Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    27-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatieve lunchbox
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1: Naam recept

    Creatieve lunchbox

     

    2: Aantal porties:

    1 portie

     

    3: Ingrediënten voor de boterhammen

    Kipsalade

    -        Kippenborst, rauw (40g)

    -        Peper en zout

    -        2 theelepels magere natuuryoghurt, ongesuikerd (6g)

    -        Snufje currypoeder

    Hummus

    -        Een eetlepel uitgelekte kikkererwten, voorgekookt uit blik (20g)

    -        1 koffielepel water (4g)

    -        ½ koffielepel citroensap, vers (2g)

    -        ½  eetlepel olijfolie (7g)

    -        ¼ teentje knoflook (2g)

    -        Snufje zout

    -        Snufje paprikapoeder en komijn (naar smaak)

     

    -        Twee volkoren wraps (80g)

    -        2 bladen kropsla, vers (30g)

    -        8 plakjes tomaat, vers (120g)

    -        4 eetlepels wortel, geraspt, vers (80g)

     

    -        1 grote appel met schil, vers (80 g)

     

    -        Een handvol amandelen (7), ongezouten (10,5 g)

     

    -        1/2 pakje crackers, naturel (15g)

    4: Bereidingswijze

    Kipsalade

    -        Breng een kookpot met water aan de kook.

    -        Leg hierin de kipfilet in zijn geheel en kruid met peper en zout. Laat een 20-tal minuten koken

    -        Haal de kip uit het water en trek de kip in kleine stukken (met mes en vork)

    -        Meng de yoghurt, currypoeder onder de kip 

    -        Breng verder op smaak met peper en zout

    Hummus

    -        Voeg de kikkererwten, het water, het citroensap en de knoflook samen in een blender

    -        Blend tot een smeuïge massa

    -        Druppel er de olijfolie op en meng goed

    -        Breng op smaak met zout, paprika- en komijnpoeder

    Wraps

    -        Centreer de helft van de zelfgemaakte kipsalade in een streep op de volkoren wrap

    -        Leg de helft van de sla, de tomaten en de wortels op de kipsalade

    -        Rol de wrap op en snij de wrap doormidden 

    -        Pin de wrap vast met een tandenstoker in iedere helft 

    -        Doe hetzelfde voor de tweede wrap.

     

    Fruitfiguur

    -        Snij de appel in zo veel mogelijk schijfjes 

    -        Prik er figuurtjes uit met behulp van verschillende modellen

    -        Haal zo veel mogelijk figuutjes uit je appel

    -        Schik deze in de lunchbox

     

    -        Schep de hummus in een klein apart afsluitbaar potje en leg er de crackers naast

     

    5: Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    Energie (kcal)

    Koolhydraten (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie

    (496,5g)

    585 

    69,4

    19,6

    22,7

    20,8

    3,67

    7,97

    1,56

    Per 100g

    117,8

    14

    3,9

    4,6

    4,2

    0,7

    1,6

    0,3

    En%

     

    47,5%

    13,2%

    15,6 %

    32,1%

    5,3%

    12,2%

    2,3%

     

     

    6: Bron

    -        Kipsalade: Gezonde drukte. Geraadpleegd op 25 september 2019 via http://www.gezondedrukte.be/recipe/kipsalade/?fbclid=IwAR0igYB-NW76mmx-3lLBTVNdxsiJjCUWjT-Jj_NQ2KWjZzDbPAp56rIFFtw

    We hebben wel aanpassingen gedaan: geen vel, magere yoghurt i.p.v. volle yoghurt, de hoeveelheid kip.

    -        Hummus: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens 

    -        Wrap: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens


    Tosca Verschoore en Lore Bauwens


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    27-11-2019, 13:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    26-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde pannenkoekjes met aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Pannenkoekjes met aardbeien

     

    1.1  Ingrediënten 

     

    -        Boekweitmeel van Damhert(25g)

    -        Snufje zout 

    -        ½ kippenei, rauw (25g) 

    -        Melk, mager (75g) 

    -        Becel light, bakken en braden, vloeibaar (5g)

    -        3 aardbeien, vers (45g) 

     

    1.2  Bereidingswijze 

     

    1.     Meng het boekweitmeel met een snufje zout.

    2.     Voeg het ei toe. Klop het met een garde tot een harde bal.

    3.     Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot er een glad beslag ontstaat zonder klonters.

    4.     Doe de Becel light in de pan en laat ze goed warm worden.

    5.     Verdeel met een lepel het beslag over de pan en beweeg heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.

    6.     Als de bovenkant droog is, draai de pannenkoek.

    7.     Rol de pannenkoek op en snij hem in stukjes.

    8.     Rijg de pannenkoek en de aardbeien om en om op een satéprikker.

     

    1.3  Voedingswaarde 

     

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Ei

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie

    (175 g) 

    191 kcal 

    24 g 

    6 g 

    0 g

    2,2 g

    8,5 g

    6,2 g

    1,3 g 

    2,6 g

    2,1 g 

    Per 100 g

    109 kcal

    13,7 g 

    3,4 g

    0 g 

    1,3 g 

    4,9 g 

    3,5 g

    0,7 g 

    1,5 g 

    1,2 g 

    En% 

    100 En%

    50 En%

    12,5 En%

    0 En%

    3 En%

    18 En%

    29 En%

    6,5 En%

    12 En%

    10 En% 

     

