In het kader van de lancering van haar nieuwe boek Start to style voor Bolle Buikjes nodigen Katja Retsin en Story je uit voor een workshop en make-over. Speciaal voor zwangere vrouwen!
Ben je meer dan vijf maanden zwanger en wil je samen met een paar BVs door Katja onder handen genomen worden, stuur dan een origineel antwoord waarom jij zo een verwensessie verdient.
Hoe origineler hoe meer kans je erbij bent op woensdag 7 oktober in Babys Corner in Nazareth.
Vergeet niet je telefoonnummer te vermelden, want de winnaars worden persoonlijk verwittigd! (story)
Het Universitair Ziekenhuis in Gent en de vrouwenzender Vitaya slaan de handen in elkaar voor een nieuwe realityreeks. De Verpleeg-sterren' bekt niet echt als titel, maar geeft wel goed de teneur van het programma weer: een sector die volk nodig heeft, tonen op zijn kleurrijkst.
De camping, de autorijschool, de dierentuin, de luchthaven, de politie, het OCMW,... Allemaal zijn ze intussen de revue gepasseerd in het Eén-realityprogramma Het leven zoals het is. Een lach en een traan, een ruzie en een verzoening, een tegenslag en een meevaller: Vlaanderen lust er wel pap van. Vitaya sprong vorig jaar op de kar met De Chirurgen. De kijkcijfers vielen goed mee, alleen werd vastgesteld dat er veel meer mannen keken dan goed is voor een vrouwenzender. Dus werd er bijgestuurd. Met De Verpleeg-sterren, dat loopt vanaf 20 oktober, beoogt Vitaya twee dingen: meer vrouwen lokken dan met De Chirurgen, en zijnprofiel van gezondheidszender bij uitstek verder in de verf zetten.
Het UZ Gent telt ruim 2.200 verplegers en verpleegsters. Zowat veertig van hen gingen in op de oproep om deel te nemen. Bitter weinig dus. Wellicht is het feit dat de programmamakers ook een inkijk willen in het leven buiten de werkvloer daar niet vreemd aan. Uiteindelijk werden veertien verpleegsters en drie verplegers geselecteerd. Bedoeling is dat elk van hen vijf dagen gevolgd wordt. Allemaal hebben ze een eigen specialisatie. Hun functieomschrijvingen overlopen is al een eye-opener op zich: onvoorstelbaar hoe toegespitst de job tegenwoordig is.
Filip Demeyere, directeur verpleging van het UZ, stelde twee voorwaarden voor het programma: het moest eerlijke televisie zijn, en minstens tachtig procent van de zendtijd moest gewijd zijn aan de job. Afgaande op de eerste beelden, die gisteren werden getoond tijdens een persvoorstelling, krijgt Demeyere min of meer zijn zin. Al krijg je natuurlijk wel een behoorlijk gekleurde dwarsdoorsnede van het personeel. Vitaya steekt niet onder stoelen of banken dat het op zoek ging naar boeiende, gedreven mensen die niet cameraschuw zijn'. De uitgebluste verpleger met een privéleven dat overhoop ligt, die ongetwijfeld ook rondloopt op het UZ, krijg je vanzelfsprekend niet te zien.
Het is ook afwachten hoe dicht de camera's bij de patiënten zullen komen. We zagen gisteren onder meer een zwangere verpleegster met een flink herstellend prematuurtje in de arm, een jong vechtersbaasje dat zijn been had gebroken, maar hoe zal Vitaya de dienst palliatieve zorgen of de afdeling oncologie in beeld brengen? Eén ding weet Filip Demeyere zeker: Jonge mensen die dit programma zien, zullen ook verpleger willen worden.' Het is bekend dat de sector straks zal schreeuwen om personeel. Wie weet geeft De Verpleeg-sterren de overheidsinitiatieven terzake een duwtje in de rug. (Van de redacteur van de standaard)
Alle exemplaren van het weekblad Dag Allemaal' moeten uit de rekken, omdat het met de publicatie van een foto van een gehandicapte vrouw haar privacy schendt.
Van onze medewerker
Op pagina 169 van de jongste Dag Allemaal staat een foto van een vrouw van wie het rechterbeen gedeeltelijk is geamputeerd, onder de titel: Mensen met psychische stoornis laten gezonde ledematen amputeren.' De reportage gaat over amputatie-fetisjisme of apotemnofilie, een pychische stoornis waarbij mensen zonder enige medische reden ledematen laten amputeren.
Maar de bewuste vrouw op de foto, wiens identiteit ik om begrijpelijk reden niet bekend maak, verloor haar been na een zware en slepende ziekte', zegt de advocaat Alain Cleyman uit Sint-Niklaas. Ze liet zich absoluut niet zomaar amputeren en ze is in geen geval psychisch gestoord. Ze wist van het verschijnen van de reportage zelfs niets af. Nooit heeft Dag Allemaal haar gecontacteerd of de toestemming gevraagd om haar foto te publiceren.'
Volgens advocaat Cleyman kreeg Dag Allemaal de foto via een kennis van de vrouw. Het tijdschrift nam wel de moeite om haar gezicht onherkenbaar te maken. Toch wordt ze er nu op straat over aangesproken. Zo kwam ze er ook achter dat ze in Dag Allemaal stond', zegt meester Cleyman. Haar gezicht mag dan nog moeilijk herkenbaar zijn, er lopen niet zoveel vrouwen rond met lang zwart haar, met die lichaamsbouw en een amputatie van een deel van een been. Daar vul je geen sportpaleis mee.'
De vrouw stapte naar de rechter. Dinsdagavond besliste die in kort geding dat Dag Allemaal uit de rekken moest op basis van een overtreding van de wet op het recht van afbeelding. De Persgroep Publishing moest dat organiseren en mocht ook geen andere exemplaren meer te koop aanbieden. Als de groep dat vonnis overtreedt, riskeert ze een dwangsom van 1.000 euro per exemplaar te moeten betalen.
Toch lag Dag Allemaal gisteren nog in veel krantenzaken in de rekken. Met man en macht ondernam De Persgroep actie om het tijdschrift toch nog te kunnen verkopen. Alle winkeliers kregen de opdracht de gewraakte pagina 169 uit Dag Allemaal te scheuren. Ik kreeg woensdagochtend een e-mailbericht van de verkoopdienst van De Persgroep dat ik die pagina voor de opening van mijn krantenzaak uit Dag Allemaal en Expres moest scheuren', zegt Wim Maes, de uitbater van de krantenzaak Marktshop uit Sint-Niklaas.
