Nederlanders drinken het op koninginnedag, maar ook in Vlaanderen werd de likeur gedronken.
Oorspronkelijk ontstonden de bitters uit pure noodzaak. In Nederland werden bitters ook wel scheepsdranken genoemd. Scheepsartsen vermengden de bittere drank met jenever en suiker.
Niet alleen werd hiermee scheurbuik voorkomen, bitters dienden ook om het vaak niet te drinken water te ontsmetten en ze maakten uiteraard het leven aan boord een stuk amusanter.
Maar was dit drankje wel zo bitter? En welke zijn de ingrediënten? Oranjebitter is een sterke drank die rond 1910 bedacht is door Hartog Noord.
De basis is beeren-burger, een kruidige sterke drank met onder andere gentiaan, jeneverbes, laurierbes en zoethout gemaakt van door houtskool gefilterde brandewijn.
Hieraan worden sinaasappelschillen toegevoegd en moutjenever. Na een paar maanden in de fles is de drank klaar. Gezondheid, (santé).
Ook altijd gedroomd van Mongolië? Je kan alvast gaan oefenen in de Mongoolse gers (''yurt'' in het Russisch) aan de rand van het Otterlose bos bij Gelderland in Nederland.
Otterlo Actief heeft vier originele Mongoolse gers (typische grote, ronde familietenten van vilt, die zijn opgesteld rond een houten binnengeraamte) op een beschut terrein naast het bos van Otterlo. Omdat de nomadententen geïsoleerd zijn met schapenvilt, zijn ze geschikt voor alle weersomstandigheden.
Tipi Het authentieke Mongoolse interieur omvat een houtkachel. Er is stroom noch water in de tent, maar dat vind je wel vijftig meter verder. In een grote tipi (Aùmerikaanse indianentent) staat alles klaar om uw eigen potje te koken.
Leuk voor kinderen De arrangementen zijn all in: ontbijt en andere maaltijden, gebruik van de buitensauna, het sanitaire gebouw en een vuurplaats. Je kan met het gezin of groepen tot 35 man de gers huren. Een gezin van vier betaalt 75 euro per nacht voor het slapen in een ger en het koken in de tipi. Voor 6 euro per dag huurt je er een mountainbike, en het terrein beschikt over talrijke speeltoestellen en een zwembadje voor de kinderen. De avonden breng je dicht bij elkaar door aan het kampvuur.
"Het ruikt hier naarkruiden"Welke soort dragon plant ik het best in mijn tuintje? Er zijn verschillende soorten dragon. Er is de Russische en de Franse soort.
De Franse dragon smaakt het lekkerst, maar kan niet tegen de koude. Hij heeft dus een winterjas nodig. En dat is nog niet alles. De Franse dragon wil graag om de drie jaar veranderen van standplaats. Je scheurt hem dan best. Op die manier voorkom je verzwakking van de plant.
De Russische dragon kan tegen een stootje en voelt zich in alle klimaten thuis. De Rus blijft bovendien graag op dezelfde plaats staan. Hij verbetert zelfs van smaak als je hem met rust laat. Was dat maar met meer dingen zo...
Dragon zet je best op een zonnige, beschutte plaats op een rijk, licht en droog bedje. Hij houdt niet van zware of natte grond. Wat kan ik met dragon in de keuken uitspoken?
Dit keukenkruid is familie van alsem (artemisia absinthium), bijvoet (artemisia vulgaris) en citroenkruid (artemisia abrotanum). In 1536 schreef J. de la Ruelle: "Inter acetaria olera, gratissimam" (=Dragon is één van de meest dankbare kruiden in de sla). Geen wonder dat dragon in Frankrijk tot de 'aristocraat van de kruiden' gebombardeerd is. Die titel doet hij ook eer aan, want dragon kan helemaal in zijn eentje een gerecht op smaak brengen.
