Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
26-11-2019
Spring roll met pindasaus
1. Spring rolls met pindasaus
Recept voor één persoon = één spring roll
1.1 Ingrediënten
Voor de pindasaus:
- 12 g pindakaas
- 7,5 ml citroensap, vers
- 7,5 ml water
Voor de spring rolls:
- 10 g courgette in fijne reepjes, rauw
- 10 g wortel, rauw, geraspt
- 10 g rode paprika, rauw
- 20 g chinese kool, rauw, in reepjes
- 10 g rijpe mango, vers
- 1 vel rijstpapier (20 g)
- Handvol verse kruiden
1.2 Bereidingswijze
1. Meng de pindakaas samen met het citroensap en het water tot een gladde saus
2. Snij de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool en mango zoals aangegeven bij de ingrediënten
3. Dompel het vel rijstpapier onder in lauw water tot het zacht begint te worden
4. Vul het vel met de courgette, wortel, rode paprika, chinese kool, mango en verse kruiden naar keuze
5. Vouw het rijstpapier toe
6. Serveer de rol samen met de pindasaus als dip
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(= 114,5 g)
168
19,4
3,7
0,8
2,5
4,8
7,2
1,0
4,8
1,1
Per 100 g
147
16,9
3,2
0,7
2,2
4,2
6,3
0,9
4,2
1,0
En%
100
47
9
2
3
11
39
5
26
6
19,4 g kh 0,2 g(courgette) 0,4 g (chinese kool)
178,8 g Kh/ 12,5 ( = 1 KhRW) = 1,5 KhRW voor deze tapas
1.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, gebaseerd op, https://www.julieslifestyle.com/nl/blog/detail/spring-rolls-met-pindasaus
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:45 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aubergine burger met falafel
1. Aubergine burger met falafel
Recept voor één persoon = één burger per persoon
1.1 Ingrediënten
Voor de falafelburger:
- 10 g kikkererwten, in blik, uitgelekt
- ¼ e teen knoflook, vers, rauw (1,5g)
- Een schuifje chilipeper naar smaak
- Sap van een citroen naar smaak
- 1 koffielepel komijn
- Zout
- Handje peterselie, vers
- 1 koffielepel bloem (5g)
- 1 koffielepel paneermeel (5g)
- Olijfolie (2,5g)
Voor de groenten:
- 2 schijfjes aubergine (20g)
- Basilicum, vers (20g)
- Zout en peper
- Olijfolie (5g)
- 1 snede tomaat, vers, rauw (15g)
- 1 snede mozzarella, rauw, vers (30g)
- Veldsla, vers, rauw (15g)
- Olijfolie (2,5g)
1.2 Bereidingswijze
1. Laat de kikkererwten uit het blik uitlekken.
2. Mix de kikkererwten klein.
3. Voeg de knoflook, de chilipeper, citroensap, komijn, het zout en de peterselie toe.
4. Meng het beslag tot een gladde massa
5. Roer de bloem en het paneermeel door de gladde massa.
6. Vorm met natte handen het beslag tot balletje, de grootte van een 2 euro stuk en druk ze plat.
7. Laat de falafel een halfuurtje opstijven in de koelkast.
8. Snij van de aubergine twee schijven van één cm.
9. Snij de ½ van de basilicum fijn.
10. Kruid ze met zout, peper en de basilicum.
11. Besprenkel de aubergines met olijfolie
12. Laat de aubergines 10 minuten rusten om te kunnen marineren
13. Was de tomaat en verwijder het kroontje.
14. Snij van de tomaat één schijf van één cm
15. Snij van de mozzarella één schijf van één cm
16. Kruid de mozzarella met peper en zout
17. Haal de falafel uit de koekkast
18. Bak de falafel in een pan een weerszijde goudbruin in wat olijfolie
19. Bereid de hamburger: leg op de schijf aubergine de schijf mozzarella en tomaat met daartussen blaadjes basilicum en veldsla
20. Prik de tandenstokers door de hamburger
21. Grill de hamburger een vijftal minuutjes aan beide kanten tot alles smelt en licht bruin is gebakken
2.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (163,5g)
283 kcal
18, 0 g
1,9
0 g
5,8
11,0 g
17, 0 g
5,5 g
9,4 g
1,4 g
Per 100 g
173 kcal
11,0 g
1,2 g
0 g
3,5 g
6,7 g
10,4 g
2,4 g
5,7 g
0,9 g
En%
100
26
3
0
4
16
54
17,5
18
4,5
18 KH 0,3 (tomaat) 0,6 (aubergine) 0,4 (veldsla) = 16,7 g Kh
16,7 g Kh / 12,5 = 1,5 KhRW voor deze tapas
2.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, geïnspireerd op pintrest
- Voor de falafelburger https://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/homemade-falafel.html
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:44 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Gevulde vegetarische taco's
1. Gevulde vegetarische tacos
Recept voor één persoon = één taco per persoon
2.4 Ingrediënten
- Aubergine, vers, rauw (25g)
- Rode paprika, vers, rauw (25g)
- Rode ui, vers, rauw (10g)
- Knoflookteen, vers, rauw (1,5g)
- Olijfolie (5g)
- Tomatenblokjes, gepeld, blik (60g)
- 1 taco schelp (15g)
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1 koffielepel komijnpoeder
- Zout en peper
- Linzen, uit blik (60g)
- Geraspte kaas, emmentaler (15g)
2.5 Bereidingswijze
1. Snijd de aubergine en rode paprika in blokjes.
2. Snipper de ui en snijd de knoflookteen fijn.
3. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
4. Voeg dan de aubergine en paprika toe in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenblokjes toe. Laat dit een minuut of 5 pruttelen.
5. Leg de taco in de oven. Haal ze er na 6 minuten uit
6. Voeg de paprika-, komijnpoeder, zout en peper toe aan het auberginemengsel.
7. Spoel de linzen af en laat ze uitlekken en voeg dit dan toe aan de rest van de groenten. Laat een minuut of 2 opwarmen.
8. Haal de tacos uit de oven en verdeel het groenten mengsel.
9. Werk de taco af met geraspte kaas.
Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (216,5g)
258 kcal
21,9 g
4,9 g
0 g
5,1 g
11,6 g
12,7 g
1,1 g
3,8 g
0,6 g
Per 100 g
119 kcal
10,1 g
2,3 g
0 g
2,4 g
5,4 g
5,9 g
0,5 g
1,7 g
0,3 g
En%
100
34
7,5
0
4
18
44
4
6
2
21,9 g KH 0,8 (aubergine ) 0,2 g KH (rode ui) 2,2 g KH (tomatenblokjes) = 18,7 g KH
18,7 g KH / 12,5 g = 1,5 KhRW
2.6 Bron
- http://www.foody.nl/recepten/vegetarische-taco-met-avocado-40781.html
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Mini volkoren pizza
1. Mini volkoren pizza
Recept voor één persoon = één kleine pizza per persoon
1.1 Ingrediënten
- Sjalot, vers, rauw (10g)
- Scheutje olijfolie (5g)
- ½ e teen knoflook, vers, rauw (3g)
- Tomatenblokjes met basilicum, gepeld (15g)
- 1 koffielepel provinciaalse kruiden
- Een snuifje peper en zout
- ½ e pitabroodje, volkoren (38g)
- 1 snede mozzarella, vers, rauw (25g)
- 2 kerstomaten, vers, rauw (24g)
- 2 olijven, zwart, vers, rauw (8g)
- 2 champignons, vers, rauw (16g)
- Geraspte kaas, emmentaler (10g)
- Enkele blaadjes rucola, vers, rauw (15g)
1.2 Bereidingswijze
1. Verwarm de oven op 200°C
2. Stoof het sjalotje in olijfolie, voeg de knoflook en de tomatenblokjes toe
3. Kruid het tomatenmengsel met provinciaalse kruiden, peper en zout.
4. Laat het tomatenmengsel een 12 minuten sudderen op een zacht vuurtje
5. Leg het half volkoren pitabroodje op bakpapier.
6. Smeer de bereide tomatensaus op het volkoren pitabroodje.
7. Beleg de volkoren pita met de snede mozzarella.
8. Snij de kerstomaatjes, olijven en champignons in schijfjes.
9. Leg de gesneden kerstomaatjes, de olijven en de champignons op de mozzarella
10. Werk de pizza af met de geraspte kaas
11. Zet de pizza 8 minuten in de oven.
12. Werk de pizza af met rucola
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie (169 g)
268 kcal
19,5 g
3,1 g
0,5 g
4,9 g
12,8 g
14,3 g
5,8 g
5,9 g
0,6 g
Per 100 g
159 kcal
11,5 g
1,8 g
1,2 g
2,9 g
7,6 g
8,5 g
3,4 g
3,5 g
0,4 g
En%
100
29
5
1
4
19
48
19
20
2
19,5 g KH 0,2 g KH (sjalot) 0,5 g KH (tomatenblokjes) 1,1 g KH (kerstomaten) 0,1 g KH ( champignons) = 17,6 g KH
17,6 g KH : 12,5 = 1,5 KhRW
1.4 Bron
- Eigen variant van Laura en Kaat op https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/83545/pizzetta-1
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Groentenfrietjes met hummus van rode biet
1. Groentenfrietjes met hummus van rode biet
Recept voor één persoon
1.1 Ingrediënten
Voor de frietjes:
- 85 g pastinaak, rauw
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel olijfolie (10 g)
- 130 g courgette, rauw
- ¼ ei (12,5 g)
- 20 g geraspte Parmezaan
Voor de dipsaus:
- 125 g rode biet, gekookt
- 100 g kikkererwten, blik
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd (6 g)
- 38 g magere yoghurt natuur, 0% vet
- 0,5 eetlepel tahin (6 g)
- 0,5 eetlepel citroensap (6 ml)
- Peper en zout naar smaak
- 3 ml olijfolie
1.2 Bereidingswijze
Voor de frietjes:
1. Warm de oven voor op 200°C
2. Snij de pastinaak in frieten
3. Leg de frietjes op een bakpapier beklede ovenschaal, kruid bij met peper en zout, besprenkel ze met de olijfolie en hussel ze dooreen
4. Bak de pastinaakfrietjes 15 minuten in de oven
5. Maak intussen de courgettefrietjes: snijd de courgette in frieten
6. Klop het ei los in een kommetje en verdeel de Parmezaan over een bakplaat
7. Haal de courgettefrietjes eerst door het ei en vervolgens door de Parmezaan
8. Kruid bij met peper en zout en bak 10 minuten in de oven
Voor de dipsaus:
1. Snijd de rode biet in kleine stukjes
2. Doe alle ingrediënten in een hoge kom
3. Mix alles tot een gladde pasta
1.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(= 542 g)
523
37,6
16,6
0
16,3
24,0
26,9
7,0
14,0
3,3
Per 100 g
96
6,9
3,0
0
3,0
4,4
5,0
1,3
2,6
0,6
En%
100
29
13
0
6,5
18,5
46
12
24
6
37,6 g Kh 2,3 (courgette) = 35,3 g Kh
35,3 g Kh / 12,5 = 3 KhRW
1.4 Bron
- https://koken.vtm.be/sandras-slimme-start/recept/sandras-slimme-tips-groentenfrietjes
- https://koken.vtm.be/recept/hummus-van-rode-biet
Van Laura en Kaat
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
26-11-2019, 14:43 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
24-11-2019
glutenvrije shortcake
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
40 g glutenvrije
bloem (bijvoorbeeld: Schär mix C)
-
1 g glutenvrij bakpoeder (vb merk: Orgran)
-
Snuifje zout
-
10 g room 35%
-
¼ klein ei, rauw (12
g)
-
2 aardbeien, vers (20
g)
Bereidingswijze:
Verwarm de
oven voor op 230 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg deze opzij.
Meng de glutenvrije bloem, glutenvrij bakpoeder en snuifje zout in een grote
kom.
Klop de room en het ei in een aparte kom.
Giet de natte ingrediënten (het ei en de room) bij de droge ingrediënten en
meng om een samenhangend deeg te vormen.
Maak een bolletje van het deeg en leg het op de bakplaat.
Gebruik je handpalm om het bolletje deeg af te vlakken.
Besmeer de bovenkant van de shortcake met een dun laagje room.
Bak de shortcake 10 tot 12 minuten in de oven.
Was ondertussen de aardbeien en snij ze in kleine stukjes.
Haal de shortcake uit de oven, snij hem middendoor en leg de aardbeien ertussen.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie
(83 g)
197 kcal
30,5 g
2,0 g
5,6 g
5,3 g
2,9 g
0,4 g
0,3 g
1,3 g
Per 100 g
237 kcal
36,7 g
2,4 g
6,7 g
6,4 g
3,5 g
0,5 g
0,4 g
1,6 g
En%
62 En%
4 En%
11 En%
24 En%
13 En%
2 En%
1 En%
Bron: https://www.kingarthurflour.com/recipes/easy-gluten-free-shortcakes-recipe
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:20 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Glutenvrije muffins met verse groenten
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1 klein ei, gekookt (50 g)
-
1/8 rauwe courgette (20 g)
-
1/2 rauwe wortel (25 g)
-
1/5 rode paprika , vers(20 g)
-
2 kerstomaatjes, vers (25 g)
-
10 g magere, verse kaas
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
Bereidingswijze:
Verwarm
de oven voor op 200 °C.
Kluts het ei goed door mekaar.
Rasp de courgette en de wortel en meng dit met het eiermengsel.
Snijd de rode paprika en kerstomaatjes fijn en voeg dit toe aan het mengsel.
Brokkel de magere, verse kaas in kleine stukjes boven het eiermengsel.
Strooi een snuifje peper en zout over het mengsel.
Giet het mengsel in een muffinvormpje.
Zet de muffin 15 minuten in de 200 °C voorverwarmde oven.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie (150 g)
101 kcal
4,3 g
3,9 g
7,6 g
5,0 g
1,4 g
1,8 g
1,3 g
1,6 g
Per 100 g
67 kcal
2,9 g
2,6 g
5,1 g
3,3 g
0,9 g
1,2 g
0,9 g
1,1 g
En%
17 En%
15 En%
30 En%
45 En%
12 En%
16 En%
12En%
Bron : https://www.thisgirlcancook.nl/recept-glutenvrije-ei-muffins-verse-groenten/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:18 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Paddenstoelen van tomaat en ei
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1 ei, gekookt (60 g)
-
1/6 broccoli, vers (40 g)
-
1/2 tomaat, vers (50 g)
-
10 g magere platte kaas
-
15 g rucola
Bereidingswijze:
Kook het ei in 8 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel het.
Was de broccoli en snij deze in mooie roosjes, terwijl het ei kookt.
Breng het water aan de kook voor de broccoli. Laat de roosjes gedurende 2 minuten koken en haal metten uit het water. Spoel ze af onder ijskoud water en hou opzij.
Snijd van het gekookte ei een klein stukje van de boven- en onderkant.
Schep de zaadlijsten uit de tomaat en zorg dat de buitenkant heel blijft.
Dep de binnen- en buitenkant van de tomaat helemaal droog.
Zet het ei rechtop op een schaal en verdeel de helft van de platte kaas over de bovenkant van het ei.
Zet het tomatenkapje erop.
Doe de rest van de platte kaas in een boterhamzakje.
Knip van een van de zijkanten een klein puntje zodat je het als een spuitzak kunt gebruiken. Zet stippen met het spuitzakje op het tomatenkapje.
Dresseer met de broccoliroosjes en de rucola.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie
(175 g)
116 kcal
2,2 g
2,1 g
10,7 g
6,0 g
1,6 g
2,6 g
1,6 g
1,9 g
Per 100 g
66 kcal
1,3 g
1,2 g
6,1 g
3,4 g
0,9 g
1,5 g
0,9 g
1,1 g
En%
8 En%
7 En%
37 En%
47 En%
12 En%
20 En%
12En%
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R469406/paddenstoelen-van-tomaat-en-eihttp
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:15 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Monster-broodje
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
·
3 sneden volkorenbrood (105 g)
·
2 sneden jonge Goudse kaas (40 g)
·
2 sneden kipfilet 100% (40 g)
·
7 plakjes rauwe komkommer (21 g)
·
1 blauwe, verse druif (7 g)
·
5 verse kerstomaatjes (60 g)
+ tandenstokers
Bereidingswijze:
Neem 2
sneden van het volkorenbrood.
Beleg deze
met 1 snede kaas en 1 snede kipfilet.
Neem de
derde snede brood en snij deze schuin door zodat er 2 driehoeken ontstaan.
Beleg met
een snede kipfilet.
Snij de
snede kaas in reepjes en leg deze op de snede brood. Het is de bedoeling dat de
reepjes lijken op tanden.
Leg 2
plakjes komkommer op het brood, en daarbovenop een halve druif zodat het lijkt
op ogen. Zet deze vast met de tandenstokers.
Was de
kerstomaatjes.
Leg de
boterhammen, de rest van de komkommerplakjes en de kerstomaatjes in de lunch
box.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(273 g)
460 kcal
46,7 g
4,4 g
30,3 g
15,2 g
9,0 g
0,5 g
1,0 g
Per 100 g
168 kcal
17,1 g
1,6 g
11,1 g
5,6 g
3,3 g
0,2 g
0,4 g
En%
41 En%
4 En%
26 En%
30 En%
18 En%
17 En%
2 En%
https://www.unicornsandfairytales.be/bento-de-leuke-gezonde-lunch/ + eigen inbreng
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
24-11-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Geroosterde kikkererwten
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
30 g kikkererwten, gekookt
-
10 ml olijfolie
-
Snuifje zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
Spreid ze vervolgens uit op een schone theedoel zodat ze kunnen drogen.
Meng de kikkererwten met de olie en het zout.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer 50 minuten
in de oven.
Schep elke 10 minuten om.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(40 g)
124 kcal
4,1 g
0,2 g
2,2 g
10,6 g
1,6 g
7,5 g
0,8 g
Per 100 g
310 kcal
10,3 g
0,5 g
5,5 g
26,5 g
4,0 g
18,8 g
2,0 g
En%
13 En%
0,6 En%
7 En%
77 En%
12 En%
54 En%
6 En%
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1127498/geroosterde-kikkererwten
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bruschetta met geitenkaas en rode biet
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
2 sneden
bruin stokbrood (20 g)
-
Scheutje
olijfolie (10 ml)
-
½ teentje knoflook (3 g)
-
25 g
geitenkaas, zacht
-
½ rauwe
rode biet (40 g)
-
Een paar
blaadjes verse basilicum (5 g)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Besprenkel de sneden bruin stokbrood met olijfolie.
Smeer vervolgens de sneden in met de knoflook.
Plaats de broodjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de broodjes 10 minuten afkoelen.
Smeer vervolgens de geitenkaas op de broodjes.
Snijd de rode biet in stukjes en beleg de broodjes hiermee.
Werk de Bruschetta broodjes af met enkele blaadjes basilicum.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(103 g)
217 kcal
17,5 g
5,3 g
6,7 g
12,8 g
3,7 g
1,0 g
0,3 g
Per 100 g
211 kcal
17,0 g
5,1 g
6,5 g
12,4 g
3,6 g
1,0 g
0,3 g
En%
32 En%
10 En%
12 En%
53 En%
15 En%
4 En%
1 En%
Bron : https://www.geitenkaas.nl/recepten/bruschetta-met-biet-en-geitenkaas
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Courgette rolletjes
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
10 g pijnboompitjes
-
15 g ricotta
-
1/6 rauwe courgette (50 g)
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
Materiaal:
-
Kaasschaaf of dunschiller
-
Satéprikker(s)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rooster de pijnboompitjes in een pan tot ze goudbruin zijn.
Meng de pijnboompitjes met de ricotta.
Was de courgette en snijd deze doormidden (horizontaal).
Gebruik een kaasschaaf of dunschiller om de plakjes courgette te bekomen.
Bestrooi de plakjes courgette met wat peper en zout en leg ze in de pan met een
scheutje olijfolie.
Bak de plakjes courgette aan beide kanten 1 minuut.
Besmeer de plakjes met de mix van ricotta en pijnboompitten en rol ze op.
Steek de rolletjes per 2 op een satéprikker en leg ze voor 5 minuten in de 200
°C voorverwarmde oven.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(75 g)
100 kcal
1,8 g
1,6 g
3,1 g
8,7 g
1,7 g
1,9 g
3,4 g
Per 100 g
133 kcal
2,4 g
2,1 g
4,1 g
11,6 g
2,3 g
2,5 g
4,5 g
En%
7 En%
6 En%
12 En%
78 En%
15 En%
17 En%
31 En%
Bron : https://www.tapasrecepten.eu/courgette-rolletjes/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aardappelwedges uit de oven met tomatensalsa
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
35 g rauwe, geschilde aardappelen
-
Snuifje cayennepeper
-
Scheutje olijfolie
-
½ tomaat (45 g)
-
¼ rode ui
(25 g)
-
Enkele takjes platte peterselie, vers
-
Snuifje zout
-
Snuifje peper
-
15 g feta
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Schil de aardappelen en snijd ze in fijne reepjes.
Leg de gesneden aardappelen in een schaal en besprenkel met cayennepeper en
olijfolie.
Neem een met bakpapier beklede bakplaat, verdeel de aardappelen en bak deze 20
minuten lang.
Draai ze na 15 minuten even om.
Haal de aardappelen uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de tomatensalsa:
Snijd de tomaat en de rode ui in kleine stukjes.
Hak de platte peterselie fijn en voeg toe aan de tomatensalsa.
Kruid af met peper en zout.
Haal de aardappelen uit de oven, leg ze in een kommetje en dresseer met de
tomatensalsa.
Verkruimel tot slot de feta over het geheel.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(120g)
54 kcal
5,8 g
1,7 g
4,5 g
1,2 g
0,01 g
0 g
0,03 g
Per 100 g
45 kcal
4,8 g
1,4 g
3,8 g
1,0 g
0,01 g
0 g
0,03 g
En%
43 En%
13 En%
33 En%
20 En%
0 En%
0 En%
0 En%
Bron : https://www.lekkervanbijons.be/recepten/aardappelwedges-uit-de-oven-met-tomatensalsa
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bloemkoolburger
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
50 g rauwe bloemkool
-
¼ ui (15 g)
-
Snuifje paprikapoeder
-
Snuifje zout
-
Snuifje peper
-
Snuifje cayennepeper
-
¼ ei (15 g)
-
1 volkoren beschuitje of paneermeel (10 g)
-
½ eetlepel bloem (5 g)
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
-
1 volkoren broodje (40 g)
Bereidingswijze:
Zet een pan water op en kook de
bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten.
Snijd ondertussen de ui in stukjes.
Spoel de bloemkool af onder koud water, als deze gekookt is.
Pureer de bloemkool en de ui met een aardappelstamper.
Kruid met paprikapoeder, zout, peper en cayennepeper.
Voeg het ei toe en meng goed door elkaar.
Voeg daarna paneermeel of het verkruimelde beschuitje en de bloem toe.
Meng het geheel goed.
Maak vervolgens met je handen een burger.
Bak de burger ongeveer 2 3 minuten per kant in een pan met een beetje
olijfolie.
Serveer de bloemkoolburger op een volkoren broodje.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(135 g)
217 kcal
37,8 g
1,9 g
8,9 g
2,5 g
0,7 g
0 g
0 g
Per 100 g
161 kcal
28,0 g
1,4 g
6,6 g
1,9 g
0,5 g
0 g
0 g
En%
70 En%
4 En%
16 En%
10 En%
3 En%
0 En%
0 En%
Bron : https://www.lekkerensimpel.com/bloemkoolburger/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:36 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Stokbrood met Spaanse omelet
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1/5 vastkokende aardappel (20 g)
-
Een paar takjes verse peterselie
-
¼ ui (15 g)
-
½ teen
knoflook (3 g)
-
½ ei (30 g)
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
-
Sneetje bruin stokbrood (10 g)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappel en snijd dit in blokjes van 1/2 cm (brunoise).
Kook 10 minuten in water en giet nadien af.
Snijd ondertussen de peterselie fijn, snipper de ui en halveer de knoflookteen.
Pers het halve knoflookteentje en klop het ei los.
Verhit de olie in een koekenpan.
Fruit de ui en de knoflook.
Bak de aardappel 2 minuten mee.
Voeg de peterselie, het halve ei, peper en zout toe en dek af.
Bak 6 minuten op laag vuur, draai vervolgens om en bak nog 5 minuten.
Laat afkoelen.
Besmeer het sneetje stokbrood met een beetje olie, rooster ongeveer 8 minuten.
Wrijf het brood in met de rest van de knoflook.
Steek de omelet op het brood vast met een prikker.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(78 g)
89 kcal
8,1 g
1,4 g
5,6 g
3,5 g
1,2 g
0,1 g
0,1 g
Per 100 g
114 kcal
10,4 g
1,8 g
7,2 g
4,5 g
1,5 g
0,1 g
0,1 g
En%
36 En%
6 En%
25 En%
35 En%
12 En%
1 En%
1 En%
Bron : https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:35 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
23-11-2019
Gezonde lunch voor kinderen
Broodlollys en rauwe groentjes met dip
1.
Aantal porties: 1
2.
Ingrediënten
Kleine
broodlollys
o 1
ei
o snuifje
peper en zout
o 2
sneden bruin brood 60g
o 5g
smeermargarine
o 50g
wortel, vers
o 2
prikkertjes
Grote broodlollys
o 2
sneden bruin brood 60g
o 5g
smeermargarine
o ½
appel 75g
o 1,5
sneden kippenwit 30g
o 80g
komkommer (12 plakken)
o 2
saté-stokjes
Rauwe
groentjes met broccolidip
o 2
broccoliroosjes, vers 72g
o 1
koffielepel peterselie, vers
o Peper
en zout
o 1
koffielepel olijfolie 4,5 g
o 1
koffielepel citroensap 3g
o 50g
komkommer, vers
o 50g
wortel, vers
o 45g
paprika, vers
3.
Bereidingswijze
Kleine
broodlollys
o
Breek het ei in een kommetje en
klop het los
o
Voeg een snuifje peper en zout
toe
o
Bak het ei in een pan
(anti-aanbak) tot een omelet en laat vervolgens afkoelen
o
Smeer de margarine op 1 snede
brood
o Schil
de wortel, was hem en rasp hem fijn
o Beleg
1 snede met de omelet
o
Beleg het ei met een laagje
geraspte wortelen
o
Leg het niet besmeerde sneetje
brood erop
o
Snijd de boterham in driehoekjes
o
Zet de prikkertjes op de
boterhammen om het geheel samen te houden
o
Leg een servetje in de brooddoos
en schik de boterhammen erin
Grote
broodlollys
o Besmeer
1 snede brood met margarine
o Snijd
elke snede brood in 6 stukken
o Was
de appel, snij hem in kwartjes, verwijder het klokhuis en snij in 12 dunne
schijfjes
o Neem
plakken kippenwit en snij eveneens in 12 stukken
o Was
een halve komkommer en snij er met een dunschiller 12 lange repen van
o Neem
een houten saté-stokje en prik er afwisselend de stukjes brood, kippenwit,
appel en komkommer op
o Wikkel
de broodlollys in een servetje
o Schrijf
een lief briefje en voeg het toe aan de brooddoos
Rauwe
groentjes met broccolidip
Mini Griekse yoghurt citroen taartjes
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
6,7 g gedroogde dadels
12 g havermout
60 g Griekse yoghurt, ongesuikerd
7,5 ml citroensap, vers
0,5 koffielepel citroenrasp
0,6 g gelatine
1 stuk frambozen, vers (4g)
½ schijfje citroen
Bereidingswijze
Voor de bodem: doe de dadels en de havermout in een blender en maal ze fijn tot een plakkerige massa;
Neem enkele cupcakevormpjes en bedek de bodem met een laagje van het dadelmengsel;
Zet de vormpjes in de koelkast;
Voor de vulling: meng met een kleine garde de Griekse yoghurt met het citroensap en de rasp;
Laat het gelatineblaadje 5 minuten weken in koud water;
Verwarm 2/3 van het yoghurtmengsel in een pannetje, let op: het mag niet koken;
Voeg hieraan het gelatineblaadje toe en roer goed tot het helemaal is opgelost;
Voeg nu de rest van het yoghurtmengsel toe en roer goed
Haal nu de cupcakevormpjes uit de koelkast en schep er de vulling in;
Plaats de taartjes even in de vriezer alvorens ze te serveren;
Werk af met een framboos en een half schijfje citroen;
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (90,8g)
100
16,0
9,0
1,6
4,9
1,3
0,5
0,5
0,4
Per 100g
110
17,6
10
1,8
5,4
1,4
0,6
0,6
0,4
En %
100%
64,0%
36,0%
4,0%
19,6 -> 20,0%
11,7 -> 12,0%
4,5 %
4,5 %
3,6 -> 3,5 %
6. Bron: Vertriest, S. (z.d.). Mini Griekse yoghurt citroen taartjes. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://healthyfoodiemanon.com/mini-griekse-yoghurt-citroen-taartjes/?fbclid=IwAR3yd8mYwLYzxIW6y90D2l5AtZQymRenaO2ZpCaimhPYz4ZMYGFdNmUfOzM
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-11-2019, 11:02 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea: quiche
Quiche met tofu en feta op een pastinaakbodem
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
30 g ei, rauw
50 g pastinaak
33,3 g tofu
2,9 g ui
0,70 g knoflook
8,30 g feta light 50%
25 g Schär glutenvrije wraps
Zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C;
Neem de wraps en steek er een rondje uit de grootte van je vorpje voor de quiche;
Leg het cirkeltje wrap in de vrom en bak 5 minuten krokant in de oven;
Was de pastinaak en snij de met een kaasschaaf of een dunschiller in dunne plakken
Neem de wraps uit de oven en leg de schellen pastinaak erop;
Klop in een grote kom de tofu, het ei, de feta, de knoflook en de ui los met een garde;
Breng op smaak met een snuifje zout;
Klop alles nog even door elkaar en vul de muffinvorm ermee;
Zet de vorm voor 45 minuten in het midden van de oven;
Serveer warm.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (150,2 g)
214
19,5
3,7
5,1
12,8
8,5
2,4
2,3
2,1
Per 100g
142
13,0
2,5
3,4
8,5
6,0
1,6
1,5
1,4
En %
100%
36,4 -> 36,5%
6,9 -> 7 %
4,0%
23,9 -> 24,0%
35,7 -> 35,5 %
10,1 -> 10 %
9,7 -> 10 %
8,9 -> 9 %
6. Bron: Beaufood. (2017, 15 april). Courgette quiches met tofu en feta. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://beaufood.nl/courgette-quiches-met-tofu-en-feta/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-11-2019, 11:01 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea: groenteroosjes
Groenteroosjes met wortel en courgette
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
25 g courgette
25 g wortel
20 g glutenvrij bladerdeeg Schär
6 g ei, rauw
25 g glutenvrij brood Schär meesterbakken vital
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 °C;
Halveer het stuk courgette en de wortel in de lengte;
Snijd de courgette en wortel in dunne plakjes van 2 mm;
Halveer 1 plak bladerdeeg;
Leg 10 courgetteplakjes dakpansgewijs met de ronde zijde tegen de bovenkant over de lange zijde van de bladerdeegstrook;
Leg tussen elke courgetteplakje een wortelplakje;
Pak de onderkant van de bladerdeegstrook en vouw (als een deken) over de groente heen;
Pak de korte zijde van het bladerdeeg met beide handen vast en rol voorzichtig op tot een roos;
Doe de roos in de muffinvorm;
Klop het ei los;
Bestrijk de roos met het ei;
Bak de roos 45-50 minuten in het midden van de oven;
Neem het brood en steek er een rondje uit;
Toast het rondje kort in de oven tot ze krokant zijn;
Laat na het bakken de roos ongeveer 3 minuten afkoelen zodat de roos makkelijk uit de vorm komt;;
Haal het rondje brood uit de oven en leg de roosjes erop
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (101g)
165
17,1
2,6
4,3
2,8
8,6
3,1
0,3
0,1
Per 100g
163
16,9
2,6
4,3
2,8
8,5
3,1
0,3
0,1
En %
100 %
41,5 %
6,3 -> 6,5 %
5 %
6,8 -> 7 %
47 %
17 %
1,6 -> 1,5 %
0,5 %
6. Bron: Alber Hein. (2017, mei). Taartjes met groenterozen. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1188622/taartjes-met-groenterozen
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-11-2019, 11:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: gevulde champignons
Champignons gevuld met geitenkaas, honing, verse vijg en tijm (0 koolhydraat ruilwaarden)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
50 g champignons (2 stuks) à vrij te gebruiken groente
¼ verse vijg (12,5 g)
20 g Philadelphia light
¼ el honing (5g)
Tijm
4. Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C;
Kuis de champignons en haal het steeltje eruit;
Weeg de Philadelphia light af en vul de champignon ermee;
Snij de vijg in stukjes en steek 1/8 in elke champignon;
Werk af met de honing en tijm;
Steek de champignon 5 minuten in de voorverwarmde oven;
Haal de champignons er uit en serveer warm.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (87,5g)
63
7,2
7,1
1,3
2,8
2,2
1,5
0
0
Per 100g
72
8,2
8,1
1,5
3,2
2,5
1,7
0
0
En %
100En%
45,7 -> 46,0En%
45,1 -> 45,0En%
4,0En%
17,8 -> 18,0En%
31,7 -> 32,0En%
21,4 -> 21,0En%
0,0En%
0,0En%
6. Bron: eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)