van het Kasteelbier bracht de brouwerij een speciaal bier uit dat zich posteerde in de hype van de weinig alcoholische bieren. Brouwmeester Stijn Van Laere combineerde speciaal uitgezochte moutsoorten met een mengsel van specifieke hopsoorten (aroma- en bitter hop) met daaronder een verzorgde dry-hopping waardoor, ondanks de lage alcoholwaarde, toch een heerlijk smaakpalet ontstaat dat zeer dicht bij de traditionele blonde behoort.
Proefkotje: Wazig goudgeel van kleur met een stevige en romige witte schuimkraag n voldoende carbonatatie. Een citrusgevoelig moutaroma waarin de plaatselijke gist een belangrijke rol speelt en met zijn fruitigheid een uitstekende charme ontwikkelt. Een licht, maar aangenaam mondgevoel waarbij ook hier de plaatselijke gist, het citrusgegeven en de noodzakelijke kruiden een zacht, zoete rol aanbieden maar er ook een zeer milde hopbitterheid zijn taak vervult en zich een aangename weg baant naar een milde, moutbittere, fris fruitige afdronk die je meteen laat verlangen naar een volgende slok. Zeer aangename doordrinker.
Voor BierBrief 619 viel de keuze op een frisse witte met dank aan de brouwerij voor de toezending. De beslissing bij de Bavik brouwers om hun sensationele 'Wittekerke' te vervangen met een frisse rebranding , naamverandering, nieuw logo... kortom de visuele indentiteit aangepast aan de noden van de hedendaagse marketing waarbij het bekende motto 'Never compromise on taste' niet werd vergeten. De traditionele toevoeging van koriander en sinaasappelzeste werd behouden (gemalen toegevoegd net voor de finish van het brouwproces waardoor het smaakpallet een flinke opwaardering kreeg.
Proefkotje: Wazig hooiblond met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Traditioneel tarwemout aroma waarin hier al de koriander en het cirtusgegeven van de sinaasappelzeste merkbaar is. Tamelijk licht mondgevoel waarin de milde moutbitterheid (tarwe) een belangrijke rol vervult en zich meteen vermengt met de ingebrachte kruiden. Een fris pils gevoel laat zich meedrijven naar naar een heerlijke moutbittere en zacht kruidige, citrusachtige afdronk die zich zeer dorstlessend aanbied.
Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
Ik koos voor BierBrief 618 voor een lekker, fris zoeteke meteen het eerste fruitbier bij de lambiekkunstje van Jo Panneels en waarin ook Jozef Vanbosstraeten een groot aandeel heeft. Onder de noemer 'No Brett, No Glory' werd deze ongefilterde blend gemaakt met 300 gr verse krieken per liter. Deze kriekenmaceratie werd daarna samen met 100% eigen lambiek een zestal maanden gerijpt in Franse eikenhouten 'barriques'.
Wacho's Proefkotje: Wazig rode kleur met kleine licht roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig kriekenaroma waarin de brett-gevolgen van het foederverblijf al zeer merkbaar zijn en deze ook in een licht fruitig mondgevoel laat blijken. Een smaak waarbij vooral de zure krieken een milde bitterheid geven en deze aanhoudt tot de frisse kriek- moutbittere afdronk.
Melissa Dhooge liet haar keuze vallen uit een heerlijk fris zomers bier uit haar geboortestad Brugge. Stilaan komt het fris authentiek witbier van weleer de kelen van de echte bierliefhebber opnieuw bekoren. Zo heeft de Brugse brouwer Klaas Vogelaers, in samenspraak van brouwicoon Dirk Naudts van de Proefbrouwerij een origineel witbier ontworpen en deze in de ketels te Lochristi laten verwezenlijken.
Deze gevoelige doordrinker verkreeg zijn unieke smaak door een uitzonderlijk, naar het verleden kijkend, brouwproces waarin naast de traditionele kruiding met koriander een zeer aangename, in Poperinge, gekweekte aromahop en het sterke graansoort 'Maris Otter' werd verwerkt waardoor een zeer zacht karakter verkregen werd.