De winkelier weigerde dat, omdat het in zijn winkel toen al te druk was. Dat heb ik de uitgever ook telefonisch laten weten. Even later werd ik teruggebeld: dat er deurwaarders op komst waren en ik Dag Allemaal en Expres uit de winkel moest halen. Anders stelden ze mij verantwoordelijk en zou ik per exemplaar 250 euro hebben moeten betalen. Ik ben naar die tijdschriften gevlogen.'
Cleyman geeft toe dat hij in heel Vlaanderen deurwaarders op pad stuurde om na te gaan of De Persgroep het vonnis naleeft. We hebben honderden overtredingen vastgesteld. Dag Allemaal is deze week ook te koop samen met een cd. Die exemplaren zijn in plastic verpakt, zodat de pagina er dus niet uitgescheurd kan worden. Bovendien zegt het vonnis niet dat de bladzijde uit Dag Allemaal moet, maar dat het tijdschrift niet mag worden verkocht.'
Honderden overtredingen, aan 1.000 euro per tijdschrift, leveren meteen een zware schadeclaim op. Het gaat er ons over dat zonder toestemming of wederwoord een foto werd gepubliceerd van een gehandicapte vrouw die nu door haar omgeving ook nog als psychisch gestoord wordt beschouwd', zegt advocaat Cleyman.
Ilse Beyers, de hoofdredacteur van Dag Allemaal, gaf gisteren niet thuis. De Persgroep verwees ons door naar advocaat Geert Glas uit Brussel. Het betreft een vonnis op eenzijdig verzoek van de betrokken vrouw', reageert die. Het klopt dat we alles hebben ondernomen om de pagina uit Dag Allemaal te halen. Hoe dat juist verliep, doet niet ter zake.'
De Persgroep gaat in beroep tegen het vonnis. Want het is helemaal niet zo zwart-wit als het aan de rechter werd voorgesteld. De betrokkenheid van de vrouw is groter. Dat zullen we aan de rechtbank zo snel mogelijk, wellicht vrijdagmiddag, al duidelijk maken. Meer kan ik daar niet op zeggen. Dat zal ik voor de rechtbank wel doen', zegt Glas. (standaard)
Een bemande Sojoez-capsule heeft zich vrijdag succesvol vastgekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS, zo was op NASA TV te zien. In de capsule zaten drie man, waaronder ruimtetoerist Guy Laliberté.
De woensdag van op Bajkonoer met een Sojoez-FG draagraket gelanceerde Sojoez TMA-16 klonk zich om 10.35 uur Belgische tijd boven Kazachstan automatisch vast aan de Zvezda-module van het complex. Aan boord van de Sojoez waren de Rus Maxim Soerajev, de Amerikaan Jeffrey Williams en de Canadees Guy Laliberté. Als stichter en ceo van de Cirque du Soleil is deze laatste na betaling van ongeveer 35 miljoen dollar de voorlopig laatste ruimtoerist.
Op 11 oktober keert Laliberté met de Sojoez TMA-14 naar de Aarde terug, in gezelschap van huidig ISS-gezagvoerder Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Barratt die op 26 maart naar de ruimte zijn vertrokken. De Belg Frank De Winne wordt dan als eerste niet-Amerikaan of Rus gezagvoerder over het ISS. De andere bemanningsleden zijn de Russen Roman Romanenko en Maxim Soerajev, de Amerikanen Nicole Stott en Jeffrey Willliams, en de Canadees Robert Thirsk Zij worden dan meteen ook de 21ste hoofdbemanning van de spacemeccano.
Koken kan naast een gezellige bezigheid ook een echte energieverspilling zijn. Wie graag kokkerelt, weet dat zowel aardgas als elektrische vuren voor -en nadelen hebben. Aardgas is een heel veilige oplossing omdat de kookplaten uitgerust zijn met een automatische ontsteking.
Daarnaast hebben ze ook snelle kooktijden omdat voorverwarmen niet nodig is. Elektrische kookplaten zijn dan weer nuttig, omdat ze weinig energie laten verloren gaan en makkelijk in onderhoud zijn. Wie kookt kan de restwarmte van die plaat gebruiken en ze dus voortijdig uitschakelen.
Een andere bemerking is het gebruik van te veel water om te koken. Aardappelen en groenten hoeven maar voor een derde onder water te staan. Laat het deksel er uiteraard opstaan om verlies van warmte te vermijden. Kies uw kookpotten ook zorgvuldig. De beste zijn doorgaans die met een vlakke en dikke bodem, omdat ze de warmte beter geleiden.
Zorg er voor dat de grootte van de pot overeenstemt met de omvang van de kookplaat. Let bij de aankoop van elektrische toestellen tenslotte op het energielabel. De klassen A tot A++ kosten iets meer, maar dat win je snel terug door het verminderd verbruik. (Electrabel )
Een pil die door ouderdom verzwakte spieren terug opbouwt
Amerikaanse en Deense wetenschappers zijn volop bezig met de ontwikkeling ervan.
Proteïne Bij het verouderingsproces worden de chemische boodschappen zwakker die de stamcellen aan het werk zetten. Daardoor duurt het langer om spierschade te herstellen. De onderzoekers testten deze theorie al op mannen 21 en 24 jaar en oudere mannen tussen 68 en 74 jaar. De proefpersonen liepen even met hun been in een plaaster om zo zwakkere spieren te krijgen. Wanneer deze verwijderd werd, moesten ze met gewichten been terug trainen. Daaruit bleek dat de jonge mannen twee keer zoveel spierherstellende stamcellen hadden dan de ouderen. De wetenschappers ontdekten zo ook het proteïne verantwoordelijk voor de herstelling van spieren.
Medicijn Wanneer de onderzoekers de productie van dit proteïne stimuleerden bij oude mannen, herstelden zij ook sneller. De wetenschappers willen nu met deze resultaten een medicijn ontwikkelen dat de spieren van mensen jong kan houden tot hun tachtigste. (ep)
Een klein, simpel stukje plastiek kan je er tien jaar jonger doen uitzien. Dat is alvast wat 'Oralift', bedacht door de Londense tandarts Nick Mohindra, belooft. Het kleine stukje plastiek ziet eruit als een tandbeschermer, maar zou je gezicht 'hervormen', waardoor het er jonger, mooier én symmetrischer uitziet. Inclusief vollere wangen, dikkere lippen en een brede glimlach. Zelfs je ogen zouden er groter door uitzien én het zou zelfs wallen verstoppen.