    1.4  Bron 

     

    https://uitpaulineskeuken.nl/2014/06/recept-boekweitpannenkoeken-maken.html

    En 

    https://www.brendakookt.nl/2015/06/07/uitdeelstokjes-pannenkoeken-en-aardbei/?platform=hootsuite


    Van Laura en Kaat

    Foto: met banaan ipv aardbeien 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    26-11-2019, 14:51 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    1.     Gezondere variant nasi in muffinvorm 

     

    1.1  Ingrediënten 

     

    -        ¾ kippenei, rauw (38 g) 

    -        2 kerstomaten, gesneden in vier, vers (24g)

    -        15 g doperwten, extra fijn, vers

    -        15 g kippenblokjes, rauw

    -        15 g quinoa, gekookt

    -        Een snuifje peper en zout

    -        20 g glutenvrij pizzadeeg van Herta

     

    1.2  Bereidingswijze 

     

    1.     Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 

    2.     Klop het ei los in een kom.

    3.     Voeg de tomaten, erwten, kippenblokjes en quinoa toe.

    4.     Kruid het mengsel met zout en peper naar smaak.

    5.     Leg het glutenvrije pizzadeeg in de muffinvorm.

    6.     Doe het mengsel in de siliconen muffinvorm, doordat je een siliconen vorm gebruikt is geen vetstof nodig.

    7.     Bak “de muffin” 20 minuten in de oven.

     

    1.3  Voedingswaarde 

     

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie

    (127 g) 

    201

    21,8

    1,9

    0

    2,5

    10,6

    6,9

    1,8

    2,1

    1,0

    Per 100 g

    158

    17,2

    1,5

    0

    2,0

    8,3

    5,4

    1,4

    1,7

    0,8

    En% 

    100

    44

    4

    0

    4

    21

    31

    8

    9

    5

     

    1.4  Bron 

     

    Eigen creatie van Laura en Kaat 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    26-11-2019, 14:50 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sushi op basis van linzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Sushi op basis van linzen 

     

    1.1  Ingrediënten 

     

    ·       30 g linzen, kant en klaar, blik

    ·       20 g komkommer, rauw 

    ·       15 g bleekselder, rauw

    ·       20 g zalm, rauw 

    ·       ½ nori vel (3g)

    ·       10 gram mierikswortel, rauw 

    ·       5 g sojasaus, glutenvrij bv. Tamari SaySauce

     

    1.2  Bereidingswijze 

     

    1.     Giet de linzen af en spoel ze schoon in een vergiet. 

    2.     Spoel de komkommer en bleekselderij schoon en snijd ze in repen.

    3.     Snij de zalm in kleine reepjes.

    4.     Leg een norivel op een snijplank en beleg 1/3 van het vel met linzen. Druk plat met de bolle kant van een lepel.

    5.     Beleg het begin van het nori vel met komkommer, bleekselderij en sluit af met zalm. 

    6.     Rol het vel zo strak mogelijk op en plat het uiteinde vast met een beetje water.

    7.     Maak een mes nat en snijd er stukjes van.

    8.      Leg de sushi op een bord samen met mierikswortel en vul een kommetje met soja saus.

     

    1.3  Voedingswaarde 

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie

    (103 g) 

    113 kcal 

    8,7 g

    1,5 g

    0 g

    3,7 g

    8,1 g 

    3,2 g 

    0,5 g 

    2,0 g 

    1,1 g 

    Per 100 g

    110 kcal 

    8,4 g 

    1,5 g 

    0 g

    3,6 g 

    7,9 g 

    3,1 g

     

    0,5 g 

    1,9 g 

    1,1 g 

    En% 

    100

    31,5

    5

    0

    7,5

    29

    32 

    4

    16

    9

     

    1.4  Bron 

     

    Geïnspireerd op https://beaufood.nl/tuna-sushi-met-linzen-komkommer-en-mierikswortel/ 

    Van Laura en Kaat 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    26-11-2019, 14:49 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spring roll met pindasaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Spring rolls met pindasaus 

    Recept voor één persoon = één spring roll 

     

    1.1  Ingrediënten

     

    Voor de pindasaus:

    -        12 g pindakaas 

    -        7,5 ml citroensap, vers

    -        7,5 ml water 

     

    Voor de spring rolls:

    -        10 g courgette in fijne reepjes, rauw

    -        10 g wortel, rauw, geraspt 

    -        10 g rode paprika, rauw

    -        20 g chinese kool, rauw, in reepjes

    -        10 g rijpe mango, vers 

    -        1 vel rijstpapier (20 g)

    -        Handvol verse kruiden 

     

    1.2  Bereidingswijze

     

    1.     Meng de pindakaas samen met het citroensap en het water tot een gladde saus 

    2.     Snij de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool en mango zoals aangegeven bij de ingrediënten 

    3.     Dompel het vel rijstpapier onder in lauw water tot het zacht begint te worden 

    4.     Vul het vel met de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool, mango en verse kruiden naar keuze 

    5.     Vouw het rijstpapier toe 

    6.     Serveer de rol samen met de pindasaus als dip


     

