Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
27-11-2019
Bodemloze quiche met spinazie.
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
- Koffielepel ui, vers (6g)
- Scheutje olijfolie (2g)
- 3 eetlepels spinazie, diepvries (30g)
- ½ ei, vers (30g)
- 1 grote eetlepel geraspte emmental (20g)
- Peper naar smaak
- 2 zongedroogde tomaten (8g)
3: Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180° C
2. Vet twee vormpjes in
3. Versnipper de ui en stoof hem aan in een pannetje met olijfolie
4. Voeg er de diepvriesspinazie aan toe tot hij ontdooit is
5. Laat het overtollige water uit de spinazie verdampen
6. Klop het ei los in een kom en voeg er de kaas en de peper aan toe
7. Meng tot een mooi mengsel
8. Voeg hier de spinazie en ui aan toe
9. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes en voeg ze toe aan het mengsel
10. Meng alles tot het een mooi is
11. Schep 1,5 eetlepel in elk vormpje
12. Bak de quiche gedurende 15 a 20 minuten tot hij licht bruin kleurt
4: Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie 96g
155
1,4
1,1
1,8
10,3
11,6
1,5
3,2
0,8
Per 100g
161
1,5
1,1
1,9
10,7
12,1
1,6
3,3
0,8
En%
4%
3%
2,5%
27%
67,5%
9%
19%
5%
Bijlage 2 : NubelPro rapport
5: Bron
- Bodemloze quiche. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, via https://www.leukerecepten.nl/recepten/glutenvrije-quiche/?fbclid=IwAR2O7nIS-ZoZHjSrdF6Up9qXKvkgcT67R58wJfe5uJPzymURUrwkcov3b2U , aangepast door ons
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
27-11-2019, 13:31 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Pancakes met chocoladeschilfers en vers seizoensfruit
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten voor de boterhammen
Pancakes
- Glutenvrije bloem mix C (Schar) (25g)
- Bakpoeder, Dr. Oetker (2g)
- Een snufje baking soda
- Een snufje zout
- ¼ ei (10g)
- ½ koffielepel plantaardige margarine, gesmolten (3,5g)
- 35 ml melk, halfvol
toppings
- ¼ appel met schil (25g)
- ¼ banaan (25g)
- 1 koffielepel chocolade, puur 85% (3g)
3: Bereidingswijze
1. Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout in een mengkom
2. Voeg het ei, gesmolten margarine en de melk bij de droge producten
3. Mix alles goed door elkaar tot het een mooi, dik mengsel
4. Verhit de pan op een licht vuur met een kleine hoeveelheid margarine
5. Schep met een lepel het pannenkoekenbeslag in de pan en laat ze rustig gaar worden
6. Haal de pannenkoeken van het vuur als ze aan beide kanten goudbruin zijn
7. Snij de appel en de banaan in kleine stukjes
8. Serveer de pannenkoekjes samen met het vers fruit
9. Rasp de chocolade tot schilfers en bestrooi over de pannenkoekjes
Het is de bedoeling dat de pannenkoekjes dikker zijn dan normaal.
4: Voedigswaarde
Hoeveel-heid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie 128,5 g
198
32,8
9,7
2,2
3,5
5,3
2,1
1,4
1,4
Per 100g
154
25,5
7,5
1,7
2,7
4,1
1,6
1,1
1,1
En%
66%
20%
2%
7%
24%
9,5%
6,5%
6,5%
Bijlage 1 : NubelPro rapport
5 : Bron
- Glutenvrije en lactosevrije pancakes. Geraadpleegd op 20 oktober 2019, via http://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-pancakes/
We hebben het recept een klein beetje aangepast. Achteraf ook nog de chocolade en het fruit er aan toegevoegd.