Wacho Proefkotje: Wazig hooiblond met witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een citrus reikend moutaroma waarin de noodzakelijke koriander maar vooral het gebruik van de aromahop Maris Otter zijn aanwezigheid laat merken. Een aangenaam, citrus gevoelig doch licht en zacht hoppig mondgevoel waarin ook hier de traditionele kruiding met koriander met de moutbitterheid (tarwe?) de weg vrijmaakt naar een hopgevoelige en licht moutbittere afdronk die nog wel een tijdje blijft nazinderen en je meteen uitnodigt tot een volgende slok.
De keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) in BB 617 viel voor de gelegenheid voor een vrouwvriendelijk bier gebrouwen met gerst- tarwe en havermout.in de ketels van brouwmeester Luc Vermeersch. Een jonge dame, een freule jonkvrouw komt zich in het spel mengen. Dit kozijntje van Jeun'homme, die eigenlijk een plaatselijke tripel is heeft een aantal maanden liggen lageren op eikenhouten Medoc wijnvaten (vandaar die amberkleurige gloed) en kreeg het bier een diepe zachte bitterheid van de lactobaccilis in de afdronk. De smaak werd vol en complex omdat de brouwer pas in de laatste maan de kruiding heeft aangebracht en tevens een gecontroleerde verzuring het rijpingsproces lieten spelen en . Een bier waar je echt kunt van houden. Het etiket werd ontworpen door Lowie Vermeersch.
Proefkotje: Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag voldoende carbonatatie. Een gecompliceerd moutaroma waarin de gevolgen van het verblijf in het wijnvat reeds goed merkbaar is (vooral Brett en tannine). Een sterk motiverend zurig mondgevoel gevoed door het eikenhout waarin de stevig aanwezige moutbitterheid lichtjes aanleunt bij de aangename alcoholwarmte en naar een een zeer lang aanhoudende, mild zoet/zure afdronk leid. 'you love it or you hate it' is hier ook de boodschap.
Onder de noemer 'Zomerse vreugde' brachten de brouwende broers Mathieu en Thibault hun 2° creatief idee, een stijlvolle doordrinker, naar de ketels van Eutropius in Menen en deze een mooie toekomst te schenken die het verdiend. Dit zeer toegankelijk en laag alcoholisch recept werd nu ook genoemd naar hun sympathieke medewerkster Julie een zonnig verschijnsel die zich graag onder het volk beleefd.
Zeer fris abieritief en niet alleen voor de zonnige dagen.
Proefkotje: Wazig hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht pilsmoutaroma (mais) met een fruitige en zoete Zuiderse invloed (ananas) maar met zeer milde citroenzuren inborst. Het mondgevoel is subtiel maisbitter met een aangenaam gevoel waarin ook hier een kleine toets van citroenzeste voorkomt en zich laat meeslepen naar een zeer comfortabele, droge en zachtbittere afdronk die heerlijk fris en naar een volgende slok uitnodigt.
Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
Het Westvlaams prijsbeestje heeft met zijn vernieuwde identiteit de aandacht van de bierkenner gekregen die het verdiend. 'Evolutie' in plaats van revolutie met een eenvoudige aanpassing van het design. Onder de noemer 'Uncompromised' blijft oeroude pilssmaak (eerste brouwsel uit 1894) trouw aan hun uniek en authentiek brouwproces (o.a water uit eigen bron) en die de wereldvermaarde dorstlesser door een lange en koude lagering (30 dagen) een fris en zacht karakter bezorgt.
Proefkotje: Helder hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een gevoelig moutaroma waarin een tikje hoppigheid zijn uitstraling niet mist en dat met ook een toetsje citroenzuur in de achtergrond. In het bloemig mondgevoel wordt ook hier de moutbitterheid versterkt door de toegevoegde aromahop en met een goed aanvoelende kruidigheid verleend de smaak zijn doortocht naar een mild zoete, droge, hop- en moutbittere afdronk
De keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BB 616 viel op deze ambitieuze non-alcoholische pils. Je kunt geen juiste review geven als je het niet geproefd hebt. Volgens de biermedia is dit een van de betere in zijn type (voor wie van het commerciele bier houd) . Deze verfrissende doordrinker wordt verkregen door een uniek brouwproces waarbij het bier eerst volledig wordt gegist om daarna met een specifiek systeem wordt gede-alcoholiceert.