    1.3  Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie

    (= 114,5 g) 

    168

    19,4

    3,7

    0,8

    2,5

    4,8

    7,2

    1,0

    4,8

    1,1

    Per 100 g

    147

    16,9

    3,2

    0,7

    2,2

    4,2

    6,3

    0,9

    4,2

    1,0

    En% 

    100

    47

    9

    2

    3

    11

    39

    5

    26 

    6

     

    19,4 g kh – 0,2 g(courgette) – 0,4 g (chinese kool) 

     

    178,8 g Kh/ 12,5 ( = 1 KhRW) = 1,5 KhRW voor deze tapas 

     

    1.4  Bron 

     

    -        Eigen creatie van Laura en Kaat, gebaseerd op, https://www.julieslifestyle.com/nl/blog/detail/spring-rolls-met-pindasaus

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    26-11-2019, 14:45 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aubergine burger met falafel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Aubergine burger met falafel

    Recept voor één persoon = één burger per persoon

     

    1.1  Ingrediënten

     

    Voor de falafelburger:

    -        10 g kikkererwten, in blik, uitgelekt 

    -        ¼ e teen knoflook, vers, rauw (1,5g)

    -        Een schuifje chilipeper naar smaak 

    -        Sap van een citroen naar smaak 

    -        1 koffielepel komijn 

    -        Zout 

    -        Handje peterselie, vers

    -        1 koffielepel bloem (5g)

    -        1 koffielepel paneermeel (5g)

    -        Olijfolie (2,5g) 

     

    Voor de groenten: 

    -        2 schijfjes aubergine (20g) 

    -        Basilicum, vers (20g)

    -        Zout en peper

    -        Olijfolie (5g)

    -        1 snede tomaat, vers, rauw (15g)

    -        1 snede mozzarella, rauw, vers (30g)

    -        Veldsla, vers, rauw (15g)

    -        Olijfolie (2,5g)


     

     

    1.2  Bereidingswijze

     

    1.     Laat de kikkererwten uit het blik uitlekken.

    2.     Mix de kikkererwten klein.

    3.     Voeg de knoflook, de chilipeper, citroensap, komijn, het zout en de peterselie toe. 

    4.     Meng het beslag tot een gladde massa

    5.     Roer de bloem en het paneermeel door de gladde massa. 

    6.     Vorm met natte handen het beslag tot balletje, de grootte van een 2 euro stuk en druk ze plat. 

    7.     Laat de falafel een halfuurtje opstijven in de koelkast. 

    8.     Snij van de aubergine twee schijven van één cm. 

    9.     Snij de ½ van de basilicum fijn.

    10.  Kruid ze met zout, peper en de basilicum. 

    11.  Besprenkel de aubergines met olijfolie

    12.  Laat de aubergines 10 minuten rusten om te kunnen marineren 

    13.  Was de tomaat en verwijder het kroontje. 

    14.  Snij van de tomaat één schijf van één cm

    15.  Snij van de mozzarella één schijf van één cm

    16.  Kruid de mozzarella met peper en zout

    17.  Haal de falafel uit de koekkast

    18.  Bak de falafel in een pan een weerszijde goudbruin in wat olijfolie

    19.  Bereid de hamburger: leg op de schijf aubergine de schijf mozzarella en tomaat met daartussen blaadjes basilicum en veldsla

    20.  Prik de tandenstokers door de hamburger 

    21.  Grill de hamburger een vijftal minuutjes aan beide kanten tot alles smelt en licht bruin is gebakken

     

    2.3 Voedingswaarde 

                

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie (163,5g)

    283 kcal 

    18, 0 g

    1,9

    0 g

    5,8

    11,0 g

    17, 0 g 

    5,5 g 

    9,4 g

    1,4 g 

    Per 100 g

    173 kcal

    11,0 g 

    1,2 g 

    0 g

    3,5 g 

    6,7 g 

    10,4 g 

    2,4 g 

    5,7 g 

    0,9 g 

    En% 

    100

    26 

    3

    4

    16

    54

    17,5

    18

    4,5

     

    18 KH – 0,3 (tomaat) – 0,6 (aubergine) – 0,4 (veldsla) = 16,7 g Kh 

    16,7 g Kh / 12,5 = 1,5 KhRW voor deze tapas

     

    2.4  Bron 

     

    -        Eigen creatie van Laura en Kaat, geïnspireerd op pintrest

    -        Voor de falafelburger
    https://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/homemade-falafel.html


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    26-11-2019, 14:44 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde vegetarische taco's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Gevulde vegetarische taco’s 

    Recept voor één persoon = één taco per persoon

     

    2.4  Ingrediënten

     

    -        Aubergine, vers, rauw (25g)

    -        Rode paprika, vers, rauw (25g)

    -        Rode ui, vers, rauw (10g)

    -        Knoflookteen, vers, rauw (1,5g)

    -        Olijfolie (5g)

    -        Tomatenblokjes, gepeld, blik (60g)

    -        1 taco schelp (15g)

    -        1 koffielepel paprikapoeder 

    -        1 koffielepel komijnpoeder

    -        Zout en peper

    -        Linzen, uit blik (60g)

    -        Geraspte kaas, emmentaler (15g)

     

    2.5  Bereidingswijze

     

    1.     Snijd de aubergine en rode paprika in blokjes. 

    2.     Snipper de ui en snijd de knoflookteen fijn.

    3.     Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook. 

