Deze tapasrecepten zijn telkens per portie (1 persoon).
OOSTERS POMPOENSOEPJE
Ingrediënten
10 g ui
80 g pompoen
1 kl olijfolie
8 g gemberwortel, vers
125 ml vetarme groentenbouillon (vrij van soja-eiwit: bv. Knorr)
5 g tandoorikruiden
5 ml limoensap
20 g magere yoghurt
Bereidingswijze
Snipper de ui fijn. Snij de pompoen in dobbelsteentjes. Verhit de olijfolie
en stoof de ui in de olijfolie tot hij glazig ziet. Voeg de pompoenblokjes toe.
Rasp de gember, en voeg toe. Laat dit
geheel even stoven op een zacht vuurtje. Voeg dan de groentenbouillon en
tandoorikruiden toe, breng aan de kook, en laat koken tot de groenten gaar
zijn. Mix de soep glad. Roer het limoensap door de soep voor een frisse smaak.
Serveer in een soepkommetje, en lepel er dan nog wat yoghurt bovenop.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: eigen creatie
PASTINAAKRÖSTI
Ingrediënten
50 g pastinaak 10 g ui ½ ei 5 g geraspte oude kaas (Vegetarisch keurmerk: bv. Kees Kaas) Peper en zout naar smaak 5 ml olijfolie
Bereidingswijze
Schil de pastinaak en rasp hem in dunne sliertjes. Snipper de uit zeer
fijn. Klop in een mengkom het ei los. Voeg er de pastinaak, gesnipperde ui en
geraspte kaas aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een
koekenpan en bak de röstis op een middelhoog vuur goudbruin en gaar.
Voedingswaarde:
zie onderaan
Bron: www.beterdooreten.nl
MINI-PIZZA AI FUNGHI
Ingrediënten
1/2 pitabroodje (75 g) 25 g gezeefde tomaten (brik, glas) snuif gedroogde oregano 10 g mozzarella (bv. brodowin) 3 grote champignons (75 g)
Bereidingswijze
Bestrijk het pitabrood met een eetlepel gezeefde
tomaten. Snij de mozzarella in kleine blokjes en strooi ze over de pizza. Kruid
met een beetje oregano. Snij de champignons in dunne plakjes en beleg daarmee
de pizza. Laat de pizza gedurende 8 à 10 minuten in een voorverwarmde oven
bakken. Zet de laatste 3 minuten even onder de grill.
Voedingswaarde:
zie onderaan
Bron: www.njam.tv
PATATAS BRAVAS
Ingrediënten
Voor de tomatensaus:
20 g tomatenconcentraat
50 g gezeefde tomaten
100 ml water
½ teentje knoflook
snuif pikant chilipoeder of aleppo-peper
snuif komijnpoeder
snuif zout
Voor de aardappelen:
100 g aardappelen, ongekookt
1 kl olijfolie
Bereidingswijze
Breng in een pannetje tomatenconcentraat, gezeefde tomaten en water samen
aan de kook. Knijp er het halve teentje knoflook boven uit. Voeg een flinke
snuif chilipoeder (of aleppo-peper) en een snuif komijn toe. Laat al roerend
inkoken tot ongeveer de helft. Voeg naar smaak een snuifje zout toe.
Snij de aardappelen in kleine kubusjes. Bak die goudbruin en gaar in de
olijfolie, onder geregeld omscheppen. Serveer de aardappelblokjes met de
tomatensaus erbovenop. Overstrooi het gerecht met peterselie.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: geïnspireerd op een www.bbcgoodfood.com
recept
WORTEL-MIERIKSWORTEL-TOAST
Ingrediënten
80 g wortelen
20 g geraspte mierikswortel (uit bokaal)
5 ml limoensap
snuifje peper en zout
1 cracotte, volkoren (15 g) (Wasa volkoren knäckebröd)
10 g amandelen, geschaafd
Bereidingswijze
Rasp de wortelen (met de rasp of in de keukenmachine). Meng 20 g geraspte
mierikswortel en 5 ml limoensap door de geraspte wortelen. Breng verder op
smaak met peper en zout. Serveer het pittige wortelmengsel op de
volkorencracotte. Overstrooi met de geschaafde amandelen.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: eigen creatie
SEITAN PIPERATA
Ingrediënten
70 g seitan (opgelegd, in bokaal, Lima)
30 g linzen, gekookt
25 g courgette, vers
1/2 groen (chili)pepertje (15 g)
25 g gezeefde tomaten (passata)
Snuif zout
1 blad chinese kool (20 g)
Bereidingswijze
Breng seitan en linzen in een mengkom. Snij de courgette in kleine blokjes en
voeg toe. Snipper het pepertje heel fijn (verwijder de zaadlijstjes als je niet
van heel heet houdt) en voeg toe. Overgiet met de tomatenpassata. Voeg een
snuif zout naar smaak toe. Meng goed, en
laat zeker een kwartiertje trekken zodat de seitan goed marineert. Serveer op
een langwerpig blad chinese kool.
Voedingswaarde: zie onderaan
Bron: eigen creatie
FRISSE RODEBIETENSALADE
Ingrediënten
35 g rode biet, voorgekookt 25 g appel 10 g walnoot 25 g feta 20 g honing 5 g balsamicoazijn 1 blaadje witloof
Bereidingswijze
Snij de de rode biet en de appel tot een brunoise.
Hak de walnoten grof. Verbrokkel de feta in fijne stukjes. Meng alle
ingrediënten met de honing. Breng op smaak met balsamicoazijn. Serveer de
salade op een blaadje witloof.
Voedingswaarde:
zie onderaan
Bron: eigen creatie
Klik HIER voor de tabellen met voedingswaarden en koolhydraatporties voor de verschillende tapas en voor het volledige menu.
|