Water, spoorvorming en snelheid kunnen samen een gevaarlijke cocktail opleveren: aquaplaning. Uw auto verliest dan zijn grip op de weg en zweeft.
Wanneer er regen op het wegdek ligt, kunt u er meestal zonder problemen doorrijden. De banden van uw auto duwen het water aan de kant zodat ze het wegdek blijven raken. Wanneer u echter snel rijdt, krijgen de banden de tijd niet om het water aan de kant te duwen. De waterfilm op het wegdek wordt dan niet meer gebroken en uw auto gaat zweven. Dit fenomeen wordt watergladheid of aquaplaning (uitspreken als 'akwaplening') genoemd. Er is dan geen wrijving meer tussen de banden en het wegdek. U kunt dan niet meer remmen en ook sturen wordt (bijna) onmogelijk.
Hoger risico Alles wat ervoor zorgt dat het water niet tijdig vanonder de banden weg geraakt, verhoogt de kans op aquaplaning:
Versleten banden Banden met minder diepe groeven (minder 'profiel') kunnen minder water afvoeren. Dunne groeven kunnen ook minder water verwerken dan dikke groeven.
Brede banden Hoe breder de band, hoe meer water hij weg moet duwen.
Lage bandenspanning Slecht opgeblazen banden zorgen voor een groter raakvlak van de banden met de weg. Net zoals bij een brede band moet er dan veel water afgevoerd worden. Met een hoge bandenspanning oefenen de banden een grote druk uit op een kleiner oppervlak. Dat vermindert de kans op aquaplaning.
Lichte voertuigen Personenwagens hebben sneller last van aquaplaning dan vrachtwagens omdat ze lichter zijn.
Snelheid Hoe sneller u rijdt, hoe minder tijd de banden hebben om het water weg te duwen en grip te krijgen op het wegdek. Enkele millimeters water zijn al voldoende om een auto die 90 km/uur rijdt, te doen zweven.
Dikke waterlaag Hoe dikker de waterlaag, hoe meer water er vanonder de banden weg moet.
Spoorvorming Op wegen waar veel vrachtwagens rijden, kunnen sporen in het wegdek ontstaan. Het water blijft daar makkelijker in staan.
Mijn auto zweeft. Wat nu? Ga niet op de remmen staan. Laat het gaspedaal los en ontkoppel. Hou het stuur vast en kijk naar de richting waar de auto naartoe moet. Als uw wagen begint te slippen, kunt u proberen bij te sturen. Trek daarbij niet bruusk aan het stuur.
Opleiding 'Slip- en remcontrole' Autorijden is één ding, veilig autorijden een ander. In heel wat Vlaamse rijscholen en rijvaardigheidsscholen kunt u cursussen volgen waar u veilig en defensief leert rijden. Een lijst van erkende rijscholen vindt u op www.mobilit.fgov.be/nl (klikken op 'weg', daarna 'rijscholen'). Een overzicht van erkende rijvaardigheidsscholen vindt u op www.febic-febir.be/nl.
|