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
27-11-2019, 13:29 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
1.1: Naam recept
Eenvoudige lunchbox
1.2: Aantal porties:
1 portie
1.3: Ingrediënten voor de boterhammen
- 2 sneetjes meergranenbrood (54g)
- 2 eetlepels Philadelphia met knoflook en kruiden (20g)
- 8 plakjes komkommer, vers (24g)
- 2 radijzen, vers in plakjes (12g)
- 1 sneetje meergranenbrood (27g)
- 1 snede kippenwit (20g)
- 1 blad kropsla, vers (15g)
- 1 sneetje meergranenbrood (27g)
- 1 koffielepel confituur (11g)
- 8 kersttomaten, vers (96g)
- 10 druiven, wit (70g)
- ½ pakje crackers olijfolie & oregano (15g)
1.4: Bereidingswijze
- Besmeer 1 snee meergranenbrood met de Philadelphia
- Snij de komkommer en radijzen in plakjes
- Dresseer de plakjes op de boterham
- Leg het tweede sneetje meergranenbrood er op en snij de boterham in twee
- Beleg de snee meergranenbrood met een plakje kippenwit
- Schik de sla op het kippenwit
- Plooi de boterham in twee
- Beleg de helft van de snee meergranenbrood met een koffielepel confituur
- Plooi de boterham in twee
- Vul één vakje met kersttomaatjes
- Vul één vakje met de witte druiven
- Doe de crackers in de brooddoos
1.5: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(391g)
570
78,5
22,6
24,4
15,8
5,81
6,86
4,62
Per 100g
146
20,1
5,8
6,2
4,0
1,5
1,7
1,2
En%
55%
16%
17%
25%
9%
11%
7,5%
1.6: Bron
- Eigen creatie (Lore Bauwens en Tosca Verschoore)
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
27-11-2019, 13:20 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Creatieve lunchbox
1: Naam recept
Creatieve lunchbox
2: Aantal porties:
1 portie
3: Ingrediënten voor de boterhammen
Kipsalade
- Kippenborst, rauw (40g)
- Peper en zout
- 2 theelepels magere natuuryoghurt, ongesuikerd (6g)
- Snufje currypoeder
Hummus
- Een eetlepel uitgelekte kikkererwten, voorgekookt uit blik (20g)
- 1 koffielepel water (4g)
- ½ koffielepel citroensap, vers (2g)
- ½ eetlepel olijfolie (7g)
- ¼ teentje knoflook (2g)
- Snufje zout
- Snufje paprikapoeder en komijn (naar smaak)
- Twee volkoren wraps (80g)
- 2 bladen kropsla, vers (30g)
- 8 plakjes tomaat, vers (120g)
- 4 eetlepels wortel, geraspt, vers (80g)
- 1 grote appel met schil, vers (80 g)
- Een handvol amandelen (7), ongezouten (10,5 g)
- 1/2 pakje crackers, naturel (15g)
4: Bereidingswijze
Kipsalade
- Breng een kookpot met water aan de kook.
- Leg hierin de kipfilet in zijn geheel en kruid met peper en zout. Laat een 20-tal minuten koken
- Haal de kip uit het water en trek de kip in kleine stukken (met mes en vork)
- Meng de yoghurt, currypoeder onder de kip
- Breng verder op smaak met peper en zout
Hummus
- Voeg de kikkererwten, het water, het citroensap en de knoflook samen in een blender
- Blend tot een smeuïge massa
- Druppel er de olijfolie op en meng goed
- Breng op smaak met zout, paprika- en komijnpoeder
Wraps
- Centreer de helft van de zelfgemaakte kipsalade in een streep op de volkoren wrap
- Leg de helft van de sla, de tomaten en de wortels op de kipsalade
- Rol de wrap op en snij de wrap doormidden
- Pin de wrap vast met een tandenstoker in iedere helft
- Doe hetzelfde voor de tweede wrap.
Fruitfiguur
- Snij de appel in zo veel mogelijk schijfjes
- Prik er figuurtjes uit met behulp van verschillende modellen
- Haal zo veel mogelijk figuutjes uit je appel
- Schik deze in de lunchbox
- Schep de hummus in een klein apart afsluitbaar potje en leg er de crackers naast
5: Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(496,5g)
585
69,4
19,6
22,7
20,8
3,67
7,97
1,56
Per 100g
117,8
14
3,9
4,6
4,2
0,7
1,6
0,3
En%
47,5%
13,2%
15,6 %
32,1%
5,3%
12,2%
2,3%
6: Bron
- Kipsalade: Gezonde drukte. Geraadpleegd op 25 september 2019 via http://www.gezondedrukte.be/recipe/kipsalade/?fbclid=IwAR0igYB-NW76mmx-3lLBTVNdxsiJjCUWjT-Jj_NQ2KWjZzDbPAp56rIFFtw
We hebben wel aanpassingen gedaan: geen vel, magere yoghurt i.p.v. volle yoghurt, de hoeveelheid kip.
