- 2 appels - 2 peren - 2 perziken - witte druiven van een kleine tros - 1 vanillestokje - 6 el vloeibare honing
De vruchten schillen en in niet te kleine blokjes snijden. Alle vruchten in een kom mengen.
De vanillestok in de lengte doorsnijden. De honing met de vanillestok op een zacht vuurtje verwarmen. Van het vuur nemen zodra de vloeistof begint te borrelen. De honing over de vruchten gieten en mengen. Laten afkoelen, geregeld roeren.
De vruchten op spiesjes prikken en nogmaals bestrijken met de honing.
Op zachte gloed laten roosteren, geregeld omdraaien.
(Van barbecue tot buitenkeuken, Plus Magazine, 06/08)
Orzoslaatje met zwaardvis, gegrilde courgette en rode ui
Orzoslaatje met zwaardvis, gegrilde courgette en rode ui (4 p.)
- 200 gr. orzopasta - 400 gr. zwaardwalvis - 2 kleine courgettes, in reepjes gesneden met de dunschiller - 2 gele paprika's, doormidden gesneden - 9 el olijfolie - 1 teentje knoflook, geperst - 3 el citroensap - 1 rode ui, in ringen - olijfolie - peper en zout
De zwaardvis kruiden met peper en zout en kort aanbakken in olijfolie. De vis in stukjes verdelen.
Een beetje olijfolie door de courgettelinten husselen en ze gillen. Kruiden met peper en zout.
De paprikahelften met het snijvlak naar beneden op een ingeoliede ovenschaal leggen en ze vijfendertig minuten in een voorverwarmde oven van 190°C zetten. Daarna vijftien minuten in een dichtgeknoopt plastic zakje laten rusten. De paprika's pellen, in repen snijden en er de negen eetlepels olijfolie en de knoflook aan toevoegen. Minstens dertig minuten laten marineren.
De pasta beetgaar koken, afgieten en laten afkoelen.
Alle ingrediënten samenvoegen en besprenkelen met het citroensap.
Lekker als lunch of om mee te nemen bij een picknick.
Rundvlees met gele paprika's en zwarte-sojabonensaus
Rundvlees met gele paprika's en zwarte-sojabonensaus (4 à 6 p.)
- 1/2 el olijfolie - 1 el zwarte-sojabonensaus - 400 gr. biefstuk ( dikke lende of ossenhaas), in blokjes - 1 rode peper, zonderzaadjes, in reepjes - 100 gr. ui, in halve ringen - 300 gr. gele paprika, schoongemaakt, in blokjes - 2 dl. hete runderbouillon voor het maïzenapapje : 1 tl maïzena gemengd met 1 el water of 1 el bouillon
De olie verhitten in een pan met antiaanbaklaag. De zwarte-sojabonensaus even roerbakken.
Het vlees toevoegen en gedurende 1 minuut halfgaar roerbakken. Peper, ui en paprika toevoegen en één à twee minuten roerbakken. De hete bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Het maïzenapapje er geleidelijk aan doorheen roeren.
Laten koken tot de saus gebonden en transparant is. Meteen serveren.
Dit populair Kantonees gerecht wordt bereid met runderbouillon. Op die manier krijgt de saus een volle smaak zonder dat bijkomend zout of ve-tsin moet toegevoegd worden.
Dit gerecht past uitstekend bij geroerbakte paksoi met shii-takes. Serveren met rijst of mie.
Witte asperges met zeebaars en truffelaardappelcrème
Witte asperges met zeebaars, zeekraal en truffelaardappelcrème (4 p.)
- 20 witte asperges, schoongemaakt - 4 zeebaarsfilets, gekruid met peper en zout - 100 gr. zeekraal - 700 gr. truffelaardappelen, geschild - olijfolie - boter - 4 el melk
voor het sherrysausje : - 1 sjalot, fijngesnipperd - 1 kl olijfolie - 4 dl visfumet - 1/2 dl. droge sherry - 1 dl room - peper en zout
De asperges in water met wat zout blancheren.
De zeebaarsfilets op hun vel in wat olijfolie bakken.
De zeekraal kort blancheren en even aanstoven in boter.
De aardappelen gaarkoken en met een klontje boter pletten. De melk eronder roeren en kruiden met zout.
Voor het sausje de sjalot zacht aanstoven in de olijfolie. Blussen met de sherry en even laten inkoken. De room en de fumet toevoegen en verder laten inkoken tot de gewenste dikte. Het sausje zeven, evntueel bijkruiden met peper en zout. Het sausje kort voor serveren opmixen.
De asperges serveren met de zeebaars en de truffelaardappelcrème. Afwerken met de saus en de zeekraal. (Extra saus apart in een kommetje serveren.)
Sciencehack zoekt op sites als YouTube naar filmpjes die over wetenschappelijke onderwerpen gaan. De filmpjes worden door wetenschappers beoordeeld en als ze 'deugdelijk' worden bevonden komen ze op de site terecht. Gestaag wordt zo een gratis videotheek met wetenschappelijke filmpje opgebouwd :
Geroosterde krieltjes met gegrilde lente-uitjes, gepocheerd eitje en kervelpesto (4 p.)
- 800 gr. jonge aardappeltjes, schoongemaakt - 3 kl zeezout - olijfolie - 2 bosjes lentuitjes og jonge preitjes, twee minuten gestoomd - peper en zout - 4 eieren - water
voor de kervelpesto : - 1 bosje kervel - olijfolie - peper en zout - 50 gr. pecorino
De aardappeltjes samen met het zeezout in een ovenschotel doen en besprenkelen met olijfolie. Goed mengen. Twintig à vijfentwintig minuten roosteren in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Alle ingrediënten voor de pesto pureren.
De lente-uitjes lichtjes inkwasten met olijfolie en oe een het grillplaat grillen. Kruiden met peper en zout.
De eitjes, afzonderlijk, gedurende twee à drien minuten pocheren. Laten uitlekken.
De eitjes serveren met de lente-uitjes en met de aardappeltjes met kervelpesto.
Lamsfilet met erwtjespuree en balsamicosaus (4 à 6 p.)
- 1 kg. vastkokende aardappelen, in kwartjes - olijfolie - 3 teentjes knoflook, geplet - 800 gr. lamsfolet - 500 gr. doperwtjes - sap van 1/2 citroen - peper en zout - 300 gr. bacon - peper en zout - 1.5 dl. vleesbouillon - 5 el balsamicoazijn - 2 takjes tijm
De aardappelkwartjes op een ingevette ovenschaal leggen, besprenkelen met olijfolie en ongeveer dertig minuten in de oven op 200°C plaatsen, of tot ze gaar zijn. Kruiden met zeezout.
De lamsfilet rondom aanbraden in olijfolie. Het vlees met de knoflookpuree bestrijken. In alufolie verpakken en vijftien minuten in de oven plaatsen. Uit de oven halen en vijf minuten laten rusten alvorens het vlees in plakken te snijden.
De doperwtjes acht minuten blancheren en laten uitlekken. Drie vierde van de erwtjes door een roerzeef draaien. De puree vermengen met de rest van de doperwtjes, één à twee eetlepels olijfolie, het citroensap en een snuifje peper en zout.
De bacon knapperig bakken in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. De pan deglaceren met de vleesbouillon en de balsamico. Tijm toevoegen en tot de helft laten inkoken. Kruiden met peper en zout.
De plakjes bacon en de erwtjespuree over voorverwarmde borden verdelen. De plakjes lamsvlees erbovenop schikken. Er wat hete saus bij lepelen en er de aardappels bijleggen. Meteen serveren.
Tweehonderdvijftig gram zachte boter romig roeren met één eetlepel geconcentreerde tomatenpuree. Honderd gram heel fijn gesneden zwarte olijven en honderd gram even fijngesneden zongedroogde tomaatjes ( in olie) toevoegen. Op smaak brengen met één theelepel pizzakruiden (of met oregano en rozemarijn).
Lekker bij : geroosterd lamsvlees en konijn of bij zuiderse vis, kip, artisjokken en andere zuiderse groenten.
Het sap van twee sinaasappels met de zeste ervan en met het uitgeschraapte merg van één vanillestokje laten inkoken Mengen met 250 gram zachte boter en zo glad mogelijk roeren. Eén eetlepel gehakte dragonblaadjes toevoegen en op smaak brengen met cayennepeper en zout.
Lekker met : gegrilde zeevruchten, vis, kip, kalkoen,...
- 2 rode paprika's, schoongemaakt, in stukken - 2 rode chilipepertjes, schoongemaakt, in stukken - 5 dl. water - 1 tl maïszetmeel - 150 gr. uitgelekte tomatenblokjes, uit blik - 2 el rietsuikersiroop - sap van 1 limoen - snuifje kaneel - peper en zout - versgehakt basilicum
De paprika's en de chilipepers samen met het water gedurende twee minuten pureren met de staafmixer. Door een puntzeef schenken. Laten inkoken tot anderhalve deciliter. Af en toe omroeren.
Binden met het maïszetmeel dat werd losgeklopt in enekel eetlepels koud water. Twee minuten laten doorkoken en laten afkoelen.
De tomatenblokjes, de rietsuikersiroop en het limoensap toevoegen. Op smaak brengen met kaneel, peper en zout.
Kippenbouten met pompelmoessalade en vanilledressing
Kippenbouten met pompelmoessalade en vanilledressing (4 p.)
- 4 kippenbouten - zeste en sap van 3 limoenen - merg van 2 vanillestokjes en de uitgeschraapte peulen - 3 el fijne suiker - 7 el olijfolie - peper en zout
voor de salade : - 1 rode ui, in fijne ringetjes - 2 roze pompelmoezen, geschild, gehalveerd, in plakjes - 5 trostomaten, gehalveerd, in plakjes - 1 el gehakte korianderblaadjes
Het limoensap verwarmen met de limoenzeste, de suiker, het vanillemerg en de vanillepeulen . Vier tot vijf minuten laten inkoken tot een lichte stroop. Aanlengen met vijf eetlepels olijfolie. De vanillepeulen wegnemen. Op smaak brengen met peper en zout.
De uien, de pompelmoezen, de tomaten en de korianderblaadjes mengen met de vanilledressing. Goed omscheppen.
De kippenbouten bestrijken met de rest van de olijfolie. Kruiden met peper en zout. Vijf à zes minuten aan elke kant op de barbecue roosteren.
Serveren met de lauwe salade en met aardappelen of stokbrood.
* 7,5 dl melk * 4 eierdooiers * 135 gr griessuiker * 60 gr maïszetmeel * 1/2 vanillestok
Bereidingswijze
1. Zet de melk op het vuur 2. Snij een halve vanillestok open en haal met de achterkant van een mes de 'vanillepitjes' uit de stok. Deze geven de meeste smaak 3. Laat de melk koken - opletten dat ze niet overkookt 4. Klop de eierdooiers met de griessuiker wit (en ruban)(met een mixer gaat dit veel vlotter 5. Verwijder de vanillestok uit de melk 6. Voeg de eiermassa met het maïszetmeel en meng 7. De kokende melk geleidelijk op de eiermassa gieten, voortdurend met een klopper blijven mengen 8. Op een zacht vuurtje plaatsen 9. Door het roeren met een klopper, de melk tot een homogene massa laten koken (let op overkoken) 10. Van het vuur wegnemen 11. Laten afkoelen
Goed om weten
* Om te verhinderen dat een vel op de banketbakkersroom komt, kan men deze met poedersuiker bestrooier, met gesmolten boter bestrijken of met ingeboterd keukenpapier afdekken * Om deze na het afkoelen bewerkbaar te houden, dient men deze regelmatig te mengen * Het is ten strengste verboden om met de vinger te proeven. Het gevaar bestaat immers dat de banketbakkersroom zal verdunnen. Speeksel zal immers een enzymen vormen dat het zetmeel doet splitsen, dus verdunnen