In Nederland kan het nog niet, een preventieve medische keuring ondergaan. Hier mag je pas in de scanner als er een medische aanleiding is en je een verwijsbrief in je zak hebt. In Duitsland zijn ze meer bekend met preventieve onderzoeken en dat is precies de reden waarom het Nederlandse bedrijf PrivateScan BV zijn onderzoeken laat uitvoeren in een kliniek in Duitsland.
Voor wie? Ik ga langs met Ronald, een gezonde man van 46 jaar, die er een gezonde leefstijl op nahoudt. Hij heeft een dochter van 1,5 jaar en hoopt haar nog vele jaren in goede gezondheid te mogen meemaken.
Veel van zijn familieleden zijn gezond gebleven tot op hoge leeftijd, maar zijn vader is helaas vroeg overleden aan een infarct. "Als ik iets heb, wil ik het liever vroeg weten, dan valt er misschien nog iets aan te doen", vindt Ronald.
In principe kan iedereen een preventieve keuring ondergaan. De meeste cliënten van PrivateScan zijn ouder dan 45 jaar. Volgens Frank Hefti, directeur van PrivateScan, heeft de helft van de cliënten geen klachten. Zij komen echt voor een preventieve keuring.
De andere helft heeft wel gerichte klachten. Sommige van hen hebben al enkele rondjes gelopen in het medische circuit, maar hebben niet het gevoel dat ze ergens komen. Anderen proberen simpelweg de wachttijd voor een scan te verkorten.
Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst heeft Ronald telefonisch een gesprek gehad om te bepalen welke onderzoeken gedaan gaan worden. Omdat Ronald geen specifieke klachten heeft, wordt er gekozen voor een totale medische check-up. Maar wanneer je bijvoorbeeld last hebt van je buik, kunnen er meer specifieke onderzoeken worden gedaan om achter de oorzaak te komen.
In de kliniek krijgen Ronald en ik een eigen kamer met tv, computer en badkamer, waar we kunnen verblijven tussen de onderzoeken door. De eerste die ons komt ophalen, is een jolige cardioloog. De voertaal is hier Duits en toevallig spreekt Ronald dat vloeiend. De twee grappen er op los en ik moet moeite doen om het gesprek te volgen. Gelukkig gaat er altijd iemand van PrivateScan mee om de taalbarrière te overbruggen.
Vervolg: de onderzoeken
|