- Hummus: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens
- Wrap: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens
Tosca Verschoore en Lore Bauwens
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
27-11-2019, 13:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
26-11-2019
Gezonde pannenkoekjes met aardbeien
1. Pannenkoekjes met aardbeien
1.1 Ingrediënten
- Boekweitmeel van Damhert(25g)
- Snufje zout
- ½ kippenei, rauw (25g)
- Melk, mager (75g)
- Becel light, bakken en braden, vloeibaar (5g)
- 3 aardbeien, vers (45g)
1.2 Bereidingswijze
1. Meng het boekweitmeel met een snufje zout.
2. Voeg het ei toe. Klop het met een garde tot een harde bal.
3. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot er een glad beslag ontstaat zonder klonters.
4. Doe de Becel light in de pan en laat ze goed warm worden.
5. Verdeel met een lepel het beslag over de pan en beweeg heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.
6. Als de bovenkant droog is, draai de pannenkoek.
7. Rol de pannenkoek op en snij hem in stukjes.
8. Rijg de pannenkoek en de aardbeien om en om op een satéprikker.
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Ei
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(175 g)
191 kcal
24 g
6 g
0 g
2,2 g
8,5 g
6,2 g
1,3 g
2,6 g
2,1 g
Per 100 g
109 kcal
13,7 g
3,4 g
0 g
1,3 g
4,9 g
3,5 g
0,7 g
1,5 g
1,2 g
En%
100 En%
50 En%
12,5 En%
0 En%
3 En%
18 En%
29 En%
6,5 En%
12 En%
10 En%
1.4 Bron
https://uitpaulineskeuken.nl/2014/06/recept-boekweitpannenkoeken-maken.html
En
https://www.brendakookt.nl/2015/06/07/uitdeelstokjes-pannenkoeken-en-aardbei/?platform=hootsuite
Van Laura en Kaat Foto: met banaan ipv aardbeien
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
26-11-2019, 14:51 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
1. Gezondere variant nasi in muffinvorm
1.1 Ingrediënten
- ¾ kippenei, rauw (38 g)
- 2 kerstomaten, gesneden in vier, vers (24g)
- 15 g doperwten, extra fijn, vers
- 15 g kippenblokjes, rauw
- 15 g quinoa, gekookt
- Een snuifje peper en zout
- 20 g glutenvrij pizzadeeg van Herta
1.2 Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Klop het ei los in een kom.
3. Voeg de tomaten, erwten, kippenblokjes en quinoa toe.
4. Kruid het mengsel met zout en peper naar smaak.
5. Leg het glutenvrije pizzadeeg in de muffinvorm.
6. Doe het mengsel in de siliconen muffinvorm, doordat je een siliconen vorm gebruikt is geen vetstof nodig.
7. Bak de muffin 20 minuten in de oven.
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(127 g)
201
21,8
1,9
0
2,5
10,6
6,9
1,8
2,1
1,0
Per 100 g
158
17,2
1,5
0
2,0
8,3
5,4
1,4
1,7
0,8
En%
100
44
4
0
4
21
31
8
9
5
1.4 Bron
Eigen creatie van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
26-11-2019, 14:50 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Sushi op basis van linzen
1. Sushi op basis van linzen
1.1 Ingrediënten
· 30 g linzen, kant en klaar, blik
· 20 g komkommer, rauw
· 15 g bleekselder, rauw
· 20 g zalm, rauw
· ½ nori vel (3g)
