Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Koekoek Geuze - 8.9%
  • Duvel Imperial - 10%
  • Kasteel Tropical - 7%
  • Tante Nonneke -
  • Rodenbach Evolved Caractere - 7.2%
  • Pinard de Bruwelles - 8%
  • Sonic Free Fall (vrije val) - 6.3%
  • Go West Red Sally - 7%
  • Aikikai - 6%
  • Publitasting Geuze Druif & Rabarber - 6%
  • Biere des Amis Redden - 5%
  • Apfelkopf - 4,2%
  • Sour Pirate - 10%
  • Buddys Blond - 8%
  • Saison Dupont Bio - 5.%
  • Malheur Brut Reserve - 11%
  • Lustrum (20 years) Vicaris - 10%
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    21-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de slogan 'Cornet brengt mensen samen' wordt dit, nochtans krachtig alcoholarm bier, gebrouwen door De Hoorn die destijds werd ingeplant op de site van Brouwerij Palm. De naam is een link naar Theodoor Cornet die in 1710 een stevig bier liet maken voor de werklieden op Kasteel Diepensteyn te Steenhuffel.
    Dit bier met amper 0,3% ABV wordt gebrouwen op basis van de krachtige Corned Oaked waaruit de alcohol werd getrokken en daarna bewerkt met eikenhouten snippers om de herkenbare warme smaak van de 'Cornet' te verzekeren. Op het etiket het beeld van kruistochtridder Salomon de Maldeghem als ultiem eerbetoon voor zijn uitzonderlijke heldhaftigheid en hoffelijkheid.

    Proefkotje: Helder hooigeel met snel verdwijnende witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Zoet en zacht citrusachtig gekruid moutaroma waarin de gevolgen van het proces met de houtsnippers  veel aandacht vragen. Een tamelijk licht mondgevoel waarin vooral een afgezwakte moutbitterheid en een houterige vanillesmaak de weinige hop verbergt. Dit alles leidt toch zeer aangenaam naar een milde moutbittere, droge afdronk waarin de echte smaak van de 'Cornet Oaked' zeer herkenbaar is.

    Brouwerij De Hoorn, Steenhuffeldorp 3 Londerzeel - 052 31 74 11 - info.palm@swinkelsfamilybrewers.com


    Reageer (0)

    20-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Alexander 5,6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Den 'Alexander' werd voor het eerst gebrouwen in 1986 ter gelegenheid van de 200ste  verjaardag van  Alexander Rodenbach, een der eerste oprichters van de Roeselaarse brouwerij. 
    Dit prachte degustatie, abieritief of zetelbier is een blend van 1/3 jonge Rodenbach grand-Cru  met 2/3 gerijpte Rodenbach die 2 jaar heeft gelegen op eikenhouten vaten en doordrenkt met een maceratie van zure Noorderkrieken  waardoor een mooi evenwicht ontstaat van zuur, zoet en frisheid en er een perfect abieritief van maakt.

    Proefkotje: Roodbruin van kleur met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie.  Een zoetig aanvoelend mout- en gistaroma waarbij het verblijf in de houten foeders zijn sporen nalaat met tevens een scherpe, wijnachtige fruitigheid met amandel toetsen door het meeweken van de kersenpitten.
    In het mondgevoel is het zoet-zure zeer evenwichtig aanwezig en de opmerkelijk houtsmaak, veroorzaakt door de tannine van de foeders en het proces van de kersenpitten die voor de frisse amandelsmaak zorgen.<een zacht kruidig en zuur (rabarber) gevoel brengt je naar een scherpe, licht zurige en aangename afdronk waarin de inbreng van de noorderkrieken zeer belangrijk zijn. Volgens mijn persoonlijke mening is dit het beste wat Rodenbach ooit heeft vervaardigd. 'You love it or you hate it' is hier goed op zijn plaats.

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133-141 Roeselare - 051 27 27 00 - info@swinkelsfamilybrewers.be



    Reageer (0)

    11-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piedboeuf Bruin 1,1%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit tafelbier gaan we waarschijnlijk niet bestellen op café maar voor velen was het een eerste kennismaking met het bier en wordt dan ook meestal gebruikt bij de bereiding van onder meer een stoofpotje.
    Tafelbier werd reeds vele jaren geleden door de wetenschap als zeer gezond verklaard, vooral omdat er zeer weinig vrije suikers bevat en zou ook worden genoemd als mogelijke bescherming tegen kankers. 
    Dit zeer beroemd bier wordt gebrouwen in de brouwerij Piedboeuf (Jupiller) te Jupille-sur-Meuse, gesticht in 1812 door de Luikse familie Vandamme, die na overname in 1971 door AB InBev nog steeds de familiebelangen bewaakt.
    De naam is afkomstig van Jacques Pascal Piedboeuf, maker van de eerste brouwketels die de brouwerij liet maken.
    Dit tafelbier (ook gebruikt als moederbier voor Delhaize) is zoals alle eerste alcoholvrije  bieren een met water afgelengd product om een minder alcoholpercentage te verkrijgen. De tasting werd gedaan door BPC 't Plakkertje Roeselare.

    Proefkotje: Helder donker bruinrood van kleur met een licht beige schuimkraag en een zwakke carbonatatie. Het aroma beperkt zich tot een zachte moutbitterheid. De tamelijk zoet aanvoelende smaak is iets waterachtig met een zachte honingzoete moutbitterheid en toetsen van gebrande karamel die leidt tot een korte afdronk van zoete moutbitterheid.

    Brasserie Piedboeuf/Jupiler, Rue des Anciennes Houblonnières 2 Jupille-sur-Meuse (Liège) - 04 345 84 66 - http://www.ab-inbev.com


    Reageer (0)

    02-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de verhuis van de brouwerij naar Lendelede kwamen de Bordeaux vaten mee uit Stasegem. Na een verblijf van 6 maanden in Bordeaux wijnvaten kwam een zeer mooie samensmelting van een zoete porter met het zure kriekensap tot een prachtig geheel. Het werd gebrouwen met gerst- en caramout.

    Proefkotje: Wazig donker roodbruin (bijna zwart) met licht beige schuimkraag en zeer weinig carbanatatie.  een wrang zurig Bordeaux wijnaroma met invloed van de toevoer van het zure kersensap en tevens een weinig geroosterde karamel aanwezig is. Het licht geroosterd moutig mondgevoel is complex zurig met invloeden van de barrels, het fruit, een beetje vanillesmaak die het porter gevoel opwekken en naar het einde toe een zacht gevoel van  alcoholwarmte met zich meedraagt en dan ook nog speciaal in de droge moutbittere, met kersepitten wijnsmaak doordrongen afdronk

    De Meester, Nelcastraat 1D, Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Vintage 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker geschenk van mijn biermoatje Belinda Eelbode (beertotaste). Rodenbach Vintage is het resultaat van een selectie door de keldermeesters, na een rijping van twee jaar in de kathedraal van eikenhouten foeders, het beste resultaat heeft voorgebracht.  De eerste uitvoering kwam er 2007 en intussen uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie van deze limited editie in fles van 75 cl. Op het etiket staat altijd het vat en en het jaartal dat  het begin van de rijping markeert. Deze kreeg als referentiefoeder nr 138. Het is een 100% oud bier met een complexe smaak met de kenmerken intens en verfrissend waarbij het verblijf in die houten foeders aar smaak bepaald. Een voorbeeld in het type Vlaams Rood Bruin.

    Proefkotje: Roodbruine kleur met kleine licht beige schuimkraag en weinig of geen carbonatatie. Het aroma heeft naast eikenhout ook een fruitig (groene appel) zacht zurig iets, iets te zoetig volgens mijn oordeel. In het mild wijnzurig mondgevoel ontwaard men de fruitigheid van donkere kers of zwarte bes maar toch die frisse vanille smaak, zoetig en die prikkelend een verloop kent naar een  lichtzurige, fruitige afdronk waarin de gevolgen van het foeder verblijf nog steeds lekker aanwezig is. Een prachtig abieritief of zetelbier.

    Rodenbach,Spanjestraat135,Roeselare - 051 27 27 30 - info@swinkelsfamilybrewers.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Desperados 5,9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met als oorzaak de pandemie vanCovid-19 waarbij het Mexicaanse bier Corona zijn opgang maakte en een bijna gelijkaardig bier kwam bij  de Franse Brasserie Fisher (Heineken) te Schiltighem nabij Frankfurt  en later (1912) ook bij het Nederlandse Heineken te Zoeterwoude op de markt kwam. Ook Brouwerij Esperance, de Franse afdeling van AB InBev brouwde het met goed resultaat. Het verschil is dat Desperados met gerst en Corona met mais worden gebrouwen.  Bij Heineken wordt een druppel (0,1%) tequila-aroma (Agave) toegevoegd die de zoete smaak bevorderd. Inmiddels wordt het in meer dan 50 landen verkocht. Net zoals bij het Corona bier werd een stukje citroen aangeraden of limoen in de hals gestopt om een verfrissend effect bij te stellen maar eigenlijk bedoeld om de vliegen af te houden. Deze bieren worden dan ook  meestal uit de fles gedronken. De proefbevindingen werden gedaan door de BPC 't Plakkerke Roeselare.

    Proefkotje: Helder goudgeel van kleur met witte schuimkraag en matige carbonatatie. Onaangenaam en zoetig moutaroma, fruitig (appel) en toch fris aanvoelend maar met iets teveel nadruk op de toegevoegde tequila. Het mondgevoel heeft een iets wrange smaak waarschijnlijk ook veroorzaakt door een teveel aan Koriander en de sterkte van de Algarve. Met weing overtuiging werd het vervolgd tot  aan een weinig zeggende, zurige afdronk. Fris zomerbier maar niet voor de echte bierliefhebbers.

    Heineken Zoeterwoude, Desperado Consumentenservice, antwoordnummer 19092, VD Zoeterwoude (Nl) - 0800 235 24 37 - 0800 022 77 89 - info.experiance@heineken.com

    Reageer (0)

    24-11-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waterloo - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De authentieke tripel werd ooit (1971) ontworpen bij 'du Marché' te Eigenbrakel waarna het verhuisde naar Brasserie du Bocq Purnode. Na een succesrijke loopbaan werd het aangekocht en verdeeld door de groep Martin (John en Anthony) die hun eerste brouwsels maakten in de Microbrouwerij te Mont-Saint Jean maar intussen in grotere capaciteit bij een bevriende brouwerij wordt gebrouwen. Waterloo is ook de link naar de 'Slag bij Waterloo'.  Het  bier kreeg zijn unieke smaak dank zij de werking volgens de rijke Belgische brouwtraditie. Het werd gebrouwen met heel veel pilsmout en toevoeging van de hopsoorten Saaz en Spalter met de originele giststam van du Bock

    Proefkotje: Licht wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en prikkelende carbonatatie. Een tamelijk citrusachtig moutaroma waarin de plaatselijk gist aandacht trekt die je terug vind  met aandacht voor wat fruitigheid (pruimen, bessen) waarbij de gebruikte hop ook zijn sporen nalaat in een milde alcoholwarmte. Het eindigt met een droge, moutbittere afdronk.

    John (Anthony) Martin, Rue du Cerf 191, Genval - Boerderij/Microbrouwerij Mont Saint-Jean, Chaussée de Charleroi 591, Waterloo - 02 385 01 03 - http://waterloo-bier.com



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Chouffee 40 (geel) - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter gelegenheid dat 40 jaar geleden de overdracht van het kabouterbier uit 'La Valées des Fées' aan het duo Chris Bauweraerts en Pierre Gobron bracht Duvel-Moortgat naast hun doordrinker (blauw etik) een vernieuwde versie van La Chouffe waarop getal 40 en geel etik.  La Chouffe Blonde heeft intussen de start van 49 liter hopgetrokken naar een paar honderd duizenden hecto's over de hele wereld. Deze werd geproefd tijdens de tasting van BPC 't Plakkerke Roeselare

    Proefkotje: Licht wazig (bijna helder) Geelkleurig met een stevig, vaste romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Gistgevoelig moutaroma waarin het fruitige (banaan) en vooral de toegevoegde koriander  een beetje hop laat merken.
    Een lekker fris, zoet aanvoelend mondgevoel waarin ook hier de inbreng van koriander  zijn deel opeist. Met een milde bitterheid en een citrusachtige uitstraling wordt verder genoten tot een droge, kruidige, lange aanhoudende afdronk waarvan je onmiddellijk naar een volgende slok verlangd. 

    Brass. d'Achouffe, Achouffe 32,Wibrin - 061 28 81 47 - info@achouffe.be

    Reageer (0)

    23-11-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Victoria - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fris zetelbier is een sterk blond bier met 100% natuurlijke ingrediënten en wordt gebrouwen in opdracht van AB InBev te Leuven.
    Victoria legt de link naar de overwinning in 1695 van de aarstengel Sint Michaël die Brussel beschermde tijdens een zwaar bombardement.
    Het bier kwam pas op de markt in 2020 en wordt door vele bierliefhebbers beschouwd als een aanval op het bier Duvel van Brouwerij Moortgat.

    Proefkotje: Helder goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie.  Een aroma waar mout en plaatselijke gist elkaar vinden met een fruitige (banaan) en gekruide (peper) ondertoon.
    In het mondgevoel komt een zachte alcoholwarmte de zoete invloed van cirtrus en vanille  beïnvloeden en eindigt op een tamelijk droge, zachte moutbittere afdronk.

    AB InBev, brouwerijplein 1, Leuven - 


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ter gelegenheid van 40 jaar uitvinding van het kabouterbier werd speciaal een zoet en kruidig karakterbier ontwikkeld. Een lichte versie dan de andere Chouffe bieren gezien deze bestemd is tot veel genieten tijdens de komende feestelijkheden. Het etiket is blauw gekleurd terwijl de andere versie (8%) een geel etik kreeg. Er werd in dit jubileumbier  iets meer salie ingesmeten om een betere harmonie in de smaak te bevorderen.

    Proefkotje: Licht wazig goudblond met romige witte schuimkraag en zeer hoge carbonatatie.  Een bloemig moutaroma waarbij aandacht voor de plaatselijke gist met een zacht fruitige (perzik, banaan) toets waarin tevens de kruidige salie aandacht opeist en je verder begeleid naar een bijna droge, gekruide, moutbittere maar lang aanhoudende afdronk.

    Brouwerij d'Achouffe, Achouffe 32, Wibrin - 061 28 81 47 - info@achouffe.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flurk Hopper - 6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Flurkbrouwers zijn ontstaan toen enkele leden van de Evergemse Chirogroep 'Flurk' de bier- en brouwmicrobe kregen. Enkele recepturen werden met passie geproduceerd en het 2° bier werd door de Flurkskes gebrouwen bij Brouwerij van Campenhout  uit Grimbergen, de eerste 53 bakken werden in zeer korte tijd uitverkocht waarna een grotere capaciteit werd gezocht bij het gekende Craywinckelhof Lubbeek. De hoge bitterheidsgraad van deze IPA is vooral te wijten aan het gebruik van de hopsoorten: Athanum, Amarillo, Citro, Columbus, Mosaic en Simcoe waardoor een echte smaakbom werd ontwikkeld.

    Proefkotje: Wazig donkerblonde kleur met een zeer mooie en romige witte schuimkraag en voldoende carbonatie.  Een complex aroma waarin hop, gist en mout elkaar goed vinden. Fruitig (sinaasappel, mandarijn) mondgevoel die vooral een stevig hopgehalte en zacht gekruide moutbitterheid zich aangenaam laat leiden naar een droge, langaanhoudende hoppige afdronk. Een volwaardige IPA.

    Craywinckelhof, Staatsbaan 263, Lubbeek - 016 49 84 70 - https://craywincelhof.be

    De Flurkbrouwers, Kwikstraat 52, Kortenberg - 0495 42 82 28 - info@flurkbrouwers.be

    Reageer (0)

    09-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dangerousse (6,5%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met dank aan de marketing van brouwerij De Brabandere. Het zacht maar krachtig bier met een link naar de befaamde zeemeermin (half vrouw) die haar bekendheid verwierf in het verleden bij de vele Franse zeebonken. Hier ook, door aanbod van een lekkere liefdesdrank die al je zinnen in vervoering brengt.  Gebrouwen voor de Franse markt (BiBe Fam, Bières Belges Familiales). Zeer fris zetelbier

    PROEFKOTJE: De kleur van Venitiaans blond (bijna bruin)  met een romige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een mild moutaroma met een aangename fruitigheid (druiven, rozijn) en een zweem van koffiegeur brengen je naar een smaakvolle moutbitterheid in het mondgevoel die in een mengelmoes van zoet en zachte bitterheid laat genieten tot een licht bittere en mild zurige afdronk waarin ook een licht gevoel van hoppigheid schuilt.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - 056 71 90 91 - info@brouwerijdebrabandere.be

    BiBe Fam, Zone de Filatiers, 62223Anzin Saint-Auber (Fr) - +33 3 21 17 46 46 - info@bibefam.fr

    Reageer (0)

    07-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demi des Meléés (5,9%)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze blonde pils werd speciaal gebrouwen voor de Franse markt (Bibe Fam, Bières Belges Familiales) en in het bijzonder een eerbetoon aan de vele rugbyfans. De naam legt de link naar de befaamde 'scrum half', een der belangrijkste speler op het rugbyveld.  Net als die nummer 9 gaat ook het bier echt op zijn doel af en brengt als kleine speler vooral de eenheid in het team tijdens de wedstrijd. Het, naar blond craftbier wijzend, pilsje is een frisse verademing dat ons Belgisch bier zo aantrekkelijk maakt, ook voor Franse sportlui.

    PROEFKOTJE: Helder blond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het heeft een zoete moutig en licht gekruid moutaroma waarin zelfs een tikje hop in verborgen zit. Het mondgevoel omvat een zachte zoet aanvoelende moutbitterheid (mais), een lichte kruiding die zich laat meeslepen nanar een heerlijk fris aanvoelende mild zure afdronk waarin ook hier de weinige hop zij  aandeel opeist en meteen zoekt naar een volgende slok. Heerlijke doordrinker.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - 056 71 90 91 - info@brouwerijdebrabandere.be

    BiBe Fam, Zone des Filatiers, 62223 Anzin Saint-Auber (Fr) - +33 3 21 17 46 46 - info@bibefam.fr


    Reageer (0)

    11-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 619 koos ik (Wacho) voor een primeur in de rijke geschiedenis van de Kasteelbieren. Bij de herdenking van het 30- jarig ontstaan van het Kasteelbier  bracht de brouwerij een speciaal bier uit dat zich posteerde in de hype van de weinig alcoholische bieren. Brouwmeester Stijn Van Laere  combineerde speciaal uitgezochte moutsoorten met een mengsel van specifieke hopsoorten (aroma- en bitter hop) met daaronder een verzorgde dry-hopping  waardoor, ondanks de lage alcoholwaarde, toch een heerlijk smaakpalet ontstaat dat zeer dicht bij de traditionele blonde behoort.

    Proefkotje: Wazig goudgeel van kleur met een stevige en romige witte schuimkraag n voldoende carbonatatie. Een citrusgevoelig moutaroma waarin de plaatselijke gist een belangrijke rol speelt en met zijn fruitigheid een uitstekende charme ontwikkelt. Een licht, maar aangenaam mondgevoel waarbij ook hier de plaatselijke gist, het citrusgegeven en de noodzakelijke kruiden een zacht, zoete rol aanbieden maar er ook een zeer milde hopbitterheid zijn taak vervult en zich een aangename weg baant naar een milde, moutbittere, fris fruitige afdronk die je meteen laat verlangen naar een volgende slok. Zeer aangename doordrinker.

    Kasteelbrouwerij (Van Honsebrouck), Ingelmunstersestraat 46, Izegem - 051 33 51 60 - info@vanhonsebrouck.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 619 viel de keuze op een frisse witte met dank aan de brouwerij voor de toezending. De beslissing bij de Bavik brouwers om hun sensationele 'Wittekerke' te vervangen met een frisse rebranding , naamverandering, nieuw logo... kortom de visuele indentiteit aangepast aan de noden van de hedendaagse marketing waarbij het bekende motto 'Never compromise on taste' niet werd vergeten.  De traditionele toevoeging van koriander en sinaasappelzeste werd behouden (gemalen toegevoegd net voor de finish van het brouwproces  waardoor het smaakpallet een flinke opwaardering kreeg.

    Proefkotje: Wazig hooiblond met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie.  Traditioneel tarwemout aroma waarin hier al de  koriander en het cirtusgegeven van de sinaasappelzeste merkbaar is.  Tamelijk licht mondgevoel waarin de milde moutbitterheid (tarwe) een belangrijke rol vervult en zich meteen vermengt met de ingebrachte kruiden. Een fris pils gevoel laat zich meedrijven naar naar een heerlijke moutbittere en zacht kruidige, citrusachtige afdronk die zich zeer dorstlessend aanbied.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - info@brouwerijdebrabandere.be - 056 65 04 50

    Reageer (0)

    21-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik koos voor BierBrief 618 voor een lekker, fris zoeteke meteen het eerste fruitbier bij de lambiekkunstje van Jo Panneels en waarin ook Jozef Vanbosstraeten  een groot aandeel heeft. Onder de noemer 'No Brett, No Glory' werd deze ongefilterde blend gemaakt met 300 gr verse krieken per liter. Deze kriekenmaceratie werd daarna samen met 100% eigen lambiek een zestal maanden gerijpt in Franse eikenhouten 'barriques'.

    Wacho's Proefkotje: Wazig rode kleur met kleine licht roze schuimkraag en pittige carbonatatie. Een fruitig kriekenaroma waarin de brett-gevolgen van het foederverblijf al zeer merkbaar zijn en deze ook in een licht fruitig mondgevoel laat blijken. Een smaak waarbij vooral de zure krieken een milde bitterheid geven en deze aanhoudt tot de frisse kriek- moutbittere afdronk.

    Lambiek Fabriek, Eugène Ghijsstraat 71, St Pieters-Leeuw - 0477 24 92 18 - info@lambiekfabriek..be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge liet haar keuze vallen uit een heerlijk fris zomers bier uit haar geboortestad Brugge. Stilaan komt het fris  authentiek witbier van weleer  de kelen van de echte bierliefhebber opnieuw bekoren.  Zo heeft de Brugse brouwer Klaas Vogelaers, in samenspraak van brouwicoon Dirk Naudts van de Proefbrouwerij een  origineel witbier ontworpen en deze in de ketels te Lochristi laten verwezenlijken.
    Deze gevoelige doordrinker  verkreeg zijn unieke smaak door een uitzonderlijk, naar het verleden kijkend, brouwproces waarin naast de traditionele kruiding met koriander een zeer aangename, in Poperinge, gekweekte aromahop en het sterke graansoort 'Maris Otter'  werd verwerkt waardoor een zeer zacht karakter verkregen werd.

    Wacho Proefkotje:  Wazig hooiblond met witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie.  Een citrus reikend moutaroma  waarin de noodzakelijke koriander maar vooral het gebruik van de aromahop Maris Otter zijn aanwezigheid laat merken. Een aangenaam, citrus gevoelig doch licht en zacht hoppig mondgevoel waarin ook hier de traditionele kruiding met koriander  met de moutbitterheid (tarwe?) de weg vrijmaakt naar een hopgevoelige en licht moutbittere afdronk die nog wel een tijdje blijft nazinderen en je meteen uitnodigt tot een volgende slok.

    Bierfirma Sante Beer, Schepdalelaan 18, Brugge - 0473 22 97 48 - info@santebeer.com

    De Proefbrouwerij, Doorzelestraat21, Lochristi- Hijfte - 09 356 71 02 - info@proefbrouwerij.com


    Reageer (0)

    14-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) in BB 617 viel voor de gelegenheid voor een vrouwvriendelijk bier gebrouwen met gerst- tarwe en havermout.in de ketels van brouwmeester Luc Vermeersch. Een jonge dame, een freule jonkvrouw komt zich in het spel mengen. Dit kozijntje van Jeun'homme, die eigenlijk een plaatselijke tripel is heeft een aantal maanden liggen lageren op eikenhouten Medoc wijnvaten (vandaar die amberkleurige gloed) en kreeg het bier een diepe zachte bitterheid van de lactobaccilis  in de afdronk. De smaak werd vol en complex omdat de brouwer pas in de laatste maan de kruiding heeft aangebracht en tevens een gecontroleerde verzuring het rijpingsproces lieten spelen en . Een bier waar je echt kunt van houden. Het etiket werd ontworpen door Lowie Vermeersch.

    Proefkotje: Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag voldoende carbonatatie. Een gecompliceerd moutaroma waarin de gevolgen van het verblijf in het wijnvat reeds goed merkbaar is (vooral Brett en tannine).  Een sterk motiverend zurig mondgevoel gevoed door het eikenhout waarin de stevig aanwezige moutbitterheid lichtjes aanleunt  bij de aangename alcoholwarmte en naar een  een zeer lang aanhoudende, mild zoet/zure afdronk leid.  'you love it or you hate it' is hier ook de boodschap.

    Brouwerij De Leite, Leiteweg 22, Ruddervoorde (Oostkamp) - 050 66 70 35 -0470 94 57 30 - info@deleite.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'Zomerse vreugde' brachten de brouwende broers Mathieu en Thibault hun 2° creatief idee, een stijlvolle doordrinker,  naar de ketels van Eutropius in Menen en deze een mooie toekomst te schenken die het verdiend. Dit zeer toegankelijk en laag alcoholisch recept werd nu ook genoemd naar hun sympathieke medewerkster Julie een zonnig verschijnsel die zich graag onder het volk beleefd.
    Zeer fris abieritief en niet alleen voor de zonnige dagen.

    Proefkotje: Wazig hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht pilsmoutaroma (mais)  met een fruitige en zoete Zuiderse invloed (ananas) maar met zeer milde citroenzuren inborst. Het mondgevoel is subtiel maisbitter met een aangenaam gevoel waarin ook hier een kleine toets van citroenzeste voorkomt en zich laat meeslepen naar  een zeer comfortabele, droge en zachtbittere afdronk die heerlijk fris en naar een volgende slok uitnodigt.

    Belgian Brew Brothers, Avelgemstraat96, Zwevegem - 0476 47 91 13 - julia@juliabelgium.be

    Eutropius Brouwerij, Hogeweg 263, Menen - 056 980 465 - info@brouwerij-eutropius.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Westvlaams prijsbeestje heeft met zijn vernieuwde identiteit de aandacht van de bierkenner gekregen die het verdiend. 'Evolutie' in plaats van revolutie met een eenvoudige aanpassing van het design. Onder de noemer 'Uncompromised' blijft oeroude pilssmaak (eerste brouwsel uit 1894) trouw aan hun uniek en authentiek brouwproces (o.a water uit eigen bron)  en die de wereldvermaarde dorstlesser door een lange en koude lagering (30 dagen) een fris en zacht karakter bezorgt.   

    Proefkotje: Helder hooigeel met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een gevoelig moutaroma waarin een tikje hoppigheid zijn uitstraling  niet mist en dat met ook een toetsje citroenzuur in de achtergrond.  In het bloemig  mondgevoel wordt ook hier de moutbitterheid versterkt door  de toegevoegde aromahop en met een goed aanvoelende kruidigheid  verleend de smaak zijn doortocht naar een mild zoete, droge, hop- en moutbittere afdronk

    Brouwerij de Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove (Harelbeke) - 056 71 90 91 - info@brouwerijdebrabandere.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs