weekoverzicht alle artikels van 21/04 tot en met 27/04
Weekoverzicht van 21/04 tot en met 27/04 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk. De werelddag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.
De belangrijkste risicofactoren zijn: krachtsinspanningen die een zware mechanische druk op nek, schouders en armen uitoefenen; werken in ongemakkelijke houdingen de spieren moeten samentrekken en er wordt een grotere mechanische druk op het lichaam uitgeoefend; repeterende bewegingen, in het bijzonder als daarvoor steeds een beroep op dezelfde gewrichten en spiergroepen wordt gedaan, en indien er sprake is van een interactie tussen krachtsinspanningen en repeterende bewegingen; uitvoeren van werkzaamheden gedurende langere tijd waarbij er geen gelegenheid is om uit te rusten en van de fysieke belasting te herstellen; plaatselijke druk op het lichaam door gereedschappen of oppervlakken; trillingen aan handen/armen die tot gevoelloosheid, tintelingen of gevoelsverlies lijden waardoor er bij het grijpen meer kracht uitgeoefend moet worden; werken in houdingen waarbij het gewicht van lichaamsdelen ondersteund moet worden of waarbij objecten vastgehouden moeten worden, zoals bij het werken met opgeheven armen; langdurige werkzaamheden in statische houdingen waarvoor een voortdurende samentrekking van dezelfde spiergroepen vereist is, bijv. Bij het werken met een microscoop; werkzaamheden waarbij de armen herhaaldelijk opgeheven moeten worden of waarbij het hoofd veelvuldig opzij moet worden gedraaid; wanneer veel spierkracht nodig is voor het hanteren van objecten, bijv. Bij grote handgrepen of wanneer iets tussen de duim en andere vingers vastgehouden moet worden; werkzaamheden waarbij de polsen zich in een afwijkende houding bevinden, bijv. naar binnen of naar buiten gedraaid; bij voortdurende herhaling van dezelfde polsbewegingen. werkomgeving: een slechte indeling van de werkruimte waardoor werknemers in ongemakkelijke houdingen moeten werken, of een slecht ontwerp van de gereedschappen of machines; overmatige hitte die tot algehele vermoeidheid leidt, terwijl overmatige kou de grijpbewegingen moeilijker kunnen maken; een slechte verlichting waardoor werknemers een ongemakkelijke houding aan moeten nemen om goed te kunnen zien wat ze aan het doen zijn; monotone werkzaamheden of een hoog werktempo; tijdsdruk; te weinig controle over de uit te voeren taken; beperkte mogelijkheden voor sociale interactie of weinig steun van managers en collegas.
Taal kan soms heel verwarrend zijn: een wilde kat is niet hetzelfde als een kat in het wild. De eerste is wild, de tweede eigenlijk niet...Een ander katachtig roofdier is de lynx. Ze lijkt op een reuzenkat met oorpluimpjes, bakkebaarden en een kort staartje. Ze is bij ons heel zeldzaam.
1. wilde kat Sommige huiskatten verwilderen en hebben geen 'thuis' meer, Het worden zwerfkatten, Ook hun jongen worden dan in het wild geboren en ze leven van wat ze zelf bijeenscharrelen, Maar toch zijn dit geen 'wilde katten', hoogstens 'verwilderde katten'. De Europese wilde kat lijkt wel op een huiskat, maar is toch een stuk groter en forser, e heeft ook nooit vlekken, alleen strepen, en een veel dikkere staart dan de huiskat.
De wilde kat leeft ook niet in de buurt van mensen, integendeel. Ze is erg schuw en niet te temmen, ze verkiest afgelegen streken met loofbossen, liefst zelfs uitgestrekte wouden, ze jaagt er op konijnen en kleine knaagdieren, of op vogels. Maar ze eet ook gras, kikkers en padden, vissen, insecten en zelfs kleine lammetjes en reetjes.
De wilde kat leeft in een holle boom of een spleet tussen de rotsen. Soms ook wel eens in een konijnenhol of een vossen- of dassenburcht. Ze klimt net als de huiskat achterwaarts uit een boom.Als ze wordt bedreigd, zet ze de haren recht om groter te lijken.
Wilde katten krabben aan bomen om hun nagels te scherpen, en ze laten ook overal geursporen na om hun territorium af te bakenen. Overdag rust de wilde kat meestal uit, ze ligt te zonnen op een tak of een rotspunt.
In België leven er alleen nog wilde katten in Wallonië, vroeger werd er voor het plezier op gejaagd. Of ze werden uitgeroeid, omdat ze con-currenten waren voor de jagers en het aantal fazanten en patrijzen deden afnemen, Nu is de wilde kat beschermd en het aantal groeit. Vooral in de Duitse wouden leven weer heel wat wilde katten.
2. Kat met pluimen Tot een eind in de middeleeuwen kwam de lynx nog in Nederland en België voor. Ze werd toen zelfs gegeten als wild. Noordzeevissers vinden ook af en toe nog eens een schedel of beenderen van een lynx uit de ijstijd in hun netten. Samen met de wolf is de lynx bij ons rond 1890 voorgoed verdwenen. Maar er is goed nieuws. Nu en dan wordt er opnieuw een lynx opgemerkt in de noordelijke Ardennen.
In Duitsland zijn er wel meer. Daar is de lynx niet uitgeroeid. Omdat er nog meer wouden zijn. En omdat rijke mensen er vroeger soms een eigen geheim dierentuintje hadden met bedreigde dieren. Ook lynxen dus, En die kregen jongen. Maar omdat de dierentuintjes verboden waren. konden ze die jongen niet verkopen. En dus lieten ze die maar in het wild los ...
Lynxen jagen meestal in de schemering op hazen, reeën en gemzen,maar vanuit de struiken besluipen ze ook knaagdieren en patrijzen of andere grondvogels. Een lynx eet gemiddeld 1 kilo vlees per dag. Het is dus een kat met een gezonde eetlust." De gekke oorpluimpjes van de lynx werken een beetje als antennes. Ze vangen het geluid heel goed op.
De lynx hoort dus zeer goed. Mannetjes en vrouwtjes leven gescheiden van elkaar. Alleen in de paartijd zoeken ze elkaar op. Als ze jongen hebben, helpt het mannetje de eerste twee maanden mee door voedsel voor het vrouwtje te brengen, Maar hij is het snel beu en neemt liever de benen, Lynxen hebben een groot territorium. Tussen de 100 en 250 vierkante kilometer. Het zijn dus ook grootgrondbezitters.
Het knuffelen van premature baby's en huidcontact met de moeder vermindert de pijn bij kindjes, blijkt uit een Amerikaanse studie.
28 weken Onderzoek toonde dit al eerder aan bij premature baby's geboren na 32 tot 36 weken zwangerschap. Maar nu blijkt dat dit contact met de moeder ook bij baby's helpt die al na 28 weken zwangerschap geboren worden.
Sneller herstellen Deze heel vroegtijdig geboren baby's voelen wat minder pijn wanneer ze door hun moeders vastgehouden worden wanneer de verpleegsters bloed afnemen. Het effect is wel niet zo groot als bij de oudere prematuurtjes. Wat wel veel belangrijker is, is dat de baby's die door hun moeder vastgehouden worden een minuut sneller herstellen dan de baby's die in de couveuse lagen.
Pijn De onderzoekers bestudeerden de premature baby's tijdens het nemen van bloedstalen, daarbij wordt bloed getrokken in de voet. De ene groep baby's lag ondertussen in een couveuse, de andere groep werd door de moeder vastgehouden. De gelaatsexpressies werden op video opgenomen, en onderzoekers controleerden hun vitale tekens. Het is wel moeilijk om te oordelen of een prematuurtje pijn heeft, en juist hoeveel pijn. De onderzoekers hielden rekening met fysiologische en uiterlijke signalen.
Dat is een teken dat de lichamen van de baby's zichzelf beginnen te regeluren, een proces dat homeostasis genoemd wordt. De mogelijkheid om snel te recuperen en dus ook homeostasis is een heel belangrijke fase in het groeiproces van een prematuurtje.
Kangaroo-care Pediater Edgar Rey vond huidcontact met het kind, of Kangaroo-care, uit in de jaren '70 in Colombia toen er een tekort was aan couveuses. Hij ontdekte dat moeders de baby's warm konden houden met hun eigen lichaamswarmte. Verschillende onderzoeken toonden aan dat het niet alleen goed is voor de gezondheid van het kind, het versterkt ook de band tussen moeder en kind en helpt bij het introduceren van borstvoeding.
De techniek bestaat er in dat het kind recht tussen de borsten van de moeder gehouden wordt. Een dekentje houdt het kindje warm. Dit moet de klok rond gedaan worden, dus delen moeders en vaders best deze taak. (ep)
De groentenmarkt is weer twee nieuwe groenten én een nieuwe fruitsoort rijker: broccolini, tangelo en toma bella. Bij het kweken van deze groenten wordt ook speciaal gelet op hun toegevoegde waarde: hun vitamine- en mineralengehalte wordt dus goed in het oog gehouden. En minstens even belangrijk: ze vormen variatie in het groente- en fruitpatroon.
Broccolini is een koolsoort, en zoals de naam doet vermoeden een combinatie van gewone en Chinese broccoli. Het frivool genaamde 'broccolini' zou zoeter smaken dan gewone. In deze groente vind je vitamines A & C, foliumzuur en ijzer.
De 'tangelo' wordt al jaren verkocht. De combinatie van een clementine ('tangerine') en een grapefruit (ook al een combinatie, van pompelmoes en sinaasappel) kan herkend worden aan zijn feloranje kleur en het uitstekend stulpje ter hoogte van het kroontje. Net als alle citrusvruchten bevatten ze veel vitamine C en vezels.
Tot slot is er nog de 'Toma Bella', ook wel de toma pepper genomed, een soort 'paprikomaat'. Deze groente smaakt mild, met de krokante textuur van een paprika. Ook de Toma Bella is een bron van vitamine A en C en lycopene. (edp)
Ingrediënten 600 g spiering zonder been, arachideolie, 1 bot jonge wortelen, 1 bot witte asperges, 100 g peultjes 1 jonge bloemkool 1 dl groentebouillon, 1 pakje lente-ui, 1 bot koriander, 1 citroen, 100 g pecannoten.
voor de marinade: een duimdik stuk gember, 1 teentje knoflook, een takje vers bonenkruid, sesamolie, een scheutje sojasaus, peper.
Bereiding Snijd het varkensvlees in kleine stukjes. Schil de gember en pel de look. Snijd beide zeer fijn. Doe de look en de gember bij het vlees met het gesneden bonenkruid, enkele druppels sesamolie, een scheutje sojasaus en peper. Meng goed door en laat een half uurtje rusten.
Schil intussen de wortelen en de asperges en snijd alle groenten in kleine stukjes. Verhit de wok en doe er een scheutje olie in. Schroei het vlees dicht en haal het terug uit de wok. Voeg wat verse olie toe en roerbak de wortelen, de bloemkool en de asperges enkele minuten. Blus met de groentenbouillon en voeg de peultjes toe. Bak verder tot het vocht is verdampt.
Doe er het varkensvlees terug bij om door te warmen. Werk de wokschotel af met de gesneden lente-ui en koriander, de noten en de geraspte schil van de citroen. Recept : Geert Van Der Bruggen
Net zoals dieren al heel wat schrijvers tot verhalen hebben aangezet, heeft de natuur ook al veel schilders en andere kunstenaars geprikkeld.
De natuur is een echte inspiratiebron voor kunstwerken, Veel schilders gingen in een bos zitten schilderen, of ze zaten lang naar een ondergaande zon te turen, terwijl ze probeerden om de diepe, oranjerode kleuren met verf op het doek na te bootsen, sommigen deden het met lange verfstrepen, anderen met kleine puntjes.
Velen probeerden vooral een impressie van de natuur weer te geven, Veel meer dan een natuurgetrouwe weergave, Zo ontstond het impres-sionisme: niet zozeer de werkelijkheid interesseerde de schilders, wel de emotie, de indruk, de impressie die de werkelijkheid op hen maakte, en die probeerden ze met speciale verftechnieken dan weer te geven. Het zijn vaak heel poëtische schilderijen die je even onder de indruk laten zijn.
Fotografen proberen de natuur doorgaans op een andere manier te 'vangen'. Door een plant, een dier, een landschap vanuit een bepaalde hoek vast te leggen. Of in een bepaald licht. Meestal heel natuurgetrouw, toch kun je met een camera ook wel schilderen.
Zoals de foto hiernaast laat zien. Het is echt wel een foto. Het beeld is achteraf niet met een computer of zo bewerkt. Het kwam zo uit de camera. Het werd wel op een speciale, meer geschilderde manier genomen. Het is een indruk, een impressie van een dreefje in een bos.
Zoektocht met de krant naar het gezelligste cafeetje, ( 10) laatste cafeetje- menselijke warmte in 't Oud Gemeentehuis.
Op 25 februari mocht Lieve Sneyaert 70 kaarsjes uitblazen, maar dat is de goedlachse cafébazin niet aan te zien, Al 42 jaar staat ze achter de toog van 't Oud Gemeentehuis en ze doet dat nog altijd met evenveel goesting, "Ik ga door tot ik er bij val, tot mijn ''laatste dag", lacht Lieve. Het interieur van het café, ooit inderdaad nog het gemeentehuis van Schore (nu bij Middelkerke), stamt uit de goede oude tijd: met de typische kleine houten tafeltjes en bijpassende stoelen, Wie wat verlichting zoekt, moet hier nog naar de koer. " Het enige echte moderne detail zijn de afgeprinte foto's aan de muur, beelden van Lieves groots verjaardagsfeest.
Lieve zelf staat achter de toog, waar geen tapkraan te bespeuren is, "Ik heb nooit een tap gehad en ik hoef er ook geen .. , Ik bewaar de biertjes op ideale temperatuur in mijn koelkast. En wat is er leuker dan een pintje zelf uitschenken , lacht Lieve, "En mijn brouwers ook al 42 jaar dezelfde, leveren goede marchandise".
Geen muziek Er speelt hier trouwens ook geen muziek. In de jaren 60 hadden we een juke-box, maar die heb ik na enkele maanden buitengegooid. Dat ding speelde de hele dag dezelfde liedjes voor een stuk van 5 frank... En zonder muziek kan je tenminste nog een deftig gesprek voeren." Lieve maakt er een erezaak van om met elke klant een babbeltje te slaan en werkelijk iedereen voelt zich thuis in 't Oud Gemeentehuis : jong en oud, land-bouwers en schepenen, en alles daartussenin.
Onze klanten maken de sfeer. Het ontbreken van muziek belet de klanten niet om te zingen, en dansen doen ze ook als het nodig is zelfs op de tafels. Alles mag hier, zolang het maar niet uit de hand loopt, benadrukt Lieve. Met echtgenoot André Dreeten Keirsebilck in de buurt worden opflakkerende ruzies vlug gedoofd. "Als er problemen waren, dan stak Dré zijn kop binnen in 't café en dat was genoeg om de rust weer te krijgen", lacht Lieve. "Maar Lieve is de baas in 't café, zoals ik vroeger de baas op 't land was. Ik heb hier in het café niets te zeggen", besluit André al 'lachend ... Waar kan je 't Oud Gemeentehuis vinden? Schorestraat 19, Schore Uitbater: Godelieve 'Lieve' Sneyaert. Soort café: volkscafé. Opmerkelijk: interieur uit de tijd van toen. Specialiteit: Kasteelbier hier te verkrijgen voor 2 euro. Eten: geen. Prijs van een pintje : 1,20 euro. Openingsuren: vrijdag en zaterdag vanaf ' s namiddags, op zondag de hele ,dag.
Algemeen Poperinge ligt in het heuvelachtige zuiden van West-Vlaanderen. De stad is met Ieper verbonden door de N38 die verder doorloopt naar de Franse grens. Op het platteland rond Poperinge wordt tachtig procent van de jaarlijkse hopproductie gerealiseerd. Poperinge draagt dan ook niet voor niets de titel van 'hoofdstad van het hoppeland'.
De talrijke historische monumenten, waaronder drie imposante kerken en de schilderachtige deelgemeenten, maken van Poperinge een interessante toeristische stad en een goed vertrekpunt voor de verkenning van de grensstreek.
Geschiedenis Poperinge duikt in de vijfde eeuw in de geschiedenis op als een Frankische nederzetting. Vanaf de 7de eeuw behoorde de landbouwexploitatie in het gebied van de huidige stad toe aan de abdij van Sint-Omaars in het noorden van Frankrijk. Poperinge ontwikkelde zich in de Middeleeuwen tot een voorspoedige lakenstad, met een omzet die de naburige Ieperlingen jaloers maakte.
Uit de bloeiperiode van de 13de en 14de eeuw dateren de gotische Sint-Janskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een eeuw later wordt de Sint-Bertinuskerk herbouwd. Ondanks talrijke belegeringen en verwoestingen slaagde Poperinge erin haar economie te heroriënteren naar de hopteelt. De Eerste Wereldoorlog, die in het nabije Ieper een totale verwoesting aanrichtte, trof Poperinge in geringere mate.
Het Talbot House, dat dienst deed als ontmoetingsplaats voor Britse frontsoldaten, werd bewaard zoals het in 1917 was. Enkele andere bezienswaardigheden in Poperinge zijn het Hopmuseum, het weeuwhof op het Sint-Annaplein en het militaire kerkhof van Lyssenthoek.
Zachtjes door het sop, de zeilsport is democratischer geworden en de wind komt steeds beter te zitten. kortom steeds meer Belgen hijsen de zeilen. Een overzicht voor beginners.
Enkele bewijzen van de positieve trend zijn het succes van de jaarlijkse Belgian Boat Show in Gent en het toenemend aantal 'plezierboten' waar-door het almaar drukker wordt voor een plaatsje in de Belgische marina's. Da's dan weer de keerzijde van de medaille.
Ook de afmetingen van de boten evolueerden de voorbije,tien jaar: je kan nu meer ruimte en comfort krijgen voor minder geld. Wat (nog) niet betekent dat de zeilsport is weggelegd voor jan-en-alleman maar via clubs, stages en andere formules wordt het kostenplaatje wel een stuk minder.
Skipper of matroos? Je moet kiezen. Een boot besturen met alle zeilen en stromingen is geen kinderspel en vergt ervaring en nog eens ervaring (zonder het te hebben over de nodige brevetten). Je bent gewaarschuwd: geen sprake dus dat je je vrienden meeneemt voor een tochtje op volle zee met een boot waar je nog maar nauwelijks hebt gevaren.
Elk ongeval kan rampzalige gevolgen hebben. Heb je twijfels gaan dan maar beter mee als matroos en droom nog maar wat verder van jezelf als skipper. Je kan natuurlijk ook een boot met bemanning huren maar als je echt als matroos en voor geen geld de wereld wil zien dan raden we je aan de bemannings-beurzen te bekijken op de websites van de zeilclubs.
Het is de plek waar booteigenaars op zoek gaan naar bemanningen voor al dan niet langere tochten op onze Noordzee en de wereldzeeën. Als je ervaring genoeg hebt om het roer zelf in handen te nemen, hou dan toch maar rekening met deze oude zeemanswijsheid: "Als de meeuwen voet aan wal zetten, moet je rechtsomkeer maken".
Zachtjes door het sop Velen zullen wellicht verbaasd zijn als ze nu lezen dat er in ons land voldoende plassen zijn om te zeilen en marina's van waaruit men via de binnen-waters naar de Kust kan varen. Een leuk idee om in het zog van de aken langs de kanalen te varen. Zo zijn er bijvoorbeeld de Zeeschelde, het Centrum- en het Albertkanaal om vanuit Antwerpen Charleroi, Luik of Brussel de kust te bereiken. Onze meren en plassen zijn dan weer ideaal voor het aanleren en bijscholen ver van golven en druk verkeer.
In Henegouwen zijn er bv de bekende lacs de l'Eau d'Heure en de haven van Péronnes, nabij Doornik, met haar ruime wateroppervlakten en infrastructuur, of de Maas in Namen, Luik of Maaseik. Een lidmaatschap van een lokale zeil- of watersportclub maakt alles wat makkelijker, zeker wat de contacten betreft met andere "zoet- en zoutwatermatrozen". Jambers en Naessens zeilzigeuners.
17-18 mei Abdijsite Herkenrode-Hasselt. Na een geslaagde eerste editie van Kruiden en Tuinen, kon een vervolg niet uitblijven. Op 17 en 18 mei heeft de tweede editie plaats op de abdijsite Herkenrode.
Een maand later dan de vorige editie om de simpele reden dat de kruiden zich dan pas echt van hun geurigste en kleurigste kant laten zien. Bovendien is de kruidentuin op een jaar tijd nog meer uit de kluiten gewassen. Ook de restauratiewerken aan de abdij zelf zijn ondertussen in een ver gevorderd stadium gekomen. Een uitdaging om ook het beursgedeelte uit te breiden en er een echt tuinevent voor tuingenieters van te maken. De kruiden Een dagje Kruiden en Tuinen begint met een boeiende wandeling door het hedendaagse kruidenpark, op smaak gebracht met de verhalen, tips en weetjes van vooraanstaande kruidenexperts als Ivo Pauwels en Gabriëlla Nauwelaerts. Je wordt er ingewijd in intrigerende verhalen en ver-neemt hoe kruiden worden en werden gebruikt door mensen van alle tijden en culturen tot nu.
De tuinen In de entourage van de abdij wordt een gezellig shoppingpark opgezet rond het thema'Tuinen' en kruiden in het algemeen. Deze tuinbeurs heeft gedeeltelijk plaats in de prachtig gerestaureerde tiendenschuur vlakbij de kruidentuin. Het openluchtgedeelte wordt stijlvol geïntegreerd in het decor van de abdij.
Exposanten uit de groensector presenteren er producten en diensten die het buitenleven aangenamer maken. Het aanbod gaat van planten voor sier- en moestuin tot buitenmeubilair, water en weiiness, tuininrichting en decoratie, tuingereedschappen en -producten ... Maar ook delicatessen, zomerse drankjes en hapjes horen erbij. Om straks optimaal van je zomertuin te genieten.
Volop genieten van een heerlijk dagje uit, inclusief hapjes en drankjes, kan straks op Kruiden en Tuinen in Herkenrode!
Ingrediënten 30 gewassen krieltjes, 1 eierdooier, 1 theelepel mosterd, 300 ml olijfolie, 1 teentje look, geperst 0,5 theelepel draadjes saffraan, sap van een halve citroen, plantaardige olie, peper en zout
Bereiding Kook de aardappelen 2 à 3 minuten in een bodempje water in de microgolfoven (+/- 6 minuten op 600W). Verhit 1 cm plantaardige olie in de wok en bak de aardappeltjes gedurende 1 minuut (eventueel in meerdere porties).
Voor de aïoli: Meng de eierdooier met de mosterd en een beetje zout. Klop het mengsel heel langzaam in olijfolie op. Voeg het citroensap toe. Breng op smaak met peper, zout en de geperste look.
Verzacht de saffraandraadjes in 2 eetlepels heet water en druk de draadjes met een lepel in het water uit om smaak te geven en te kleuren. Laat het saffraanwater 5 minuten staan en meng dan door de aïoli. Overgiet de aardappeltjes met de aïoli en serveer heet. Tip: Een onverwacht maar o zo heerlijk smakenpalet. Dit bijgerecht is heerlijk bij een dichtgeschroeid stukje lam - of als aperitiefhapje.
Nederlanders drinken het op koninginnedag, maar ook in Vlaanderen werd de likeur gedronken.
Oorspronkelijk ontstonden de bitters uit pure noodzaak. In Nederland werden bitters ook wel scheepsdranken genoemd. Scheepsartsen vermengden de bittere drank met jenever en suiker.
Niet alleen werd hiermee scheurbuik voorkomen, bitters dienden ook om het vaak niet te drinken water te ontsmetten en ze maakten uiteraard het leven aan boord een stuk amusanter.
Maar was dit drankje wel zo bitter? En welke zijn de ingrediënten? Oranjebitter is een sterke drank die rond 1910 bedacht is door Hartog Noord.
De basis is beeren-burger, een kruidige sterke drank met onder andere gentiaan, jeneverbes, laurierbes en zoethout gemaakt van door houtskool gefilterde brandewijn.
Hieraan worden sinaasappelschillen toegevoegd en moutjenever. Na een paar maanden in de fles is de drank klaar. Gezondheid, (santé).
Ook altijd gedroomd van Mongolië? Je kan alvast gaan oefenen in de Mongoolse gers (''yurt'' in het Russisch) aan de rand van het Otterlose bos bij Gelderland in Nederland.
Otterlo Actief heeft vier originele Mongoolse gers (typische grote, ronde familietenten van vilt, die zijn opgesteld rond een houten binnengeraamte) op een beschut terrein naast het bos van Otterlo. Omdat de nomadententen geïsoleerd zijn met schapenvilt, zijn ze geschikt voor alle weersomstandigheden.
Tipi Het authentieke Mongoolse interieur omvat een houtkachel. Er is stroom noch water in de tent, maar dat vind je wel vijftig meter verder. In een grote tipi (Aùmerikaanse indianentent) staat alles klaar om uw eigen potje te koken.
Leuk voor kinderen De arrangementen zijn all in: ontbijt en andere maaltijden, gebruik van de buitensauna, het sanitaire gebouw en een vuurplaats. Je kan met het gezin of groepen tot 35 man de gers huren. Een gezin van vier betaalt 75 euro per nacht voor het slapen in een ger en het koken in de tipi. Voor 6 euro per dag huurt je er een mountainbike, en het terrein beschikt over talrijke speeltoestellen en een zwembadje voor de kinderen. De avonden breng je dicht bij elkaar door aan het kampvuur.
"Het ruikt hier naarkruiden"Welke soort dragon plant ik het best in mijn tuintje? Er zijn verschillende soorten dragon. Er is de Russische en de Franse soort.
De Franse dragon smaakt het lekkerst, maar kan niet tegen de koude. Hij heeft dus een winterjas nodig. En dat is nog niet alles. De Franse dragon wil graag om de drie jaar veranderen van standplaats. Je scheurt hem dan best. Op die manier voorkom je verzwakking van de plant.
De Russische dragon kan tegen een stootje en voelt zich in alle klimaten thuis. De Rus blijft bovendien graag op dezelfde plaats staan. Hij verbetert zelfs van smaak als je hem met rust laat. Was dat maar met meer dingen zo...
Dragon zet je best op een zonnige, beschutte plaats op een rijk, licht en droog bedje. Hij houdt niet van zware of natte grond. Wat kan ik met dragon in de keuken uitspoken?
Dit keukenkruid is familie van alsem (artemisia absinthium), bijvoet (artemisia vulgaris) en citroenkruid (artemisia abrotanum). In 1536 schreef J. de la Ruelle: "Inter acetaria olera, gratissimam" (=Dragon is één van de meest dankbare kruiden in de sla). Geen wonder dat dragon in Frankrijk tot de 'aristocraat van de kruiden' gebombardeerd is. Die titel doet hij ook eer aan, want dragon kan helemaal in zijn eentje een gerecht op smaak brengen.
Dragon gebruik je altijd vers, anders verliest hij veel van zijn aroma. Vooral wie zoutloos moet eten zal de bitterzoete smaak van dragon weten te appreciëren. In eiergerechten, sauzen, kruiden-boters en kruiden-tuiltjes is hij helemaal op zijn plaats. Je kan de blaadjes invriezen, drogen of op olie zetten.
Als je ze droogt, doe dat dan snel op 27 graden en bewaar ze in een bruine papieren zak. Als je ze op olie zet, gebruik dan liefst een lichte olie zoals safloer-, zonnebloem-, of druivenpittenolie. Koudgeperste olijfolie zou de dragonsmaak helemaal overheersen.
Tip: Wees een beetje zuinig met dragon in je gerechten. Dragon overheerst nogal vlug de andere smaken.
Dragon hoort samen met o.a. tijm, rozemarijn en peterselie zeker thuis in je verzameling fine herbs.
Je mayonaise smaakt eens zo goed als je er wat dragon bij doet.
Zelfs in ijsblokjes staat dragon beeldig. Zon blokje in je drank geeft een pittig smaakje. (DH kruiden)
Mensen die 's morgens het ontbijt overslaan hebben 4,5 keer meer kans op zwaarlijvigheid, dat meldt De Huisarts.
Obesitas Voor mensen die 4 keer per week geen ontbijt nuttigen, is het risico 2 keer zo hoog. In de Verenigde Staten slaat 20 tot 30% van de mensen systematisch het ontbijt over. Dat kan een verklaring zijn voor de obesitas waar een groot deel van de bevoling mee kampt.
Omgekeerd verband Waarom een ontbijt zo belangrijk is voor het gewicht is nog niet bekend. Mensen die 4 keer per dag eten, hebben minder kans hebben om bij te komen. Dat geeft aan dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het aantal maaltijden per dag en de kans op overgewicht.
Spek en eieren Een stevig ontbijt moet ongeveer 20% van de dagelijkse energiebehoeften dekken. De traditionele spek en eieren, blijken echter even schadelijk te zijn voor gewichtscontrole als niet ontbijten. Een ontbijt samengesteld uit brood en granen is de enige gezonde mogelijkheid.
Restaurant Ook op restaurant ontbijten, blijkt ongezond te zijn. Mensen worden dan snel in de verleiding gebracht om calorierijke dingen te eten. Bovendien dienen de restaurants veel te grote porties op. (belga/ep)