    4.     Voeg dan de aubergine en paprika toe in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat dit een minuut of 5 pruttelen.

    5.     Leg de taco in de oven. Haal ze er na 6 minuten uit

    6.     Voeg de paprika-, komijnpoeder, zout en peper toe aan het auberginemengsel. 

    7.     Spoel de linzen af en laat ze uitlekken en voeg dit dan toe aan de rest van de groenten. Laat een minuut of 2 opwarmen.

    8.     Haal de taco’s uit de oven en verdeel het groenten mengsel. 

    9.     Werk de taco af met geraspte kaas.

     

    Voedingswaarde 

     

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie (216,5g) 

    258 kcal

    21,9 g

    4,9 g

    0 g 

    5,1 g

    11,6 g

    12,7 g

    1,1 g

    3,8 g

    0,6 g

    Per 100 g

    119 kcal 

    10,1 g 

    2,3 g

    0 g 

    2,4 g 

    5,4 g

    5,9 g

    0,5 g 

    1,7 g

    0,3 g 

    En%

    100 

    34

    7,5 

    0

    4

    18

    44

    6

    2

     

    21,9 g KH – 0,8 (aubergine ) – 0,2 g KH (rode ui) – 2,2 g KH (tomatenblokjes)  = 18,7 g KH 

     

    18,7 g KH / 12,5 g = 1,5 KhRW

     

    2.6  Bron 

     

    -        http://www.foody.nl/recepten/vegetarische-taco-met-avocado-40781.html


    Van Laura en Kaat 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini volkoren pizza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Mini volkoren pizza

    Recept voor één persoon = één kleine pizza per persoon

     

    1.1  Ingrediënten

     

    -        Sjalot, vers, rauw (10g)

    -        Scheutje olijfolie (5g)

    -        ½ e teen knoflook, vers, rauw (3g)

    -        Tomatenblokjes met basilicum, gepeld (15g)  

    -        1 koffielepel provinciaalse kruiden

    -        Een snuifje peper en zout

    -        ½ e pitabroodje, volkoren (38g)

    -        1 snede mozzarella, vers, rauw (25g)

    -        2 kerstomaten, vers, rauw (24g) 

    -        2 olijven, zwart, vers, rauw (8g)

    -        2 champignons, vers, rauw (16g)

    -        Geraspte kaas, emmentaler (10g)

    -        Enkele blaadjes rucola, vers, rauw (15g)

     

    1.2  Bereidingswijze

     

    1.     Verwarm de oven op 200°C

    2.     Stoof het sjalotje in olijfolie, voeg de knoflook en de tomatenblokjes toe

    3.     Kruid het tomatenmengsel met provinciaalse kruiden, peper en zout. 

    4.     Laat het tomatenmengsel een 12 minuten sudderen op een zacht vuurtje

    5.     Leg het half volkoren pitabroodje op bakpapier. 

    6.     Smeer de bereide tomatensaus op het volkoren pitabroodje.

    7.     Beleg de volkoren pita met de snede mozzarella.

    8.     Snij de kerstomaatjes, olijven en champignons in schijfjes. 

    9.     Leg de gesneden kerstomaatjes, de olijven en de champignons op de mozzarella

    10.  Werk de pizza af met de geraspte kaas

    11.  Zet de pizza 8 minuten in de oven. 

    12.  Werk de pizza af met rucola

     

    1.3  Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie (169 g) 

    268 kcal

    19,5 g

    3,1 g

    0,5 g 

    4,9 g 

    12,8 g 

    14,3 g

    5,8 g 

    5,9 g

    0,6 g 

    Per 100 g

    159 kcal 

    11,5 g 

    1,8 g 

    1,2 g

    2,9 g 

    7,6 g

    8,5 g

    3,4 g 

    3,5 g 

    0,4 g 

    En% 

    100 

    29

    5

    1

    4

    19

    48 

    19

    20

    2

     

    19,5 g KH – 0,2 g KH (sjalot) – 0,5 g KH (tomatenblokjes) – 1,1 g KH (kerstomaten) – 0,1 g KH ( champignons) = 17,6 g KH 

     

    17,6 g KH : 12,5 = 1,5 KhRW

     

    1.4  Bron

    -        Eigen variant van Laura en Kaat op https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/83545/pizzetta-1


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Groentenfrietjes met hummus van rode biet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.     Groentenfrietjes met hummus van rode biet

    Recept voor één persoon 

     

    1.1  Ingrediënten

     

    Voor de frietjes:

    -        85 g pastinaak, rauw

    -        Peper en zout naar smaak

    -        1 eetlepel olijfolie (10 g)

    -        130 g courgette, rauw 

    -        ¼ ei (12,5 g) 

