Op 11 november vindt naar jaarlijkse gewoonte de Vrouwendag plaats. De 37ste editie, die in Lamot in Mechelen plaatsvindt, staat in het teken van seksualiteit en het hedendaagse schoonheidsideaal onder het motto 'Over mijn lijf'.
Taboes Via gesprekken, debatten en een informatiemarkt komen de bezoekers meer te weten over taboes van vandaag en de manier waarop vrouwen tegenwoordig naar hun lichaam kijken. De centrale vraag is of vrouwen wel beter worden van de seksuele revolutie waardoor het vrouwbeeld de jongste jaren is geëvolueerd naar een soms té losbandige dame.
Murielle Scherre Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) maakt zich zorgen over de opvatting dat bepaalde feministische eisen vandaag niet meer ter zake zouden doen. Dat is volgens de organisatie fout omdat bijvoorbeeld partnergeweld en de invloed van esthetische chirurgie actueler zijn dan ooit en ook op wereldniveau voor veel problemen zorgen. Daarom pleit het VOK voor een geactualiseerde versie van de feministische visie op lichaam en seksualiteit, waarbij zelfbeschikking en autonomie van het individu centraal staan. Op de Vrouwendag zal daarover gesproken worden met experten en ervaringsdeskundigen zoals Murielle Scherre en Kristien Hemmerechts.
Seksualisering samenleving Er gaat dit jaar ook speciale aandacht naar de seksualisering van de samenleving voor commerciële doeleinden. Niet zelf genieten van seks, maar er sexy uitzien en conformistisch gedrag dreigen volgens de vrouwen centraal te komen staan in de lichaams- en seksualiteitsbeleving van vrouwen. Dat is het gevolg van de vrouw die op tv en op internet wordt getoond. Die is weliswaar trendy en onafhankelijk, maar suggereert tegelijk door haar kleren, hobby's en weelderige boezem dat fysiek genot te koop is. Het VOK verwerpt die dringende moraal en wil geen nieuwe keurslijf. Ze willen niet dat mannen en vrouwen gezien worden als complementaire tegenpolen en hopen op meer mogelijkheden voor beide geslachten. (belga/ep)
Emoties brengen kettingreactie op gang: Dit kan consequenties hebben voor onze gezondheid.
"Er ontstaat namelijk een kettingreactie. Het onderzoek toont aan dat bij onaangename emoties het sympathische deel van ons zenuwstelsel wordt geactiveerd, wat spanning oplevert waardoor we reageren tegen hetgeen deze negatieve emotie in gang zette. Dit noemen we stress. Op endocrinologisch niveau zal dit onder andere de uitscheiding van twee hormonen stimuleren: de adrenaline en cortisol, dat ons im-muunsysteem aanzet tot een verdedigingsreactie."
Nu hoeft een korte periode van stress niet noodzakelijk negatieve gevolgen te hebben maar chronische stress doet dat wel: ze put het organisme uit. "Een grote hoeveelheid adrenaline zal het hart te sterk belasten, wat turbulentie in de aders met zich meebrengt en daarna ook kwetsuren van de vaatwand (het endothelium). Wie chronisch gestresseerd is, heeft echter wellicht ook een te hoog cholesterolgehalte. De cholesterol zal zich in die wondjes nestelen, waardoor atheromateuze plaques ontstaan die jaren later tot een infarct kunnen leiden."
Maar het tij kan keren. "Wanneer aangename emoties worden opgewekt, wordt het parasympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd en dat brengt geen spanning teweeg, maar juist ontspanning. Alle mechanismen die nodig zijn voor de recuperatie van ons lichaam worden dan in gang gezet met een optimale werking van het immuunsysteem als gevolg. Optimistisch minder kans voor griep
Vervolg: deel drie, Vragen stellen bij efficiëntie en rendement
Koningin Paola heeft gisteren, samen met minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht
een bezoek gebracht aan de Taj Mahal, een majestueus mausoleum dat in de 17e eeuw werd opgericht in Agra, in het centrum van India. Het koningspaar is bezig met een staatsbezoek aan het land tot 12 november.
Werelderfgoed Tijdens een begeleid bezoek van ongeveer een uur, onder een stralende zon, kon de koningin de Taj Mahal bewonderen. Het gebouw werd opgericht door keizer Shah Jahan, ter herinnering aan zijn favoriete vrouw, Mumtaz Mahal, na haar overlijden.
Meer dan twintig jaar, van 1631 tot 1653, en ongeveer 20.000 arbeiders waren nodig om het mausoleum in wit marmer, gewijd aan de liefde te bouwen. Het gebouw staat nog altijd op de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Vorig jaar bezochten 2,5 miljoen mensen het gebouw, aldus de gids.
Gastenboek De koningin heeft er het gastenboek ondertekend alvorens terug te keren naar hoofdstad New Delhi, waar ze samen met koning Albert en een economische en academische delegatie was aangekomen in de nacht van zondag op maandag.
De koningin had reeds de kans gehad om de Taj Mahal te ontdekken tijdens een privébezoek in het verleden.
Staatsbezoek Koning Albert nam niet deel aan de excursie. Het staatsbezoek begint officieel pas dinsdag met een receptie door de Indiase president en de eerste minister, Pratibha Patil en Manmohan Singh. Na New Delhi trekt het koninklijk paar naar Hyderabad, Mumbay (Bombay) en Chennai (Madras). (belga/ka)
Op 30 oktober 1997 raakte actrice Greet Rouffaer zwaarverbrand tijdens een ontploffing op de set van Wittekerke. Elf jaar later pende ze, samen met haar man Bart De Bondt, haar traumatische ervaringen, pijn, angst, frustratie en loutering neer in een boek, dat de symbolische titel "ontmaskerd" meekreeg. Alle maskers af. Ik heb lang met een laag zelfbeeld geworsteld.
Waarom wilde je bijna elf jaar na datum een boek schrijven? Eerst en vooral voor mezelf. Ik heb de vraag om mijn ervaringen in een boek te bundelen, vaak gekregen, maar was er nog niet klaar voor. Ik meed de confrontatie met mezelf en wilde de situatie niet onder ogen zien. Ik heb lang met een laag zelfbeeld geworsteld, ook al kwam ik heel sterk over.
Ik wilde ook zo snel mogelijk terug gaan werken en was bang mijn job te verliezen. Ik werkte hard en at 's avonds soms snel al rechtstaand. Het mocht allemaal niet te veel tijd in beslag nemen. Met 'Wittekerke' en 'Sterren op het ijs' was mijn agenda tot eind vorig jaar goed gevuld en had ik weinig tijd om na te denken.
Toen ik tijdens 'Sterren op het ijs' mijn ribben brak, heb ik een mokerslag gekregen. Mijn zoon zei 'ga je nu eens stoppen, je hoeft niets meer te bewijzen !'. Dat was ook wat Bart, mijn echtgenoot, me telkens op het hart drukte. 'Je hoeft geen masker meer op te zetten. Je bent wie je bent en dat is oké.' Daarom heet het boek ook 'Ontmaskerd'. Dankzij de steun van mijn zoon en man weet ik dat ik echt wel oké ben .Ik voel me ook op mijn gemak met de Greet zonder make-up. Iedereen kan zo'n ongeval meemaken, in een knip van een seconde. Ik hoop onder andere dat door het boek, mensen meer begrip voor slachtoffers opbrengen.
Hoe verliep het schrijfproces? Dat was een zeer emotionele periode. Ik herleefde alles opnieuw. Weet je, ik heb tot jaren na het ongeval last gehad van nachtmerries, als gevolg van het posttraumatisch stresssyndroom (PTS). Als ik ontwaakte, zag ik overal rook rondom mij. In het begin was het verschrikkelijk moeilijk voor me om buiten te komen. Het kostte me tonnen energie en ik weigerde evenementen te mijden. Als ik in een zaal kwam, keek ik meteen waar de nooduitgang zich bevond. Dan begon ik de rijen te tellen. Omdat ik last had van concentratiestoornissen, verloor ik vaak mijn tel en moest ik van voor af aan beginnen.
Als ik de deur uitging, checkte ik wel tien keer of alle elektrischeapparaten uit waren. Had ik de koffiemachine nu wel uitgezet? Al die ver-schrikkelijke momenten passeerden tijdens het maken van het boek terug de revue. Therapie vond ik vroeger niet zinvol. Ik was toch niet gek? Dan ben ik mijn verhaal aan mijn man beginnen te vertellen. Op de laptop typte ik mijn gevoelens neer en liet ik de passages aan Bart lezen. "Hier moeten we echt iets mee doen", vond hij. Quasi onmiddellijk zijn we er dan ook aan begonnen.
Met welke vragen worstelde je na het ongeval? Ik heb mezelf nooit de schuld gegeven. Maar wel ontelbare keren afgevraagd: 'Waarom? Ik heb toch niemand iets misdaan ?' Je wilt een antwoord krijgen, maar dat kwam er niet. Tijdens mijn herstelperiode kreeg ik kritiek langs beide kanten. Zo kreeg ik bijvoorbeeld van een andere brandwonden patiënte de opmerking dat ik er op televisie té goed uitzag. Een andere keer hoorde ik op de tram de conversatie van twee vrouwen, die zeiden dat je met zo'n gezicht toch de deur niet kon uitgaan. Zo vergeet ik nooit dat ik op een dag al van ver iemand naar me toe voelde komen.
'Gij zijt die verbrande!' riep hij strak wijzend naar mij. Een ijskoude douche overviel me. Ik kon niet snel genoeg wegvluchten. Eigenlijk is het heel ironisch. Mijn lippen, neus en handen waren vóór het ongeval mijn grote trots. Ik heb me vaak suf gepiekerd of ze me hierboven niet wilden straffen omdat ik te ijdel was. Nu kan ik die dingen beter plaatsen. Ik ben wie ik ben. Volgend jaar plannen wij ook de uitgave van ons tweede boek, dat bijna klaar is. Het heet 'Ik zie mij graag' en is een wonderlijk zelfhulpboek voor mensen met een laag zelfbeeld.
Hoe gaat het nu met je gezicht en handen? De huidtransplantaties op mijn gezicht zijn mooi gelukt. Er is huid van mijn bovenbenen weggenomen om mijn handen en gezicht te herstellen. Ik was bang voor de littekens en die zijn er ook gekomen. Maar ik verzorg mijn gezicht nog steeds goed. Als ik de deur uitga, doe ik meestal make-up op, waarin een beschermende sunblock verwerkt zit. In de lente en zomer zijn mijn handen vrij gaaf. Dit zijn dan ook mijn favoriete seizoenen. Als het kouder wordt, draag ik steevast handschoenen en heb ik veel last van wondjes. Omdat ik sinds het ongeval slechte nagelgroei heb, kan ik niet anders dan valse nagels laten plaatsen.lk moet streng opletten hoe ik dingen vast neem want bij mij kunnen nagels zich verticaal splitsen, en dat doet verschrikkelijke pijn.
Je hebt afstand genomen van Het Greet Rouffaer Huis in Merksem? Dat klopt. Het weggaan uit het Huis was een gevolg van mijn verwerkingsproces. Het is goed dat het stopt voor mij, ik wil nu tijd voor mezelf. Ik zat vooral in de beginperiode daar de mensen moed in te spreken, terwijl ik mezelf niet eens graag zag en het zelf niet allemaal wist. De slacht-offers zijn in handen van geweldige medische en therapeutische deskundigen, dat stelt me gerust. Ze kunnen dus verder zonder mij.
Belgen die een hoorapparaat kopen, kiezen vaak voor de duurdere soorten. Toch bieden de duurdere en meer gesofisticeerde hoorapparaten voor veel patiënten geen duidelijke voordelen op, blijkt uit een studie die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) uitvoerde samen met de UCL.
Duurder in België In vergelijking met de andere Europese landen zijn hoorapparaten in België gemiddeld iets duurder, waarschijnlijk door de geringe prijsconcurrentie tussen de zes fabrikanten en de individuele verdelers. Daarenboven blijkt dat de Belgische patiënten vooral kiezen voor de duurdere hoorapparaten van meer dan 1.000 euro voor één oor, terwijl de ziekteverzekering maar ongeveer 500 euro terugbetaalt voor een hoorapparaat aan één oor. Toch is zo'n duurder apparaat niet noodzakelijk beter voor de patiënt.
Belgen kiezen voor duurder apparaat Een belangrijke oorzaak van het feit dat patiënten vaak kiezen voor een duurder apparaat, is dat de Belgische verkoper een percentage krijgt van de prijs van het verkochte hoorapparaat. Hij "heeft er dus financieel belang bij om duurdere apparaten aan te prijzen", kaart het KCE aan. Het KCE laat ook weten dat patiënten verschillende hoorapparaten zouden moeten kunnen uittesten, ook de goedkoopste, waarvoor geen opleg van de patiënt nodig is. Ten slotte pleit het KCE er voor om te werken met openbare aanbestedingen voor de fabrikanten van hoorapparaten. Door hen op die manier te laten concurreren met elkaar, zouden volgens het KCE de prijzen kunnen dalen tot het niveau van de buurlanden.
Hoorproblemen na 60 Na de leeftijd van 60 jaar kampt meer dan de helft van de Belgen met een achteruitgang van het gehoor. Bij de zeventigplussers is dat zelfs meer dan 80 pct. In België betaalt de ziekteverzekering bijna 500 euro terug voor een hoorapparaat aan één oor en ongeveer 950 euro voor hoorapparaten aan beide oren, wat vergelijkbaar is met de buurlanden. Momenteel zijn er ongeveer 700.000 Belgen die voor terugbetaling in aanmerking zouden kunnen komen. Die kopen niet allemaal een hoorapparaat, want jaarlijks schaffen maar ongeveer 25.000 mensen zich een hoorapparaat aan. (belga/vsv)
Kunnen parfums je echt slimmer of jonger maken? De zogenaamde 'slimme' parfums die je beloven slimmer, blijer, jonger of sexier te maken, zijn aan een opmars bezig. Zo kwam er deze herfst de Neuropeptide Synergy uit, een geur die vrouwen er jonger zou doen uitzien en voelen. Maar lossen deze parfums ook hun beloftes in?
Al lang geweten Roja Dove, een geurexperte en auteur van 'The Essence Of Perfume' zegt dat geurexperten al heel lang op de hoogte zijn van deze kracht van parfum. "Jasmijn bijvoorbeeld, bevat een molecule die ook in dierlijke geuren voorkomt. Het rationele deel van de hersenen reageert hierop als op een bloem, maar het emotionele deel denkt dan meteen aan seks. Hetzelfde effect merken we bij de perceptie van gewicht of leeftijd. Vanille laat mensen er zwaarder uitzien en wekt onverschilligheid op, een citrusgeur daarentegen doet een persoon er lichter en dynamischer uitzien."
Onderbewustzijn Mensen associëren ouderdom onbewust met een bepaalde geur, parfums werken in op dat onderbewustzijn. Als je ouder wordt, ga je door chemische processen in je lichaam anders ruiken. "Met parfum corrigeren we een natuurlijk, fysiologisch proces", zegt onderzoeker Kumar Ramani. "Zo associëren we rozengeur met ouderdom, dus gingen we op zoek naar een geur met het omgekeerde effect. Het resultaat is een heel sterk parfum die de geur van ouderdom verbergt. Het bevat tropisch fruit omdat mannen dit met jonge vrouwen associëren."
Intelligenter Helaas heeft alles wel zijn prijskaartje, het anti-aging parfum Neuropeptide Synergy kost 270 euro. Dat werkt zelfs op een nog hoger niveau omdat het ook feromonen bevat. Dat is een chemische stof geproduceerd door de huid. Je kunt het niet ruiken, maar heeft wel invloed op de mensen rond je. In het parfum wordt deze stof gecombineerd met neuropeptides, die de feromonen naar de hersenen transporteren. Als je een druppeltje op je bovenste lip aanbrengt, zal je een scherper geheugen, meer zelfvertrouwen en een beter humeur krijgen. Doordat het stress vermindert, krijgt ook je immuunsysteem een boost en ga je jonger lijken.
Kamers Professor Alan Hirsch toonde me tonderzoek aan dat de geur van pompelmoes een jeugdige indruk geeft. "We ontdekten ook dat een bloemengeur vrouwen slanker laat lijken. Parfum heeft zelfs invloed op de perceptie van ruimtes. De geur van groene appels en komkommer kunnen een kamer groter laten lijken."
Slechts begin Experts zeggen dat deze nieuwe 'slimme' parfums slechts het begin zijn. "We beginnen nog maar pas de kracht van geur op het menselijke onderbewustzijn te ontdekken", zegt de producent van het parfum Ageless Fantasy. "In de toekomst zullen er nog veel meer van dit soort parfums op de markt komen." (ep)
Weekoverzicht van 27/10 tot en met 2/11 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
In november "hard hard begin" in de winter zoet gewin.
November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse novem voor negen. November was de negende maand in het jaar, omdat ten tijde van de Romeinen het jaar in maart begon.
1 november is de 305de dag van het jaar (306de dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Nog 60 dagen tot het einde van het jaar.
Iedereen voelde het al geruime tijd intuïtief aan, maar nu is het door de wetenschap bevestigd: onze gemoedstoestand heeft een duidelijke impact op onze gezondheid. In positieve, of in negatieve zin, stellen psycho-neuro-endocrino-immunologen vast.
Optimistisch?Minder kans op griep! "Stress is een reactie van het organisme tegenover iets wat het ervaart als een bedreiging", bevestigt psychiater dr. Yun-Marie Vandriette van het Brusselse UVC Brugmann. "Het organisme bereidt zich voor op de verdediging. De hormonen die vrijkomen door de stress zijn ongeveer overal in het lichaam werkzaam. Ze kunnen dus sterk uiteenlopende uitwerkingen hebben: ze kunnen bijvoorbeeld schildklierproblemen veroorzaken maar ook maagproblemen, gynaecologische aandoeningen bij vrouwen, problemen met de testikels bij mannen, en ga zo maar door.
Ook bij de ziekte van Crohn zou er een component aanwezig zijn die gerelateerd is aan stress, tenminste bij mensen die aanleg hebben voor die ziekte. Op cardiovasculair niveau kan hypertensie in verband staan met stress en de Belgische studie Belstress heeft een duidelijke verhoging van cholesterol bij gestresseerde personen aangetoond."
Goed gekend zijn ook de vele dermatologische aandoeningen die door stress kunnen veroorzaakt worden: acne, haaruitval, moeilijke littekenvorming... "Het verband tussen stress en immuniteit wordt intens bestudeerd: cortisol, het hormoon dat het organisme produceert bij stress, doet onze immuniteit dalen. En inflammatoire ziekten als eczeem en psoriasis worden eveneens bevorderd door stress."
Het verband tussen stress en immuniteit werd onder meer aangetoond met het volgende experiment. "In dezelfde familie krijgt niet iedereen griep, hoewel het een zeer besmettelijk virus is", legt dr. Janssen uit. "Dat vormde de basis van dit experiment. Het idee was om een groep mensen gedurende enkele dagen op te sluiten in een hotel, zodat ze aan dezelfde condities waren blootgesteld.
Dan werd het stressniveau van elk van die mensen bepaald, en daarna werden ze besmet met het griepvirus. Het waren de vermoeide en gestresseerde mensen die de ziekte uiteindelijk kregen. De anderen hadden voldoende immunitaire weerstand."
HLN.BE heeft nu ook een redactie in Montreal, Canada
Door het succes van onze redactie in Sydney, Australië, hebben we besloten een derde newsroom op te starten.
Sinds vorige week zijn we aan het testdraaien in de Canadese metropool Montreal. Vanaf vandaag draait Montreal volwaardig mee in het systeem.
Unicum Zo blijft u de klok rond, 7 dagen op 7, op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de wereld op de grootste, meest bezochte en meest ge-update nieuwssite van het land. Gemaakt vanop drie continenten: een unicum in de uitgeverswereld.
Recordcijfers Oktober 2008 bracht nieuwe recordcijfers voor HLN.BE en onze eigenzinnige, onafhankelijk en vaak tegendraadse verslaggeving van de Amerikaanse verkiezingen speelde daarin een hoofdrol. Het nieuws dat onze redactie maakte, werd dagelijks door gemiddeld 509.207 Belgen gelezen. Zij weten waar ze moeten zijn.
All night long Ook morgen, in de nacht van dinsdag op woensdag, kan u bij ons terecht. De drie redacties van HLN.BE werken als enige nieuwssite gewoon door, op volle sterkte, de hele nacht lang, om u de beste verslaggeving van de ontknoping van de duurste presidentscampagne ooit te brengen. (mvl)
HLN.BE is steeds op zoek naar jong journalistiek talent. Ben je een fan van onze site, ben je een harde werker en kan je een aardig stukje schrijven, stuur dan een CV naar:
HLN.BE Hannelore Van den Bergh Brusseslsesteenweg 347 1730 Asse
Misschien werk jij straks wel voor ons vanuit Sydney of Montreal!
Sint-jakobsnootjes zijn een echte delicatesse. Deze weekdiertjes met fel oranje kuit huizen in de gelijknamige schelpen die tussen 1 oktober en 15 mei boven gehaald worden langs de Franse, Schotse en Ierse kust.
Omdat het diertje snel uitdroogt, wordt het overgrote deel van de 'nootjes' op de boot uit de schelp gehaald en diepgevroren of op ijs bewaard. Koop je ze diepgevroren, dan weet je nooit zeker of ze afkomstig zijn van sint-jakobsschelpen of van andere kammossels.
Best koop je daarom nootjes in de schelp. De schelpen moeten stevig gesloten zijn of moeten zich meteen sluiten als je er op tikt. Bewaar schelpen maximaal 2 dagen in de koelkast. Uitgehaalde nootjes laat je 10 min. in ijswater liggen en kun je daarna in een vochtige doek nog 1 dag bewaren in de koelkast. Een eenvoudig recept met sint-jakobsnootjes vind je hieronder.
Tagliatelle met Sint-jacobsnootjes voor 4 personen Kook 250 g tagliatelle beetgaar.
Snijd 12 mooie sint-jakobsnootjes met een scherp mes middendoor, bak ze even aan in olijfolie,
kruid met peper en zout,
doe er 1 dl witte wijn bij en laat deze even indampen.
Meng de pasta door de saus en werk af met fijngesnipperde bladpeterselie.
Vanaf vandaag ligt het recept voor de populaire Braziliaanse cocktail caipirinha wettelijk vast in Brazilië om de kwaliteit van het uiterst populaire drankje te garanderen. Dat heeft de Braziliaanse regering bekendgemaakt.
Volgens de wet moet het drankje met suikerrietlikeur (cachacha), limoen, suiker en eventueel water tussen de 15 en 36 procent alcohol bevatten. Er moet minstens 1 procent limoen in met een zuurtegraad van minimaal 5 procent.
De wet geeft nog enige keuzevrijheid wat betreft de suiker. Dat mag kristalsuiker of druivensuiker zijn, maar geen zoetjes of andere vervangers. Ook met de hoeveelheid water kan gevarieerd worden. lb
Schadelijke metalen in rode wijn veroorzaken tumoren
Rode wijn beschermt dankzij bestanddelen als flavenoïden, antioxidanten tegen hartziekten. Nu blijkt dat deze positieve eigenschappen niet opwegen tegen de schadelijke metalen die in vele wijnen zitten. Deze kunnen zelfs kwaadaardige tumoren veroorzaken. Dat schrijft de Sunday Times.
Gevaarlijke metalen De ene wetenschapper na de ander heeft de voorbije jaren bevestigd dat de flavenoïden, antioxidanten die in rode wijn zitten, een goede bescherming bieden tegen aandoeningen van het hart en de bloedvaten. Maar nu is er slecht nieuws voor de liefhebbers van een glas Bordeaux of Chianti: Brits onderzoek geeft namelijk aan dat die (op zich niet betwiste) voordelen nauwelijks of zelfs helemaal niet opwegen tegen de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke metalen zoals koper, mangaan en venadium.
Tumoren Onderzoekers van de Kingston universiteit adviseren dan ook om op het etiket van een wijnfles aan te geven hoeveel ionenmetalen erin zitten. Ze pleiten voor nieuwe manieren om die metalen uit hun product weg te halen. Metaalionen zijn atomen die een belangrijke en noodzakelijke rol spelen in de biochemie van het menselijk lichaam maar die in te grote hoeveelheden gevaarlijk kunnen zijn. Ze kunnen dan het oxidatieproces in het lichaam versterken en zelfs een aanzet geven tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren.
Veilige landen De onderzoekers namen wijnen uit 13 verschillende landen onder de loupe om op basis van Amerikaanse normen voor de risico's van chemicaliën (THQ) na te gaan hoeveel van die metalen in de wijn zaten. Dat bleken er onthutsend veel te zijn, want alleen wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleken niet meer ionenmetaal te bevatten dan de aanvaardbare hoeveelheid. Bekende wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Portugal bleken de meeste wijnen te produceren met een te hoog THQ-gehalte. Groot vraagteken Volgens onderzoeksleiders Deelan Naughton en Andrea Petrozzi geven de resultaten aan dat "in tegenstelling tot de algemene overtuiging dat rode wijn gezond is en enkele glazen per dag hartkwalen kunnen voorkomen, de aanwezigheid van gevaarlijke hoeveelheden ionenmetalen een groot vraagteken plaatst bij die positieve eigenschappen". (belga/ep)
In Berlijn heeft een centrum de deuren geopend dat voorziet in gratis maaltijden voor honden van dak- en werklozen. Directeur van het centrum, Claudia Hollm, wuift de kritiek weg dat het, gezien de huidige crisis, verstandiger is om geld in te zamelen voor mensen dan voor honden.
"Mensen onderschatten honden. De dieren zijn ontzettend belangrijk voor mensen die geen sociale contacten hebben. Ervoor zorgen dat honden voldoende eten hebben, is even belangrijk als ervoor zorgen dat mensen niet verhongeren", aldus Hollm.
Een 20-jarige vrouw met twee honden, vier katten, een konijn en een aantal cavia's is alvast heel dankbaar voor de dienst. (adv)
Het warme nest van van een mediamadam; Marléne Wouters heeft het voorbije jaar van haar huis een warm nest gemaakt om zich volledig te kunnen concentreren op haar nieuwe boek:
Ministers in alle staten. "Ik zou niet in een koud interieur kunnen wonen", vertelt ze ons." Dat past niet bij mijn persoonlijkheid." Je hebt tijdens het schrijven van je boek altijd thuis gewerkt. Heb je genoten ? Uiteraard! Ik heb altijd een vak gehad waarvan je 80 procent thuis kan uitoefenen. Ik vind het heel belangrijk dat ik mij kan omringen met een interieur waarin ik me goed voel. Ik heb gezelligheid en warmte nodig. omdat ik zeer huiselijk ben. Voor mijn boek ben ik ook vaak bij de politici thuis geweest en een interieur zegt soms meer dan duizend woorden. Je woonstijl is het uiten van je persoonlijkheid en zegt zeer veel over je karakter. Interieur is ook belangrijkvoor het evenwichtvan de mens.
Leg uit ... Als je je niet goed voelt thuis. dan schort er iets. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ik zeg niet dat door het veranderen van de meubels alles opgelost is. Maar ik denk wel dat door het creëren van een nest. je je eigen persoonlijkheid laat zien. Je komt er ook tot rust. Het is een beetje vergelijkbaar met de zon die op je gemoed kan spelen. Heerlijk, ik ben thuis!
Jij en je man hebben een interieurwinkel. Pas je je woning vaak aan? Ik ben inderdaad iemand die mijn eigen interieur vaak verandert. Alles kan. Ik heb afwisseling nodig. De winkel is voor mij een paradijs op aarde. want ik kan die afwisseling hier in de showroom kwijt. Dat is heel aangenaam.
Kun je jouw interieur omschrijven? Ik hou van warme materialen. Maar als de ruimte te vol staat. vind ik het ook vermoeiend. Te zen vind 'ik niet fijn. te vol werkt bij mij ook niet. Je kunt strakkere materialen combineren met hout of kussens, waardoor het toch sober kan blijven en warmte uitstraalt. Ik zou niet in een koud interieur kunnen wonen. Dat past niet bij mij.
Daar kan ik uit afleiden dat je een warm persoon bent? Ik denk het wel. Het is moeilijk om dat van jezelf te zeggen. Ik heb interesse voor de medemens en ik ben ook nieuwsgierig. Maar geen onge-zonde nieuwsgierigheid. Ik ben oprecht geïnteresseerd in anderen.
Blijkbaar ben je ook geïnteresseerd in politiek, want je hebt vijf politici geïnterviewd voor je boek. Je moet het niet opvatten als een puur politiek boek. Het is een boek over herkenbare zaken zoals vreugde en verdriet. pijn. teleurstellingen en kippenvelmomenten. Ik had zin om weer eens een goed diepgaand interview te doen, wat vroeger op televisie gedaan werd. Ik zit nu al twintig jaar in de televisiewereld. waarvan ik 17 jaar heel inhoudelijk bezig ben geweest. Maar vandaag is er weinig plaats, zeker bij de commerciële zenders, voor een gesprek van langer dan een paar minuten. Een oneliner hier, een oneliner daar ... That's it.
Waarom heb je voor politici gekozen als het geen politiek boek is ? De politieke situatie heeft het land gedomineerd en heel wat mensen bezig gehouden. Het idee is tien maanden geleden ontstaan toen we een interimregering hadden. Toen de vorst enkele ministers van Staat bijeen riep, hoorde ik veel mensen rondom mij zeggen: Wat is dat eigenlijk een minister van Staat? Daarom besloot ik uiteindelijk vijf politici te interviewen, waaronder drie ministers van Staat. Het is trouwens Jos Chabert (ex-minister voor CD&V red.) die mij de inspiratie voor de titel gaf. Toen hij vorig jaar bij ons kwam eten, zei hij plots :'Ik ben een minister in alle staten !' Een mens kan in alle staten zijn om meerdere redenen: familie. politiek, relaties... Ik was aangenaam verrast dat deze politici zoveel van zichzelf wilden prijsgeven voor het boek. Belangrijk voor de keuze van de politici was dat het mensen waren die met een zekere afstand naar het leven en de politieke situatie kijken. Mensen met ervaring, die weten wat vallen en opstaan is en die praten over herkenbare dingen die ieder mens kan meemaken.
De huidige politieke situatie levert genoeg stof op. Het was wat dat betreft een dankbaar jaar, niet voor de burger misschien, maar wel voor het boek.
Waarvan ben jij in alle staten? Mijn prioriteiten zijn altijd mijn kinderen. Als het goed gaat met hen, ben ik eigenlijk al voor een groot deel gerust. Ik ben moeder en mens voor al de rest. Van onrechtvaardigheid kan ik wel in alle staten geraken. Al belangt het mezelf niet aan.
Wil je dan niet in de politiek stappen om die onrechtvaardigheid aan te klagen? Ik zou er horendol van worden. Het moet zo frustrerend zijn, dat je het gevoel hebt dat je niet vooruitgaat. Ik benijd de politici niet die het laatste jaar actief zijn geweest. Je kan ook op een andere manier bijdragen. Als ik kijk hoeveel mensen achter de schermen bezig zijn met goede doelen. Op dit moment draag je zo misschien zelfs meer bij.
Gaan we je nog op televisie zien? Ik ga zeker ooit nog televisie maken. Wanneer en waar? Geen idee.
Op het einde van de 19e eeuw werd seks gezien als iets weerzinwekkend en eerder pijnlijk. In 1894 schreef de Britse Ruth Smythers een gids voor vrouwen om mannen seksueel te behagen. Met haar boek 'Sex Tips For Husbands And Wives' wilde ze vrouwen helpen die verschrikkelijke ervaring van de eerste keer te doorstaan.
Haar tips staan in sterk contrast met de moderne visie dat vrouwen zoveel mogelijk goede seks moeten beleven en haar eigen wensen op de eerste plaats moeten komen.
Tips uit de 19e eeuw van Smythers Een slimme bruid zal maximum twee keer per weer kort met haar man vrijen. Eens ze een tijdje getrouwd is, moet een vrouw moeite doen om deze seksfrequentie te doen dalen. Daarvoor kan ze ziekte, vermoeidheid en hoofdpijn veinzen.
De meeste mannen zijn van nature pervers. Als je ze laat doen, zullen ze allerlei weerzinwekkende dingen uithalen als abnormale standjes.
Een egoïstische man kan makkelijk misbruik maken van zijn vrouw. Onthoud daarom altijd: geef weinig, doe het heel af en toe en wees niet gewillig. Anders wordt een huwelijk een orgie van seksuele lust.
Na de daad mag je een man niet de tijd geven te genieten van het moment. Anders moedig je hem aan om meer te vragen.
Een slimme vrouw toont nooit haar naakte lichaam aan haar man, zij mag ook nooit zijn naakte lichaam aanschouwen.
Trek nachtkledij niet uit tijdens het vrijen, zo wordt er zo weinig mogelijk bloot vlees getoond.
Eens jullie in bed liggen, doe je meteen alle lichten uit en maak je geen geluid in de richting van je man. Dan moedig je hem alvast niet aan. Als hij je aanraakt, moet je zo stil mogelijk blijven liggen. Beweging kan geïnterpreteerd worden als seksuele opwinding. Als je dan toch seks moet hebben, doe het dan in het donker.
Als je man je nachtkleed omhoog trekt, doe het dan meteen terug naar beneden, spring uit bed en zeg dat je naar toilet moet.
Als een man een vrouw probeert te verleiden met opwindende woorden zal een slimme vrouw belangrijke niet-seksuele vragen stellen als afleiding.
Een vrouw moet zich stil houden tijdens het vrijen, blijf stilliggen en kreun onder geen beding.
Zodra de vrijpartij achter de rug is, moet een vrouw beginnen zeuren over kleine taakjes die hij de volgende dag moet doen.
Zeuren, klagen en berispen zijn heel effectieve manieren om een man 's avonds af leiden van het verleidingsproces.
Na tien jaar huwelijk, als je de taak van kinderen baren hebt volbracht, moet je proberen de seksuele contacten met je man volledig stop te zetten. Zijn vaderrol en de sociale druk zullen er dan wel voor zorgen dat hij trouw blijft. (ep)
Nog tot 3 november loopt in Flanders Expo weer de Countryside-beurs.
Je vind er ideeën voor de sfeervolle binnen- en buiteninrichting van je woning. Zo o.m. landelijke meubels, stoffen en tegels, tafeldekkunst.
Tuinornamenten, stijlvolle carports, tuinaanleg en tuinonderhoud, houtsnijwerk, kalligrafie, streekproducten met een verhaal en overwegend arti-sanale specialiteiten, antieke bouwmaterialen, keramistenatelier, zijdeschilderen, hoedenmakers, artisanale kaarsenmakers
Daarnaast zie je op de beurs ook een selectie van kwalitatieve interieurspecialisten met een ruim aanbod aan stijlvolle decoratieartikelen, landelijke meubels en sfeervolle verlichting voor wie houdt van degelijke ontwerpen in duurzame materialen met een luxueus kantje!