"Het ruikt hier naar kruiden" Welke soort dragon plant ik het best in mijn tuintje? Er zijn verschillende soorten dragon. Er is de Russische en de Franse soort.
De Franse dragon smaakt het lekkerst, maar kan niet tegen de koude. Hij heeft dus een winterjas nodig. En dat is nog niet alles. De Franse dragon wil graag om de drie jaar veranderen van standplaats. Je scheurt hem dan best. Op die manier voorkom je verzwakking van de plant.
De Russische dragon kan tegen een stootje en voelt zich in alle klimaten thuis. De Rus blijft bovendien graag op dezelfde plaats staan. Hij verbetert zelfs van smaak als je hem met rust laat. Was dat maar met meer dingen zo...
Dragon zet je best op een zonnige, beschutte plaats op een rijk, licht en droog bedje. Hij houdt niet van zware of natte grond. Wat kan ik met dragon in de keuken uitspoken?
Dit keukenkruid is familie van alsem (artemisia absinthium), bijvoet (artemisia vulgaris) en citroenkruid (artemisia abrotanum). In 1536 schreef J. de la Ruelle: "Inter acetaria olera, gratissimam" (=Dragon is één van de meest dankbare kruiden in de sla). Geen wonder dat dragon in Frankrijk tot de 'aristocraat van de kruiden' gebombardeerd is. Die titel doet hij ook eer aan, want dragon kan helemaal in zijn eentje een gerecht op smaak brengen.
Dragon gebruik je altijd vers, anders verliest hij veel van zijn aroma. Vooral wie zoutloos moet eten zal de bitterzoete smaak van dragon weten te appreciëren. In eiergerechten, sauzen, kruiden-boters en kruiden-tuiltjes is hij helemaal op zijn plaats. Je kan de blaadjes invriezen, drogen of op olie zetten.
Als je ze droogt, doe dat dan snel op 27 graden en bewaar ze in een bruine papieren zak. Als je ze op olie zet, gebruik dan liefst een lichte olie zoals safloer-, zonnebloem-, of druivenpittenolie. Koudgeperste olijfolie zou de dragonsmaak helemaal overheersen.
Tip: Wees een beetje zuinig met dragon in je gerechten. Dragon overheerst nogal vlug de andere smaken.
Dragon hoort samen met o.a. tijm, rozemarijn en peterselie zeker thuis in je verzameling fine herbs.
Je mayonaise smaakt eens zo goed als je er wat dragon bij doet.
Zelfs in ijsblokjes staat dragon beeldig. Zon blokje in je drank geeft een pittig smaakje. (DH kruiden)
|