Taal kan soms heel verwarrend zijn: een wilde kat is niet hetzelfde als een kat in het wild. De eerste is wild, de tweede eigenlijk niet... Een ander katachtig roofdier is de lynx. Ze lijkt op een reuzenkat met oorpluimpjes, bakkebaarden en een kort staartje. Ze is bij ons heel zeldzaam.
1. wilde kat Sommige huiskatten verwilderen en hebben geen 'thuis' meer, Het worden zwerfkatten, Ook hun jongen worden dan in het wild geboren en ze leven van wat ze zelf bijeenscharrelen, Maar toch zijn dit geen 'wilde katten', hoogstens 'verwilderde katten'. De Europese wilde kat lijkt wel op een huiskat, maar is toch een stuk groter en forser, e heeft ook nooit vlekken, alleen strepen, en een veel dikkere staart dan de huiskat.
De wilde kat leeft ook niet in de buurt van mensen, integendeel. Ze is erg schuw en niet te temmen, ze verkiest afgelegen streken met loofbossen, liefst zelfs uitgestrekte wouden, ze jaagt er op konijnen en kleine knaagdieren, of op vogels. Maar ze eet ook gras, kikkers en padden, vissen, insecten en zelfs kleine lammetjes en reetjes. De wilde kat leeft in een holle boom of een spleet tussen de rotsen. Soms ook wel eens in een konijnenhol of een vossen- of dassenburcht. Ze klimt net als de huiskat achterwaarts uit een boom.Als ze wordt bedreigd, zet ze de haren recht om groter te lijken.
Wilde katten krabben aan bomen om hun nagels te scherpen, en ze laten ook overal geursporen na om hun territorium af te bakenen. Overdag rust de wilde kat meestal uit, ze ligt te zonnen op een tak of een rotspunt.
In België leven er alleen nog wilde katten in Wallonië, vroeger werd er voor het plezier op gejaagd. Of ze werden uitgeroeid, omdat ze con-currenten waren voor de jagers en het aantal fazanten en patrijzen deden afnemen, Nu is de wilde kat beschermd en het aantal groeit. Vooral in de Duitse wouden leven weer heel wat wilde katten.
 |
2. Kat met pluimen Tot een eind in de middeleeuwen kwam de lynx nog in Nederland en België voor. Ze werd toen zelfs gegeten als wild. Noordzeevissers vinden ook af en toe nog eens een schedel of beenderen van een lynx uit de ijstijd in hun netten. Samen met de wolf is de lynx bij ons rond 1890 voorgoed verdwenen. Maar er is goed nieuws. Nu en dan wordt er opnieuw een lynx opgemerkt in de noordelijke Ardennen.
In Duitsland zijn er wel meer. Daar is de lynx niet uitgeroeid. Omdat er nog meer wouden zijn. En omdat rijke mensen er vroeger soms een eigen geheim dierentuintje hadden met bedreigde dieren. Ook lynxen dus, En die kregen jongen. Maar omdat de dierentuintjes verboden waren. konden ze die jongen niet verkopen. En dus lieten ze die maar in het wild los ...
Lynxen jagen meestal in de schemering op hazen, reeën en gemzen,maar vanuit de struiken besluipen ze ook knaagdieren en patrijzen of andere grondvogels. Een lynx eet gemiddeld 1 kilo vlees per dag. Het is dus een kat met een gezonde eetlust." De gekke oorpluimpjes van de lynx werken een beetje als antennes. Ze vangen het geluid heel goed op.
De lynx hoort dus zeer goed. Mannetjes en vrouwtjes leven gescheiden van elkaar. Alleen in de paartijd zoeken ze elkaar op. Als ze jongen hebben, helpt het mannetje de eerste twee maanden mee door voedsel voor het vrouwtje te brengen, Maar hij is het snel beu en neemt liever de benen, Lynxen hebben een groot territorium. Tussen de 100 en 250 vierkante kilometer. Het zijn dus ook grootgrondbezitters.
|