Gezonde voeding
Tips & tricks
Inhoud blog
  • TAPAS BB
  • Gewijzigde consistentie, Julie De Jaeger
  • High tea
  • Tapas voor diabetes patiënten Julie en Indra
  • Mini skinny cheesecake
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    23-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Broodlolly’s en rauwe groentjes met dip

    1.     Aantal porties: 1

    2.     Ingrediënten

    Kleine broodlolly’s

    o   1 ei

    o   snuifje peper en zout

    o   2 sneden bruin brood 60g

    o   5g smeermargarine

    o   50g wortel, vers

    o   2 prikkertjes

    Grote broodlolly’s

    o   2 sneden bruin brood 60g

    o   5g smeermargarine

    o   ½ appel 75g

    o   1,5 sneden kippenwit 30g

    o   80g komkommer (12 plakken)

    o   2 saté-stokjes

    Rauwe groentjes met broccolidip

    o   2 broccoliroosjes, vers 72g

    o   1 koffielepel peterselie, vers

    o   Peper en zout

    o   1 koffielepel olijfolie 4,5 g

    o   1 koffielepel citroensap 3g

    o   50g komkommer, vers

    o   50g wortel, vers

    o   45g paprika, vers

    3.     Bereidingswijze

    Kleine broodlolly’s

    o   Breek het ei in een kommetje en klop het los

    o   Voeg een snuifje peper en zout toe

    o   Bak het ei in een pan (anti-aanbak) tot een omelet en laat vervolgens afkoelen

    o   Smeer de margarine op 1 snede brood

    o   Schil de wortel, was hem en rasp hem fijn

    o   Beleg 1 snede met de omelet

    o   Beleg het ei met een laagje geraspte wortelen

    o   Leg het niet besmeerde sneetje brood erop

    o   Snijd de boterham in driehoekjes

    o   Zet de prikkertjes op de boterhammen om het geheel samen te houden

    o   Leg een servetje in de brooddoos en schik de boterhammen erin

    Grote broodlolly’s

    o   Besmeer 1 snede brood met margarine

    o   Snijd elke snede brood in 6 stukken

    o   Was de appel, snij hem in kwartjes, verwijder het klokhuis en snij in 12 dunne schijfjes

    o   Neem plakken kippenwit en snij eveneens in 12 stukken

    o   Was een halve komkommer en snij er met een dunschiller 12 lange repen van

    o   Neem een houten saté-stokje en prik er afwisselend de stukjes brood, kippenwit, appel en komkommer op

    o   Wikkel de broodlolly’s in een servetje

    o   Schrijf een lief briefje en voeg het toe aan de brooddoos

     

     Rauwe groentjes met broccolidip

    1. Mini Griekse yoghurt citroen taartjes
    2. Aantal porties: 1 persoon
    3. Ingrediënten 

    –      6,7 g gedroogde dadels

    –      12 g havermout 

    –      60 g Griekse yoghurt, ongesuikerd 

    –      7,5 ml citroensap, vers

    –      0,5 koffielepel citroenrasp

    –      0,6 g gelatine 

    –      1 stuk frambozen, vers (4g)

    –      ½ schijfje citroen  


    1. Bereidingswijze

    –      Voor de bodem: doe de dadels en de havermout in een blender en maal ze fijn tot een plakkerige massa;

    –      Neem enkele cupcakevormpjes en bedek de bodem met een laagje van het dadelmengsel;

    –      Zet de vormpjes in de koelkast;

    –      Voor de vulling: meng met een kleine garde de Griekse yoghurt met het citroensap en de rasp;

    –      Laat het gelatineblaadje 5 minuten weken in koud water; 

    –      Verwarm 2/3 van het  yoghurtmengsel in een pannetje, let op: het mag niet koken;

    –      Voeg hieraan het gelatineblaadje toe en roer goed tot het helemaal is opgelost;

    –      Voeg nu de rest van het yoghurtmengsel toe en roer goed

    –      Haal nu de cupcakevormpjes uit de koelkast en schep er de vulling in;

    –      Plaats de taartjes even in de vriezer alvorens ze te serveren;

    –      Werk af met een framboos en een half schijfje citroen;

     

    5.     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (90,8g)

    100

    16,0

    9,0

    1,6

    4,9

    1,3

    0,5

    0,5

    0,4 

    Per 100g

    110

    17,6

    10

    1,8

    5,4

    1,4

    0,6

    0,6

    0,4

    En %

    100%

    64,0%

    36,0%

    4,0%

    19,6 -> 20,0%

    11,7 -> 12,0%

    4,5 %

    4,5 %

    3,6 -> 3,5 %

     

    6.     Bron: Vertriest, S. (z.d.). Mini Griekse yoghurt citroen taartjes. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://healthyfoodiemanon.com/mini-griekse-yoghurt-citroen-taartjes/?fbclid=IwAR3yd8mYwLYzxIW6y90D2l5AtZQymRenaO2ZpCaimhPYz4ZMYGFdNmUfOzM


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-11-2019, 11:02 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea: quiche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Quiche met tofu en feta op een pastinaakbodem 
    2. Aantal porties: 1 persoon 
    3. Ingrediënten 

    –      30 g ei, rauw

    –      50 g pastinaak

    –      33,3 g tofu 

    –      2,9 g ui 

    –      0,70 g knoflook 

    –      8,30 g feta light 50%

    –      25 g Schär glutenvrije wraps 

    –      Zout 


    1. Bereidingswijze

    –      Verwarm de oven voor op 200°C;

    –      Neem de wraps en steek er een rondje uit de grootte van je vorpje voor de quiche;

    –      Leg het cirkeltje wrap in de vrom en bak 5 minuten krokant in de oven; 

    –      Was de pastinaak en snij de met een kaasschaaf of een dunschiller in dunne plakken 

    –      Neem de wraps uit de oven en leg de schellen pastinaak erop;

    –      Klop in een grote kom de tofu, het ei, de feta, de knoflook en de ui los met een garde;

    –      Breng op smaak met een snuifje zout;

    –      Klop alles nog even door elkaar en vul de muffinvorm ermee;

    –      Zet de vorm voor 45 minuten in het midden van de oven;

    –      Serveer warm. 

     

    5.     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

     Suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (150,2 g)

    214

    19,5

    3,7

    5,1

    12,8

    8,5

    2,4

    2,3

    2,1

    Per 100g

    142

    13,0

    2,5

    3,4

    8,5

    6,0

    1,6

    1,5

    1,4

    En %

    100%

    36,4 -> 36,5%

    6,9 -> 7 %

    4,0%

    23,9 -> 24,0%

    35,7 -> 35,5 %

    10,1   ->    10 %

    9,7 -> 10 %

    8,9 -> 9 %

     

    6.     Bron: Beaufood. (2017, 15 april). Courgette quiches met tofu en feta.Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://beaufood.nl/courgette-quiches-met-tofu-en-feta/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-11-2019, 11:01 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High tea: groenteroosjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Groenteroosjes met wortel en courgette
    2. Aantal porties: 1 persoon 
    3. Ingrediënten 

    –      25 g courgette 

    –      25 g wortel 

    –      20 g glutenvrij bladerdeeg Schär

    –      6 g ei, rauw 

    –      25 g glutenvrij brood Schär meesterbakken vital 


    1. Bereidingswijze

    –      Verwarm de oven voor op 200 °C;

    –      Halveer het stuk courgette en de wortel in de lengte; 

    –      Snijd de courgette en wortel in dunne plakjes van 2 mm; 

    –      Halveer 1 plak bladerdeeg;

    –      Leg 10 courgetteplakjes dakpansgewijs met de ronde zijde tegen de bovenkant over de lange zijde van de bladerdeegstrook; 

    –      Leg tussen elke courgetteplakje een wortelplakje;

    –      Pak de onderkant van de bladerdeegstrook en vouw (als een deken) over de groente heen;

    –      Pak de korte zijde van het bladerdeeg met beide handen vast en rol voorzichtig op tot een roos;

    –      Doe de roos in de muffinvorm;

    –      Klop het ei los;

    –      Bestrijk de roos met het ei;

    –      Bak de roos 45-50 minuten in het midden van de oven;

    –      Neem het brood en steek er een rondje uit;

    –      Toast het rondje kort in de oven tot ze krokant zijn;

    –      Laat na het bakken de roos ongeveer 3 minuten afkoelen zodat de roos makkelijk uit de vorm komt;;

    –      Haal het rondje brood uit de oven en leg de roosjes erop

     

    5.     Voedingswaarde

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

     Suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (101g)

    165 

    17,1

    2,6

    4,3

    2,8

    8,6

    3,1

    0,3

    0,1

    Per 100g

    163

    16,9

    2,6

    4,3

    2,8

    8,5

    3,1

    0,3

    0,1

    En %

    100 % 

    41,5 %

    6,3 -> 6,5 %

    5 %

    6,8 ->  7 %

    47 %

    17 %

    1,6 -> 1,5 %

    0,5 %

     

    6.     Bron: Alber Hein. (2017, mei). Taartjes met groenterozen. Geraadpleegd op vrijdag 18 oktober 2019, van https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1188622/taartjes-met-groenterozen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde high tea recepten
    19-11-2019, 11:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegitarische tapas: gevulde champignons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Champignons gevuld met geitenkaas, honing, verse vijg en tijm (0 koolhydraat ruilwaarden)
    2. Aantal porties: 1 persoon  
    3. Ingrediënten 

    –      50 g champignons (2 stuks) àvrij te gebruiken groente

    –     ¼ verse vijg (12,5 g)

    –     20 g Philadelphia light

    –     ¼ el honing (5g) 

    –     Tijm


    4.     Bereidingswijze

    –     Verwarm de oven voor op 180 °C;

    –     Kuis de champignons en haal het steeltje eruit;

    –     Weeg de Philadelphia light af en vul de champignon ermee;

    –     Snij de vijg in stukjes en steek 1/8 in elke champignon;

    –     Werk af met de honing en tijm;

    –     Steek de champignon 5 minuten in de voorverwarmde oven;

    –     Haal de champignons er uit en serveer warm. 


    5.    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (87,5g)

    63

    7,2

    7,1

    1,3

    2,8

    2,2

    1,5

    0

    0

    Per 100g 

    72

    8,2

    8,1

    1,5

    3,2

    2,5

    1,7

    0

    0

    En %

    100En%

    45,7 -> 46,0En%

    45,1 -> 45,0En%

    4,0En%

    17,8 ->
    18,0En%

    31,7 ->
    32,0En%

    21,4 ->
    21,0En%

    0,0En%

    0,0En%

     

    6.     Bron: eigen creatie 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-11-2019, 10:56 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegitarische tapas: broccoliburger
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Broccoliburger (2,5 ruilwaarden)
    2. Aantal porties: 1 persoon  
    3. Ingrediënten 

    –     37,5 g aardappel, geschild, rauw (niet vrij te gebruiken)

    –     ¼ kleine broccoli, vers (62,5g) àvrij te gebruiken groente

    –     17,5 g tarwebloem 

    –     20 g veldsla, vers àvrij te gebruiken groente

    –     ½ el citroensap (6ml) àvrij te gebruiken vrucht

    –     4 ml zonnebloemolie 

    –     3 ml water (blussen)

    –     1 klein, bruin pistoletje (30 g)

    –     Peper en zout


    4.     Bereidingswijze

    –     Was en schil de aardappelen, kook ze in licht gezouten water tot ze zacht zijn;

    –     Snij de broccoli in kleine roosjes, was ze en blancheer deze 4 minuten in kokend, gezouten water;

    –     Spoel de broccoli af met koud water en laat ze uitlekken; 

    –     Giet de aardappelen af en plet ze fijn samen met de helft van de broccoli en de tarwebloem; 

    –     Kruid met peper en zout, besprenkel met citroensap; 

    –     Strooi een beetje bloem op het werkblad en vorm dikke schijven van de puree;

    –     Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak de schijven goudbruin aan elke zijde;

    –     Leg de burgers samen met een beetje sla tussen het broodje en serveer

     

     

    5.    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (177,5g)

    191

    29,2

    2,4

    4,2

    6,6

    4,4

    0,5

    1,1

    2,6

    Per 100g 

    108

    16,5

    1,4

    2,4

    3,7

    2,5

    0,3

    0,6

    1,5

    En %

    100En%

    61,2 ->
    61,0En%

    5,0 En%

    5,En%

    13,7 ->
    13,5En%

    20,7 ->
    20,5En%

    2,4 ->
    2En%

    5,2 ->
    5En%

    12,3 ->
    12En%

     

    6.     Bron: VTM koken. (z.d.). Broccoliburgers of kroketjes.Geraadpleegd op woensdag 9oktober 2019, van https://koken.vtm.be/recept/broccoliburgers-kroketjes


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-11-2019, 10:55 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegitarische tapas: vegitarische balletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Vegetarische balletjes (3 koolhydraat ruilwaarden)
    2. Aantal porties: 1 persoon (ongeveer 4 balletjes)
    3. Ingrediënten 

    –     77,5 g gekookte linzen

    –     12,5 g rode ui, vers àvrij te gebruiken groente

    –     ¼ teentje look (1,25g)

    –     40 g havermout 

    –     4 ml zonnebloemolie 

    –     3 ml water (blussen)

    –     Chili 

    –     Snuifje zout 


    4.     Bereidingswijze

    –     Spoel de linzen af;

    –     Laat ze goed uitlekken in een zeef; 

    –     Pel de ui en knoflook en snij deze fijn; 

    –     Maal de linzen, ui, knoflook en havermout tot een korrelig deeg (dus niet te fijn) in de maatbeker van de staafmixer; 

    –     Voeg zout toe naar smaak;

    –     Voeg de chili toe en meng goed door elkaar; 

    –     Bewaar het mengsel minstens een half uur in de koelkast;

    –     Haal het mengsel uit de koelkast;

    –     Draai voorzichtig balletjes van het mengsel;

    –     Verwarm de olie in de pan; 

    –     Bak de balletjes in 8-10 minuten goudbruin. Blijfde balletjes goed bewegen, zodat alle kanten goed gebakken zijn. 


    5.    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (135,3g)

    265

    34,8

    1,1

    6,9

    11,1

    7,6

    1,1

    2,3

    4,1

    Per 100g 

    196

    26,0

    0,8

    5,1

    8,2

    5,6

    0,8

    1,7

    3,0

    En %

    100En%

    52,5 ->
    52,5En% 

    1,6 -> 2En%

    6,0En%

    16,7 ->
    16,5En%

    25,7 ->
    25,5En%

    3,7 ->
    4En%

    7,8 ->
    8En%

    13,9 ->
    14En%

     

    6.     Bron:
    Linda. (2018, 18 maart). Drie recepten voor vegitarische balletjes.Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019 van, https://www.lekkeretenmetlinda.nl/3-vegetarische-balletjes-recepten/


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-11-2019, 10:54 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegitarische tapas: Feta in de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Feta in de oven met kruiden + volkoren brood (1,5 koolhydraat ruilwaarde)
    2. Aantal porties: 1 persoon  
    3. Ingrediënten 

    –     50 g feta light 50%

    –     30 g volkoren brood 

    –     10 g rozijnen 

    –     Gedroogde oregano

    –     Gedroogde tijm

    –     Gedroogde basilicum


    4.     Bereidingswijze

    –     Verwarm de oven voor op 200°C;

    –     Leg de feta in een stukje aluminiumfolie;

    –     Kruid met gedroogde tijm, oregano en basilicum;

    –     Vouw het aluminiumfolie dicht;

    –     Leg het pakketje op een bakplaat en steek gedurende 5-10 minuten in de oven;

    –     Haal de feta uit de oven;

    –     Werk af met rozijnen en serveer met een snee volkoren brood.


    5.    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (90g)

    179

    19,5

    6,3

    2,4

    13,8

    4,6

    0,2

    0,1

    0,3

    Per 100g 

    199

    21,7

    7,0

    2,7

    15,3

    5,1

    0,2

    0,1

    0,3

    En %

    100En%

    43,6 ->
    43,5En%

    14,1 -> 14En%

    3En%

    30,7 ->
    30,5En%

    23,1 ->
    23,0En%

    1En%

    0En% 

    1,5 ->
    2En%

     


    6.     Bron: eigen creatie 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-11-2019, 10:52 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegitarische tapas: bloemkoolpizza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Pizza met bloemkoolbodem, pompoenpuree, geroosterde kikkererwten en groentjes (1 koolhydraat ruilwaarde)
    2. Aantal porties: 1 persoon  
    3. Ingrediënten 

    –     125 g verse bloemkool àvrij te gebruiken groente

    –     ¼ ei , rauw (13,8g)

    –     100g butternut pompoen met schil, vers (90 g geschild) àvrij te gebruiken groente

    –     30 g spinazie, vers àvrij te gebruiken groente

    –     10g rode ui, vers (1/2 el)

    –     30g gedroogde kikkererwten

    –     12,5g geraspte kaas, light 15%

    –     Peper en zout

    –     Tijm 


    4.     Bereidingswijze

    –     Verwarm de oven voor op 180°C;

    –     Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water;

    –     Leg ze vervolgens tussen twee stukken bakpapier en wrijf er goed over zodat de velletjes loskomen. Verwijder daarna de velletjes;

    –     Voeg nog een halve theelepel tijm en zout toe aan de kikkererwten;

    –     Meng het geheel goed;

    –     Giet de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

    –     Snij de bloemkool in kleine roosjes en was ze;

    –     Rasp de bloemkoolroosjes fijn; 

    –     Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron; 

    –     Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Doe dit door de bloemkool in een propere handdoek te doen en dit uit te wringen;

    –     Meng de bloemkool met het ei.

    –     Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Maak een dunne en egale bodem van ongeveer 5-7 cm breed. Smeer hiervoor het mengsel uit met de bolle kant van een lepel en druk aan.

    –     Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin; 

    –     Schil de pompoen en snij deze in kleine stukjes en kook gaar in een beetje water;

    –     Haal de bloemkoolbodem uit de oven;

    –     Giet de pompoen af en mix tot een glad geheel;

    –     Kruid met peper en zout;

    –     Bestrijk de bodem met de pompoenpuree;

    –     Weeg de hoeveelheid spinazie af en was deze;

    –     Laat de spinazie uitlekken en verdeel deze ook over de pizzabodem;

    –     Was en snij de ui in fijne ringen;

    –     Leg deze ook op de bodem; 

    –     Werk af met de geraspte kaas en steek de pizza kort (5minuutjes) in de oven;

    –     Haal de kikkererwten uit de oven en leg ze op de bloemkoolpizza;

    –     Haal de pizza uit de oven;

    –     Serveer de pizza.


    5.    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (311,3 g)

    209

    18,3

    5,6

    11,6

    15,8

    5,4

    0,8

    1,3

    1,2

    Per 100g 

    67

    6,0

    1,8

    3,7

    5,1

    1,7

    0,3

    0,4

    0,4

    En %

    100En%

    35,0 ->
    35En%

    10,7 -> 11En%

    11En%

    30,3 ->
    30,5En%

    23,3 ->
    23,5En%

    3,4 ->
    3En%

    5,6 ->
    6En%

    5,2 ->
    5En%

     

     

    6.     Bron:
    Pauline. (2018, 19 augustus). Bloemkoolpizza met tomaat en mozarella.Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://uitpaulineskeuken.nl/2014/08/bloemkoolpizza-met-tomaat-mozzarella.html

    Vertriest S. (z.d.). Krokante kikkererwten.Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://njam.tv/recepten/krokante-kikkererwten


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-11-2019, 10:51 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegitarische tapas: groentefrietjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1. Frietjes van pastinaak, wortel en gewone aardappel met yogonaise (1 koolhydraat ruilwaarde)
    2. Aantal porties: 1 persoon  
    3. Ingrediënten 

    –     Frietjes van pastinaak, wortel en gewone aardappel

    –     35 g verse wortelen (niet vrij te gebruiken)

    –     35 g aardappel, rauw, geschild (niet vrij te gebruiken)

    –     35 g verse pastinaak (niet vrij te gebruiken)

    –     Peper en grof zeezout

    –     Yogonaise

    –     1/8 eidooier (2,3 g)

    –     1/8 el. mosterd (3,1 g)

    –     3 ml citroensap

    –     18,9 ml koolzaadolie

    –     15,6 g magere yoghurt (ongesuikerd)

    –     Peper en zout 


    4.     Bereidingswijze

    ·      Frietjes van pastinaak, wortel en gewone aardappel

    –      Verwarm de oven voor op 220°C;

    –      Was en schil de wortel, pastinaak en aardappel, snij ze daarna in frietjes;

    –      Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op;

    –      Schik de groenten erop;

    –      Rooster de groenten gaar en krokant in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten;

    –      Haal de groentefrietjes uit de oven en bestrooi ze met peper en grof zeezout; 

    ·      Yogonaise

    –      Klop de eidooier, de mosterd en het citroensap los met een garde;

    –      Voeg beetje bij beetje de koolzaadolie toe tot je mayonaise krijgt;

    –      Voeg de magere yoghurt toe en kruid naar smaak met peper en zout 


    5.    Voedingswaarde  

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g) 

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (147,9g)

    243

    12,2

    5,8

    2,9

    2,7

    19,7

    1,8

    12,4

    5,7

    Per 100g 

    164

    8,2

    3,9

    2,0

    1,8

    13,3

    1,2

    8,4

    3,9

    En %

    100En%

    20,1 ->
    20En%

    9,5 -> 10En%

    3En%

    4,4 -> 4En%

    73,0 ->
    73En%

    6,7 ->
    7En%

    46,0 ->
    46En%

    21,1 ->
    21En%

     

    6.     Bron:
    Delhaize. (z.d.). Groentefrietjes. Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019, van https://www.delhaize.be/nl-be/recepten/receptDetails/Groentefrietjes/r/8b915d9b0f984a458365bfd8a657b85d

    Sandra Bekkari. (z.d.). Open keuken met Sandra Bekkari: Yogonaise.Geraadpleegd op woensdag 9 oktober 2019 van https://koken.vtm.be/open-keuken-met-sandra-bekkari/recept/open-keuken-met-sandra-bekkari-yogonaise


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarische tapas voor diabetespatiënten
    19-11-2019, 10:48 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    05-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde wrap - brooddoos kind
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.1  Wraps met hummus, kippenwit, mozzarella en groenten

    Recept voor één persoon 

     

    Ingrediënten voor de wrap

    ·       1 wrap, volkoren (40 g)

    ·       1 eetlepel hummus, natuur (25 g)

    ·       20 g ricotta kaas

    ·       1 grote tomaat, rauw (150 g)

    ·       30 g mozzarella, rauw 

    ·       3 radijzen, rauw (20 g) 

    ·       1 snede kippenwit (20 g)

    ·       20 g rucola, rauw

    ·       Een snuifje peper

    ·       Een snuifje zout

     

    Benodigdheden

    ·       Prikkers/ tandenstokers 

     

    Bereidingswijze 

    1.     Smeer de wrap eerst in met de hummus en daarna met de ricotta.

    2.     Snij de tomaat, mozzarella en de radijzen in sneden.

    3.     Daaroverheen verdeel je het kippenwit, de rucola, gevolgd door de mozzarella en de radijzen.

    4.     Werk af met wat peper/zout naar smaak.

    5.     Rol de wrap op. 

    6.     Steek door de wrap enkele prikkers.

     

