PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
17-08-2025
Sint-Bernardus Prior 8
Dit authentieke trappistenbier met oorsprong bij de Izegemse paters werd als Westvleteren 8 (dubbel) gebrouwen te Watou. Het originele recept werd lichtjes aangepast en na de teruggave van de licentie in 1992 aan de Sint-Sixtus abdijbrouwerij behouden. Het heilig brouwsel bestaat uit water van de St. Bernardusbron, gemalen gekiemde gerst, een donkere karamelmout, de eigen geteelde hopsoorten Hallertaü Magnum en Kent Golden met bereiding door de opgekweekte Westvleterengist. De combinatie van traditie met innovatie in het brouwproces garandeerd de historische band met den trappist.
Proefkotje: De bierkleur is donkerbruin met een rode schijn en heeft een romige, wandklevende, licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het karamelmoutig aroma heeft het kruidige en zacht fruitige (appel) een verfrissende indruk die ook terug te vinden is in de smaak van mild geroosterde mout die een mooi evenwicht brengt met de zoetgevooisde fruitigheid en op het einde een klein gevoel van hopbitterheid beleefd. Uitstekend zetelbier die ook zijn stempel op de foodpairing kan benadrukken.
Na zijn bezoek aan streek rond de Usaanse Maine bracht mijn vriend Joske een stevige frozen milk stout mee van een plaatselijke brouwerij, Dit ijsbier die door de frozen methode een flink alcohol opwaardering kreeg waarbij ook de proefbevindingen iets anders uitvielen dan de gewone milk stout. De originele Nighttime stout werd gebrouwen met geroosterde chocolade mout, melksuiker (lactose), een schepje bitterhop (Tomahawk) voor de balans en de plaatselijke giststam ‘Pinnache Héritage’.
Proefkotje: Zwarte bierkleur met donker beige schuimkraag en geen carbonatatie. In het aroma bemerkt je meteen de zoet zoetgevooisde chocolademout waarin een milde fruitigheid infiltreert. Ook het mondgevoel brengt fit resultaat maar door de vriesmethode werd de alcoholwarmte verhoogt maar blijft toch zijn milkstout gehalte trouw. Het goed aanvoelde volle smaak brengt je naar een nog steeds zoet aanvoelden,caramel/koffie moutbittere droge afdronk.
De naam verwijst naar de stichtingsdatum 1128 van de abdij te Grimbergen. In 2008 overgebracht naar Alken Maes onder voogdij bij de Carlsberg Group van Heineken. Onlangs beslisten de Norbertijnen om in een nieuwe vleugel van hun belevingscentrum opnieuw te brouwen. brouwmeester broeder Marc-Antoine Sochon begon opnieuw met veel passie en verbeterde werkmethodes de bieren van de Feniks te produceren. Momenteel staat Cedric Lebbe in voor de goede gang van brouwen. Het resultaat is een blond fruitbier van gerst- en tarwemout met lage gist en melkzuurbacteriën. Daarna gebeurt een nagisting met champagnegist. Het bier heeft levende aroma’s en toetsen van witte wijn veroorzaakt oor de combinatie van de hopsoort Nelson Sauvin en hete dubbele gistingsproces.
Proefkotje: Mousserende witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma met zijn citrusgevoelige gistgeur benadrukt het gevoel van wijn. Het milde zoetig aanvoelend mondgevoel bereikt met een frisse vanillesmaak en Karamelachtige bemerkingen van fruitige (peer, sinaasappelzeste) en een een gevoel van lichte melkzurigheid een tamelijk droge mout- en gistbittere afdronk waar hier vooral de moutige karamel een openbaring wordt. Zeer verfrissend als abieritief of zetelbier.
Verleden jaar werd met 'Brupak' een samenwerking gebracht tussen de brouwerijen 'St Bernardus' (Watou) en het Duitse 'Weihen stephen'b (Freising). Dize keer nodigde de St Bernardus brouwmeesterHannes Malfait zijn Duitse collega Johannes Weis uit naar zijn brouwzaal in Watou om gezamelijk, opnieuw volgen het Reinheitsgebod een laag gistend bier te brouwen; Deze unieke 'Heller' werd gebrouwen met gerstenmout, gist van de bezoekende brouwerij en de hopsoorten Kent Golding en Hallertau Magnum. Op het etiket komt opnieuw de beeldtenis van de St Bernardus en St. Korberian Voor deze vizuel identiteit zorgde de plaatselijke kunstenaar Xavier Truant.
