Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. UNICEF en de Verenigde Naties hebben hiervoor op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd. Blog project
De belangrijkste rechten van het kind zijn:
Het recht op onderwijs
Het recht op eigen geloof en cultuur
Het recht op een naam en een nationaliteit
Het recht op een eigen mening
Het recht op een veilig en gezond leven
Het recht op bescherming tegen kinderarbeid
Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
Het recht op bescherming bij een oorlog
Het recht op spelen
Het recht om op te groeien bij familie
Het recht op veilig drinkwater
Het recht op goede gezondheidszorg
Het recht op zorg bij een handicap
Alle rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld
Geen zin om straks een lijvige kerstboom in huis te halen? Een opmerkelijk eindejaarsgadget, de kerstboom in blik, biedt een originele oplossing.
In het blik zit een sparrenzaadje. Eenmaal het blikje geopend, geef je de vruchtbare grond elke dag water. Na enkele dagen begint een echte kerstboom te groeien. De kerstboom kan tot 20 centimeter worden.
Speciale gadgets De blikjes met kerstzaadjes komen uit China, maar werden door een West-Vlaamse webwinkel Otcho.be naar hier gebracht. De webwinkel gaat er prat op steeds originele en speciale gadgets te zoeken. Eerder verkochten ze al de chocoladeverf.
Info Eén boompje kost 5,95 euro plus 4,75 euro verzendingskosten. Meer info: www.otcho.be (lvl)
Water, spoorvorming en snelheid kunnen samen een gevaarlijke cocktail opleveren: aquaplaning. Uw auto verliest dan zijn grip op de weg en zweeft.
Wanneer er regen op het wegdek ligt, kunt u er meestal zonder problemen doorrijden. De banden van uw auto duwen het water aan de kant zodat ze het wegdek blijven raken. Wanneer u echter snel rijdt, krijgen de banden de tijd niet om het water aan de kant te duwen. De waterfilm op het wegdek wordt dan niet meer gebroken en uw auto gaat zweven. Dit fenomeen wordt watergladheid of aquaplaning (uitspreken als 'akwaplening') genoemd. Er is dan geen wrijving meer tussen de banden en het wegdek. U kunt dan niet meer remmen en ook sturen wordt (bijna) onmogelijk.
Hoger risico Alles wat ervoor zorgt dat het water niet tijdig vanonder de banden weg geraakt, verhoogt de kans op aquaplaning:
Versleten banden Banden met minder diepe groeven (minder 'profiel') kunnen minder water afvoeren. Dunne groeven kunnen ook minder water verwerken dan dikke groeven.
Brede banden Hoe breder de band, hoe meer water hij weg moet duwen.
Lage bandenspanning Slecht opgeblazen banden zorgen voor een groter raakvlak van de banden met de weg. Net zoals bij een brede band moet er dan veel water afgevoerd worden. Met een hoge bandenspanning oefenen de banden een grote druk uit op een kleiner oppervlak. Dat vermindert de kans op aquaplaning.
Lichte voertuigen Personenwagens hebben sneller last van aquaplaning dan vrachtwagens omdat ze lichter zijn.
Snelheid Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd de banden hebben om het water weg te duwen en grip te krijgen op het wegdek. Enkele millimeters water zijn al voldoende om een auto die 90 km/uur rijdt, te doen zweven.
Dikke waterlaag Hoe dikker de waterlaag, hoe meer water er vanonder de banden weg moet.
Spoorvorming Op wegen waar veel vrachtwagens rijden, kunnen sporen in het wegdek ontstaan. Het water blijft daar makkelijker in staan.
Mijn auto zweeft. Wat nu? Ga niet op de remmen staan. Laat het gaspedaal los en ontkoppel. Hou het stuur vast en kijk naar de richting waar de auto naartoe moet. Als uw wagen begint te slippen, kunt u proberen bij te sturen. Trek daarbij niet bruusk aan het stuur.
Opleiding 'Slip- en remcontrole' Autorijden is één ding, veilig autorijden een ander. In heel wat Vlaamse rijscholen en rijvaardigheidsscholen kunt u cursussen volgen waar u veilig en defensief leert rijden. Een lijst van erkende rijscholen vindt u op www.mobilit.fgov.be/nl (klikken op 'weg', daarna 'rijscholen'). Een overzicht van erkende rijvaardigheidsscholen vindt u op www.febic-febir.be/nl.
Een op drie Belgen die zijn ogen als slecht bestempelt is niet van plan om binnen het jaar naar de oogarts te gaan. De helft ging ook het afgelopen jaar niet. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van brillenglazenmerk Varilux.