· 10 gram mierikswortel, rauw
· 5 g sojasaus, glutenvrij bv. Tamari SaySauce
1.2 Bereidingswijze
1. Giet de linzen af en spoel ze schoon in een vergiet.
2. Spoel de komkommer en bleekselderij schoon en snijd ze in repen.
3. Snij de zalm in kleine reepjes.
4. Leg een norivel op een snijplank en beleg 1/3 van het vel met linzen. Druk plat met de bolle kant van een lepel.
5. Beleg het begin van het nori vel met komkommer, bleekselderij en sluit af met zalm.
6. Rol het vel zo strak mogelijk op en plat het uiteinde vast met een beetje water.
7. Maak een mes nat en snijd er stukjes van.
8. Leg de sushi op een bord samen met mierikswortel en vul een kommetje met soja saus.
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(103 g)
113 kcal
8,7 g
1,5 g
0 g
3,7 g
8,1 g
3,2 g
0,5 g
2,0 g
1,1 g
Per 100 g
110 kcal
8,4 g
1,5 g
0 g
3,6 g
7,9 g
3,1 g
0,5 g
1,9 g
1,1 g
En%
100
31,5
5
0
7,5
29
32
4
16
9
1.4 Bron
Geïnspireerd op https://beaufood.nl/tuna-sushi-met-linzen-komkommer-en-mierikswortel/
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
26-11-2019, 14:49 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Spring roll met pindasaus
1. Spring rolls met pindasaus
Recept voor één persoon = één spring roll
1.1 Ingrediënten
Voor de pindasaus:
- 12 g pindakaas
- 7,5 ml citroensap, vers
- 7,5 ml water
Voor de spring rolls:
- 10 g courgette in fijne reepjes, rauw
- 10 g wortel, rauw, geraspt
- 10 g rode paprika, rauw
- 20 g chinese kool, rauw, in reepjes
- 10 g rijpe mango, vers
- 1 vel rijstpapier (20 g)
- Handvol verse kruiden
1.2 Bereidingswijze
1. Meng de pindakaas samen met het citroensap en het water tot een gladde saus
2. Snij de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool en mango zoals aangegeven bij de ingrediënten
3. Dompel het vel rijstpapier onder in lauw water tot het zacht begint te worden
4. Vul het vel met de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool, mango en verse kruiden naar keuze
5. Vouw het rijstpapier toe
6. Serveer de rol samen met de pindasaus als dip
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(= 114,5 g)
168
19,4
3,7
0,8
2,5
4,8
7,2
1,0
4,8
1,1
Per 100 g
147
16,9
3,2
0,7
2,2
4,2
6,3
0,9
4,2
1,0
En%
100
47
9
2
3
11
39
5
26
6
19,4 g kh 0,2 g(courgette) 0,4 g (chinese kool)
178,8 g Kh/ 12,5 ( = 1 KhRW) = 1,5 KhRW voor deze tapas
1.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, gebaseerd op, https://www.julieslifestyle.com/nl/blog/detail/spring-rolls-met-pindasaus
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aubergine burger met falafel
1. Aubergine burger met falafel
Recept voor één persoon = één burger per persoon
1.1 Ingrediënten
Voor de falafelburger:
- 10 g kikkererwten, in blik, uitgelekt
- ¼ e teen knoflook, vers, rauw (1,5g)
- Een schuifje chilipeper naar smaak
- Sap van een citroen naar smaak
- 1 koffielepel komijn
- Zout
- Handje peterselie, vers
- 1 koffielepel bloem (5g)
- 1 koffielepel paneermeel (5g)
- Olijfolie (2,5g)
Voor de groenten:
- 2 schijfjes aubergine (20g)
- Basilicum, vers (20g)
- Zout en peper
- Olijfolie (5g)
- 1 snede tomaat, vers, rauw (15g)
- 1 snede mozzarella, rauw, vers (30g)
- Veldsla, vers, rauw (15g)
- Olijfolie (2,5g)
1.2 Bereidingswijze
1. Laat de kikkererwten uit het blik uitlekken.
2. Mix de kikkererwten klein.
3. Voeg de knoflook, de chilipeper, citroensap, komijn, het zout en de peterselie toe.
4. Meng het beslag tot een gladde massa
5. Roer de bloem en het paneermeel door de gladde massa.
6. Vorm met natte handen het beslag tot balletje, de grootte van een 2 euro stuk en druk ze plat.
7. Laat de falafel een halfuurtje opstijven in de koelkast.
8. Snij van de aubergine twee schijven van één cm.
9. Snij de ½ van de basilicum fijn.
10. Kruid ze met zout, peper en de basilicum.
11. Besprenkel de aubergines met olijfolie
12. Laat de aubergines 10 minuten rusten om te kunnen marineren
13. Was de tomaat en verwijder het kroontje.
14. Snij van de tomaat één schijf van één cm
15. Snij van de mozzarella één schijf van één cm
16. Kruid de mozzarella met peper en zout
17. Haal de falafel uit de koekkast
18. Bak de falafel in een pan een weerszijde goudbruin in wat olijfolie
19. Bereid de hamburger: leg op de schijf aubergine de schijf mozzarella en tomaat met daartussen blaadjes basilicum en veldsla
20. Prik de tandenstokers door de hamburger
21. Grill de hamburger een vijftal minuutjes aan beide kanten tot alles smelt en licht bruin is gebakken
2.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (163,5g)
283 kcal
18, 0 g
1,9
0 g
5,8
11,0 g
17, 0 g
5,5 g
9,4 g
1,4 g
Per 100 g
173 kcal
11,0 g
1,2 g
0 g
3,5 g
6,7 g
10,4 g
2,4 g
5,7 g
0,9 g
En%
100
26
3
0
4
16
54
17,5
18
4,5
18 KH 0,3 (tomaat) 0,6 (aubergine) 0,4 (veldsla) = 16,7 g Kh
16,7 g Kh / 12,5 = 1,5 KhRW voor deze tapas
2.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, geïnspireerd op pintrest
- Voor de falafelburger https://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/homemade-falafel.html
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:44 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde vegetarische taco's
1. Gevulde vegetarische tacos
Recept voor één persoon = één taco per persoon
2.4 Ingrediënten
- Aubergine, vers, rauw (25g)
- Rode paprika, vers, rauw (25g)
- Rode ui, vers, rauw (10g)
- Knoflookteen, vers, rauw (1,5g)
- Olijfolie (5g)
- Tomatenblokjes, gepeld, blik (60g)
- 1 taco schelp (15g)
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel komijnpoeder
- Zout en peper
- Linzen, uit blik (60g)
- Geraspte kaas, emmentaler (15g)
2.5 Bereidingswijze
1. Snijd de aubergine en rode paprika in blokjes.
2. Snipper de ui en snijd de knoflookteen fijn.
3. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
4. Voeg dan de aubergine en paprika toe in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat dit een minuut of 5 pruttelen.
5. Leg de taco in de oven. Haal ze er na 6 minuten uit
6. Voeg de paprika-, komijnpoeder, zout en peper toe aan het auberginemengsel.
7. Spoel de linzen af en laat ze uitlekken en voeg dit dan toe aan de rest van de groenten. Laat een minuut of 2 opwarmen.
8. Haal de tacos uit de oven en verdeel het groenten mengsel.
9. Werk de taco af met geraspte kaas.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (216,5g)
258 kcal
21,9 g
4,9 g
0 g
5,1 g
11,6 g
12,7 g
1,1 g
3,8 g
0,6 g
Per 100 g
119 kcal
10,1 g
2,3 g
0 g
2,4 g
5,4 g
5,9 g
0,5 g
1,7 g
0,3 g
En%
100
34
7,5
0
4
18
44
4
6
2
21,9 g KH 0,8 (aubergine ) 0,2 g KH (rode ui) 2,2 g KH (tomatenblokjes) = 18,7 g KH
18,7 g KH / 12,5 g = 1,5 KhRW
2.6 Bron
- http://www.foody.nl/recepten/vegetarische-taco-met-avocado-40781.html
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Mini volkoren pizza
1. Mini volkoren pizza
Recept voor één persoon = één kleine pizza per persoon
1.1 Ingrediënten
- Sjalot, vers, rauw (10g)
- Scheutje olijfolie (5g)
- ½ e teen knoflook, vers, rauw (3g)
- Tomatenblokjes met basilicum, gepeld (15g)
- 1 koffielepel provinciaalse kruiden
- Een snuifje peper en zout
- ½ e pitabroodje, volkoren (38g)
- 1 snede mozzarella, vers, rauw (25g)
- 2 kerstomaten, vers, rauw (24g)
- 2 olijven, zwart, vers, rauw (8g)
- 2 champignons, vers, rauw (16g)
- Geraspte kaas, emmentaler (10g)
- Enkele blaadjes rucola, vers, rauw (15g)
