Iedereen voelde het al geruime tijd intuïtief aan, maar nu is het door de wetenschap bevestigd: onze gemoedstoestand heeft een duidelijke impact op onze gezondheid. In positieve, of in negatieve zin, stellen psycho-neuro-endocrino-immunologen vast.
Optimistisch?Minder kans op griep! "Stress is een reactie van het organisme tegenover iets wat het ervaart als een bedreiging", bevestigt psychiater dr. Yun-Marie Vandriette van het Brusselse UVC Brugmann. "Het organisme bereidt zich voor op de verdediging. De hormonen die vrijkomen door de stress zijn ongeveer overal in het lichaam werkzaam. Ze kunnen dus sterk uiteenlopende uitwerkingen hebben: ze kunnen bijvoorbeeld schildklierproblemen veroorzaken maar ook maagproblemen, gynaecologische aandoeningen bij vrouwen, problemen met de testikels bij mannen, en ga zo maar door.
Ook bij de ziekte van Crohn zou er een component aanwezig zijn die gerelateerd is aan stress, tenminste bij mensen die aanleg hebben voor die ziekte. Op cardiovasculair niveau kan hypertensie in verband staan met stress en de Belgische studie Belstress heeft een duidelijke verhoging van cholesterol bij gestresseerde personen aangetoond."
Goed gekend zijn ook de vele dermatologische aandoeningen die door stress kunnen veroorzaakt worden: acne, haaruitval, moeilijke littekenvorming... "Het verband tussen stress en immuniteit wordt intens bestudeerd: cortisol, het hormoon dat het organisme produceert bij stress, doet onze immuniteit dalen. En inflammatoire ziekten als eczeem en psoriasis worden eveneens bevorderd door stress."
Het verband tussen stress en immuniteit werd onder meer aangetoond met het volgende experiment. "In dezelfde familie krijgt niet iedereen griep, hoewel het een zeer besmettelijk virus is", legt dr. Janssen uit. "Dat vormde de basis van dit experiment. Het idee was om een groep mensen gedurende enkele dagen op te sluiten in een hotel, zodat ze aan dezelfde condities waren blootgesteld.
Dan werd het stressniveau van elk van die mensen bepaald, en daarna werden ze besmet met het griepvirus. Het waren de vermoeide en gestresseerde mensen die de ziekte uiteindelijk kregen. De anderen hadden voldoende immunitaire weerstand."
Vervolg: Emoties brengen kettingreactie op gang
|