Dragon gebruik je altijd vers, anders verliest hij veel van zijn aroma. Vooral wie zoutloos moet eten zal de bitterzoete smaak van dragon weten te appreciëren. In eiergerechten, sauzen, kruiden-boters en kruiden-tuiltjes is hij helemaal op zijn plaats. Je kan de blaadjes invriezen, drogen of op olie zetten.
Als je ze droogt, doe dat dan snel op 27 graden en bewaar ze in een bruine papieren zak. Als je ze op olie zet, gebruik dan liefst een lichte olie zoals safloer-, zonnebloem-, of druivenpittenolie. Koudgeperste olijfolie zou de dragonsmaak helemaal overheersen.
Tip: Wees een beetje zuinig met dragon in je gerechten. Dragon overheerst nogal vlug de andere smaken.
Dragon hoort samen met o.a. tijm, rozemarijn en peterselie zeker thuis in je verzameling fine herbs.
Je mayonaise smaakt eens zo goed als je er wat dragon bij doet.
Zelfs in ijsblokjes staat dragon beeldig. Zon blokje in je drank geeft een pittig smaakje. (DH kruiden)
Mensen die 's morgens het ontbijt overslaan hebben 4,5 keer meer kans op zwaarlijvigheid, dat meldt De Huisarts.
Obesitas Voor mensen die 4 keer per week geen ontbijt nuttigen, is het risico 2 keer zo hoog. In de Verenigde Staten slaat 20 tot 30% van de mensen systematisch het ontbijt over. Dat kan een verklaring zijn voor de obesitas waar een groot deel van de bevoling mee kampt.
Omgekeerd verband Waarom een ontbijt zo belangrijk is voor het gewicht is nog niet bekend. Mensen die 4 keer per dag eten, hebben minder kans hebben om bij te komen. Dat geeft aan dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het aantal maaltijden per dag en de kans op overgewicht.
Spek en eieren Een stevig ontbijt moet ongeveer 20% van de dagelijkse energiebehoeften dekken. De traditionele spek en eieren, blijken echter even schadelijk te zijn voor gewichtscontrole als niet ontbijten. Een ontbijt samengesteld uit brood en granen is de enige gezonde mogelijkheid.
Restaurant Ook op restaurant ontbijten, blijkt ongezond te zijn. Mensen worden dan snel in de verleiding gebracht om calorierijke dingen te eten. Bovendien dienen de restaurants veel te grote porties op. (belga/ep)
Pinguïn Pierre moet zich niet langer schamen voor zijn bloot achterwerk. Biologen van de California Academy of Sciences hebben immers een zwempak gemaakt voor de arme stakker. Dat meldt NBC.
Beschaamd Pierre, een Afrikaanse pinguïn van 25 jaar, was de jongste tijd zwaar kaal aan het worden. Gevolg was, dat het dier het constant koud had en niet meer in de waterbak van het biologisch centrum in San Francisco durfde te springen. Bovendien leek het ook alsof Pierre erg beschaamd was over z'n blote kontje.
Rillingen "Hij stond constant te rillen", zegt biologe Pam Schaller die zich over het dier ontfermde. Een lamp bleek niet afdoende om de pinguïn warm te houden. "Waarom dan geen wetsuit laten maken?", dacht Schaller.
Zorgeloze oude dag Een uitdaging die het personeel van het gespecialiseerde bedrijf Oceanic Worldwide met beide handen aangreep. "We stelden alles in het werk om Pierre te helpen", zegt marketingman Teo Tertel van Oceanic Worldwide. "Deze pinguïnsoort wordt gemiddeld 20 jaar oud en Pierre is al 25. We hebben er voor gezorgd dat hij een zorgeloze oude dag kan slijten".
Aanvaard Na talrijke pasbeurten heeft Pierre nu zijn zwempak dat op z'n rug dichtgemaakt wordt met Velcro. Z'n vinnen passen netjes in twee uitsnijdingen. De vrees bestond dat het dier zou verstoten worden door z'n soortgenoten omwille van z'n vreemde 'look', maar dat blijkt niet het geval te zijn.
Pierre draagt z'n pak nu zes weken en sindsdien is hij aardig bijgekomen. Ook verliest hij geen veren meer en duikt hij weer vrolijk in de watertank. (eb)
Veel planten hebben iets met geuren. Ze produceren geurstoffen om verschillende redenen. Vaak zijn het SOS-signalen. Via de geuren roepen ze om hulp...
Uitgeklaard.
Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar ook planten nemen elke dag beslissingen. En die hebben allemaal te maken met hun voortbestaan. Als planten lekker ruiken, doen ze dat niet om ons een plezier te doen. Nee, eigenlijk zijn planten heel egoïstisch. Ze geven lekkere geuren af om insekten te lokken, en die zijn nodig om het stuifmeel van de meeldraden tot op de stamper te brengen. En geloof het of niet: veel planten houden op met hun geurproductie als de bestuiving klaar is.
Veel minder bekend zijn de SOS-geuren. Dat zijn geurstoffen die planten maar af en toe maken, als ze worden bedreigd. Als de tabakspijlstaartvlinder aan de tabaksplant gaat knagen, dan produceert de plant snel een speciale geurstof die de vijanden van de vlinder aantrekt. Zo "hoopt" de plant snel van die vlinder verlost te worden. Met die speciale geurstoffen roept de plant dus haar lijfwachten te hulp: sluipwespen of roofwantsen. En ze past de geur aan aan haar belager. De SOS-geur die de plant maakt als een rusp van haar bladeren eet, zal anders zijn dan de geur als ze wordt aangevallen door bladluizen. Omdat ze andere lijfwachten nodig heeft.
Wetenschappers denken ook dat planten elkaars geur kunnen ruiken. Als een plant een SOS-geur uitzendt omdat ze wordt aangevallen , ruiken de buurplanten dat en gaan al op voorhand dezelfde SOS-geur maken. Ook al worden ze zelf nog niet aangevallen. Ze roepen hun lijfwachten dus op voorhand al op. Dat idee zou interessant kunnen zijn om planten tegen insecten te beschermen zonder giftige sproeistoffen. Men zou de SOS-geuren kunnen namaken en op voorhand rond de planten verspreiden.
Pijn in de schouder, vocht in de knie, stramme vingergewrichtjes, een rug die niet meer meewil...Vroeg of laat krijgt iedereen wel te maken met één of andere vorm van reuma. Die term is immers de verzamelnaam van alle aandoeningen die gewrichten, botte, spieren of pezen aantasten en die niet door een val of ander incident worden veroorzaakt. En dat zijn er heel wat!
Alle reumatische ziektes op een rijtje zetten, is onbegonnen werk. Het zijn er meer dan honderd. Sommige vormen zijn makkelijk te verhelpen. Andere zijn hardnekkig en moeilijk of zelfs niet te genezen. Bepaalde reuma-aandoeningen komen vooral bij ouderen voor. Andere vormen kunnen op elke leeftijd toeslaan, ook bij kinderen. Reuma is dus helemaal geen ouderdomsziekte!
Artritis of artrose ?
In de groep van reuma-ziekten die vooral de ge-wrichten aantasten, maken artsen vooral een onderscheid tussen artrose (slijtagereuma en artritis (ontstekingsreuma). Artrose heeft te maken met slijtage van het gewrichtskraakbeen waardoor het onderliggende bot meer druk te verwerken krijgt en bewegen pijnlijk wordt. Slijtagereuma komt meer voor op oudere leeftijd en treft vooral de ge-wrichten van de hals- of lenden-wervel-kolom, heup en knie en de hand-gewricht jes.
Artritis kan op iedere leeftijd toeslaan. Schoolvoorbeeld van. een chronische gewrichtsontsteking is reumatoïde artritis. Vaak treedt de ontsteking eerst op ter hoogte van de kleine vinger-en teengewrichtjes die stram en pijnlijk aanvoelen en een zwelling vertonen. Als de ontsteking blijft voortduren kan dat leiden tot aantasting van het kraakbeen en het onder-liggend bot. Ook jicht is een vorm van artritis. Jicht wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurconcentratie in het bloed. Wanneer urinezuur-kristallen neerslaan in de gewrichten geeft dat aanleiding tot een pijnlijke jichtopstoot.
Een derde regelmatig voorkomende vorm van artritis is de ziekte van Bechterew die behoort tot de groep van de spondylartropathieën. Bij deze aandoeningen concentreert de ontsteking zich vooral in de gewrichten en pees-aanhechtingen van de ruggengraat. Broze botten Een veel voorkomende reumatische aandoening die niet de gewrichten maar het bot aantast is osteoporose of bot-ontkaIking. Vooral vrouwen lopen een risico, in het bijzonder na de menopauze. Het wegvallen van vrouwelijke hormonen leidt immers- tot een versneld verlies aan botmassa. Osteoporose op zich is niet pijrilijk maar houdt wel een belangrijk risico in voor botbreuken, vooral ter hoogte van heup, pols en ruggenwervels, met alle gevolgen vandien.
Spieren. weke delen en andere Ook de spieren maken deel uit van het bewegingsstelsel. Polyrnyalgie is de meest frequente vorm van reumatische spierziekten. Ze komt vooral voor bij bejaarden. Weke-delenreuma vormt nog een aparte groep van reuma-aandoeningen. Typisch is de ontsteking van weke-delenstructuren die nauw aanleunen bij de gewrichten, wals de pezen of slijmbeurzen. Tendinitis, bursitis, carpale-tunnelsyndroom maar ook rugpijn,
IIschias en fibromyalgia horen in dit rijtje thuis. Gewrichtsontsteking kan tot slot gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen van meerdere weefsels en organen. Hier zitten we in het domein van de klassieke reumatische bindweefselziekten. De meest voorkomende vormen zijn lupus, en sclerodermie.
Bijna de helft van de Belgische werknemers heeft last van aanslepende vermoeidheid op de werkvloer. Ongeveer eenderde van de werknemers is meer dan veertig uur aan het werk en zit minstens zeven uur per dag achter een computer.
Klachten Het onderzoek werd uitgevoerd door het bedrijf Still Movin, gespecialiseerd in gezondheidsmanagement op het werk. 1.119 mensen in acht bedrijven namen deel aan de enquêtes. De ondervraagden waren voornamelijk bedienden. 37 procent van de werknemers werkt meer dan 40 uur per week en 43 procent zit dagelijks minstens 7 uur achter een computer. Die werkomstandigheden leiden tot verschillende klachten. Meer dan 51 procent heeft te kampen met een onrustige of gestoorde slaap en 47 procent geeft aan last te hebben van aanslepende vermoeidheid op de werkvloer.
Hoge werkdruk 61 procent van de ondervraagde werknemers heeft problemen met de werkdruk en het werktempo. Meer dan 90 procent verwacht dat de druk in de toekomst nog zal toenemen. De belangrijkste stressfactoren zijn te veel werk op korte tijd, het geven van een presentatie, het verkeer, het halen van een deadline of te hoge verwachtingen van het management. (belga/gb)
Ouders willen hun kinderen een zekere vrijheid geven om dingen zelf te ontdekken, maar bakenen eveneens af wat mag en niet. Dat blijkt uit een onderzoek bij 400 ouders van kinderen tussen 0 en 3 jaar oud.
Eigen ritme
Zowel Vlamingen (84 %) als Walen (97%) vinden het belangrijk dat hun kind op zijn eigen manier en ritme leert ontdekken. Daarbij geeft ongeveer hetzelfde aantal aan dat de kinderen zich daarbij aan de gemaakte afspraken moeten houden. Als het kind iets doet dat niet hoort, dan vindt 81% van de Franstalige en 68% van de Vlaamse ouders dat dat gedrag bestraft moet worden.
Verschuiving Een trend die de onderzoekers hier uit afleiden, is dat 4 op 5 ouders het normaal vinden dat hun leven in het teken van de kinderen staat. "Dat is een verschuiving ten opzichte van de generatie babyboomers, waarbij thema's als werk centraal stonden", aldus Gerard Gielen van de Katholieke Hogeschool Limburg.
Overbescherming De verschuiving zorgt ervoor dat kinderen vaak overbeschermd worden en dat ouders twijfelen aan hun opvoedcapaciteiten. Zo voelt 60% van de vrouwen de druk om een perfecte mama te zijn. De helft van de mannelijke deelnemers denkt daar hetzelfde over.
Evenwicht Iets meer dan de helft van de vrouwen (56%) vindt kinderen opvoeden moeilijker dan verwacht, tegenover 36% van de mannen. Een evenwicht vinden tussen werk en privéleven lukt voor 56% van de vrouwen en 80% van de mannen. Daarnaast wil 72% van de vrouwen wat meer tijd voor zichzelf uittrekken zonder zich schuldig te voelen. Bij de mannen is dit 45%.
Waarden De belangrijkste waarden die ouders willen doorgeven aan hun kinderen, verschillen niet veel over de jaren heen. Eerlijkheid, beleefdheid, zelfrespect, respect, verantwoordelijkheid en gezondheid zijn de belangrijkste waarden. Opvallend is dat er enkele nieuwe zoals ruimdenkendheid, plezier en onafhankelijkheid bijgekomen zijn. (belga/ep)
Op 25 april 1991 sterft oud-voetballer Theo Laseroms.
Theo "de Tank" was klein van stuk maar stond als verdediger bekend als meedogenloos mandekker voor wie zelfs Johan Cruijff het in de broek deed.
Tussen 1968 en 1972 speelde hij voor Feyenoord en vormde daar met "IJzeren Rinus" Israel het meest gevreesde verdedigingsduo op de Nederlandse velden.
Na zijn afscheid in 1972 speelde hij nog twee jaar voor het Belgische AA Gent. Daarna begon hij aan een weinig succesvolle trainerscarrière voor onder andere Heracles, Helmond Sport, FC Vlaardingen,en buitenlandse clubs.
Ingrediënten 200 g Finettes, 200 g rucola (raketsla), 4 eetlepels zeer goede olijfolie (extra vergine), ½ citroen 2 eetlepels pijnboompitten, 1 eetlepel olijfolie voor het bakken, 1 takje rozemarijn,peper en zout
Bereiding Maak een vinaigrette door wat zout op te lossen in het sap van een halve citroen. Peper. Meng de olijfolie met een klopper onder het citroensap. Laat de pijnboompitten gedurende 1 minuut een kleurtje krijgen in een antikleefpan zonder vetstof. Houd apart.
Was de rucola en draai in de vinaigrette. Verdeel over de borden en bestrooi met de pijnboompitten. Peper en zout de Finettes. Bestrooi ze met blaadjes rozemarijn en bak gedurende drie minuten op hoog vuur in een weinig olijfolie. Verdeel de Finettes over de salade.
Lezen is goed voor de ogen. Je leert beter naar de mensen en naar de wereld te kijken, en je leert vooral bij jezelf naar binnen te kijken. De mooiste boeken verdienen een tweede blik want ze vertellen zoveel meer dan wat er op het eerste gezicht staat.
Lezen is goed voor de conditie. Lettertekens omzetten in woorden en woorden in betekenissen, uitvissen wat een schrijver bedoeld heeft en er je eigen verhaal in vinden is hersengymnastiek zonder kans op pijnlijke sportongevallen.
Lezen is goed voor het milieu. Als je boeken leest, zorgje dat al die bomen niet voor niks zijn gekapt. Lichter dan een pc en handiger om mee te nemen dan een laptop, werken boeken bovendien zonder stroom ofbatterijen. Geen files of wachttijden, om te lezen hoef je je niet te verplaatsen: lezen kan je (bijna) altijd en overal.
Lezen is goed voor je sociale contacten. Je hebt altijd een interessante bijdrage aan het gesprek ter afwisseling met de commentaren op de sportmatch of het televisieprogramma van gisteren. Met een beetje verteltalent kun je de avonturen van de boekfiguren vertellen alsof ze jezelf zijn overkomen. Vooral aanbevolen in de omgang met mensen die zelf weinig lezen. Lezen is goed voor je concentratie. Lezen kan met muziek op de achtergrond, tijdens de les of temidden van ander druk gewoel.Voor een beetje ervaren lezer is het geen probleem om op zijn tijd al zappend vier televisieprogramma's tegelijk te volgen. En luister-lezen kan zelfs terwijl je in de auto zit.
Lezen is goed voor je vrije tijd. Je hoeft je nooit meer te vervelen, want je krijgt al die boeken van je lange leven niet gelezen. Kiezen is de kunst tot je jouw soort boeken gevonden hebt. Geef niet op tot je het boek hebt gevonden dat op jou ligt te wachten. Het is geweten dat boeken levens kunnen veranderen.
Lezen is goed voor je portemonnee. Boeken zijn goedkoper dan computerspelletjes. Bovendien geven mensen maar wat graag boeken cadeau, eenmaal bekend wordt dat je een lezer bent. Let op: het verdient aanbeveling wenslijstjes te verspreiden, anders krijg je alleen maar bestsellers. En voor wie nooit cadeautjes krijgt is er altijd nog de bibliotheek. Daar zijn boeken zo goed als gratis.
Lezen is goed voor de lijn. Weg met de zorg om overgewicht. Wie leest heeft geen dikmakend troostvoedsel tegen de saaiheid van het leven nodig.Je reist zover je wil, je beleeft wat je nooit had gedroomd,je bent wie je leest. Geen behoefte aan popcorn om je te verleiden. De film speelt zich af in je eigen hoofd.
Lezen is goed voor je rust. Ouders, leraars, volwassenen in het algemeen zijn zo blij dat ze een kind zien lezen, dat ze je daarbij niet lastig zullen vallen.
Lezen is goed voor je ouders. Ze zijn zo druk bezig, die volwassenen, dat ze uit zichzelf zelden naar een boek grijpen. Jou te zien genieten van een boek kan aanstekelijk werken. Ze zullen je dankbaar zijn dat je hen laat ontdekken wat zij missen.
Zoektocht met de krant naar het gezelligste cafeetje, ( 9) op één na laatste cafeetje- Wie in de streek van Wevelgem op cafe wil, kan niet voorbij bierhuis De Mythe. De kroeg verhuisde in 2004 naar de markt van Wevelgem, maar de gezelligheid verhuisde gewoon mee.
Eva Cuylits en Filiep Vanwolleghem staan al bijna 14 jaar achter de tapkraan yan Bierhuis De Mythe op de Grote Markt in Wevelgem. Ooit waren ze een koppel, maar intussen zijn ze vooral goede partners die De Mythe draaiende houden. "Ik wist als jonge gast al dat ik later een café zou open houden", vertelt Filiep Vanwolleghem (41) die van opleiding eigenlijk laborant chemie is. "Hoe gaat dat ?" Je bent actief in de jeugd-club klust wat bij in de horeca en voor je het weet heb je de smaak te pakken."
En zo opende Filiep in juni 1994 café De Mythe, vlakbij het Wevelgemse kerkhof en op een zucht van de aankomstlijn van Gent-Wevelgem. Een leuke locatie, maar met nogal wat nadelen. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe stek. Die vonden we uiteindelijk in het centrum recht tegenover de kerk.
Flesje bij bier Na ruim drie jaar hard werken werd een oud kapsalon omgetoverd tot Bierhuis. De Mythe en in augustus 2004 werd er verhuisd. Ons café is geen dag dicht geweest, vertelt Filiep. Het is hier veel groter en nóg gezelliger dan op de vorige locatie. Dat de naam daarbij wijzigde in Bierhuis De Mythe is geen toeeval. We willen daarmee benadrukken dat we meer zijn dan zomaar een café vertelt Eva Cuylits (35).
Behalve een bier van de maand van het vat, hebben we ook constant een zestigtal speciale bieren in de aanbieding. Daarbij serveren we de klanten ook steevast het flesje. Dat hoort gewoon zo, want op café gaan is meer dan snel wat pinten pakken. Opmerkelijk is ook dat De Mythe maar liefst twee soorten pils van het vat aanbiedt. Hier in Wevelgem is dat de standaard, maar bezoekers die van iets verder komen, staan daar inderdaad van versteld, lacht Filiep. Het is eigenlijk simpel: 55 % kiest voor Stella, 45 % voor Jupiler: Dat verschil is te klein om de klanten een keuze op te dringen.
Eva en Filiep gaan er ook prat op dat De Mythe altijd een erg open minded café is geweest. We hebben een erg gevarieerd publiek. Dat is niet onlogisch, want nogal wat sport-clubs, van voetbal over volleybal en krachtbal tot mountainbikers, verzamelen hier wekelijks. Bovendien hebben we erg veel geïnvesteerd in toegankelijkheid voor andersvaliden.Hoewel er een hoogteverschil van een meter is, kan een rolstoelgebruiker probleemloos van vooraan het café tot op ons terras rijden. Ook de toiletten werden aan de noden van andersvaliden aangepast. Wij vinden dat normaal, maar in veel cafés is er geen plaats voor hen. (mvdr)
Waar kan je De Mythe vinden? Grote Markt 16, Wevelgem Uitbaters: Eva Cuylits en Filiep Vanwolleghem. Soort café: praatcafé. Opmerkelijk: twee soorten pils van het vat. Specialiteit: een zestigtal speciale bieren. Eten: snacks, vispannetje, lasagne, spaghetti. Prijs van een pintje : 1,40 euro. Openingsuren: dinsdag tot vrijdag vanaf 16 uur, zaterdag en zondàg van 10 tot 13.30 uur en opnieuw vanaf 16 uur.
Al jaren wordt in de VS geëxperimenteerd met kunstogen, die slechtziende mensen hun zicht terug moeten geven. Het Amerikaanse berijf Second Sight brengt de tech-niek nu naar Europa.
Deze week kregen twee blinde vijftigers in een Londens zieken-huis bionische ogen ingeplant. Goedkoop zijn de bionische ogen niet, vermoedelijk gáan ze rond 23.000 euro kosten.
In de VS wordt al jaren geëxperimenteerd met kunstogen ouder wordende mensen bij wie het netvlies door een erfelijke aandoening ongevoelig wordt. De techniek wordt steeds beter. In die mate dat Second Sight toelating kreeg voor klinischeproeven in de VS, Mexico en Engeland.
Het bedrijf hoopt dergelijke bionische ogen over drie jaar commercieel op de markt te brengen. Deze week kregen twee blinde vijftigers in het Londense ziekenhuis Moorfields bionische ogen ingeplant. Het komt er op neer dat ze een bril dragen met daarin kleine digitale cameraatjes die een zwart witbeeld draadloos doorsturen naar een minicomputer die gedragen wordt aan de broeksriem.
Afhankelijk van de patiënt zijn de resultaten al dan niet spectaculair. Na de operatie kan je zeker opnieuw licht en donker van elkaar onder-scheiden.
Sommige patiënten zien na afloop voldoende details om zonder blindenstok te kunnen lopen. Linda Moorfoot, een Amerikaanse die al enkele tijd dergelijke ogen draagt, is opgetogen: 'Ik kan mijn kleinzoon zien voetballen, en ik zie mijn kleindochter dansen door de kamer".
De volgende stap die het bedrijf wil zetten is de cameraatjes verder verkleinen zodat ze kunnen worden ingeplant in de oogbol.
Onderzoekers hebben voor het eerst wetenschappelijk aangetoond met welke kleuren Leonardo da Vinci de geheimzinnige glimlach van Mona Lisa heeft geschilderd.
Mix De kunstenaar gebruikte in de basislaag een mix van vermiljoen (helderrood) en witkleurige lood en in de bovenste laag een unieke okerkleur, aldus een baanbrekend onderzoek dat dinsdag in het Amerikaanse blad Applied Optics is gepubliceerd.
Rokerig Het schilderen van verschillende, transparante lagen olieverf over elkaar die diepte, volume en vorm creëren, heet sfumato. Da Vinci ontwikkelde de techniek waarbij kleuren in elkaar overlopen in de vijftiende eeuw. Sfumato betekent rokerig en is afgeleid van het Italiaanse woord voor roken, fumare.
Camera De wetenschappers gebruikten voor het onderzoek een speciale camera, die honderd miljoen kleurenspectra kan meten. De camera werd voorheen alleen in atmosferisch en oceanografisch onderzoek gebruikt. (anp/mvl)
Ben je nog wat onzeker, probeer het dan eerst via de telefoon.
Krijg jij blozende wangen van 'sex talk' of kruip jij al in je schelp als je geliefde in bed niet zwijgt? Nochtans is het een erg makkelijke manier om je partner op te winden.
Praten in bed heeft volgens sekstherapeuten twee belangrijke voordelen. Het versterkt de communicatie tussen koppels, het is een manier om te weten wat je partner precies wil in bed. En het verhoogt ook de seksuele verwachting en opwinding.
Als hij ermee begint, betekent dit vaak dat hij wil dat jij ook wat mondiger bent in bed. Weet je niet hoe je er aan moet beginnen? We geven je enkele tips.
Regels Voor je er aan begint, leg je best een aantal regels vast. Als hij dingen van je verlangt waarbij jij je niet goed voelt, zeg het dan meteen. Je moet niets doen dat je aanvallend of denigrerend vindt. Vrouwen en mannen verschillen op veel vlakken, dus ook in hun wensen over taalgebruik in bed.
Oefenen Probeer op voorhand al eens te oefenen. De bedoeling hiervan is dat de woorden je niet meer vreemd klinken, maar vlot in de mond liggen. Het is ook belangrijk een goed evenwicht tussen woord en daad te vinden. Te veel gebabbel zonder actie, dat heeft niemand graag.
Research Bekijk eens wat tijdschriften of dvd's als je niet kunt bedenken wat te zeggen. Bedenk op voorhand wat situaties en improviseer daar rond. Door al eens wat materiaal te bekijken, kom je in de juiste stemming en breid je je woordenschat uit. Je moet je niet meteen aan het moeilijkste wagen. Begin bijvoorbeeld met iets onschuldigs als "Ik wil je, nu!".
Telefoon Schrikt het idee je nog wat af, begin dan met gesprekken via de telefoon. Zo moet je je partner niet aankijken en is het makkelijker om je grenzen verleggen.
Vreemde talen Ben je goed in talen, dan kan je het eens in een vreemde taal proberen. Vooral Frans staat bekend om zijn sexy klanken.
Andere trucs Lukt het echt niet, weet dan dat er nog andere manieren zijn om erotisch te communiceren. Je kan je bijvoorbeeld opwindend bewegen of sexy kreunen om je partner aan te moedigen. (ep)