Walen gaan sneller naar de oogarts dan Vlamingen: bijna een derde van de Walen doet het ieder jaar, tegenover iets meer dan een vijfde bij de Vlamingen.
Schrik voor de oogdokter Een op drie Belgen zegt dat hij slechte ogen heeft, een op vier vindt zijn ogen goed. Toch zou bijna de helft van de 45-plussers zonder bril zeggen dat hij er een nodig heeft, bij de hele Belgische bevolking is dat een op vijf. Volgens Varilux is dat te wijten aan de natuurlijke terughoudendheid die de Belg heeft ten opzichte van oogartsen en oogverzorging.
Computers en lezen Werken met of kijken naar een beeldscherm zorgt voor de meeste klachten. De helft kreeg er vermoeide ogen van, een derde klaagt over rode ogen. Van de 45-plussers klaagt de helft over een beperkter zicht tijdens het lezen van boeken, kranten of tijdschriften. Dit doet zich vaker voor bij vrouwen (66 procent) dan mannen (45 procent).
Geen preventie Volgens het onderzoek zou de Belg niet preventief genoeg te werk gaan. Bijna twee derde van de brildragers zet de bril niet op het werken met beeldschermen of het lezen van kleine lettertjes. Iets Een kleine helft stelt zijn computerscherm niet correct in.
Bril versus lenzen Brillen blijven populairder dan lenzen: 47 procent van de ondervraagde Belgen draagt een bril en geen lenzen. Bij de 45-plussers loopt dat aantal zelfs op tot 75 procent. Personen die al meer dan 10 jaar een bril dragen doen dat voornamelijk uit gewoonte of omdat ze geen lenzen verdragen. Voor het onderzoek werden 750 Belgen ondervraagd. (belga/edp)
Willem was jarenlang een bekende radio- en televisiepersoonlijkheid. Hij presenteerde voornamelijk kritische nieuws- en consumentenrubrieken voor achtereenvolgens de VARA en de TROS.
Bosboom was in feite de eerste "anchorman" van de Nederlandse omroep en dat werd nog duidelijker toen hij aan het eind van zijn loopbaan de wekelijks veel bekeken tv-column.
"Dat willen we even kwijt" presenteerde (geschreven door een ander), waarin hij met enige autoriteit zijn ongenoegen uitte over misstanden in Nederland en naar eigen zeggen de "zwijgende meerderheid" vertegenwoordigde.
In Nederland kan het nog niet, een preventieve medische keuring ondergaan. Hier mag je pas in de scanner als er een medische aanleiding is en je een verwijsbrief in je zak hebt. In Duitsland zijn ze meer bekend met preventieve onderzoeken en dat is precies de reden waarom het Nederlandse bedrijf PrivateScan BV zijn onderzoeken laat uitvoeren in een kliniek in Duitsland.
Voor wie? Ik ga langs met Ronald, een gezonde man van 46 jaar, die er een gezonde leefstijl op nahoudt. Hij heeft een dochter van 1,5 jaar en hoopt haar nog vele jaren in goede gezondheid te mogen meemaken.
Veel van zijn familieleden zijn gezond gebleven tot op hoge leeftijd, maar zijn vader is helaas vroeg overleden aan een infarct. "Als ik iets heb, wil ik het liever vroeg weten, dan valt er misschien nog iets aan te doen", vindt Ronald.
In principe kan iedereen een preventieve keuring ondergaan. De meeste cliënten van PrivateScan zijn ouder dan 45 jaar. Volgens Frank Hefti, directeur van PrivateScan, heeft de helft van de cliënten geen klachten. Zij komen echt voor een preventieve keuring.
De andere helft heeft wel gerichte klachten. Sommige van hen hebben al enkele rondjes gelopen in het medische circuit, maar hebben niet het gevoel dat ze ergens komen. Anderen proberen simpelweg de wachttijd voor een scan te verkorten.
Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst heeft Ronald telefonisch een gesprek gehad om te bepalen welke onderzoeken gedaan gaan worden. Omdat Ronald geen specifieke klachten heeft, wordt er gekozen voor een totale medische check-up. Maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je buik, kunnen er meer specifieke onderzoeken worden gedaan om achter de oorzaak te komen.
In de kliniek krijgen Ronald en ik een eigen kamer met tv, computer en badkamer, waar we kunnen verblijven tussen de onderzoeken door. De eerste die ons komt ophalen, is een jolige cardioloog. De voertaal is hier Duits en toevallig spreekt Ronald dat vloeiend. De twee grappen er op los en ik moet moeite doen om het gesprek te volgen. Gelukkig gaat er altijd iemand van PrivateScan mee om de taalbarrière te overbruggen.
Kleding en gsm-opladers zijn de meest vergeten voorwerpen in hotels, maar af en toe worden er ook kunstgebitten, trouwringen of een opblaasbaar pak voor sumoworstelaars achtergelaten. Dat blijkt uit een rondvraag van de InterContinental Hotel Group (IHG), de groep waartoe achttien hotels in België behoren, zoals Holiday Inn en Crowne Plaza.
Seksspeeltjes en onderbroek van Chinees De opvallendste voorwerpen die teruggevonden werden in hotels in de Benelux waren medailles en trofeeën van de Iron Man-triathlon, seksspeelgoedjes en de onderbroek van een Chinese toerist waarin een portefeuille was ingenaaid. Daarin stak nog een bedrag van 1.500 Amerikaanse dollar (1.176 euro).
Zelden teruggevraagd Bij een Nederlands hotel werden er in een maand ongeveer 113 voorwerpen vergeten, wat neerkomt op zo'n 1.300 voorwerpen per jaar. In 2008 werden er al 50 voorwerpen binnengebracht met een waarde hoger dan 75 euro. In 16 van de gevallen ging het om een gsm. De afgelopen 3 maanden bleven er in een specifiek hotel alleen al 338 voorwerpen achter in de hotelkamers. Amper 31 werden er teruggevraagd. Volgens IHG blijkt uit haar onderzoek dat hotelgasten niet geneigd zijn om hun verloren voorwerpen terug te vragen, ongeacht de waarde ervan.
Opblaasbaar schaap In het Verenigd Koninkrijk lieten hotelgasten van Holliday Inn in 2007 voor bijna 900.000 euro voorwerpen achter. Daarbij was er een opblaasbaar schaap en een monnikenhabijt. (belga/eb)
Dit bericht stak gisteren in mijn mailbox en wil het artikeltje met jullie lezers delen.
Meer dan 7000 nieuwjaarsbrieven verzamelen, nieuwjaarsbrieven tentoonstellen en heel wat aandacht in de media waren de aanleiding voor Nelly Haelterman om een nieuwe uitdaging aan te gaan namelijk het maken van een boek.
Het boek telt 215 pagina's met veel kleurenillustraties en teksten van nieuwjaarsbrieven van veel vroeger, van vroeger en van nu. Nelly probeert in haar boek een overzicht te geven van meer dan 150 jaar nieuwjaarsbrieven. Het is een kijk- en leesboek geworden waarin verschillende evoluties merkbaar zijn op taalkundig, politiek, godsdienstig en maatschappelijk vlak.
Getuige hiervan zijn de veranderingen in de spelling, het aanvaarden van de Nederlandse taal naast het Frans, overgang van illustraties met Bijbelse figuren naar natuur- of andere prenten, meer of minder respect voor ouders en instellingen. Schrijfster van het bundel Nelly Haelterman
Thuis hoort een veilige plaats te zijn. Maar voor veel vrouwen, mannen en kinderen is dit niet zo
Met de campagne "Geweld binnen het gezin". Dat slaat nergens op roept de Provincie West-Vlaanderen elke West-Vlaming op om in de periode tussen 25 november en 6 december 2008 een duidelijk zichtbaar wit lintje op te spelden als teken van betrokkenheid bij de problematiek van geweld binnen het gezin.
De Witte Lintjescampagne werd voor het eerst georganiseerd in Canada in 1991. De aanleiding was een schietpartij in de universiteit van Montreal waarbij een gewapende man 14 vrouwelijke studenten doodde, nadat hij de mannen het klaslokaal liet verlaten. Daarop organiseerde een groep mannen de witte lintjescampagne, met het witte lintje als symbool van protest.
Wat oorspronkelijk begon als een lokaal Canadees initiatief, is uitgegroeid tot een internationale campagne tegen geweld op vrouwen en later tegen intrafamiliaal geweld in het algemeen. Intrafamiliaal geweld omvat elke vorm van fysieke, psychische, seksuele of economisch geweld tegen een gezins- of familielid of een (ex-)partner. In de meeste gevallen gaat het om (ex-)partnergeweld, waarbij het slachtoffer meestal een vrouw is.
Algemeen wordt aangenomen dat wereldwijd 1 vrouw op 3 mishandeld wordt door haar partner. In België is dit naar schatting 1 vrouw op 7 en 1 man op 40. Vaak zijn ook de kinderen slachtoffer en/of getuige van het geweld in het gezin. Intrafamiliaal geweld komt voor in alle socioecono-mische milieus en kan ernstige gevolgen hebben op emotioneel en seksueel vlak.
Er waait een nieuwe wind door de energiewereld. Logisch, want de prijs van een vat aardolie weegt op de economie en de koopkracht van de gezinnen. Bovendien is iedereen zich bewust van de milieuproblematiek. In deze context zet Electrabel zich in om de milieu-impact van haar activiteiten te beperken en om het energieverbruik van de klanten te verlagen. Waarom? Hoe? We kregen al verschillende vragen via de website. Onze antwoorden leest u hier.
Waarom wil Electrabel me aanzetten om energie te besparen en er duurzaam mee om te springen? Schiet het bedrijf op die manier niet in eigen doel? De energie die we niet verbruiken, vervuilt niet en kost niets. Dat is niet alleen vanzelfsprekend, het is de uitdaging die Electrabel samen met u wil aangaan. Wij denken dat we als energiebedrijf de verantwoordelijkheid hebben om vooruit te gaan, om u te helpen uw energieverbruik met 30 % te doen dalen. Deze verbintenis is niet nieuw: sinds 1995 hebben we de CO2-uitstoot die voortkomt uit de elektriciteitsproductie met 29 % doen dalen (zonder kernenergie).
Vandaag willen we een tandje bijzetten door te investeren in hernieuwbare energie en door onze klanten te helpen om minder te verbruiken. Met de tips die u in deze editie van Energiek! vindt, kunt u al flink wat energie besparen. Uitstekend voor het milieu en voor uw budget.
Is het mogelijk om op een dag enkel nog groene stroom te produceren? Niet echt. Groene stroom heeft flink wat voordelen, maar ook één nadeel: het is niet permanent beschikbaar. Kijk maar naar de windmolens: die draaien alleen als er voldoende wind is om ze aan te drijven. Op windstille dagen wordt er dus geen elektriciteit geproduceerd. Bij bewolkt weer is het rendement van de fotovoltaïsche cellen dan weer vrij beperkt. Maar los van de klimaatomstandigheden blijft onze energiebehoefte wel constant. Daarom koos Electrabel voor een combinatie van kernenergie, aardgas, steenkool en hernieuwbare bronnen.
Die evenwichtige energiemix maakt een permanente elektriciteitslevering tegen een concurrentiële prijs mo-gelijk. Niettemin blijft het onze belangrijkste doelstelling om het aandeel van de hernieuwbare energie te verhogen. Ook willen we de efficiëntie van al onze cen-trales verbeteren, en zo de CO2-uitstoot - die al tot de laagste van Europa behoort doen dalen.
In onze steden zullen steeds meer elektrische auto's opduiken. De toekomst of een tijdelijke fenomeen? De transportsector vormt een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot ter wereld. Verschillende constructeurs reageerden al: zij brachten modellen uit met een lagere uitstoot, hybride motoren en 100 % elektrische auto's op de markt. Die laatste categorie heeft een paar belangrijke troeven: niet alleen zijn deze auto's proper en stil, ook is de brandstofprijs heel interessant. 100 kilometer afleggen kost immers maar 2,5! Veel experts geloven rotsvast in deze technologie. Tegen het jaar 2020 zal in Europa een vierde van de nieuwe auto's elektrisch zijn.
Maar waarom hebben die auto's onze wegen nu nog niet ingepalmd? De verklaring ligt vooral in hun beperkte autonomie. Met een herladen batterij kunt u niet dezelfde afstand afleggen als met een volle tank. Toch is er de laatste jaren heel wat vooruitgang geboekt. Sommige electrische voertuigen kunnen nu al een afstand van 160 kilometer afleggen. Een andere hinderpaal is de prijs, die voor veel consumenten nog vrij hoog ligt.
Een van de meest ingrijpende stormrampen uit de Middeleeuwen is de eerste St. Elisabethsvloed. In de nacht van 18 op 19 november 1421 vindt deze plaats.
Het is na de de feestdag van de heilige Elisabeth. De Grote of Zuid-Hollandse Waard, een welvarend gebied van ruim 45.000 hectaren tussen Dordrecht-Woud-richem-Heusden-Geertruidenberg, wordt door de vloed verzwolgen. Bij Broek, in de omgeving van Moerdijk, wordt in die novembernacht de waterdruk op de verzwakte dijk dermate groot dat de dijk breekt. Door een groot gat stroomt het water met grote snelheid de lager gelegen Waard binnen.
Broek en een aantal in de buurt liggende dorpen worden totaal verwoest. Terwijl men nog volop bezig is de doorgebroken dijk bij Broek te herstellen, bezwijkt de dijk tussen Werkendam en Sleewijk, waardoor de polder totaal onderloopt. Er worden meer dan 64 dorpen overspoeld. Meer dan 10.000 mensen verdrinken.
Vastgoedmakelaar eist dat rechter TV Makelaar verbiedt
Achille Claes, vastgoedmakelaar, lid van het vast bureau van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en tevens schepen in Holsbeek, daagt Vtm, het productiehuis Endemol en de presentatoren Jo De Poorter en Pascale Naessens voor de rechtbank van koophandel in Brussel. Claes eist dat die het programma verbiedt.
"Vtm, het productiehuis en de presentatoren profileren zich als vastgoedmakelaar zonder aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Het beroep van vastgoedmakelaar is immers een wettelijk beschermd beroep. Het kent een zware deontologie en verplichtingen die in TV Makelaar met de voeten worden getreden", aldus Claes.
TV Makelaar ging in december van vorig jaar op Vtm van start. De Poorter en Naessens staan in het programma mensen bij die hun huis willen verkopen en worden daarbij op hun beurt geassisteerd door experts die onder meer de huizen analyseren en een mening geven over de waarde ervan. Op RTL4 in Nederland loopt een dergelijk programma al een tiental jaren. (belga/tdb)
Mensen kijken vast vreemd op als ze je zien rechtstaan. Hoe reageren ze? In het begin vroegen ze me of ik genezen was, ja. Ondertussen zijn ze dat gewend.
Draag jij je harnas dikwijls? Toch wel. Op feestjes en recepties bijna altijd ik kan tot zes uur alleen rechtstaan. Voor wat normaal sociaal contact, op hetzelfde niveau als de rest, heb ik alles over. Altijd naar boven moeten kijken vanuit die rolstoel, alsof je een klein kind bent, daar ga je aan kapot op den duur.
Voel je je meer man, als je rechtstaat? "Daar heeft het niks mee te maken. Ik bén een man en ik vóél me er een. Als ik sta, voel ik me vooral meer méns. Ben je ongelukkig, in je rolstoel? Nee, helemaal niet. Opnieuw lopen zou het ultieme geluk zijn. Maar ik ben nu al super gelukkig. Met mijn vriendin Griet. Ons appartement. Omdat ik nog elke dag mag doen wat ik graag doe: sporten,
Simpelweg omdat ik nog leef. Miserie doet relativeren. Maar wordt een mens ook gelukkiger als je een ziekte hebt overleefd of een ongeval, zoals jij? "Gelukkiger, nee dat niet. Wie dat zegt, maakt zichzelf iets wijs. (snel) Maar ik ben er ook niet ongelukkiger op geworden. Zei de immer positieve Marc Herremans. Jij moet toch ook je moeilijke momenten hebben?
Maar nee, ik zit zelden in een dipje. Een week na mijn accident zat ik al te lachen voor de televisie. Je zal je klop nog wel krijgen, jongen, hebben er velen voorspeld. Maar ik heb hem nog altijd niet gekregen, en hij zál ook nooit komen. Ook niet als je in 2012 nog in je rolstoel zit? Na je ongeval gaf je jezelf tien jaar om weer te kunnen lopen. Ze zijn bijna om.
"Ik geloofde toen echt dat de stamtechnologie de enige therapie de me kan helpen - ondertussen zogoed als op punt zou staan. Naief, besef ik nu. Want al de draadjes die doorgesneden zijn, weer met het juiste eindje verbinden, dat zal nog niet voor meteen zijn. 2012 lukt niet, vrees ik. Maar zelfs dan zal ik niet ontgoocheld zijn. Ik blijf geloven dat die oplossing er ooit komt.
Het Marc Herremans-effect, zoals een collega-journalist het onlangs noemde, bestaat dus echt: altijd positief blijven, nooit opgeven. Serieus, noemen ze dat zo? (glundert) Mijn mentale sterkte is soms ook een minpunt, hoor. Af en toe zou het beter zijn als ik makkelijker opgaf. Mijn hoofd wil altijd verder, maar mijn lijf hapert meer en meer.l k ben al 34. Volgend jaar ga je opnieuw naar de Iron Man triatlon. Jij hoeft toch allang niet meer te bewijzen wat je kan?
Ik kan het gewoon niet laten. Ik was bij de para's vroeger, hé: Sport is ook gewoon goed voor iemand in een rolstoel. Zelfs als ik keihard train, zie ik minder af dan wanneer ik stil zit. Rolstoelpatiënten die geen pillen slikken, je kan ze op één hand tellen. Ik slik niks. Ik ben kerngezond. Op mijn rolstoel na.
"Ik ben ervan overtuigd dat er nieuwe producten op komst zijn in Beerse. Er zullen zeker zaken uit de pijpleiding komen, maar ontwikkeling vraagt tijd en wetenschap is niet te voorspellen." Dat zei de nieuwe afgevaardigd bestuurder Tom Heyman vandaag tijdens een persconferentie bij Janssen Pharmaceutica in Beerse.
Grote uitdaging Volgens Heyman gaat het om een zeer grote maar ook een heel interessante uitdaging. De nieuwe topman wil op korte termijn werk maken van de uitbouw van het strategische plan voor Janssen Pharmaceutica, de identiteit van het bedrijf versterken en aandacht hebben voor interne en externe communicatie. "De verbondenheid met de naam Janssen Pharmaceutica is zeer groot", luidt het. "Het bindmiddel van dit bedrijf is de wetenschap die uiteindelijk leidt tot nieuwe geneesmiddelen."
Nieuw geneesmiddel Heyman onderkent dat Janssen daarbij nood heeft aan een nieuw succesvol geneesmiddel dat in Beerse is ontwikkeld om de identiteit van Janssen Pharmaceutica te versterken. "Janssen is een belangrijke draaischijf in de farmagroep Johnson & Johnson die trouwens zeer gedecentraliseerd werkt", aldus Heymans voorganger Ajit Shetty.
Herstructurering Heyman moet ook de gesprekken met de vakbonden voortzetten over de aangekondigde herstructurering waarbij 142 functies worden geschrapt. Hij toonde zich hoopvol over het overleg, maar liet zich niet uit over de verdere toekomst. "Deze industrie is onderhevig aan wijzigingen. Ik maak geen beloftes dat er geen herstructureringen volgen. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de medewerkers."
Shetty Heyman volgde begin november Ajit Shetty op aan het hoofd van Janssen in Beerse. Shetty blijft wel voorzitter van de Raad van Bestuur en corporate vice president operations van de overkoepelende Johnson & Johnson-groep. Heyman wordt eind dit jaar 53. De jurist staat wereldwijd aan het hoofd van de afdeling onderzoek en vroege ontwikkeling van Johnson & Johnson en leidt het business development. Daarnaast is hij lid van het Group Operating Committee van de Farmaceutische Divisie van Johnson & Johnson. Hij woont in de Verenigde Staten, maar verhuist weer naar België "waar men wel weet hoe een pint te tappen".
Vestigingen Janssen Pharmaceutica telt ongeveer 4.000 personeelsleden, van wie er 1.500 onderzoek doen en 1.500 in de productie werken. Het bedrijf heeft vestigingen in Beerse, Geel en Olen. (belga/lpb)
Recent onderzoek maakt het mogelijk om mensen preventief te testen op minstens elf verschillende genen die borstkanker veroorzaken. Momenteel gebeurt dat voor enkel twee genen. Dat maakte de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vandaag bekend.
Negen andere genen Borstkanker wordt in 10 procent van de gevallen veroorzaakt door erfelijke factoren. Al vijftien jaar is bekend dat overgeërfde mutaties in twee genen verantwoordelijk zijn voor de helft van die gevallen. Ondertussen ontdekten wetenschappers dat minstens negen andere genen een verhoogd risico met zich meebrengen. Een van die genen werd onlangs ontdekt in het Academisch Ziekenhuis van de VUB.
Duur en omslachtig "Deze genen worden vandaag niet stelselmatig onderzocht omdat het zeer duur en omslachtig is, of omdat ze nog maar recentelijk ontdekt zijn", zegt de VUB. Maar door nieuwe technologieën, die toelaten om in relatief korte tijd veel genen te onderzoeken, zou het mogelijk worden om die hele reeks te controleren, en dat niet alleen voor mensen met een familiale voorgeschiedenis. "In de helft van de Vlaamse families is er een gebrek aan relevante informatie of is de familie te klein om een erfelijk patroon te herkennen. Ook kunnen er zich altijd nieuwe mutaties voordoen."
Niet genoeg kennis Toch zou kennis daarover nog niet genoeg verspreid zijn bij professionals en bij het publiek. Ook zouden er nog meer onbekende kankergenen moeten geïdentificeerd worden en zou er nog nood zijn aan een degelijke financiering. Volgens professor Jacques De Grève voert het UZ Brussel wel preventieve tests uit naar de hele reeks genen, maar worden die momenteel betaald met geld dat dient voor onderzoek. "Met het geld dat we krijgen voor preventieve tests kunnen we de meer gesofisticeerde technologieën niet betalen."
Ook therapeutisch Niet alleen in preventief opzicht, maar ook therapeutisch zijn de tests van belang. Specifiek tegen erfelijke kankers werden onlangs nieuwe doelgerichte behandelingen ontwikkeld. De
Een nieuwe cosmetische ingreep maakt gebruik van miljoenen microscopische huidcellen van baby's om rimpels en littekens te behandelen. Eén injectie maakt je huid permanent jong en glad, dat beloven alvast de uitvinders.
