Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
28-11-2019
Tapas: mini-pizza (1,5 koolhydraatruilwaarden)
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
Bodem :
2 eetl. volkorenbloem 25g
1 mespunt droge poedergist 0,5g
12,5 ml water 12,5 ml
enkele druppels olijfolie 2 g
een snuifje zout 0,5g
Beleg :
1 kl. tomatenpuree 15g
1,5 eetl. prei in julienne
gesneden 20g
1 kl. olijfolie 3g
een halve grote champignon, in
plakjes 19g
1/8 appel, in plakjes 10g
1 eetl. geraspte Emmental
light 30+ (merk Boni) 15g
Bereidingswijze
·
Doe de
bloem in een mengkom en meng de gist eronder
·
Voeg
het water erbij, de olijfolie en het snuifje zout
·
Kneed
goed met de hand tot je een soepele massa krijgt
·
Vorm
tot een bol en laat 20min. rijzen op een warme plaats (bijv. een oven op 50°C),
afgedekt met een handdoek
·
Maak
ondertussen het beleg klaar : stoof de tomatenpuree en de prei even aan in
olijfolie en een scheutje water
·
Als het
deeg genoeg gerezen is, rol het met een deegrol uit tot een pizza, en leg deze
op een bakplaat, eventueel op een bakpapier
·
Strijk het mengsel van tomatenpuree en prei erover uit
·
Leg hierover plakjes champignon
·
Beleg de zijkanten met plakjes appel
·
Bestrooi met de
geraspte kaas
·
Bak 15min. in een oven
van 180 °C
Bron
Eigen creatie, inspiratie op www.wildgroeimag.be
en www.evavzw.be
Voedingswaarde mini-pizza
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (122,5g)
181 kcal
19,8g
3,9g
3,5g
7,8g
7,0g
2,0g
4,1g
0,4
Per 100g
148kcal
16,2g
3,2g
2,9g
6,4g
5,7g
1,6g
3,3g
0,3g
En%
100
44
8,5
4
17
35
10
20
2
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
28-11-2019, 15:08 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas: falafels met dipsausje (1,5 koolhydraatruilwaarden)
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
3 eetl. kikkererwten uit blik 75g
1 kl. peterselie, vers 5g
1 teentje knoflook 6g
1 stukje ui 20g
1 eetl. havervlokken 8g
1 snuifje zout
1 snuifje peper
1 mespunt gemalen koriander 0,5g
1 mespunt komijnpoeder 0,5g
1 kl. Becel vloeibaar 7g
Sausje :
1 stukje rode biet, gekookt 10g
1 stukje appel 10g
1 eetl. magere yoghurt natuur
30g
1 mespunt mosterd 2g
enkele druppels citroensap,
vers 0,5g
1 snuifje zout
1 snuifje dille, gedroogd
1 stukje rode biet, gekookt 10g
1 stukje appel 10g
Bereidingswijze
·
Laat de
kikkererwten uitlekken.
·
Schep
ze in een blender samen met de peterselie, knoflook, ui , havervlokken, zout,
peper, koriander en komijn. Mix fijn tot een homogeen mengsel.
·
Rol er kleine balletjes van, en zet ze koel weg om op te
stijven
·
Maak intussen het sausje : mix de rode biet en appel fijn in
de blender, voeg yoghurt, mosterd, citroensap, zout en dille toe, en mix alles
tot een homogeen mengsel.
·
Bak de balletjes in een pan met Becel vloeibaar, ongeveer 5
min. aan elke kant.
·
Serveer
met het dipsausje
Bron
www. njam.tv/recepten/falafel-met-vegan-mayonaise + eigen aanpassingen
Voedingswaarde falafels met dipsausje
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (174,6g)
186 kcal
21,5g
4,6g
8,4g
8,3g
5,4g
0,5g
1,4g
1,8
Per 100g
107kcal
12,3g
2,6g
4,8g
4,7g
3,1g
0,3g
0,8g
1,0g
En%
100
46,5
10
9
18
26,5
2,5
7
9
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
28-11-2019, 15:05 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Tapas: lenterolletjes met dipsausje (1,5 koolhydraatruilwaarden)
Aantal porties : 1
persoon (1 portie)
Ingrediënten
stukje groene selder (ca. 5
cm), rauw 2g
stukje wortel (ca. 5cm), rauw 8g
1/8 appel, rauw 10g
1/8 avocado, rauw 20g
1/8 peer, rauw 15g
1 vel rijstpapier 11g
1 eetl. rode bonen uit blik,
uitgelekt 20g
een handvol veldsla, rauw 6g
1 kl. sesamzaad 4g
Dipsausje :
0,5 eetl. pindakaas 5g
0,5 eetl. magere yoghurt
natuur 13g
1 kl. peterselie, vers 2g
1 kl. citroensap, vers 2g
Bereidingswijze
Snij de groenten
(selder en wortel ) allemaal in dunne reepjes
Snij ook de appel
, avocado en peer in dunne partjes
Laat het rijstvel
enkele minuten weken in koud water in leg het op een vochtige
keukenhanddoek
Leg de groenten en
fruit erop op de middellijn (wortel, selder, appel, peer, avocado, rode
bonen en veldsla) en bestrooi met de sesamzaadjes
Vouw de randen
naar binnen en rol het rijstvel op.