1.2 Bereidingswijze
1. Verwarm de oven op 200°C
2. Stoof het sjalotje in olijfolie, voeg de knoflook en de tomatenblokjes toe
3. Kruid het tomatenmengsel met provinciaalse kruiden, peper en zout.
4. Laat het tomatenmengsel een 12 minuten sudderen op een zacht vuurtje
5. Leg het half volkoren pitabroodje op bakpapier.
6. Smeer de bereide tomatensaus op het volkoren pitabroodje.
7. Beleg de volkoren pita met de snede mozzarella.
8. Snij de kerstomaatjes, olijven en champignons in schijfjes.
9. Leg de gesneden kerstomaatjes, de olijven en de champignons op de mozzarella
10. Werk de pizza af met de geraspte kaas
11. Zet de pizza 8 minuten in de oven.
12. Werk de pizza af met rucola
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (169 g)
268 kcal
19,5 g
3,1 g
0,5 g
4,9 g
12,8 g
14,3 g
5,8 g
5,9 g
0,6 g
Per 100 g
159 kcal
11,5 g
1,8 g
1,2 g
2,9 g
7,6 g
8,5 g
3,4 g
3,5 g
0,4 g
En%
100
29
5
1
4
19
48
19
20
2
19,5 g KH 0,2 g KH (sjalot) 0,5 g KH (tomatenblokjes) 1,1 g KH (kerstomaten) 0,1 g KH ( champignons) = 17,6 g KH
17,6 g KH : 12,5 = 1,5 KhRW
1.4 Bron
- Eigen variant van Laura en Kaat op https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/83545/pizzetta-1
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groentenfrietjes met hummus van rode biet
1. Groentenfrietjes met hummus van rode biet
Recept voor één persoon
1.1 Ingrediënten
Voor de frietjes:
- 85 g pastinaak, rauw
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie (10 g)
- 130 g courgette, rauw
- ¼ ei (12,5 g)
- 20 g geraspte Parmezaan
Voor de dipsaus:
- 125 g rode biet, gekookt
- 100 g kikkererwten, blik
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd (6 g)
- 38 g magere yoghurt natuur, 0% vet
- 0,5 eetlepel tahin (6 g)
- 0,5 eetlepel citroensap (6 ml)
- Peper en zout naar smaak
- 3 ml olijfolie
1.2 Bereidingswijze
Voor de frietjes:
1. Warm de oven voor op 200°C
2. Snij de pastinaak in frieten
3. Leg de frietjes op een bakpapier beklede ovenschaal, kruid bij met peper en zout, besprenkel ze met de olijfolie en hussel ze dooreen
4. Bak de pastinaakfrietjes 15 minuten in de oven
5. Maak intussen de courgettefrietjes: snijd de courgette in frieten
6. Klop het ei los in een kommetje en verdeel de Parmezaan over een bakplaat
7. Haal de courgettefrietjes eerst door het ei en vervolgens door de Parmezaan
8. Kruid bij met peper en zout en bak 10 minuten in de oven
Voor de dipsaus:
1. Snijd de rode biet in kleine stukjes
2. Doe alle ingrediënten in een hoge kom
3. Mix alles tot een gladde pasta
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(= 542 g)
523
37,6
16,6
0
16,3
24,0
26,9
7,0
14,0
3,3
Per 100 g
96
6,9
3,0
0
3,0
4,4
5,0
1,3
2,6
0,6
En%
100
29
13
0
6,5
18,5
46
12
24
6
37,6 g Kh 2,3 (courgette) = 35,3 g Kh
35,3 g Kh / 12,5 = 3 KhRW
1.4 Bron
- https://koken.vtm.be/sandras-slimme-start/recept/sandras-slimme-tips-groentenfrietjes
- https://koken.vtm.be/recept/hummus-van-rode-biet
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
24-11-2019
glutenvrije shortcake
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
40 g glutenvrije
bloem (bijvoorbeeld: Schär mix C)
-
1 g glutenvrij bakpoeder (vb merk: Orgran)
-
Snuifje zout
-
10 g room 35%
-
¼ klein ei, rauw (12
g)
-
2 aardbeien, vers (20
g)
Bereidingswijze:
Verwarm de
oven voor op 230 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg deze opzij.
Meng de glutenvrije bloem, glutenvrij bakpoeder en snuifje zout in een grote
kom.
Klop de room en het ei in een aparte kom.
Giet de natte ingrediënten (het ei en de room) bij de droge ingrediënten en
meng om een samenhangend deeg te vormen.
Maak een bolletje van het deeg en leg het op de bakplaat.
Gebruik je handpalm om het bolletje deeg af te vlakken.
Besmeer de bovenkant van de shortcake met een dun laagje room.
Bak de shortcake 10 tot 12 minuten in de oven.
Was ondertussen de aardbeien en snij ze in kleine stukjes.
Haal de shortcake uit de oven, snij hem middendoor en leg de aardbeien ertussen.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie
(83 g)
197 kcal
30,5 g
2,0 g
5,6 g
5,3 g
2,9 g
0,4 g
0,3 g
1,3 g
Per 100 g
237 kcal
36,7 g
2,4 g
6,7 g
6,4 g
3,5 g
0,5 g
0,4 g
1,6 g
En%
62 En%
4 En%
11 En%
24 En%
13 En%
2 En%
1 En%
Bron: https://www.kingarthurflour.com/recipes/easy-gluten-free-shortcakes-recipe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:20 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glutenvrije muffins met verse groenten
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1 klein ei, gekookt (50 g)
-
1/8 rauwe courgette (20 g)
-
1/2 rauwe wortel (25 g)
-
1/5 rode paprika , vers(20 g)
-
2 kerstomaatjes, vers (25 g)
-
10 g magere, verse kaas
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
Bereidingswijze:
Verwarm
de oven voor op 200 °C.
Kluts het ei goed door mekaar.
Rasp de courgette en de wortel en meng dit met het eiermengsel.
Snijd de rode paprika en kerstomaatjes fijn en voeg dit toe aan het mengsel.
Brokkel de magere, verse kaas in kleine stukjes boven het eiermengsel.
Strooi een snuifje peper en zout over het mengsel.
Giet het mengsel in een muffinvormpje.
Zet de muffin 15 minuten in de 200 °C voorverwarmde oven.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie (150 g)
101 kcal
4,3 g
3,9 g
7,6 g
5,0 g
1,4 g
1,8 g
1,3 g
1,6 g
Per 100 g
67 kcal
2,9 g
2,6 g
5,1 g
3,3 g
0,9 g
1,2 g
0,9 g
1,1 g
En%
17 En%
15 En%
30 En%
45 En%
12 En%
16 En%
12En%
Bron : https://www.thisgirlcancook.nl/recept-glutenvrije-ei-muffins-verse-groenten/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Paddenstoelen van tomaat en ei
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1 ei, gekookt (60 g)
-
1/6 broccoli, vers (40 g)
-
1/2 tomaat, vers (50 g)
-
10 g magere platte kaas
-
15 g rucola
Bereidingswijze:
Kook het ei in 8 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel het.
Was de broccoli en snij deze in mooie roosjes, terwijl het ei kookt.
Breng het water aan de kook voor de broccoli. Laat de roosjes gedurende 2 minuten koken en haal metten uit het water. Spoel ze af onder ijskoud water en hou opzij.
Snijd van het gekookte ei een klein stukje van de boven- en onderkant.
Schep de zaadlijsten uit de tomaat en zorg dat de buitenkant heel blijft.
Dep de binnen- en buitenkant van de tomaat helemaal droog.
Zet het ei rechtop op een schaal en verdeel de helft van de platte kaas over de bovenkant van het ei.
Zet het tomatenkapje erop.
Doe de rest van de platte kaas in een boterhamzakje.
Knip van een van de zijkanten een klein puntje zodat je het als een spuitzak kunt gebruiken. Zet stippen met het spuitzakje op het tomatenkapje.
Dresseer met de broccoliroosjes en de rucola.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie
(175 g)
116 kcal
2,2 g
2,1 g
10,7 g
6,0 g
1,6 g
2,6 g
1,6 g
1,9 g
Per 100 g
66 kcal
1,3 g
1,2 g
6,1 g
3,4 g
0,9 g
1,5 g
0,9 g
1,1 g
En%
8 En%
7 En%
37 En%
47 En%
12 En%
20 En%
12En%
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R469406/paddenstoelen-van-tomaat-en-eihttp
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:15 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Monster-broodje
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
·
3 sneden volkorenbrood (105 g)
·
2 sneden jonge Goudse kaas (40 g)
·
2 sneden kipfilet 100% (40 g)
·
7 plakjes rauwe komkommer (21 g)
·
1 blauwe, verse druif (7 g)
·
5 verse kerstomaatjes (60 g)
+ tandenstokers
Bereidingswijze:
Neem 2
sneden van het volkorenbrood.
Beleg deze
met 1 snede kaas en 1 snede kipfilet.
Neem de
derde snede brood en snij deze schuin door zodat er 2 driehoeken ontstaan.
Beleg met
een snede kipfilet.
Snij de
snede kaas in reepjes en leg deze op de snede brood. Het is de bedoeling dat de
reepjes lijken op tanden.
Leg 2
plakjes komkommer op het brood, en daarbovenop een halve druif zodat het lijkt
op ogen. Zet deze vast met de tandenstokers.
Was de
kerstomaatjes.
Leg de
boterhammen, de rest van de komkommerplakjes en de kerstomaatjes in de lunch
box.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(273 g)
460 kcal
46,7 g
4,4 g
30,3 g
15,2 g
9,0 g
0,5 g
1,0 g
Per 100 g
168 kcal
17,1 g
1,6 g
11,1 g
5,6 g
3,3 g
0,2 g
0,4 g
En%
41 En%
4 En%
26 En%
30 En%
18 En%
17 En%
2 En%
https://www.unicornsandfairytales.be/bento-de-leuke-gezonde-lunch/ + eigen inbreng
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
24-11-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Geroosterde kikkererwten
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
30 g kikkererwten, gekookt
-
10 ml olijfolie
-
Snuifje zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
Spreid ze vervolgens uit op een schone theedoel zodat ze kunnen drogen.
Meng de kikkererwten met de olie en het zout.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer 50 minuten
in de oven.
Schep elke 10 minuten om.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(40 g)
124 kcal
4,1 g
0,2 g
2,2 g
10,6 g
1,6 g
7,5 g
0,8 g
Per 100 g
310 kcal
10,3 g
0,5 g
5,5 g
26,5 g
4,0 g
18,8 g
2,0 g
En%
13 En%
0,6 En%
7 En%
77 En%
12 En%
54 En%
6 En%
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1127498/geroosterde-kikkererwten
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bruschetta met geitenkaas en rode biet
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
2 sneden
bruin stokbrood (20 g)
-
Scheutje
olijfolie (10 ml)
-
½ teentje knoflook (3 g)
-
25 g
geitenkaas, zacht
-
½ rauwe
rode biet (40 g)
-
Een paar
blaadjes verse basilicum (5 g)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Besprenkel de sneden bruin stokbrood met olijfolie.
Smeer vervolgens de sneden in met de knoflook.
Plaats de broodjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de broodjes 10 minuten afkoelen.
Smeer vervolgens de geitenkaas op de broodjes.
Snijd de rode biet in stukjes en beleg de broodjes hiermee.
Werk de Bruschetta broodjes af met enkele blaadjes basilicum.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(103 g)
217 kcal
17,5 g
5,3 g
6,7 g
12,8 g
3,7 g
1,0 g
0,3 g
Per 100 g
211 kcal
17,0 g
5,1 g
6,5 g
12,4 g
3,6 g
1,0 g
0,3 g
En%
32 En%
10 En%
12 En%
53 En%
15 En%
4 En%
1 En%
Bron : https://www.geitenkaas.nl/recepten/bruschetta-met-biet-en-geitenkaas
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Courgette rolletjes
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
10 g pijnboompitjes
-
15 g ricotta
-
1/6 rauwe courgette (50 g)
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
Materiaal:
-
Kaasschaaf of dunschiller
-
Satéprikker(s)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rooster de pijnboompitjes in een pan tot ze goudbruin zijn.
Meng de pijnboompitjes met de ricotta.
Was de courgette en snijd deze doormidden (horizontaal).
Gebruik een kaasschaaf of dunschiller om de plakjes courgette te bekomen.
Bestrooi de plakjes courgette met wat peper en zout en leg ze in de pan met een
scheutje olijfolie.
Bak de plakjes courgette aan beide kanten 1 minuut.
Besmeer de plakjes met de mix van ricotta en pijnboompitten en rol ze op.
Steek de rolletjes per 2 op een satéprikker en leg ze voor 5 minuten in de 200
°C voorverwarmde oven.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(75 g)
100 kcal
1,8 g
1,6 g
3,1 g
8,7 g
1,7 g
1,9 g
3,4 g
Per 100 g
133 kcal
2,4 g
2,1 g
4,1 g
11,6 g
2,3 g
2,5 g
4,5 g
En%
7 En%
6 En%
12 En%
78 En%
15 En%
17 En%
31 En%
Bron : https://www.tapasrecepten.eu/courgette-rolletjes/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aardappelwedges uit de oven met tomatensalsa
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
35 g rauwe, geschilde aardappelen
-
Snuifje cayennepeper
-
Scheutje olijfolie
-
½ tomaat (45 g)
-
¼ rode ui
(25 g)
-
Enkele takjes platte peterselie, vers
-
Snuifje zout
-
Snuifje peper
-
15 g feta
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Schil de aardappelen en snijd ze in fijne reepjes.
Leg de gesneden aardappelen in een schaal en besprenkel met cayennepeper en
olijfolie.
Neem een met bakpapier beklede bakplaat, verdeel de aardappelen en bak deze 20
minuten lang.
Draai ze na 15 minuten even om.
Haal de aardappelen uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de tomatensalsa:
Snijd de tomaat en de rode ui in kleine stukjes.
Hak de platte peterselie fijn en voeg toe aan de tomatensalsa.
Kruid af met peper en zout.
Haal de aardappelen uit de oven, leg ze in een kommetje en dresseer met de
tomatensalsa.
Verkruimel tot slot de feta over het geheel.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(120g)
54 kcal
5,8 g
1,7 g
4,5 g
1,2 g
0,01 g
0 g
0,03 g
Per 100 g
45 kcal
4,8 g
1,4 g
3,8 g
1,0 g
0,01 g
0 g
0,03 g
En%
43 En%
13 En%
33 En%
20 En%
0 En%
0 En%
0 En%
Bron : https://www.lekkervanbijons.be/recepten/aardappelwedges-uit-de-oven-met-tomatensalsa
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)