Bindweefselcellen Het Britse bedrijf Intercytex ontwikkelde de techniek die de naam Vavelta kreeg. Een behandeling houdt een injectie in met een heldere vloeistof die kleine bindweefselcellen, fibroblasten, bevat. Deze worden geselecteerd uit de voorhuid van besneden baby's, die door de moeders vrijwillig gedoneerd worden.
Collageen Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor het herstel en onderhoud van een jonge huid, ze stimuleren de productie van collageen. Deze stof zorgt voor een rimpelloze en jonge huid, het herstelt littekens door cellen in de diepste huidlagen te vervangen door gezonde, jonge huidcellen. Maar als we ouder worden, sterven deze cellen af. Uit proeftests blijkt dat Vavelta de huid zachter, dikker, jonger, elastischer en egaler maakt. De effecten zijn wel niet meteen merkbaar, je moet één tot twee maanden geduld hebben. De cellen hebben namelijk tijd nodig in zich voort te planten en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Blijvend maar duur Vavelta heeft, in tegenstelling tot botox, een blijvend effect. Een flesje kost ongeveer 830 euro, voor de behandeling van twee kaken bij littekens van acné heb je er twee nodig. Dit is dus wel een pak duurder dan botox, wat ongeveer 300 tot 360 euro per behandeling kost. Maar het behandelt wel problemen waar geen andere opties voor zijn, zo werkt het putten en fijne lijntjes onder de ogen en aan de mond weg. Gebieden en problemen waarbij rimpelvullers en lasers niet bij werken.
Leven veranderd Proefkonijn Karen Mollison heeft al een behandeling achter de rug. "Ik had enorm veel last van littekens door acné. Deze behandeling heeft mijn leven veranderd. Ik stond er heel kritisch tegenover in het begin. Zeker omdat je die eerste maand geen verschil merkt. Maar na twee maanden was mijn huid zachter en mijn littekens vervaagden. Ik merk toch een verbetering van ongeveer 80 procent op."
Is de behandeling veilig? Onderzoek heeft nog geen schadelijke neveneffecten kunnen aantonen, zo worden ze niet door het lichaam afgestoten. Je krijgt enkel met tijdelijke jeuk en roodheid te kampen. (ep)
In België ligt de werkloosheid bij migranten 10 procentpunten of bijna 2,5 keer hoger dan de werkloosheid van de autochtone bevolking.
Bij de vrouwelijke allochtone bevolking is de situatie nog slechter: slechts één op de drie van de allochtone vrouwen heeft een job. Dat blijkt uit een rapport van de OESO. Als oorzaken wijst de OESO, de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, onder meer naar de complexe federale staatsstructuur, naar taalproblemen en naar de werkloosheidsval, waarbij de financiële motivatie om een job te vinden onvoldoende groot is.
Vergelijking In het rapport 'Jobs for Immigrants: Labour Market Integration in Belgium, France, the Netherlands and Portugal', dat vandaag werd voorgesteld in het bijzijn van minister van Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet, vergelijkt de OESO de kansen die migranten krijgen op de arbeidsmarkt in België met de situatie in Nederland, Frankrijk en Portugal. Ons land scoort niet goed. Zo lag de werkloosheidsgraad bij de migranten, inwoners die niet in België geboren zijn, in de periode 2004-2005 op 14,8 procent bij mannen en 17,8 procent bij vrouwen. Bij de autochtone bevolking bedroeg de werkloosheidsgraad 5,9 procent bij mannen en 7,5 procent bij vrouwen. Bij de migranten die van buiten de Europese Unie (EU-15) komen, loopt de werkloosheid nog hoger op: 22 procent bij mannen en 24,5 procent bij vrouwen. Daarmee doet België het slechter dan de meeste andere OESO-landen.
Tweede generatie Een andere verontrustende vaststelling uit het OESO-rapport is dat in België ook de kinderen van migranten, de zogenaamde tweede generatie, het veel slechter doen op de arbeidsmarkt dan de autochtone bevolking. De taal die thuis wordt gesproken, heeft een belangrijke invloed op die resultaten. Volgens de OESO kan dat probleem aangepakt worden door vroeg op te treden en door kinderen van migranten al vanaf de kleuterklassen taallessen aan te bieden. Toch blijken ook hoger opgeleiden van die tweede generatie vaker werkloos te zijn.
Federale structuur De OESO levert kritiek op de ingewikkelde federale structuur van ons land. Integratie wordt vooral door de niveaus onder het federale geregeld en het beleid van de verschillende niveaus is niet voldoende op elkaar afgestemd. Daarom pleit de OESO voor meer transparantie en samenwerking.
Collectieve aanpak Minister Joëlle Milquet geeft toe dat er een collectieve aanpak van het probleem moet komen. "De gewesten, het federale niveau en het onderwijs moeten samenzitten rond integratie", stelde Milquet. Zij kondigde aan dat er in maart volgend jaar een werkgroep zal samenkomen over het thema. Ook pleitte Milquet ervoor om het goede diversiteitsbeleid van de Vlaamse gemeenschap te kopiëren op federaal niveau.
Naturalisatie België krijgt wel een pluim voor het feit dat migranten hier relatief gemakkelijk genaturaliseerd kunnen worden, dankzij de snelbelgwet. Migranten kunnen de Belgische nationaliteit krijgen als ze drie jaar in ons land wonen. Volgens de OESO is er bewijs dat die integratiemaatregel een positieve invloed heeft op de werkgelegenheid van migranten. Voorts blijkt uit het rapport dat nieuwkomers vlotter aan werk raken dan migranten die al langer in ons land zijn.
Aanbevelingen Tenslotte doet de OESO ook enkele aanbevelingen. Zo is er volgens de organisatie nood aan betere statistieken en moeten de gegevens waarover de landen beschikken, beter gebruikt worden. Ook raadt de OESO aan om de kwaliteiten van migranten beter te benutten. Dat kan onder meer door de procedure voor de erkenning van buitenlandse diploma's te vergemakkelijken en transparanter te maken. (belga/lpb)
20 jaar internet in Nederland, België volgde pas later
Gisteren precies twintig jaar geleden werd Nederland als eerste Europese land aangesloten op het internet.
Dat gebeurde toen de Nederlandse instelling Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) op 17 november 1988 om 14.30 uur een mailtje kreeg met daarin de bevestiging dat het als eerste instelling buiten de Verenigde Staten verbonden was met het NSFnet, zo schrijft het internetmagazine Webwereld maandag.
Dat academische netwerk groeide later uit tot het wereldwijde internet.Het e-mailtje dat systeembeheerder Piet Beertema van het CWI kreeg, was de eerste e-mail van Europa over een niet-militair netwerk. Na de aansluiting van het CWI op het NSFnet, volgden al snel ook heel wat andere instellingen in Europa het voorbeeld van het Nederlandse Centrum.
Primeur K.U. Leuven In België was de primeur weggelegd voor de K.U. Leuven, die in maart 1993 als eerste instelling van ons land verbonden werd met het internet. Voordien waren er wel al e-mailfaciliteiten, legt professor Pierre Verbaeten van het departement Computerwetenschappen aan de K.U. Leuven uit. Hij wijst er op dat er verbinding werd gemaakt via een lijn van 19 kilobit per seconde. In december 1993 werd EUnet België nv/sa opgericht, die vanaf toen een commerciële internetdienst in België aanbood, zo staat op de website van de K.U. Leuven te lezen.
Aanvankelijk maakten enkel bedrijven en spelers uit de academische wereld van die dienst gebruik. Internet voor particulieren kwam pas later, aldus professor Verbaeten. (belga/mvdb)
Na tien jaar DSL-technologie kent Belgacom vandaag meer dan 1,3 miljoen breedbandinternet-klanten.
Belgacom lanceerde op 1 januari 1998 een proefproject 'Turboline', waarbij voor het eerst gebruik werd gemaakt van de DSL (digital subscriber line) technologie. In april 1999 volgde de commerciële lancering. Vandaag kunnen 99,85 pct van de telefoonlijnen een debiet van minimum 1 megabite per seconde bieden, een wereldrecord. De resterende 0,15 pct komt overeen met 6.000 huishoudens. Intussen kent Belgacom de VDSL2 IP-technologie en werd Belgacom TV gelanceerd, goed voor 443.139 klanten.
Het bedrijf maakte vandaag bekend dat de 'Belgacom Internet Go' en 'Internet Plus'-klanten voortaan tijdens het weekend en op feestdagen via de laptop in heel België gratis kunnen surfen. Om de convergentie tussen vast en mobiel internet in de verf te zetten, verwijst de commerciële naam niet langer naar de ADSL-technologie.
Belgacom ADSL wordt Belgacom Internet. Voor klanten die niet vertrouwd zijn met het internet of met com-puters lanceert Belgacom een laptop met software en technische ondersteuning. (belga/mvdb)
Weekoverzicht van 10/11 tot en met 16/11 overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Een warme oproep! voor den Bosrand.
Ik vind het een enorme voldoening dat Hobbycreatief genomineerd is.
Vind ook jij dat Hobbycreatief een mooie plaats verdiend ? "voor meer info klik hier"
Doe mee! Stem deze site tot site 2008 stemmen kan tot 30 november