Gisteren precies twintig jaar geleden werd Nederland als eerste Europese land aangesloten op het internet.
Dat gebeurde toen de Nederlandse instelling Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) op 17 november 1988 om 14.30 uur een mailtje kreeg met daarin de bevestiging dat het als eerste instelling buiten de Verenigde Staten verbonden was met het NSFnet, zo schrijft het internetmagazine Webwereld maandag.
Dat academische netwerk groeide later uit tot het wereldwijde internet.Het e-mailtje dat systeembeheerder Piet Beertema van het CWI kreeg, was de eerste e-mail van Europa over een niet-militair netwerk. Na de aansluiting van het CWI op het NSFnet, volgden al snel ook heel wat andere instellingen in Europa het voorbeeld van het Nederlandse Centrum.
Primeur K.U. Leuven In België was de primeur weggelegd voor de K.U. Leuven, die in maart 1993 als eerste instelling van ons land verbonden werd met het internet. Voordien waren er wel al e-mailfaciliteiten, legt professor Pierre Verbaeten van het departement Computerwetenschappen aan de K.U. Leuven uit. Hij wijst er op dat er verbinding werd gemaakt via een lijn van 19 kilobit per seconde. In december 1993 werd EUnet België nv/sa opgericht, die vanaf toen een commerciële internetdienst in België aanbood, zo staat op de website van de K.U. Leuven te lezen.
Aanvankelijk maakten enkel bedrijven en spelers uit de academische wereld van die dienst gebruik. Internet voor particulieren kwam pas later, aldus professor Verbaeten. (belga/mvdb)
|