Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappel en snijd dit in blokjes van 1/2 cm (brunoise).
Kook 10 minuten in water en giet nadien af.
Snijd ondertussen de peterselie fijn, snipper de ui en halveer de knoflookteen.
Pers het halve knoflookteentje en klop het ei los.
Verhit de olie in een koekenpan.
Fruit de ui en de knoflook.
Bak de aardappel 2 minuten mee.
Voeg de peterselie, het halve ei, peper en zout toe en dek af.
Bak 6 minuten op laag vuur, draai vervolgens om en bak nog 5 minuten.
Laat afkoelen.
Besmeer het sneetje stokbrood met een beetje olie, rooster ongeveer 8 minuten.
Wrijf het brood in met de rest van de knoflook.
Steek de omelet op het brood vast met een prikker.
Pizza met bloemkoolbodem, pompoenpuree, geroosterde kikkererwten en groentjes (1 koolhydraat ruilwaarde)
Aantal porties: 1 persoon
Ingrediënten
125 g verse bloemkool àvrij te gebruiken groente
¼ ei , rauw (13,8g)
100g butternut pompoen met schil, vers (90 g geschild) àvrij te gebruiken groente
30 g spinazie, vers àvrij te gebruiken groente
10g rode ui, vers (1/2 el)
30g gedroogde kikkererwten
12,5g geraspte kaas, light 15%
Peper en zout
Tijm
4. Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C;
Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water;
Leg ze vervolgens tussen twee stukken bakpapier en wrijf er goed over zodat de velletjes loskomen. Verwijder daarna de velletjes;
Voeg nog een halve theelepel tijm en zout toe aan de kikkererwten;
Meng het geheel goed;
Giet de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats deze gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en was ze;
Rasp de bloemkoolroosjes fijn;
Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron;
Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Doe dit door de bloemkool in een propere handdoek te doen en dit uit te wringen;
Meng de bloemkool met het ei.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Maak een dunne en egale bodem van ongeveer 5-7 cm breed. Smeer hiervoor het mengsel uit met de bolle kant van een lepel en druk aan.
Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin;
Schil de pompoen en snij deze in kleine stukjes en kook gaar in een beetje water;
Haal de bloemkoolbodem uit de oven;
Giet de pompoen af en mix tot een glad geheel;
Kruid met peper en zout;
Bestrijk de bodem met de pompoenpuree;
Weeg de hoeveelheid spinazie af en was deze;
Laat de spinazie uitlekken en verdeel deze ook over de pizzabodem;
Was en snij de ui in fijne ringen;
Leg deze ook op de bodem;
Werk af met de geraspte kaas en steek de pizza kort (5minuutjes) in de oven;
Haal de kikkererwten uit de oven en leg ze op de bloemkoolpizza;
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote mengkom.
Voeg de suiker en de margarine toe.
Meng met een spatel of mixer alle ingrediënten tot een stevig en glad deeg. Meng niet te lang, want dan wordt het deeg stug. Rol het deeg tot een bol, rol in folie en laat het 30minuten rusten in de koelkast.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.
Druk met een steekvormpje figuren uit het deeg en leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaat.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20minuten.
Meng de yoghurt met dille, peper en zout.
Hak de amandelnoten fijn.
Bestrijk de tortilla met het yoghurtmengsel en leg er de gerookte zalmplakjes op.
Beleg deze tortilla met kerstomaten en de fijngehakte amandelnoten en rol op.
Snijd de uiteinden van de tortilla eraf (ongeveer 2cm aan beide kanten). Snijd wat overblijft in 3 gelijke rolletjes.
Schil de appel, banaan en mandarijn.
Spoel de aardbeien en laat deze uitlekken in een vergiet.
Snijd de stukken fruit in kleine partjes. Laat de aardbeien in hun geheel.
Steek de fruitstukken op een stoker.
Spoel de sla en druiven en laat deze uitlekken in een vergiet.
Verspreid de sla, druiven en pindanoten op de bodem van de lunchbox.
Snijd de boterhammen in de vorm van een dinosaurus.
Besmeer de bruine sneden brood met minarine.
Verdeel de sneetjes kippenham op de sneden brood en leg de boterhammen in de lunchbox op de sla.
Werk af met rozijnen, amandelnoten en druiven.
Steek de koekjes in een apart doosje in de lunchbox.
1. Breng het water aan de kook en kook het ei 8 à 9 minuten voor een hardgekookt ei.
2. Snij het ei in schijfjes.
3. Rasp de wortel en snij een driehoekje uit (bek uiltje).
4. Snij de komkommer in plakjes.
5. Snij 2 rondjes uit het zwart olijfje.
6. Beleg het brood met de hummus en alle groentjes behalve het worteldriehoekje.
7. Doe het driehoekje op het brood en leg de 2 schijfjes ei als oogjes met de olijven als pupil.
8. Doe de muesli in een containertje.
9. Schik alles in een brooddoos, leg de rijstwafels, mozzarellabolletjes en kerstomaatjes in een vakje. Je kan eventueel een apart vakje voorzien voor de bramen.
Het potje yoghurt kan apart gehouden worden.
*er kunnen ook diepvries bramen gebruikt worden buiten het seizoen.
Herfstige quinoasalade met rode biet, appel, kip en zoete sinaasappeldressing
Aantal porties: 1
Ingrediënten
Voor de dressing
1 el honing (14 g)
0,5 el olijfolie (8 g)
peper en zout
1 kl citroensap (5 ml)
1 el sinaasappelsap (15 ml)
Voor de quinoasalade
80 g quinoa
50 g kippenborstfilet
peper en zout
1 kl olijfolie (5 ml)
60 g rode biet, gekookt
30 g rode paprika
70 g appel (met schil)
20 g rucola
Bereidingswijze
Klop alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Was de quinoa en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de quinoa wat afkoelen. Snij de kip in blokjes en kruid met peper en zout. Bak de kipblokjes gaar in een koffielepel olijfolie. Snij de rode biet, paprika en appel in kleine stukjes. Meng rode biet, appel, paprika, gebakken kip en dressing onder de quinoa. Werk af met een toef rucola. Smakelijk!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!