    -        20 g geraspte Parmezaan

     

    Voor de dipsaus:

    -        125 g rode biet, gekookt 

    -        100 g kikkererwten, blik 

    -        1 teentje knoflook, fijngesnipperd (6 g) 

    -        38 g magere yoghurt natuur, 0% vet

    -        0,5 eetlepel tahin (6 g)  

    -        0,5 eetlepel citroensap (6 ml) 

    -        Peper en zout naar smaak

    -        3 ml olijfolie 

     

    1.2  Bereidingswijze

     

    Voor de frietjes:

    1.     Warm de oven voor op 200°C 

    2.     Snij de pastinaak in frieten 

    3.     Leg de frietjes op een bakpapier beklede ovenschaal, kruid bij met peper en zout, besprenkel ze met de olijfolie en hussel ze dooreen

    4.     Bak de pastinaakfrietjes 15 minuten in de oven 

    5.     Maak intussen de courgettefrietjes: snijd de courgette in frieten 

    6.     Klop het ei los in een kommetje en verdeel de Parmezaan over een bakplaat 

    7.     Haal de courgettefrietjes eerst door het ei en vervolgens door de Parmezaan 

    8.     Kruid bij met peper en zout en bak 10 minuten in de oven

     

    Voor de dipsaus:

    1.     Snijd de rode biet in kleine stukjes

    2.     Doe alle ingrediënten in een hoge kom

    3.     Mix alles tot een gladde pasta

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    1.3  Voedingswaarde

     

    Hoeveelheid 

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels 

    Eiw

    Vetten

    VV 

    EOV

    MOV

    Per portie

    (= 542 g)

    523

    37,6 

    16,6

    0

    16,3

    24,0

    26,9

    7,0

    14,0

    3,3

    Per 100 g

     96 

    6,9

    3,0

    0

    3,0

    4,4

    5,0

    1,3

    2,6

    0,6

    En% 

    100 

    29

    13

    0

    6,5

    18,5

    46

    12

    24

    6

     

                37,6 g Kh – – 2,3 (courgette) = 35,3 g Kh

     

                35,3 g Kh / 12,5 = 3 KhRW

     

    1.4  Bron 

     

    -        https://koken.vtm.be/sandras-slimme-start/recept/sandras-slimme-tips-groentenfrietjes

    -        https://koken.vtm.be/recept/hummus-van-rode-biet


    Van Laura en Kaat 
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    24-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.glutenvrije shortcake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          40 g glutenvrije bloem (bijvoorbeeld: Schär mix C)

    -          1 g glutenvrij bakpoeder (vb merk: Orgran)

    -          Snuifje zout

    -          10 g room 35%

    -          ¼ klein ei, rauw (12 g)

    -          2 aardbeien, vers (20 g)

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 230 °C.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg deze opzij.
    Meng de glutenvrije bloem, glutenvrij bakpoeder en snuifje zout in een grote kom.
    Klop de room en het ei in een aparte kom.
    Giet de natte ingrediënten (het ei en de room) bij de droge ingrediënten en meng om een ​​samenhangend deeg te vormen.
    Maak een bolletje van het deeg en leg het op de bakplaat.
    Gebruik je handpalm om het bolletje deeg af te vlakken.
    Besmeer de bovenkant van de shortcake met een dun laagje room.
    Bak de shortcake 10 tot 12 minuten in de oven.
    Was ondertussen de aardbeien en snij ze in kleine stukjes.
    Haal de shortcake uit de oven, snij hem middendoor en leg de aardbeien ertussen.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Waarvan suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Per portie
    (83 g)

    197 kcal

    30,5 g

    2,0 g

    5,6 g

    5,3 g

    2,9 g

    0,4 g

    0,3 g

    1,3 g

    Per 100 g

    237 kcal

    36,7 g

    2,4 g

    6,7 g

    6,4 g

    3,5 g

    0,5 g

    0,4 g

    1,6 g

    En%

     

    62 En%

    4 En%

    11 En%

    24 En%

    13 En%

    2 En%

    1 En%

     


    Bron: https://www.kingarthurflour.com/recipes/easy-gluten-free-shortcakes-recipe


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    24-11-2019, 17:20 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrije muffins met verse groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          1 klein ei, gekookt (50 g)

    -          1/8 rauwe courgette (20 g)

    -          1/2 rauwe wortel (25 g)

    -          1/5 rode paprika , vers(20 g)

    -          2 kerstomaatjes, vers (25 g)

    -          10 g magere, verse kaas

    -          Snuifje peper

    -          Snuifje zout

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Kluts het ei goed door mekaar.
    Rasp de courgette en de wortel en meng dit met het eiermengsel.
    Snijd de rode paprika en kerstomaatjes fijn en voeg dit toe aan het mengsel.
    Brokkel de magere, verse kaas in kleine stukjes boven het eiermengsel.
    Strooi een snuifje peper en zout over het mengsel.
    Giet het mengsel in een muffinvormpje.
    Zet de muffin 15 minuten in de 200 °C voorverwarmde oven.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Waarvan suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Per portie (150 g)

    101 kcal

    4,3 g

    3,9 g

    7,6 g

    5,0 g

    1,4 g

    1,8 g

    1,3 g

    1,6 g

    Per 100 g

    67 kcal

    2,9 g

    2,6 g

    5,1 g

    3,3 g

    0,9 g

    1,2 g

    0,9 g

    1,1 g

    En%

     

    17 En%

    15 En%

    30 En%

    45 En%

    12 En%

    16 En%

    12En%

     

     

    Bron: https://www.thisgirlcancook.nl/recept-glutenvrije-ei-muffins-verse-groenten/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    24-11-2019, 17:18 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoelen van tomaat en ei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          1 ei, gekookt (60 g)

    -          1/6 broccoli, vers (40 g)

    -          1/2 tomaat, vers (50 g)

    -          10 g magere platte kaas

    -          15 g rucola

    Bereidingswijze:

    Kook het ei in 8 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel het.

    Was de broccoli en snij deze in mooie roosjes, terwijl het ei kookt.

    Breng het water aan de kook voor de broccoli. Laat de roosjes gedurende 2 minuten koken en haal metten uit het water. Spoel ze af onder ijskoud water en hou opzij.

    Snijd van het gekookte ei een klein stukje van de boven- en onderkant.

    Schep de zaadlijsten uit de tomaat en zorg dat de buitenkant heel blijft.

    Dep de binnen- en buitenkant van de tomaat helemaal droog.

    Zet het ei rechtop op een schaal en verdeel de helft van de platte kaas over de bovenkant van het ei.

    Zet het tomatenkapje erop.

    Doe de rest van de platte kaas in een boterhamzakje.

    Knip van een van de zijkanten een klein puntje zodat je het als een spuitzak kunt gebruiken. Zet stippen met het spuitzakje op het tomatenkapje.

    Dresseer met de broccoliroosjes en de rucola.  

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Waarvan suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Vezels

    Per portie
    (175 g)

    116 kcal

    2,2 g

    2,1 g

    10,7 g

    6,0 g

    1,6 g

    2,6 g

    1,6 g

    1,9 g

    Per 100 g

    66 kcal

    1,3 g

    1,2 g

    6,1 g

    3,4 g

    0,9 g

    1,5 g

    0,9 g

    1,1 g

    En%

     

    8 En%

    7 En%

    37 En%

    47 En%

    12 En%

    20 En%

    12En%

     


    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R469406/paddenstoelen-van-tomaat-en-eihttp


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    24-11-2019, 17:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monster-broodje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    ·         3 sneden volkorenbrood (105 g)

    ·         2 sneden jonge Goudse kaas (40 g)

    ·         2 sneden kipfilet 100% (40 g)

    ·         7 plakjes rauwe komkommer (21 g)

    ·         1 blauwe, verse druif (7 g)

    ·         5 verse kerstomaatjes (60 g)

    + tandenstokers 

    Bereidingswijze:

    Neem 2 sneden van het volkorenbrood.

    Beleg deze met 1 snede kaas en 1 snede kipfilet.

    Neem de derde snede brood en snij deze schuin door zodat er 2 driehoeken ontstaan.

    Beleg met een snede kipfilet.

    Snij de snede kaas in reepjes en leg deze op de snede brood. Het is de bedoeling dat de reepjes lijken op tanden.

    Leg 2 plakjes komkommer op het brood, en daarbovenop een halve druif zodat het lijkt op ogen. Zet deze vast met de tandenstokers. 

    Was de kerstomaatjes.

    Leg de boterhammen, de rest van de komkommerplakjes en de kerstomaatjes in de lunch box.


    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (273 g)

    460 kcal

    46,7 g

    4,4 g

    30,3 g

    15,2 g

    9,0 g

    0,5 g

    1,0 g

    Per 100 g

    168 kcal

    17,1 g

     1,6 g

     11,1 g

     5,6 g

     3,3 g

     0,2 g

     0,4 g

    En%

     

    41 En%

    4 En%

     26 En%

    30 En%

    18 En%

     17 En%

     2 En%

    https://www.unicornsandfairytales.be/bento-de-leuke-gezonde-lunch/ + eigen inbreng


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    24-11-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde kikkererwten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          30 g kikkererwten, gekookt

    -          10 ml olijfolie

    -          Snuifje zout

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
    Spreid ze vervolgens uit op een schone theedoel zodat ze kunnen drogen.
    Meng de kikkererwten met de olie en het zout.
    Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer 50 minuten in de oven.
    Schep elke 10 minuten om.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    Energie

    KH

    Suikers

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (40 g)

    124 kcal

    4,1 g

    0,2 g

    2,2 g

    10,6 g

    1,6 g

    7,5 g

    0,8 g

    Per 100 g

    310 kcal

    10,3 g

    0,5 g

    5,5 g

    26,5 g

    4,0 g

    18,8 g

    2,0 g

    En%

     

    13 En%

    0,6 En%

    7 En%

    77 En%

    12 En%

    54 En%

    6 En%


    Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1127498/geroosterde-kikkererwten
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    24-11-2019, 01:38 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met geitenkaas en rode biet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          2 sneden bruin stokbrood (20 g)

    -          Scheutje olijfolie (10 ml)

    -          ½  teentje knoflook (3 g)

