27e Mandeltreffen Izegem 23 augustus 2009


Ik ga hieronder een persoonlijk verslagje neerpennen, met wat foto-materiaal van onderweg, en als Izegemnaar wil ik nu niet chauvinistisch overkomen, maar laat ik het alvast in één woord samenvatten : SUBLIEM ! Hierachter, beste motorrijders, moet een enorm hechte en goed-geoliede organisatie zitten om zo'n treffen, met over twee dagen meer dan 1100 inschrijvingen, tot een goed einde te brengen. Van hieruit alvast een dikke proficiat ! En het is niet van horen zeggen : ik heb het nogmaals mogen meemaken... Verleden jaar deed onze jongste de rit mee achterop, dit jaar mocht het vrouwtje eens mee. s'Morgen werden we al wakker van de eerste motoren die ons huis passeerden (wij wonen niet ver van de plek van inschrijving en de organisatoren hadden toch wel de pijltjes via onze straat gehangen, zeker !

Omstreeks 10.00u was het daar al 'volle bak' : de speelplaats van de BelleVue-school stond overvol met blinkende motoren.

Na de inschrijving en de begroetingen van bekenden, konden we eindelijk op pad. Op het gemak tot spijt van wie het benijd, want het was mooi weer en we wilden er wel wat van genieten. Racen zou niet aan de orde van de dag zijn, want het beloofde een 'boerenkrijg' te worden. Inderdaad : 80% van de te volgen wegen waren juist breed genoeg om een tractor door te laten !
De molens van Kachtem...


Via Emelgem en Meulebeke (waar de landbouwers reeds hun velden moesten besproeien vanwege de wekenlange droogte) reden we richting Ingelmunster en dan naar Ooigem waar die fameuse tank staat. Maar eerst even bijtanken...



Even verder in Dessselgem kregen we al een 'geheime controle'. Daar kregen we ook een frisse cola getracteerd en die was meer dan welkom want het was behoorlijk warm geworden.

Verder naar Belgiek, Deerlijk en Avelgem. Op het marktplein waren daar feesttenten opgetrokken en zagen we juist een groep ruiters vertrekken.


Even verder de eerste controle in het JOC KRAK (een jeugdhuis die ik nog heb helpen oprichten in 1973 en daar de debuten van Raymond van het Groenenwoud, Johan Verminnen en Urbanus heb meegemaakt).
Freedom-voorzitter JeanPaul Eggermont hield er een oogje in het zeil...

Dan reden we de Scheldemeersen in om uit te komen in Amougies. Daar heb ik indertijd met mijn vader nog de 'opening' meegemaakt van het sportvliegveldje...

http://www.airport-amougies.com/
In ArcWattripont heeft een boer toch wel heel veel lef gehad om een stuk plastieken rioolbuis aan een straatkapel te vijzen waarin dan de reclame kan gestoken worden...

Even verder merkte mijn duo een idylisch tefereeltje op : een Schotse koe met kalf. Even het stoppen waard...


Jaja ! Die van 20 km/u bestaan ook nog ! Het rode randje is dan wel versleten, maar hij blijft geldig.

We reden dan langs een bospad en op kleine betonnen veldwegels met links en rechts van ons metershoge muren van mais.

Even verder een prachtig panorama...



Aangekomen in Ellezelles weken we even van de route af om langsheen de molen naar het centrum te rijden, want als je op zondag daar in de streek bent, en je hebt HELE GROTE HONGER (!) dan moet je geheid naar 'Mamy La Frite' in de Rue Notre-Dame.



Door welke bebouwde kom we hier hebben gereden weet ik niet meer (het stond in ieder geval niet op dat plakaat...) maar in Lahamaide kregen we in de 'Relais du Moulin' een tweede stempeltje.



Plaspauze ook, want dat pintje in die frituur begonnen al hun werk te doen. En terwijl je daar zo gemoedelijk staat te plassen komt er plots een motormeid op mijn schouder tikken... "zeg, zijde gij niet een Vandendriessche uit Moen ?". Ontkennen kon ik niet en later zou Katrien Ameye, een vroegere drie jaar jongere dorpsgenote en dochter van onze vroegere tuinman Willy, mij alsdusdanig herkend hebben. We sloegen een gemoedelijk praatje met haar man die eveneens op de motor meereed.

We passeerden de 'Blanc Moulin', een stenen windmolen met een ommuurde belt, gelegen aan de Route de Flobecq. Hij werd gebouwd in 1789 door landbouwer Jean-Baptiste Deltenre. Molenaar Amédée Choquet hield hem in de jaren 1930 nog in werking. Na de tweede wereldoorlog trad het verval in en verdween het gevlucht.

Toch zou hij niet verdwijnen : een Vlaamse privé-eigenaar (Lucien De Wachter uit Mechelen) kocht hem aan en bij Besluit van de Executive van de Franse Gemeenschap werd de molen (inclusief het interieur) op 20 april 1982 als monument beschermd.


We reden door Ostiches, Villers Notre-Dame,... en het viel ons op dat er hier en daar huizen bevlagd waren met de kleuren van de Stad Ath, want jawel : diezelfde dag waren er daar festiviteiten rondom 'tRos Beiaard Ommegang. Op elk vierde zondag van augustus stromen duizenden toeschouwers in Ath samen om deel te nemen in de "ducasse", een volksfeest dat reeds sedert ruim vijf eeuwen met luister wordt gevierd. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ducasse_van_Aat)

In 2005 is de Ducasse van Ath als 'Meesterwerk van het immaterieel erfgoed van Mensheid' door de UNESCO erkend. Nog even iets anders dan het Ros Beiaard van Dendermonde die maar om de 10 jaar uitgaat... Blicquy, Bascècles, Wandelincourt, Thumaide : aan een kerkhof staat een enorm kruisbeeld...

We rijden richting Doornik en via de 'Route Paysagère' gaat het langs Bury, Barry, Maulde, Thrimougies en Melles.

Een uigebrande hoeve... moet nog niet lang geleden zijn, want heel de resterende inboedel stond nog buiten.

Even voor Herinnes zien we op een recht stuk veldweg in de verte blauwe zwaailichten en een verkeersopstopping.

Toen we naderbijkwamen werd ons gemeld dat er zich een vreselijk verkeersongeval heeft voorgedaan met een motor en of we even konden wachten tot de ambulance weg was. Het moet nog niet lang geleden gebeurt zijn, want die gast lag daar nog op straat.



Ontsteld staan de achteropkomers toe te kijken...

Later zou blijken dat hij aan een snelheid van bijna 200km/u in de gracht was gesukkeld, tegen een duiker aanbotste en zo 20 meter ver gecatapulteerd werd op het wegdek, vlak voor de wielen van een andere motorrijder. Van zijn bike blijft alleen zijn achterwiel heel over...

Ja... zo'n snelheden doe je niet op de boerenbuiten, hé ! En of die andere 'cowboy's' daar lessen uit trekken ? Bijlange niet : even verder hielden we halt op een bankje om even de benen te strekken en een slokje te drinken en wat zagen we daar voorbijvliegen ? Je houdt het niet voor mogelijk !




Jammergenoeg kunnen we daar alleen maar over napraten, want de verantwoordelijkheid ligt volledig in handen van de bestuurder. Het is alleen jammer dat hij dan met zo'n stunten onschuldige omstaanders meetrekt in zijn ongeluk ! Soit.
Even een kiekje met nog een 'ander duiveltje'...


Volgt al vlug een derde controle in Café Kapitein in Spierre/Espièrre.


Daar was ook een aanlegsteiger voor die waterscooters...

Ook motorrijders, maar dan op het water...

Pecq, Kooigem, Bellegem en Rollegem volgen nu vlug op elkaar en we rijden een eindje op de 'Goedendag Fietsroute'.
  
Daaraan zag je al dat we het 'Kortrijkse' naderden...

Via Aalbeke ( waar we eventjes een kiekje namen tussen die fameuse boomstammetjes-opslag van de plaatselijke houtzagerij) en Marke ging het naar Lauwe en van daar naar Izegem.

Bij aankomst konden we een foto aankopen die onderweg was genomen : 6 euro is toch veel geld voor een digitale foto !


Een goed pintje was welkom, jammer dat het maar kleine bekertjes waren...

Nog een met een fameuse snor...

Dan volgde de prijsuitreiking en de tombola.

Wederom een rijkgevuld podium...


Een onschuldige kinderhand mocht de hoofdprijs (een mooie fiets) trekken.


2Route (uit Torhout) was er met de grootste groep en de oudste deelnemer was 72 jaar.


En dan was er nog een die misschien wel 30 keer op en af achter prijzen mocht gaan : een grote club, mijn gedacht !

Ik moest mij content stellen met één zakje, maar kreeg van de organisatie daarbovenop nog een mooie 'Izegemse' badhanddoek kado.

Bedankt JeanPaul !

|