Het Universitair Ziekenhuis in Gent en de vrouwenzender Vitaya slaan de handen in elkaar voor een nieuwe realityreeks. De Verpleeg-sterren' bekt niet echt als titel, maar geeft wel goed de teneur van het programma weer: een sector die volk nodig heeft, tonen op zijn kleurrijkst.
De camping, de autorijschool, de dierentuin, de luchthaven, de politie, het OCMW,... Allemaal zijn ze intussen de revue gepasseerd in het Eén-realityprogramma Het leven zoals het is. Een lach en een traan, een ruzie en een verzoening, een tegenslag en een meevaller: Vlaanderen lust er wel pap van. Vitaya sprong vorig jaar op de kar met De Chirurgen. De kijkcijfers vielen goed mee, alleen werd vastgesteld dat er veel meer mannen keken dan goed is voor een vrouwenzender. Dus werd er bijgestuurd. Met De Verpleeg-sterren, dat loopt vanaf 20 oktober, beoogt Vitaya twee dingen: meer vrouwen lokken dan met De Chirurgen, en zijnprofiel van gezondheidszender bij uitstek verder in de verf zetten.
Het UZ Gent telt ruim 2.200 verplegers en verpleegsters. Zowat veertig van hen gingen in op de oproep om deel te nemen. Bitter weinig dus. Wellicht is het feit dat de programmamakers ook een inkijk willen in het leven buiten de werkvloer daar niet vreemd aan. Uiteindelijk werden veertien verpleegsters en drie verplegers geselecteerd. Bedoeling is dat elk van hen vijf dagen gevolgd wordt. Allemaal hebben ze een eigen specialisatie. Hun functieomschrijvingen overlopen is al een eye-opener op zich: onvoorstelbaar hoe toegespitst de job tegenwoordig is.
Filip Demeyere, directeur verpleging van het UZ, stelde twee voorwaarden voor het programma: het moest eerlijke televisie zijn, en minstens tachtig procent van de zendtijd moest gewijd zijn aan de job. Afgaande op de eerste beelden, die gisteren werden getoond tijdens een persvoorstelling, krijgt Demeyere min of meer zijn zin. Al krijg je natuurlijk wel een behoorlijk gekleurde dwarsdoorsnede van het personeel. Vitaya steekt niet onder stoelen of banken dat het op zoek ging naar boeiende, gedreven mensen die niet cameraschuw zijn'. De uitgebluste verpleger met een privéleven dat overhoop ligt, die ongetwijfeld ook rondloopt op het UZ, krijg je vanzelfsprekend niet te zien.
Het is ook afwachten hoe dicht de camera's bij de patiënten zullen komen. We zagen gisteren onder meer een zwangere verpleegster met een flink herstellend prematuurtje in de arm, een jong vechtersbaasje dat zijn been had gebroken, maar hoe zal Vitaya de dienst palliatieve zorgen of de afdeling oncologie in beeld brengen? Eén ding weet Filip Demeyere zeker: Jonge mensen die dit programma zien, zullen ook verpleger willen worden.' Het is bekend dat de sector straks zal schreeuwen om personeel. Wie weet geeft De Verpleeg-sterren de overheidsinitiatieven terzake een duwtje in de rug. (Van de redacteur van de standaard)
De Verpleeg-sterren,
vanaf 20 oktober, elke dinsdag
om 22.15 u op Vitaya
|