Voor het dipsausje
: mix de pindakaas met de yoghurt, peterselie en citroensap tot een
homogene massa
Serveer de
lenterolletjes met het dipsausje
Bron
www.evavzw.be/recept/lenterolletjes + eigen aanpassingen
Voedingswaarde lenterolletjes met dipsausje
Hoeveelheid
En
KH
Suiker
Vezels
Eiw
vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (118g)
180 kcal
17g
4,5g
3,5g
5,5g
8,9g
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
28-11-2019, 15:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
27-11-2019
Gegrilde quinoa knabbels
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
- 4 eetlepels witte bonen, blik (50g)
- ½ theelepel sjalotte, vers (4g)
- ½ teentje look, vers (4g)
- 1 eetlepel Buffalosaus (Devos& Lemmens) (12g)
- snufje gerookt paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
- 1 grote eetlepel quinoa, gekookt (20g)
- 1 theelepel kikkererwtenbloem (4g)
- 7 radijzen, vers (42g)
- 3 blaadjes munt, vers (1g)
- 2 eetlepels magere yoghurt, ongesuikerd (24g)
- peper en zout
3: Bereidingswijze
1. Verwarm over om 175°c
2. Doe de helft van de bonen, de sjalotte en de look in een blender
3. Blend tot 1 geheel
4. Voeg de Buffalosaus en kruiden toe en blend opnieuw tot een mengsel
5. Doe er de overige bonen, quinoa en kikkererwtbloem bij en blend tot geheel
6. Vorm 2 a 3 schijfjes
7. Leg de schijfjes op een bakplaat met bakpapier
8. Bak 30 minuten in de oven, draai ze halfweg, tot ze bruin en knapperig zijn
9. Maak ondertussen de yoghurtdip
10. Rasp de radijsjes
11. Versnipper de munt
12. Meng de radijsjes, de munt en de yoghurt
13. Voeg peper en zout toe indien gewenst
14. Haal de hapjes uit de oven en laat 5 a 10 minuten rusten
15. Serveer de hapjes met dressing en eventueel enkele komkommer staafjes
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
161g
177
29,0
7,5
8,1
1,7
0,31
0,30
0,68
Per 100g
110
18,0
4,7
5,0
1,1
0,19
0,19
0,42
En%
65,5
17
18,5
8,5
1,5
1,5
3,5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Witte bonen (50g)
0,5
Quinoa (20g)
1
Totaal:
1,5
De saus, kikkererwtenbloem, yoghurt hadden minder dan 0,5 KhRW, dus verwaarloosbaar.
5: Bron
Veganistische buffalo quinoa knabbels, geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://www.simplyquinoa.com/vegan-buffalo-quinoa-bites-ranch/ , met aanpassingen
Radijsdip: eigen creatie (Tosca Verschoore en Lore Bauwens)
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
27-11-2019, 13:50 geschreven door VDK Odisee
Reacties (1)
Bruschetta met ricotta en gegrilde courgette
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten:
- 2 sneden bruin stokbrood, afgebakken (30g)
- 1 theelepel olijfolie (5g)
- ½ teentje knoflook (4g)
- Courgette, vers (40g)
- Snuifje zeezout
- 2 eetlepels ricotta (30g)
- Rasp van citroen, vers (3g)
- 2 blaasjes basilicum, vers
- 1 koffielepel pijnboompitjes, geroosterd (5g)
- Snuifje peper
- Snuifje zout
3: Bereidingswijze
1. Snij het stokbroodje in schuine plakken
2. Bestrijk met olijfolie
3. Rooster de broodjes op een hete grillpan tot ze goudbruin zijn
4. Wrijf met de look over het broodje
5. Snij de courgette in de lengte door in dunne plaktjes en gril ze in een hete grillpan tot ze zacht zijn
6. Bestrooi de courgette met wat zeezout en olijfolie
7. Roer de ricotta los en meng met de rasp van een citroen, basilicum en geroosterde pijnboompitjes
8. Breng op smaak met perper en zout
9. Besmeer de bruschetta met de ricotta en schik er den gegrilde courgettes op
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(117g)
215
17,8
3,8
7,4
12,6
3,5
5,9
2,5
Per 100g
184
15,2
3,2
6,3
10,8
3
5
2,1
En%
33
7
14
53
15
25
10,5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Stokbrood (30g)
1 Kh RW
Totaal:
1
5: Bron
- Bruschetta met gegrilde courgetti en ricotta. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://www.keukenliefde.nl/3x-bruschetta-recept/
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
27-11-2019, 13:46 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegetarische croque met pesto
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
- ½ tomaat, vers (75 g)
- ¼ courgette, vers (100g)
- ½ bol mozarella, buffel (60g)
- 2 sneetjes volkorenbrood (60g)
- Snuifje peper
- Snuifje zout
Pesto:
- 1 grote eetlepel pijnboompitten(20 g)
- 25 blaadjes basilicum (25g)
- ½ teentjes knoflook (4g)
- 1 eetlepel olijfolie (12 g)
3: Bereidingswijze
1. Snij de tomaat, courgette en mozarella in dunne schijfjes
2. Beleg één snede brood met de mozarella, courgette en tomaat
3. Kruid met peper en zout
4. Plaats het andere sneetje brood er boven op
5. Bak ze krokant in een croque machine
6. Snij de croque in 2 gelijke stukken
7. Verhit de pijnboompitten in een anti-aanbakpan op een licht vuurtje tot ze licht bruin zijn
8. Mix de pijnboompitten, basilicum, look en olijfolie in een blender tot een mooie saus
9. Serveer de croques samen met de pesto
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(356)
576
31
6,2
23,3
38
10,7
7,2
7,7
Per 100g
162
8,7
1,7
6,5
9,8
3,0
2,0
2,2
En%
21,5
4,5
16
59,5
17
11,5
12
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Volkoren brood (60g)
2
Totaal:
2
5: Bron
- Vegetarische croque met pesto. Geraadpleegd op 12 oktober 2019, via https://koken.vtm.be/recept/vegetarische-croque-met-pesto
Deze is een klein beetje aangepast.