Tot 7 jaar Door het ding twee uur elke drie dagen te dragen, zou ook je kin strakker worden en je gezichtsspieren getraind worden. De klanten rapporteren volgens Mohindra zelfs dat hun huid er stralender gaat uitzien, en dat kraaienpootjes en zichtbare aders verdwijnen. Het beste? De resultaten komen snel, soms zelfs al na een paar dagen, met een piek na drie jaar. De resultaten kunnen tot 7 jaar aanhouden. Een boel voordelen voor zo'n klein stukje plastiek.
Het geheim Al is de Oralift wel net iets meer dan een stukje plastiek. Het geheime wapen is de 'verdikking' ter hoogte van de kiezen. "Met het ouder worden, verliezen we 'gezichtshoogte', waardoor we er ouder, vermoeider en saaier gaan uitzien", aldus Mohindra. Denk maar aan de ingevallen mond van oudere dames en heren. Door het verouderen klemmen we onze tanden samen, en verliezen we uiteindelijk een derde van ons gezicht.
Stretch Met de Oralift worden we achterste tanden weer van elkaar gescheiden, waardoor de gezichtspieren zachtjes gestretcht worden en het gezicht weer 'hoogte' krijgt. Door het stretchen ervaart de gezichtsspieren ook kleine niveaus van stress, waardoor ze proteïnen vrijlaten die meer collagenen loslaat.
Ook de constante, verhoogde stroom bloed en zuurstof naar het gezicht maken het gezonder en stralender. Dat maakt van het stukje plastic een soort 'personal trainer' voor je gezicht.
Achter de Oralift zit wel degelijk een wetenschap. De belangrijkste inspiratiebron was de 'dental facelift'. Dat is het effect dat mensen met een op maat gemaakt vals gebit er jonger gingen uitzien.
Getest Dat klinkt allemaal goed en wel, maar werkt het ook? Daily Mail-journaliste Leah Hardy probeert het. "Het beste aan de Oralift is dat het pijnloos is, het slechts is dat je er stom uitziet. En gemakkelijk is het ook niet: opdat het zou werken, moet je ervoor zorgen dat je achterste tanden niet tegen het plastiek aankomen. Dat is moeilijker dan het lijkt!" Het wordt dan ook aangeraden om de Oralift te dragen terwijl je tv kijkt of lang in de auto moet zitten. Praten en eten terwijl je het draagt is verboden.
Schema De Oralift komt met een trainingsschema, om het dragen ervan op te bouwen. Het is belangrijk om het ding niet te dragen op 'off dagen', omdat de gezichtsspieren zeker niet overwerkt mogen raken. When I get used to this device, depending on the results, I might be given another one, with a higher 'platform', to increase the effect.
Geen of wel effect? "Na een paar dagen voelt het inderdaad alsof mijn gezichtspieren strakker en levendiger worden, maar in de spiegel zie ik geen verschil. Bij mijn controle heb ik het gevoel dat ik ieders tijd aan het verspillen ben. Dokter Mohindra neemt de foto's, in dezelfde houding en op dezelfde plek als vorige keer. Verrassend genoeg zie ik inderdaad verschil tussen de twee foto's. Mijn lippen zijn ietsje voller, mijn kin strakker en mijn wanger steviger en voller. Zelfs mijn huid lijkt zachter."
Conclusie Conclusie? Het werkt. "Oralift is niet goedkoop: bijna 600 pond, al is de plaatsing en de consultatie wel in de prijs inbegrepen. Het vergt ook wel wat inspanning om het te dragen, en het kost zelfs redelijk wat tijd. Maar tegelijk is het een natuurlijke manier om je gezicht er jonger te doen uitzien, en er komt geen mes of injectie aan te pas. En het is pijnloos", besluit Hardy. (edp)
Pc optimalizeren voor betere prestaties en verleng zo de levensduur van uw computer.
Weet u wanneer een computer traag is? U raakt geïrriteerd en ergert zich aan de frustrerend lage snelheid en prestaties van uw computer. Veel PC's zijn traag en hier zijn verschillende oorzaken voor. Wij zijn er zeker van dat ook u wel eens ongeduldig heeft zitten staren naar het scherm. Het is tijd om professionele hulp in te schakelen!
SLOW-PCfighter gebruikt de meest geavanceerde technologie om ervoor te zorgen dat uw PC in een handomdraai weer op volle snelheid werkt. De software is in staat om computerstoringen razendsnel te analyseren. Het programma registreert, zoekt uit en verwijderd alle ongebruikte data op uw pc. Daarnaast optimaliseert SLOW-PCfighter het opstarten van Windows.
Hier kunt u lezen hoe het werkt om uw trage PC sneller te maken! en om de gratis scan te maken
Audrey Toguchi bad tot Damiaan: 'Wil u alstublieft bij God een goed woordje voor mij doen?' Vier maanden later waren haar tumoren verkleind.
NVT - 'Toen mijn dokter zei dat ik terminale kanker had en dat hij nog chemotherapie wilde proberen, zei ik dat ik in plaats daarvan naar Molokai zou gaan om tot Damiaan te bidden.' Een jaar later, zonder enige behandeling, bleek Audrey Toguchi helemaal genezen. Een mirakel dat nu aanleiding geeft tot Damiaans heiligverklaring.
De Hawaïaanse Audrey Toguchi (81) is getrouwd, heeft twee volwassen zonen en was haar hele leven lang lerares maatschappijleer aan een middelbare school in Honolulu. In 1996 maakte ze een val. Dat zorgde voor een bloeduitstorting op haar linkerbil. Maanden later, toen de bloeduitstorting bijna verdwenen was, ontdekte ze op dezelfde plaats een gezwel. Dat bleef maar groeien. Uiteindelijk, ruim een jaar na het incident, kwam ze bij Walter Chang terecht, een bekende chirurg in Honolulu. Ze bleek aan liposarcoom te lijden, een kwaadaardig gezwel van de vetweefselcellen.
In januari 1998 verwijderde dokter Chang een gezwel van een vuist groot, waarna Audrey bestraling kreeg. Acht maanden later, in september 1998, werden drie nieuwe gezwellen vastgesteld. Uitzaaiingen in haar longen. 'Het verdict was hard', zegt Audrey Toguchi als ik haar ontmoet in haar woonplaats Pearl City, op een boogscheut van de historische site Pearl Harbor. 'Dokter Chang zei dat de kanker mij goed te pakken had en dat ik wellicht niet lang meer te leven had. Ja, ik was terminaal, zei hij. Maar hij wilde toch nog chemotherapie proberen. Ik keek hem strak aan en ik zei: Laat maar. Ik ga op het graf van pater Damiaan voor mijn genezing bidden. Dokter Chang keek maar raar, toen.'
Audrey Toguchi kénde pater Damiaan. In 1936, ze was toen pas acht, had ze samen met haar klasgenootjes in Honolulu staan toekijken hoe de kist met het opgegraven lichaam van pater Damiaan naar België werd overgebracht. 'Langs de weg stonden duizenden mensen om Damiaan uit te wuiven. Er heerste een ongelooflijke droefenis. Niemand wilde hem laten vertrekken, de man die zoveel goeds had gedaan voor de verschoppelingen van Hawaï, de melaatsen. Maar ze hadden ons gezegd dat hij beter naar België kon gaan. Dat zou zijn zaligverklaring versnellen.'
Toguchi is opgegroeid in een parochie die werd geleid door paters van de Heilige Harten, de orde waartoe Damiaan behoorde. Bijgevolg kwam die Belgische missionaris regelmatig onder de aandacht. Maar naar Kaulaupapa, de landtong van het eiland Molokai waar Damiaans lege graf ligt naast de Sint-Philomenakerk, gingen de Hawaïanen niet. Ook Audrey Toguchi niet. 'Natuurlijk niet', zegt ze. 'Kalaupapa was verboden terrein. Vergeet niet dat tot 1969 leprapatiënten naar daar werden verbannen. Kalaupapa was een plek waarvan iedereen wel het bestaan afwist, maar waar niemand ooit voor zijn plezier naartoe trok. Bovendien had iedereen een heilige schrik om zelf lepra te krijgen.'
In september 1997 ging Audrey voor de allereerste keer bidden op Damiaans graf. 'Ik was al eens ernstig ziek geweest - ze hebben toen een nier bij me weggenomen - en ook toen had ik mijn lot in de handen van God gelegd. In 1997 was ik zeer ziek en wist ik nog niet dat ik kanker had. Ik heb toen mijn twee zussen meegenomen. Met opzet, want wat had Jezus gezegd? Waar twee of drie verenigd zijn in mijn Naam, daar ben ik in hun midden. In Sint-Philomena heb ik gebeden: God, alstublieft, breng me bij een dokter die weet wat ik heb en die mij kan genezen.'
Korte tijd later belandde Audrey Toguchi in het kabinet van Walter Chang, die het gezwel in haar linkerbil wegsneed. Tegen dezelfde dokter zei ze later, toen hij de uitzaaiingen had ontdekt, dat ze stopte met de behandeling en nog eens naar Kalaupapa zou reizen, deze keer met haar man Yukio. 'Ik heb geknield bij het graf van Damiaan waarin op dat ogenblik zijn rechterhand alweer begraven lag. Pater Damiaan, wil u alstublieft bij God een goed woordje voor mij doen? Ik heb het zo hard nodig.'
Vier maanden na het verdict dat ze terminaal ziek was, bleek op nieuwe röntgenfoto's dat de tumoren in Audreys longen verkleind waren. 'Dokter Chang keek mij ongelovig aan. Ben jij bij een andere dokter geweest, vroeg hij. Heb je toch chemo gehad? Kruiden? Hij begreep er niets van, en nog minder toen er in mei 1999 in heel mijn lichaam geen spoor van kanker meer te bespeuren viel. Ik begreep het wel. Dit was Gods werk, en dat van pater Damiaan.'
'Ik heb de paus toen een brief geschreven. Het tweede mirakel dat nodig was voor Damiaans heiligverklaring, was in mijn brief helemaal niet aan de orde. Ik heb daar niet één seconde aan gedacht. Ik wilde de paus alleen maar laten weten dat God, door Damiaan, mijn gebed had verhoord. Hij had mijn leven gered!'
Waarom aanhoort God de smeekbede van Audrey Toguchi en niet die van duizenden anderen die wellicht even dringend als zij hulp nodig hebben? 'God helpt iedereen', zegt Audrey. 'We willen het alleen niet altijd zien. We zijn ook veel te egoïstisch. We vragen aan God dat hij ons geneest en als hij dat niet doet, zeggen we dat hij ons niet heeft geholpen. Maar misschien heeft hij ons wel op een andere manier geholpen, hé? Ach, we zijn ziende blind. We moeten leren ons leven met het volste vertrouwen in de handen van God te leggen. Dan zul je zien: alles komt goed.'
Het antwoord van het Vaticaan was niet mis. 'Ik geloof niet in mirakels', zei de Spaanse pater Emilio Vega Garcia. De man was postulator geweest voor Damiaans zaligverklaring (de geestelijke die de bewijsvoering moet leveren, nvdr) en werd nu door het Vaticaan op de procedure voor zijn eventuele heiligverklaring gezet.
Pater Emilio organiseerde in Honolulu twee tribunalen waarbij alle betrokkenen in de zaak-Toguchi werden ondervraagd. 'Enkele paters, mijn biechtvader, mijn echtgenoot, mijn zussen, mijn artsen... Allen moesten opdraven. We waren best zenuwachtig. Het had niets van een rechtszitting, eerder iets van een mondeling examen. Wat waren de goede antwoorden? Ik wist het niet, maar dat vond ik ook niet van belang. In eer en geweten antwoorden, daar kwam het op aan. We moesten ook verschijnen voor de advocaat van de duivel, de man die argumenten tegen Damiaan moest verzamelen. Dat was een priester uit New York.'
In maart 2007 verklaarde de medische commissie van het Vaticaan dat Audrey Toguchi's genezing van uitgezaaid liposarcoom wetenschappelijk niet uit te leggen was. Later dat jaar zette ook de theologische commissie het licht op groen voor een heiligverklaring. Op 3 juli 2008 ondertekende paus Benedictus XVI het document waarin werd beslist tot Damiaans heiligverklaring.
'Ik wíst dat het zou gebeuren', zegt Audrey Toguchi. 'Voor mij was de vraag niet of Damiaan heilig zou worden verklaard, maar wanneer.' (nieuwsblad foto' Dirk Musschoot)
Op de markt vindt u meer en meer composteerbare verpakkingen. Het gaat om de zogenaamde bioplastics. Die worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen als vezels (suikerriet, olifantengras), zetmelen (maïs, aardappelen), cellulose (hout, katoen) of bacteriën die zichzelf op natuurlijke wijze omvormen tot bioplastics. In Vlaanderen zijn voor de bioplastics drie labels ontwikkeld.
. Producten die het O K compost Home-label dragen kunt u zelf thuis in een compostvat, -hoop of -bak composteren. Indien u die niet heeft, geeft u ze gewoon met het restafval mee. Als het composteringsproces op de goede manier verloopt, valt de verpakking binnen de vier maanden uiteen in verschillende delen. De omzetting van het product in water, biomassa, CO{-2} en/of methaan duurt bij 20°C zes maanden.
. Verpakkingen met het OK compost-label kunt u niet thuis composteren. Dat wil niet zeggen dat ze niet goed zouden zijn voor het milieu: ze vallen binnen de twaalf weken uiteen in een professionele composteringsinstallatie. Ook deze producten horen in het restafval thuis.
. Het OK biodegradable-label is voorbehouden voor producten die zowel in de bodem als in het water afbreken. Een verpakking met dit label is in de bodem binnen twee jaar voor 90 procent gedegradeerd. Hier geldt dezelfde regel: meegeven met het restafval.
Deze bioplastics mogen, doordat ze te moeilijk te controleren zijn, voorlopig niet met de GFT-inzameling mee. Maar ook in het restafval zijn ze veel milieuvriendelijker dan gewone verpakkingen. (nieuwsblad)
Je huis gezonder en groener maken hoeft niet duur te zijn. Met enkele kleine veranderingen behaal je grote resultaten waar zowel jij als de planeet beter van worden.
Stof onder controle Huisstof verergert allergieën, het bevat ook meer gevaarlijke chemische stoffen als lood en pesticiden dan je denkt. Ook al gebruikte je deze schadelijke stoffen jaren geleden, ze kunnen zich nog steeds opstapelen in het stof. De beste manier om dit tegen te gaan is door tapijten te vervangen door hout, kurk, tegels of linoleum. Je kan ook twee keer per week stofzuigen, ga zeer nauwkeurig langs hoekjes en kantjes en verzet meubels om alles te verwijderen. Ledig ook regelmatig de stofzuigzak zodat het stof niet terug in de lucht terecht komt.
Stoppen met roken Als je rookt, stop dan onmiddellijk met deze ongezonde gewoonte. Sigarettenrook is de grootste veroorzaker van astma bij kinderen. Als je denkt dat het je niet alleen lukt, zoek dan hulp bij je huisarts of steun bij familie en vrienden.
Stop met pesticiden Pesticiden die gebruikt worden om muizen, mieren en ander ongedierte te gebruiken zijn ook ontzettend ongezond voor de mens. Het kan gezondheidsproblemen als astma, leermoeilijkheden en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken bij kinderen. Je kan beter ongedierte in je huis voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen. Hou je huis proper, laat geen etensresten rondslingeren, sluit je vuilbakken steeds goed af en dicht alle gaten en spleten. Maak je niet te druk over onkruid, als je gewoon wordt aan de imperfectie, ga je je er minder aan storen. Je kunt het ook handmatig verwijderen, dan verbrand je tegelijkertijd nog wat calorieën.
Plastic en blik De veiligheid van bisfenol A, een chemische stof in plastics, is nog steeds onduidelijk. Deze stof wordt gebruikt in sommige water- en papflessen en in verpakkingen van voedsel in blik. Volgens sommige onderzoeken is dit slecht voor je hersenen, prostaat, foetussen, peuters en kinderen. Ook zou het hartziekten en diabetes kunnen veroorzaken. Bij de aankoop van water- en popflessen kijk je best naar de bestanddelen, niet-doorzichtige plasticflessen zijn wel betrouwbaar. Vermijd degenen waar '7' of 'PC' op vermeld staan. Stop geen plastic kommen in de microgolfoven, hitte kan ervoor zorgen dat de plastic vezels afbreken. Warm steeds dingen op in glazen of keramische schotels en eet minder voeding uit blik.
Drink kraantjeswater Omdat leidingwater aan strengere eisen moet voldoen dan flessenwater is dit beter voor je gezondheid. Het is ook een pak goedkoper. Ben je toch niet overtuigd of vind je kraantjeswater niet lekker, koop dan een waterfilter. Het aanbod hiervan is groot, je hebt kannen of opzetstukken voor je kraan.
Potten en pannen Als je potten en pannen hebt met een antiaanbaklaag, gebruik deze dan verstandig. Bepaalde chemische stoffen die hiervoor gebruikt worden, kunnen zich opstapelen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat deze voor mensen kankerverwekkend kunnen zijn, maar dat bewijs is nog niet sluitend. Fabrikanten hebben alvast beloofd te stoppen met het gebruik van deze stoffen tegen 2015. Je gebruikt beter vlekkeloos staal, behandeld aluminium of koperen pannen. Ook silicone bakvormen zijn veilig. Als je het geld niet hebt om alles meteen te vervangen, zorg dan dat je de pannen niet te heet voorverwarmt en dat je op de laagst mogelijke temperatuur bakt.
Was je handen Een goede handhygiëne voorkomt niet alleen de griep, het zorgt er ook voor dat jonge kinderen geen giftige stoffen inslikken.
Gebruik natuurlijke poetsmiddelen Poets je woning zo vaak mogelijk met producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Chemische poetsmiddelen hebben een groot effect op kinderen met astma. Daarnaast zijn ze ook slecht voor het milieu. Er zijn eveneens heel wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je kan poetsen: gebruik azijn in plaats van bleekmiddel of poets je tegels met zuiveringszout.
Biologisch eten Wanneer je biovoeding koopt, eet je minder pesticiden op en werk je mee aan het milieu. Omdat deze producten vaak wel wat duurder zijn, geven we enkele tips om de kosten te drukken. Koop seizoensproducten, die zijn vaak goedkoper bij de lokale groenteboer of op de markt. Bessen nemen meer pesticiden op dan andere fruitsoorten, daar doe je goed aan om wel biologisch te kopen. Maar omdat bananen beschermd worden door de schil, is dat bij deze fruitsoort niet nodig. (ep)
SOS Piet Huysentruyt groeit met alweer succesvol boek uit tot dé keukenreferentie (wat hebben we vandaag geleerd?)
NVT - De boeken van SOS Piet 1 en 2 flirten met de kaap van de 200.000 verkochte exemplaren. Nummer 3 ligt amper in de winkel of er zijn ook al 80.000 stuks van weg. Piet Huysentruyt lijkt wel onmisbaar in de Vlaamse keukens. 'Zolang mensen problemen hebben, blijf ik bezig. Ik ben gemeengoed geworden.'
Dankzij de eerste twee boeken kan haast iedereen al een worst bakken en bechamelsaus zonder klonters maken. Was nummer drie nog wel nodig?
Piet Huysentruyt: 'Zeker. Er zijn vijf of zes boeken nodig om helemaal rond te zijn. Een recept als asperges à la flamande, een gewoon spiegelei met spek... dat staat allemaal nog niet in mijn boeken. Er blijven ook vragen binnenkomen voor het tv-programma. Zolang de mensen problemen hebben in de keuken, blijft SOS Piet bezig.'
Vroeger was de Boerinnenbond de schoonmoeder van elke beginnende kok. Jij neemt die rol stilaan over.
'Voor het boek van de Boerinnenbond moet je al heel wat kunnen. Ik geef meer uitleg. Ik vertel wat er fout kan gaan en hoe je dat oplost. Als een kleuterleidster neem ik de mensen in de keuken bij het handje. Soms moet het wat leraarachtig zijn.'
Voel je dat wat je doet ook wérkt? Blijven de grote drama's stilaan achterwege?
'De lachmomenten zijn er nog, hoor. Onlangs moest ik op bezoek bij iemand die espuma (schuimbereiding, nvdr.) wilde maken. Zijn probleem: er kwam letterlijk niets uit die spuitbus. Ik deed ze open, en er zat enkel een klomp vet in. Pas op, die man kon koken. Hij had zich ingeschreven voor De Beste Hobbykok van Vlaanderen en kon volgens mij zelfs winnen.'
'Dat valt tegenwoordig op bij SOS Piet. Vaak moet ik naar mensen die goed koken, maar één ding echt niet kunnen. Dan bellen ze naar mij, zoals ze naar de brandweer of de dokter bellen. Ik ben gemeengoed.'
Vorige week was je voor 'SOS Piet' op bezoek bij je moeder, 'de bomma'. Ik kan me niet inbeelden dat de moeder van SOS Piet niet kan koken.
'Ze had op restaurant een sausje gegeten met mooie blokjes tomaat erin. Het lukte haar niet om die na te maken. Ze vroeg me om hulp. Ik heb haar gezegd dat ze een mail moest sturen naar SOS Piet.' (lacht)
Maar los van dat sausje is ze een goeie kokkin?
'Absoluut. Zij bracht de liefde voor het koken in mijn leven. Ik heb thuis nooit een blik of bokaal gezien, alles was altijd vers. Ook mijn vader zaliger kon goed koken. In De Perfecte Keuken maak ik binnenkort een recept van hem: geklutste hersenen op een bruine boterham. Ik zie het als een hommage.'
Kookt Piet Huysentruyt zelf nog wel écht?
'Thuis kook ik altijd. Tijdens de feestdagen haal ik wel eens serieus uit voor de vrienden. Koken is iets dat je niet verleert. En ik ga veel eten, ik weet dus goed hoe de keuken evolueert.'
In welk restaurant ben je recent van je sokken geblazen?
'De uitgever van mijn boeken nodigde me onlangs uit in Haasdonk, in restaurant Clandestino. Ik dacht eerst aan een soort maffiapizzeria, maar wat een verrassing was het. Wat een talent, die chef. De smaken spátten werkelijk van het bord.' (nieuwsblad)
Ook oktober brengt enkele veranderingen voor de consument met zich mee. Wie wenst te stoppen met roken, kan zich daarvoor gratis laten begeleiden. Vliegen met Ryanair wordt wat duurder. En Telenet lanceert drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk.
Gratis stoppen met roken Wie wenst te stoppen met roken, kan zich daarvoor vanaf 1 oktober gratis laten begeleiden. De ziekenfondsen betalen acht consultaties bij een tabacoloog terug. Voor de eerste sessie wordt 30 euro terugbetaald en voor de zeven volgende telkens 20 euro. Zwangere vrouwen krijgen zelfs acht keer 30 euro terug.
Bagage meenemen bij Ryanair helft duurder Wie vanaf 1 oktober bagage wil meenemen op een vlucht van de Ierse lowcostmaatschappij Ryanair, betaalt daar 50 procent meer voor. De maatschappij wil passagiers zo aanzetten om enkel nog handbagage mee te nemen. Vanaf 1 oktober wordt de taks per koffer opgetrokken van 20 naar 30 euro. Bij online inchecken wordt de taks verhoogd van 10 naar 15 euro. Passagiers zullen ook voor het eerst twee stukken bagage kunnen inchecken. Handbagage blijft gratis, benadrukt Ryanair.
Identiteitskaart verplicht bij Ryanair Passagiers van Ryanair moeten ook vanaf nu een identiteitskaart bij zich hebben, als ze op het vliegtuig willen. Ryanair was een van de enige maatschappijen die passagiers toeliet zich met een rijbewijs te identificeren. De passagiers moeten vanaf 1 oktober in het bezit zijn van een identiteitskaart of paspoort. Wie dat niet bij zich heeft, wordt onder geen beding meer op het vliegtuig gelaten. (nieuwsblad sdg (belga))
TELE2 wordt BASE De merknaam TELE2 verdwijnt vanaf 1 oktober van de Belgische markt. De diensten voor mobiele en vaste telefonie en internet worden vanaf dan aangeboden onder het merk BASE. In oktober 2007 nam KPN, het moederhuis van BASE, TELE2 Belgium over om ook vaste lijnen aan te bieden op de Belgische markt. Vanaf 1 oktober wordt alles aangeboden onder het merk BASE.
Drie nieuwe zenders op Telenet-kabel Telenet lanceert op 1 oktober drie nieuwe Nederlandstalige televisiekanalen op het analoge kabelnetwerk. Het gaat om EXQI Plus, vtmKZOE en Discovery Channel. Het digitale aanbod wordt uitgebreid met meer buitenlandse zenders in het basispakket.
EXQI Plus is een initiatief van het mediabedrijf Alfacam uit Lint. De zender richt zich op een brede doelgroep en de meeste programmas worden in eigen beheer gemaakt. VtmKZOE is de nieuwe kinderzender van de Vlaamse Mediamaatschappij. De programmatie op vtmKZOE bestaat uit een mix van eigen producties, zoals Plop en Schuif Af, naast buitenlandse producties als Pipi Langkous en Lassie.
Slechts 42 zoogdieren toegelaten als huisdier Vanaf 1 oktober mogen nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier worden gehouden. Dit zijn de 42 soorten die nog mogen worden gehouden: bennettwallabie, hond, kat, fret, ezel, muildier, paard, muilezel, varken, lama, guanaco, alpaca, axishert, edelhert, sikahert, damhert, huisrund, Aziatische buffel, geit, steenbok, wild schaap, schaap, zwartstaartprairiehond, Aziatische gestreepte grondeekhoorn, oostelijke wangzakeekhoorn, Chinese dwerghamster, goudhamster, Campbell dwerghamster, Roborovski dwerghamster, Dzjoengaarse dwerghamster, echte renmuis, woestijnmuis, stekelmuis, dwergmuis, Afrikaanse dwergmuis, huismuis, bruine rat, chinchilla, cavia, mara, degoe en konijn.
Onder meer apen, wasberen en servallen zijn dus voortaan verboden.
Preventieproject rond zwangerschapsdiabetes De Vlaamse Diabetes Vereniging en de Vlaamse overheid lanceren op 1 oktober het preventieproject Zoet Zwanger. Dat moet vrouwen met zwangerschapsdiabetes alert maken voor het risico dat ze lopen om na de bevalling blijvende diabetes te ontwikkelen.
Geld weg terwijl je typt (infectie op Duitse internetgebruikers).
Een nieuw stuk malware leegt je bankrekening terwijl je zelf ingelogd bent. De trojan Urlzone toont een verkeerd bedrag op je rekening en schrijft gelijktijdig een deel van het werkelijke bedrag over.
Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Finjan. Vooralsnog lijkt de infectie zich te richten op Duitse internetgebruikers.
De belangrijkste vernieuwing aan deze trojan is dat hij een poging doet om gangbare detectiesystemen die verdachte transacties waarnemen te omzeilen. Zo wordt aan de hand van het bedrag op de rekening berekend hoeveel geld er veilig gestolen kan worden.
6.400 besmettingen De beveiligingsonderzoekers wisten de server waar de malware mee communiceert te achterhalen. Deze bleek onbeveiligd. Uit gegevens op de computer is afgeleid dat bijna 90.000 mensen de site waar de trojaan op staat hebben bezocht. Ongeveer 6.400 van hen zijn geïnfecteerd. Van de besmette gebruikers zijn er een paar honderd bestolen.
Over een periode van 22 dagen in augustus hebben de beheerders van deze malware bijna 300.000 euro buit gemaakt. Het geld is overgemaakt naar zogenaamde mules. Dit zijn tussenpersonen die geld van een bankrekening halen en met andere diensten versturen, zodat het niet te traceren is. (ZDNet M.G)
De hospitalisatieverzekering wordt beter voor de consument
De hospitalisatieverzekering wordt beter voor de consument
Recht & Geld De hospitalisatieverzekering betaalt de kosten terug (ziekenhuisverblijf, zware ziekte) die niet gedekt worden door de ziekteverzekering. De zogenaamde Wet Verwilghen van juli 2007 verbeterde de voorwaarden voor de verzekerde, maar moest zelf enkele aanpassingen ondergaan.
Bruuske premieverhogingen, opzeggingen bij het verlaten van de werkgever, discussies over bestaande ziektes,... De hospitalisatieverzekering kwam de voorbije jaren zo vaak negatief in het nieuws dat de wetgever besloot in te grijpen. Nu lijken de problemen grotendeels van de baan.
Het wettelijke kader De zogenaamde Wet Verwilghen van 20 juli 2007 (gepubliceerd in het Staatsblad van 10 augustus 2007) introduceerde een paar positieve nieuwigheden voor de verzekerden: de hospitalisatieverzekering kon sindsdien levenslang duren, een indexmechanisme moest bruuske prijsverhogingen voorkomen en wie met pensioen ging, uit de echt scheidde of van werk veranderde, kreeg de kans om de verzekering via de werkgever, individueel verder te zetten.
Hoe goed de genoemde wet ook was bedoeld, op enkele punten bleef ze onduidelijk en ook het indexmechanisme kwam nooit van de grond. Daarom werd net voor de zomer van dit jaar de Wet Verwilghen bijgestuurd. De wetswijziging van 17 juni 2009 (Staatsblad van 8 juli 2009) verduidelijkt dat de bepalingen van toepassing zijn op alle hospitalisatieverzekeringen, bestaande én nieuwe. In de eerste versie van de wet bestond hierover betwisting tussen de verzekeraars en de consumentenvereniging Test-Aankoop.
Wat betreft de specifieke index - die was bedoeld om de premie jaarlijks en zonder schokken te laten evolueren in functie van de kosten voor medische verzorging - heeft de wetgever nu de FOD Economie aangeduid om hem op poten te zetten. Op dit ogenblik is hij nog niet klaar. Verwacht wordt dat dit nog enkele maanden kan duren. En zolang de index er niet is, zijn verhogingen bij verzekeraars die het financieel moeilijk hebben, niet uitgesloten. Momenteel kunnen we als consumenten, dus alleen maar hopen dat we geen vervelend Bericht van aanpassing van uw premie uit de brievenbus moeten vissen.
Levenslang verzekerd Wél van toepassing, is de bepaling van de nieuwe wet die stelt dat de verzekeraar de polis niet meer mag opzeggen (behalve wanneer u de premie niet betaalt of wanneer u fraude pleegt, uiteraard). Vroeger werden verzekerden al eens opgezegd omdat ze ziek werden. Dat behoort nu tot het verleden. De verzekeringnemer kan de polis wel jaarlijks opzeggen (u moet uw verzekeraar dan 3 maand op voorhand verwittigen).
De verzekeraars moesten dit levenslangprincipe gerealiseerd hebben voor 1 juli 2009. Wie een verzekering geniet via zijn werkgever en binnenkort stopt met werken of verandert van werk, kan de verzekering op eigen naam verderzetten zonder een vragenlijst in te vullen of een nieuw medisch onderzoek te moeten ondergaan. Er is geen wachttermijn en er kunnen geen nieuwe uitsluitingen op medisch vlak worden opgenomen.
De medische index In de toekomst moet de (te creëren) medische index vermijden dat plotse en omvangrijke premieverhogingen worden toegepast. In afwachting wordt de bestaande index van de consumptieprijzen gehanteerd. Die nieuwe medische index zal gebaseerd worden op objectieve parameters (zoals de gemiddelde ligdagprijs of de erelonen van de dokters) en op het medische consumptiegedrag (de evolutie van de werkelijke medische uitgaven). De FOD Economie moet de volgende weken of maanden deze index op punt stellen. Wanneer een verzekeraar, ondanks de index, toch het evenwicht zou verliezen tussen inkomsten en uitgaven, zal de CBFA (Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) hem verplichten zijn tarieven aan te passen. (plusmagazine)
Wat verbruikt mijn Pc nog wanneer de stroom uitgeschakeld is ?
Dag drie (week ecotips).
Verbruikt mijn computer stroom als hij uitgeschakeld is?
Wat is het verschil bij mijn computer tussen afmelden, afsluiten, sluimerstand en slaapstand?' vraagt een lezer ons. Ik heb zo een vermoeden dat mijn pc nog een klein beetje stroom verbruikt wanneer hij is uitgeschakeld', zegt een andere milieubewuste lezer. Vragen genoeg...
Bij het uitschakelen van de computer wordt de gebruiker altijd geconfronteerd met de keuze: afmelden, afsluiten, sluimerstand, slaapstand en afsluiten na updates. Welk programma men ook kiest, een computer verbruikt nog 3 tot 4 watt per uur elektrische stroom. Dat minimale verbruik kan in een jaar tijd oplopen tot 25kW en meer. Het vergt slechts een minieme inspanning om dit bedrag te besparen.
Het stroomverbruik is afhankelijk van de computerprogramma's', zegt Bart Stoffels, hoofdredacteur van PC Magazine. Gamen kost het meeste energie, ongeveer 350tot 450watt. Dat is zonder het scherm gerekend, dat nog eens ruim 10watt verbruikt.'
Afmelden. De computer blijft onder gewone werkingsspanning staan en verbruikt dan 150watt. Hij wacht gewoon tot de gebruiker zich opnieuw aanmeldt.
Slaapstand. De computer verbruikt 5tot 10watt omdat het geheugen onder spanning wordt gehouden. Alle data worden in het geheugen opgeslagen. Vanuit de slaapstand kan je sneller opnieuw beginnen te werken.
Sluimerstand. Deze stand is nog iets zuiniger dan de slaapstand. Alle gegevens worden nu op de harde schijf opgeslagen. Het heropstarten duurt iets langer.
Afsluiten. Ook nadat de computer is afgesloten, verbruikt hij nog wat energie. Vaak blijft het scherm onder spanning staan. Volgens de nieuwe Europese norm mag een scherm niet meer verbruiken dan 1watt. Maar volgens Bart Stoffels voldoen vele nieuwe pc's nog niet aan deze norm. Ook de randapparatuur zoals een printer verbruikt nog een paar watt. Soms krijgt de gebruiker ook de keuze om af te sluiten na updates'. Doe dat als u uw programma's enigszins up-to-date wil houden. Voor het extra verbruik hoeft u het niet te laten, want deze taak is al na een paar minuten uitgevoerd. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw pc urenlang zal blijven aanstaan. De ventilator maakt misschien wat lawaai, maar die verbruikt slechts 1watt.
Wie echt zeker wil zijn dat hij geen stroom verbruikt, kan maar beter doen zoals Bart Stoffels zelf: 's avonds alle toestellen helemaal afzetten. Je kan het best de stekker uittrekken, maar dat kan eenvoudiger met een stekkerblok (circa 6 euro, nvdr.), dat bij alle ingeplugde toestellen automatisch de stroomtoevoer verbreekt.' (nieuwsblad JMB)
Waarom zijn de elektriciteitstarieven niet overal gelijk?
Kleine lettertjes lezen loont. Zo ging luisteraar Theo Wuyts, geprikkeld door een advertentie van energiedistributeur Eandis, aan het rekenen. Een gemiddeld gezin verbruikt elk jaar ongeveer 4.000 kilowattuur elektriciteit en 1.500 kubieke meter aardgas. Voor die hoeveelheid is er maar liefst 366 euro verschil tussen de duurste en de goedkoopste regio die Eandis bedient. Theo Wuyts vroeg zich terecht af: waarom zijn de tarieven niet overal gelijk?
De redactie van Peeters & Pichal deed de rekenoefening van de luisteraar over en kwam tot gelijkaardige resultaten. Een gezin in het Oost-Vlaamse Zottegem betaalt voor elektriciteit en aardgas 250 euro minder dan een vergelijkbaar gezin in het Zuid-Limburgse Heers. In Lint blijkt het 230 euro goedkoper dan in Lubbeek...
Hoe verklaart André Pictoel van de VREG die prijsverschillen? 'Als je je energiefactuur betaalt, betaal je voor de energie, voor de verdeling ervan en voor de heffingen van de overheid. De verschillen in prijs hebben vooral te maken met de distributie. Sommige regio's hebben een goede infrastructuur en dus minder onderhouds- of herstellingskosten voor het net. Ook de dichtheid van de bewoning speelt een rol: in steden is er een efficiënter net dan in plattelandsgemeenten. In een grootstad kost de distributie van de energie daarom minder dan op het platteland.'
Zijn zulke verschillen in tarieven niet een beetje oneerlijk? Vroeger waren de prijzen toch overal gelijk? 'Vóór het vrijmaken van de energiemarkt was de prijs inderdaad voor iedereen dezelfde, maar dat was eigenlijk een uitvlakking van de prijzen. In de stad betaalde men eigenlijk meer dan nodig en op het platteland iets minder. Nu betaalt ieder de reële prijs.' (nieuwsblad)