Proefkotje: Helder blond met mooie, romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een zacht en iets kruidig maisaroma die ook in het fris en zoetig zeer licht mondgevoel de maisbitterheid bevestigd. De rest van de smaak is zoetig, mild gekruide pilssmaak die eindigt in een zachte, zoete aanvoelende moutbittere (mais) afdronk.
Brouwerij Piedboeuf/Jupiler, Rue des Anciennes Houblonnières 2, Jupille-sur Meuse - 04 345 8466 - 0800-58316 (kantooruren)
Deze zogenaamde 'donkere tripel' is de trots van de vernieuwde Ferre-lijn. Formidabel en creatief als de verwijzing en eerbetoon van de Pittemse Jezuïet/missionaris Ferdinand Verbiest. Gebrouwen door artisanaal brouwmeester Thijs Maenhout naar authentiek uitvoering van het Quadrupel type. Zeer geslaagde uitvoering.
Proefkotje: Tamelijk helder donker robijnrood van kleur met een goede, rotsachtige beige schuimkraag en milde carbonatatie.. Het karamelmoutig aroma bevat toetsen van vanille, rozijnen, zoethout en stroperig suikerriet. Een zacht en zoetig mondgevoel met vooral karamelmout en wat kaneel in aanbieding waarin een lichte hoppigheid verborgen zit en zich met een zachte en aangename alcoholwarmte laat meevoeren naar een mooi kruidig en moutbittere afdronk die na iedere slok naar een volgende verlangt. Een quatje om dorst van te krijgen.
Onder de noemer 'Proef de Wildernis' werd dit donker bockbier gebrouwen volgens het traditionele recept van het type en geïnspireerd op het het leven en werk van Vincent Van Ghog. Het werd gebrouwen in de maatschappenkeuken op de voormalige kazerneterreinen op Maurits Noord met gerst- en kleurmout, hop, koffie en plaatselijke gist.
Proefkotje: Wazig donkerbruin met licht beige schuimkraag die tamelijk vlug afneemt en zachte carbonatatie . Een nogal zoet (plaatselijke honing) en licht gebrand moutaroma (vanille) een mooi geheel vormen. De smaak bevat al van bij het begin karamelachtige gevoelens waarbij een aangename alcoholwarmte een met koffie doordringende moutigheid met in de achtergrond een tikje hopgenoegen. Het brengt je listig naar een milde moutbittere, fruitige gekruide (rozijnen) en naar koffie gerichte afdronk.
De Heidebrouwerij, Venturistraat 12a, Ede (Nl) - +31 318 785 428 - info@deheidebrouwerij.nl
Het bierbrein van brouwmeester Jef Pirens lijkt onuitputtelijk. Steeds maar nieuwe uitvindingen met een mooi verhaal. Deze wordt de derde in een reeks 'Mox' die verwijzen naar het mythische kaartspel/verzamelobject 'Magic/the Gathering'.
Ook hier verwijst alles naar kleur en smaakgevoel. Na de vroegere, donkere aflevering van Bounty in koffie en deze met de inbreng van de sierlijke Oost-Indische kers is het nu de beurt aan het dankbare tuinkruid Hibiscus (benaming van vroegere Chinese roos). Dit werd toegevoegd om de bijna doorschijnende roze kleur te verkrijgen en waardoor het ook een fris, dorstlessend mondgevoel meekrijgt en de heerlijke, zeer aangename en vlot drinkende theesmaak met zich mee.
PROEFKOTJE: Mooi, bijna doorschijnen roze kleur met romige, plakkende witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Het zacht moutig aroma brengt al meteen een frisse toets met zich mee waarbij de hibiscus al vlug zijn geur afgeeft. Deze jomt ook terug in het milde, moutbitter mondgevoel met een zachte uitstraling die toch een beetje naar rozebottel- of hibiscusthee verwijst en zeer aangenaam aanvoelt tot in de laatste ogenblikken bij de afdronk en je meteen doet verlangen naar een volgende heerlijke slok. Om echt van te genieten.
Brouwerij-eetcafé D' Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmaim.com
Met zijn amper 7% heeft dit uniek bruintje een mindere uitstraling dan de originele Porter Style, maar is toch een zeer toegankelijk en goed gebrouwen waarin (in lichtere mate) het smaakpallet van zijn grote Britse broer benaderd. Het bier werd opgedragen aan 'Angèle', de uitbaatster van het oude volkscafe waar de eerste brouwsels van 'La Chatte' werden aangeboden. Angèle, bekend voor haar opgewektheid en vriendelijk door het leven wandelde straalt dit alles uit in het naar haar vernoemde bier.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur, bijna doorschijnend met mooi beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een caramelmoutig aroma waarin ook de nodige het nodige chocolade gevoel en zachte kruidigheid reeds aanwezig is maar ook alcoholwarmte straalt reeds uit.
Dit alcoholisch gevoel komt reeds in de eerste slok naar boven. Het mondgevoel beperkt zich tot een lichtere uitgaven van de porter met een aangename bitterheid zich mengt met geroosterde moutbitterheid die je zeer smaakvol meebrengt naar een een zachte, moutbittere maar perfect gekruide afdronk
Brasserie des Tchèts, Rue du Printemps 69, Libramont-Chevigny - 061 55 01 61 - info@brasseriedestchets.be
De naam verwijst naar het donkere, geheimzinnige die ook het bier kenmerkt. In hun klein brouwerijtje, dat achteraan het Kortrijkse volkscafe 'de Dingen' (vroeger bakkersatelier) is geplaatst brouwen biervrienden Arn Simoens en Egbert Glorieux enkele unieke ambachtelijk bieren waaronder deze quadrupel waarin de traditionele smaken als chocolade, koffie, karamel verbonden zijn.
PROEFKOTJE: Helder donkerbruin met doorschijnende rode gloed, een romige beige schuimkraag en een goede carbonatatie. Een fruitgevoelig (mandarijn) moutaroma die tamelijk zoetig maar mooi gekruid zijn weg zoekt en ook iets van koffie ontwaard. Ook het mondgevoel start fruitig (hier banaan) waarin een kruidige (koriander?) invloed heeft op de sublieme moutbitterheid. Een smakelijk gegeven sleurt je mee naar een milde, geroosterde moutbitterheid waarin nu wel de alcoholbitterheid ontwaard wordt. Knap rustgevend zetelbier.
Werd ontworpen onder de noemer van Duitse degelijkheid, in de Keulse stijl, door en bij de creatieve bierkunstenaars Fred & Jamie of beter Frederick Keusters en Jean-Michel Bal. Het brouwsel vertaald zich als ambachtelijk bier met nen hoek af, een rollercoaster van smaakbeleving en vooral de uitmuntende kennis van biosynthese. Deze Microbrouwerij motiveert mensen als thuishaven' voor kunstenaar, graffiti en muziek via de site 'The Red Lion Art House' maar ook goede en smaakvolle bieren brouwen werd hun passie. Ze hebben ook een eigen hopveld.
Proefkotje: Zeer licht en helder gele kleur met mooie witte schuimkraag en met matige carbonatatie. Een fris en zoetig (banaan) moutaroma waarin de plaatselijke hopsoort al een beetje doorsijpelt.. Het niet al te heftig mondgevoel waarin een zachte hopbitterheid van zich laat horen en een aangenaam gevoel je meesleurt naar een droge, bloemerige en hopbittere afdronk. Het type is dan ook een mooie hopstap naar de beginnende bierliefhebber
Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 614 koos Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte voor een basisbier uit de foeders van Brouwerij De Feniks. Deze 'Fly Away' werd speciaal gebrouwen en bereidt onder controle van barrelmeester Kurt Decoene. De 'Barrelwine werd met injectie van oud geuze Goossens verwent met een drie-jarig verblijf in een houten wijnvat zodat de Brettanomyces hun werk konden verrichten om daarna met toevoeging van 5 verschillende fruitsoorten borg te staan voor het lekkere smaakpallet van de '5 à Day'
PROEFKOTJE: Een bijna doorschijnend roodbruin bier met een, snel verdwijnende, witte schuimkraag en matige, doch voldoende carbonatatie. Een fris moutaroma waarin de muffe tannine door het lange verblijf in het wijnat begint te overheersen.