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
27-11-2019, 13:44 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Mini vegetarische Griekse quesadilla
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
Tzatziki saus
- ¼ komkommer, vers (100g)
- 3 eetlepels Griekse yoghurt, Alpro Soya (75g)
- ½ teentje knoflook, vers (4g)
- 1 theelepel citroensap, vers (4 g)
- 1 blaadje munt, vers
- Snufje peper
- Snufje zout
Quesadillla
- 10 blaadjes spinazie, vers (50g)
- 3 zongedroogde tomaatjes (18g)
- 1 grote volkoren tortilla (40g)
- Mozarella, geraspt (35g)
- Fetta kaas (15 g)
- 1 takje dille, vers
- ½ pakje crackers, naturel (15g)
3: Bereidingswijze
1. Schil en ontpit de komkommer
2. Rasp de komkommer fijn
3. Doe de gerapte komkommer in een propere keukenhanddoek en wring het vocht er uit
4. Doe de komkomer in een mengkom en voeg de Griekse yoghurt, look, citroensap en munt toe
5. Meng alles goed door elkaar
6. Voeg peper en zout naar smaak toe
7. Plaats in de koelkast en serveer gekoeld
8. Was en stoof de spinazie tot hij geslinkt is
9. Snij de zongedroogde tomaatjes fijn
10. Beleg de helft van de tortilla met spinazie, zongedroogde tomaten en de kaas
11. Verdeel de dille erover
12. Plooi de tortilla dubbel
13. Bak de tortilla langs beide kanten in een anti-aanbak pan op een laag vuur tot ze krokant zijn langs beide kanten en de kaas gesmolten is
14. Snij de tortilla in twee
15. Serveer de tzatziki samen met de crackers
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(356)
388
34,2
6,0
20,8
17,1
8,75
5,63
2,26
Per 100g
109
9,6
1,7
5,8
4,8
2,5
1,6
0,6
En%
35,5
6
21,5
40
20,5
13
5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Yoghurt natuur (75g)
0,3
Volkoren Tortilla (40g)
1,2
Crackers (20g)
1
Totaal:
2,5
5:Bron
- Greek quesadillas. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://damndelicious.net/2016/07/23/greek-quesadillas/?fbclid=IwAR1kF5UY0Yl42jBqGILWl1QP3P1jvv50JbjGO9ReOB5ww8terdG1RaEPQl4. Het recept is wel aangepast door ons en de tzatziki is een eigen creatie
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
27-11-2019, 13:42 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Rozemarijn frietjes
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
- 1 grote aardappel (80g)
- 1 theelepel olijfolie (5g)
- Een snuifje zout
- 1 afgestreken eetlepel Italiaanse kruiden (5g)
3: Bereidingswijze
1. Warm de oven op tot 200°C
2. Spoel de aardappel onder de kraan
3. Snij de aardappel in fijne frietjes van een gelijke grote
4. Dep de frietjes met keukenpapier om overtollig zetmeel te verwijderen
5. Doe de frietjes in een kom en voeg er olijfolie aan toe
6. Meng tot dat de olijfolie mooi gelijk verdeeld is over de frietjes
7. Besprenkel met zout en Italiaanse kruiden
8. Meng opnieuw zodat de kruiden verdeeld zijn over al de frietjes
9. Doe een vel bakpapier op de bakplaat
10. Schik de frietjes erop
11. Bak 20 minuten tot ze goudbruin zijn
12. Controleer of ze gaar zijn, zoniet bak nog 5 extra minuutjes
13. Haal ze uit de oven en serveer warm
è Dip de frietjes eventueel in een van de sausjes geserveerd bij de andere hapjes
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(90 g)
87
9,7
1,2
1,5
4,7
0,67
0,0
0,06
Per 100g
97
10,8
1,3
1,7
5,2
0,74
0,0
0,07
En%
45
5,5
7
49
7
0
0,5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Aardappel, geschild
1 Kh RW
Totaal:
1
5: Bron
- Bon eigen creatie (Tosca Verschoore en Lore Bauwens)
Tosca Verschoore en Lore Bauwens
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
27-11-2019, 13:39 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Zelfgemaakte mini-hamburger
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten voor de boterhammen
- 1 roosje broccoli, vers (4g)
- ½ champignon, vers (5,5g)
- ½ theelepel rode ajuin, vers (2g)
- 1/4 e teentje look, vers (0,5g)
- Scheutje olijfolie (3ml)
- 1 eetlepel zwarte bonen, blik (16g)
- Snufje steak kruidenmix voor rundsvlees
- Scheutje worcestersaus (2ml)
- 1/8 ei, vers (8g)
- ½ theelepel Parmezaanse kaas (2,5g)
- ½ theelepel broodkruimels (2g)
- Scheutje olijfolie (3ml)
- 1 burgerbroodje, klein (20 g)
- 1 koffielepel ketchup (5g)
- 1 blaadje kropsla, vers (15g)
- 1 plakje tomaat (15g)
- tandenstoker
3: Bereidingswijze
1. Snij de broccoli, champignons, rode ajuin en look in fijne stukjes
2. Bak de champignons in een beetje olijfolie tot ze licht bruin zijn
3. Pureer de de helft van de zwarte bonen in een mengkom
4. Meng de rest van de bonen, broccoli, ajuin, champignons en look
5. Voeg de kruidenmix, Worcestersaus, ei, de kaas en de broodkruimmels toe aan het mengsel
6. Meng tot een geheel
7. Bevochtig je handen en maak er een kleine handburger van het mengsel
8. Voeg extra broodkruimels aan het mengsel toe indien de hamburger uit elkaar valt
9. Verhit de olie in een bakpan
10. Bak de hamburger 3 tot 5 minuten per kant tot ze goudbruin zijn
11. Snij het hamburgerbroodje doormidden
12. Besmeer de onderste helft van het broodje met ketchup
13. Beleg het broodje met de burger, een blaadje sla en een plakje tomaat
14. Leg de bovenste helft van het broodje erop en steek er een tandenstoker door om het geheel samen te houden.
4: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
103,5g
158
13,8
2,1
6,1
8,2
1,81
5,13
0,83
Per 100g
153
13,3
2,0
5,9
7,9
1,75
4,96
0,80
En%
35
5,5
15,5
47
10,5
29
5
Koolhydraatruilwaarden:
Hoeveelheid:
Zwarte bonen, paneermeel en ketchup
0,5
Burger broodje (25 g)
0,5
Ketchup
verwaarloosbaar
Totaal:
1
5: Bron
- Vegetarische hamburgers. Geraadpleegd op 11 oktober 2019, via https://www.thekitchenwhisperer.net/2014/04/12/chunky-portabella-veggie-burgers/?fbclid=IwAR3iSBPwol2gykv7oKn2gyoUhMX5hFxvs6mCEO8M3MB0ep3w068z2QWK_EQ
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
27-11-2019, 13:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High Tea sandwich met gerookte zalm
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
- 1 sneetje Schar meergranenbrood (20g)
- 1/2 grote eetlepel philadelphia met bieslook (8g)
- 4 plakjes komkommer, vers (12g)
- 1/2 sneetje gerookte zalm (12,5g)
- 1 blaadjes sla, vers (7,5g)
- 1 tandenstoker
3: Bereidingswijze
- Rol met een deegroller het sneetje brood platter en snij het diagonaal in twee, zodat je twee driehoeken hebt
- Besmeer de oppervlakte van 1/2 snede brood met Philadelphia bieslook
- Verdeel de plakjes komkommer op de besmeer de snede brood, hou 1 plakje apart voor achteraf
- Plaats de snede gerookte zalm over de komkommer
- Leg het blaadje sla erop
- Leg de andere helft van het sneetje brood er bovenop
- Snij opnieuw in twee, zodat je twee kleine driehoekjes bekomt
- Snij het plakje komkommer in twee
- Plaats een plakje komkommer op de driehoekjes en zet ze vast met behulp van een tandenstoker
4: Voedingswaarde
Hoeveel-heid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie 60g
84
8,1
0,8
1,4
4,2
3,6
0,47
0,43
0,45
Per 100g
140
13,5
1,3
2,3
7,0
6,0
0,78
0,72
0,75
En%
39%
3,8%
3,3%
20%
39%
5%
5%
5%
Bijlage 3: NubelPro rapport
5: Bron
High Tea sandwich met gerookte zalm . Geraadpleegd op 19 oktober 2019, via https://bettyskitchen.nl/high-tea-sandwiches-glutenvrij/
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
27-11-2019, 13:34 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bodemloze quiche met spinazie.
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten
- Koffielepel ui, vers (6g)
- Scheutje olijfolie (2g)
- 3 eetlepels spinazie, diepvries (30g)
- ½ ei, vers (30g)
- 1 grote eetlepel geraspte emmental (20g)
- Peper naar smaak
- 2 zongedroogde tomaten (8g)
3: Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180° C
2. Vet twee vormpjes in
3. Versnipper de ui en stoof hem aan in een pannetje met olijfolie
4. Voeg er de diepvriesspinazie aan toe tot hij ontdooit is
5. Laat het overtollige water uit de spinazie verdampen
6. Klop het ei los in een kom en voeg er de kaas en de peper aan toe
7. Meng tot een mooi mengsel
8. Voeg hier de spinazie en ui aan toe
9. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes en voeg ze toe aan het mengsel
10. Meng alles tot het een mooi is
11. Schep 1,5 eetlepel in elk vormpje
12. Bak de quiche gedurende 15 a 20 minuten tot hij licht bruin kleurt
4: Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie 96g
155
1,4
1,1
1,8
10,3
11,6
1,5
3,2
0,8
Per 100g
161
1,5
1,1
1,9
10,7
12,1
1,6
3,3
0,8
En%
4%
3%
2,5%
27%
67,5%
9%
19%
5%
Bijlage 2 : NubelPro rapport
5: Bron
- Bodemloze quiche. Geraadpleegd op 19 oktober 2019, via https://www.leukerecepten.nl/recepten/glutenvrije-quiche/?fbclid=IwAR2O7nIS-ZoZHjSrdF6Up9qXKvkgcT67R58wJfe5uJPzymURUrwkcov3b2U , aangepast door ons
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
27-11-2019, 13:31 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Pancakes met chocoladeschilfers en vers seizoensfruit
1: Aantal porties:
1 portie
2: Ingrediënten voor de boterhammen
Pancakes
- Glutenvrije bloem mix C (Schar) (25g)
- Bakpoeder, Dr. Oetker (2g)
- Een snufje baking soda
- Een snufje zout
- ¼ ei (10g)
- ½ koffielepel plantaardige margarine, gesmolten (3,5g)
- 35 ml melk, halfvol
toppings
- ¼ appel met schil (25g)
- ¼ banaan (25g)
- 1 koffielepel chocolade, puur 85% (3g)
3: Bereidingswijze
1. Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout in een mengkom
2. Voeg het ei, gesmolten margarine en de melk bij de droge producten
3. Mix alles goed door elkaar tot het een mooi, dik mengsel
4. Verhit de pan op een licht vuur met een kleine hoeveelheid margarine
5. Schep met een lepel het pannenkoekenbeslag in de pan en laat ze rustig gaar worden
6. Haal de pannenkoeken van het vuur als ze aan beide kanten goudbruin zijn
7. Snij de appel en de banaan in kleine stukjes
8. Serveer de pannenkoekjes samen met het vers fruit
9. Rasp de chocolade tot schilfers en bestrooi over de pannenkoekjes
Het is de bedoeling dat de pannenkoekjes dikker zijn dan normaal.
4: Voedigswaarde
Hoeveel-heid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie 128,5 g
198
32,8
9,7
2,2
3,5
5,3
2,1
1,4
1,4
Per 100g
154
25,5
7,5
1,7
2,7
4,1
1,6
1,1
1,1
En%
66%
20%
2%
7%
24%
9,5%
6,5%
6,5%
Bijlage 1 : NubelPro rapport
5 : Bron
- Glutenvrije en lactosevrije pancakes. Geraadpleegd op 20 oktober 2019, via http://www.laurasbakery.nl/glutenvrije-en-lactosevrije-pancakes/
We hebben het recept een klein beetje aangepast. Achteraf ook nog de chocolade en het fruit er aan toegevoegd.
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
27-11-2019, 13:29 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
1.1: Naam recept
Eenvoudige lunchbox
1.2: Aantal porties:
1 portie
1.3: Ingrediënten voor de boterhammen
- 2 sneetjes meergranenbrood (54g)
- 2 eetlepels Philadelphia met knoflook en kruiden (20g)
- 8 plakjes komkommer, vers (24g)
- 2 radijzen, vers in plakjes (12g)
- 1 sneetje meergranenbrood (27g)
- 1 snede kippenwit (20g)
- 1 blad kropsla, vers (15g)
- 1 sneetje meergranenbrood (27g)
- 1 koffielepel confituur (11g)
- 8 kersttomaten, vers (96g)
- 10 druiven, wit (70g)
- ½ pakje crackers olijfolie & oregano (15g)
1.4: Bereidingswijze
- Besmeer 1 snee meergranenbrood met de Philadelphia
- Snij de komkommer en radijzen in plakjes
- Dresseer de plakjes op de boterham
- Leg het tweede sneetje meergranenbrood er op en snij de boterham in twee
- Beleg de snee meergranenbrood met een plakje kippenwit
- Schik de sla op het kippenwit
- Plooi de boterham in twee
- Beleg de helft van de snee meergranenbrood met een koffielepel confituur
- Plooi de boterham in twee
- Vul één vakje met kersttomaatjes
- Vul één vakje met de witte druiven
- Doe de crackers in de brooddoos
1.5: Voedingswaarde
hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(391g)
570
78,5
22,6
24,4
15,8
5,81
6,86
4,62
Per 100g
146
20,1
5,8
6,2
4,0
1,5
1,7
1,2
En%
55%
16%
17%
25%
9%
11%
7,5%
1.6: Bron
- Eigen creatie (Lore Bauwens en Tosca Verschoore)
Lore Bauwens en Tosca Verschoore
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
27-11-2019, 13:20 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Creatieve lunchbox
1: Naam recept
Creatieve lunchbox
2: Aantal porties:
1 portie
3: Ingrediënten voor de boterhammen
Kipsalade
- Kippenborst, rauw (40g)
- Peper en zout
- 2 theelepels magere natuuryoghurt, ongesuikerd (6g)
- Snufje currypoeder
Hummus
- Een eetlepel uitgelekte kikkererwten, voorgekookt uit blik (20g)
- 1 koffielepel water (4g)
- ½ koffielepel citroensap, vers (2g)
- ½ eetlepel olijfolie (7g)
- ¼ teentje knoflook (2g)
- Snufje zout
- Snufje paprikapoeder en komijn (naar smaak)
- Twee volkoren wraps (80g)
- 2 bladen kropsla, vers (30g)
- 8 plakjes tomaat, vers (120g)
- 4 eetlepels wortel, geraspt, vers (80g)
- 1 grote appel met schil, vers (80 g)
- Een handvol amandelen (7), ongezouten (10,5 g)
- 1/2 pakje crackers, naturel (15g)
4: Bereidingswijze
Kipsalade
- Breng een kookpot met water aan de kook.
- Leg hierin de kipfilet in zijn geheel en kruid met peper en zout. Laat een 20-tal minuten koken
- Haal de kip uit het water en trek de kip in kleine stukken (met mes en vork)
- Meng de yoghurt, currypoeder onder de kip
- Breng verder op smaak met peper en zout
Hummus
- Voeg de kikkererwten, het water, het citroensap en de knoflook samen in een blender
- Blend tot een smeuïge massa
- Druppel er de olijfolie op en meng goed
- Breng op smaak met zout, paprika- en komijnpoeder
Wraps
- Centreer de helft van de zelfgemaakte kipsalade in een streep op de volkoren wrap
- Leg de helft van de sla, de tomaten en de wortels op de kipsalade
- Rol de wrap op en snij de wrap doormidden
- Pin de wrap vast met een tandenstoker in iedere helft
- Doe hetzelfde voor de tweede wrap.
Fruitfiguur
- Snij de appel in zo veel mogelijk schijfjes
- Prik er figuurtjes uit met behulp van verschillende modellen
- Haal zo veel mogelijk figuutjes uit je appel
- Schik deze in de lunchbox
- Schep de hummus in een klein apart afsluitbaar potje en leg er de crackers naast
5: Voedingswaarde
Hoeveelheid
Energie (kcal)
Koolhydraten (g)
Toegevoegde suikers (g)
Eiwitten (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie
(496,5g)
585
69,4
19,6
22,7
20,8
3,67
7,97
1,56
Per 100g
117,8
14
3,9
4,6
4,2
0,7
1,6
0,3
En%
47,5%
13,2%
15,6 %
32,1%
5,3%
12,2%
2,3%
6: Bron
- Kipsalade: Gezonde drukte. Geraadpleegd op 25 september 2019 via http://www.gezondedrukte.be/recipe/kipsalade/?fbclid=IwAR0igYB-NW76mmx-3lLBTVNdxsiJjCUWjT-Jj_NQ2KWjZzDbPAp56rIFFtw
We hebben wel aanpassingen gedaan: geen vel, magere yoghurt i.p.v. volle yoghurt, de hoeveelheid kip.
- Hummus: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens
- Wrap: eigen creatie van Tosca Verschoore en Lore Bauwens
Tosca Verschoore en Lore Bauwens
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
27-11-2019, 13:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
26-11-2019
Gezonde pannenkoekjes met aardbeien
1. Pannenkoekjes met aardbeien
1.1 Ingrediënten
- Boekweitmeel van Damhert(25g)
- Snufje zout
- ½ kippenei, rauw (25g)
- Melk, mager (75g)
- Becel light, bakken en braden, vloeibaar (5g)
- 3 aardbeien, vers (45g)
1.2 Bereidingswijze
1. Meng het boekweitmeel met een snufje zout.
2. Voeg het ei toe. Klop het met een garde tot een harde bal.
3. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot er een glad beslag ontstaat zonder klonters.
4. Doe de Becel light in de pan en laat ze goed warm worden.
5. Verdeel met een lepel het beslag over de pan en beweeg heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.
6. Als de bovenkant droog is, draai de pannenkoek.
7. Rol de pannenkoek op en snij hem in stukjes.
8. Rijg de pannenkoek en de aardbeien om en om op een satéprikker.
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Ei
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(175 g)
191 kcal
24 g
6 g
0 g
2,2 g
8,5 g
6,2 g
1,3 g
2,6 g
2,1 g
Per 100 g
109 kcal
13,7 g
3,4 g
0 g
1,3 g
4,9 g
3,5 g
0,7 g
1,5 g
1,2 g
En%
100 En%
50 En%
12,5 En%
0 En%
3 En%
18 En%
29 En%
6,5 En%
12 En%
10 En%
1.4 Bron
https://uitpaulineskeuken.nl/2014/06/recept-boekweitpannenkoeken-maken.html
En
https://www.brendakookt.nl/2015/06/07/uitdeelstokjes-pannenkoeken-en-aardbei/?platform=hootsuite
Van Laura en Kaat Foto: met banaan ipv aardbeien
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
26-11-2019, 14:51 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
1. Gezondere variant nasi in muffinvorm
1.1 Ingrediënten
- ¾ kippenei, rauw (38 g)
- 2 kerstomaten, gesneden in vier, vers (24g)
- 15 g doperwten, extra fijn, vers
- 15 g kippenblokjes, rauw
- 15 g quinoa, gekookt
- Een snuifje peper en zout
- 20 g glutenvrij pizzadeeg van Herta
1.2 Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Klop het ei los in een kom.
3. Voeg de tomaten, erwten, kippenblokjes en quinoa toe.
4. Kruid het mengsel met zout en peper naar smaak.
5. Leg het glutenvrije pizzadeeg in de muffinvorm.
6. Doe het mengsel in de siliconen muffinvorm, doordat je een siliconen vorm gebruikt is geen vetstof nodig.
7. Bak de muffin 20 minuten in de oven.
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(127 g)
201
21,8
1,9
0
2,5
10,6
6,9
1,8
2,1
1,0
Per 100 g
158
17,2
1,5
0
2,0
8,3
5,4
1,4
1,7
0,8
En%
100
44
4
0
4
21
31
8
9
5
1.4 Bron
Eigen creatie van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
26-11-2019, 14:50 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Sushi op basis van linzen
1. Sushi op basis van linzen
1.1 Ingrediënten
· 30 g linzen, kant en klaar, blik
· 20 g komkommer, rauw
· 15 g bleekselder, rauw
· 20 g zalm, rauw
· ½ nori vel (3g)
· 10 gram mierikswortel, rauw
· 5 g sojasaus, glutenvrij bv. Tamari SaySauce
1.2 Bereidingswijze
1. Giet de linzen af en spoel ze schoon in een vergiet.
2. Spoel de komkommer en bleekselderij schoon en snijd ze in repen.
3. Snij de zalm in kleine reepjes.
4. Leg een norivel op een snijplank en beleg 1/3 van het vel met linzen. Druk plat met de bolle kant van een lepel.
5. Beleg het begin van het nori vel met komkommer, bleekselderij en sluit af met zalm.
6. Rol het vel zo strak mogelijk op en plat het uiteinde vast met een beetje water.
7. Maak een mes nat en snijd er stukjes van.
8. Leg de sushi op een bord samen met mierikswortel en vul een kommetje met soja saus.
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(103 g)
113 kcal
8,7 g
1,5 g
0 g
3,7 g
8,1 g
3,2 g
0,5 g
2,0 g
1,1 g
Per 100 g
110 kcal
8,4 g
1,5 g
0 g
3,6 g
7,9 g
3,1 g
0,5 g
1,9 g
1,1 g
En%
100
31,5
5
0
7,5
29
32
4
16
9
1.4 Bron
Geïnspireerd op https://beaufood.nl/tuna-sushi-met-linzen-komkommer-en-mierikswortel/
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
26-11-2019, 14:49 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Spring roll met pindasaus
1. Spring rolls met pindasaus
Recept voor één persoon = één spring roll
1.1 Ingrediënten
Voor de pindasaus:
- 12 g pindakaas
- 7,5 ml citroensap, vers
- 7,5 ml water
Voor de spring rolls:
- 10 g courgette in fijne reepjes, rauw
- 10 g wortel, rauw, geraspt
- 10 g rode paprika, rauw
- 20 g chinese kool, rauw, in reepjes
- 10 g rijpe mango, vers
- 1 vel rijstpapier (20 g)
- Handvol verse kruiden
1.2 Bereidingswijze
1. Meng de pindakaas samen met het citroensap en het water tot een gladde saus
2. Snij de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool en mango zoals aangegeven bij de ingrediënten
3. Dompel het vel rijstpapier onder in lauw water tot het zacht begint te worden
4. Vul het vel met de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool, mango en verse kruiden naar keuze
5. Vouw het rijstpapier toe
6. Serveer de rol samen met de pindasaus als dip
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(= 114,5 g)
168
19,4
3,7
0,8
2,5
4,8
7,2
1,0
4,8
1,1
Per 100 g
147
16,9
3,2
0,7
2,2
4,2
6,3
0,9
4,2
1,0
En%
100
47
9
2
3
11
39
5
26
6
19,4 g kh 0,2 g(courgette) 0,4 g (chinese kool)
178,8 g Kh/ 12,5 ( = 1 KhRW) = 1,5 KhRW voor deze tapas
1.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, gebaseerd op, https://www.julieslifestyle.com/nl/blog/detail/spring-rolls-met-pindasaus
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aubergine burger met falafel
1. Aubergine burger met falafel
Recept voor één persoon = één burger per persoon
1.1 Ingrediënten
Voor de falafelburger:
- 10 g kikkererwten, in blik, uitgelekt
- ¼ e teen knoflook, vers, rauw (1,5g)
- Een schuifje chilipeper naar smaak
- Sap van een citroen naar smaak
- 1 koffielepel komijn
- Zout
- Handje peterselie, vers
- 1 koffielepel bloem (5g)
- 1 koffielepel paneermeel (5g)
- Olijfolie (2,5g)
Voor de groenten:
- 2 schijfjes aubergine (20g)
- Basilicum, vers (20g)
- Zout en peper
- Olijfolie (5g)
- 1 snede tomaat, vers, rauw (15g)
- 1 snede mozzarella, rauw, vers (30g)
- Veldsla, vers, rauw (15g)
- Olijfolie (2,5g)
1.2 Bereidingswijze
1. Laat de kikkererwten uit het blik uitlekken.
2. Mix de kikkererwten klein.
3. Voeg de knoflook, de chilipeper, citroensap, komijn, het zout en de peterselie toe.
4. Meng het beslag tot een gladde massa
5. Roer de bloem en het paneermeel door de gladde massa.
6. Vorm met natte handen het beslag tot balletje, de grootte van een 2 euro stuk en druk ze plat.
7. Laat de falafel een halfuurtje opstijven in de koelkast.
8. Snij van de aubergine twee schijven van één cm.
9. Snij de ½ van de basilicum fijn.
10. Kruid ze met zout, peper en de basilicum.
11. Besprenkel de aubergines met olijfolie
12. Laat de aubergines 10 minuten rusten om te kunnen marineren
13. Was de tomaat en verwijder het kroontje.
14. Snij van de tomaat één schijf van één cm
15. Snij van de mozzarella één schijf van één cm
16. Kruid de mozzarella met peper en zout
17. Haal de falafel uit de koekkast
18. Bak de falafel in een pan een weerszijde goudbruin in wat olijfolie
19. Bereid de hamburger: leg op de schijf aubergine de schijf mozzarella en tomaat met daartussen blaadjes basilicum en veldsla
20. Prik de tandenstokers door de hamburger
21. Grill de hamburger een vijftal minuutjes aan beide kanten tot alles smelt en licht bruin is gebakken
2.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (163,5g)
283 kcal
18, 0 g
1,9
0 g
5,8
11,0 g
17, 0 g
5,5 g
9,4 g
1,4 g
Per 100 g
173 kcal
11,0 g
1,2 g
0 g
3,5 g
6,7 g
10,4 g
2,4 g
5,7 g
0,9 g
En%
100
26
3
0
4
16
54
17,5
18
4,5
18 KH 0,3 (tomaat) 0,6 (aubergine) 0,4 (veldsla) = 16,7 g Kh
16,7 g Kh / 12,5 = 1,5 KhRW voor deze tapas
2.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, geïnspireerd op pintrest
- Voor de falafelburger https://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/homemade-falafel.html
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:44 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde vegetarische taco's
1. Gevulde vegetarische tacos
Recept voor één persoon = één taco per persoon
2.4 Ingrediënten
- Aubergine, vers, rauw (25g)
- Rode paprika, vers, rauw (25g)
- Rode ui, vers, rauw (10g)
- Knoflookteen, vers, rauw (1,5g)
- Olijfolie (5g)
- Tomatenblokjes, gepeld, blik (60g)
- 1 taco schelp (15g)
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel komijnpoeder
- Zout en peper
- Linzen, uit blik (60g)
- Geraspte kaas, emmentaler (15g)
2.5 Bereidingswijze
1. Snijd de aubergine en rode paprika in blokjes.
2. Snipper de ui en snijd de knoflookteen fijn.
3. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
4. Voeg dan de aubergine en paprika toe in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat dit een minuut of 5 pruttelen.
5. Leg de taco in de oven. Haal ze er na 6 minuten uit
6. Voeg de paprika-, komijnpoeder, zout en peper toe aan het auberginemengsel.
7. Spoel de linzen af en laat ze uitlekken en voeg dit dan toe aan de rest van de groenten. Laat een minuut of 2 opwarmen.
8. Haal de tacos uit de oven en verdeel het groenten mengsel.
9. Werk de taco af met geraspte kaas.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (216,5g)
258 kcal
21,9 g
4,9 g
0 g
5,1 g
11,6 g
12,7 g
1,1 g
3,8 g
0,6 g
Per 100 g
119 kcal
10,1 g
2,3 g
0 g
2,4 g
5,4 g
5,9 g
0,5 g
1,7 g
0,3 g
En%
100
34
7,5
0
4
18
44
4
6
2
21,9 g KH 0,8 (aubergine ) 0,2 g KH (rode ui) 2,2 g KH (tomatenblokjes) = 18,7 g KH
18,7 g KH / 12,5 g = 1,5 KhRW
2.6 Bron
- http://www.foody.nl/recepten/vegetarische-taco-met-avocado-40781.html
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek