PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
18-05-2022
Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
Werd ontworpen onder de noemer van Duitse degelijkheid, in de Keulse stijl, door en bij de creatieve bierkunstenaars Fred & Jamie of beter Frederick Keusters en Jean-Michel Bal. Het brouwsel vertaald zich als ambachtelijk bier met nen hoek af, een rollercoaster van smaakbeleving en vooral de uitmuntende kennis van biosynthese. Deze Microbrouwerij motiveert mensen als thuishaven' voor kunstenaar, graffiti en muziek via de site 'The Red Lion Art House' maar ook goede en smaakvolle bieren brouwen werd hun passie. Ze hebben ook een eigen hopveld.
Proefkotje: Zeer licht en helder gele kleur met mooie witte schuimkraag en met matige carbonatatie. Een fris en zoetig (banaan) moutaroma waarin de plaatselijke hopsoort al een beetje doorsijpelt.. Het niet al te heftig mondgevoel waarin een zachte hopbitterheid van zich laat horen en een aangenaam gevoel je meesleurt naar een droge, bloemerige en hopbittere afdronk. Het type is dan ook een mooie hopstap naar de beginnende bierliefhebber
Voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 614 koos Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte voor een basisbier uit de foeders van Brouwerij De Feniks. Deze 'Fly Away' werd speciaal gebrouwen en bereidt onder controle van barrelmeester Kurt Decoene. De 'Barrelwine werd met injectie van oud geuze Goossens verwent met een drie-jarig verblijf in een houten wijnvat zodat de Brettanomyces hun werk konden verrichten om daarna met toevoeging van 5 verschillende fruitsoorten borg te staan voor het lekkere smaakpallet van de '5 à Day'
PROEFKOTJE: Een bijna doorschijnend roodbruin bier met een, snel verdwijnende, witte schuimkraag en matige, doch voldoende carbonatatie. Een fris moutaroma waarin de muffe tannine door het lange verblijf in het wijnat begint te overheersen.
In het mondgevoel komt vooral een zachte zurigheid de moutbitterheid verstoren waarin nu al enige fruitigheid zich komt aanmelden en brengt het genietend over tot een lange droge, tannine gevoelige maar milde zue afdronk. Om werkelijk van te genieten.
Deze stoere, onweerstaanbare blondine wordt gebrouwen met 100% van eigen kweek in de hypermoderne brouwerij van Mike Janssen en Roniek Van Bree tussen de Haspenhouwse bloesems, op de plaats van de vroeger ossenstallen behorende aan de hoeve Nicolai. Het bier is zeer toegankelij en een perfect alternatief voor de dorstlessende pils en/of licht abdijbier. Het bijbehorende speciaal glas is een eigen ontwerp en wordt als icoon onder de bierglazen genoemd.
PROEFKOTJE: Wazig goudgeel van kleur met mooie, romige witte schuimkraag en hevige carbonatatie. Fruitig (abrikoos) moutaroma met een insteek naar de plaatselijke gist.. Een bloemig, zacht zoetig mondgevoel warin de moutbitterheid wordt omgeven door een sublieme hop aanwezigheid. Met fris en smaakvol gevoel loopt alles lekker binnen en eindigt met een licht bittere en droge afdronk waarin een beetje hopgevoel blijft hangen en samen met de frisse gistaanwezigheid doet verlangen naar een volgende slok. Lekkere doordrinker.
Onder de noemer 'een voske verkiest zijn streken niet' maakt het bier net als het dier een gracieuze speelsheid verenigt met een eigenzinnig karakter werden bij de Kempense biermakers Kevin, Jeroen en Peter op punt gezet om daarna in grotere productie bij Brouwerij Het Nest te worden gebrouwen. Bij het brouwen wordt de pilsmout aangevuld met karamelmout om die vossenkleur te verkrijgen. Met de afwerking met die eigenzinnige Brettanomyces gist bekomt men die unieke smaak De winst van deze uitzonderlijke bieren wordt integraal gebruikt voor de aankoop van bossen en deze zo goed mogelijk te beheren en open te stellen voor jong en oud.
Proefkotje: Roodbruin vossenkleur met romige, witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een moutig aroma waar de unieke zeer subtiele werking van de brettanomyces reeds aangenaam verrast. Je vindt dit zacht, zurige ook direct terug bij de karamelmoutige smaak die je met een zeer aangenaam sprankelend gevoel brengt naar een licht zure, droge zacht bittere afdronk. Zeer aanbevolen als abieritief.
Microbrouwerij Beer4Nature, St Paulusstraat, Mol - 0494 90 36 50 - info beer4nature.be
De titel van dit uniek blondje verwijst naar een uitspraak in het Antwerps dialect "ga eens vreemd". De brouwerij Vissenberg van Peter Verellen en Hans Helsen ontwikkelden en brouwen in eigen ketels als huisbier voor B&B Vennehoeve te Boechout.. Momenteel staat hun microbrouwerij (300l) gedemonteerd en moeste ze 'vremd' gaan bij De Graal Brakel. Brouwerij 'Vissenberg' dankt haar naam uit een 17°Eeuwse familie, opgedoken in de stamboom van Peter. Bij het brouwen werd vooral gebruik gemaakt van 'vlierbloesemsiroop die het karakter wat afzwakt en een een heerlijke doordrinker aan overhoud.
Proefkotje: Licht wazig donkerblond bier met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma ontwaard je zachtjes het gebruik van de vliesbloesem en de aanwezigheid van de plaatselijke gist. Dit neem je alvast mee in het fruitig (sinaasappel) mondgevoel het gevoel van een milde hopbitterheid de smaak intreed en zo met een aangename alcoholwarmte zich laat leiden naar een scherpe, zoet aanvoelende maar droge lichtgekruide afdronk.
Een verfrissend bier (door gebruik van exotische kruiden) uit de reeks 'De Zeven Zonden' vanuit het brein van wonderbrouwer Koen Hugelier. Gebrouwen door hem maar de productie van de reeks werd onlangs de productie en verdeling overgenomen door zijn beste vriend Bjorn Desmadryl van The Brew Society. Het is 100%biologisch en draagt het etiket van het 'Europees Bio Label'.
Deze ziedende zonde is een brutaal tarwebier (7%) met kwade kruidigheid dat uitdrukking wil geven aan de meest vernietigende aller zonden: de wraak
Proefkotje: Hooigeel van kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Licht fruitig en citrusachtig moutaroma. Het mondgevoel is een beetje zoetig overkomend maar vooral met een ophefbare kruiding die naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid prijs heeft en met een gedurfde, zeer fris aanvoelende, en die een mooi geheel vormt met de kruidigheid, de mout- en hopbittere gewaarwordingen in de afdronk.
Meegebracht uit de veel unieke craftbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit soort tarwebier van licht alloi waarin vooral de schil van het befaamde clémentientje in verwerkt is. Het etiket verwijst naar de vele zonsondergangen die Paula en Valéry hebben zien opdagen tijdens de lange zoektocht naar dit unieke smaak van dit uitzonderlijk witbier.
PROEFKOTJE: Matig wazige blonde met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. De traditionele tarwemout is opvallend in het aroma waarin het gebruikelijk koriander samen met de mandarijn zijn gevoelens loslaat. Het mondgevoel heeft een kruidige maar zachte moutbitterheid met een zeer aangename citrus uitstraling die je naar een met tarwemout, licht gekruide afdronk brengt
Brasserie Atrium, Rue des Brasseurs 9, Marche-en-Famenne - 084 21 36 56 - info@brasserieatrium.be
Deze beachy tripel Session Sour IPA onder de noemer 'Yellow Stone' is de perfecte abieritief die de zoektocht naar grensoverschrijdende smaaksensatie' situeert. Een pareltje van terechte cultstatus gebrouwen in de ketels van The Brew Society te Heule Het werd een gecontroleerde oefening met kustaroma's als zeekraal en zeewier (uit Galicië) naast het inwerken van steenvrucht smaken en een verfrissende gisting van het Noorse Kveik. Er werd gebruikgemaakt van gersten- tarwemout en haver en de hopsoorten Simcoe, Citra, Centennial en amarillo die de basis vormen van een unieke smaakbeleving
Proefkotje: Wazig amberkleurig met weinig maar fijn witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een fruitig (mango, pompelmoes) hoparoma die vervolgt op een zacht zurig mondgevoel waarin ook hier de fruitige hopsensatie met invloed van de sinaasappelschil. Het wordt een uniek en sprankelende droge afdronk die aangenaam hopbitter blijft tot de laatste slok. Een vriendelijke doordrinker.
Voor BierBrief BB612 lag bij Melissa de keuze bij een van de unieke brouwsels van Gigant. Deze biermaker benadert de oude brouwtradities waarbij hoogwaardige ingrediënten en een stevige passie leiden naar diverse, unieke smaken. 'Een kleine speler met grote ambities'
Deze unieke session ipa werd gebrouwen in de ketels van The Brew Society te Heule. Licht in alcohol (4,4%) met toevoeging van de hopsoorten Simcoe, Citra en Sorachi Ace waar na de ketelverzuring nog een extra dry-hopping werd bijgevoegd en daardoor een dorstlessende en aromatische smaakbeleving bekomt.
PROEFKOTJE: Bijna helder hooiblond met fijne witte schuimkraag en gezonde carbonatatie. Een fruitig en hoppig aroma waarin de licht zurige citrus toetsen van pompelmoes en passievrucht elkaar aanvullen. In een zacht melkzurige moutbitterheid met limoen verschijnselen is er mooi evenwicht bij een matige en bloemige hopsensatie. Deze zijn ook te vinden inde droge aangenaam hoppige afdronk
Ook toegestuurd vanuit brouwerij Het anker waarvoor dank. Een lekker gehopt maar zeer licht Brussel Abdijbier dat in een vorig leven werd gebrouwen in de ketels van de Brusselse 'Abdij Ter Kameren' aan de voet van de Maalbeekbron. Het bier wordt door de Mechelse brouwerij verder traditioneel verder gezet als aandenken aan de abdijstichteres Dame Gisèle en haar gastvrijheid iets wat ook in de analen van Het Anker staat. Op het etiket het logo van 'Erkend Abdijbier'.
Wacho's Proefkotje: Wazig licht amber met romige witte schuimkrag en stevige carbonatatie. Een citrus gevoelig moutaroma dat licht zoetig en fruitig (bananen) als aanbeveling heeft en in zijn hopbitterheid een frisse zuurheid beleefd. Het mondgevoel laat je genieten van een malse moutbitterheid maar vooral het heerlijk gevoel van de rijkelijk ingebrachte hop die dan ook naar het einde toe zijn aangename hopbitterheid niet laat verzwakken. Zeer verfrissend abieritief.
Toegezonden door Brouwerij Het Anker om mijn bevindingen mee te delen, waarvoor oprechte dank. De Mechelse brouwerij nam de traditionele bagage over van het brouwsel (met merknaam) van de Brusselse Abdij 'Notre Dame de La Cambre'. die daarvoor vergoed worden.
Met ongeveer dezelfde ingrediënten, incluis het brouwwater uit de vijver van de Maalbeek wordt dit abdijbier een lekker gegeven bij de bierliefhebbers. Als een de lichtste abdijbieren met gelijkenis naar de Duitse pilsbieren wordt het alvast een voltreffer
Wacho's Proefkotje: Donkerblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een bloemig aroma met een mooie inbreng van de verse hop in de zacht-bittere moutgeur. Met een zoetig en moutbitter mondgevoel komt de subtiel aanwezigheid van een fruitig (abrikoos) tussen de milde aanwezigheid van de gebruikte hop en zich verder ontwikkeld, met een mooi evenwicht tussen de frisse hop en de zachte moutbitterheid die je dan ook lekker in de afdronk verder krijgt.
De Keuze van Mel voor BierBrief 611 viel deze keer in de vernieuwde reeks 'Ferre' bieren, een aandenken aan de Pittemse Jezuïet Ferdinand Verbiest, die 400 jaar geleden werkte aan het Keizerlijk Hof in China.
Dit tarwebier kreeg in een vorig leven de naam 'La Vatje' en werd gebrouwen met de medewerking van spelt, tarwe- en pilsmout. Als hopsoort koos brouwer Thijs voor Saaz en Cascade. Zeer fris zomerbier.
Wacho's Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In het moutig mondgevoel bemerk je de traditionele kruiding van koriander met ook iets fruitigs (perzik) tussendoor de citrus gevoelens voor de plaatselijke gist met een zachte blik naar de moutbitterheid. Dit innige smaakpalet laat je verder meedrijven naar een zoete, licht gekruide afdronk.
Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
Deze 'Double Imperial Stout' wordt met medewerking van Bram Neudt gebrouwen bij De Meester te Lendelede. Vooral de smaak van de kokosnoot is heersend aanwezig. voor het brouwen werd gebruik gemaakt van de hopsoort 'Columbus' en met verschillende mouten zoals Pale Ale, Imperial DRC, Brown&Oaks en Chocolade. Als gist koos men voor 'New World Strong Ale' en natuurlijk kokosnoot.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een donker beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma heerst het bounty-achtige kokosnoot effect waaronder toetsen van chocolade en vanille zijn voorzien. De aanwezigheid van de geroosterde mout vindt je ook terug in het mondgevoel bij de bittere niet storende alcoholwarmte. in de moutbittere afdronk is het alcoholgehalte wel aangeboden maar de kokosnoot is er weer aanwezig. Heerlijk zetelbier.
Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
De Keuze van Mel voor BierBrief 610 werd deze keer in de ketels en vaten bij De Meester Lendelede. Onder de opgestapelde vaten een aantal Bourbon Whisky barrels. Deze worden ondermeer gebruikt om het moederbier 'Maître Tripel' een zestal maanden te laten rijpen waardoor een zeer complex, stevig karakter wordt gevormd. De smaak van 't vat is al volledig ingeburgerd en zeer hoopvol en vooral lekker.
PROEFKOTJE: Wazig donker goudblond met romige, licht beige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een gistbitter aroma, moutig en licht zurig met wa turfgevoelens en waarin ook reeds een aanduiding komt voor een heerlijke alcoholwarmte. Een frivool, onverbloemd, zoet mondgevoel met een zachte moutbitterheid en eindigt op een tamelijk zoete moutbittere afdronk.
Deze 'Double Imperial Stout' met link naar de Metalgroep Alestorm wordt gebrouwen in de ketels van De Meester Lendelede.
waarbij de unieke smaak van de kokosnoot niet weg te denken is. Gebrouwen met de hopsoort 'Columbus', verschillende mouten zoals PaleAle, Imperial DRC, Brown&Oaks en chocolade. als gist koos brouwer Bram Neudts voor 'New World Strong Ale' en natuurlijk kokosnoot.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met licht bruine, blijvende, schuimkraag en bijna geen carbonatatie. Naast de dominante aanwezigheid van de kokosnoot komt in het aroma ook vanille, chocolade zich melden. Er is ook al een aanwijzing van de subtiele alcoholwarmte die is ook in het mondgevoel aanbiedt. In de smaak treft men vooral de pittig (gerookte) moutbitterheid, licht gekruid met een fruitige toets (rozijntjes) en zich een weg baant naar droge moutbittere afdronk waarin zich ook nog een zacht gevoel van hop aanmeld.
De Keuze van Mel (Melissa Dhooge, Bierhalle Deconinck Vichte) voor BB 609. Patrick Naudts, eigenaar van perkplanten zaak 'Fleuris' ontwikkelde tijdens de coronatijd een uniek en vrij origineel alcoholvrij bier op basis van bloemen. Dit voor een TV programma en onder deskundig oog van broer Dirk, uitbater van De Proefbrouwerij waar het dan ook gebrouwen werd. De smaak komt vooral van de bloemextracten, de Hibiscus en de vlierbloesems.