In het mondgevoel komt vooral een zachte zurigheid de moutbitterheid verstoren waarin nu al enige fruitigheid zich komt aanmelden en brengt het genietend over tot een lange droge, tannine gevoelige maar milde zue afdronk. Om werkelijk van te genieten.
Deze stoere, onweerstaanbare blondine wordt gebrouwen met 100% van eigen kweek in de hypermoderne brouwerij van Mike Janssen en Roniek Van Bree tussen de Haspenhouwse bloesems, op de plaats van de vroeger ossenstallen behorende aan de hoeve Nicolai. Het bier is zeer toegankelij en een perfect alternatief voor de dorstlessende pils en/of licht abdijbier. Het bijbehorende speciaal glas is een eigen ontwerp en wordt als icoon onder de bierglazen genoemd.
PROEFKOTJE: Wazig goudgeel van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en hevige carbonatatie. Fruitig (abrikoos) moutaroma met een insteek naar de plaatselijke gist.. Een bloemig, zacht zoetig mondgevoel warin de moutbitterheid wordt omgeven door een sublieme hop aanwezigheid. Met fris en smaakvol gevoel loopt alles lekker binnen en eindigt met een licht bittere en droge afdronk waarin een beetje hopgevoel blijft hangen en samen met de frisse gistaanwezigheid doet verlangen naar een volgende slok. Lekkere doordrinker.
Onder de noemer 'een voske verkiest zijn streken niet' maakt het bier net als het dier een gracieuze speelsheid verenigt met een eigenzinnig karakter werden bij de Kempense biermakers Kevin, Jeroen en Peter op punt gezet om daarna in grotere productie bij Brouwerij Het Nest te worden gebrouwen. Bij het brouwen wordt de pilsmout aangevuld met karamelmout om die vossenkleur te verkrijgen. Met de afwerking met die eigenzinnige Brettanomyces gist bekomt men die unieke smaak De winst van deze uitzonderlijke bieren wordt integraal gebruikt voor de aankoop van bossen en deze zo goed mogelijk te beheren en open te stellen voor jong en oud.
Proefkotje: Roodbruin vossenkleur met romige, witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een moutig aroma waar de unieke zeer subtiele werking van de brettanomyces reeds aangenaam verrast. Je vindt dit zacht, zurige ook direct terug bij de karamelmoutige smaak die je met een zeer aangenaam sprankelend gevoel brengt naar een licht zure, droge zacht bittere afdronk. Zeer aanbevolen als abieritief.
Microbrouwerij Beer4Nature, St Paulusstraat, Mol - 0494 90 36 50 - info beer4nature.be
De titel van dit uniek blondje verwijst naar een uitspraak in het Antwerps dialect "ga eens vreemd". De brouwerij Vissenberg van Peter Verellen en Hans Helsen ontwikkelden en brouwen in eigen ketels als huisbier voor B&B Vennehoeve te Boechout.. Momenteel staat hun microbrouwerij (300l) gedemonteerd en moeste ze 'vremd' gaan bij De Graal Brakel. Brouwerij 'Vissenberg' dankt haar naam uit een 17°Eeuwse familie, opgedoken in de stamboom van Peter. Bij het brouwen werd vooral gebruik gemaakt van 'vlierbloesemsiroop die het karakter wat afzwakt en een een heerlijke doordrinker aan overhoud.
Proefkotje: Licht wazig donkerblond bier met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma ontwaard je zachtjes het gebruik van de vliesbloesem en de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Dit neem je alvast mee in het fruitig (sinaasappel) mondgevoel het gevoel van een milde hopbitterheid de smaak intreed en zo met een aangename alcoholwarmte zich laat leiden naar een scherpe, zoet aanvoelende maar droge lichtgekruide afdronk.