Proefkotje: Helder goudblond bier met stevige witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie. Het start met een mild moutig aroma waarin vooral de hopsoorten om aandacht vragen. Ook in het zachte moutgevoel komt de frisse hopbitterheid zich bepalend aanmelden om met een lekkere frisheid te eindigen met een droge , licht hopbittre droge afdronk. Heerlijk zetelbier van uitstekende kwaliteit.
In het Izegems Bierkasteel maken ze handig gebruik van de opkomst van de alcoholvrije bieren en de goede productie van hun arsenaal fruikbieren. Ook bij de versie 'Kasteel Tropical' werd een aflevering gebrouwen waar de alcohol is verdwenen waarbij de focus ligt op het behoud van de kenmerkende tropische smaken. Het basisbier, een fris wit bier, gebrouwen met gerst- en tarwemout waarna bevrucht met fruitige concentraten van passievrucht, mango, ananas en perzik. Met enkele specifieke kruiden en gebruik van een schuimmiddel (propyleenglycol). Met een speciale gist die geen alcohol aanmaakt is de smaak van de originele Kasteel Tropical zeer dichtbij, enkel in de afdronk is er een lichtere invloed merkbaar.
Proefkotje: Helder blondje met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. In het fruitig aroma maakt vooral de passievrucht de aandacht maar in het lichtmoutig mondgevoel komen de verfrissende zoete smaken van de mango en de perzik die je fris en smaakvol brengt nar een droge, zachte moutige afdronk met nog even waardige fruitsmaak als is die iets lichter dan het originele. Knap werk.
Opnieuw een heerlijk recept van onze West-Vlaamse geuzesteker Geert Demunck. Hij verzamelde verschillende jaartallen lambiek's bij Sako (Pepingen), Den Herberg (Halle) en Eylenbosch (Kobbegem) om ongeveer 1 jaar te verblijven in een vat Gouden Carolus Single Malt van Stokerij/Brouwerij Het Anker (Mechelen) daardoor de verwijzijzing naar de Mechelse koekoek.Opnieuw een limited edition met amper 256 liter. ze zijn dan het drinken meer dan waard!
Proefkotje: Wazig goudblond van kleur met tamelijk vaste witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door een exentrieke citrusgevoelige Brett-geur die het lange verblijf in houten vat met zich meebrengt. Deze wordt verlengt in een zachte azijnzurige smaak met een milde ondertoon van fruitigheid (groene appel) dat op het einde, in afdronk bij milde zurigheid de aanwezigheid van de sinle malt laat opdagen. Een heerlijk tafelbier en zeer geschikt als abieritief.
Een ‘Brewmasters Selection’ waarbij de Duvelse brouwmeesters hun ambacht en het bier met respect exploteren. Dit rebels neefje is helemaal Duvels gebrouwen. Een improvisatie die met dezelfde ingrediënten (Duvel-hoppen Saaz-Saaz en Styrian Golding) wordt gebrouwen maar in andere porties verdeeld. Weliswaar iets donkerder van kleur, maar nog steeds herkenbaar helder gefilterd en met die karakteristiek hergisting in de fles. Het verschil zit, volgens brouwmeester Neven, door ander water, minder mout, meer suiker een andere dimensie gekregen. Het is in ieder geval royaler, rond en robuuster.Een diep blonde furie vol fruitige finesse en zachte bitterheid. Imperial Blond is een tijdelijk bier, maar met een blijvende indruk. Laat ‘m dus niet passeren. Proef snel deze speelse mix van ambacht en rebelse passie.
Proefkotje: Helder goudblond met keurige mousserende en wandklevende witte schuimkraag. Een lichte, met Karamelmout doorweven aroma, Een plezant gevoel van gekruide koriander, laat je veel goeds vermoeden.In een heerlijke, tamelijk gezoet, licht karamelgevoelig mondgevoel, die een milde alcoholwarmte en naast de voorgaande kruiding een gevoel van vanille, zoethout en het groentegevoel (sla) door een beetje DMS evenwichtig meesleurt. Deze smaakpalet waarin je ook wat rijpe peer ontwaard en je met een heerlijk grassig gevoel laat genieten tot een met zacht zoete karamelgevoelige afdronk waarbij je het een zalig gevoel heeft om aan een volgende slok te beginnen, Zeer geschikt als zetelbier.
Met de hype der fruitbieren heeft het Izegems Bierkasteel haar assortiment verder uitgebreidt Na de succsvolle 'Rouge' en 'Ruby' zijn er nu exotische vruchten in de brouwketel van Van Honsebrouck beland. Met mango, passievrucht, perzik en ananas werd opnieuw een stevig en uniek smaakpallet samengebracht. De receptuur is natuurlijk het geheim van de brouwerij maar toch enkele belangrijke ingredienten als de plaatselijke gist en en moutsoort die zorgen voor het verhaal bier en alcohol. Er is een schepje hop bijgevoegd om de fruitge smaak te ondersteunen en als belangrijkste de goed gekozen fruitsoorten als exentriek smaakmaker. Het is een exotische smaakbom een zeer verfrissende dorstlesser in warme dagen en ook zeer lekker als abietitief.
Proefkotje: Helder blondje met mooie stevige witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Een subliem moutaroma wordt overspoeld door de zacht-zurige fruitigheid van de passievrucht die ook in het mondgevoel zijn stempel gaat drukken. Het zoete van de ananas en perzik worden netjes in evenwicht gehouden door de zuurte van de passievrucht en brengt je met veel biergenot naar een droge, lichtbittere afdronk waar de gekozen fruitigheid nog altijd deel van uitmaakt.
Dit alcoholvrij blondje is met zijn hoppige smaak een alternatief voor smaakvolle craftbieren. Onder de noemer ‘zalig en hopvruchtig’ werd ‘Tante Nonnenke’ ontwikkeld en gebrouwen in de ketels van de ‘Belgian Contract Brewery’ (BCB), het vroegere Eutropius te Menen. Deze alcoholvrije IPA onder de noemer (die hemels zijt, geneig zij uw naam) wordt gebrouwen met gerstemout, rijstvlokken, maltodextrine en als hopsoorten Amarillo en Mosaïc. Alexander Parmentier van de Bierfirma ’t Klootzakske laat nog weten dat in de naam ‘non’ verwijst naar ‘non-alcoholisch’ karakter.
Proefkotje:Licht wazig strokleurig met mousserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma wordt volledig beheerst door fruitige (pompelmoes) hoppigheid. In eenmild moutig mondgevoel komt er naast de pompelmoes nu ook wat mangosmaak aan de hopbitterheid kijken. Een waardige hoppebom brengt je smakelijk, iets citrusgevoelig naar een droge hopvolle afdronk waarin de koriander en wat zoethout zijn weg zoekt en verder doet genieten en verlangen naar een volgende hopbittere slok.
De nieuwste uitdaging in de serie 'Evolved' is opnieuw een uitdaging van onze creatieve brouwers en keldermeesters waarbij de insperatie van de traditionele 'Caractère Rouge' als voorbeeld diende met hier de toevoeging van framboos en mango. Het is een antwoord op de nieuwe trend die zure bieren combineerd met fruit om een gebalanceerde smaak te verkrijgen die toegankelijk is voor iederen. Het zelf gekweeke moederbier krijgt een 2-jarig verblijf in de foederkathedraal om het unieke smaakpallet te vormen waarna het mag rusten tot de botteling in een inoxvat. Het is opnieuw een collector's item gebrouwen in limited edition'.
Proefkotje: Helder frambooskleurig met romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. in een zacht zurig aroma is de aanwezigheid van het exotich fruit waarbij vooral de mango toevoeging zich laat gelden. De aanwezigheid van de framboos komt dan beter voor de dag in het complexe mondgevoel die met een heerlijke fruit-zurige tarwemout zich aanbiedt voor een mild zurige afdronk waarbij het exotische wel een tijdje aanblijft en liefdevol naar een volgende slok vraagt.
Deze ‘Italiaanse Bier-Wijn Hybride’ soort is een jaarlijkse collab met wijnbouwer Jean Guyson Coteaux du Langedoc. Deze 5de cuvée, gebrouwen in oktober 2019, is een creatie van wilde en spontane gisting gelegen tussen bier en wijn. De wort wordt gemaakt door de pittige mout ‘Golen Remise’ en gemouten tarwe Als hopsoorten een schepje van Columbus, Azaca, El Dorado, amarillo en Sarachi Ace. Dit blenden met 2/3 van één jaar oude Lambic Dansaert afkomstig uit kastanje houten van van La Grappa en Bordeauxwijn en 1/3 most van drie Franse rode druiven (Mourvedrei, Syrah en Grenache Blanc van terroir La Cape). Na negen manen rijping in kastanje wijnvaten en dan nog een 2-tal maanden rust a het bottelen.
Proefkotje: Licht wazig hooiblond met kleine ringvormige witte schuimkraag en zeer weinig carbonatatie. Een hoppig aroma waarin zich een zurige geest schuilgoud. Deze is ook vertegenwoordigd in het bitterig mondgevoel waarbij het geperste druivensap al meteen zijn fruitige witte wijn stempel drukt, Deze licht zirige dorstlesser bereikt zijn einde met een droge lang zuur en bitterheid houdende afdronk.
Brussels Beer Project, Rue Antoine Dansaert 188, Brussel -
Deze artisanale saison-lambiiek uit de Dansaert reeks rolde voor het eerst bij ‘Brussels Beer Project’ van de bottelmachine in 2021. Het is een blend met verschillend gistculturen en toevoeging van het door Prof Dr Ghislain Houben van Domein Hoenshof (Borgloon) gemaakte wijnpulp van de Sauvignon Blanc en de Sauvicnac die een drietal weken gemacereerd op een blend van 40% oude saison (1,5 jaar) een 60% een éénjrige oude lambiek.
Proefkotje: Licht waziggoudblonde kleur met weinig tot geen witte schuimkraag en amper carbonatatie. In een mild moutig lichtbitter aroma waarin de aanwezigheid van het witte wijngevoel al sterk aanwezig is. Een kruidig karaktervol mondgevoel met een zoetig smaakje en een subtiel zuurje brengt je dorstlessend naar droge, niet al te zure, zachtbittere afdronk.
Brussels Beer Project, Rue Danssaert 188, Brussel -
Deze unieke ‘Vlaams rood’ Dansaertversie werd met eigen interpretatie door de Texaanse brouwmeester Jordan Keeper in 2020 gebrouwen bij ‘Brussels Beer Project’, Gebrouwen met verschillende moutsoorten (meest gerstemout), Amerikaanse hop, salie, sour-ale, gist van verschillende culturen waarna een 10-tal maanden gerijpt in houten Franse wijnvaten van Côtes du Rhône. Er werd ook niet gepasteuriseerd of gefilterd.
Proefkotje: Llichtwazig roodbruin van kleur met ringvormige, licht beige schuimkraag en amper carbonatatie. Een fruitig aroma waarin de kruidige salie zich al meteen laat gelden en er ergens een sprankeltje karamel verscholen zit. Een stevig mondgevoel met een zoet gevooisde (lichtjes gebrand) zacht zurige aanleg waarbij ook het ‘Heilig kruid’ zijn aanwezigheid opeist, Het brengt je met een milde zurigheid naar naar een tamelijk zoete afdronk waarin toch het licht zure eve komt aandraven.
Brussels Beer Project, Rue Antoine Dansaert 188, russel -
Dat brouwer Brecht Verborgh bewijst dat hij bier van allerlei soorten kan brouwen. De gekke creativiteiten brengt naast zijn lekkere doordrinkers en zijn vele zure frisse bieren ook vraag en opdracht van anderen tot een leuke receptuur. Deze vraag kwam er van de Gentse groep Aikikai. beoefenaars van de Japanse krijgsdiscipline Aikido. Bedoeling was natuurlijk er een Japanse toets in te brengen met als resultaat een stevig storting rijstvlotten bij de pilsmout en Christal Maple in het belag. Dit aangevuld met de Japanse hopsoort ‘Sarachi Ace’. Voor de kruiding zorgt het sap van de citrusvrucht Yuzu en zijn schil voor het fris aroma. Tenslotte wordt het fermentatie gedeelte door van de Sake-gist (Saccharomyces) afgewerkt. Een karaktervol terrasbier die gezelligheid waarborgt.
Proefkotje: Helder hooiblondje met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een bloemig moutaroma waar de geur van de Yuzu al een teken van waardering heeft in de heerschappij van het fruitige (mango) hopgegeven. Een uniek fruitige maar zachte hopbitterheid veroverd met zijn milde kruidigheid voor voldoende aanwezigheid in de heerlijke en sublieme van de hoptoevoer en brengt je met volle overtuiging naar een droge, hopvolle afdronk die je al meteen doet verlangen naar een volgende slok.
Ik kreeg van de Westvlaamse geuzesteker Geert Demunck twee unieke exemplaren van zijn fantastisch werk en hier is er al eentje van. Deze traditionele geuze-lambiek werd gevormd met verschillende lambieks uit de Zennevallei. Onder meer afkomstig van Eyenbosch, Sako, De Herberg en De Troch. Met wat overjaarse hop komt er gerstmout en ongemouten tarwe in de wort. De fruitigheid kwam er door een mengsel van een gemacereerde ‘Boscoop Glory druif’, een vroege ‘Van der Laan druif’ en rabarber (allen van eigen kweek). Na een verblijf van ongeveer 6 jaar op een wijnvat en nog een jaartje in een tank wordt deze zeer unieke geuze in kleine productie (120 liter) en wordt door de echte geuzekenners als subliem gekozen.
Proefkotje: Licht wazig donkerblond met weinig schuimkraag en weinig carbonatatie. In een aroma van nat hout door het lange verblijf in de vaten komt al direct de subtiele geur van de rabarber aandraven die in het mondgevoel een beetje zacht fruitiger wordt door de aanraking van de druiven. Met een heerlijk citoenzurig gevoel wordt je verder gezogen naar een droge, lactozure met fruitige (rabarber) gevoede afdronk die je nog een tijdje laat meegenieten om zo vlug mogelijk een volgende slok op te nemen.
Dit fris en genereus fruitbier, geschonken door Glenn Ployaert, Account Manager van Neobulles, wordt gebrouwen bij Brasserie Anders in Limburg. Gebrouwen, zonder enige chemische toevoeging, als witbier met gerst- en tarwemout, waarbij de natuurlijke aroma’s van zoete krieken en de muntachtigheid van zwarte bessen worden gemengd met een Granny Smith concentraat die voor een subtiele fruitigheid zorgt. De aanvulling van de synthetisch zoetstof Aceculhaam-K brengt met een bitter- en zoeteheid het karakter nog wat voller. Een leuke aanbieding waarbij de fruitige ondertonen zich van aroma tot afdronk met een verkwikkende frsiheid laat onderdompelen.
Proefkotje: Helder briljantrode kleur met romige licht roze schuimkraag en fijn parelende carbonatatie. Een aangename moutaroma waarin vooral Hibiscus en de omarming van de muntgeur, veroorzaakt door de cassisbessen, je een fris en fruitig gevoel heeft. De bloemige moutgeur brengt een matig zoetig lichtbitter en zacht kruidig (hibiscus) maar mooi fruitig mondgevoel. Met een karaktervolle fruitige smaak, waarin ook hier de zwarte bessen een rol spelen maar die worden afgezwakt door de aanwezigheid van de groene appels waarbij een een droge, maar zeer fruitige zoetgevooisde afdronk wordt waargenomen.
Een zeer blond fruitig bier van gemengde gisting. De basis van dit bier is een ‘Raw Ale’ (stijl van de Vikings waarbij op zee de wort niet wordt gekookt). Gebrouwen met een behoorlijke hoeveelheid zwarte gerst en zwarte haver van eigen kweek. Om het smaakpallet op niveu te krijgen werden dennetoppen en dennenaalden bij de sinaasappel (zeste en vruchtvlees) en geneverbes gevoegd. Het zijn vooral de geplukte appels die voor de perfectie zorgen Tijdens de lagering werd 10% bier van spontane gisting met een merkbare concentratie ethylacetaat om de fruitigheid te versterken toegevoegd.
Proefkotje: Licht wazig strogele kleur met romige mouserende witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Eerst komt de bierige putjesgeur zich aanmelden waarna het fruitge (appel) in de tarwemout komt plaatsnemen. In het mondgevoel een frisse beurt melkzurigheid met ook dat fruitige appelgevoel. Er overvalt je een mooi alcoholwarmte met een volmondige, citrusachtige smaak. Het zoetige (door deathalacitaat) heeft je de indruk van youghurt tot nagelak. Die smaak brengt je naar een lang aanhoudende afdronk waarin hier het gebruik van de dennetak met de appel aangenaam verrast.
Een de laatse creaties van onze vriendelijke brouwer, waarin hier gebruik werd gemaakt van onder andere zijn unieke ‘Desselgemse ‘Airborn’, een gist zelf opgekweekt uit de lucht van zijn gemeente. Het concept ‘rum’ (lievelingsdrank van de piraten) werd in het volledige concept verwerkt. Gebrouwen met Cara120, pils- en chocolademout met toevoeging van zeer veel rietsuikermelasse. Als hopaanwezigheid kwamen er pallets van de Duitse bitterhop ‘Northern Brewer’ aan te pas. Er werd gewerk met het mengen van de plaatselijke wildgist (Desselgemse Airborn) met ‘Turbo Rum gist’ voor de hoofdgisting. Het bier kreeg dan 2 jaar de tijd voor een rijpingproces in oude rumvaten en ontwikkelde zo zijn sterk karakter Om de zurigheid te verkrijgen met een stevige body en complex karakterwerd er pediococcus (een type melkzuur bacterie) aan toegevoegd.
Proefkotje: Tamelijk helder roodbruin met licht beige schuimkraag en matige carbonatatie. Bij het aroma komt de turfgeur, door het verblijf in de rumvaten, behoorlijk opdraven maar ook de scherpe invloed van de wilde gist komt zachtjes opdagen in een mild fruitige omgeving. In het mondgevoel, een zeer complex smaakpallet, zoekt de zoete fruitigheid (groene appel) een mooi evenwicht met de melkzurige bacterie. De aangename aanwezigheid van het rumverhaal brengt dan ook het frisse vineuze naar boven die eindigd met een droge lichtzurige maar lang aanhoudende afdronk.
Niet iedereen houd van zurig, funky of wild. Voor deze mensen, die niet open staan voor onconventionele smaken, is er ook een leuk alternatief met een simpel blond biertje als deze lekker frisse dorstlesser. Met de stijl van onder meer Omer, Duvel of Westmalle tripl in gedachten probeerde Brecht een eigen creatie met smaakexplosie af te leveren, Een blondje zonder veel tierlantijntjes, Deze Buddy Blond wordt gebrouwen met pils- en pale-alemout, rijsvlokken, een beetje haver en redelijk veel suiker. Om een smaak- en geurexplosie te veroorzaken kwam er een grote hoeveelheid koriander bij te pas. Als hopsoorten werden pallets van Idaho en Cascade gebruikt en als gist een neutrale us50,
Proefkotje: Helder strogele kleur met mouserende, witte schuimktaag sprakelende carbonatatie. In het aroma komt vooral het gebruik van de koriander de moutigheid beheren maar wel enig gebruik van rijst merkbaar. Er volgt een milde moutsmaak met ook hier wat koriandergevoel en zoet fruitig (peer). In het frisse smaakpallet een citrusachtige, naar vanille smakende aangename alcoholwarmte die je brengt naar een droge afdronk waar hier naast het koriander gegeven toch de aanwezigheid van de havervlokken zijn opgemerkt,
Dit saisonbier werd reeds gebrouwen in 1844. Het wordt nog steeds op deze ambachtelijke wijze gebrouwen met rechtstreekse vlam on de ketel.In 1990 besloot Marc Rosier, de toenmalige manager zijn succesrijk Saison Dupont een nieuw gezicht te schenken. De ingrediënten werden allemaal biologisch. Gebrouwen met pils – gerst- en tarwemout, met gebruik van de biologische hopsoorten East Kent Golding en Stiermark Dit alles uit Poperingse hopvelden en met vloeibare suiker.
Proefkotje: Wazig hooiblond met een stevige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het bloemig hopgevoelig en fruitig (pompelmoes) aromaworden vooral klein notities van de gist gevonden met een vleugje kruidnagel die zich herhalen en een toetsje mild moutbitter mondgevoel de frisse, zacht gekruide hoppigheid komt verstoren. Een met veel karakter omgeven smaak brengt je dorstlessend naar een droge licht hopbittere afdronk die je meteen doet verlangen naar een volgende slok. Een prachtig zetelbier.