PROEFKOTJE: Helder stroblond van kleur met romige witte schuimkraag en een mooie carbonatatie. Bloemig aroma, fruitig (abricoos) waarbij de zoete Hibiscus al aanwezig is. Het mondgevoel is fruitig (groene appel), een beetje citrusachtig waarbij de aanwezigheid van de vlierbloesem zich ook laat gelden. Een complexe, evenwichtige combinatie van fruitig-zoet-zuur die je naar een pittige, licht zurige afdronk brengt.
Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
Gevonden in een der vele rekken buitenlands bier (in blik) bij Bierhalle Deconinck Vichte. Een fris wit bier onder de noemer 'Urban Wheat Ale' met weinig alcohol. . Het kruidig aroma komt van de Cascade hop. Het is een soepel en subtiel bier door het mengen van gerst- en tarwemout. Door zijn crispy fruitigheid de ideale doordrinker.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met snel verdwijnende witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Moutbitter aroma waarbij het citrusachtig gist gevoel om aandacht vraagt. Matige zoetheid brengt in de smaak een subtiele moutbitterheid met zich mee waarbij de citrus gist gegeven niet var weg is. samen met een zachte hopbitterheid die zich vooral op einde aanmeld bij een droge, licht moutbittere afdronk.
Goose Island Beer Compagny, West Full Straat, Chicago Illinois 'USA) (312) 262-4717 - Contactus@gooseislandbeercompay.com
Mooie keuze van Mel in BB 608 (Melissa Dhooge Bierhalle Deconinck Vichte). 100% traditioneel gebrouwen met spontane gisting (Lambiek stijl) Om de zuurtegraad te vrijwaren wordt er enkel in koude maanden gebrouwen (oktober tot mei) Dit lambiek bier wort 1,2 of 3 jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het mengsel van ongeveer 18 maanden oude Lambiek dat niet gezoet, gefilterd of gepasteuriseerd is, wordt in de fles gerefereerd en kan kan tot min 20 jaar worden bewaard.
PROEFKOTJE: Helder goudgeel met mooie, volle witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zurig citrus en gistgevoelig moutig aroma met fruitige (groene appel) inslag.. Het mondgevoel is zacht zurig met in de moutsmaak de lambiek gewaarwording waarin een milde kruigheid (peper) voorkomt en eindigt met een scherpe zoetgevoelige, droge afdronk.
Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
Gebrouwen sinds 1804 onder de noemer 'Never compromise on taste'. Zijn unieke pilssmaak komt er door een bijzonder brouwproces waarbij het niet wordt verdunt en dus een volmondigheid brengt. Er worden enkel aromahoppen gebruikt die de zacht bittere smaak geven. Na een 30-dagen durende lagering wordt de natuurlijke helderheid en stabiliteit verzekerd. Geen pasteurisatie. Geschonken op 3° Celcius)
PROEFKOTJE: Helder hooigeel pilskleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Zacht zoetig moutaroma met een milde kruidigheid in verwerkt. Mondgevoel en frisse smaak is tamelijk droog moutbitter waarbij ook hier een zachte kruidigheid (peperachtig) opduikt en gevolgd door een tamelijk lange moutbittere afdronk. Stevige, frisse dorstlesser.
Een fris en zurige Belgian IPA (8%) voor het eerst gebrouwen als 'Limited Edition' in in 2020 met een knipoog naar de Coronapandemie.
Hij werd samengesteld met gerste- en tarwemout en ingeënt met de plaatselijke Morpheus gist. Op het einde van het brouwproces viel er nog een dry-hopping met de Franse hopsoort 'Barbe Rouge' die de fruitige frisheid nog benadrukte.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Een fruitig (aarbeien) aroma waarin vooral het licht zurige van de Morpheus gist aandacht vraagt. Het mondgevoel heeft een mooie balans tussen zoet en zuur met een fris, fruitige aanwijzing naar de hop die zich duidelijk laat gelden. Ook nog in de zoet, fruitige maar licht zurige afdronk.