Inhoud blog
Zoeken in blog
Beoordeel dit blog
24-11-2019
Paddenstoelen van tomaat en ei
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1 ei, gekookt (60 g)
-
1/6 broccoli, vers (40 g)
-
1/2 tomaat, vers (50 g)
-
10 g magere platte kaas
-
15 g rucola
Bereidingswijze:
Kook het ei in 8 minuten hard, laat schrikken onder koud water en pel het.
Was de broccoli en snij deze in mooie roosjes, terwijl het ei kookt.
Breng het water aan de kook voor de broccoli. Laat de roosjes gedurende 2 minuten koken en haal metten uit het water. Spoel ze af onder ijskoud water en hou opzij.
Snijd van het gekookte ei een klein stukje van de boven- en onderkant.
Schep de zaadlijsten uit de tomaat en zorg dat de buitenkant heel blijft.
Dep de binnen- en buitenkant van de tomaat helemaal droog.
Zet het ei rechtop op een schaal en verdeel de helft van de platte kaas over de bovenkant van het ei.
Zet het tomatenkapje erop.
Doe de rest van de platte kaas in een boterhamzakje.
Knip van een van de zijkanten een klein puntje zodat je het als een spuitzak kunt gebruiken. Zet stippen met het spuitzakje op het tomatenkapje.
Dresseer met de broccoliroosjes en de rucola.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Waarvan suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Vezels
Per portie
(175 g)
116 kcal
2,2 g
2,1 g
10,7 g
6,0 g
1,6 g
2,6 g
1,6 g
1,9 g
Per 100 g
66 kcal
1,3 g
1,2 g
6,1 g
3,4 g
0,9 g
1,5 g
0,9 g
1,1 g
En%
8 En%
7 En%
37 En%
47 En%
12 En%
20 En%
12En%
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R469406/paddenstoelen-van-tomaat-en-eihttp
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
24-11-2019, 17:15 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Monster-broodje
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
·
3 sneden volkorenbrood (105 g)
·
2 sneden jonge Goudse kaas (40 g)
·
2 sneden kipfilet 100% (40 g)
·
7 plakjes rauwe komkommer (21 g)
·
1 blauwe, verse druif (7 g)
·
5 verse kerstomaatjes (60 g)
+ tandenstokers
Bereidingswijze:
Neem 2
sneden van het volkorenbrood.
Beleg deze
met 1 snede kaas en 1 snede kipfilet.
Neem de
derde snede brood en snij deze schuin door zodat er 2 driehoeken ontstaan.
Beleg met
een snede kipfilet.
Snij de
snede kaas in reepjes en leg deze op de snede brood. Het is de bedoeling dat de
reepjes lijken op tanden.
Leg 2
plakjes komkommer op het brood, en daarbovenop een halve druif zodat het lijkt
op ogen. Zet deze vast met de tandenstokers.
Was de
kerstomaatjes.
Leg de
boterhammen, de rest van de komkommerplakjes en de kerstomaatjes in de lunch
box.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(273 g)
460 kcal
46,7 g
4,4 g
30,3 g
15,2 g
9,0 g
0,5 g
1,0 g
Per 100 g
168 kcal
17,1 g
1,6 g
11,1 g
5,6 g
3,3 g
0,2 g
0,4 g
En%
41 En%
4 En%
26 En%
30 En%
18 En%
17 En%
2 En%
https://www.unicornsandfairytales.be/bento-de-leuke-gezonde-lunch/ + eigen inbreng
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
24-11-2019, 17:03 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Geroosterde kikkererwten
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
30 g kikkererwten, gekookt
-
10 ml olijfolie
-
Snuifje zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
Spreid ze vervolgens uit op een schone theedoel zodat ze kunnen drogen.
Meng de kikkererwten met de olie en het zout.
Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ongeveer 50 minuten
in de oven.
Schep elke 10 minuten om.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
Energie
KH
Suikers
Eiwitten
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(40 g)
124 kcal
4,1 g
0,2 g
2,2 g
10,6 g
1,6 g
7,5 g
0,8 g
Per 100 g
310 kcal
10,3 g
0,5 g
5,5 g
26,5 g
4,0 g
18,8 g
2,0 g
En%
13 En%
0,6 En%
7 En%
77 En%
12 En%
54 En%
6 En%
Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1127498/geroosterde-kikkererwten
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:38 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bruschetta met geitenkaas en rode biet
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
2 sneden
bruin stokbrood (20 g)
-
Scheutje
olijfolie (10 ml)
-
½ teentje knoflook (3 g)
-
25 g
geitenkaas, zacht
-
½ rauwe
rode biet (40 g)
-
Een paar
blaadjes verse basilicum (5 g)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Besprenkel de sneden bruin stokbrood met olijfolie.
Smeer vervolgens de sneden in met de knoflook.
Plaats de broodjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de broodjes 10 minuten afkoelen.
Smeer vervolgens de geitenkaas op de broodjes.
Snijd de rode biet in stukjes en beleg de broodjes hiermee.
Werk de Bruschetta broodjes af met enkele blaadjes basilicum.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(103 g)
217 kcal
17,5 g
5,3 g
6,7 g
12,8 g
3,7 g
1,0 g
0,3 g
Per 100 g
211 kcal
17,0 g
5,1 g
6,5 g
12,4 g
3,6 g
1,0 g
0,3 g
En%
32 En%
10 En%
12 En%
53 En%
15 En%
4 En%
1 En%
Bron : https://www.geitenkaas.nl/recepten/bruschetta-met-biet-en-geitenkaas
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Courgette rolletjes
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
10 g pijnboompitjes
-
15 g ricotta
-
1/6 rauwe courgette (50 g)
-
Snuifje peper
-
Snuifje zout
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
Materiaal:
-
Kaasschaaf of dunschiller
-
Satéprikker(s)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rooster de pijnboompitjes in een pan tot ze goudbruin zijn.
Meng de pijnboompitjes met de ricotta.
Was de courgette en snijd deze doormidden (horizontaal).
Gebruik een kaasschaaf of dunschiller om de plakjes courgette te bekomen.
Bestrooi de plakjes courgette met wat peper en zout en leg ze in de pan met een
scheutje olijfolie.
Bak de plakjes courgette aan beide kanten 1 minuut.
Besmeer de plakjes met de mix van ricotta en pijnboompitten en rol ze op.
Steek de rolletjes per 2 op een satéprikker en leg ze voor 5 minuten in de 200
°C voorverwarmde oven.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(75 g)
100 kcal
1,8 g
1,6 g
3,1 g
8,7 g
1,7 g
1,9 g
3,4 g
Per 100 g
133 kcal
2,4 g
2,1 g
4,1 g
11,6 g
2,3 g
2,5 g
4,5 g
En%
7 En%
6 En%
12 En%
78 En%
15 En%
17 En%
31 En%
Bron : https://www.tapasrecepten.eu/courgette-rolletjes/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Aardappelwedges uit de oven met tomatensalsa
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
35 g rauwe, geschilde aardappelen
-
Snuifje cayennepeper
-
Scheutje olijfolie
-
½ tomaat (45 g)
-
¼ rode ui
(25 g)
-
Enkele takjes platte peterselie, vers
-
Snuifje zout
-
Snuifje peper
-
15 g feta
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Schil de aardappelen en snijd ze in fijne reepjes.
Leg de gesneden aardappelen in een schaal en besprenkel met cayennepeper en
olijfolie.
Neem een met bakpapier beklede bakplaat, verdeel de aardappelen en bak deze 20
minuten lang.
Draai ze na 15 minuten even om.
Haal de aardappelen uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de tomatensalsa:
Snijd de tomaat en de rode ui in kleine stukjes.
Hak de platte peterselie fijn en voeg toe aan de tomatensalsa.
Kruid af met peper en zout.
Haal de aardappelen uit de oven, leg ze in een kommetje en dresseer met de
tomatensalsa.
Verkruimel tot slot de feta over het geheel.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(120g)
54 kcal
5,8 g
1,7 g
4,5 g
1,2 g
0,01 g
0 g
0,03 g
Per 100 g
45 kcal
4,8 g
1,4 g
3,8 g
1,0 g
0,01 g
0 g
0,03 g
En%
43 En%
13 En%
33 En%
20 En%
0 En%
0 En%
0 En%
Bron : https://www.lekkervanbijons.be/recepten/aardappelwedges-uit-de-oven-met-tomatensalsa
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:37 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Bloemkoolburger
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
50 g rauwe bloemkool
-
¼ ui (15 g)
-
Snuifje paprikapoeder
-
Snuifje zout
-
Snuifje peper
-
Snuifje cayennepeper
-
¼ ei (15 g)
-
1 volkoren beschuitje of paneermeel (10 g)
-
½ eetlepel bloem (5 g)
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
-
1 volkoren broodje (40 g)
Bereidingswijze:
Zet een pan water op en kook de
bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten.
Snijd ondertussen de ui in stukjes.
Spoel de bloemkool af onder koud water, als deze gekookt is.
Pureer de bloemkool en de ui met een aardappelstamper.
Kruid met paprikapoeder, zout, peper en cayennepeper.
Voeg het ei toe en meng goed door elkaar.
Voeg daarna paneermeel of het verkruimelde beschuitje en de bloem toe.
Meng het geheel goed.
Maak vervolgens met je handen een burger.
Bak de burger ongeveer 2 3 minuten per kant in een pan met een beetje
olijfolie.
Serveer de bloemkoolburger op een volkoren broodje.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(135 g)
217 kcal
37,8 g
1,9 g
8,9 g
2,5 g
0,7 g
0 g
0 g
Per 100 g
161 kcal
28,0 g
1,4 g
6,6 g
1,9 g
0,5 g
0 g
0 g
En%
70 En%
4 En%
16 En%
10 En%
3 En%
0 En%
0 En%
Bron : https://www.lekkerensimpel.com/bloemkoolburger/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:36 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Stokbrood met Spaanse omelet
Portie: 1 persoon
Ingrediënten:
-
1/5 vastkokende aardappel (20 g)
-
Een paar takjes verse peterselie
-
¼ ui (15 g)
-
½ teen
knoflook (3 g)
-
½ ei (30 g)
-
Scheutje olijfolie (10 ml)
-
Sneetje bruin stokbrood (10 g)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappel en snijd dit in blokjes van 1/2 cm (brunoise).
Kook 10 minuten in water en giet nadien af.
Snijd ondertussen de peterselie fijn, snipper de ui en halveer de knoflookteen.
Pers het halve knoflookteentje en klop het ei los.
Verhit de olie in een koekenpan.
Fruit de ui en de knoflook.
Bak de aardappel 2 minuten mee.
Voeg de peterselie, het halve ei, peper en zout toe en dek af.
Bak 6 minuten op laag vuur, draai vervolgens om en bak nog 5 minuten.
Laat afkoelen.
Besmeer het sneetje stokbrood met een beetje olie, rooster ongeveer 8 minuten.
Wrijf het brood in met de rest van de knoflook.
Steek de omelet op het brood vast met een prikker.
Voedingswaarde:
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(78 g)
89 kcal
8,1 g
1,4 g
5,6 g
3,5 g
1,2 g
0,1 g
0,1 g
Per 100 g
114 kcal
10,4 g
1,8 g
7,2 g
4,5 g
1,5 g
0,1 g
0,1 g
En%
36 En%
6 En%
25 En%
35 En%
12 En%
1 En%
1 En%
Bron : https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R726412/stokjesbrood-spaanse-omelet
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
24-11-2019, 01:35 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
23-11-2019
Gezonde lunch voor kinderen
Broodlollys en rauwe groentjes met dip
1.
Aantal porties: 1
2.
Ingrediënten
Kleine
broodlollys
o 1
ei
o snuifje
peper en zout
o 2
sneden bruin brood 60g
o 5g
smeermargarine
o 50g
wortel, vers
o 2
prikkertjes
Grote broodlollys
o 2
sneden bruin brood 60g
o 5g
smeermargarine
o ½
appel 75g
o 1,5
sneden kippenwit 30g
o 80g
komkommer (12 plakken)
o 2
saté-stokjes
Rauwe
groentjes met broccolidip
o 2
broccoliroosjes, vers 72g
o 1
koffielepel peterselie, vers
o Peper
en zout
o 1
koffielepel olijfolie 4,5 g
o 1
koffielepel citroensap 3g
o 50g
komkommer, vers
o 50g
wortel, vers
o 45g
paprika, vers
3.
Bereidingswijze
Kleine
broodlollys
o
Breek het ei in een kommetje en
klop het los
o
Voeg een snuifje peper en zout
toe
o
Bak het ei in een pan
(anti-aanbak) tot een omelet en laat vervolgens afkoelen
o
Smeer de margarine op 1 snede
brood
o Schil
de wortel, was hem en rasp hem fijn
o Beleg
1 snede met de omelet
o
Beleg het ei met een laagje
geraspte wortelen
o
Leg het niet besmeerde sneetje
brood erop
o
Snijd de boterham in driehoekjes
o
Zet de prikkertjes op de
boterhammen om het geheel samen te houden
o
Leg een servetje in de brooddoos
en schik de boterhammen erin
Grote
broodlollys
o Besmeer
1 snede brood met margarine
o Snijd
elke snede brood in 6 stukken
o Was
de appel, snij hem in kwartjes, verwijder het klokhuis en snij in 12 dunne
schijfjes
o Neem
plakken kippenwit en snij eveneens in 12 stukken
o Was
een halve komkommer en snij er met een dunschiller 12 lange repen van
o Neem
een houten saté-stokje en prik er afwisselend de stukjes brood, kippenwit,
appel en komkommer op
o Wikkel
de broodlollys in een servetje
o Schrijf
een lief briefje en voeg het toe aan de brooddoos
Rauwe
groentjes met broccolidip
Mini Griekse yoghurt citroen taartjes
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
6,7 g gedroogde dadels
12 g havermout
60 g Griekse yoghurt, ongesuikerd
7,5 ml citroensap, vers
0,5 koffielepel citroenrasp
0,6 g gelatine
1 stuk frambozen, vers (4g)
½ schijfje citroen
Bereidingswijze
Voor de bodem: doe de dadels en de havermout in een blender en maal ze fijn tot een plakkerige massa;
Neem enkele cupcakevormpjes en bedek de bodem met een laagje van het dadelmengsel;
Zet de vormpjes in de koelkast;
Voor de vulling: meng met een kleine garde de Griekse yoghurt met het citroensap en de rasp;
Laat het gelatineblaadje 5 minuten weken in koud water;
Verwarm 2/3 van het yoghurtmengsel in een pannetje, let op: het mag niet koken;
Voeg hieraan het gelatineblaadje toe en roer goed tot het helemaal is opgelost;
Voeg nu de rest van het yoghurtmengsel toe en roer goed
Haal nu de cupcakevormpjes uit de koelkast en schep er de vulling in;
Plaats de taartjes even in de vriezer alvorens ze te serveren;
Werk af met een framboos en een half schijfje citroen;
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (90,8g)
100
16,0
9,0
1,6
4,9
1,3
0,5
0,5
0,4
Per 100g
110
17,6
10
1,8
5,4
1,4
0,6
0,6
0,4
En %
100%
64,0%
36,0%
4,0%
19,6 -> 20,0%
11,7 -> 12,0%
4,5 %
4,5 %
3,6 -> 3,5 %
6. Bron: Vertriest, S. (z.d.). Mini Griekse yoghurt citroen taartjes. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://healthyfoodiemanon.com/mini-griekse-yoghurt-citroen-taartjes/?fbclid=IwAR3yd8mYwLYzxIW6y90D2l5AtZQymRenaO2ZpCaimhPYz4ZMYGFdNmUfOzM
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-11-2019, 11:02 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea: quiche
Quiche met tofu en feta op een pastinaakbodem
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
30 g ei, rauw
50 g pastinaak
33,3 g tofu
2,9 g ui
0,70 g knoflook
8,30 g feta light 50%
25 g Schär glutenvrije wraps
Zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C;
Neem de wraps en steek er een rondje uit de grootte van je vorpje voor de quiche;
Leg het cirkeltje wrap in de vrom en bak 5 minuten krokant in de oven;
Was de pastinaak en snij de met een kaasschaaf of een dunschiller in dunne plakken
Neem de wraps uit de oven en leg de schellen pastinaak erop;
Klop in een grote kom de tofu, het ei, de feta, de knoflook en de ui los met een garde;
Breng op smaak met een snuifje zout;
Klop alles nog even door elkaar en vul de muffinvorm ermee;
Zet de vorm voor 45 minuten in het midden van de oven;
Serveer warm.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (150,2 g)
214
19,5
3,7
5,1
12,8
8,5
2,4
2,3
2,1
Per 100g
142
13,0
2,5
3,4
8,5
6,0
1,6
1,5
1,4
En %
100%
36,4 -> 36,5%
6,9 -> 7 %
4,0%
23,9 -> 24,0%
35,7 -> 35,5 %
10,1 -> 10 %
9,7 -> 10 %
8,9 -> 9 %
6. Bron: Beaufood. (2017, 15 april). Courgette quiches met tofu en feta. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://beaufood.nl/courgette-quiches-met-tofu-en-feta/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-11-2019, 11:01 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
High tea: groenteroosjes
Groenteroosjes met wortel en courgette
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
25 g courgette
25 g wortel
20 g glutenvrij bladerdeeg Schär
6 g ei, rauw
25 g glutenvrij brood Schär meesterbakken vital
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 °C;
Halveer het stuk courgette en de wortel in de lengte;
Snijd de courgette en wortel in dunne plakjes van 2 mm;
Halveer 1 plak bladerdeeg;
Leg 10 courgetteplakjes dakpansgewijs met de ronde zijde tegen de bovenkant over de lange zijde van de bladerdeegstrook;
Leg tussen elke courgetteplakje een wortelplakje;
Pak de onderkant van de bladerdeegstrook en vouw (als een deken) over de groente heen;
Pak de korte zijde van het bladerdeeg met beide handen vast en rol voorzichtig op tot een roos;
Doe de roos in de muffinvorm;
Klop het ei los;
Bestrijk de roos met het ei;
Bak de roos 45-50 minuten in het midden van de oven;
Neem het brood en steek er een rondje uit;
Toast het rondje kort in de oven tot ze krokant zijn;
Laat na het bakken de roos ongeveer 3 minuten afkoelen zodat de roos makkelijk uit de vorm komt;;
Haal het rondje brood uit de oven en leg de roosjes erop
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (101g)
165
17,1
2,6
4,3
2,8
8,6
3,1
0,3
0,1
Per 100g
163
16,9
2,6
4,3
2,8
8,5
3,1
0,3
0,1
En %
100 %
41,5 %
6,3 -> 6,5 %
5 %
6,8 -> 7 %
47 %
17 %
1,6 -> 1,5 %
0,5 %
6. Bron: Alber Hein. (2017, mei). Taartjes met groenterozen. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1188622/taartjes-met-groenterozen
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde high tea recepten
19-11-2019, 11:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: gevulde champignons
Champignons gevuld met geitenkaas, honing, verse vijg en tijm (0 koolhydraat ruilwaarden)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
50 g champignons (2 stuks) à vrij te gebruiken groente
¼ verse vijg (12,5 g)
20 g Philadelphia light
¼ el honing (5g)
Tijm
4. Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C;
Kuis de champignons en haal het steeltje eruit;
Weeg de Philadelphia light af en vul de champignon ermee;
Snij de vijg in stukjes en steek 1/8 in elke champignon;
Werk af met de honing en tijm;
Steek de champignon 5 minuten in de voorverwarmde oven;
Haal de champignons er uit en serveer warm.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (87,5g)
63
7,2
7,1
1,3
2,8
2,2
1,5
0
0
Per 100g
72
8,2
8,1
1,5
3,2
2,5
1,7
0
0
En %
100En%
45,7 -> 46,0En%
45,1 -> 45,0En%
4,0En%
17,8 -> 18,0En%
31,7 -> 32,0En%
21,4 -> 21,0En%
0,0En%
0,0En%
6. Bron: eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:56 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: broccoliburger
Broccoliburger (2,5 ruilwaarden)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
37,5 g aardappel, geschild, rauw (niet vrij te gebruiken)
¼ kleine broccoli, vers (62,5g) à vrij te gebruiken groente
17,5 g tarwebloem
20 g veldsla, vers à vrij te gebruiken groente
½ el citroensap (6ml) à vrij te gebruiken vrucht
4 ml zonnebloemolie
3 ml water (blussen)
1 klein, bruin pistoletje (30 g)
Peper en zout
4. Bereidingswijze
Was en schil de aardappelen, kook ze in licht gezouten water tot ze zacht zijn;
Snij de broccoli in kleine roosjes, was ze en blancheer deze 4 minuten in kokend, gezouten water;
Spoel de broccoli af met koud water en laat ze uitlekken;
Giet de aardappelen af en plet ze fijn samen met de helft van de broccoli en de tarwebloem;
Kruid met peper en zout, besprenkel met citroensap;
Strooi een beetje bloem op het werkblad en vorm dikke schijven van de puree;
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak de schijven goudbruin aan elke zijde;
Leg de burgers samen met een beetje sla tussen het broodje en serveer
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (177,5g)
191
29,2
2,4
4,2
6,6
4,4
0,5
1,1
2,6
Per 100g
108
16,5
1,4
2,4
3,7
2,5
0,3
0,6
1,5
En %
100En%
61,2 -> 61,0En%
5,0 En%
5,En%
13,7 -> 13,5En%
20,7 -> 20,5En%
2,4 -> 2En%
5,2 -> 5En%
12,3 -> 12En%
6. Bron: VTM koken. (z.d.). Broccoliburgers of kroketjes. Geraadpleegd op woensdag 9oktober 2019, van https://koken.vtm.be/recept/broccoliburgers-kroketjes
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:55 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: vegitarische balletjes
Vegetarische balletjes (3 koolhydraat ruilwaarden)
Aantal porties: 1 persoon (ongeveer 4 balletjes)
Ingrediënten
77,5 g gekookte linzen
12,5 g rode ui, vers à vrij te gebruiken groente
¼ teentje look (1,25g)
40 g havermout
4 ml zonnebloemolie
3 ml water (blussen)
Chili
Snuifje zout
4. Bereidingswijze
Spoel de linzen af;
Laat ze goed uitlekken in een zeef;
Pel de ui en knoflook en snij deze fijn;
Maal de linzen, ui, knoflook en havermout tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de maatbeker van de staafmixer;
Voeg zout toe naar smaak;
Voeg de chili toe en meng goed door elkaar;
Bewaar het mengsel minstens een half uur in de koelkast;
Haal het mengsel uit de koelkast;
Draai voorzichtig balletjes van het mengsel;
Verwarm de olie in de pan;
Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijf de balletjes goed bewegen, zodat alle kanten goed gebakken zijn.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (135,3g)
265
34,8
1,1
6,9
11,1
7,6
1,1
2,3
4,1
Per 100g
196
26,0
0,8
5,1
8,2
5,6
0,8
1,7
3,0
En %
100En%
52,5 -> 52,5En%
1,6 -> 2En%
6,0En%
16,7 -> 16,5En%
25,7 -> 25,5En%
3,7 -> 4En%
7,8 -> 8En%
13,9 -> 14En%
6. Bron: Linda. (2018, 18 maart). Drie recepten voor vegitarische balletjes. Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019 van, https://www.lekkeretenmetlinda.nl/3-vegetarische-balletjes-recepten/
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:54 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: Feta in de oven
Feta in de oven met kruiden + volkoren brood (1,5 koolhydraat ruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
50 g feta light 50%
30 g volkoren brood
10 g rozijnen
Gedroogde oregano
Gedroogde tijm
Gedroogde basilicum
4. Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C;
Leg de feta in een stukje aluminiumfolie;
Kruid met gedroogde tijm, oregano en basilicum;
Vouw het aluminiumfolie dicht;
Leg het pakketje op een bakplaat en steek gedurende 5-10 minuten in de oven;
Haal de feta uit de oven;
Werk af met rozijnen en serveer met een snee volkoren brood.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (90g)
179
19,5
6,3
2,4
13,8
4,6
0,2
0,1
0,3
Per 100g
199
21,7
7,0
2,7
15,3
5,1
0,2
0,1
0,3
En %
100En%
43,6 -> 43,5En%
14,1 -> 14En%
3En%
30,7 -> 30,5En%
23,1 -> 23,0En%
1En%
0En%
1,5 -> 2En%
6. Bron: eigen creatie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:52 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: bloemkoolpizza
Pizza met bloemkoolbodem, pompoenpuree, geroosterde kikkererwten en groentjes (1 koolhydraat ruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
125 g verse bloemkool à vrij te gebruiken groente
¼ ei , rauw (13,8g)
100g butternut pompoen met schil, vers (90 g geschild) à vrij te gebruiken groente
30 g spinazie, vers à vrij te gebruiken groente
10g rode ui, vers (1/2 el)
30g gedroogde kikkererwten
12,5g geraspte kaas, light 15%
Peper en zout
Tijm
4. Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C;
Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water;
Leg ze vervolgens tussen twee stukken bakpapier en wrijf er goed over zodat de velletjes loskomen. Verwijder daarna de velletjes;
Voeg nog een halve theelepel tijm en zout toe aan de kikkererwten;
Meng het geheel goed;
Giet de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en was ze;
Rasp de bloemkoolroosjes fijn;
Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron;
Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Doe dit door de bloemkool in een propere handdoek te doen en dit uit te wringen;
Meng de bloemkool met het ei.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Maak een dunne en egale bodem van ongeveer 5-7 cm breed. Smeer hiervoor het mengsel uit met de bolle kant van een lepel en druk aan.
Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin;
Schil de pompoen en snij deze in kleine stukjes en kook gaar in een beetje water;
Haal de bloemkoolbodem uit de oven;
Giet de pompoen af en mix tot een glad geheel;
Kruid met peper en zout;
Bestrijk de bodem met de pompoenpuree;
Weeg de hoeveelheid spinazie af en was deze;
Laat de spinazie uitlekken en verdeel deze ook over de pizzabodem;
Was en snij de ui in fijne ringen;
Leg deze ook op de bodem;
Werk af met de geraspte kaas en steek de pizza kort (5minuutjes) in de oven;
Haal de kikkererwten uit de oven en leg ze op de bloemkoolpizza;
Haal de pizza uit de oven;
Serveer de pizza.
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (311,3 g)
209
18,3
5,6
11,6
15,8
5,4
0,8
1,3
1,2
Per 100g
67
6,0
1,8
3,7
5,1
1,7
0,3
0,4
0,4
En %
100En%
35,0 -> 35En%
10,7 -> 11En%
11En%
30,3 -> 30,5En%
23,3 -> 23,5En%
3,4 -> 3En%
5,6 -> 6En%
5,2 -> 5En%
6. Bron: Pauline. (2018, 19 augustus). Bloemkoolpizza met tomaat en mozarella. Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://uitpaulineskeuken.nl/2014/08/bloemkoolpizza-met-tomaat-mozzarella.html
Vertriest S. (z.d.). Krokante kikkererwten. Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://njam.tv/recepten/krokante-kikkererwten
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:51 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Vegitarische tapas: groentefrietjes
Frietjes van pastinaak, wortel en gewone aardappel met yogonaise (1 koolhydraat ruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
Frietjes van pastinaak, wortel en gewone aardappel
35 g verse wortelen (niet vrij te gebruiken)
35 g aardappel, rauw, geschild (niet vrij te gebruiken)
35 g verse pastinaak (niet vrij te gebruiken)
Peper en grof zeezout
Yogonaise
1/8 eidooier (2,3 g)
1/8 el. mosterd (3,1 g)
3 ml citroensap
18,9 ml koolzaadolie
15,6 g magere yoghurt (ongesuikerd)
Peper en zout
4. Bereidingswijze
· Frietjes van pastinaak, wortel en gewone aardappel
Verwarm de oven voor op 220°C;
Was en schil de wortel, pastinaak en aardappel, snij ze daarna in frietjes;
Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op;
Schik de groenten erop;
Rooster de groenten gaar en krokant in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten;
Haal de groentefrietjes uit de oven en bestrooi ze met peper en grof zeezout;
· Yogonaise
Klop de eidooier, de mosterd en het citroensap los met een garde;
Voeg beetje bij beetje de koolzaadolie toe tot je mayonaise krijgt;
Voeg de magere yoghurt toe en kruid naar smaak met peper en zout
5. Voedingswaarde
Hoeveelheid
En (kcal)
KH (g)
Toegevoegde suikers (g)
Vezels (g)
Eiw (g)
Vetten (g)
VV (g)
EOV (g)
MOV (g)
Per portie (147,9g)
243
12,2
5,8
2,9
2,7
19,7
1,8
12,4
5,7
Per 100g
164
8,2
3,9
2,0
1,8
13,3
1,2
8,4
3,9
En %
100En%
20,1 -> 20En%
9,5 -> 10En%
3En%
4,4 -> 4En%
73,0 -> 73En%
6,7 -> 7En%
46,0 -> 46En%
21,1 -> 21En%
6. Bron: Delhaize. (z.d.). Groentefrietjes . Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://www.delhaize.be/nl-be/recepten/receptDetails/Groentefrietjes/r/8b915d9b0f984a458365bfd8a657b85d
Sandra Bekkari. (z.d.). Open keuken met Sandra Bekkari: Yogonaise. Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019 van https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/open-keuken-met-sandra-bekkari-yogonaise
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
19-11-2019, 10:48 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
05-11-2019
Gezonde wrap - brooddoos kind
1.1 Wraps met hummus, kippenwit, mozzarella en groenten
Recept voor één persoon
Ingrediënten voor de wrap
· 1 wrap, volkoren (40 g)
· 1 eetlepel hummus, natuur (25 g)
· 20 g ricotta kaas
· 1 grote tomaat, rauw (150 g)
· 30 g mozzarella, rauw
· 3 radijzen, rauw (20 g)
· 1 snede kippenwit (20 g)
· 20 g rucola, rauw
· Een snuifje peper
· Een snuifje zout
Benodigdheden
· Prikkers/ tandenstokers
Bereidingswijze
1. Smeer de wrap eerst in met de hummus en daarna met de ricotta.
2. Snij de tomaat, mozzarella en de radijzen in sneden.
3. Daaroverheen verdeel je het kippenwit, de rucola, gevolgd door de mozzarella en de radijzen.
4. Werk af met wat peper/zout naar smaak.
5. Rol de wrap op.
6. Steek door de wrap enkele prikkers.
Bron
Eigen creatie (Laura en Kaat)
1.2 Extra in de boterhammendoos
Ingrediënten
1 wortel, rauw (40 g)
5 kerstomaten, rauw (60 g)
1 banaan in de schil, rauw (130 g)
1 potje yoghurt, met fruit, mager (gesuikerd) (125 g)
Bereidingswijze
1. Steek al de bijkomende ingrediënten in de boterhamdoos.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
05-11-2019, 09:12 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)
Rainbow sandwich - lunchbox kind
1.1 Rainbow sandwich
Recept voor één persoon
Ingrediënten
· ½ ei, rauw (25 g)
· 30 g komkommer
· 45 g tomaat, rauw
· 40 g gele paprika, rauw
· ¼ avocado (22,5 g)
· 50 g wortel, rauw
· 2 bladen kropsla (15 g)
· 2 sneden brood, volkoren (75 g)
· 1 eetlepel Boursin light fijne kruiden (20 g)
· 1 snede zalm, gerookt (30 g)
Bereidingswijze
1. Neem een pan water en zet deze op het vuur
2. Kook het ei 8 minuten wanneer het water kookt
3. Snij ondertussen de komkommer in fijne schijfjes
4. Haal na 8 minuten het ei uit het water en koel het af onder koud stromend water
5. Snij de tomaat in grote schijven, de paprika en avocado in lange reepjes
6. Rasp de wortel fijn
7. Spoel de bladen sla af onder stromend water
8. Steek het brood in de broodrooster
9. Pel en snij ondertussen het ei
10. Wanneer het brood klaar is snij je de korsten er af en vorm je een cirkel
11. Bestrijk één snede met de helft van de Boursin
12. Leg vervolgens de zalm op de kruidenkaas
13. Beleg de boterham met alle groenten, zorg ervoor dat je steeds afwisselt van kleur
14. Bestrijk de andere snede brood met de overschot van de Boursin
15. Leg de tweede snede op de sandwich en steek er een prikker in
Bron
Eigen creatie (Laura & Kaat), inspiratie gevonden op www.pinterest.be
1.2 Muffin met blauwe bessen
Recept voor één persoon
Ingrediënten
· 1/5 ei (10 gram)
· 30 g banaan
· 15 g dadels, ontpit
· 20 g zelfrijzende patisseriebloem
· Snuifje kaneel
· 10 g blauwe bes, vers
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C
2. Plet de banaan met een vork en voeg hier het ei aan toe
3. Doe de dadels in een kutter en kut deze fijn
4. Voeg de dadels toe aan het bananenmengsel
5. Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles goed onder elkaar
6. Werk het beslag af met een snuifje kaneel en de blauwe bessen
7. Doe het beslag in een siliconen cupcakevorm
8. Bak de muffins 20 min in de oven en laat vervolgens afkoelen
Bron
Eigen creatie (Laura & Kaat), gebaseerd op https://hapjesprinses.be/2014/05/04/suikervrije-havermoutmuffins-met-blauwe-bessen/
1.3 Fruitstok met mango en braambes
Recept voor één persoon
Ingrediënten
· 50 g mango, vers
· 4 braambessen, vers (25 g)
Bereidingswijze
1. Pel de mango en snij deze in grote schijven
2. Snij een ster uit de schijf mango
3. Prik de ster op een prikker
4. Prik twee braambessen per prikker onder de mangoster
Hoeveelheid
En
KH
Suikers
Toegevoegde suikers
Vezels
Eiw
Vetten
VV
EOV
MOV
Per portie
(= 506 g)
587 kcal
77,4 g
30,2 g
0 g
13,6 g
26,0 g
16,6 g
5,1 g
7,1 g
3,0 g
Per 100 g
116 kcal
15,3 g
6,0 g
0 g
2,7 g
5,1 g
3,3 g
1,0 g
1,4 g
0,6 g
En%
100
53
21
0
4
18
25
8
11
5
Bron
Eigen creatie (Laura & Kaat), inspiratie gevonden op www.pinterest.be
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie :Gezonde lunch kinderen
05-11-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee
Reacties (0)