1. Aubergine burger met falafel
Recept voor één persoon = één burger per persoon
1.1 Ingrediënten
Voor de falafelburger:
- 10 g kikkererwten, in blik, uitgelekt
- ¼ e teen knoflook, vers, rauw (1,5g)
- Een schuifje chilipeper naar smaak
- Sap van een citroen naar smaak
- 1 koffielepel komijn
- Zout
- Handje peterselie, vers
- 1 koffielepel bloem (5g)
- 1 koffielepel paneermeel (5g)
- Olijfolie (2,5g)
Voor de groenten:
- 2 schijfjes aubergine (20g)
- Basilicum, vers (20g)
- Zout en peper
- Olijfolie (5g)
- 1 snede tomaat, vers, rauw (15g)
- 1 snede mozzarella, rauw, vers (30g)
- Veldsla, vers, rauw (15g)
- Olijfolie (2,5g)
1.2 Bereidingswijze
1. Laat de kikkererwten uit het blik uitlekken.
2. Mix de kikkererwten klein.
3. Voeg de knoflook, de chilipeper, citroensap, komijn, het zout en de peterselie toe.
4. Meng het beslag tot een gladde massa
5. Roer de bloem en het paneermeel door de gladde massa.
6. Vorm met natte handen het beslag tot balletje, de grootte van een 2 euro stuk en druk ze plat.
7. Laat de falafel een halfuurtje opstijven in de koelkast.
8. Snij van de aubergine twee schijven van één cm.
9. Snij de ½ van de basilicum fijn.
10. Kruid ze met zout, peper en de basilicum.
11. Besprenkel de aubergines met olijfolie
12. Laat de aubergines 10 minuten rusten om te kunnen marineren
13. Was de tomaat en verwijder het kroontje.
14. Snij van de tomaat één schijf van één cm
15. Snij van de mozzarella één schijf van één cm
16. Kruid de mozzarella met peper en zout
17. Haal de falafel uit de koekkast
18. Bak de falafel in een pan een weerszijde goudbruin in wat olijfolie
19. Bereid de hamburger: leg op de schijf aubergine de schijf mozzarella en tomaat met daartussen blaadjes basilicum en veldsla
20. Prik de tandenstokers door de hamburger
21. Grill de hamburger een vijftal minuutjes aan beide kanten tot alles smelt en licht bruin is gebakken
2.3 Voedingswaarde
Hoeveelheid
|
En
|
KH
|
Suikers
|
Toegevoegde suikers
|
Vezels
|
Eiw
|
Vetten
|
VV
|
EOV
|
MOV
|
Per portie (163,5g)
|
283 kcal
|
18, 0 g
|
1,9
|
0 g
|
5,8
|
11,0 g
|
17, 0 g
|
5,5 g
|
9,4 g
|
1,4 g
|
Per 100 g
|
173 kcal
|
11,0 g
|
1,2 g
|
0 g
|
3,5 g
|
6,7 g
|
10,4 g
|
2,4 g
|
5,7 g
|
0,9 g
|
En%
|
100
|
26
|
3
|
0
|
4
|
16
|
54
|
17,5
|
18
|
4,5
|
18 KH 0,3 (tomaat) 0,6 (aubergine) 0,4 (veldsla) = 16,7 g Kh
16,7 g Kh / 12,5 = 1,5 KhRW voor deze tapas
2.4 Bron
- Eigen creatie van Laura en Kaat, geïnspireerd op pintrest
- Voor de falafelburger https://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/homemade-falafel.html
|