    -          25 g geitenkaas, zacht

    -          ½ rauwe rode biet (40 g)

    -          Een paar blaadjes verse basilicum (5 g)

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 180 °C.
    Besprenkel de sneden bruin stokbrood met olijfolie.
    Smeer vervolgens de sneden in met de knoflook.
    Plaats de broodjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
    Laat de broodjes 10 minuten afkoelen.
    Smeer vervolgens de geitenkaas op de broodjes.
    Snijd de rode biet in stukjes en beleg de broodjes hiermee.
    Werk de Bruschetta broodjes af met enkele blaadjes basilicum.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (103 g)

    217 kcal

    17,5 g

    5,3 g

    6,7 g

    12,8 g

    3,7 g

    1,0 g

    0,3 g

    Per 100 g

    211 kcal

    17,0 g

    5,1 g

    6,5 g

    12,4 g

    3,6 g

    1,0 g

    0,3 g

    En%

     

    32 En%

    10 En%

    12 En%

    53 En%

    15 En%

    4 En%

    1 En%

    Bron: https://www.geitenkaas.nl/recepten/bruschetta-met-biet-en-geitenkaas


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette rolletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          10 g pijnboompitjes

    -          15 g ricotta

    -          1/6 rauwe courgette (50 g)

    -          Snuifje peper

    -          Snuifje zout

    -          Scheutje olijfolie (10 ml)

    Materiaal:

    -          Kaasschaaf of dunschiller

    -          Satéprikker(s)

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Rooster de pijnboompitjes in een pan tot ze goudbruin zijn.
    Meng de pijnboompitjes met de ricotta.
    Was de courgette en snijd deze doormidden (horizontaal).
    Gebruik een kaasschaaf of dunschiller om de plakjes courgette te bekomen.
    Bestrooi de plakjes courgette met wat peper en zout en leg ze in de pan met een scheutje olijfolie.
    Bak de plakjes courgette aan beide kanten 1 minuut.
    Besmeer de plakjes met de mix van ricotta en pijnboompitten en rol ze op.
    Steek de rolletjes per 2 op een satéprikker en leg ze voor 5 minuten in de 200 °C voorverwarmde oven.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (75 g)

    100 kcal

    1,8 g

    1,6 g

    3,1 g

    8,7 g

    1,7 g

    1,9 g

    3,4 g

    Per 100 g

    133 kcal

    2,4 g

    2,1 g

    4,1 g

    11,6 g

    2,3 g

    2,5 g

    4,5 g

    En%

     

    7 En%

    6 En%

    12 En%

    78 En%

    15 En%

    17 En%

    31 En%

    Bron:  https://www.tapasrecepten.eu/courgette-rolletjes/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelwedges uit de oven met tomatensalsa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          35 g rauwe, geschilde aardappelen

    -          Snuifje cayennepeper

    -          Scheutje olijfolie

    -          ½ tomaat (45 g)

    -          ¼  rode ui (25 g)

    -          Enkele takjes platte peterselie, vers

    -          Snuifje zout

    -          Snuifje peper

    -          15 g feta

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 220 °C.
    Schil de aardappelen en snijd ze in fijne reepjes.
    Leg de gesneden aardappelen in een schaal en besprenkel met cayennepeper en olijfolie.
    Neem een met bakpapier beklede bakplaat, verdeel de aardappelen en bak deze 20 minuten lang.
    Draai ze na 15 minuten even om.
    Haal de aardappelen uit de oven en laat volledig afkoelen.
     

    Voor de tomatensalsa:
    Snijd de tomaat en de rode ui in kleine stukjes.
    Hak de platte peterselie fijn en voeg toe aan de tomatensalsa.
    Kruid af met peper en zout.

    Haal de aardappelen uit de oven, leg ze in een kommetje en dresseer met de tomatensalsa.
    Verkruimel tot slot de feta over het geheel. 

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (120g)

    54 kcal

    5,8 g

    1,7 g

    4,5 g

    1,2 g

    0,01 g

    0 g

    0,03 g

    Per 100 g

    45 kcal

    4,8 g

    1,4 g

    3,8 g

    1,0 g

    0,01 g

    0 g

    0,03 g

    En%

     

    43 En%

    13 En%

    33 En%

    20 En%

    0 En%

    0 En%

    0 En%

    Bron:  https://www.lekkervanbijons.be/recepten/aardappelwedges-uit-de-oven-met-tomatensalsa


     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolburger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          50 g rauwe bloemkool

    -          ¼ ui (15 g)

    -          Snuifje paprikapoeder

    -          Snuifje zout

    -          Snuifje peper

    -          Snuifje cayennepeper

    -          ¼ ei (15 g)

    -          1 volkoren beschuitje of paneermeel (10 g)

    -          ½ eetlepel bloem (5 g)

    -          Scheutje olijfolie (10 ml)

    -          1 volkoren broodje (40 g)

    Bereidingswijze:

    Zet een pan water op en kook de bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten.
    Snijd ondertussen de ui in stukjes.
    Spoel de bloemkool af onder koud water, als deze gekookt is.
    Pureer de bloemkool en de ui met een aardappelstamper.
    Kruid met paprikapoeder, zout, peper en cayennepeper.
    Voeg het ei toe en meng goed door elkaar.
    Voeg daarna paneermeel of het verkruimelde beschuitje en de bloem toe.
    Meng het geheel goed.
    Maak vervolgens met je handen een burger.
    Bak de burger ongeveer 2 – 3 minuten per kant in een pan met een beetje olijfolie.
    Serveer de bloemkoolburger op een volkoren broodje.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (135 g)

    217 kcal

    37,8 g

    1,9 g

    8,9 g

    2,5 g

    0,7 g

    0 g

    0 g

    Per 100 g

    161 kcal

    28,0 g

    1,4 g

    6,6 g

    1,9 g

    0,5 g

    0 g

    0 g

    En%

     

    70 En%

    4 En%

    16 En%

    10 En%

    3 En%

    0 En%

    0 En%

    Bronhttps://www.lekkerensimpel.com/bloemkoolburger/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    24-11-2019, 01:36 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stokbrood met Spaanse omelet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Portie: 1 persoon

    Ingrediënten:

    -          1/5 vastkokende aardappel (20 g)

    -          Een paar takjes verse peterselie

    -          ¼ ui (15 g)

    -          ½  teen knoflook (3 g)

    -          ½ ei (30 g)

    -          Scheutje olijfolie (10 ml)

    -          Sneetje bruin stokbrood (10 g)

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Schil de aardappel en snijd dit in blokjes van 1/2 cm (brunoise).
    Kook 10 minuten in water en giet nadien af.
    Snijd ondertussen de peterselie fijn, snipper de ui en halveer de knoflookteen.
    Pers het halve knoflookteentje en klop het ei los.
    Verhit de olie in een koekenpan.
    Fruit de ui en de knoflook.
    Bak de aardappel 2 minuten mee.
    Voeg de peterselie, het halve ei, peper en zout toe en dek af.
    Bak 6 minuten op laag vuur, draai vervolgens om en bak nog 5 minuten.
    Laat afkoelen.
    Besmeer het sneetje stokbrood met een beetje olie, rooster ongeveer 8 minuten.
    Wrijf het brood in met de rest van de knoflook.
    Steek de omelet op het brood vast met een prikker.

    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie
    (78 g)

    89 kcal

    8,1 g

    1,4 g

    5,6 g

    3,5 g

    1,2 g

    0,1 g

    0,1 g

    Per 100 g

    114 kcal

    10,4 g

    1,8 g

    7,2 g

    4,5 g

    1,5 g

    0,1 g

    0,1 g

    En%

     

    36 En%

    6 En%

    25 En%

    35 En%

    12 En%

    1 En%

    1 En%

    Bron:  https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    24-11-2019, 01:35 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    23-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Broodlolly’s en rauwe groentjes met dip

    1.     Aantal porties: 1

    2.     Ingrediënten

    Kleine broodlolly’s

    o   1 ei

    o   snuifje peper en zout

    o   2 sneden bruin brood 60g

    o   5g smeermargarine

    o   50g wortel, vers

    o   2 prikkertjes

    Grote broodlolly’s

    o   2 sneden bruin brood 60g

    o   5g smeermargarine

    o   ½ appel 75g

    o   1,5 sneden kippenwit 30g

    o   80g komkommer (12 plakken)

    o   2 saté-stokjes

    Rauwe groentjes met broccolidip

    o   2 broccoliroosjes, vers 72g

    o   1 koffielepel peterselie, vers

    o   Peper en zout

    o   1 koffielepel olijfolie 4,5 g

    o   1 koffielepel citroensap 3g

    o   50g komkommer, vers

    o   50g wortel, vers

    o   45g paprika, vers

    3.     Bereidingswijze

    Kleine broodlolly’s

    o   Breek het ei in een kommetje en klop het los

    o   Voeg een snuifje peper en zout toe

    o   Bak het ei in een pan (anti-aanbak) tot een omelet en laat vervolgens afkoelen

    o   Smeer de margarine op 1 snede brood

    o   Schil de wortel, was hem en rasp hem fijn

    o   Beleg 1 snede met de omelet

    o   Beleg het ei met een laagje geraspte wortelen

    o   Leg het niet besmeerde sneetje brood erop

    o   Snijd de boterham in driehoekjes

    o   Zet de prikkertjes op de boterhammen om het geheel samen te houden

    o   Leg een servetje in de brooddoos en schik de boterhammen erin

    Grote broodlolly’s

    o   Besmeer 1 snede brood met margarine

    o   Snijd elke snede brood in 6 stukken

    o   Was de appel, snij hem in kwartjes, verwijder het klokhuis en snij in 12 dunne schijfjes

    o   Neem plakken kippenwit en snij eveneens in 12 stukken

    o   Was een halve komkommer en snij er met een dunschiller 12 lange repen van

    o   Neem een houten saté-stokje en prik er afwisselend de stukjes brood, kippenwit, appel en komkommer op

    o   Wikkel de broodlolly’s in een servetje

    o   Schrijf een lief briefje en voeg het toe aan de brooddoos

     

     Rauwe groentjes met broccolidip