7 tapas-menu - vegetarisch, geschikt voor diabetici (9 KhRW)
Deze tapasrecepten zijn telkens per portie (1 persoon).
OOSTERS POMPOENSOEPJE
Ingrediënten 10 g ui
80 g pompoen
1 kl olijfolie
8 g gemberwortel, vers
125 ml vetarme groentenbouillon (vrij van soja-eiwit: bv. Knorr)
5 g tandoorikruiden
5 ml limoensap
20 g magere yoghurt
Bereidingswijze Snipper de ui fijn. Snij de pompoen in dobbelsteentjes. Verhit de olijfolie
en stoof de ui in de olijfolie tot hij glazig ziet. Voeg de pompoenblokjes toe.
Rasp de gember, en voeg toe. Laat dit
geheel even stoven op een zacht vuurtje. Voeg dan de groentenbouillon en
tandoorikruiden toe, breng aan de kook, en laat koken tot de groenten gaar
zijn. Mix de soep glad. Roer het limoensap door de soep voor een frisse smaak.
Serveer in een soepkommetje, en lepel er dan nog wat yoghurt bovenop.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: eigen creatie
PASTINAAKRÖSTI
Ingrediënten
50 g pastinaak 10 g ui ½ ei 5 g geraspte oude kaas (Vegetarisch keurmerk: bv. Kees Kaas) Peper en zout naar smaak 5 ml olijfolie
Bereidingswijze
Schil de pastinaak en rasp hem in dunne sliertjes. Snipper de uit zeer
fijn. Klop in een mengkom het ei los. Voeg er de pastinaak, gesnipperde ui en
geraspte kaas aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een
koekenpan en bak de röstis op een middelhoog vuur goudbruin en gaar.
1/2 pitabroodje (75 g) 25 g gezeefde tomaten (brik, glas) snuif gedroogde oregano 10 g mozzarella (bv. brodowin) 3 grote champignons (75 g)
Bereidingswijze Bestrijk het pitabrood met een eetlepel gezeefde
tomaten. Snij de mozzarella in kleine blokjes en strooi ze over de pizza. Kruid
met een beetje oregano. Snij de champignons in dunne plakjes en beleg daarmee
de pizza. Laat de pizza gedurende 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven
bakken. Zet de laatste 3 minuten even onder de grill.
Ingrediënten Voor de tomatensaus:
20 g tomatenconcentraat
50 g gezeefde tomaten
100 ml water
½ teentje knoflook
snuif pikant chilipoeder of aleppo-peper
snuif komijnpoeder
snuif zout Voor de aardappelen:
100 g aardappelen, ongekookt
1 kl olijfolie
Bereidingswijze Breng in een pannetje tomatenconcentraat, gezeefde tomaten en water samen
aan de kook. Knijp er het halve teentje knoflook boven uit. Voeg een flinke
snuif chilipoeder (of aleppo-peper) en een snuif komijn toe. Laat al roerend
inkoken tot ongeveer de helft. Voeg naar smaak een snuifje zout toe.
Snij de aardappelen in kleine kubusjes. Bak die goudbruin en gaar in de
olijfolie, onder geregeld omscheppen. Serveer de aardappelblokjes met de
tomatensaus erbovenop. Overstrooi het gerecht met peterselie.
Ingrediënten
80 g wortelen
20 g geraspte mierikswortel (uit bokaal)
5 ml limoensap
snuifje peper en zout
1 cracotte, volkoren (15 g) (Wasa volkoren knäckebröd)
10 g amandelen, geschaafd
Bereidingswijze
Rasp de wortelen (met de rasp of in de keukenmachine). Meng 20 g geraspte
mierikswortel en 5 ml limoensap door de geraspte wortelen. Breng verder op
smaak met peper en zout. Serveer het pittige wortelmengsel op de
volkorencracotte. Overstrooi met de geschaafde amandelen.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: eigen creatie
SEITAN PIPERATA
Ingrediënten 70 g seitan (opgelegd, in bokaal, Lima)
30 g linzen, gekookt
25 g courgette, vers
1/2 groen (chili)pepertje (15 g)
25 g gezeefde tomaten (passata)
Snuif zout
1 blad chinese kool (20 g)
Bereidingswijze
Breng seitan en linzen in een mengkom. Snij de courgette in kleine blokjes en
voeg toe. Snipper het pepertje heel fijn (verwijder de zaadlijstjes als je niet
van heel heet houdt) en voeg toe. Overgiet met de tomatenpassata. Voeg een
snuif zout naar smaak toe. Meng goed, en
laat zeker een kwartiertje trekken zodat de seitan goed marineert. Serveer op
een langwerpig blad chinese kool.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: eigen creatie
FRISSE RODEBIETENSALADE
Ingrediënten
35 g rode biet, voorgekookt 25 g appel 10 g walnoot 25 g feta 20 g honing 5 g balsamicoazijn 1 blaadje witloof
Bereidingswijze Snij de de rode biet en de appel tot een brunoise.
Hak de walnoten grof. Verbrokkel de feta in fijne stukjes. Meng alle
ingrediënten met de honing. Breng op smaak met balsamicoazijn. Serveer de
salade op een blaadje witloof.
Voedingswaarde:
zie onderaan
Bron: eigen creatie
Klik HIER voor de tabellen met voedingswaarden en koolhydraatporties voor de verschillende tapas en voor het volledige menu.
Tapas: falafels met dipsausje (1,5 koolhydraatruilwaarden)
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
3 eetl. kikkererwten uit blik75g
1 kl. peterselie, vers5g
1 teentje knoflook6g
1 stukje ui20g
1 eetl. havervlokken8g
1 snuifje zout
1 snuifje peper
1 mespunt gemalen koriander0,5g
1 mespunt komijnpoeder0,5g
1 kl. Becel vloeibaar7g
Sausje :
1 stukje rode biet, gekookt10g
1 stukje appel10g
1 eetl. magere yoghurtnatuur30g
1 mespunt mosterd2g
enkele druppels citroensap,
vers0,5g
1 snuifje zout
1snuifje dille, gedroogd
1 stukje rode biet, gekookt10g
1 stukje appel10g
Bereidingswijze
·
Laat de
kikkererwten uitlekken.
·
Schep
ze in een blender samen met de peterselie, knoflook, ui , havervlokken, zout,
peper, koriander en komijn. Mix fijn tot een homogeen mengsel.
·
Rol er kleine balletjes van, en zet ze koel weg om op te
stijven
·
Maak intussen het sausje : mix de rode biet en appel fijn in
de blender, voeg yoghurt, mosterd, citroensap, zout en dille toe, en mix alles
tot een homogeen mengsel.
·
Bak de balletjes in een pan met Becel vloeibaar, ongeveer 5
min. aan elke kant.
·
Serveer
met het dipsausje
Bron
www. njam.tv/recepten/falafel-met-vegan-mayonaise + eigen aanpassingen
3. Doe de gerapte komkommer in een propere keukenhanddoek en wring het vocht er uit
4. Doe de komkomer in een mengkom en voeg de Griekse yoghurt, look, citroensap en munt toe
5. Meng alles goed door elkaar
6. Voeg peper en zout naar smaak toe
7. Plaats in de koelkast en serveer gekoeld
8. Was en stoof de spinazie tot hij geslinkt is
9. Snij de zongedroogde tomaatjes fijn
10. Beleg de helft van de tortilla met spinazie, zongedroogde tomaten en de kaas
11. Verdeel de dille erover
12. Plooi de tortilla dubbel
13. Bak de tortilla langs beide kanten in een anti-aanbak pan op een laag vuur tot ze krokant zijn langs beide kanten en de kaas gesmolten is
14. Snij de tortilla in twee
15. Serveer de tzatziki samen met de crackers
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(356)
388
34,2
6,0
20,8
17,1
8,75
5,63
2,26
Per 100g
109
9,6
1,7
5,8
4,8
2,5
1,6
0,6
En%
35,5
6
21,5
40
20,5
13
5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Yoghurt natuur (75g)
0,3
Volkoren Tortilla (40g)
1,2
Crackers (20g)
1
Totaal:
2,5
5:Bron
- Greek quesadillas. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://damndelicious.net/2016/07/23/greek-quesadillas/?fbclid=IwAR1kF5UY0Yl42jBqGILWl1QP3P1jvv50JbjGO9ReOB5ww8terdG1RaEPQl4. Het recept is wel aangepast door ons en de tzatziki is een eigen creatie
1. Snij de broccoli, champignons, rode ajuin en look in fijne stukjes
2. Bak de champignons in een beetje olijfolie tot ze licht bruin zijn
3. Pureer de de helft van de zwarte bonen in een mengkom
4. Meng de rest van de bonen, broccoli, ajuin, champignons en look
5. Voeg de kruidenmix, Worcestersaus, ei, de kaas en de broodkruimmels toe aan het mengsel
6. Meng tot een geheel
7. Bevochtig je handen en maak er een kleine handburger van het mengsel
8. Voeg extra broodkruimels aan het mengsel toe indien de hamburger uit elkaar valt
9. Verhit de olie in een bakpan
10. Bak de hamburger 3 tot 5 minuten per kant tot ze goudbruin zijn
11. Snij het hamburgerbroodje doormidden
12. Besmeer de onderste helft van het broodje met ketchup
13. Beleg het broodje met de burger, een blaadje sla en een plakje tomaat
14. Leg de bovenste helft van het broodje erop en steek er een tandenstoker door om het geheel samen te houden.
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
103,5g
158
13,8
2,1
6,1
8,2
1,81
5,13
0,83
Per 100g
153
13,3
2,0
5,9
7,9
1,75
4,96
0,80
En%
35
5,5
15,5
47
10,5
29
5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Zwarte bonen, paneermeel en ketchup
0,5
Burger broodje (25 g)
0,5
Ketchup
verwaarloosbaar
Totaal:
1
5: Bron
- Vegetarische hamburgers. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://www.thekitchenwhisperer.net/2014/04/12/chunky-portabella-veggie-burgers/?fbclid=IwAR3iSBPwol2gykv7oKn2gyoUhMX5hFxvs6mCEO8M3MB0ep3w068z2QWK_EQ
- Een eetlepel uitgelekte kikkererwten, voorgekookt uit blik (20g)
- 1 koffielepel water (4g)
- ½ koffielepel citroensap, vers (2g)
- ½ eetlepel olijfolie (7g)
- ¼ teentje knoflook (2g)
- Snufje zout
- Snufje paprikapoeder en komijn (naar smaak)
- Twee volkoren wraps (80g)
- 2 bladen kropsla, vers (30g)
- 8 plakjes tomaat, vers (120g)
- 4 eetlepels wortel, geraspt, vers (80g)
- 1 grote appel met schil, vers (80 g)
- Een handvol amandelen (7), ongezouten (10,5 g)
- 1/2 pakje crackers, naturel (15g)
4: Bereidingswijze
Kipsalade
- Breng een kookpot met water aan de kook.
- Leg hierin de kipfilet in zijn geheel en kruid met peper en zout. Laat een 20-tal minuten koken
- Haal de kip uit het water en trek de kip in kleine stukken (met mes en vork)
- Meng de yoghurt, currypoeder onder de kip
- Breng verder op smaak met peper en zout
Hummus
- Voeg de kikkererwten, het water, het citroensap en de knoflook samen in een blender
- Blend tot een smeuïge massa
- Druppel er de olijfolie op en meng goed
- Breng op smaak met zout, paprika- en komijnpoeder
Wraps
- Centreer de helft van de zelfgemaakte kipsalade in een streep op de volkoren wrap
- Leg de helft van de sla, de tomaten en de wortels op de kipsalade
- Rol de wrap op en snij de wrap doormidden
- Pin de wrap vast met een tandenstoker in iedere helft
- Doe hetzelfde voor de tweede wrap.
Fruitfiguur
- Snij de appel in zo veel mogelijk schijfjes
- Prik er figuurtjes uit met behulp van verschillende modellen
- Haal zo veel mogelijk figuutjes uit je appel
- Schik deze in de lunchbox
- Schep de hummus in een klein apart afsluitbaar potje en leg er de crackers naast
5: Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(496,5g)
585
69,4
19,6
22,7
20,8
3,67
7,97
1,56
Per 100g
117,8
14
3,9
4,6
4,2
0,7
1,6
0,3
En%
47,5%
13,2%
15,6 %
32,1%
5,3%
12,2%
2,3%
6: Bron
- Kipsalade: Gezonde drukte. Geraadpleegd op 25 september 2019 via http://www.gezondedrukte.be/recipe/kipsalade/?fbclid=IwAR0igYB-NW76mmx-3lLBTVNdxsiJjCUWjT-Jj_NQ2KWjZzDbPAp56rIFFtw
We hebben wel aanpassingen gedaan: geen vel, magere yoghurt i.p.v. volle yoghurt, de hoeveelheid kip.
- Hummus: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens
- Wrap: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens