Een nieuwe cosmetische ingreep maakt gebruik van miljoenen microscopische huidcellen van baby's om rimpels en littekens te behandelen. Eén injectie maakt je huid permanent jong en glad, dat beloven alvast de uitvinders.
Bindweefselcellen Het Britse bedrijf Intercytex ontwikkelde de techniek die de naam Vavelta kreeg. Een behandeling houdt een injectie in met een heldere vloeistof die kleine bindweefselcellen, fibroblasten, bevat. Deze worden geselecteerd uit de voorhuid van besneden baby's, die door de moeders vrijwillig gedoneerd worden.
Collageen Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor het herstel en onderhoud van een jonge huid, ze stimuleren de productie van collageen. Deze stof zorgt voor een rimpelloze en jonge huid, het herstelt littekens door cellen in de diepste huidlagen te vervangen door gezonde, jonge huidcellen. Maar als we ouder worden, sterven deze cellen af. Uit proeftests blijkt dat Vavelta de huid zachter, dikker, jonger, elastischer en egaler maakt. De effecten zijn wel niet meteen merkbaar, je moet één tot twee maanden geduld hebben. De cellen hebben namelijk tijd nodig in zich voort te planten en de aanmaak van collageen te stimuleren.
Blijvend maar duur Vavelta heeft, in tegenstelling tot botox, een blijvend effect. Een flesje kost ongeveer 830 euro, voor de behandeling van twee kaken bij littekens van acné heb je er twee nodig. Dit is dus wel een pak duurder dan botox, wat ongeveer 300 tot 360 euro per behandeling kost. Maar het behandelt wel problemen waar geen andere opties voor zijn, zo werkt het putten en fijne lijntjes onder de ogen en aan de mond weg. Gebieden en problemen waarbij rimpelvullers en lasers niet bij werken.
Leven veranderd Proefkonijn Karen Mollison heeft al een behandeling achter de rug. "Ik had enorm veel last van littekens door acné. Deze behandeling heeft mijn leven veranderd. Ik stond er heel kritisch tegenover in het begin. Zeker omdat je die eerste maand geen verschil merkt. Maar na twee maanden was mijn huid zachter en mijn littekens vervaagden. Ik merk toch een verbetering van ongeveer 80 procent op."
Is de behandeling veilig? Onderzoek heeft nog geen schadelijke neveneffecten kunnen aantonen, zo worden ze niet door het lichaam afgestoten. Je krijgt enkel met tijdelijke jeuk en roodheid te kampen. (ep)
|