Er waait een nieuwe wind door de energiewereld. Logisch, want de prijs van een vat aardolie weegt op de economie en de koopkracht van de gezinnen. Bovendien is iedereen zich bewust van de milieuproblematiek. In deze context zet Electrabel zich in om de milieu-impact van haar activiteiten te beperken en om het energieverbruik van de klanten te verlagen. Waarom? Hoe? We kregen al verschillende vragen via de website. Onze antwoorden leest u hier.
Waarom wil Electrabel me aanzetten om energie te besparen en er duurzaam mee om te springen? Schiet het bedrijf op die manier niet in eigen doel? De energie die we niet verbruiken, vervuilt niet en kost niets. Dat is niet alleen vanzelfsprekend, het is de uitdaging die Electrabel samen met u wil aangaan. Wij denken dat we als energiebedrijf de verantwoordelijkheid hebben om vooruit te gaan, om u te helpen uw energieverbruik met 30 % te doen dalen. Deze verbintenis is niet nieuw: sinds 1995 hebben we de CO2-uitstoot die voortkomt uit de elektriciteitsproductie met 29 % doen dalen (zonder kernenergie).
Vandaag willen we een tandje bijzetten door te investeren in hernieuwbare energie en door onze klanten te helpen om minder te verbruiken. Met de tips die u in deze editie van Energiek! vindt, kunt u al flink wat energie besparen. Uitstekend voor het milieu en voor uw budget.
Is het mogelijk om op een dag enkel nog groene stroom te produceren? Niet echt. Groene stroom heeft flink wat voordelen, maar ook één nadeel: het is niet permanent beschikbaar. Kijk maar naar de windmolens: die draaien alleen als er voldoende wind is om ze aan te drijven. Op windstille dagen wordt er dus geen elektriciteit geproduceerd. Bij bewolkt weer is het rendement van de fotovoltaïsche cellen dan weer vrij beperkt. Maar los van de klimaatomstandigheden blijft onze energiebehoefte wel constant. Daarom koos Electrabel voor een combinatie van kernenergie, aardgas, steenkool en hernieuwbare bronnen.
Die evenwichtige energiemix maakt een permanente elektriciteitslevering tegen een concurrentiële prijs mo-gelijk. Niettemin blijft het onze belangrijkste doelstelling om het aandeel van de hernieuwbare energie te verhogen. Ook willen we de efficiëntie van al onze cen-trales verbeteren, en zo de CO2-uitstoot - die al tot de laagste van Europa behoort doen dalen.
In onze steden zullen steeds meer elektrische auto's opduiken. De toekomst of een tijdelijke fenomeen? De transportsector vormt een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot ter wereld. Verschillende constructeurs reageerden al: zij brachten modellen uit met een lagere uitstoot, hybride motoren en 100 % elektrische auto's op de markt. Die laatste categorie heeft een paar belangrijke troeven: niet alleen zijn deze auto's proper en stil, ook is de brandstofprijs heel interessant. 100 kilometer afleggen kost immers maar 2,5! Veel experts geloven rotsvast in deze technologie. Tegen het jaar 2020 zal in Europa een vierde van de nieuwe auto's elektrisch zijn.
Maar waarom hebben die auto's onze wegen nu nog niet ingepalmd? De verklaring ligt vooral in hun beperkte autonomie. Met een herladen batterij kunt u niet dezelfde afstand afleggen als met een volle tank. Toch is er de laatste jaren heel wat vooruitgang geboekt. Sommige electrische voertuigen kunnen nu al een afstand van 160 kilometer afleggen. Een andere hinderpaal is de prijs, die voor veel consumenten nog vrij hoog ligt.
|