    Bron 

    Eigen creatie (Laura en Kaat)

     

    1.2  Extra in de boterhammendoos

     

    Ingrediënten 

    1 wortel, rauw (40 g)

    5 kerstomaten, rauw (60 g)

    1 banaan in de schil, rauw (130 g) 

    1 potje yoghurt, met fruit, mager (gesuikerd) (125 g) 

     

    Bereidingswijze

    1.     Steek al de bijkomende ingrediënten in de boterhamdoos.

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    05-11-2019, 09:12 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rainbow sandwich - lunchbox kind
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1.1  Rainbow sandwich 

    Recept voor één persoon 

     

    Ingrediënten 

     

    ·      ½ ei, rauw (25 g) 

    ·      30 g komkommer 

    ·      45 g tomaat, rauw

    ·      40 g gele paprika, rauw

    ·      ¼ avocado (22,5 g) 

    ·      50 g wortel, rauw 

    ·      2 bladen kropsla (15 g) 

    ·      2 sneden brood, volkoren (75 g) 

    ·      1 eetlepel Boursin light fijne kruiden (20 g) 

    ·      1 snede zalm, gerookt (30 g)

     

    Bereidingswijze

     

    1.     Neem een pan water en zet deze op het vuur

    2.     Kook het ei 8 minuten wanneer het water kookt

    3.     Snij ondertussen de komkommer in fijne schijfjes 

    4.     Haal na 8 minuten het ei uit het water en koel het af onder koud stromend water 

    5.     Snij de tomaat in grote schijven, de paprika en avocado in lange reepjes 

    6.     Rasp de wortel fijn 

    7.     Spoel de bladen sla af onder stromend water 

    8.     Steek het brood in de broodrooster 

    9.     Pel en snij ondertussen het ei 

    10.  Wanneer het brood klaar is snij je de korsten er af en vorm je een cirkel 

    11.  Bestrijk één snede met de helft van de Boursin 

    12.  Leg vervolgens de zalm op de kruidenkaas

    13.  Beleg de boterham met alle groenten, zorg ervoor dat je steeds afwisselt van kleur 

    14.  Bestrijk de andere snede brood met de overschot van de Boursin 

    15.  Leg de tweede snede op de sandwich en steek er een prikker in 

     

    Bron 

    Eigen creatie (Laura & Kaat), inspiratie gevonden op www.pinterest.be

     

    1.2  Muffin met blauwe bessen 

    Recept voor één persoon 

     

    Ingrediënten

     

    ·      1/5 ei (10 gram)

    ·      30 g banaan 

    ·      15 g dadels, ontpit 

    ·      20 g zelfrijzende patisseriebloem

    ·      Snuifje kaneel

    ·      10 g blauwe bes, vers

     

    Bereidingswijze

     

    1.     Verwarm de oven voor op 180 °C 

    2.     Plet de banaan met een vork en voeg hier het ei aan toe 

    3.     Doe de dadels in een kutter en kut deze fijn 

    4.     Voeg de dadels toe aan het bananenmengsel 

    5.     Voeg vervolgens de bloem toe en meng alles goed onder elkaar 

    6.     Werk het beslag af met een snuifje kaneel en de blauwe bessen 

    7.     Doe het beslag in een siliconen cupcakevorm

    8.     Bak de muffins 20 min in de oven en laat vervolgens afkoelen

     

    Bron 

    Eigen creatie (Laura & Kaat), gebaseerd op https://hapjesprinses.be/2014/05/04/suikervrije-havermoutmuffins-met-blauwe-bessen/

     


    1.3  Fruitstok met mango en braambes 

    Recept voor één persoon 

     

    Ingrediënten 

    ·      50 g mango, vers

    ·      4 braambessen, vers (25 g) 

     

    Bereidingswijze

     

    1.     Pel de mango en snij deze in grote schijven 

    2.     Snij een ster uit de schijf mango 

    3.     Prik de ster op een prikker 

    4.     Prik twee braambessen per prikker onder de mangoster 

     

    Hoeveelheid

    En

    KH

    Suikers 

    Toegevoegde suikers 

    Vezels

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie 

    (= 506 g) 

    587 kcal 

    77,4 g

    30,2 g

    0 g

    13,6 g

    26,0 g

    16,6 g

    5,1 g

    7,1 g

    3,0 g

    Per 100 g 

    116 kcal

    15,3 g

    6,0 g

    0 g

    2,7 g

    5,1 g

    3,3 g

    1,0 g

    1,4 g

    0,6 g

    En%

    100 

    53 

    21 

     

    18 

    25 

     

    11



    Bron 

    Eigen creatie (Laura & Kaat), inspiratie gevonden op www.pinterest.be

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    05-11-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    04-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ½ volkoren wrap met gerookte zalm en yoghurt en 1 rode bieten wrap met Boursin en quinoa, een bananenbroodmuffin met pure chocolade

    1. Aantal porties: 1 persoon 

    2.            2. Ingrediënten 

    ·       Bananenbroodmuffin:

    –      ½ koffielepel koolzaadolie (+/-3g)

    –      ¼ banaan, zonder schil (25 g)

    –      ¼ ei, rauw (13 g)

    –      ¼ koffielepel bakpoeder (1,2g)

    –      3 eetlepels volkoren tarwemeel (31g)

    –      ¼ koffielepel cacaopoeder (1,2g)

    –      2,5 stukjes zwarte chocolade (10g)

    ·       Volkoren wrap met yoghurt, gerookte zalm en spinazie:

    –      ½  volkoren wrap (31 g)

    –      1 eetlepel halfvolle yoghurt (25g)

    –      1 1/3 snede gerookte zalm (40g)

    –      5 blaadjes spinazie (20g)

    ·       Bietenwrap met Boursin light, quinoa en koolrabi

    –      1 stuk rode bieten wrap (40 g)

    –      1 stuk/ portie Boursin cuisine light met sjalot en bieslook (20g)

    –      1 eetlepel ongekookte quinoa (12g)

    –      20 g koolrabi

    ·       Uitgestoken groentjes:

    –      1 kleine wortel, rauw (40g)

    –      1/10 komkommer (40g)

    3.           3. Bereidingswijze

    ·       Bananenbroodmuffin:

    -        Verwarm de oven voor op 180°C;

    –      Neem een muffinvorm en vet het in met een beetje koolzaadolie;

    –      Breek de banaan in stukjes en plet het met een vork tot een papje.

    –      Voeg het ei toe aan de banaan en klop dit op;

    –      Doe alle andere ingrediënten in een kom en meng goed;

    –      Voeg het banaan-eimengsel toe aan de andere ingrediënten en roer tot een glad beslag;

    –      Vul de muffinvorm voor 3/4;

    –      Bak de bananabread muffins 20 minuten in de voorverwarmde oven;

    –      Haal de bananenbroodmuffins uit de oven en laat afkoelen;

     

    ·       Bietenwrap met Boursin light, quinoa en koolrabi

    -      Zet water op voor het koken van de quinoa;

    –      Weeg de quinoa af;

    –      Voeg de quinoa toe aan het kokende water en laat 10 minuten koken;

    –      Giet de quinoa af en laat afkoelen onder koud, stromend water;

    –      Neem de bieten wrap en warm deze ook 10 seconden op in de microgolfoven;

    –      Weeg de koolrabi af en schil deze;

    –      Snij de koolrabi in kleine blokjes;

    –      Doe de Boursin light met sjalot en bieslook op de wrap en smeer deze gelijk uit;

    –      Verdeel de quinoa over de wrap;

    –      Werk af met de koolrabi;

    –      Rol de wrap dicht en steek er 2 tandenstokers in;

    –      Snij de wrap in 2 en leg deze samen met de halve volkoren wrap in de brooddoos;

     

    ·       Volkoren wrap met yoghurt, gerookte zalm en spinazie:

    –      Neem de volkoren wrap uit de verpakking en snij hem in twee

    –      Warm de wrap 10 seconden op in de microgolfoven;

    –      Laat de wrap afkoelen en smeer de yoghurt erop uit;

    –      Neem de gerookte zalm en de spinazie en leg deze ook op de wrap;

    –      Kruid af met peper en zout;

    –      Rol de wrap op en steek er een tandenstoker in;

    ·       Uitgestoken groentjes:

    –      Neem tenslotte de komkommer en de wortel en kuis deze;

    –      Steek met een bloemetjesvormpje stukjes uit uit de wortel en de komkommer en doe deze in een klein doosje;

    –      Steek deze bij de wraps in de brooddoos;

    4.       4.Voedingswaarde 

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    KH (g)

    Toegevoegde suikers (g)

    Vezels (g)

    Eiw (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    Per portie (372g)

    600

    72,7

    16,8

    11,5

    26,2

    19,6

    6,5

    5,9

    3,2

    Per 100g

    161

    19,5

    4,5

    3,1

    7,0

    5,3

    1,7

    1,6

    0,9

    En %

     99,5  -> 100

    48,4
    -> 48,5

    11,2
    -> 11,0

    4

    17,5

    29,4
    -> 29,5

    9,8
     -> 10,0

    8,9
    -> 9,0

     4,8
    -> 5,0

     

    Bron: eigen creatie; Sabine. (2018, 20 februari). Bananabread muffins. Geraadpleegd op 25 september 2019, van https://www.ohmyfoodness.nl/recipe/bananabread-muffins?fbclid=IwAR0kqXgqKYwRG-i1bJEzUUayMNiqIXFlmGq_wd5YgHjh7MD4bKK8ca6dfcc

    Veel kook en bakplezier! 

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    04-11-2019, 10:17 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    RECEPT 2: Originele (=creatieve) lunch voor als Tessa bij haar moeder is.

    1.      Naam van het recept

    Zalm wraps met roomkaas en rucola

    2.      Aantal porties

    1 persoon (1 portie)

    3.      Ingrediënten

    -        1 volkoren wrap (65 g) + 2 prikkers voor wrap

    -        10 g verse bieslook

    -        10 g roomkaas (merk:  Philadelphia)

    -        Een snuifje peper

    -        75 g rucola

    -        50 g komkommer

    -        50 g wortel 

    -        50 g zalm, gerookt  

    -        10 g pijnboompitten

    -        1 koffielepel olijfolie (5 g)

    -        12 g druiven, wit, vers

    -        10 g blauwe bessen, vers

    -        24 g aardbeien, vers

    -        2 rijstwafels (30 g) 

    4.      Bereidingswijze

    ·        Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking

    ·        Snij de bieslook fijn

    ·        Doe de roomkaas in een kom en doe daar de fijngesneden bieslook bij en kruid met peper

    ·        Meng alles door elkaar met een lepel

    ·        Reinig de rucola

    ·        Schil de komkommer en de wortel en snij of schaaf de groenten in lange repen

    ·        Snij de gerookte zalm in reepjes

    ·        Rooster de pijnboompitten in de pan met olie

    ·        Beleg de wraps met een laag roomkaas, rucola, komkommer, wortel, gerookte zalm en pijnboompitten

    ·        Rol de wraps strak op en prik ze vast met cocktailprikkers

    ·        Was de druiven, aardbeien en de blauwe bessen

    ·        Prik de druiven, aardbeien, en blauwe bessen op de prikker en voeg toe aan de lunchbox

    ·        Voeg de 2 rijstwafels toe aan de lunchbox

    Voedingswaarde

    RECEPT 2:

    Per portie

    Hoeveelheid

    En (kcal)

    Eiwitten (g)

    Vetten (g)

    VV (g)

    EOV (g)

    MOV (g)

    KH (g)

    Vezels (g)

    Suikers (g)

    Totaal per portie

    393 gram

    589 kcal

    20,8 g

    23,3 g

    4,44

    7,96

    5,73

    71,0

    8,3

    9,2

    Totaal per 100 gram

    100 gram

    150

    5,3

    5,9

    1,13

    2,03

    1,46

    18,8

    2,1

    2,3

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    En%

     

    100

    14 En%

    35 En%

    7En%

    12 En%

    9 En%

    48 En%

    3 En%

    6En%


    Het energieprocent van de eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels samen zijn in dit recept 100 En%.

    Bron: Voedingsmiddelentabel, Toegepaste dieetleer 1: theorie en Maten en Gewichten

    Bron

    Eigen creatie Suzan Planckaert en Julie Wante 



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    04-11-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    23-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde lunch voor kinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Originele dinosaurus lunchbox
    1persoon/ 1portie

    Ingrediënten 
    1 koffielepel margarine (7g)
    4 koffielepels bloem, tarwe (8g)
    1 zakje bakpoeder (20g)
    1 zakje kristalsuiker (4g)
    5g pure chocolade met maltitol
    1/4 tarwetortilla's, voorverpakt (20g)
    2 eetlepels volle Griekse yoghurt, ongesuikerd (24g)
    1 takje dille, droog 
    2 sneetjes zalm, gerookt (20g)
    3 kerstomaten (36g)
    5 amandelnoten, ongeroosterd (8g)
    2 kleine aardbeien, vers (20g)
    30g appel, vers
    15g rijpe banaan
    15g mandarijn, vers
    15g ijsbergsla 
    4 blauwe druiven, vers (28g)
    8g pindanoten, ongezouten 
    2 sneden bruin brood (46g)
    1 eetlepel margarine (12g)
    1 snede kippenham natuur (30g)
    1 eetlepel rozijnen (12g)

    Bereidingswijze 
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Snijd de margarine in kleine blokjes.
    • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote mengkom.
    • Voeg de suiker en de margarine toe.
    • Meng met een spatel of mixer alle ingrediënten tot een stevig en glad deeg. Meng niet te lang, want dan wordt het deeg stug. Rol het deeg tot een bol, rol in folie en laat het 30minuten rusten in de koelkast.
    • Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.
    • Druk met een steekvormpje figuren uit het deeg en leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaat.
    • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20minuten.
    • Meng de yoghurt met dille, peper en zout.
    • Hak de amandelnoten fijn.
    • Bestrijk de tortilla met het yoghurtmengsel  en leg er de gerookte zalmplakjes op.
    • Beleg deze tortilla met kerstomaten en de fijngehakte amandelnoten en rol op.
    • Snijd de uiteinden van de tortilla eraf (ongeveer 2cm aan beide kanten). Snijd wat overblijft in 3 gelijke rolletjes.
    • Schil de appel, banaan en mandarijn.
    • Spoel de aardbeien en laat deze uitlekken in een vergiet.
    • Snijd de stukken fruit in kleine partjes. Laat de aardbeien in hun geheel.
    • Steek de fruitstukken op een stoker.
    • Spoel de sla en druiven en laat deze uitlekken in een vergiet.
    • Verspreid de sla, druiven en pindanoten op de bodem van de lunchbox. 
    • Snijd de boterhammen in de vorm van een dinosaurus. 
    • Besmeer de bruine sneden brood met minarine. 
    • Verdeel de sneetjes kippenham op de sneden brood en leg de boterhammen in de lunchbox op de sla. 
    • Werk af met rozijnen, amandelnoten en druiven.
    • Steek de koekjes in een apart doosje in de lunchbox. 
    Voedingswaarde 

    Hoeveelheid

    En

    Kh

    Suiker

    Eiwitten

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie (362 g)

    591 kcal

    71,9 g

    28,0 g

    22,4 g

    21,8 g

    5,48 g

    7,78 g

    3,14 g

    Per 100 g

    163 kcal

    19,9 g

    7,7 g

     6,2 g

    6,0 g

    1,5 g

    2,1 g

    0,9 g

    En%

    100

    48,5

    20

    15

    33

    8

    12

    5


    Bronnen
    https://www.solo.be/nl/recepten/zandkoekjes6/
    Maten en gewichten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    23-10-2019, 19:20 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    22-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brooduiltje
    Aantal porties: 1 persoon

    Ingrediënten:

    - 1 ei (50 g)
    - 1/2 rauwe wortel (40 g)
    - 1/5 kleine rauwe komkommer (9 g)
    - 1 zwart olijfje (4 g)
    - 2 sneetjes volkorenbrood (60 g)
    - 2 eetlepels hummus naturel (35 g)
    - 2 eetlepels muesli multifruit (20 g)
    - 4 mini mozzarellabolletjes (20 g)
    - 4 rauwe kerstomaatjes (48 g)
    - 5 verse bramen* (30 g)
    - 1 potje magere yoghurt (125 g)
    - 2 rijstwafels (15 g)


    Bereiding:

    1. Breng het water aan de kook en kook het ei 8 à 9 minuten voor een hardgekookt ei.
    2. Snij het ei in schijfjes.
    3. Rasp de wortel en snij een driehoekje uit (bek uiltje).
    4. Snij de komkommer in plakjes.
    5. Snij 2 rondjes uit het zwart olijfje.
    6. Beleg het brood met de hummus en alle groentjes behalve het worteldriehoekje.
    7. Doe het driehoekje op het brood en leg de 2 schijfjes ei als oogjes met de olijven als pupil.
    8. Doe de muesli in een containertje. 
    9. Schik alles in een brooddoos, leg de rijstwafels, mozzarellabolletjes en kerstomaatjes in een vakje. Je kan eventueel een apart vakje voorzien voor de bramen.
        Het potje yoghurt kan apart gehouden worden.

    *er kunnen ook diepvries bramen gebruikt worden buiten het seizoen.


    Bron: eigen creatie


    Voedingswaarde:

    Hoeveelheid  Energie   Koolhydraten  Suikers Vezels   Eiwitten Vetten  Verzadigde vetten   EOV MOV 
     per portie (375g)  585 kcal  67,3 g  17,5 g  10,8 g  26,7 g  20,4 g  6,3 g  7 g  5,5 g
     per 100g  156 kcal  18 g  4,6 g  2,9 g  7,1 g  5,4 g  1,7 g  1,8 g  1,5 g
     En%  100  46  11  5  18  31  4  4  1






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    22-10-2019, 00:00 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    21-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatieve wraps
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Paprika wrap met basilicumhummus, sla, tomaat en lichte mozzarella

    Wrap met kip, wortel, sla en honing-mosterd saus


    1 persoon

    Ingrediënten:

    -    -2 eetlepels kikkererwten uit blik (20 g)

    -    -1 kleine koffielepel Tahin (3 g)

    -      -¼ teentje look (2 g)

    -      -3 eetlepels water (45 ml)

    -      -Enkele takjes basilicum (10 g)

    -      -Peper

    -      -Zout

    -      -1 koffielepel citroensap (5 ml)

    -      -¼ bol mozzarella light (30 g) vb: Galbani

    -      -1/3 Tomaat (50 g)

    -      -1 paprika tortilla (40 g)

    -      -Enkele blaadjes sla voorverpakt (10 g)

    -       -40 g kip

    -      -0,5 el olijfolie (5 g)

    -       -Kippenkruiden

    -       -1 koffielepel mosterd (10 g)

    -       -1 koffielepel honing (10 g)

    -      -1 tarwetortilla (60 g)

    -      -Enkele blaadjes sla vers of voorverpakt (10 g)

    -      -1 kleine wortel geschild (40g)

    -      -¼ appel (25 g)

    -10 Braambessen (60 g) (dessert)


    Bereidingswijze:

    1) Doe de kikkererwten, tahin, look en 3 eetlepels water in de blender tot het een glad mengsel vormt.

    2) Voeg de basilicum toe en mix tot 1 geheel.

    3) Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

    4) Snijd de mozzarella en tomaat in plakjes.

    5) Neem de paprika tortilla en besmeer deze met de zojuist gemaakte hummus.

    6) Beleg deze vervolgens met enkele blaadjes sla, de mozzarella en plakjes tomaat.

    7) Plooi 2 uitersten van de wrap voor een stuk naar binnen en rol vervolgens op

    8) Neem vervolgens het stuk kip, snij in stukjes en bak deze met een halve eetlepel olijfolie in de pan

    9) Breng de kip op smaak met kippenkruiden

    10) Maak ondertussen de honing-mosterd saus door 1 koffielepel mosterd te mengen met 1 koffielepel honing

    11) Zet de kip na het bakken even van het vuur

    12) Neem de kleine wortel, schil deze en rasp

    13) snijd de appel met schil in schijfjes

    14) Smeer de honing-mosterd saus over de wrap en beleg verder met enkele blaadjes sla, de geraspte wortel, de schijfjes appel en de stukjes kip


    Bron: eigen creatie


    Hoeveelheid

    En

    KH

    Vezels

    Suikers

    Eiw

    Vetten

    VV

    EOV

    MOV

    Per portie ( g)

    592 kcal

    70,5 g

    13,6 g

    22,7 g

    28,6 g

    18,5 g

    4,4 g

    6,0 g

    2,4 g

    Per 100 g

    124 kcal

    14,8 g

    2,9 g

    4,8 g

    6,0 g

    3,9 g

    0,9

    1,3 g

    0,5 g

    En%

    100%

    48%

    5%

    15%

    19%

    28%

    6,5%

    9%

    3,5%


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    21-10-2019, 11:15 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (0)
    18-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstige quinoasalade met rode biet, appel, kip en zoete sinaasappeldressing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aantal porties: 1 
     

    Ingrediënten 

    Voor de dressing

    1 el honing (14 g)

    0,5 el olijfolie (8 g)

    peper en zout

    1 kl citroensap (5 ml)

    1 el sinaasappelsap (15 ml) 

    Voor de quinoasalade

    80 g quinoa

    50 g kippenborstfilet

    peper en zout 

    1 kl olijfolie (5 ml)

    60 g rode biet, gekookt

    30 g rode paprika

    70 g appel (met schil)

    20 g rucola 

     

    Bereidingswijze

    Klop alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Was de quinoa en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de quinoa wat afkoelen. Snij de kip in blokjes en kruid met peper en zout. Bak de kipblokjes gaar in een koffielepel olijfolie. Snij de rode biet, paprika en appel in kleine stukjes. Meng rode biet, appel, paprika, gebakken kip en dressing onder de quinoa. Werk af met een toef rucola. Smakelijk! 

     

    Bron: eigen creatie 

     

    Voedingswaarden

      Energie    Koolhydraten  Suikers   Vezels    Eiwitten    Vetten   Verzadigde vetten           EOV      MOV  
    Per portie   583 kcal  87,4 g  35,0 g  11,3 g  19,6 g   15,4 g  2,51 g 5,46 g 6,31 g
    Per 100 g   110 kcal  16,5 g  6,6 g  3,2 g  3,7 g  2,6 g  0,47 g 1,03 g 1,19 g
    Energie%   100 %  51 %  21 %     15 %   28 %   4 %   17 %   6 % 

     


    Wij wensen jullie een heel smakelijke lunch! 

    Kathleen en Linda  

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gezonde lunch kinderen
    Tags:kinderlunch, rode biet, appel, quinoa, kip, sinaasappeldressing
    18-10-2019, 13:33 geschreven door VDK Odisee  
    Reacties (2)
    22-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op https://www.bloggen.be/tipsgezondevoeding

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar https://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    22-08-2019, 14:37 geschreven door  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 19/08-25/08 2019
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs