Sint-jakobsnootjes zijn een echte delicatesse. Deze weekdiertjes met fel oranje kuit huizen in de gelijknamige schelpen die tussen 1 oktober en 15 mei boven gehaald worden langs de Franse, Schotse en Ierse kust.
Omdat het diertje snel uitdroogt, wordt het overgrote deel van de 'nootjes' op de boot uit de schelp gehaald en diepgevroren of op ijs bewaard. Koop je ze diepgevroren, dan weet je nooit zeker of ze afkomstig zijn van sint-jakobsschelpen of van andere kammossels.
Best koop je daarom nootjes in de schelp. De schelpen moeten stevig gesloten zijn of moeten zich meteen sluiten als je er op tikt. Bewaar schelpen maximaal 2 dagen in de koelkast. Uitgehaalde nootjes laat je 10 min. in ijswater liggen en kun je daarna in een vochtige doek nog 1 dag bewaren in de koelkast. Een eenvoudig recept met sint-jakobsnootjes vind je hieronder.
Tagliatelle met Sint-jacobsnootjes voor 4 personen Kook 250 g tagliatelle beetgaar.
Snijd 12 mooie sint-jakobsnootjes met een scherp mes middendoor, bak ze even aan in olijfolie,
kruid met peper en zout,
doe er 1 dl witte wijn bij en laat deze even indampen.
Meng de pasta door de saus en werk af met fijngesnipperde bladpeterselie.
|